2023-10-31 11 瀏覽
行過太子見到呢間壽喜燒餐廳好似好吸引,餐廳有多款壽喜燒套餐提供,亦都有唔同嘅主食、小食和配菜提供,簡直應有盡有😋美國安格斯壽喜燒套餐加配美國極黑豚肉🥩今次就試咗佢哋安格斯牛呢個壽喜燒套餐,套餐包括一份野菜盛合🥬首先職員會將各種配菜和肥肉一齊煎香,然後配上特製嘅壽喜燒汁一齊煮,聞到都覺得好香🤤之後就可以開始我哋嘅壽喜燒過程啦😆佢哋嘅肉類質量優質且鮮嫩,油脂香滿滿之餘,肉味亦都十足,值得一讚🥰裙邊帶子烏冬🍜佢哋除咗壽喜燒出色之外,主食一啲都唔馬虎👏🏻裙邊帶子有好多,份量十分足夠🥳配上濃郁嘅湯汁一齊食,幸福滿滿🥹赤蝦刺身🦐刺身色澤鮮豔,口感鮮嫩,而且大大隻,好新鮮😘蝦嘅甜味亦都尤為突出🤩餐廳喺各款食物上表現出色,服務員態度亦都好好,而且餐廳環境富有日本風味,令人感覺置身於日本,食都食得開心啲🤗

美國安格斯壽喜燒套餐加配美國極黑豚肉🥩

裙邊帶子烏冬🍜

赤蝦刺身🦐

我對壽喜燒本身沒有研究,之前吃過的壽喜燒都是火鍋形式,原來與正宗的壽喜燒味道和食法都有差別,沒想到在這間小店竟然可以吃到正宗的壽喜燒。ꗯ̤̮日本A5黑毛和牛壽喜燒套餐($368)粉嫩A5和牛油花比例均勻、肉質軟嫰。店員會為客人以牛脂熱鍋,將京蔥和洋蔥爆香後再加入壽喜燒醬汁,香氣四溢。之後就可以開始燒牛肉,輕燙兩面並吸收足夠醬汁再放入蛋漿,蛋漿可以即時冷卻牛肉及令牛肉更為嫰滑, 這就是最正宗的食法。醬汁蒸發得差不多可再次加入繼續燒,分量只需輕輕蓋過食材就足夠。燒完牛肉,這個時候就可以加入清湯去煮新鮮野菜,野菜拼盤包括娃娃菜、白菜仔、冬菇、金菇、紅蘿蔔、南瓜、滑豆腐、日本葛絲。野菜吸收肉汁的精華,不用調味已非常美味。ꪔ̤̮美國安格斯Prime牛板腱 ($88)另外還追加了一大碟牛板腱 ,牛板腱油脂含量較少,肉質有嚼勁,經燒烤後牛肉沾滿香濃的壽喜燒汁非常香濃。體驗過正宗的壽喜燒就知道分別,下次再想吃的時候就懂得如何選擇了。◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦𖠿八不 @babu8hk𖤣𖤥太子大南街52號地舖味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡服務 ♥ ♥ ♥ ♥

ꗯ̤̮日本A5黑毛和牛壽喜燒套餐($368)

ꪔ̤̮美國安格斯Prime牛板腱 ($88)

