南瀛水產

Nan Ei Sui San
聽說有一間熱爆的日本菜在尖沙咀,走來book位看看有什麼海鮮。南瀛卷比較特別,有三文魚子、拖羅蓉、海膽等份量豐富,最好吃是海膽入口即化鮮味十足。油甘魚刺身也很不錯,油香十足口感彈滑。什錦天婦羅盛合有不同款式的天婦羅,外皮炸得金黃香脆,薄薄的一層口感十足。海鮮沙律🥗除了有不同的沙律菜之外,還有很多刺身切粒,口感風味豐富。蚧味蹭甲羅燒多款配料配搭起來超級好吃,也是最近幾年比較特別的食法,想不到鹹味適中好快就食晒成舊。活鮑魚,帆立貝都係大大粒,好彈牙,而且啱啱仲生區區,所以吃起來特別鮮味,雖然好像有點殘忍~ 牡蠣即係生蠔,肥嘟嘟,海水味十足口感爽口。牛肉烏冬啲牛肉都幾高質素架,比想像中好吃得多,脂肪比例更平均。食日本野當然不少得飲酒,我們就選擇了Suntory 柚子梳打柚子啤酒柚子啤酒是最特別,想不到兩種配搭會如此配搭得宜!令啤酒增加不少豐富味道!人均消費不算便宜,勝在有人幫你燒,而且時間剛剛好,食材新鮮絕對值得一試!

油甘魚刺身也很不錯,油香十足口感彈滑。

牡蠣即係生蠔,肥嘟嘟,海水味十足口感爽口。

食日本野當然不少得飲酒,我們就選擇了
Suntory
柚子梳打
柚子啤酒

2019-02-28 33 瀏覽
一想到去服務態度好好!有人帶位!個環境好好!好有心思做裝修!店內總之有魚缸放置海鮮,確保佢哋嘅食材新鮮!真係好有心思!———-海鮮沙律($78)好新鮮!入面有兩款魚刺身!好新鮮加埋佢啲醋好開胃好好味!仲要佢刺身既份量都唔少架!———香蒜牛舌($78)好林,燒得一啲都唔硬,又香又好咬口!估唔到燒牛舌加炸蒜咁夾!岩岩夠熟但係又有脆邊!———蟹味噌甲羅燒($68一個)有職員幫手燒!好細心!仲幫您上埋菜!真係極細心!職員已經將鵪鶉蛋打碎,同所有嘢撈勻!食落去一啲都唔溜!仲有好香新鮮嘅蟹味添!———-日式炸雞($58)個炸皮唔會好厚,但好脆,個雞夠滑!唔錯!不過有少少熱氣!———壽司盛($308)份量都唔少㗎!仲要食材夠新鮮!———-南瀛海鮮盛合($568)呢個我係望住佢喺魚缸度拎啲鮑魚上嚟㗎!夠晒新鮮!仲要去嘅蝦好大隻!蠔又好大隻!鮑魚都好大隻!隻鮑魚仲郁緊架!
一想到去服務態度好好!有人帶位!
個環境好好!好有心思做裝修!

店內總之有魚缸放置海鮮,確保佢哋嘅食材新鮮!真係好有心思!

———-海鮮沙律($78)
好新鮮!入面有兩款魚刺身!好新鮮加埋佢啲醋好開胃好好味!
仲要佢刺身既份量都唔少架!

———香蒜牛舌($78)

———蟹味噌甲羅燒($68一個)

———-日式炸雞($58)
個炸皮唔會好厚,但好脆,個雞夠滑!唔錯!不過有少少熱氣!

———壽司盛($308)
份量都唔少㗎!仲要食材夠新鮮!

———-南瀛海鮮盛合($568)
隻鮑魚仲郁緊架!
2019-02-26 32 瀏覽
日本料理可算是我嘅至愛😆今次就約埋朋友試下太興興廣場嘅南瀛水產!地方很方便就喺地鐵站旁一上到去門口嘅裝飾同埋內裏嘅裝修已經別樹一格,加上暗暗嘅燈光,游住水嘅海鮮🦞證明佢一定係即叫即燒😎呢間店鋪嘅刺身全部由日本直送即刻叫返客。南瀛七點盛。分別有拖羅、牡丹蝦、帶子、三文魚、油金魚、雕魚平目魚嘩,拖羅好味到嗌咗出嚟😋😋油脂充滿成個口腔,好鮮味,完全沒有筋,甚少吃到這個質素👍👍牡丹非常黏口,連蝦頭都食埋😅😅另外叫咗個軟殼蟹沙律,菜爽甜,配上軟殼蟹同沙律醬,搭配得唔錯枊川滑蛋鰻魚,壽喜燒燒汁去煮,即刻想加碗珍珠米飯😂😂😂鍋物,燒物, 選擇也多!吉列炸號外脆內軟,蠔味味很濃滨燒也是另一主打😋我哋揀咗帆立貝用清酒簡單燒煮,已經很鮮甜,連湯汁都飲埋😆😆蛤味噌甲羅燒也很正,松業蟹肉,蟹膏,蟹子,蔥花同埋鵪鶉蛋混合埋一齊燒,好香呀!無論熟食刺身滨燒都係高質,而且食物水平都很高,會再來👍

