2016-03-03 2128 瀏覽
用蒸氣方式蒸煮既九層海鮮塔,場面好壯觀。約15分鐘後便可以吃一層,望住九層塔冒著白氣在蒸煮,我地已經好心急問每一層有咩食,但店員大賣關子,話留返D驚喜俾你地自己去探究。前菜一D都唔俾主食失色,泡菜尤其做得出色,酸辣度控制得恰到好處,甜薯好食到ENCORE左兩碟。甜酸醬 — 點花蛤食淡豉油— 點海蝦食店員強調其他海鮮係唔點醬食,本身D海鮮已經夠晒味。象仔蚌、蟶子皇: 新鮮肥美海蝦:肉質彈牙北寄貝、花尾腩:好滿足沙巴肉蟹 : 出奇地好多膏食,好鮮甜鮑魚:好有咬口羅白,番薯吸收晒上層既海鮮汁,食糖都冇甜最底層係韓式豬手湯加泡飯,吸收晒所有海鮮既精華所在,但由於食晒D海鮮已經好飽既關係,打包左返去考敬雙親。
酸醬 — 點花蛤食
淡豉油— 點海蝦食
店員強調其他海鮮係唔點醬食,本身D海鮮已經夠晒味。
象仔蚌、蟶子皇: 新鮮肥美
海蝦:肉質彈牙
北寄貝、花尾腩:好滿足
沙巴肉蟹 : 出奇地好多膏食,好鮮甜
鮑魚:好有咬口
羅白,番薯吸收晒上層既海鮮汁,食糖都冇甜
2016-02-01 2905 瀏覽
朋友生日,聽人講依間海鮮好食,所以book位試下。唔太full booking, 可能係平日關係,去到walkin都仲有位!店員推介首爾塔,我地都係第一次食,所以就跟左佢嘅推介^_^奉送四款前菜泡菜夠辣唔會乾曾曾,雖然係送嘅但係quality 幾好!除左揀個塔要邊款,粥底都要揀,我地揀左魚湯,要每人加三十蚊。個塔黎到但入面啲海鮮都係生既,店員話要到大約八十度到先可開始食第一層,而且最好約五分鐘到食一層。蟶子、象拔蚌蟶子好鮮甜,無沙,唔會好,唔點任何汁,原汁原味更好正!點左醬油反而會遮蓋左佢既鮮味!每人有兩隻,好想再翻兜!象拔蚌都唔韌,但無蟶子咁甜,如果再大隻就好,都唔建議點醬油。元貝清蒸元貝平時都有食,但佢依隻好林好鮮甜唔會咬極都咬唔開,連埋啲汁食更鮮味!海蝦夠哂大隻,而且好新鮮,啲肉唔會好似酒樓果咁係梅梅地既,肉質係爽同埋彈牙,啲殻好易撕走唔會痴住啲肉!但五分鐘真係好難清哂呢層🙈🙈北寄貝、龍躉刺身就食得多,清蒸北寄貝都係第一次。清蒸唔會比刺身輸蝕,個人覺得更好味。肉質好爽脆,比蟶子同象拔蚌更爽。龍躉肉質非常嫩滑,而且已經起哂魚,唔駛擔心要挑骨!平時唔鐘意食魚既我都覺得好好食,滑得黎唔
店員推介首爾塔,我地都係第一次食,所以就跟左佢嘅推介^_^

奉送四款前菜
泡菜夠辣唔會乾曾曾,雖然係送嘅但係quality 幾好!

蟶子、象拔蚌

北寄貝、龍躉

龍躉肉質非常嫩滑,而且已經起哂魚,唔駛擔心要挑骨!平時唔鐘意食魚既我都覺得好好食,滑得黎唔會太林唔會好易散開。

沙巴肉蟹
估唔到都會有咁多膏,啲膏好鮮甜。
蟹既肉唔算話好多,但都好鮮味!好難五分鐘內食完。

大花蛤 蜆肉 日本南瓜
呢兩樣都好新鮮,但無蟶子咁鮮甜。其中一隻花蛤可能未夠熟,所以無開到口,店主就幫我拎入廚房到蒸👍🏻服務態度值得一讚!

飽魚、日本蕃薯
肉厚而且唔會太韌咬極都咬唔開咁,質素高👍🏻👍🏻👍🏻旁邊既蕃薯先係重點,令人好驚喜!!佢吸哂啲海鮮汁,加上佢本身既甜味,又蒸到好粉好林,入口即溶,好鮮甜好鮮甜!平時唔食蕃薯既我都覺得好好食

仲有一層係海螺,不過太多圖唔夠位放上黎。佢啲螺肉都好新鮮,一吉就整到出黎,唔會食到太lei hea!

海鮮粥底

最後係個海鮮粥!真係好正好正,雖然食到底層已經好飽,值係試左一啖就停唔到口!我地揀左魚湯做底,個粥又吸哂上面果啲海鮮既精華,好鮮甜好鮮甜而且一啲腥味都無!!