𖠿八不 @babu8hk
𖤣𖤥太子大南街52號地舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

2023-10-30 9 瀏覽
八不·壽喜燒太子大南街52號地舖免加一‼️🤤🤤味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☀️《稀有の最》限定(雪室熟成和牛) $498- 不要野菜拼盤「轉」☀️SRF 封門柳 另加$128▶️食肉獸之選👀👀這個價錢包括肉s&蛋一隻(店員見到我哋兩個人送多左多隻蛋俾我哋🤣🥹)店員推薦我地先食雪室熟成和牛,食落比較重油脂感,配搭蛋漿之後,口感好滑好滑,亦都頗濃味,可惜未做到入口即溶🥹SRF封門柳雖然油脂感冇咁重,但勝在唔難咬有牛味,性價比幾高~追加 ☀️野菜盤 $68如果套餐唔轉肉,本身係會有跟一盒滿滿野菜盤的~想講野菜盤係壽喜燒的另一個靈魂,所以我追加翻☺️將各類的蔬菜& 日本葛絲(重點推薦)煮耐啲,吸曬d壽喜燒汁之後好好食😍🌤️日本木村櫻花可樂 $26落單既時候見到櫻花可樂既圖係粉紅色💓的,激起左我既好奇心,究竟係咪真係可樂味呢XD結果係🥁🥁🥁有啲碳酸的氣但係個味就似糖果既味🤣完全唔似可樂🌝不過試下新野都無妨~~❤️‍🔥店員會貼心幫我地開爐及送上圍裙~❤️‍🔥有多款日式飲料選擇,好多我都未見過!❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
八不·壽喜燒
免加一‼️🤤🤤

味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨
《稀有の最》限定(雪室熟成和牛)
SRF 封門柳
☀️《稀有の最》限定(雪室熟成和牛) $498
- 不要野菜拼盤「轉」☀️SRF 封門柳 另加$128
▶️食肉獸之選👀👀
野菜盤
追加 ☀️野菜盤 $68
如果套餐唔轉肉,本身係會有跟一盒滿滿野菜盤的~
日本木村櫻花可樂
🌤️日本木村櫻花可樂 $26

❤️‍🔥店員會貼心幫我地開爐及送上圍裙~
❤️‍🔥有多款日式飲料選擇,好多我都未見過!

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
《稀有の最》限定(雪室熟成和牛)
SRF 封門柳
野菜盤
  • 雪室熟成和牛
  • SRF封門柳
平時食壽喜燒都覺幾貴,所以好少去食🥹,但今次竟然比我喺太子搵到一間親民價壽喜燒🥳,唔洗$300已經食到和牛🤤❤️侍應先用牛脂燒熱整個鍋😋,再落京蔥、洋蔥爆香,香味即時撲鼻而來🙈,再細心地講解整個壽喜燒步驟,叫我地等到壽喜燒汁收至乾身後就可以將肉拎去燒😍,仲可以點上日本蛋一齊食🥚- 澳洲M8+和牛🐮(西冷蓋) $268套餐包咗一份和牛、野菜盤,牛肉份量十足🤤,一碟大概都有8-10片,和牛肉質鮮嫩,富有十足嘅油脂香😈,加上微甜壽喜燒汁及滑溜日本蛋液🥚一齊食,味道好豐富❤️- 美國極黑豚(梅肉)100g 🐷 追加$78薄切梅肉片油脂分布平均,紋路清晰☺️,梅肉肉質軟淋,每啖同時食到新鮮肉味及脂肪香,味道出眾🤣- 野菜盤🥗(送的)食完燒肉之後,可以加入清湯煮野菜☺️,包括有娃娃菜、白菜仔、豆腐、冬菇🍄、紅蘿蔔🥕、金針菇、日本葛絲,新鮮雜菜經壽喜燒汁煮過之後變得好入味😆😆✨建議先落日本葛絲,咁就可以吸收曬濃郁嘅壽喜燒汁精華- 稻庭烏冬🍜 追加$28煙靭烏冬加上微甜壽喜燒汁食落去好惹味,味道濃郁😗- 雜錦吉列野菜盤(素) $68野菜盤包括有南瓜🎃、茄子🍆、冬菇、洋蔥🧅,外皮炸得鬆脆而不油膩,配上鹹甜沙律醬

