2018-08-07 80 瀏覽
<川味紅嬈三寶牛肉麵,$80>顧名思義,三寶牛肉麵緊係有三款牛喇,分別係牛腱、牛筋同牛肋條。三款牛都好好食,牛腱大大舊好腍身,牛筋本身自己鐘意食,食落好帶咬口,唔錯,最後牛肋條就比較重牛味。<滷肉飯,$28>平到喊嘅滷肉飯,完全估唔到$28可以食到一碗咁大碗而且咁多料嘅滷肉飯。啲滷肉真心好食,滷肉嘅肥瘦度適中,所以食落好腍,仲有少少入口即溶嘅感覺!性價比爆燈!<滷蛋溏心蛋,$16>呢個溏心蛋估唔到佢係凍嘅。雖然賣相有少少唔係好靚,但係係幾好食嘅!<冬瓜檸檬茶,$23>叫而杯野飲最主要原因係俾個名吸引左,有興趣知道冬瓜同檸檬溝埋係點,飲落好清爽,夏天飲即刻涼透心。
川味紅嬈三寶牛肉麵
<川味紅嬈三寶牛肉麵,$80>

<滷肉飯,$28>

<滷蛋溏心蛋,$16>
<冬瓜檸檬茶,$23>
2018-07-25
川味紅嬈三寶牛肉麵
一直都很愛吃台灣牛肉麵,早前來到位於尖沙咀「六両三」開餐,據說店主是台灣人,開店前曾回台灣偷師,所以能煮出一手地道的牛肉麵及滷肉飯。餐廳的裝修帶點日式風情,就像居酒屋一樣,而上面更掛著一個個小燈龍,寫著古早味、牛肉麵、滷肉飯等字眼。滷肉飯滷肉飯非常抵食,白飯裝得滿滿,大大碗,上面灑上滷肉汁,而滷肉更選用五花腩,炸過過用紅葱炒香,味道甘香入味,而飯粒入口煙韌,但又不會糊,配上兩片酸蘿蔔,中和五花腩的膩滯感,非常好味。滷蛋溏心蛋滷蛋就像冰鎮過一樣,入口冰涼,蛋白軟滑不硬。川味紅燒牛肉麵湯底味道非常濃厚,據說廚師用上10斤牛筒骨熬至少30小時而成,不加味精,原汁原味。。個人認為湯底帶有淡淡的牛骨及藥材香味,但味道不重,味道鮮甜。而牛腱肉牛肉味道濃郁,口感香腍,肉質有彈性,配上由本地麵廠製作的粗麵條,口感煙韌彈牙,咬口十足。牛筋麵牛筋份量足,口感煙韌彈牙,帶有重重的膠質感,但不算很入味。冬瓜茶冬瓜茶的味道甜甜的,帶有芳香的冬瓜茶香味,於夏天喝一杯,感覺非常消暑。