整體黎講好滿意,雖然價錢頗高但絕對值得!因為佢所用既海鮮既quality 都好高好新鮮!就咁睇以為淨係食海鮮會唔飽,但佢每層都會有啲疏菜,例如南瓜、蕃薯、粟米等令人會飽肚!而且呢啲配菜都唔頹,都係好甜好好食!另外,佢個麥茶都好香好好飲,好過飲汽水!佢既服務態度都好好,店員時不時都會走過來幫我地起蓋同埋換碟,又會講解一下每樣海鮮既食法同埋配咩醬更好,值得一讚👍🏻
慶祝紀念
生日
2016-01-31 2657 瀏覽
約了很久的朋友,終於可以在期望已久的 九重鮮 聚會了。。。入到店內已充斥著一股海鮮的鮮味,我們先把外褸放在桶內,以免外褸充斥著味道。。餐單主要有三款選擇。斧山塔、首爾塔、濟州塔。。由於我地係首次品嚐,所以就選中等價格吧!店員先上前菜,包括有白蘿蔔。大豆芽。薯仔。泡菜。。當中我最喜愛的就是薯仔。甜甜的,軟稔稔,正 !我們一行四人,湯底就選韓式豬手湯 和 魚湯。。店員會先把湯料及已浸軟的米放在鍋內,上面就放一層層的海鮮。。蓋頂附有溫度計,用來顯示鍋內的溫度。。時間。滴答滴答。的渡過,我們急不及待問店員第一層是什麼,店員就禮貌地說 “保持神秘”,讓開蓋時才開估,這樣的處理手法,我buy喎!保持神秘,又可以讓我同朋友一起偷窺下層的海鮮是什麼,Good!店員還提醒,食物主要食其鮮味,如非必要,可不用加任何醬油。不過桌也會有甜酸醬,如有需要可沾海螺。青口,淡豉油。就可沾海蝦。。其他醬料。就是韓式辣醬。海鹽,供不同客人需要。。第一層。象拔蚌。蟶子象拔蚌 - 很大隻。很鮮味。殼內的汁絕對不能錯過,估不到沒加任何醬油醬汁,鮮味已得足夠!第二層。元貝元貝貝殼上有上層流下的水份,盛載著精華,貝柱位肉厚肥美。
約了很久的朋友,終於可以在期望已久的 九重鮮 聚會了。。。

第一層。象拔蚌。蟶子
第二層。元貝
元貝貝殼上有上層流下的水份,盛載著精華,貝柱位肉厚肥美。軟嫩鮮甜
第三層。海蝦
每隻海蝦都特肥特大,好新鮮,蝦肉很彈牙!
第四層。花尾龍躉。北寄貝
厚切龍躉。濃厚魚味。啖啖肉。很爽口,還感覺到重重的骨膠原!
第五層。青口。沙巴肉蟹
肉蟹配著金黃色的蟹膏,雖然我不喜愛蟹膏,但朋友說是非常甘甜,看見他們食得很滋味! 蟹肉也一絲的,很鮮味!
第六層。大花蛤。大蚌
食到這層,已經開始飽。。不過看到大蚌。大花蛤,開著口等我,我都忍不住了。。
第七層。鮑魚。日本蕃薯
有兩吋長的鮑魚,肉質軟嫩鮮甜。日本蕃薯應該有著上層的精華,加上本身的味道,入口溶化,極為清甜,好想再encore。。。
第八層。海螺。日本南瓜
細細粒的海螺,肉質微彈,味道和口感也不錯!
第九層。美味魚湯
這層流著以上八層的所有精華,加上魚湯底,綿滑粥呈乳白色,還有吸引了海鮮精華的娃娃菜,很鮮甜! 雖然已經很飽,我都食左兩碗。。淨下的粥,就打包,是朋友明天的午飯!

誰說吃海鮮不飽肚啊!
2016-01-11
2016-01-28 2190 瀏覽
依幾日氣溫急劇下降,最啱就係食海鮮塔,暖lub lub 又有特色。今日同埋屋企人黎左依間朋友大力推介既九重鮮,食完真係覺得同海鮮塔相逢恨晚,因為真係好好味,將海鮮既鮮甜發揮到極至!我地叫左首爾塔($398/person)。店員一送個塔上黎既時候真係嚇親,真係好高好架勢 一黎到唔係即刻可以食。要等到塔上的溫度計顯示到左指定溫度先食得。等左大概十分鐘就食得啦。 首先第一層係聖子+大蜆。大蜆非常鮮甜而且多湯汁,食一啖已經成個口甜哂,有好幸福既感覺。係我成個塔入面最愛既食材之一!第二層係鮮帶子。我本身係帶子控,平時餐廳一定係優先點有帶子既菜式,所以我對帶子係有要求的。 依間餐廳既帶子絕對係新鮮同埋有帶子既甜味,唔係急凍到無味既貨式。滿足兼收貨! 第三層係大蝦。依個我有少少失望,因為我食中個幾隻係霉霉地,唔夠爽。不過爸爸話佢個幾隻冇事,可能係我唔好彩。 之後五層係北寄貝+龍躉。我第一次食新鮮有殻既北寄貝,個人覺得無第一層既大蜆咁鮮味同驚艷。不過都係爽甜好味既。龍躉我覺得好多肉,但同平時食開d蒸班球差唔多,不過不失。 第六層又係蜆。同第一層既蜆一樣咁鮮甜多汁。值得一讚

第六層又係蜆。同第一層既蜆一樣咁鮮甜多汁。值得一讚既係d南瓜非常甜!!驚喜過d蜆
而食到依層終於開始有飽肚感覺
食到第七層係蟹。蟹都幾多肉,不過略嫌唔夠多膏,因為我係鐘意食膏既人,所以有少少失望。但蟹肉唔霉同埋係甜既,所以都俾個like佢。
第八層終於到媽咪期待以久的鮑魚!鮑魚比想像中大隻,有半個掌心咁大。味道方面,鮑魚本身夠新鮮,所以就算佢冇加蒜頭䓤花落去,都好夠鮮味,正!另外,配菜又一次搶鏡 - d日本蕃薯好甜!好食到想淨encore蕃薯(而唔係鮑魚xd)!
第九層係螺肉,不過我掛住食唔記得影。螺肉我覺得有d失色,因為無乜味。好彩佢有個梅子醬,點完就即刻醒晨哂。

