2020-01-10 424 瀏覽
有朋友自外國回來,暫住銅鑼灣,相約午膳,於是就選了區內一間樓上餐廳。餐廳以一位著名藝術家的名字命名的,店內裝潢頗有特色,牆上放了一些油畫,舒適清雅,藝術氣氛濃厚。有一點與店內藝術氣氛不同的是放了一張桌球枱。座位擺設整齊,高背椅坐得舒服。我們最早到,其他客人也魚貫到來。店內樓面雖然只得一位女店員,但也招呼得頗為順暢。打開餐牌,發覺精選午餐相當吸引,有餐湯連麵包、主菜、甜品及餐飲,價錢又不貴,於是我們三人就分別要了三份不同主菜的精選午餐。是日餐湯是南瓜忌廉湯,南瓜味香濃,上面放了少許蕃茜,附上的麵包也鬆軟可口。一位朋友要的是米蘭式雞柳櫻桃蕃茄汁意粉,看樣子都不錯。另一位朋友則要了煙肉蘑菇芝士忌廉汁意大利飯。我則選了特別些的法國邊豆白菌墨西哥炸餅,雖然全是素食,但味道與賣相都不俗。烤餅做得煙韌,邊豆、白菌與沙律菜都爽口。餐飲就我們三人都不約而同的要了咖啡,咖啡味道不錯,還有一個頗有特色的瓶子盛著忌廉奶。是日甜品亦頗有驚喜,在軟芝士餅上放著一些水果,如西瓜及芒果等。不到一百元的午餐,有這樣的質素,是值得再來的。

是日餐湯南瓜忌廉湯,南瓜味香濃,上面放了少許蕃茜,附上的麵包也鬆軟可口。
是日餐湯 - 南瓜忍廉湯

麵包

一位朋友要的是米蘭式雞柳櫻桃蕃茄汁意粉,看樣子都不錯。
米蘭式雞柳櫻桃蕃茄汁意粉

另一位朋友則要了煙肉蘑菇芝士忌廉汁意大利飯
煙肉蘑菇芝士忌廉汁意大利飯

法國邊豆白菌墨西哥炸餅

咖啡

是日甜品

不到一百元的午餐,有這樣的質素,是值得再來的。
是日餐湯 - 南瓜忍廉湯
麵包
法國邊豆白菌墨西哥炸餅
是日甜品
2020-01-17 159 瀏覽
因為朋友的推介,今年公司dinner 就決定去試位於銅鑼彎Soho附近的凡高廚房!一進餐廳就被入面的裝修吸引了,歐美古典風,環境浪漫,喜歡拍照打咭的人,一定要來!因為可以吃完晚飯後拍靚相😉因為我們早到(6:00) 所以餐廳人客還沒有到,我們可以瘋狂地拍照,人潮大約7:00pm就到🙈經過老闆的推薦,我就決定叫。龍蝦餐😋 餐包括2款前菜,湯,和一杯飲品☺️前菜是大蝦煙三文魚帶子,大蝦帶子鮮甜👍🏻另外還有田螺薯蓉十分驚喜的是蘑菇湯內有八款蘑菇製成!因為是用人手打,每一啖都可以感受到到一粒粒的蘑菇🤤🤤主角龍蝦,份量十足,啖啖肉,芝士亦不會蓋過龍蝦的鮮甜😋😋😋最後再吃埋甜品,就為完美的一餐劃上句號😍

前菜是大蝦煙三文魚帶子,大蝦帶子鮮甜👍🏻

另外還有田螺薯蓉

主角龍蝦,份量十足,啖啖肉,芝士亦不會蓋過龍蝦的鮮甜😋😋😋

最後再吃埋甜品,就為完美的一餐劃上句號😍
  • 98%野菌忌廉湯
2019-12-15 517 瀏覽
This Van Gogh themed restaurant serves western fare. We got the four course dinner set, we got to select the mains. The pasta is a little on the soft side. And the ribs, though not falling of the bones, packs great flavors. Funny the most memorable dish for me is the bread served with Anchor butter. I think the flavors of all the dishes are fine, there though the execution falls a little short. The decor is cute, service is attentive, menu is comprehensive, but bathroom needs some attention.All

Pasta with mussels

BBQ baby back ribs

All in all, a satisfactory visit.

