2017-10-29
lunch time行過軒尼詩道又唔想食連鎖野 朋友向我推薦左一間食西餐私房菜 坐得舒服可以慢慢傾計👫環境又設計得好有心思 以名畫作主題(氣質之選💫)的隱世餐廳配合埋一d節位 令人心情都放鬆左唔少 係銅鑼灣的鬧市之中竟然有個咁既地方 好令人讚嘆 雖然佢寫住member only但原來做會員都好容易 只要like facebook就得 仲享有全年9折 好抵啊 同一個場地仲可以搞一d私人party 有野食有得影靚相每張枱都有花花🌸同畫筆 仲有一個相架午餐有8個set揀 包括意粉 意大利飯 牛扒 羊架 烤雞 迎合晒唔同人既口味唔會揀唔到食咩 每個set都包左頭盤/湯同埋餐飲甜品 係我最鍾意既組合 我同朋友一人叫左一個唔同既餐 全部我都有親自試過 即刻嚟比番個食評先😋餐湯係西式洋蔥湯 入面有一條一條煮到林晒入晒味既洋蔥(個人平時唔食生洋蔥覺得呢個好好味)附送2個餐包個皮係脆架!連個醬都好有誠意 岩晒一眾餐包愛好者(我相信唔止我一個😏)沙律嚟講d沙律菜略嫌少左d 不過重點嚟喇隔離d薯仔一定會爭食因為咁小既野都整得好好味 佢加左香草同埋煙肉 冇得輸~👉🏼👉🏼辣蝦香草忌廉汁意粉 雖然佢話係辣

每張枱都有花花🌸同畫筆 仲有一個相架

👉🏼👉🏼辣蝦香草忌廉汁意粉 雖然佢話係辣但我覺得只有bb辣 就算平時唔食辣都可以接受到 而且d蝦係開邊蝦 有成5 6隻好足料🍤個汁同意粉既份量配合得岩岩好 食開意粉既人都個呢樣好重要 如果太多就好 如果太少又好乾😩呢個食到最尾都仲有少少汁 好欣賞 仲有你都睇到d香草落得好重手 條條都有唔似出面淨係鋪係面

👉🏼👉🏼黑松露煎黑豚肉意大利飯 跟據我以前係歐洲食risotto的經驗話比我知 佢係一個正宗的意大利飯 不會太濕又唔會硬到好似生米咁 同樣地d黑豚肉份量足加埋厚切好有口感 用左燒烤的方法烹調 有少少煙燻的味道 整體嚟講好滿意冇咩好挑剔

食西餐嚟講一定要配番杯白酒 好易入口 甜品係我最鍾意既組合 士多啤梨奶凍🍓好香奶味 凍凍地食落都幾滑 加埋新鮮士多啤梨同醬 為呢一餐畫上完美既句號

我地另外仲加左個海鮮拼盤 有成4款不同海鮮 生蠔 青口 蝦 田螺 全部都好新鮮 唯一美中不足就係d蝦因為係原隻上 所以要自己挑蝦腸 但d蝦肉都係好彈口 真係食完仲想再食😭