滷肉飯

滷蛋溏心蛋
滷蛋就像冰鎮過一樣,入口冰涼,蛋白軟滑不硬。

川味紅燒牛肉麵

牛筋麵
牛筋份量足,口感煙韌彈牙,帶有重重的膠質感,但不算很入味。

冬瓜茶

2018-08-05
午餐
聽落簡單嘅牛肉麵🐮其實要整得好背後都落唔少功夫🥢之前試過好多間都無一碗真正令人滿意嘅牛肉麵🍜一係牛肉唔夠霖、一係麵質太粉、一係湯底太鹹,唯獨呢間樣樣做到足💯而且餐具係木造🌲食落味道更香醇☺️環境都好舒服,裝潢古色古香🏮仲體貼到有埋橡筋扎頭髮💁🏻‍♀️.✅ 半筋半肉 $75 : 首先講個湯底,小店堅持唔落味精,湯底比較清但已經試得出有香濃嘅牛肉味😍真材實料💯啲肉真係蚊得好霖🍖牛筋入口即溶🤤!麵質咬落有口勁🍜但唔會太韌,而且偏幼所以較容易索到湯底嘅味👍🏻非常滿意🌟一定會再黎食👯‍♀️
✅ 半筋半肉 $75 :
2018-07-17
2018-08-03 87 瀏覽
星期六下午的尖沙咀搵食, 除了人頭湧湧, 也就是人頭湧湧; 從瘋狂的彌敦道左轉右轉, 避過了人潮, 遇上了這間有趣名字的六両三裝修簡潔, 帶著淡淡的台灣鄉味水泥牆上掛上餐廳的表態言, 說明了這裡的牛肉湯都是精心烹調, 不帶半點味精地方不算大, 仍留有少少空間放置植物, 在擠湧的鬧市中, 盡力捍衛少少的綠化空間, 保留一點台灣鄉郊氣息簡簡單單的食物選擇, 牛與湯都是這裡的重點, 單點湯還有好幾款味道, 天氣冷的時間定要來試試熱得頭暈轉向的大熱天, 喝杯檸檬冬瓜茶, 心平氣和今天叫的是川味紅燒半筋半肉麵,牛骨湯濃郁帶甜, 還有輕淡的藥材香氣, 很有家鄉的感覺半肉是牛𦟌, 厚薄適中但非常之軟綿, 完全是入口即溶, 咬下去時連帶香濃的湯汁吞下, 非常美味牛筋炆得很淋, 咬在黏黏的骨膠原上, 齒頰留香 ; 吃完麵, 還要將湯喝過碗腳朝天才夠大滿足
裝修簡潔, 帶著淡淡的台灣鄉味
熱得頭暈轉向的大熱天, 喝杯檸檬冬瓜茶, 心平氣和
  • 川味紅燒半筋半肉麵
  • 檸檬冬瓜茶
2018-08-03 1106 瀏覽
偶爾我也會心思思想食台灣菜。是晚中學師兄相約食滷肉飯,當然奉陪到底!亞士厘道附近的小街原來有一間台灣菜,門外裝潢頗有特色。小店雖不大,不過環境整潔,枱與枱之間空間感也挺不錯。食物不外乎牛肉麵、乾拌麵、滷肉飯及小食之類,價錢都算經濟。滷肉飯套餐 - 滷肉飯看似細細碗,其實食完很飽肚的。滷肉肉質結實,彌漫著肉香,肥瘦兩者之間平衡,食完不會太滯膩。米飯粒粒分明,質感飽滿完熟。滷水溏心蛋頗有蛋香,流心度就不過不失。紅燒三寶牛肉麵 - 份量多到飽得很,湯底不太辛辣但有點油膩,牛腱牛肋條啖啖肉,質感軟綿不嚡,牛筋爽滑,挺有口感韌勁!麵條選了粗身麵,粗身關係使口感豐富,麵條質感滑溜有彈性,掛湯能力也挺不錯。黑松沙士 - 師兄話久違沙士這款飲品,難得餐廳有當然不容錯過!飲落甜度比可樂低,不過舒喉度挺強。冬瓜茶 - 甜度剛好,茶味尚算濃郁,飲完挺舒喉解渴。