• Pastawithmussels
2019-12-13 440 瀏覽
🍴<凡高廚房>🍽 燒美國豬肋骨💰268- 豬肋骨烹調得剛好,肉質軟腍入味,入口還汁豐惹味,滋味沛然-秘製的燒烤汁酸酸甜甜,十分惹味,滲透整塊豬肋排-薯蓉軟綿而帶牛油香味,十分特別.🌟食物質素:7.5/10🌟性價比:7/10🌟餐廳環境:8/10🌟服務態度:6.5/10———————————————凡高廚房銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室
🍴
<凡高廚房>
🍽 燒美國豬肋骨
💰268
-秘製的燒烤汁酸酸甜甜,十分惹味,滲透整塊豬肋排
-薯蓉軟綿而帶牛油香味,十分特別
🌟食物質素:7.5/10
銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室
燒美國豬肋骨
燒美國豬肋骨
2019-12-02 613 瀏覽
巳經第二次到訪lunch, 店子细细, 但環境舒適, 午餐選擇多款式。 每款都很精明, 用心製作, 價錢都相宜, 最緊要清静嘅 環境下,食一頓好嘅午餐。 身心舒暢。,待應和經理都招呼很好。 下次會再光顧
,待應和經理都招呼很好
。 下次會再光顧
2019-10-19 897 瀏覽
推開就門見到張波枱😲唔知有無人打過呢😊,坐底細心睇下餐廳地方唔算大,見到四周掛滿畫,環境優美好適合三五知己靜靜地食飯傾吓計飲洒😍👍🏻, 我哋點咗3份餐,巳包括頭盤、餐湯、麵包、主菜、甜品及飲品,食物唔錯加埋環境價錢算合理👍🏻頭盤~ 炸芝士頭盤~ 煙三文魚芝士美國豬肋骨~厚肉,唔乾身juicy肉眼扒 ~炭燒美國頂級牛肉眼, order7成熟做到,肉質好好意式海鮮焗飯 ~意大利米偏大粒無咁喜歡,但海鮮豐富,味道唔錯甜品~拿破崙甜品~焦糖燉蛋

頭盤~ 炸芝士

頭盤~ 煙三文魚芝士

美國豬肋骨~
厚肉,唔乾身juicy

肉眼扒 ~
炭燒美國頂級牛肉眼, order7成熟做到,肉質好好

意式海鮮焗飯 ~
意大利米偏大粒無咁喜歡,但海鮮豐富,味道唔錯

甜品~拿破崙

甜品~焦糖燉蛋
2019-10-17
  • 炭燒美國頂級Prime牛肉眼
2019-10-08 917 瀏覽
同男朋友黎慶祝生日🥰兩個都叫左set dinner, 頭盤係我一直都唔好既火腿所以我只能夠講soso啦🤣係香草味既包,熱辣辣架!另外有碗洋蔥湯,不過我嫌佢未夠濃郁🙈pork ribs一直係我既至愛,而呢個都冇令我失望!最surprise 係佢既薯菜超好味!外面少少脆,又有蜜糖既味道!真係會一口接一口!呢個海鮮意粉都好好味,意粉硬度剛剛好~野飲都係咁上下,不過嗰杯好靚!黎到最期待嘅一part! 預先打電話問,講咗話個套餐想加錢轉心太軟,咁就可以寫字啦!其實無論慶祝定係平時黎食飯,我覺得都值得加錢轉心太軟既!佢流心嘅程度非常之好,而且亦都唔係甜到漏嗰啲呢個係跟餐既奶凍🙈普普通通啦~不得不說呢度服務幾好🤣隔離有枱客可能似住自己有少少知識,係到教個侍應點處理佢帶黎既酒🤔不過個侍應見啲客唔聽佢既建議,都好禮貌咁回應,同提供較合適既方案。👍🏻走前撞正老闆,老闆都好好人好friendly, 仲幫我地影左打卡位既相🥰
同男朋友黎慶祝生日🥰
兩個都叫左set dinner, 頭盤係我一直都唔好既火腿
所以我只能夠講soso啦🤣
係香草味既包,熱辣辣架!
另外有碗洋蔥湯,不過我嫌佢未夠濃郁🙈
pork ribs一直係我既至愛,而呢個都冇令我失望!

呢個海鮮意粉都好好味,意粉硬度剛剛好~
野飲都係咁上下,不過嗰杯好靚!