牡丹非常黏口,連蝦頭都食埋😅😅

枊川滑蛋鰻魚,壽喜燒燒汁去煮,即刻想加碗珍珠米飯😂😂😂

鍋物,燒物, 選擇也多!吉列炸號外脆內軟,蠔味味很濃

滨燒也是另一主打😋我哋揀咗帆立貝
用清酒簡單燒煮,已經很鮮甜,連湯汁都飲埋😆😆

蛤味噌甲羅燒也很正,松業蟹肉,
蟹膏,蟹子,蔥花同埋鵪鶉蛋混合埋一齊燒,好香呀!

無論熟食刺身滨燒都係高質,而且食物水平都很高,會再來👍
2019-02-26 41 瀏覽
今日有朋自遠方來,上次帶咗佢食海鮮,似乎意猶未盡。今次佢未嚟已經話想請返我食海鮮,今次就試吓燒海鮮~餐廳室內設計有一番心思,木製嘅支柱橫樑、粗麻繩同稻草織成嘅燈飾掛飾、隨處可見嘅日本清酒酒樽酒桶、中間四個玻璃藍色魚缸,感覺好似去咗日本海邊海鮮店咁。【芒果乳酸】同【巨峰乳酸】都幾大杯,清涼解渴之餘又開胃。巨峰乳酸甜度啱啱好,芒果乳酸就稍為淡咗啲,芒果味唔突出。前菜叫咗【煙肉菠菜沙律】,新鮮沙律菜配酸酸哋嘅沙律汁,仲有新鮮多汁蕃茄仔、脆卜卜嘅煙肉粒提味。真係愈食愈想食。【特上壽司盛】總共十一款壽司。左口魚同金目鯛都經過火炙,左口魚就魚油豐富、金目鯛魚味濃郁,配合火炙後微焦味道,鮮味中帶香口。牡丹蝦壽司連埋成隻蝦頭攞碟,爽口得嚟帶點膠質,口感不錯。三文魚一睇就知油脂超豐富,油香久久不散,正。不過我最鍾意都係海膽壽司,份量多又厚,極鮮甜絕冇異味,肯定係靚海膽嚟。【蟹味噌甲羅燒】甲羅燒絕對係「賣飛佛」,食浜燒必叫。店員先將蟹膏、蟹籽、香蔥、鵪鶉蛋喺蟹蓋裡面撈起,然後放上爐燒。燒出嚟聞到濃烈蟹膏味,啖啖軟滑蟹膏,大滿足!【活貝盛合】四大活貝,每種都大大粒,隻鮑魚仲郁緊㗎,新鮮到一個點。店員會連殻燒

【蟹味噌甲羅燒】

【活貝盛合】四大活貝,每種都大大粒,隻鮑魚仲郁緊㗎,新鮮到一個點。店員會連殻燒兼剪好分埋,我哋只負責食。

鮑魚殻燒,燒到好香,邊微焦所以帶輕微苦味,更能突出鮮味,口感爽彈;
帆立貝勁大粒,肉鮮甜,仲有啲海鮮湯喺底,要飲埋佢。
牡蠣殻燒,燒完仲係水潤緊緻,蠔味十足;
蛤蜊就晶瑩冇沙。

