2016-09-23 458 瀏覽
於平日七點前到達,當時只有三四枱客人,店內裝潢非常地道,入座時有想點碟牛肋骨燒烤的衝動。餐牌主要分三個海鮮餐:釜山塔、首爾塔及濟州塔。作為龍蝦迷,當然首選濟州塔!比起其他二個塔,濟州塔多了龍蝦、泡菜和牛卷及升級左南非鮑魚和鑽石蚌!湯底方面經過一番篩選揀了韓式豬手湯。下單後興奮地等待我的第一個九層塔!過山車正準備啟動!在過山車開始緩緩前進之際,侍應送來了四款韓式前菜,由於太肚餓,其中醃小白菜及芽菜好快被掃光,侍應貼心的為我地添加。與此同時,亦送上了九層塔!過山車正在爬昇第一個高峰...侍應詳細介紹九層塔到了85c就可以開始食頭三層,由於海鮮的種類唔同,之後個幾層每隔5分鐘就可以進食。大約十分鐘後,待應為我們打開了塔蓋,過山車在冒升的蒸氣下終於衝下了第一個高峰!我同友人站起來,手起夾落的捲起了和牛泡菜卷送到嘴裏。牛薄軟滑,熱過的泡菜更為軟身,雖說不上是絕配,一試無妨。蒸法烹調味道不太強,已是全塔最為濃味的一層,具備開胃效果。來不及喘息,過山車又再極速前進,係我地想見到既風景!蟶子跟蚌類正在向我招手,配菜同樣吸晴...清蒸烹煮吃儘了海鮮的原味...原味不等於鮮味,此時過山車降低了時速,進入了

原味不等於鮮味,此時過山車降低了時速,進入了山洞。喜愛的帶子明顯過熟了,嚐了一口,味道真的太淡了,還是逃不過柚子豉油的誘惑。旁邊的聖瓜更添了幾分寡感。幸好,海蝦合格,肉質爽口鮮甜,讓人留戀,願能多吃幾隻。(侍應提及要把海鮮上的肉汁倒落下層,最後流入湯中)
柳暗花明又一村,過山車隨即面對360度旋轉路軌,龍蝦!其實落單前已考慮過清蒸龍蝦會不會浪費了食材,不過龍蝦迷竟然未食過清蒸龍蝦?叫人情何以堪?時間計算得很好,龍蝦真的鮮甜而且肉質鮮嫩細嫩,在不用調味下嚐鮮了!
第五層是海螺和普通鮑魚,特別在海螺沾上了上層龍蝦流下來的蝦膏,提升了味道的層次感,增加了海螺的甜味,第一次食到呢個組合呢!鮑魚吃的是口感口癮,真正清蒸的做法下沒有期望也沒有失望。