亞士厘道附近的小街原來有一間台灣菜,門外裝潢頗有特色。

小店雖不大,不過環境整潔,枱與枱之間空間感也挺不錯。

食物不外乎牛肉麵、乾拌麵、滷肉飯及小食之類,價錢都算經濟。

滷肉飯套餐 - 滷肉飯看似細細碗,其實食完很飽肚的。
米飯粒粒分明,質感飽滿完熟。
滷水溏心蛋頗有蛋香,流心度就不過不失。

飲落甜度比可樂低,不過舒喉度挺強。

冬瓜茶 - 甜度剛好,茶味尚算濃郁,飲完挺舒喉解渴。
  • 滷肉飯
2018-08-01 94 瀏覽
上次食完,一路心掛掛;終於今日有時間再嚟,想試其他野。因為去過,自然會比較。環境:今次要排隊,真誇張。由於今晚full house,所以明顯侍應不足,兩個樓面加一個水吧雜務,佢哋真係好似其他人講已經冇乜表情。食物:多啲選擇。今晚我叫左川味牛根幼麵+青瓜+冬瓜茶。牛根好林,但啲湯較油,感覺半肉半根正啲;湯底可能川式,麻味有點蓋過牛肉湯原味。青瓜合格。冬瓜茶已沒有味丹原樽上,用即棄膠杯加冰加飲管,唔知係咪味丹,又唔環保,好失望。另外,沒有用tray 載著我的食物,失去一點點精緻的感覺。因為未試撈麵,會遲啲再試。

因為未試撈麵,會遲啲再試。
2018-07-31
自一家台灣菜小店獲米芝蓮推介後,台式小店便愈來愈多。而年初至年中,以牛肉麵和滷肉飯作招牌的台灣菜餐廳也愈來愈受歡迎,間接也令台式飲品再度掀起熱潮,黑糖珍珠鮮奶開到成行成市,無一不成人龍店。好似愈說愈遠,還是回到正題,談談這家由外而內都充滿著台灣風的「六両三」。一直覺得餐廳名字很特別,應該是有特別的意思。不過,看了有關餐廳的報導,又似乎沒有甚麼人問過這個問題。取這個名字,是純粹巧合嗎?其實,到訪前的確有想過向老闆討教,不過,到訪當天,客似雲來,侍應和廚房都忙得不可開交,我就不作打擾,只好將疑問埋在心裡。跟友人商量過後,便點餐了。可能考慮到長髮女生吃麵時頭髮垂下的情況,餐廳在桌上用小碟放了橡筋,能夠注意小小細節而且做到出來,這體貼行為實在值得加分。川味紅燒三寶牛肉麵 $80牛肉麵有兩款湯底可選,我們選川味紅燒棄清燉。我們知道兩款的製法口味完全不一樣,而友人和我偏好紅燒,又知道「川味」其實不是很辣的情況下,就選了紅燒湯底。餐廳堅持湯底不加味精、牛骨粉,熬製過程亦不會加清水,所以湯底不論是聞起來還是喝起來,牛味都是十分濃郁,同時帶點微辣。三寶配料分別有牛肋條、牛腱和牛筋,每一塊都夾得起,沒有煮

川味紅燒三寶牛肉麵 $80

川味紅燒三寶牛肉麵
三寶配料分別有牛肋條、牛腱和牛筋,每一塊都夾得起,沒有煮得過腍或爛。牛肋條軟嫩有嚼勁,牛腱肉肉質軟稔,牛筋軟滑,有入口即溶的感覺,三款肉都十分入味,燜煮時間到位。
川味紅燒三寶牛肉麵
至於麵條,看樣子就知道不是坊間出售那種,大概估計是餐廳要求訂製的。麵條比一般吃到的牛肉麵麵條粗身和闊,吃起來亦異常彈牙,令人難忘。
滷肉飯 (大) $28

平時吃一碗小小的滷肉飯,也不只$30元。你可能會說,在台灣吃,也不用港幣10元,那也如何?這是香港呢。
滷肉飯 (大)
這碗份量多一些,一個人吃的話,可當是一頓晚餐了,十分「抵食」。參考之前的相片,我這碗飯表面的滷肉粒是增多了,可能之前有人投訴不夠多吧。
滷肉飯 (大)
滷肉飯雖然價錢不貴,但處理得一點也不馬虎。你看,半肥半瘦的滷肉粒不但多,而且每顆肉粒都是脂(肪)肉分明,吃起來不覺油膩,滷肉甘香軟滑。而淋上的滷肉汁帶些甜味,份量亦足,拌飯一流!
切豆干 $18