朋友覺得非常滿意,靚海鮮靚食材,全晚有店員服侍燒海鮮,我哋就齋食齋吹水,渡過一個歡樂今宵。
2019-02-26 417 瀏覽
老老實實,估唔到第一篇食評就係因為忍唔住條氣唔順,認真打字上嚟。人哋打手有鱔稿費所以樂意打一大篇嘢,我就自問講自己覺得嘅嘢,啱唔啱聽就悉隨尊便。第一下覺得間嘢環境唔錯,呢個事實,位又夠寬落,心諗佢賣嘅都唔平,有呢啲環境好合理。到叫嘢食,問題就開始嚟,個女侍應同時落兩枱單,一般都唔覺有問題,但佢就出大問題🤨 將啲單調亂晒,嘢食亂上,而且講嘅係全部嘢食都亂上,唔係一兩碟😑 大姐,你搞唔掂就唔好咁勁咁同時間落單啦,隔離幾枱人都係咁....次次有嘢嚟個侍應都要問幾枱人「請問係咪你哋?」問到佢自己都唔好意思。呢種混亂其實都唔係致命傷,客人包容下都可以嘅。但以下落嚟就令人火滾啦,真係慶過辣雞🤨先講飲品,杯啤酒正常,有啤酒又有巨峰提子汁味,無咩好挑剔,但杯燒酎,佢唔講我都唔知係有酒精成份,以為係一杯用罐頭開水嘅柚子蜜🤷🏻‍♂️ 咁嘅價錢,證明鋪租真係好貴🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️嘢食又係打大佬,個甲羅燒,啲人講到必食,咁就試下啦...恕我見識少,我一直預期有蟹味,但我只食到多春魚味,女友都咁講🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️鍾意用蟹蓋食多春魚嘅朋友可以盡情試下😃。個炸雞...除咗粉厚啲,軟咗啲,唔講究嘅話,都無嘢好彈㗎喇🤷🏻‍

炸雞...除咗粉厚啲,軟咗啲,唔講究嘅話,都無嘢好彈㗎喇🤷🏻‍♂️

雲丹蜆肉卷,望下啲海膽,好似雪糕咁融融哋啦,google 下咁嘅樣海膽代表咩就知啦,都唔費事講。

另一得意之作係個海膽沙飯,一碟細細嘅炒飯,上面鋪咗止血膠布咁大的海膽,十分「惹味」🤷🏻‍♂️食唔食到海膽味?見人見志啦,自問味覺敏銳嘅你,可以挑戰下。個炒飯底我會用三個字去形容,「垃圾」🤷🏻‍♂️ 完全無味,如果話為咗凸出海膽嘅鮮味而炒到咁,咁即係「公我贏字你輸」啲朋友嚟,無得輸,無話可說。$198食個咁嘅炒飯🤷🏻‍♂️

成餐飯,咁嘅價錢咁嘅質素,再諗下個炒飯,又火都嚟🤷🏻‍♂️
可能你話「人哋主打水產,你都無食人哋啲特色嘢,就話人哋差,係以偏概全」。咁你就去親身見識下啦😉 我夠皮了
2019-02-19
2019-02-25 40 瀏覽
尖沙咀搵日本海鮮食,樓上店應該係靜中帶旺。係一間叫南瀛水產日本野,多數客人都係食水產爐端燒,成間店都係日本個陣海水味呀,店舖裝修都係學足日本,好有感覺,我至愛吊燈設計。好講返野食先,份量唔大份,剛好咁,擺盤靚嘅。蟹味噌甲羅係主角,未燒已經有好靚色水,而且仲好大舊膏。熟左一啖啖食落口真係好滾動呀!鮮到呢。海鮮都會由店員細心慢燒,平均5分鐘左右就食得。活貝盛合有齊鮑魚扇貝蜆同蠔。特上壽司盛有唔同時令壽司,二人份量唔會太飽。但有d飯落肚會舒服d!梅酒就係最配合到以上嘅海鮮啦。
尖沙咀搵日本海鮮食,樓上店應該係靜中帶旺。係一間叫

好講返野食先,份量唔大份,剛好咁,擺盤靚嘅。

梅酒就係最配合到以上嘅海鮮啦。
2019-02-24
10 分鐘 (堂食)
2019-02-25 95 瀏覽
今年小弟既生日飯,奉獻左俾呢間南瀛水產聽人講好出名,海鮮都好高質,一於試下!我地訂左七點半,去到已經有好多人等緊一路等一路聞到食物既香味,難忍啊最後8點鬆啲先入到坐,真係好爆!#宮崎A5和牛:呢個真係冇得頂,好好食煮得岩岩好,又唔硬,咬落去個下仲流出滿滿既肉汁!!雖然係幾貴,但可以話物有所值。#南瀛極上刺身丼:賣相好吸引,集合左好多款刺身。分量十足!!正呀!#蟹味噌甲羅燒:呢個貌似係必叫既,我見差唔多枱枱都食緊店員會幫我地燒,完全唔駛自己落手。全程都聞到佢既香味,入面有豐富既蟹肉、蟹膏、蟹籽,好香!#南瀛卷:隻甜蝦好搶眼!好耐冇食過咁鮮甜爽滑既刺身,仲有好多魚子。#海鮮活貝鍋:最後食埋個海鮮鍋就岩岩好,入面既分量認真唔惹少食物好高質,物有所值!如果下次唔駛等咁耐就更好
今年小弟既生日飯,奉獻左俾呢間南瀛水產
聽人講好出名,海鮮都好高質,一於試下!