鮑魚也嚐過後開始覺得累,大概是因為整餐的味道其實過淡,雖然店方有提供辣醬,海盐及豉油,但提的單單是外層沾了調味的部分,意義不大。

過山車經過一段平路,順勢的轉了個彎,黑木耳點綴了白蒙蒙的風景。新鮮龍躉腩,肉質肥美,時間控制好。(我們進食時間偏快,沒有根據沙漏的時間,吃完一層侍應便收走一層)
貝殼類的海鮮偏多樣化,但都一樣久煮了!來到這裡見不到當初的肉汁,在偏乾及沒有特別調味下,此時侯不得不點罐提子七喜,一解口淡淡的懊惱。過山車遇上最後一個小山丘-沙巴肉蟹。蟹肉本應有的甜味,有如旱逢甘露,吃得出當然這蟹是有質量的新鮮貨。
少少失準的引擎,等侯揭曉最後一層,噢!再一次鮑魚及海螺,這次的鮑魚比較厚身,相信是餐牌上寫的南非鮑魚,鮑魚夠淋味道上與前者無大分別。旁邊的蔬菜豐富,粟米及南瓜味道較出位,日本蕃薯有些偏離航道,口感過散,甜味亦流失了。愛好日本蕃薯的我,無奈放棄,想著到超市買袋安納芋或宮崎紅自行蒸熟更好。
終於見到傳說中的韓式豬手湯了!湯身透示了豬手的精華,稠稠的混合白米,大蜆,蘿蔔...侍應分湯後我們即嚐了幾口,可惜各種味道都不到位。嗯,過山車到達終點了。
總括來説,一次過食到咁多種類既海鮮餐可算是值回票價,值得嘗試。
2016-09-18 1646 瀏覽
個排係cwb番工 媽咪話泥搵我食飯甘我就揀左依間天后既九重鮮 之前都試過紅磡店 覺得不錯先同媽咪再食多次大坑既上次食首爾塔 兩個人都超飽的 所以今次都揀番依個 中規中矩嘛粥底揀左豬手粥一泥到5層高 睇到都開心 係等緊啲食材熱既時候就食住前菜先 有泡菜豆芽辣蝦等等 我最愛莫過於豆芽 少少麻油味再加上爽口口感 我都refill左一次今次吾知點解好快就熱左個塔 可以開食 食每一層員工都會好好幫手拎走個蒸盤 好熱心 亦會略略簡介下個層有乜海鮮 重點係建議我地可以試一試啲汁既鮮味 令我更食出海鮮既原汁原味 例如扇貝北寄貝啊蟶子5層入面分別有鮑魚 蟶子 海蝦 大蚌 元貝 海螺 象拔蚌 大花蛤 北寄貝 沙巴肉蟹 蝴蝶蚌 新鮮花尾龍躉 日本南瓜,蕃薯食前搞清楚枱面上啲野點玩先 好多架撐啊 側邊個鉗夾野既 仲可以鏟貝殼類既海鮮 一秒剝殼 隔離牙簽用泥食海螺 用佢好快就可以鑽到個螺出泥醬汁都有3種 有一隻係麻油加海鹽 清清地既係豉油 可以點蝦 右邊既辣醬點乜都得 嗜辣既必點啦 嗌左支米酒同媽咪share 甜甜地 酒精味吾出所以媽咪都愛開始入正題啦打頭炮係蟶子同象拔蚌 蔬菜有菇仔同翠玉瓜 先吸左食材既汁 鮮

粥底揀左豬手粥

嗌左支米酒同媽咪share 甜甜地 酒精味吾出所以媽咪都愛
開始入正題啦
打頭炮係蟶子同象拔蚌 蔬菜有菇仔同翠玉瓜 先吸左食材既汁 鮮! 蟶子仲好嫩 象拔蚌都有咬口 彈彈的肉質 蕃茄仔一咬爆汁
汁要溢出嗎? 諗起真係夠晒原汁原味
扇貝好厚身 蒸得剛剛好 吾會搞到佢韌左徙徙 依個就係蒸氣火鍋最正既一點
蝦彈牙新鮮 再多啲膏就prefect 無任何醃製同埋調味處理 更勝一籌
依層有北寄貝, 新鮮花尾龍躉 龍躉好滑 無骨 方便 北寄貝未到全熟 所以吾會好似壽司個隻甘難咬
仲有沙巴肉蟹,大蚌,大花蛤 蟹肉鮮甜 膏都多 吾少得側邊木瓜 好香蒸到稔了
花蛤大大隻
最後一層既海鮮 鮑魚,蝴蝶蚌,海螺,日本南瓜,蕃薯,冬瓜,蘿蔔 豐富到滿晒成個畫面 鮑魚細細隻但好彈 一啖擺落口 好正!
仲未完 壓軸既豬手粥 已經吸晒海鮮既精華 米粒變成左炊飯甘 吾係啦係粥 好綿滑 岩晒啲一定要有飯粒到肚既人 最後泥一碗粥
感謝服務員既貼心幫助 幫我地勺了粥 乜料都有 蜆啊豬手! 豬手啲骨膠原正啊 我地食左甘耐  豬手既質感都吾會勁淋 皮有咬口 韌韌的 但係夠味 咸咸的
仲可以加以白胡椒 香口同埋過癮!