小食方面就點了切豆干和燙青菜。
切豆干
切豆干上撒了蔥花,賣相吸引多了。餐廳處理得好,巧妙地將切豆干配上滷汁,令即使本身不過鹹的切豆干的味道更有層次,搭配滷肉飯一同吃,剛剛好呢!
切豆干
燙青菜+滷肉 $26

粵式上湯青菜吃得多,台式燙青菜又是怎樣的?原來灼熱青菜加上滷肉汁就是台式青菜,真是長知識了。
燙青菜+滷肉
菜夠嫩綠,淋上可口的滷肉汁後,本來寡味的青菜頓時生色不少,更加美味。
燙青菜+滷肉

檸檬冬瓜茶

飲品選擇不算多,大多都是罐裝飲品,冬瓜檸檬茶是一例外。朋友說檸檬配冬瓜茶太甜,而且解渴又清新,飯後喝恰恰好。
檸檬冬瓜茶
芭樂汁 $20

下單時,我們不知道這是罐裝飲品。喝起來沒甚麼特別,就是那種人工溝出來的番石榴味的「果汁」。
芭樂汁
整體來說,食物質素不錯,如果在附近的話,可以再來。要是餐廳可以在飲品方面再花點心思,提供一些自家製的台式飲品,我想會更吸引呢。
2018-07-13
5 分鐘 (堂食)
  • 滷肉飯
剛去完台灣旅行, 回港後才驚醒: 我沒有食到牛肉麵!牛肉麵!!牛肉麵!!!失落的我, 不斷跟男友表示不高興, 沒有牛肉麵食......最後, 他可能覺得我太煩了, 放工後帶我到尖沙咀的六両三食牛肉麵~ (男友聲稱已做了資料搜查)六両三的裝潢跟餐具都充滿古早味, 有點像著名的台菜X小月, 令人覺得置身於台灣中。甜不辣 ($22)即使我已去過很多次台灣很多次, 但都未試過當地的甜不辣 。(因當地太多美食了~)所以藉著今次機會試試! 原來即是魚板, 加上甜甜的醬, 味道不錯!滷蛋溏心蛋 ($16)真的不便宜呢, 但作為蛋控的我不得不叫啦~煮的時間剛好, 令蛋黃呈半熟狀態, 如果多醃一段時間會更香!牛大骨清湯 ($22)因為很愛湯, 而牛肉麵的湯底都是用紅燒的, 所以另點一碗清湯試試。湯是奶白色, 很香, 令我想起韓國飲過的雪濃湯, 但就少了奶味和味精味, 配拌面一流阿宏蔥油拌麵 ($45)誰是阿宏? 其實我不知道, 但他的蔥油拌麵確實不錯!蔥油味香, 麵質亦彈牙, 確實吸引, 盛夏必食紅燒半筋半肉麵 ($75)紅燒湯底真好味, 比我在台灣食到的更好味, 因為不會過咸, 味道剛好!牛肉和牛筋都

甜不辣 ($22)

滷蛋溏心蛋 ($16)
真的不便宜呢, 但作為蛋控的我不得不叫啦~

牛大骨清湯 ($22)

阿宏蔥油拌麵 ($45)
誰是阿宏? 其實我不知道, 但他的蔥油拌麵確實不錯!
蔥油味香, 麵質亦彈牙, 確實吸引, 盛夏必食

紅燒半筋半肉麵 ($75)
牛肉和牛筋都煮得剛剛好, 我由其愛牛筋, 不會太硬又不會過腍, 口感味道都一流~
另外強烈推薦食牛肉都時要加入他們的秘製辣醬, 是用牛骨入面脂肪做的!
加入紅燒湯底後, 不但令湯變得更惹味, 更可食出濃厚的牛味

芭樂汁 ($20)