食完九層其實已經飽到不行,不過仲未完,因為仲有最後一層,亦係精華所在 - 海鮮汁粥底!因為吸收哂上面九層既汁,所以粥底十級鮮甜!我就算好飽都飲左兩大碗。
總括黎講,依餐海鮮塔食得非常滿足,絕對會回頭再encore!
2016-01-27
2016-01-25 2023 瀏覽
蒸蒸九層海鮮塔,我已經想食一段時間,難得由銅鑼灣放工,當然唔可以放過去試一下~~可能因為平日關係,所以唔係好需要等位,上到門口,發現有古惑的門,非常得意~~醬料有4款,除鹽同辣醬之外,另外兩款唔知係咩~~前菜,簡直好味道,是晚有大荳芽菜、泡菜、醃蘿蔔、薯仔,我個人超鍾意個薯仔,無得頂濟州柳橙汁,一支過,大大支,不過無一般橙汁甜味,反而帶少少苦味第一層 蟶子皇、象拔蚌 - 其實蟶子皇豆豉清蒸食得多,乾蒸真係第一次,朋友話有少少沙,Lucky我食無沙~第二層 扇貝第三層 海蝦第四層 北寄貝、花尾龍躉 - 朋友話未食過有殼北寄貝……重問我,北寄貝有殼架﹖ 叫得貝,唔會無殼呱﹖平時屋企打邊爐都會買龍躉,但係原來乾蒸龍躉都好好味,個皮好重骨膠原,肉亦都唔會韌第五層 花甲、大蚌、木瓜 - 大蚌、花甲超鮮甜,乾蒸簡直原汁原味,真係汁都飲埋,不過我無飲,倒返落蒸籠,因為最底層係好味粥第六層 膏蟹、青口 - 其實食到呢一層,我已經好飽,但係有蟹無理由唔食,好多膏,不過因為飽關係,所以唔係食得太乾淨,有少少覺得對蟹仔唔住XDXD第七層 鮑魚、蕃薯 - 個蕃薯極入味,吸晒上幾層海鮮甜味,鮑魚可能因為大家食得
醬料有4款,除鹽同辣醬之外,另外兩款唔知係咩~~
第二層 扇貝
第三層 海蝦
第七層 鮑魚、蕃薯 - 個蕃薯極入味,吸晒上幾層海鮮甜味,鮑魚可能因為大家食得太慢,所以有少少韌
第八層 花螺 - 第一次食花螺無海鮮醬,好唔習慣,不過……因為咁,先可以食到原汁鮮味
第九層 魚湯白蜆珍珠米粥 - 最後一層,集合前八層海鮮原汁鮮味,無需要落任何調味料,已經好鮮甜,粥入面除珍珠米、白蜆外,另外有木耳、韓式年糕,不過大家真係太飽,所以……益我,我拎返屋企第二晚晚餐,超好味~~
2016-01-11
  • 海鮮九重塔
2016-01-22 1708 瀏覽
同朋友慶生揀左呢間餐廳食海鮮塔,成間餐廳雖然都有其他韓式食物點,但見枱枱都係點塔。海鮮塔有三款揀,我地揀左中間價位的首爾塔。食物質素對得起個價,海鮮款式多,好過自己買黎整。店員知我地第一次食拎左張教學俾我地睇,原來食海鮮塔都咁有學問,時間的掌控好緊要。因為頭兩層要5分鐘食一層,桌面上已經有一個漏斗比我地計5分鐘,真係幾貼心。個塔真係好高,上面有個溫度計,等到80度就可以食得第一層,店員時不時都會幫我地睇下食得未。第一層係蟶子同象拔蚝,一開蓋d海水味好正,食落好嫩同爽口。第二層係元貝,要食到真正的味道我都係覺得唔點醬好。第三層係蝦,每人三隻都幾夠食。第四層係北寄貝同龍躉,我曼鍾意食個龍躉魚,口感同鮮味都超好,但太細塊魚了,第五層係大蚝同花蛤,第六層係蟹同青口,第七層係鮑魚同甜薯,個甜薯真係好林甜,完全好食過鮑魚,我覺得甜薯係必食!!!!第八層係海螺,食到呢層我已經好飽了,但我最期待的粥呀!!!一定要食嫁!上面咁多層的精華都去哂個粥,好甜,加上我地叫左魚湯底,真係完完全全海鮮粥每人埋單大約$450,大時大節一齊黎食下真係唔錯!
第一層係蟶子同象拔蚝,一開蓋d海水味好正,食落好嫩同爽口。
第二層係元貝,要食到真正的味道我都係覺得唔點醬好。
第三層係蝦,每人三隻都幾夠食。
每人埋單大約$450,大時大節一齊黎食下真係唔錯!
2016-01-20 1702 瀏覽
早幾個月前已經聽到朋友話去食九重鮮,但食呢啲當然係人多去食先過癮,但一路又約唔齊人又冇左件事,最近有朋友做搞手終於一行四人去食。有三款選擇,分別有釜山、首爾、濟州塔,每款內容基本上都差不多,只係有某幾款海鮮唔同,咁當然價錢都有分別啦。等左陣九層塔終於黎到,真係好震撼,足足有成九層,要等大概20分鐘,85度溫度先可以食,最頂有個溫度計比大家睇住,夠溫度就可以食啦。第一層蟶子同象仔蚌口感非常爽口,味道鮮甜,而蟶子既體積唔細,肉都唔少,唔使點任何醬料,直接倀到海鮮原味。第二層清蒸元貝比較少食,因為平時點都會落蒜去增加味道,今次只落蔥花,完全感受到元貝既真正味道,元貝又夠肉厚。第三層海蝦體積唔細,蝦肉又夠爽口彈牙,唔會蒜到變蝦乾。金菇又夠爽口,帶點海鮮既味道,好食。第四層北寄貝同時都係壽司咁食,今次連埋殼覺得佢仲帶點水份。花尾龍躉肉質嫩滑,又配埋雲耳就更有口感。第五層見到沙巴肉蟹真係好興奮,蟹肉鮮甜,一梳梳咁啖啖肉,青口味道較淡,可能係我食完蟹既關係。第六層可能我食蟹食耐左,搞到我覺得大蚌同大花蛤口感韌左少少,可能蒸得太耐啦,水份都比較少,但味道同樣鮮味。第七層鮑魚口感煙韌,最驚喜係旁邊既蕃薯
第七層
鮑魚口感煙韌,最驚喜係旁邊既蕃薯,內裡粉軟,而且充滿海鮮既味道,好好食。
第八層
海螺體積有點細,搞到食得唔太過隱,反而旁邊既日本南瓜及粟米仲吸引,因為已經吸曬海鮮既精華,好鮮甜,日本南瓜夠粉軟,粟米夠爽口。
第九層
最後就係魚湯粥,唔使加水,只係放少少魚湯同米係底,你食曬上面既海鮮佢就已經變左煲粥,充滿海鮮既精華,好鮮甜,不過好似淡左少少,但飲完成個人暖曬。
之前食過另一間蒸海鮮,相比下九重鮮味道比較清,主張原汁原味,同埋有好多蔬菜係旁邊,感覺比較健康。
2016-01-19 1651 瀏覽
成日聽d friend講食韓國九層塔, 一路都未有機會試, 加上Vi一直覺得清蒸海鮮有咩咁好食, 所以未有行動~今日其中一位朋友話好想食, 所以就陪佢黎la, 點知好有驚喜, 原來清蒸海鮮都可以好正!!平日既夜晚黎到九重鮮, 唔洗等位, 環境都幾大, 仲見到有幾枱韓國人食緊, 睇一睇menu, 原來呢度分左3隻海鮮塔, 我地就揀左中等價錢既首爾塔, 湯底要左每日限定既魚湯~ 餐牌上面仲有食海鮮塔既教學, 好講究 一坐低店員就送上唔同既醬汁同泡菜, 醬汁係甜豉油同酸梅醬, 仲有個5分鐘既沙漏計時, 睇黎岩時間真係好重要@@之後店員就幫我地落魚湯精華同米o係鍋底, 預備煲粥 嘩, 九層塔黎la, 好高好大個, 大到睇唔到對面既朋友, 好有氣勢!!上面有個溫度計, 店員話一到85度就可以食第一層~店員不時都會過黎睇下溫度, 一夠熱就會幫我地打開一層, 第一層係蟶子同象拔蚌, d蟶子同象拔蚌都好鮮甜, 一d都唔韌, 殼上面仲有蒸出黎既汁, 好甜好鮮味, 唔點醬已經好好味, 食得出海鮮好新鮮, 第一次覺得清蒸海鮮咁好食 第2層係元貝, size都幾大隻, 好有咬口, 又係好鮮味!第3層係海
之後店員就幫我地落魚湯精華同米o係鍋底, 預備煲粥
上面有個溫度計, 店員話一到85度就可以食第一層~
第3層係海蝦, 不過Vi唔中意剝殼, 所以只係食左一隻, 肉質彈牙, 點甜豉油好食d~
第4層係北寄貝同龍躉, 塊龍躉好林好嫩, 好有魚味, 但太細件唔係好夠侯
而Vi平時通常係北寄貝刺身, 今次第一次試清蒸, 食落爽口不過味道較淡~
繼續落第5層係大蚌同大花蛤, 大蚌真係好大隻, 同埋好鮮甜彈牙, 就咁食已經好甜, 而大花蛤都好味, 不過就細隻左d, 好細粒肉~ 值得一提旁邊配左蒸木瓜好特別好甜~
第6層係沙巴肉蟹同青口, 隻蟹好多膏好正呀!食到停唔到口, 睇落細細隻但都幾多肉, 而且店員一早已經用鉗扑開左蟹鉗, 食既時候都唔會好狼狽~而青口就太細隻, 無肉咁滯~
到第7層la, 就係鮑魚, 鮑魚係好彈牙既, 不過Vi就覺得無咩特別同埋肉身偏薄, 反而旁邊既日本蕃薯好粉好甜好好味!! 好想encore d 蕃薯
到第8層係海螺, 海螺細細隻幾嫩, 點酸梅醬較好食~
到最後一層, 亦都係精華既所在, o係全個蒸海鮮既過程, d倒汗水慢慢滴落呢鍋魚湯粥到, 所以味道超鮮甜, Vi第一次食到咁好味既粥底, 吸收哂所有海鮮既精華, 裡面仲有年糕, 蜆同雲耳, 不過米既份量唔多, 所以主要係飲個湯, 個湯都好大鍋, 4個人食到好飽好飽都飲唔完, 最後要打包個湯底番屋企XD
整體呢餐食得好開心好滿足, 第一次接觸韓國九層塔, 果然係好野, 同埋見到餐廳有個魚缸養住d海鮮,所以先有咁新鮮既食材,已經想再去食過

