2016-01-25 2023 瀏覽
蒸蒸九層海鮮塔,我已經想食一段時間,難得由銅鑼灣放工,當然唔可以放過去試一下~~可能因為平日關係,所以唔係好需要等位,上到門口,發現有古惑的門,非常得意~~醬料有4款,除鹽同辣醬之外,另外兩款唔知係咩~~前菜,簡直好味道,是晚有大荳芽菜、泡菜、醃蘿蔔、薯仔,我個人超鍾意個薯仔,無得頂濟州柳橙汁,一支過,大大支,不過無一般橙汁甜味,反而帶少少苦味第一層 蟶子皇、象拔蚌 - 其實蟶子皇豆豉清蒸食得多,乾蒸真係第一次,朋友話有少少沙,Lucky我食無沙~第二層 扇貝第三層 海蝦第四層 北寄貝、花尾龍躉 - 朋友話未食過有殼北寄貝……重問我,北寄貝有殼架﹖ 叫得貝,唔會無殼呱﹖平時屋企打邊爐都會買龍躉,但係原來乾蒸龍躉都好好味,個皮好重骨膠原,肉亦都唔會韌第五層 花甲、大蚌、木瓜 - 大蚌、花甲超鮮甜,乾蒸簡直原汁原味,真係汁都飲埋,不過我無飲,倒返落蒸籠,因為最底層係好味粥第六層 膏蟹、青口 - 其實食到呢一層,我已經好飽,但係有蟹無理由唔食,好多膏,不過因為飽關係,所以唔係食得太乾淨,有少少覺得對蟹仔唔住XDXD第七層 鮑魚、蕃薯 - 個蕃薯極入味,吸晒上幾層海鮮甜味,鮑魚可能因為大家食得
醬料有4款,除鹽同辣醬之外,另外兩款唔知係咩~~
第二層 扇貝
第三層 海蝦
第七層 鮑魚、蕃薯 - 個蕃薯極入味,吸晒上幾層海鮮甜味,鮑魚可能因為大家食得太慢,所以有少少韌
第八層 花螺 - 第一次食花螺無海鮮醬,好唔習慣,不過……因為咁,先可以食到原汁鮮味
第九層 魚湯白蜆珍珠米粥 - 最後一層,集合前八層海鮮原汁鮮味,無需要落任何調味料,已經好鮮甜,粥入面除珍珠米、白蜆外,另外有木耳、韓式年糕,不過大家真係太飽,所以……益我,我拎返屋企第二晚晚餐,超好味~~
2016-01-11