- 澳洲M8+和牛🐮(西冷蓋) $268

- 美國極黑豚(梅肉)100g 🐷 追加$78

- 野菜盤🥗(送的)
✨建議先落日本葛絲,咁就可以吸收曬濃郁嘅壽喜燒汁精華

- 稻庭烏冬🍜 追加$28
煙靭烏冬加上微甜壽喜燒汁食落去好惹味,味道濃郁😗

- 雜錦吉列野菜盤(素) $68
野菜盤包括有南瓜🎃、茄子🍆、冬菇、洋蔥🧅,外皮炸得鬆脆而不油膩,配上鹹甜沙律醬一齊食,非常滋味😎

冇諗到竟然可以搵到間性價比咁高嘅壽喜燒🤩,仲要係太子嘅旺區就食到😳,等我下次再試埋晚市先❤️

📍八不·壽喜燒 - 太子
2023-10-21 23 瀏覽
曾經到訪餐廳日式感覺重,地方小卻著重細節,上次簡單一頓午餐感覺不唔錯.今次再訪當然要嚐一嚐餐廳主打壽喜燒! 以牛肉及豚肉肉質作分類質素與價錢來說確是貼地,而且更有多款日式炸物~🔸吉列千層豚($80)一碟四大件,外表金黃香脆,內裡豚肉一層層, 非常軟熟,而且多汁.咬落層次豐富.作為招牌菜之一,無庸置疑~🔸 日本A5黑毛和牛壽喜燒套餐($368)粉嫩A5和牛出場時而令人十分期待,當中套餐包括野菜拼盤及日本蛋.店員先用牛脂燒香大蔥及洋蔥,再加入壽喜燒醬汁,香氣四溢.之後再根據自己喜好放入和牛片或野菜.牛肉薄身快熟,少許油脂入口嫩身,沾上蛋汁更順滑🔸 稻庭烏冬(追加$28)壽喜燒套餐不包烏冬,建議可追加!吸收醬汁精華,咬口有彈性,更飽肚

以牛肉及豚肉肉質作分類
質素與價錢來說確是貼地,
而且更有多款日式炸物~

🔸吉列千層豚($80)

🔸 日本A5黑毛和牛壽喜燒套餐($368)

🔸 稻庭烏冬(追加$28)

壽喜燒套餐不包烏冬,建議可追加!
吸收醬汁精華,咬口有彈性,更飽肚
2023-10-21 75 瀏覽
逛街中吃到的餐廳,看到又一間小小雅緻日式裝潢的日式餐廳,以淺木色為主調,真的好小,只有五六張桌子,其中有四張還只是兩人桌,雖然小但是神奇的是坐在里面卻感覺很放鬆,特別有個小姐姐服務態度超級溫柔,讓我有一刻去了日本的錯覺,今日吃了吉列野菜清湯烏冬加小食吉列車海老,普遍吉列野菜不外乎南瓜茄子香菇,這間居然有洋蔥🧅(可我不愛吃洋蔥 )下次來試餐廳的壽喜燒,畢竟餐廳的招牌名字就叫壽喜燒,餐廳的茶很好喝,入口不澀
逛街中吃到的餐廳,看到又一間小小雅緻日式裝潢的日式餐廳,以淺木色為主調,真的好小,只有五六張桌子,其中有四張還只是兩人桌,雖然小但是神奇的是坐在里面卻感覺很放鬆,特別有個小姐姐服務態度超級溫柔,讓我有一刻去了日本的錯覺,今日吃了吉列野菜清湯烏冬加小食吉列車海老,普遍吉列野菜不外乎南瓜茄子香菇,這間居然有洋蔥🧅(可我不愛吃洋蔥[失望R] )下次來試餐廳的壽喜燒,畢竟餐廳的招牌名字就叫壽喜燒,餐廳的茶很好喝,入口不澀
2023-10-19 18 瀏覽
太子旺角嘅餐廳多不勝數,而日本餐廳更加多度成條女人街都係,而呢一間喺太子大南街🌼八不·壽喜燒🌼就唔係人人都知,咁啱又經過,所以就嚟試吓,鋪面唔算大,不過好有日式風格,全部都係木製而成🥰,以佢哋嘅款式都有好多選擇,除咗必食嘅壽喜燒之外,仲有烏冬同蕎麥麵套餐👍🏻👍🏻🍹日本木村靜岡柑橘汽水 $26 :首先叫咗兩支地道汽水,呢支柑橘汽水帶有好重柑既鮮果味,賣相幾別緻,仲係玻璃樽嚟,🍹日本木村櫻花可樂 $26 : 另外一支係櫻花可樂,聽個名幾特別,飲落又唔錯,甜甜地又清新👏🏻👏🏻🍜日本A5黑毛和牛刺身赤面 $198 :之後我哋叫咗一個牛刺身湯麵嘅套餐,呢款牛係A5和牛,脂肪分布均勻,紋理清晰,另外配上蔥蒜,沾落湯麵食一流🤤🤤,湯麵裏面配料豐富,我就叫咗蕎麥麵,海帶,櫻花蝦,蟹柳,腐皮,紅板魚蛋等,湯底方面比較清甜😋,絕對可以配得上和牛刺身❤️‍🔥❤️‍🔥🍜八不牛盛烏冬 $98 :而呢一款既牛肉又係另一種風味,雖然冇和牛咁爽嫩,佢係用牛板腱🐮烹制而成,佢比其他部位偏瘦,食得出非常有牛味,絕對冇嗰種好老嘅感覺😋😋,烏冬更加要一讚嘅就係夠晒彈牙,熟度啱啱好😍😍🐟挪威三文魚刺身8片 $78 :三文魚就夠晒新