六両三的味道於香港來說真的很正宗, 而且服務都不錯~
當日跟男友坐在吧台, 見到師傅跟侍應的一舉一動, 心入面總覺得暖暖的!
食物味道真的不錯, 點了多款都沒有伏感, 但如果小食跟飲品價錢再調低一點會更好~
2018-07-30 72 瀏覽
好耐冇食牛肉麵,見到呢間好多人排隊,門口又好日式咁入面都唔太大,但感覺好WARM唔落精味選擇唔算太多,美中不足係冇野飲,都係罐裝仲要幾貴。川味紅燒牛肉麵 $68湯底好濃厚牛骨味,亦帶有紅燒的味道。紅燒牛肉味道濃,肉質鮮嫩。牛腱牛肋條麵 $75牛腱入味而且軟嫩,牛肋條肉味較重,兩者都好鮮味。溏心蛋$16蛋味香濃,入口都嫩滑。蘋果西打 $20淡淡的蘋果香,而且又有氣,清涼十足。但要$20OVERALL 野食係OK既, 個湯好飲, 但係店舖唔夠大所以坐得有D迫。
好耐冇食牛肉麵,見到呢間好多人排隊,門口又好日式咁

入面都唔太大,但感覺好WARM

唔落精味

選擇唔算太多,美中不足係冇野飲,都係罐裝仲要幾貴。

川味紅燒牛肉麵 $68

牛腱牛肋條麵 $75

牛腱入味而且軟嫩,牛肋條肉味較重,兩者都好鮮味。

溏心蛋$16

蛋味香濃,入口都嫩滑。

蘋果西打 $20

淡淡的蘋果香,而且又有氣,清涼十足。但要$20

2018-07-28
  • 川味紅燒牛肉麵
2018-07-29 86 瀏覽
六両三Liu Liang San一間位於尖沙咀 靚裝修 價廉物美味既台灣餐廳,值得一去再去川味紅燒三寶牛肉麵 $80(牛腱 牛筋 牛肋條)沒有味精的堅持,湯底好清 無好油膩既感覺,一啖麵一定要加埋湯入口正呀😋🍲面條有韌度咬勁,牛腱有入口即溶,牛筋 牛肋條都易咬 唔韌 整個份量足六両三滷肉飯$28如果加多粒滷蛋或溏心蛋就十足十台灣既平民滷肉飯,不經意加左牛肉麵既湯汁,味道很不錯👍🏼小食:皮蛋豆腐$38滷水溏心蛋$16切豆干$18冬瓜茶$18有凍或室溫選擇加左冰都覺得偏甜 室溫既就更加甜如果有得加珍珠,仙草 就絕配💞尖沙咀宜昌街三號地下
六両三Liu Liang San
一間位於尖沙咀 靚裝修 價廉物美味既台灣餐廳,值得一去再去

川味紅燒三寶牛肉麵 $80
(牛腱 牛筋 牛肋條)
沒有味精的堅持,湯底好清
無好油膩既感覺,一啖麵一定要加埋湯入口
整個份量足六両三

冬瓜茶$18
有凍或室溫選擇
加左冰都覺得偏甜
室溫既就更加甜
如果有得加珍珠,仙草 就絕配💞

尖沙咀宜昌街三號地下

2018-07-28 490 瀏覽
係尖沙咀唔太起眼既橫街入面比我發現左呢間別有風味既台灣料理店,驟眼睇仲以為係日式餐廳tim呢間台式小店以木系做主調,配搭簡約裝修,小燈籠,好有日治台灣既風味。店舖面積唔大,所以環境比較擠迫,但係尚算舒服。Menu呢度主打台灣牛肉麵同滷肉飯,仲標榜用天然食材,唔加味精tim川味紅燒牛肉麵$68呢碗牛肉麵好有地道台灣味,牛骨湯底濃郁,仲帶d藥材香味,油分唔太多,唔會過份油膩。至於d牛輾入口軟腍入味,粗麵又夠彈牙爽口滷肉飯$28呢碗飯既份量適中,飯香煙韌,滷肉肉粒脂肪瘦肉分明,食落唔油膩,仲肉香軟滑草山炸醬麵$45呢個炸醬麵我地同樣揀左粗麵,食落麵條有嚼勁彈牙,炸醬入味,唔會太鹹或者太甜,仲係肥瘦分明,有油香皮蛋豆腐$38呢個小食就比較普通,做法都應該簡單既,食落就係百福凍豆腐,豆味唔太濃但係都香滑,加埋皮蛋、蔥粒、乾魚片等等...呢碟涼菜係夏天食都幾開胃冬瓜檸檬茶$23冬瓜茶一直都係台灣既古早味飲品,味道清甜止渴,加埋檸檬,仲多左種淡淡既檸檬清新