2016-09-09 432 瀏覽
首爾㙮 ( $398 per person)用蒸氣方式蒸煮既九層海鮮塔 因為得👫食所以得五層😆第一層:蟶子 象拔蚌第二層:蝦 帶子 北寄貝第三層:蟹 花甲 青口 魚 南瓜 雲耳第四層:鮑魚 螺 大蜆 粟米 娃娃菜 冬菇第五層:人參雞粥首爾㙮既海鮮鮮甜清淡 而蒸海鮮既水落左係人參雞粥到 令粥底都非常鮮味😋海鮮食得出好新鮮 而且好爽口架 特別係蟶子 好鮮甜 大大隻 誠意推介👍🏻👍🏻價錢中等啦 咁多海鮮四百蚊 ok啦😌
首爾㙮 ( $398 per person)
用蒸氣方式蒸煮既九層海鮮塔 因為得👫食所以得五層😆
第一層:蟶子 象拔蚌
第二層:蝦 帶子 北寄貝
第三層:蟹 花甲 青口 魚 南瓜 雲耳
第四層:鮑魚 螺 大蜆 粟米 娃娃菜 冬菇
第五層:人參雞粥
2K
2016-09-03 1350 瀏覽
這次是我第三次吃九重鮮,以往兩次也是在紅磡店的,今次我又選擇在大坑店,對我來說更方便。甫坐下,先來點韓國小吃! 一如以往點了首爾塔($398/位),底下選了韓底豬手湯粥底,吃完所有海鮮後,便可享用了。 海鮮塔分了五層,食物包括了:🐟鮑魚 蟶子 🍤海蝦 大蚌 大貝 海螺 象拔蚌 大花蛤 北寄貝 🦀沙巴肉蟹 蝴蝶蚌 🐠新鮮花尾龍躉 日本南瓜 🍠日本蕃薯 海鮮塔送上後,店員會教的們食用方法,建議我們在85度便可進食。為免海鮮過熟,建議5分鐘吃一層,趕不及也有保溫碗盛住食物!每款海鮮均新鮮好味,大隻鮮甜爽口,蒸好的海鮮上蓋滿了海鮮精華,可以倒入粥底!吃完海鮮後,終於可以吃豬手湯粥底了。粥底內有豬手、硯和年糕,吸收了海鮮精華,甜到不得了,我們一人吃兩大碗,還可以打包呢! 濟洲橙汁($70) 水蜜桃有汽果酒 最後,因為有中銀咭優惠,所以可享有流心紫薯水晶湯丸。湯丸荷葉一齊蒸大約10分鐘,荷葉香味散發出來好香,湯丸煙煙韌韌,帶有流心效果,配上香甜的紫薯,很美味呢! 服務方面,店員殷勤招待,解釋清楚,非常滿意。順帶一提,這裡平日也人頭湧湧,坐無虛席,建議大家預先訂位,免卻等候時間。

甫坐下,先來點韓國小吃!

海鮮塔分了五層,食物包括了:

濟洲橙汁($70)

水蜜桃有汽果酒

服務方面,店員殷勤招待,解釋清楚,非常滿意。
2016-07-28
夏天總會成日挑起我想食海鮮條癮~ 特別係清蒸煮法,夠原汁原味又鮮甜~ 所以甘辛苦工作要獎勵下自己都要獎勵埋男朋友成日都甘愛戴我!請佢食好西!又黎到九重鮮😊今次去大坑總店!門面裝修有別於紅磡店~ 行傳統韓式平民風~ 枱呀個d一色銀色個d呢~~ 今次我地食濟州塔~$568位 有9層!當中用料比較上乘同種類會更多而且仲有和牛~ QT好開心發現佢地嘅服務再次改善為更完美又貼心!因為今次唔洗好似上次甘食到甘急或因食得慢海鮮蒸過龍😍 餐廳會每人提供一個真空保溫盒!食得慢可以先將海鮮放入保溫盒度~ 完成手頭上嘅再食!我真人試過個保溫盒放左野食入去20分鐘都仲暖😊超細心方便呢~ 今次簡左豬手粥~ 淡淡香香嘅胡椒味~ 粥滑而棉😍大愛!食晒9層~ QT個肚腩即時好似有左3個月bb甘😂 最緊要佢地海鮮真心新鮮分量好足!
2016-07-18
  • 元貝
  • 韓式豬手湯
  • 花尾龍躉
  • 前菜
2016-08-08 377 瀏覽
叫侍應開大一點冷氣,他們都不理,就來吃完多幾枱客才感覺有冷氣,火鍋冷氣不夠吃到出晒汗,以前不會幫襯這間火鍋😡😡😡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bnbb n bnnnnnnnnn nbnn
侍應開大一點冷氣,他們都不理,就來吃完