我地訂左七點半,去到已經有好多人等緊
一路等一路聞到食物既香味,難忍啊
最後8點鬆啲先入到坐,真係好爆!

#宮崎A5和牛:呢個真係冇得頂,好好食
煮得岩岩好,又唔硬,咬落去個下仲流出滿滿既肉汁!!
雖然係幾貴,但可以話物有所值。
宮崎A5和牛

南瀛極上刺身丼

#蟹味噌甲羅燒:呢個貌似係必叫既,我見差唔多枱枱都食緊
店員會幫我地燒,完全唔駛自己落手。
全程都聞到佢既香味,入面有豐富既蟹肉、蟹膏、蟹籽,好香!

海鮮活貝鍋

食物好高質,物有所值!
如果下次唔駛等咁耐就更好
2019-02-15
  • 宮崎A5和牛
2019-02-25 70 瀏覽
之前睇雜誌見到呢間餐廳老闆年僅20歲,但係對食物嘅堅持同態度好值得欣賞。仲要係高質嘅日本野啱晒我胃口😋😋我哋book定枱,就係地鐵站隔離地方就腳👍一入門已經好似去咗日本咁 先來刺身 - -南瀛七點盛🤩🤩分別有拖羅,牡丹蝦,帆立貝,鯛魚,平目魚、三文魚,油甘魚😌😌😌好鬼新鮮,拖羅簡直係無野講,滿滿油脂,入口即溶,完全無筋😋😋😋😋😋雲丹蚧肉卷 $198 海膽份量好多,鮮味得來配上蚧魚卷好match 😌😌吉列炸蠔,好香脆,蠔味濃郁,食得出新鮮👍👍海苔雲丹天婦羅,賣相已經一百分!食落口感很cream 🤩軟殼蟹沙律🥗蔬菜非常新鮮配上香脆軟殼蟹加少少沙律醬,正!另一主打係浜燒,有專人幫我地燒埋簡直係享受🤭🤭揀咗蚧味噌甲羅燒同埋帆立貝帆立貝清清地就咁加清酒煮,已經好鮮甜,而且時間拿捏得啱啱好😆蛤味噌甲羅燒 一定要試,蟹髙味濃郁,加上蟹肉、鵪鶉蛋,好好香呀🤭🤭果然係有誠意有態度,食完已經諗下次幾時再食啦😂😂

先來刺身 - -南瀛七點盛🤩🤩

南瀛七點盛

雲丹蚧肉卷

吉列炸蠔,好香脆,蠔味濃郁,食得出新鮮👍👍

海苔雲丹天婦羅,賣相已經一百分!食落口感很cream 🤩

軟殼蟹沙律🥗蔬菜非常新鮮配上香脆軟殼蟹加少少沙律醬,正!

另一主打係浜燒,有專人幫我地燒埋簡直係享受🤭🤭

揀咗蚧味噌甲羅燒同埋帆立貝

果然係有誠意有態度,食完已經諗下次幾時再食啦😂😂
南瀛七點盛
雲丹蚧肉卷
2019-02-25 131 瀏覽
呢度原先係一間日式fusion餐廳,本來我係想嚟食意粉同甜品㗎,誰不知原來已經執咗喇喎!搖身一變原來已經成為咗一間叫<南瀛水產>嘅浜燒店,相請不如偶遇...既然一場嚟到就坐低試下啦~日式水產我同阿肥都好喜歡呢呢度主打嘅項目都係新鮮水產做浜燒,打開餐牌超多選擇,豐儉由人,由於呢度職員嘅態度都十分親切友善,我哋都唔怕醜咁問吓佢介紹我哋兩個食乜好啦~軟殼蟹沙律($78蚊):呢度除咗蟹子沙律之外原來仲有我最喜愛嘅軟殼蟹呢!!!二人份量剛剛好,加咗柚子醬汁嘅沙律菜非常開胃,軟殼蟹炸得好脆之餘仲係熱辣辣㗎!南瀛卷($258蚊):職員話呢份南瀛卷係佢哋嘅人氣出品,見到佢上菜嘅時候我都「嘩」咗一聲出嚟呀...壽司上面左邊一大條拖羅右邊一大條海膽非常吸睛,附上大大隻甜蝦,另外再加上波波魚子,成碟卷物非常精美,賣相絕對係走上高檔路線。可惜我唔食拖羅嘅,不過吞拿魚蓉就啱哂阿肥口味啦~而我囉喎......當然唔會放過呢一條咁肥美嘅海膽,鮮甜無比,oishi des!壽司卷裡面亦都有蟹肉材料,配上芝麻口感極之豐富,我俩亦十分大讚呢道菜式。東瀛五點盛($368蚊):嚟到食日本嘢,點都要叫番啲刺身過