呢個係跟餐既奶凍🙈普普通通啦~
2019-09-05 997 瀏覽
👇🏻凡高廚房係一間環境格局都非常浪漫而且有氣派的餐廳...雖然係銅鑼灣樓上鋪...但絕對係情侶約會既好地方👍👇🏻帶子塔...海鮮好鮮甜美味😋👇🏻頭盤..這裡的巴馬火腿好好食..唔會太鹹太韌...👇🏻熱辣辣的餐包...牛油味道好特別👇🏻set dinner的餐湯...清清地唔錯👇🏻和牛套餐的野菌湯..非常濃味...而且分量十足..👇🏻田螺...這個朋友食...話頂呱呱👍👇🏻M7和牛...medium rare 剛剛好...廚師非常棒👍🏻很多地方都會over cook ...這裡沒有...非常有牛味...肉質鮮嫩👇🏻煎三文魚...朋友說魚皮非常脆..魚肉唔會"鞋"👇🏻甜品非常精緻...燉蛋層焦糖好正👍蛋糕亦不會太甜

👇🏻帶子塔...海鮮好鮮甜美味😋

👇🏻頭盤..這裡的巴馬火腿好好食..唔會太鹹太韌...

👇🏻熱辣辣的餐包...牛油味道好特別

👇🏻set dinner的餐湯...清清地唔錯

👇🏻和牛套餐的野菌湯..非常濃味...而且分量十足..

👇🏻田螺...這個朋友食...話頂呱呱👍

👇🏻煎三文魚...朋友說魚皮非常脆..魚肉唔會"鞋"

👇🏻甜品非常精緻...燉蛋層焦糖好正👍蛋糕亦不會太甜
2019-08-10 926 瀏覽
在大街上嘅大廈二樓, 唔留心嘅話都會走過咗 ,可以認住大廈門口擺出嚟嘅餐牌,推大閘內進。餐廳內大概容納到幾十人 ,我來的時候算早 ,仲未係好多人, 老闆俾我揀喜歡的位置。坐位都好舒服。意大利瓜忌廉湯用咗意大利瓜煲嘅忌廉湯 ,會飲到而家嘅味道 ,不過整體上覺得湯上面嘅忌廉有點漏。配搭嘅麵包同牛油就正常,味道冇咩特別。蒜香蜆肉炒意粉一上枱熱氣騰騰。意粉加埋蜆肉 、蒜頭等炒香, 炒得香。每一條意粉嘅外層都有微微嘅焦香,火喉剛剛好 。蜆肉冇腥味,調味用料得宜, 比我期望好食, 唔錯唔錯。檸檬茶濃淡適宜檸檬夠新鮮唔錯,大杯翻少少就更好喇。士多啤梨醬奶凍甜品帶來驚喜, 奶凍好滑 ,奶香味濃沃,即係用料好足夠 ,小小嘅一杯完滿咗成個餐。值得一提嘅, 係店員同老闆嘅服務非常細心有禮,令人覺得賓至如歸嘅感覺。 呢種服務好值得嘉許。會再嚟試其他嘅食物。

意大利瓜忌廉湯

配搭嘅麵包同牛油就正常,味道冇咩特別。

蒜香蜆肉炒意粉

檸檬茶
濃淡適宜檸檬夠新鮮唔錯,大杯翻少少就更好喇。

士多啤梨醬奶凍

會再嚟試其他嘅食物。
  • 奶凍
2019-07-23 648 瀏覽
之前在上網時,看見這間餐廳裝潢充滿藝術氣息,心想有機會一定要來嚐嚐。趁着這天和友人一同休假就正好是機會了推門進去以後恍如進入了一個藝術世界,室內掛滿梵高的畫作還有古典的擺設。 午餐分行政套餐及精選午餐小妹點的是行政套餐,包頭盤、餐湯、主菜、甜品及飲品。頭盤是凱撒沙律生菜。生菜十分爽脆配上蒜蓉包粒和煙肉粒配上開胃醬汁,是一個稱職的頭盤餐湯是蘑菇湯,菇味香濃燒美國豬肋骨配秘製燒烤汁伴薯菜 ($168)豬肋骨烹調得剛好,肉質軟腍,秘製的燒烤汁酸酸甜甜的,十分惹味。薯蓉軟綿而帶牛油香味。友人點的精選午餐,餐湯是洋蔥湯,小妹淺嘗了幾口,覺得洋蔥味挺足的,味濃而不過咸法國紅椒雞肉串燒伴英式香草牛油薯蓉 ($128)雞肉燒得剛剛好,肉質鮮嫩而不乾身甜品時間水果慕絲及奶凍,不失為一個好的結尾

午餐分行政套餐及精選午餐

小妹點的是行政套餐,包頭盤、餐湯、主菜、甜品及飲品。

餐湯是蘑菇湯,菇味香濃

燒美國豬肋骨配秘製燒烤汁伴薯菜 ($168)