2016-01-18
2016-01-13 1927 瀏覽
由於男友生日,他喜歡食海鮮,所以我早一星期就打電話去訂枱。是日食飯日子係星期日,我準時晚上8:30到,但已有少許客人排隊等候入座。我到達後,即入餐廳內找侍應問他有位未?他説已經有客人埋單,等一下就有位,然後我同男友等了15分鐘,我見等候一陣既其他7-8人人客可以有位入座,我以爲自己應該很快有位吧!怎料!後來又有一班差不多10人嘅客人話訂左枱,然後他們立即可入座。我見好唔對路,便走入去找侍應問:我都等左半小時,何時有位?那個侍應又問我幾多位?貴姓?訂左幾點?然後侍應又番睇個booking list,我心諗有無攪錯呀?剛剛半小時前問你話就有位,哩一刻好似唔記得我地二人咁!真係嬲嬲地!其實好明顯係安排唒大枱多人入座 先,二人少人嘅客就要慢慢等。希望餐廳可以改善下客人入座既安排。入座後,我和男友即刻點左首爾塔,再加個人參雞粥。前菜有芽菜、白菜、泡菜及蘿白,而且問侍應可以refill。我覺得都幾好味,泡菜及芽菜唔太辣,白菜好香蔴油味。第一層有蟶子及象拔蚌仔,味道好鮮,熟嘅程度剛剛好。 第二層有帶子、北寄貝,蝦。同樣熟嘅程度剛剛好,三款都鮮甜,不過我覺得帶子沾少許豉油比較好味,因為上面加左蔥粒