軟殻蟹沙律
東瀛五點盛
東瀛五點盛($368蚊):嚟到食日本嘢,點都要叫番啲刺身過吓口癮嘅,呢款五點盛顧名思義即係有五種刺身,有帶子+三文魚+甜蝦+吞拿魚同埋油甘魚。除咗吞拿魚同油甘魚都係阿肥負責之外,其餘嗰啲都係我鍾意嘅殺絲咪,材料算是十分新鮮,難怪價格亦比較高了。
蟹味噌甲羅燒
蟹味噌甲羅燒($136蚊):又輪到食浜燒嘅主角蟹蟹出場,呢度就算自己識燒,都唔洗自己郁手,職員永遠為大家服務,非常貼心,手勢亦都非常純熟。大大隻蟹殼裡面有蟹籽+蟹肉+蟹膏,同埋必備嘅鵪鶉蛋,睇住佢一邊燒一邊攪拌超級期待,等佢搞掂好哂仲會夾到埋你面前享用,蟹膏味道非常濃郁,甚有日本情懷,超級鍾意呢種重口味嘅蟹膏感覺,簡直就係刺激味蕾。
活貝盛合
活貝盛合($388蚊):燈登燈櫈!!!今晚嘅重頭戲出場喇~呢一set活貝盛合裡面包含咗幾款海鮮,有鮑魚+硯+大帶子同埋生蠔。set嘢未嚟之前係睇住職員由餐廳裡面嘅魚缸拎出嚟㗎!繼續享受呢種殘廢餐,等職員慢慢燒,一邊睇住佢落醬汁一邊翻手,寧舍覺得自己係大爺,哈哈!海蜆係令人十分驚喜地鮮甜,仲要有種肥美嘅口感,鮑魚煙煙韌韌嘅質地証明職員絕對冇overcooked。咁大隻嘅帶子就更加不在話下,既彈牙又多汁,生蠔亦超級爽口~鍾意海產類嘅朋友真係唔可以錯過~活生生嘅海鮮浜燒完之後保留原汁原味,雖然我哋兩個都唔飲啤酒,但係飲住大大杯嘅梳打and乳酸飲品,已經非常滿足
白桃梳打+青蘋果乳酸
2019-02-17
$741.5 (晚餐)
東瀛五點盛
白桃梳打+青蘋果乳酸
早幾日睇IG見到有人介紹 於是今日就同朋友試咗呢間 主打食好似日式/台式嗰種 新鮮燒水產嘅餐廳😛餐廳嘅裝潢好明顯有花過心思 好日式 有啲沖繩嘅感覺而且企理😛南瀛卷($258)依家先唔算平 但係食物嘅種類都幾多 一份卷物有齊晒海膽 蝦 三文魚子 拖羅茸 好豐富🤯 配料咁豐富 一定唔會難食😂然後嚟個有炸軟殼蟹嘅沙律🙊 炸軟款蟹基本上係香港人食日本野必食 又係唔會差😂五種刺身盛($358) 同我上網見到嘅一樣 件件都厚切😍 咁多款最鍾意帶子 其他都OK 好睇嗰日邊樣野新鮮嘅~飲品叫咗白桃梳打味噌甲羅燒($68/1隻)其實係我全晚最鍾意嘅一道菜🤓 上枱嘅賣相好靚仔 色彩繽紛咁 但係其實俾你影完相之後 店員就會幫你將所有材料撈埋一齊 然後放上個爐燒😯燒完之後個樣就肯定冇咁靚仔 但係啲材料 蟹子蟹肉同奄春蛋等等都好夾 熱辣辣食好滋味!活貝類盛($388)主角出場 嚟得呢間專食燒海鮮嘅餐廳 就梗係要叫返個海鮮拼盤嚟燒下🤣 同甲羅燒一樣 全程都有店員幫你燒 煎埋先俾你食🤘🏻大家見到每樣嘢嘅份量都唔少 仲幾新鮮偷拍一張店員燒緊野一路燒 其實店員已經會幫你落埋調味嗰啲 所以自己真係乜都唔使做 淨係負責食