Menu

川味紅燒牛肉麵$68

滷肉飯$28

草山炸醬麵$45

皮蛋豆腐$38

冬瓜檸檬茶$23
2018-07-25
2018-07-27 62 瀏覽
男朋友仔黎接我收工,就一齊行下,睇下食咩好係I Square附近發現左間台灣麵館 (開頭仲以為係食拉麵,因為裝修風格好似,走木系,又掛左傳統燈籠)入面氣氛好舒服,裝潢同傢俬都係以木為主,同埋店員好nice,廚師又會用普通話同你打招呼餐廳主打牛肉麵,我地就揀左兩碗唔同口味既牛肉麵先黎我既川味紅燒三寶牛肉有牛腱、牛筋、牛肋條湯底色、香、味都做得到牛肉味道好出,湯底成功做到有肉既鮮甜味牛肋條好嫩滑之餘,夾起唔會散牛腱口感煮到岩岩好,有種軟稔既口感三寶牛味都好出,質感都處理得好有水準番茄牛肉麵估唔到番茄牛肉麵,無論係湯底定係牛肉,牛肉味都比我岩先果碗濃,難怪係皇牌,每日限量發售湯底既蕃茄味好濃郁,連帶牛肉味都強加左,雖然味道濃郁,勝在湯底唔油膩,食到底都唔會膩,只會大讚惹味紅燒牛肉既口感,自然無我岩先果碗咁軟稔,但食既就係另一種口感,而且同蕃茄湯底一齊,都每佢吸哂味,牛味特濃牛肉麵都係偏濃味少少既主菜,叫返杯台灣冬瓜茶解下膩,順便消埋暑
男朋友仔黎接我收工,就一齊行下,睇下食咩好

餐廳主打牛肉麵,我地就揀左兩碗唔同口味既牛肉麵

先黎我既川味紅燒三寶牛肉

有牛腱、牛筋、牛肋條
湯底色、香、味都做得到
牛肉味道好出,湯底成功做到有肉既鮮甜味
牛肋條好嫩滑之餘,夾起唔會散
牛腱口感煮到岩岩好,有種軟稔既口感
三寶牛味都好出,質感都處理得好有水準

番茄牛肉麵

2018-07-23 403 瀏覽
3點3,下午茶時間又到,我們去了台灣小店吃下午茶。之前有朋友分享過六両三的飯,麵口味跟台灣夜市口味相似,而且在尖沙咀區內屬價錢相宜,符合我們經濟下午茶原則。朋友們說牆上掛著一幅墨寶,除了道出六両三的堅持,其內容頗有意思,寫得不錯,故他們紛紛拿起電話拍下來。朋友推薦切豆干,還有滷水糖心蛋,切豆干上會撒滿蔥花,吸飽滷汁的切豆干乃是一絕,這裡的切豆干不會過鹹,搭配上滷肉飯剛剛好。滑嫩的滷水糖心蛋一入口,濃郁蛋香撲鼻,帶有滷水香氣,卻又不會搶走蛋黃的蛋味,甜甜鹹鹹超級入味,滷水糖心蛋中心那半熟糖心蛋黃,是朋友最愛的蛋黃型態,他將蛋黃拌入滷肉飯中,直呼美味。滷肉飯十分樸實,白飯煮得分明,伴著半肥半瘦的滷肉,淋上幾勺滾燙的滷汁,絲絲白煙像在空中漫舞,吃起來不油膩。雖然平凡的食材,簡單的組合,卻可以勾勒出台灣夜市的滋味。袖珍迷你的甜不辣,旁邊的醬料不會太過重鹹或是刻意重甜,挺合朋友的口味。帶有嚼勁的甜不辣再沾上這醬料,無疑是錦上添花。炸醬麵越吃越順口,鹹度比一般吃到的炸醬麵低許多,吃完不但不覺得負擔,還變得更餓。炸醬麵的醬汁都很夠,攪拌過程中醬汁都能均勻沾附在麵上,吃完也有剩一些在碗底。川味紅燒牛肋