入座後,我和男友即刻點左首爾塔,再加個人參雞粥。
第一層有蟶子及象拔蚌仔,味道好鮮,熟嘅程度剛剛好。

第二層有帶子、北寄貝,蝦。同樣熟嘅程度剛剛好,三款都鮮甜
,不過我覺得帶子沾少許豉油比較好味,因為上面加左蔥粒,無味道好怪。
第三層有蟹、花甲、青口、魚、南瓜及雲耳。蟹有好多膏,花甲好新鮮
,青口就細粒左啲,魚就好滑。
第四層有鮑魚、螺、大蜆、南瓜、粟米、娃娃菜、蘿蔔、冬菇及蕃薯。鮑魚唔"un",螺就無特別,大蜆味道鮮甜,但有啲沙,其他蔬菜都清淡美味,因為吸收左上兩層滴下來嘅海鮮汁。

最後就係食人參雞粥,侍應會幫我地將雞肉與骨撕開,粥內也放有蜆,而且加埋之前海鮮蒸出來嘅汁,整個粥味道很鮮甜
。未食粥之前,只係食前幾層嘅海鮮,其實我覺得唔夠飽架!幸好加左個粥底,我地二人先覺得好滿足,食唔唒個粥千其唔好浪費,我問左侍應攞外賣碗,返屋企第二朝食。

整體而言,我覺得這個首爾塔海鮮味道還可以,以鮮甜清淡為主,餐廳係主張客人食原味,不沾任何醬汁。而海鮮及其他蔬菜配菜份量比較少,而且餐牌上飲品比較少選擇,所以我飲水算了。
2015-12-27
35 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2016-01-13 1443 瀏覽
九重鮮味大滿足@九重鮮想來很久很久了,趁著友人生日終於一嘗心願到大坑浣紗街的九重鮮食海鮮塔九重鮮位於大坑,對於九龍人的我有點遠,但為了美食,仍是值得的平日的晚上,未夠7點已經坐滿了人,要來食飯還是先訂桌好了很韓式的餐桌擺設間局,空間感大,相當舒適,成班朋友來傾計飲酒這裡食飯是每位計的,海鮮塔共有三款選擇,分別為每位298元的釜山塔、398元的首爾塔和538元的濟州塔,配豬手或魚湯要另外加$30,我們便點了中位價的首爾塔醬料和岩鹽,用來擺的,因為食物本身都十分鮮味,跟本不用加任何調味即可品嚐其原味DRINK LIST真露$58/300ML飲杯~CHEERSMENU內有說明詳細介紹原理和食法,都是用來參考ONLY,因為店員招呼一流,跟本不用下手就會為你效勞 鍋子底部我們點了泡菜湯底店員再放上蓋子就開始啦漏斗是用來計萛蒸食物時間免費的前菜,看起來很普通,但味道不錯而且是任加的主角來了~超高的一共九層~第一層是象拔蚌和蟶子象拔蚌很大只,而且很鮮甜,那汁也絕對不能放過,想不到一點調味料也沒有都好夠味 特大只的扇貝,海蝦是最令我意料之外的,大只啖啖肉又彈牙,啜一口蝦腦~令人口味無窮令人見到會嘩一聲

九重鮮味大滿足@九重鮮
平日的晚上,未夠7點已經坐滿了人,要來食飯還是先訂桌好了

,我們便點了中位價的首爾塔
DRINK LIST
真露$58/300ML

飲杯~CHEERS
鍋子底部
我們點了泡菜湯底
店員再放上蓋子就開始啦
漏斗是用來計萛蒸食物時間
免費的前菜,看起來很普通,但味道不錯而且是任加的
主角來了~
超高的一共九層~
第一層是象拔蚌和蟶子
特大只的扇貝,
令人見到會嘩一聲的青口和肉蟹,
這個價位我沒有想到可以食到那麼大只的肉蟹
肉蟹入面也相當多羔
至於青口我就相對地不太感興趣,味道很淡
大蚌和蜆配木瓜
有如手那麼大的大蚌
蒸鮑魚,味道偏淡但食落都很腍軟,不過不失
第八層的花螺配粟米和日本南瓜,那花螺細細只但竟然既爽口又濃味
北寄貝和花尾龍躉~
不知不覺就食到最後一層,集所有海鮮精華於其中
味道帶點辣,而且當然鮮甜,食到這裡大家都相當滿足,這個價位,是十分超值了~