法國紅椒雞肉串燒伴英式香草牛油薯蓉 ($128)
雞肉燒得剛剛好,肉質鮮嫩而不乾身

甜品時間
水果慕絲及奶凍,不失為一個好的結尾

2019-07-23 376 瀏覽
銅鑼灣樓上cafe林立,但質素參差,想搵一間質素好嘅真係要有冒險精神😆,然而都係決定揀返呢間好評如潮嘅凡高,有信心保證啲😝。每個餐都包頭盤/餐湯+餐包餐湯係洋蔥湯,真材實料,飲得出無味精,仲有勁多洋蔥,配上麵包粒可謂錦上添花🥰。頭盤係田園沙律,新鮮蔬菜配上黑醋同橄欖油,好開胃又健康。餐包係鬆軟型,配上牛油係最經典。煙三文魚BB蘆筍櫻桃番茄汁意粉($88)平時出去食意粉一般係用茄膏,好少可係用番茄汁配櫻桃,好特別,酸酸地幾開胃。另外三文魚都好大片,可謂值回票價。意大利開心果仁腸香菌松露意大利飯($98)好香松露味,飯嘅軟硬度同濕潤度適中,份量亦岩岩好,唔會太滯。套餐另加海鮮拼盤(+$58)有時令活生蠔x1+新鮮太平洋虎蝦x3+加拿大翡翠螺x1+煮澳洲青口仔x2,全部都好新鮮,當中最滿意係生蠔甜而無腥味👍🏻,配上鮮檸檬汁無得彈,其他都不俗,絕對對得起價錢。餐飲有咖啡/茶,我就揀左凍檸茶。甜品上層係芒果汁配士多啤梨,下層係好滑嘅奶凍,食完呢餐午餐好有滿足感。

每個餐都包頭盤/餐湯+餐包

頭盤係田園沙律,新鮮蔬菜配上黑醋同橄欖油,好開胃又健康。

餐包係鬆軟型,配上牛油係最經典。

煙三文魚BB蘆筍櫻桃番茄汁意粉($88)

意大利開心果仁腸香菌松露意大利飯($98)

套餐另加海鮮拼盤(+$58)

餐飲有咖啡/茶,我就揀左凍檸茶。

2019-07-16
2019-07-20 247 瀏覽
放工相約朋友去食好野,黎到咗呢間Van Gogh Kitchen。餐廳環境好舒適,裝修精緻,座位也比較寬敞,非常適合聚餐的好地方。墨汁意粉墨汁好濃郁 意粉岩岩好既硬度 口感爽滑 帶子勁大隻 好味香蔥忌廉汁意大利飯個意大利飯非常成功 除提及的香蔥外 有多款料頭 如三色彩椒、蒜片、芝士、洋蔥等 味道豐富。紅椒雞肉串甜甜地加甜椒 非常開胃  雞肉咬口好嫩滑  汁係精髓 焗到微微焦香是重點味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

墨汁意粉
墨汁好濃郁 意粉岩岩好既硬度 口感爽滑 帶子勁大隻 好味

香蔥忌廉汁意大利飯

紅椒雞肉串

2019-07-15
現金券
2019-07-19 275 瀏覽
Cozy@凡高廚房在銅鑼灣都算幾有名同開了很多時間的樓上西餐廳,開完部門meeting 人都輕鬆點, 中午抽身去享受一個lunch , 醫好肚有力量中午回公司工作努力衝線Set lunch 以causeway bay物價,加一服務費100-150 是合理水平了. Appetitzer or soup,main ,drink是日頭盤有沙律或湯,怕吃不完就$10 也可以升級做蘑菇湯。白蘑菇打成細碎加忌廉好滑口,芳香好喝主菜點了紅椒雞肉串 $128,甜甜地加甜椒,非常開胃. 前世作為狗仔拓世架人類,任何有肉架都會食得津津有味 ,汁係精髓,焗到微微焦香是重點本身根牛油薯蓉,因我唔食薯仔,店員很好幫我戶做蔬菜,很貼心哦最後的飲品當然是vitamin c 豐富架sugar free lemon tea. 餐廳掛了很多畫,幾有意境的
Cozy@凡高廚房

lemon tea.