2016-08-01
紀念日
用餐優惠
試食活動
  • 海蝦
2016-08-02 2167 瀏覽
又係一年一度七月之星既生日飯啦,三位都係七月之星,唯獨我唔係,A小姐強烈要求試大坑九重鮮,我記得年頭我去過黃埔嗰間,都好似幾正!所以今晚照go go go!餐廳係一樓,要上一層樓梯,上到去正呀!冷氣夠勁!我地order左首爾塔,無計啦!有三個套餐,平嗰個又爭d,貴嗰個又食唔起XD,所以食個中等既。塔黎之前仲有韓式小碟tim!店員同黃埔一樣,好細心咁介紹,85度就食得,食層建議享用時間係5分鐘~等左大約5分鐘,終於食得第一層啦!次序有d亂,因為食得太快啦!蟶子隻隻十分大隻,d肉好煙un,但食落又帶點爽口,肉多,長度差唔多有我兩隻手指咁長!大蚌又係好大隻,好鮮甜,但相對地肉較少,質感比起蟶子更煙un,仲有我好中意有個殼既大蚌,大蚌汁留左係個殼度,食完飲埋d湯,十分鮮甜!元貝都好大隻,一打開個塔已經覺得好震撼,因為好大隻,4隻放埋一齊已經覺得好似大到霸晒成個塔!元貝肉固然煙un,但食到個橙色肥美既膏位,一咬d膏好似爆出黎,濕濕地,係個口中徘徊好正!海蝦既排列好得意,我覺得好似泳池d團隊花式游水,show隻腳出黎嗰d,蝦有我隻手咁長,因為太熱,等左一陣先食得,海蝦肉一d都唔失禮,由於係蒸,ke
元貝都好大隻,一打開個塔已經覺得好震撼,因為好大隻,4隻放埋一齊已經覺得好似大到霸晒成個塔!元貝肉固然煙un,但食到個橙色肥美既膏位,一咬d膏好似爆出黎,濕濕地,係個口中徘徊好正!海蝦既排列好得意,我覺得好似泳池d團隊花式游水,show隻腳出黎嗰d,蝦有我隻手咁長,因為太熱,等左一陣先食得,海蝦肉一d都唔失禮,由於係蒸,keep住蝦本身種鮮味,佢唔算甜,但食得出新鮮!肉又唔鞋唔梅,每人仲有兩隻,讚!
海螺都成十幾隻,味道本來普通,無乜味,但餐廳貼心地準備左豉油,點左之後即刻好味左好多!而且呢個盤配有好多蔬菜,南瓜勁甜,十分林亦新鮮,冬瓜薄片,消暑良品!粟米雖然係清蒸,但唔好以為無味呀!估唔到勁鮮甜!
象拔蚌,北寄貝,蝴蝶蚌同一般殼類一類,肉鮮又煙un,大花蛤亦好大隻好鮮味,特別係個湯?汁?鮮甜得黎完全無味精!
黎到兩味我既最愛,沙巴肉蟹同龍躉!沙巴肉蟹有兩隻,蟹膏相當肥美,有少少咸味,蟹殼d膏亦好肥美,堅足料!唔好以為無鉗好難食蟹腳,原來已經碎碎地,好容易就已經食到蟹肉!花尾龍躉好新鮮,魚肉爽脆,嫩滑,有咬感但係又唔係好厚!
我地一開始已經order左豬手粥底,豬手充滿骨膠原,仲有大大隻既蜆同年糕加埋每層海鮮塔既海鮮精華,個粥底十分甜,係海鮮鮮味嗰種甜。由於已經食左咁耐海鮮塔,粥又係一開始煮,所以變粥水,感覺有d稀。
讚下呢度既Services先,十分好,店員好細心,笑容滿面,仔細教我地點食,每層都主動幫我地攞走個塔,仲介紹我地飲左枝好香柚子味既韓國酒tim!最緊要係壽星女都滿意,生日大快樂呀!