2016-01-04 1830 瀏覽
早前俾朋友拉咗嚟食韓式九重鲜的午餐後,一直都心思思想再來試吓晚市的九層塔高的海鮮鍋,今次終於成功約齊人馬去試,多麼熱鬧、多麼期待!晚上七時多的食客開始越來越多,每當他們看見服務員送上一盤又一盤的那麼高、那麼多的各種海鮮盤,各人都興奮不已!這裡食法形式係用全蒸嘅方法煮食的,我們七人行點咗兩個不同的湯底,一個是韓式魚湯底,另一個係韓國泡菜湯底!服務員送上了層層叠共九層嘅海鮮盤,跟住仲放咗個溫度器去量,若升到85度,約15分鐘便可以開餐的,以免過熟,這個構思認真夠細心!打開第一層海鮮有象拔蚌、蟶子夠爽口鮮甜 ,勝瓜、蕃茄子和菇作配菜!第二層是香蔥元貝,十分肥厚。第三層是海蝦,很大隻,配金菇,正!第四層有北寄貝和花尾龍躉,龍躉的肉質夠厚,食落啖啖肉,冇得頂,再加些小鮮茄和雲耳作點聚!再下一層便是青口和我至愛的肉蟹,很多羔,好鮮甜!不經不覺已去到第六層,就是大蚌和蜆配木瓜。重頭戲的飽魚出現了在第七層,很清甜,試咪配菜的鮮菇、日本蕃薯和蘿蔔,已開始有飽意。到第八層仲有花螺配粟米和日本南瓜,所有D精華往下層後,不加醬油也夠鮮味。終於去到第九層的湯底,湯底入面主要材料有年糕、同埋白蘿蔔和糯米,仲有很多

海鮮盤
第一層
第二層是香蔥元貝,十分肥厚。
第二層
第三層是海蝦,很大隻,配金菇,正!
第四層
再下一層便是青口和我至愛的肉蟹,很多羔,好鮮甜!
第五層
不經不覺已去到第六層,就是大蚌和蜆配木瓜。
第八層
終於去到第九層的湯底,湯底入面主要材料有年糕、同埋白蘿蔔和糯米,仲有很多蜆仔,再配各式的湯,鲜甜味十足,個人特別喜歡泡菜那個湯底,它略帶有點辣,但又不會蓋了本身的泡菜嘅原味,好似各在其位般,很棒!
韓國泡菜湯底
我們叫了個韓國中的梅酒,它的清香來自於果仁,梅酸更可以幫助消化和促進食慾,都是唔錯的選擇!
韓國梅酒
題外話/補充資料: 真係由頂食到底都有海鮮,都咪話,原來這樣食都會很倦的,由於樣樣都很鮮甜,飽都要食到底,不願放棄!最鍾意食海鮮的人,一定不會令你失望喇!呢個九層塔價錢都係$398一位,真是超值。不過奉勸各位最好預早訂位,因為晚市真是很多人。
2015-11-18
  • 象拔蚌
  • 飽魚
  • 泡菜湯底
2015-12-23 2055 瀏覽
一行四人原本想打邊爐食海鮮, 不如試下蒸海鮮啦, 健康好多無咁油.在灣仔找來到這家九重鮮吃, 落大雨而且六點幾, 無咩人, 見地下無人排隊仲以為去錯地方. 好鍾意佢道自動木門呢, 好像入左古裝戲密室咁.坐位挺舒適的, 整間餐廳就是鏡面, 枱中央有個大圓鑊, 杯碟都是反光面. 侍應的服務也很值得一讚! 點了一個首爾塔配人蔘雞湯. 叫了瓶梅酒飲, 梅酒質素一般般, 但有點酒可以暖暖肚嘛. 先來4個前菜, 醒醒胃, 泡菜辣度剛好, 一下子便被吃清光了. 不多久就捧來了七層塔, 也辛苦了侍應, 成個塔肯定好重!  枱面的這個漏斗, 令我想起了兒時玩意, 只顧把玩它, 玩了一會, 侍應介紹才知用來計時, 5分鐘便漏完一邊, 用作計食每層的時間, 認真別致. 等呀等, 塔頂有個温度計, 85度就開始可以食. 一層層的食, 海鮮都好新鮮, 洗得非常乾淨, 而且每層都有一些蔬菜, 這個倒是我欣賞的地方!最喜歡的是沙巴肉蟹, 蟹膏好甘香, 蟹肉爽脆又厚肉, 跟平時的膏蟹紅蟹水蟹大閘蟹都不同味道, 這個沙巴肉蟹是吃過的最好味呢!龍躉的皮好煙韌, 一咬下去, 有豐富骨膠原的感覺.大蚌, 十分鮮甜, 原本沒特

點了一個首爾塔配人蔘雞湯.
叫了瓶梅酒飲, 梅酒質素一般般, 但有點酒可以暖暖肚嘛.

不多久就捧來了七層塔, 也辛苦了侍應, 成個塔肯定好重!
等呀等, 塔頂有個温度計, 85度就開始可以食.

龍躉的皮好煙韌, 一咬下去, 有豐富骨膠原的感覺.
大蚌, 十分鮮甜, 原本沒特別期望, 但一食有點眼前一亮.
蟶子好爽, 象拔蚌鮮甜, 大元貝肥美, 花蛤清甜.
平時好小食清蒸青口, 第一次食, 都幾鮮甜啊!
食蟹食到過晒時, 無可能五分鐘食完, 好彩下層的鮑魚都無老得厲害, 熟得啱啱好!

南瓜, 木瓜, 蘿蔔, 金菇全都吸了很多海鮮味, 好甜呢!

反而最後的人蔘雞湯有點點的失色, 人蔘味不大重, 但都好鮮甜.