🐟挪威三文魚刺身8片 $78 :三文魚就夠晒新鮮💪🏻

🐷吉列西班牙豬扒 $72 :另外再加多塊吉列豬扒,外脆內軟,炸到酥脆,豬扒又夠爽,好多肉汁🤤🤤
2023-10-17 25 瀏覽
安格斯/PRIME 頂級 壽喜燒 連野菜併盤成個設計好好,好有日本 FEEL,因為所有餐具都好細緻。步驟係先用牛油整熱個爐,先煎牛,牛真係好有味道,而且牛同蛋食真係另一番滋味,好正呢,之後就用壽喜燒個汁整野菜併盤,好豐富呀~好喜歡依個壽喜燒吉列千層豚烏冬 (日式沙嗲湯)千層豚好有驚喜,而且依個名好特別呀,有口感又好食, 沙嗲湯底都不錯架~八不一口和牛依個一口牛果然好值得叫,成個口都係濃郁既牛味,而且入口即溶呢~全部叫既野食質素都好好,見到廚師好細心製作,想再試下其他食物。蜜桃汽水~正~
安格斯/PRIME 頂級 壽喜燒 連野菜併盤

吉列千層豚烏冬 (日式沙嗲湯)

八不一口和牛

蜜桃汽水~正~
題外話/補充資料: 安格斯/PRIME 頂級 壽喜燒 連野菜併盤
2023-10-16
慶祝紀念
生日
  • 吉列千層豚烏冬 (日式沙嗲湯)
  • 安格斯/PRIME 頂級 壽喜燒 連野菜併盤
2023-10-17 92 瀏覽
突然想吃壽喜燒,跟朋友找了這間餐廳吃,內裡充滿和式風味,更有大量貓咪擺設,份外吸引,店內亦有播放歌曲,播出很多動畫高達歌曲,真不錯美國安格斯 (板鍵)壽喜鍋 配野菜拼盤 168元肉質嫰滑,牛肉味重,沾上大量燒汁,非常惹味,再配上野菜拼盤,吃光肉後可以放湯吃蔬菜及薯粉,非常豐富吉列廣島蠔 78元炸蠔金黃香脆不油膩,大大粒,炸粉不會過厚,適當包裹軟嫰生蠔,好吃吉列千層豚 80元豚肉嫰滑不鞋口,口感有層次,配上蛋黃醬簡直絕配八不烏冬 58元招牌烏冬,有昆布,櫻花蝦,蟹柳,蔥,油豆腐,湯底選擇傳統日式清湯,烏冬爽口彈牙,湯底鮮甜美味,只喝湯也不錯啦美國極黑豚 (追加) 78元豚肉選用梅肉,夠薄夠嫰滑,吃壽喜燒肉必須夠薄,沾滿燒肉汁,口感一流八不·壽喜燒太子大南街52號地舖