飲品叫咗白桃梳打

偷拍一張店員燒緊野

一路燒 其實店員已經會幫你落埋調味嗰啲 所以自己真係乜都唔使做 淨係負責食🤣 燒完都幾靚仔㗎🤤 咁多款我最鍾意元貝同埋鮑魚👍🏻

由於爐面有少少細 所以店員每次都只會放一款海鮮上去燒 但係咁樣整法呢就會好似fine dining咁要逐樣嘢食🙊 食食吓我哋又冇乜耐性 於是好曳咁襯店員行開 就放咗好多海鮮上個爐 一鑊熟😂😂😂

即係飲飽食飽傾飽 由7點半未夠坐到差唔多九點 全程都有店員嘅細心招待 捧住個肚走😋
2019-02-24 1044 瀏覽
烤鮑魚磯燒海鮮@南瀛海鮮 好朋友在外國回來,很久沒見就是想食好少少,也想搵個地方坐得舒服傾下計咁!海鮮和日本是他的至愛,在OPENRICE上搵到尖沙咀新開的南瀛海鮮,網上訂桌還有85折,於是就趁朋友早幾日得閒就同佢食好D 平日的晚上都坐滿客人,來食飯還是先訂桌比較穩陣,這裡燈光偏暗,職員都穿上日式浴衣,加上日式裝修,頗有日式居酒屋的氣氛 餐廳的一角~ 非常好氣氛 生猛的海鮮成為餐廳的裝飾之一~一睇就知道呢度是食海鮮出名啦! 食物都是散點為主,有壽司啦,刺身,天婦羅...室內還揚溢著陣陣燒海鮮的海水味! 而目測這裡每一桌都會點上磯燒海鮮 飲料也好多選擇,有一般的啤酒也有日本居酒屋最常見的HIGHBALL,燒酌等 當然還有清酒啦 飲杯!!! 左是生啤,非常夠凍!而右邊是柚子燒酌 至於柚子燒酌,酸酸甜甜味道很清新~ 軟殼蟹沙律$78 份量超於想像,CP值好高,除沙律外入面的軟殼蟹非常之大只 炸得外脆內軟, 而沙律汁味道帶點柚子味,既清新又可減低炸軟殼蟹的油膩感 東瀛五點盛$368,每一片都是頂級優質魚生 三文魚夠肥又切得厚,口感甘香! 至於吞拿魚,嘩!食起來非
烤鮑魚磯燒海鮮@南瀛海鮮

餐廳的一角~

非常好氣氛

而目測這裡每一桌都會點上磯燒海鮮

當然還有清酒啦

飲杯!!!
左是生啤,非常夠凍!而右邊是柚子燒酌

至於柚子燒酌,酸酸甜甜味道很清新~

軟殼蟹沙律$78
份量超於想像,CP值好高,除沙律外入面的軟殼蟹非常之大只

炸得外脆內軟,
而沙律汁味道帶點柚子味,既清新又可減低炸軟殼蟹的油膩感

東瀛五點盛$368,每一片都是頂級優質魚生

三文魚夠肥又切得厚,口感甘香!

至於吞拿魚,嘩!食起來非常鮮甜,直情有如在日本魚市場新鮮切下來那麼新鮮,雖然貴,但真係好值得!我高度推介大家點這裡的吞拿魚來試一下!

至於油甘魚和蝦,也是非常新鮮食起來爽口彈牙!

什錦天婦羅盛合$98

天婦羅炸漿很薄,口感很輕巧,香脆而不膩

炸蝦大大只的,入面的蝦沒有因油炸而變乾,食起來非常美味!