川味紅燒牛肋條麵迷人之處,牛肋條鮮美帶油,香味四溢,加上以純天然的牛骨湯熬煮,完美呈現牛肋條軟嫩帶彈勁的美味。湯頭濃郁甘甜,都在一般紅燒牛肋條麵湯底之上,粗麵條爽口彈牙,層層嚴謹融合絕佳美味。

如果愛喝清新口味的,冬瓜檸檬茶是不俗的選擇。因為檸檬搭配冬瓜茶喝起來不會太死甜,很解渴,而且微酸微甜頗滋潤,吃完鹹食喝一杯簡直一流。
2018-07-22 135 瀏覽
滿滿嘅滷肉飯,肥瘦剛剛好,自家制黃蘿蔔爽脆可口,滷肉汁鹹甜適中,一切都是剛剛好。這長龍台食店有店主用心做的料理,如掛於牆上的字句,把良心食品交給各食客。燙青菜加上一點滷肉汁,就是台灣味川味紅燒三味牛-牛肉,牛根,牛腩,聽說用了非常長時間去製作牛骨湯底,沒有加味精,飲起來比較清,肉份量足,麵條粗,有咬勁幼拌麵配合醬汁乾蔥,非常香口,汁料掛麵,一口拌麵,一口滷肉飯,如人在台餐飲有台灣氣水-蘋果西打有台式小吃店的氣氛,小燈籠照亮巴枱室內環境閒適自我89
大滷肉飯

燙青菜加上一點滷肉汁,就是台灣味
滷肉青菜

紅燒牛肉麵

乾拌麵

餐飲有台灣氣水-蘋果西打
台灣蘋果西打

有台式小吃店的氣氛,小燈籠照亮巴枱

室內環境閒適自我

2018-07-21 60 瀏覽
六両三門面古雅清幽,環境裝修舒適,坐位不多,半開放的廚房,醒目快手的小二妹妹👍;晚飯時段坐無虛席,門外還有等枱客人。甫進六両三,全店瀰漫著濃烈牛肉湯香味,肚餓指數立即急升,直衝爆燈指數!半筋半肉麵 $75看到鄰坐客人點的半筋半肉麵,立即照跟一碗,牛展肉腍滑入味,麵質爽口彈牙嫩滑,湯底更不用說,完全打破了老一套,吃麵不喝湯的說法,只略嫌牛筋不夠入味,有點可惜。近呼喝光光的牛肉湯 😋😋😋,完全沒有口乾的感覺 👍燙青菜滷肉 $26唯一蔬菜,所以必點。有點滷肉碎吊味,屬普通油菜一碟滷蛋糖心蛋 $16糖心蛋黃,半固態的,吃起來濃濃的蛋黃味,有一半的蛋白都半液態,外層蛋白滲透了滷水汁,味道口感都很理想。

半筋半肉麵 $75

近呼喝光光的牛肉湯 😋😋😋,完全沒有口乾的感覺 👍

燙青菜滷肉 $26

唯一蔬菜,所以必點。有點滷肉碎吊味,屬普通油菜一碟

滷蛋糖心蛋 $16