美國安格斯 (板鍵)壽喜鍋 配野菜拼盤 168元

吉列廣島蠔 78元

吉列千層豚 80元
豚肉嫰滑不鞋口,口感有層次,配上蛋黃醬簡直絕配

八不烏冬 58元

美國極黑豚 (追加) 78元

八不·壽喜燒
美國安格斯板鍵壽喜鍋
美國極黑豚 (追加)
八不烏冬
吉列廣島蠔
吉列千層豚
美國安格斯板鍵壽喜鍋
美國極黑豚 (追加)
八不烏冬
吉列廣島蠔
吉列千層豚
  • 野菜拼盤
  • 美國安格斯(板腱)壽喜燒
同行友人大讚的一家壽喜燒小店!八不 的壽喜燒走關西風將肉類及野菜拼盤上枱之後店員會簡單講解步驟再幫客人以牛油脂開鍋 淋上秘製壽喜燒醬料店員更窩心提醒要將肉類燒得好 醬汁不用一下子加太多份量剛剛好覆蓋鍋邊即可將肉半攤平煎熟 不用翻多 等 6-8 秒 翻邊重覆 食得!肉類清盤之後最後再加入鰹魚湯滾熟野菜拼盤內有娃娃菜、南瓜、豆腐、金菇、粉絲、香菇、洋蔥、皇帝菜呢一餐夠晒滿足感!*´ސު`價錢既親民又有人情味味道更是令人感動 (๑´ސު`๑)和牛的油香及肉香吸收了以味醂、糖及清酒調成的壽喜燒汁口感軟腍鮮甜最後加上我最愛的部份用和牛沾上以日本蛋打成的生蛋汁 超!好!吃!壽喜燒汁更加免費再添加呢 ~☞ 雪室熟成和牛壽喜燒套餐連野菜拼盤 $498☞ 手切!日本 A5 和牛小排 $238☞ 稻庭烏冬 $28✁┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈✄
同行友人大讚的一家壽喜燒小店!

八不 的壽喜燒走關西風
將肉類及野菜拼盤上枱之後
店員會簡單講解步驟
再幫客人以牛油脂開鍋 淋上秘製壽喜燒醬料
店員更窩心提醒
要將肉類燒得好 醬汁不用一下子加太多
份量剛剛好覆蓋鍋邊即可
將肉半攤平煎熟 不用翻多 等 6-8 秒 翻邊重覆 食得!
肉類清盤之後最後再加入鰹魚湯滾熟野菜拼盤
內有娃娃菜、南瓜、豆腐、金菇、粉絲、香菇、洋蔥、皇帝菜
呢一餐夠晒滿足感!*´ސު`

價錢既親民又有人情味
味道更是令人感動 (๑´ސު`๑)
和牛的油香及肉香吸收了以味醂、糖及清酒調成的壽喜燒汁
口感軟腍鮮甜
最後加上我最愛的部份
用和牛沾上以日本蛋打成的生蛋汁 超!好!吃!
壽喜燒汁更加免費再添加呢 ~