蚧味噌甲羅燒$136
是店員推介的,一個大蟹殼入面放了一顆鵪鶉蛋,蟹膏再加上蟹子和蟹肉一起燒

店員為我們細心燒!燒的時候超香呢!不一會就成為非常濃郁的蟹膏MIX~

味道非常濃郁,食到絲絲蟹肉,加了鵪鶉蛋燒過口感更CREAMY和滑溜

活貝盛合$388
CP值好高,所有食材都是新鮮,即點即開殼的
烤鮑魚

會郁既鮑魚

成只手板咁大只的帆立貝

生蠔聞到陣陣海水味~未食都看得到其肉厚多汁

店員為我們細心燒烤著這些頂級食材~實在太好了!
一邊燒一邊為我們介紹各種食材的特點和燒烤技巧,換一款食物馬上又為我們換碟,非常好服務

烤鮑魚很誘人,鮑魚口感軟腍很鮮甜

帆立貝加了點清酒去燒,令帆立貝加了分酒香,又令口感更多汁水潤

至於燒蜆,食起來好甜,而且有爆汁的口感

生蠔燒過之後其SIZE仍沒有改變,依然大只!食起來帶有陣陣海水,多汁又鮮美!
這餐雖然少貴,但朋友快樂和食品美味無價,非常值得
烤鮑魚
2019-02-23 86 瀏覽
無得去日本食磯丸 係香港都要食燒海產頂住條癮先🙌🏻尖沙咀站行1分鐘就到了 好有日本風既餐廳每張枱都有個爐燒海產 店員會幫手燒架。.我地點左甲羅燒 帆立貝同鮑魚鮑魚仲郁的 燒完之後肉質非常彈牙富有海水味😋‼️蟹味噌甲羅燒可以揀燒得乾身定濕少少既全部都好新鮮好正 味道香濃 無得輸呀。.東瀛五點盛有五款新鮮刺身三文魚 甘蝦 油甘魚 帆立貝 吞拿魚🐟油甘魚同三文魚都好肥美最愛既甘蝦好鮮甜 朋友都大讚好正😍👍🏻.推介‼️南瀛卷賣相非常精緻 好似火山爆發🌋咁呀有海膽 吞拿魚蓉 三文魚子 仲有甜蝦係上面每件卷物都可以加自己中意既料落去卷入面仲有啖啖蟹肉🦀❤️.牛舌同玉子燒都係不錯既小食2-3人 sʜᴀʀᴇ也很不錯🥚玉子很鬆軟 甜甜地 好香好嫩滑牛舌有成6大片 厚切 淋身 唔係爽口果款.我杯🍇巨峰乳酸甜甜酸酸好開胃呀配上燒海產特別一流。
無得去日本食磯丸 係香港都要食燒海產頂住條癮先🙌🏻
尖沙咀站行1分鐘就到了 好有日本風既餐廳
每張枱都有個爐燒海產 店員會幫手燒架。
我地點左甲羅燒 帆立貝同鮑魚
鮑魚仲郁的 燒完之後肉質非常彈牙
富有海水味😋‼️
蟹味噌甲羅燒可以揀燒得乾身定濕少少既
全部都好新鮮好正 味道香濃 無得輸呀。
東瀛五點盛有五款新鮮刺身
2-3人 sʜᴀʀᴇ也很不錯
🥚玉子很鬆軟 甜甜地 好香好嫩滑
牛舌有成6大片 厚切 淋身 唔係爽口果款
我杯🍇巨峰乳酸甜甜酸酸好開胃呀
配上燒海產特別一流。
2019-02-21
  • 南瀛卷
2019-02-23 51 瀏覽
難得黎到尖沙嘴行街,男朋友又特別鐘意食日本野,尤其海鮮、刺身,所以我地就book左呢間水產餐廳食晚餐。入到去好有日本居酒屋既感覺,裝修得好溫馨,重好香燒海鮮既味,真係好期待。作為海膽既愛好者,我地率先叫左雲丹蟹肉卷食,上面鋪左豐富既海膽,中間就係滿滿既蟹肉,非常鮮甜。海膽份量幾多,令我地食得好滿足。黎食日本野,少不了點刺身,所以叫左東灜五點盛。當中甜蝦同帶子十分鮮甜,食得我地好滋味,而其他魚生就色澤令,夠肥美。之後,我地重叫左唐揚炸雞,炸得鬆脆又厚肉,肉質幾嫩滑。因爲海膽鮮甜,所以我地再叫多左個海膽炒飯,炒得非常香口,飯粒粒分明。最後,重叫左個活貝盛合,有帶子、生蠔、鮑魚同蜆。全部非常新鮮,重係生架!生蠔非常肥美,重有店員幫我地燒,服務真好,睇到我同男朋友流哂口水。鮑魚肉質厚,又彈牙!蜆就幾大隻,又鮮甜。呢2杯飲品係白桃梳打同巨峰乳酸,非常fresh。今餐食得我地好滿足,下次會再黎!
之後,我地重叫左唐揚炸雞,炸得鬆脆又厚肉,肉質幾嫩滑。
鮑魚肉質厚,又彈牙!
蜆就幾大隻,又鮮甜。
呢2杯飲品係白桃梳打同巨峰乳酸,非常fresh。
今餐食得我地好滿足,下次會再黎!
早兩個月去完日本,一齊念念不忘成日宵夜食既磯丸。今日補祝情人節,突然上網搵左間食磯燒海產既黎食南瀛水產係尖沙咀,好近地鐵站,B2出口一上過左匯豐轉左就係啦入面裝修好精緻,好靚周圍都擺滿日本酒。好有居酒屋既感覺,環境真係唔錯。位置亦都唔逼,座位啲枱都好闊落好多酒,連響呀個啲都有。不過我地都唔好酒,所以冇叫到先黎兩杯野飲,唔係啤酒但個杯都夠凍又唔會太多冰一杯芒果乳酪一杯柚子燒酌,後隻比較似柚子茶冇咩酒味,而前者好清新蕃茄沙律,蕃茄好鮮唔水,舊舊都好甜,而醬汁方面岩岩好,唔會太多搞到啲菜淋曬。刺身溫度岩岩好,唔會太凍,全部都係厚切。不過有幾款朋友唔食,有啲浪費左,下次可以單點其他依個好好味,海膽好甜,配魚子醬。飯軟硬亦都岩岩好炸雞球雖然得四件,但係炸得好好味,外脆內嫩勁多汁,舊雞好滑個醬亦都好好味有驚喜呀主角黎啦,鮑魚好大隻,黎到仲識郁好新鮮。甲羅燒有蟹籽鵪鶉蛋,價錢都合理。味道唔會過咸。而鮑魚燒完有小小焦味。好大隻好大隻有專人幫手燒,唔驚生/燒焦最後仲有扇貝同生蠔,兩款都超鮮甜好味,亦洗得好乾淨,燒完好多汁

