2017-08-23
走入銅鑼灣舊式大厦的”凡高厨房”……一間曾經得獎的高级食府,裝修貴麗典雅,简约得來帶有幾分懷舊風格,伴隨着柔和的輕音樂,好有情調,令人食慾大增!餐牌選擇有好多,有海鮮拼盤,芝士火鍋,意粉,意大利飯,牛扒,羊扒等等。本來好想試下呢度出名嘅和羊, 但係朋友唔食羊,所以最後揀咗一個海鮮拼盤,同火焰牛柳串燒晚餐。海鮮拼盤有太平洋虎蝦,藍青口,同法國睡蟹, 虎蝦同藍青口都有六、七隻咁多,虎蝦 都幾大隻,好鮮甜, 肉質彈牙;篮青口好鮮嫩,清甜,入口一啲都唔會硬, 感覺好新鮮; 法國睡蟹好大隻,而且啲膏超多, 蟹肉 好鮮甜嫩滑, 雖然海鮮拼盤係凍食,但係因為材料新鮮嘅緣故,完全唔需要點任何醬汁 已經非常鮮味好食!至於個火焰牛柳串燒套餐就更加豐富, 除咗 主菜牛柳串燒外,仲有歐陸小食酸菜煎蛋角, 洋蔥湯, 朱古力慕士蛋糕, 同一杯飲品;小食酸菜蛋角好特別, 夾雜了少少酸菜令到蛋角食起上嚟唔會太單調, 蛋角滑身得來帶有少少酸甜味,幾特別!牛柳肉燒得恰到好處,唔會太乾,又唔會血淋淋,外皮有少少脆,裏面依然能夠有好鮮味嘅肉汁,點小小芥辣醬已經能夠吊起牛柳肉嘅鮮味,好嫩,好好味; 就連配菜薯角都煮得 一絲不苟
牛柳肉燒得恰到好處,唔會太乾,又唔會血淋淋,外皮有少少脆,裏面依然能夠有好鮮味嘅肉汁,點小小芥辣醬已經能夠吊起牛柳肉嘅鮮味,好嫩,好好味; 就連配菜薯角都煮得 一絲不苟, 唔係一般嘅炸薯角,而係將薯角外皮處理得有少少挺身,但食起來較為淋身幼滑嘅口感,好正!
甜品除咗有跟餐嘅朱古力慕絲蛋糕之外,另外叫咗一個芝士餅, 分量好精緻, 朱古力慕士蛋糕嘅朱古力味唔會太搶,慕絲整得好幼滑, 作為餐後點綴,好完美。
另外要提嘅係兩杯特色 yoga飲品, 一杯芒果味,一杯百香果味,飲品裏面都分別放咗一啲啫喱 ,但係飲落唔會太甜,反而有一陣好清香,好creamy嘅口感,好有消暑感覺!
雖然呢餐飯價格都唔太平,不過餐廳係用心做好菜嘅食府,下次有機會一定要試下佢嘅和羊!