餐廳掛了很多畫,幾有意境的
今次同朋友嚟咗梵高餐廳 一個嶄新的體驗 充滿藝術氣氛的地方,加上有現場live band show 感覺真係唔錯㗎.同朋友叫咗兩份一人dinner 感覺上比起二人餐較為吸引 餐點所附送的餐包非常香軟 麥味芳香 鍾意嘅話可以配上牛油 首先係歐陸式小食:芝士火腿批火腿批嘅外皮整得鬆脆 從旁邊睇可以睇得出用咗好多層酥皮黎整成芝士火腿味岩岩好~~是日餐湯係雜菜蕃茄湯 我哋有另一碗upgrade咗做蘑菇湯 雜菜蕃茄湯味道比較酸 落咗少少黑醋 材料都幾充足 可以食得出一粒粒 雜菜 黑松露忌廉湯味道唔錯 口感方面非常之豐富 有一粒粒菇菌打磨而成 忌廉湯大致上口感夠曬細滑..我哋覺得有啲唔夠喉 就加咗$128 香煎法國鵝肝 鵝肝配菠蘿片真係第一次食 又有咁夾嘅效果 係因為我剛嘅口感比較肥膩 菠蘿嘅味道比較清新清淨同鵝肝剛相反 不過每人半見就夠曬啦 Like facebook仲可以有一客鵝肝醬多士 雖然話呢啲優惠好多餐廳都有 但係呢間真係好用心咁去做呢個免費小食 多士口感非常香脆 鵝肝醬味道唔錯 非常濃郁呢! 煎灼草挪威三文魚 配白豆牛油檸檬忌廉汁 $288 整體感覺都ok 三文魚嘅調味做得唔錯 朋友
加上有現場live band show 感覺真係唔錯㗎.

同朋友叫咗兩份一人dinner 感覺上比起二人餐較為吸引

餐點所附送的餐包非常香軟 麥味芳香 鍾意嘅話可以配上牛油

首先係歐陸式小食:芝士火腿批
芝士火腿味岩岩好~~

是日餐湯係雜菜蕃茄湯 我哋有另一碗upgrade咗做蘑菇湯
忌廉湯大致上口感夠曬細滑..

我哋覺得有啲唔夠喉 就加咗$128 香煎法國鵝肝
不過每人半見就夠曬啦

Like facebook仲可以有一客鵝肝醬多士
多士口感非常香脆 鵝肝醬味道唔錯 非常濃郁呢!

煎灼草挪威三文魚 配白豆牛油檸檬忌廉汁 $288
整體感覺都ok 三文魚嘅調味做得唔錯
朋友好鍾意白豆牛油檸檬忌廉汁 配三文魚食就最好不過啦!

意式馬賽海鮮飯 (大蝦 帶子 青口 魷魚 燈籠椒配海鮮汁) $248
呢個反而我比較鍾意食 係佢個海鮮黑真係落足料去做 所以每一啖海鮮飯 都充滿著海鮮嘅鮮味
青口帶子大蝦非常足料 燈籠椒爽口 可以話係好抵食

朋友叫咗花茶而我就叫咗橙汁乳酪啫喱
絕對係養生之道 橙汁乳酪啫你唔算話好甜 粒粒口感是我最喜愛呢=]]

2019-07-11 207 瀏覽
環境好復古,星期三四日有駐場歌手唱英文老歌唱歌好好聽好有feel😍佢哋嘅餐包好好食👍🏻一啲都唔軟 超級soft個butter嘅調味啱啱好!第一次食,好高質嘅鵝肝,好鮮美👅配埋清爽嘅菠蘿中和得啱啱好🥺青口好鮮甜😋好味每隻都好飽滿好creamy,食唔停口😂墨魚汁意粉🍝🦑💯食完係成咀黑哂🥺但真係超!好!食!我自己麻麻哋呢個豬肋骨,覺得可以再入味啲😂但右上角嘅薯條好好味!creamy又唔會炸到勁硬平時唔鐘意嘅炸物嘅我都食唔停🤩肉質好嫩滑👍🏻
環境好復古,星期三四日有駐場歌手唱英文老歌
唱歌好好聽好有feel😍

佢哋嘅餐包好好食👍🏻一啲都唔軟 超級soft
個butter嘅調味啱啱好!

第一次食,好高質嘅鵝肝,好鮮美👅
配埋清爽嘅菠蘿中和得啱啱好🥺

青口好鮮甜😋好味
每隻都好飽滿好creamy,食唔停口😂

墨魚汁意粉🍝🦑💯
食完係成咀黑哂🥺但真係超!好!食!

我自己麻麻哋呢個豬肋骨,覺得可以再入味啲😂
但右上角嘅薯條好好味!creamy又唔會炸到勁硬
平時唔鐘意嘅炸物嘅我都食唔停🤩