☞ 雪室熟成和牛壽喜燒套餐連野菜拼盤 $498
☞ 手切!日本 A5 和牛小排 $238
☞ 稻庭烏冬 $28

✁┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈✄
雪室熟成和牛壽喜燒套餐
好掛住🎌日本嘅壽喜燒,但向香港要食到正宗嘅都唔平。 今次搵到嘅呢間餐廳CP值高🆙🆙而且服務好好,待應會詳細說明壽喜燒要點整,仲不時主動加茶咁。🔥日本A5黑毛和牛壽喜燒套餐 ($368) 🔥呢個套餐有一碟135g嘅🥩佐賀A5和牛、🥚日本生雞蛋同埋🥙野菜拼盤。A5和牛油脂分佈好靚,食落油脂味好香、牛味又重,再配上壽喜燒汁甜甜地,好幸福🥰好似去咗日本食咁👏 出色。🥬野菜拼盤有成十款野菜&蒟蒻麵,營養均衡,養生控嘅Yummy表示滿意☺️ 呢個價錢食到和牛真心抵👍🦐吉列車海老赤面 ($98)車海老實物勁大隻😱同壽喜燒鍋一樣咁長,🍤炸衣酥脆唔厚,海老本體勁大隻食落爽口,滿足😋赤麵都好足料,有腐皮、海帶、蟹柳同一大堆櫻花蝦。湯底就揀咗傳統赤面湯,濃淡適中配蕎麥麵幾夾‼️飲品方面就叫咗🍹靜岡柑橘汽水($26)同🍇100%葡萄汁 ($16),兩者味道都唔錯,幾清新同唔會太甜。

🔥日本A5黑毛和牛壽喜燒套餐 ($368) 🔥

🦐吉列車海老赤面 ($98)

2023-10-15
1K
2023-10-13 15 瀏覽
📍 八不(太子)Lunch 食壽喜燒,有啲過份~一秒到日本 道地的日本和牛壽喜燒店內好細心會提供圍裙,讓客人唔會整污糟,環境氣氛都好日式感覺,好舒服😌🫕關西風壽喜燒、以煎的方式料理呈現🔸 壽喜燒二人餐{$488}套餐皆含/美國頂級prime\牛板腱共{200g}/美國極黑豚/吉列西班牙豬扒 /名古屋粟米 /野菜盤 /兩罐日本直送嘅果汁( 壽喜燒o涮涮鍋)兩種吃法 先以和牛油脂熱鍋 加入特調壽喜醬汁油花超美的A5和牛 油脂香氣經涮煎後蹦出與醬汁融合的完美 裏滿蛋液滑潤口感超級棒黑豚肉以美國🇺🇸直接,紋理清晰,切到簿片上枱,好易煮,又易入味~粟米🌽以名古屋直送,鮮甜粒粒分明,好易咀嚼,日本嘅做法炒過,調味得宜~吉列豬扒炸得時間適中,上枱温度剛好,趁熱食豬扒好juicy,肉汁爆炸,肉質鬆化,而且不油膩~野菜盤好豐富,都係新鮮嘅蔬菜🥬豆腐🥠日本直送果汁有三款選擇,蘋果汁,橙汁,葡萄汁!#太子美食#太子#香港美食#九龍區#hkfoodblogger #hkkol #hkfoodig #hkfood #打卡#好多款式#健康飲食#打卡餐廳#美食#相機食先#hongkong #hkig #852foo
📍 八不(太子)
Lunch 食壽喜燒,有啲過份~
一秒到日本 道地的日本和牛壽喜燒
店內好細心會提供圍裙,讓客人唔會整污糟,
環境氣氛都好日式感覺,好舒服😌

🫕關西風壽喜燒、以煎的方式料理呈現

🔸 壽喜燒二人餐{$488}
套餐皆含/美國頂級prime\牛板腱共{200g}/
( 壽喜燒o涮涮鍋)

兩種吃法 先以和牛油脂熱鍋 加入特調壽喜醬汁
油花超美的A5和牛 油脂香氣經涮煎後蹦出
與醬汁融合的完美 裏滿蛋液滑潤口感超級棒

野菜盤好豐富,都係新鮮嘅蔬菜🥬豆腐🥠

日本直送果汁有三款選擇,蘋果汁,橙汁,葡萄汁!