越食越多人, 好快就成間餐廳滿坐, 走的時候也要排隊等位了. 有機會會再來食呢~
2015-12-18 2230 瀏覽
跟蝦子餅和好友們一行六人行完鶴咀,好戲在後頭,是我期待已久的海鮮塔。海鮮塔共有三款選擇,分別有每位298元的釜山塔、每位398元的首爾塔和每位538元的濟州塔。別忘了看菜牌裡的教學。桌面的餐具,一個字「銀」。桌上放了5分鐘計時器。我們分兩座塔,一邊選了人蔘雞湯。另一邊選了推介的韓式豬手湯。吃海鮮前,先吃前菜,共有四款,味道都不錯。首嘗推介的首爾塔來了,共有七層。釜山塔則只有五層。等到溫度計顯示85度便可以開餐,蟶子很大隻,不加醬油已夠鮮味。。元貝也很大隻,要把殼上的精華倒往下層後才把它取出來。新鮮花尾龍躉是釜山塔沒有的,魚肉很嫩滑。海蝦的顏色很美,一人份量有三大隻。鮑魚洗得很乾淨,蒸得剛好很軟滑。有我喜歡的脹卜卜廣島蠔,沒想到配菜會有木瓜。首爾塔的沙巴肉蟹,一人份量有半隻,這似乎是眾多海鮮中較遜色的一款,而且吃起來比較麻煩,要趕著吃下一層呢。海螺細細隻很可愛,加點辣醬更好吃,那片日本南瓜絕對是驚喜,太好吃了。完成了海鮮部分,是時候喝湯了,我先嚐嚐韓式豬手湯,湯的膠質很重,因為吸收了海鮮的精華,非常鮮味,湯裡面除了豬手,還有年糕和蘿蔔。之後再試人蔘雞湯,不太喝到人蔘的味道,個人認為韓式豬
別忘了看菜牌裡的教學。
桌面的餐具,一個字「銀」。
桌上放了5分鐘計時器。
人蔘雞湯
我們分兩座塔,一邊選了人蔘雞湯。
韓式豬手湯
另一邊選了推介的韓式豬手湯。
前菜
吃海鮮前,先吃前菜,共有四款,味道都不錯。
首爾塔
首嘗推介的首爾塔來了,共有七層。
釜山塔
釜山塔則只有五層。
蟶子等
元貝
元貝也很大隻,要把殼上的精華倒往下層後才把它取出來。
新鮮花尾龍躉
新鮮花尾龍躉是釜山塔沒有的,魚肉很嫩滑。
海蝦
海蝦的顏色很美,一人份量有三大隻。
鮑魚等
鮑魚洗得很乾淨,蒸得剛好很軟滑。
廣島蠔等
有我喜歡的脹卜卜廣島蠔,沒想到配菜會有木瓜。
海螺等
人蔘雞湯
之後再試人蔘雞湯,不太喝到人蔘的味道,個人認為韓式豬手湯的味道較好。
湯太好喝了,但實在喝不完,不要浪費,可以把它帶回家。
2015-11-29
鮑魚等
廣島蠔等
海螺等
2015-12-17 1745 瀏覽
上次去首爾旅行, 去逛當地街市<廣藏市場>! 位於地鐡站出口附近的<廣藏市場>, 地方很大, 地面很乾淨! 很多當地人在此購買食物, 日用品, 布料, 成衣. 而日用品家品的店舖更是令人眼前一亮! 金銅色的鍋具大大塊烤板 還有層層叠的銀色蒸氣海鮮鍋的爐具當時未有時間體會當地人的9 層蒸氣海鮮塔! 回到香港後, 才知這是韓國近來的飲食潮流. 好多層的海鮮蒸籠叠在一起, 在客人面前即場蒸熟, 即時品嚐. 今天朋友就帶我去嚐試這種大堆頭大制作的蒸氣海鮮鍋了. 樓上的餐廳, 銀色枱面銀色餐具, 是韓式餐廳一貫的風格! (在首爾几天, 好几家餐館都是這種裝潢呢!). 這個蒸海鮮, 又有其特定的標準: 上方有溫度計量度蒸籠內部溫度, 下方加熱器可控制固定爐溫, 另有沙漏以計算每層海鮮蒸煮的時間. 蒸海鮮都變得標準化! 難怪可以在彼邦遍地開花! 就坐不久, 朋友很快選了首嚐推介的<首爾塔>配人蔘雞湯. 職員呈上各款醬汁及前菜小吃. 稍後要動手品嚐魚蝦蟹, 先去了洗手間清潔雙手! 回來後, 枱面已放有1棟8 層的銀色蒸籠, 場面好震撼! 每層皆有不同的海
上次去首爾旅行, 去逛當地街市<廣藏市場>!
很多當地人在此購買食物, 日用品, 布料, 成衣.
而日用品家品的店舖更是令人眼前一亮!
金銅色的鍋具
大大塊烤板

還有層層叠的銀色蒸氣海鮮鍋的爐具

當時未有時間體會當地人的9 層蒸氣海鮮塔!
回到香港後, 才知這是韓國近來的飲食潮流.
好多層的海鮮蒸籠叠在一起,
在客人面前即場蒸熟, 即時品嚐.
今天朋友就帶我去嚐試這種
大堆頭
大制作
的蒸氣海鮮鍋了.
樓上的餐廳, 銀色枱面銀色餐具,
是韓式餐廳一貫的風格!
(在首爾几天, 好几家餐館都是這種裝潢呢!).

這個蒸海鮮, 又有其特定的標準:
上方有溫度計量度蒸籠內部溫度,
下方加熱器可控制固定爐溫,
另有沙漏以計算每層海鮮蒸煮的時間.
蒸海鮮都變得標準化!
難怪可以在彼邦遍地開花!

就坐不久, 朋友很快選了首嚐推介的<首爾塔>配人蔘雞湯.
職員呈上各款醬汁及前菜小吃.
醬料
4款前菜-任食的
稍後要動手品嚐魚蝦蟹, 先去了洗手間清潔雙手!
回來後, 枱面已放有1棟8 層的銀色蒸籠,
場面好震撼! 每層皆有不同的海鮮.
要對比MENU咁多款食材名稱, 係有少少難度!
魚蝦蟹蟶子蔬菜就好易認!
蟶子
大大隻蟶子每人1隻

中間黑色的沙沙已清除. 餘下就是厚身的蟶子肉.