好多酒,連響呀個啲都有。不過我地都唔好酒,所以冇叫到

先黎兩杯野飲,唔係啤酒但個杯都夠凍又唔會太多冰

依個好好味,海膽好甜,配魚子醬。飯軟硬亦都岩岩好

有驚喜呀

好大隻好大隻

有專人幫手燒,唔驚生/燒焦
2019-02-16
  • 帆立貝
2019-02-23 45 瀏覽
一早已經想試呢一間餐廳。因為之前上網有睇過關於呢間餐廳既報導,見到係一個19歲既後生仔開,比佢呢份熱誠吸引住,今日終於都有機會試下。先叫左個前菜 雪魚乾 $78基本上見到差唔多每一枱都有點,遠遠已經聞到雪魚香,雪魚2邊都帶金黃色,而且非常香脆可口,食到停唔到口,再點埋蛋黃醬,非常開胃,作為前菜一流,岩哂送酒用。個東瀛五點盛$368入面有5款刺身,包括三文魚、帶子、吞拿魚、油甘魚同甜蝦。佢既刺身係由日本直送,非常新鮮有誠意。件件刺身都非常厚切,而我最愛既係拖羅,油脂分佈平均,入口有半溶感覺。十分肥美。而作為海膽控既我,叫左2款海膽食物,一款係雲丹蚧肉卷 $198,另一款係紫菜海膽天婦羅。雲丹蚧肉卷主要係由海膽、同蟹肉組成,飯卷中間充滿了蟹肉,而飯卷上既海膽非常多,海膽上有黑松露醬,一啖放落口,鮮味十足,十分高質數。而紫菜海膽天婦羅有驚喜,紫菜味香,而且入面充滿海膽,口感好豐富,最好味既係新鮮炸出黎,熱辣辣,既又足料,又飽滿。另一款抵讚既係香蒜牛舌 $78,一客有6件,牛舌好牛味,但亦都帶有香蒜味,而且肉質腍嫰,加上本身牛脷既油脂,食到停唔到口。而講到最正既當然係燒活鮑魚同帆立貝,鮑魚黎度

先叫左個前菜 雪魚乾 $78

個東瀛五點盛$368

而講到最正既當然係燒活鮑魚同帆立貝,鮑魚黎度仲係活生生、識得郁,非常生猛。最開心既係唔駛自己燒、唔駛自己睇火。因為每個職員都會幫手燒,咁自己就可以安心同朋友吹水。唔駛驚燒到過哂龍。果然專業係唔同d,一黎海鮮已經夠新鮮、二黎肉質燒到恰到好處,又唔會韌,非常爽口。

所以呢一間餐廳真係值得一試同推介。