#太子美食#太子#香港美食#九龍區#hkfoodblogger #hkkol #hkfoodig #hkfood #打卡#好多款式#健康飲食#打卡餐廳#美食#相機食先#hongkong #hkig #852food#香港探店#太子探店 #香港必食餐廳# 八不#壽喜燒
2023-10-13 27 瀏覽
點左🫕壽喜燒二人餐約$4XX,有🐷吉列豬扒,🌽燒粟米,🐮安格斯(板腱),🐷豚肉,套餐不要野菜拼盤,轉追加🐮封門柳$128。由於冇菜,所以單點叫個🥗野菜拼盤$68。🫕八不嘅壽喜燒同平時食嘅好唔一樣😳,平時係一鍋蔬菜放係壽喜燒汁中,成鍋上,跟住自己落肉,好似打邊爐咁。但呢度係點餐後,店員嚟幫你開鍋,跟住落洋蔥大蒜炒香,加少少壽喜燒汁,之後就可以自己放肉。肉煮好,打散🥚日本生雞蛋,沾上蛋汁,一啖放入口,蛋汁香濃幼滑,肉汁湯汁濃郁,一口接一口,好好味丫🥰😋。當湯汁蒸發得差不多,就加少許,繼續煮。店員話食用次序係先肉後菜,所以食晒肉後就放野菜,呢個時候就加清湯和粉絲,野菜粉絲吸晒肉汁精華,唔使落調味都好夠味👍。掛著睇店員開鍋,吉列豬扒同燒粟米都未得閒食🤣。🐷吉列豬扒好厚,外皮炸得鬆脆不油膩,入面鬆軟多汁。🌽燒粟米味粉好惹味,好適合配飲品慢慢品嚐,好惜我掛住食壽喜燒🤭😆。有服務但免加一嘅小店👍,店員有禮,講解明白,食餐飯又長智識。店內餐桌一半木系日式簡約風,一半懷舊日式輕奢風。餐具好靚,筷子架係富士山,賞心悅目❤️,好一間正宗壽喜燒小店👍。

壽喜燒二人餐

壽喜燒

安格斯

豚肉

封門柳

椰菜拼盤

吉列豬扒+燒粟米

掛著睇店員開鍋,吉列豬扒同燒粟米都未得閒食🤣。
🐷吉列豬扒好厚,外皮炸得鬆脆不油膩,入面鬆軟多汁。
飲品

• 美國安格斯板腱壽喜鍋
  • 美國安格斯(板腱)壽喜燒
  • 鹿兒島茶美豚壽喜鍋
2023-10-11 24 瀏覽
壽喜燒專門店香港比較少見, 通常壽喜燒喺香港會變成火鍋湯底,同正宗嘅壽喜燒味道同食法差別好大太子嘅八不主打食壽喜燒,佢哋有美國,澳洲,日本嘅牛肉可供選擇。今次我選咗美國安格斯(牛板腱), 牛味相對會比較濃郁上枱會有一碟牛肉片同一個蔬菜拼盤。店長會為每枱客人以牛脂同大葱開鑊,牛肉片輕翻兩面,吸收壽喜燒汁後放入蛋漿, 呢個係最正宗嘅食法,蛋漿可以即時冷卻牛肉及令牛肉更為滑溜。燒完牛肉後,可以自行加壽喜燒汁及清湯,食埋個蔬菜拼盤。整體氣氛很好,食物質素好高, 不論餐具選擇,壽喜燒爐擺位,為客人提供嘅圍裙,相信都有細心諗過,值得一讚。店裡位置不多,晚餐時間會full house, 建議預先訂位,免得到時要呆等啦

2023-10-08 102 瀏覽
見網上评價不错,便订枱一试。小店坐位不多,如果冇订位隨時冇缘幫襯。用手機落單,我地3位要左個二人餐再加烏冬,炸蠔等。店員見二人餐只有2罐飲品更加送一罐给我們真好。二人套餐有牛肉和豬肉,全都新鲜好味道。小插曲係上菜時來了一碟炸雞,我們不為意以為係套餐中來替代炸豬扒,但後來炸豬扒又上枱。既然炸雞已吃,我們冇再想便繼續吃。阿爸教落便宜莫贪係啱,因為臨近埋單店員话佢错手加碟炸雞给我們要收返錢。我們既然已吃,當然俾錢,唯有下次吃飯要留意同小心d。

二人套餐有牛肉和豬肉
,全都新鲜好味道。