多膏沙巴肉蟹每人半隻

幸好是大大隻, 方便拆出BODY的蟹肉,
蟹肉真係好鮮甜,
其實烹調蟹, 清蒸才能保留原本的鮮味.
通常蒸蟹是原隻蒸,
蟹蓋在下, 蟹肚向天,
蟹的精華就不會流失.
而這次要制作粥底, 所以要斬件.
但斬件蒸熟都好好味呀!!!!!

大海蝦每人3隻

粗過手指, 仲有蝦膏呢!

鮑魚每人1隻

鮑魚底部果舊墨綠色的東西已被清除,
總之一啖放入口, 唔洗就住來咬, 好方便.

元貝每人1隻

元貝痴到個殼好實, 要用匙羹推出, 咁就一啖食到了.

花尾龍躉 每人1件

清蒸, 無豉油, 可以食到龍躉的清甜, 魚肉的纖維及魚皮的膠質.

海螺配韓國麵豉醬
海螺要用竹籤勾出

要用竹籤勾出,
入口有陣甘味, 配韓國麵豉醬都几夾.
日本南瓜 & 娃娃菜,
粟米
日本蕃薯好甜呀
木瓜
日本南瓜&日本蕃薯, 金菇, 娃娃菜, 蕃茄仔, 木瓜, 蘿蔔 木耳
蒸熟後的質感依然, 没有變到水腍腍.

可是有几款貝殼類, 真係不知各款名稱.
貝殼形狀為橢圓形, 中間管身較粗, 應該是象拔蚌噴水果條管.
北寄貝
這個中間的肉帶紅色, 照計是北寄貝.
這種側邊突出2條黃色的管, 管口偏紅.
這個SIZE最大, 側邊突出2條黃色的管,
管口位是深啡色, 而味道是最清甜!!!!
人蔘雞湯有年糕
人蔘雞湯有糯米
食完仲可以嘆人蔘雞湯,
原隻雞腔內釀入糯米,
還有韓國年糕. 是今晚的澱粉質呀!!!
原汁原味無添加的海鮮, 都可以如此好味!
這才是蒸功夫!

人蔘雞湯有糯米
  • 日本南瓜
  • 日本蕃薯
2015-12-10 948 瀏覽
而家好興食原味蒸海鮮. 之前食過用藤蓋蒸及一層層咁蒸. 而今次去九重鮮係用不锈鋼九層鍋蒸的. 所以係完全不同的. 九重鮮環境都唔錯呀. 坐得好舒服, 而且店員個個都好好禮貌. 韓式四小碟: 大豆牙, 白菜, 酸蘿蔔, 泡菜.這張相就係九層塔, 職員一放係枱上, 我地四個女仔已經大叫, 因為係第一次食呀. 所以好興奮.第一層: 象拔蚌及大聖子. 有車厘茄, 聖瓜及白菇一齊蒸. 象拔蚌非常鮮味. 而且洗得好乾淨. 沒有沙. 而聖子肉爽, 鮮甜第二層: 大元貝. 沒有加其他配料. 只是清蒸大大元貝加上蔥花. 我非常鐘意. 因為唔會比其他配料搶咗元貝鮮味. 蒸完之後, 還有好多汁在元貝上面. 飲埋, 非常美味. (因為之前食其他店. 會加蒜蓉. 雖然加咗蒜蓉好香. 但點都會搶走少少鮮味)第三層: 海蝦配金菇, 每人有3大隻. 蝦肉是爽脆鮮甜. 不需要點任何醬汁. 都已經好好味了. 第四層: 花尾龍躉 + 北寄貝配車厘茄. 花尾龍躉我最鐘意, 龍躉皮非常之煙韌, 魚味香濃, 肉質夠爽. 北寄貝鮮味第五層: 沙巴蟹+ 青口配鮮菇. 不知菇的名字沙巴蟹跟一本的蟹唔同, 好厚肉. 肉質爽脆, 非常鮮甜
韓式四小碟: 大豆牙, 白菜, 酸蘿蔔, 泡菜.
第一層: 象拔蚌及大聖子. 有車厘茄, 聖瓜及白菇一齊蒸.
第四層: 花尾龍躉 + 北寄貝配車厘茄.
北寄貝鮮味
第五層: 沙巴蟹+ 青口配鮮菇. 不知菇的名字

沙巴蟹跟一本的蟹唔同, 好厚肉. 肉質爽脆, 非常鮮甜. 又唔黏殼. 蟹糕味道特別甘香.
青口, 每人有2隻. 講真, 真係好少食清蒸青口, 原來係好甜架
第六層: 大蜆 + 中形花甲配木瓜.
大蜆 + 中形花甲不需要講啦, 一定係好鮮. 但要讚木瓜. 簡直甜到無法形容. 大愛.
第七層: 大大鮑魚配日本蕃薯+白蘿蔔
可能我地食蟹用多咗時間, 所以令到鮑魚有少少over cook. 好彩本身鮑魚質地好. 所以唔會太韌. 仲係好好食. 而日本蕃薯同樣好甜, 又夠粉. 同樣大愛. 白蘿蔔水多鮮甜.
第八層: 海螺、日本南瓜、粟米、黃牙白
海螺就比較細隻咗少少. 不過好鮮甜. 日本南瓜. 正到暈. 冇得彈. 黃牙白淋晒. 索晒海螺鮮味. 粟米就係超甜粟呀.
第九層: 即係湯底. 有3款選擇: 漁湯 / 泡菜湯 / 人參雞湯. 我地選擇咗人參雞湯.
原隻小雞. 雞入面讓咗糯米, 湯底加有韓國年糕,  蜆再加上之前八層的海鮮精華. 令到整個湯非常好飲.
另外, 我叫咗一支1.5L韓國橙汁. 比一般xx先生. 好飲好多呀.
  • 沙巴蟹