2016-08-01 1306 瀏覽
近呢年興食韓式蒸海鮮塔,基於自己喜歡海鮮香口濃味,所以一直未試再試這種原汁原味的食法,終於適逢家人生日終於有藉口試下我們一行四人去位於大坑的分店,一上樓環境舒適,完全不會有一般韓式餐廳的油煙味,座位空間寬闊,我們點了中價的首爾塔和粥底點了豬手湯底,店員先放粥底的材料後就看見我們的今晚的重頭戲來,嘩!我地4個人同時嘩一聲,足足有9層高,要企起身先可以夠高,店員非常清晰教我們如果食這座海鮮塔,塔頂放了一支溫度計,當顯示為85度就可以開始食,我地點了一支叫清河的清酒,一支比較特別有柚子味的清酒和一支1500ml的大橙汁,清河的酒味很香,不算是淡口的那種,喜歡飲酒的人應該會喜歡,我個人最喜歡的是柚子味清酒,味道好清新,大推!大約15分鐘,終於到85度可以開始🤗第一層是象拔蚌和聖子,首先試下象拔蚌,正!口感彈牙,非常鮮甜,一食就知道必定是新鮮,而且已經把象拔蚌砌開了三四塊,大小適中,最正的就是殼內的精華水,完全天然的鮮甜和咸味,終於令我明白蒸海鮮為何近來大受歡迎了,聖子也是聖子皇的大小,口感爽口,讚第二層是大元貝,肉厚大粒,份量十足!第三層是海蝦,隻隻拉直有手板咁長,肉質好爽,最欣賞的就是完全沒
第二層是大元貝,肉厚大粒,份量十足!
第三層是海蝦,隻隻拉直有手板咁長,肉質好爽,最欣賞的就是完全沒有黑色的蝦腸,食得清潔又安心!
第四層就是這個首爾塔的其中一個重點,花尾龍躉和北寄貝,重中之重當然就是龍躉,一入口完全是海魚的鮮甜,口感就是去食新鮮海魚一樣,單看還以為是魚扒一塊,呢個是強烈推介,北寄貝都非常大隻又爽口!
第五層是大花蛤,相比其他層,這層個人覺得略為失色,花蛤雖然都是維持必定新鮮,但有一兩隻會帶有少量沙,這層就是這個首爾塔唯一沒有特別的
第六層就是另一個重點,當晚用的是紅蟹,有糕,而且都切好了,非常出色!
第七層是鮑魚仔,鮑魚仔固然是好,但這層最欣賞的反而是配菜,蕃薯好甜,又有蘿白和蝴蝶蚌,正!
第八層是海螺和南瓜,這店原來已一早放了一支食螺專用的竹枝,非常細心!
最下面第九層就是豬手粥底,比較似泡飯,甜到不得了,全部都是海鮮的精華,冇得輸
特別想提提的就是這分店的經理Ivy Wong,今晚主要就是她為我們介紹九層塔的食法,酒也是她介紹我們的,服務態度非常親切,都非常主動,最後我們太飽食唔哂的豬手粥她都主動幫我們打包,我們日後都一定會再來這店!
2016-07-23 1388 瀏覽
適逢天生係海鮮宿敵既朋友生日, 而佢又一直好想試韓式海鮮塔, 要同佢食生日飯, 順理成章就去食呢間評價幾高既韓式海鮮塔專門店 (心裏暗喜 : 唔駛諗到頭都爆都唔知食邊間....哈!)大家係港島區放工, 選擇呢間位於大坑既分店都好方便, 係地下門口已經有個宣傳易拉架係度, 好易搵行上樓梯, 自動門除除打開就見到食店面積唔算十分大, 裝潢得幾有韓FEEL, 但每枱位置又唔會坐得好迫, 好在有訂位, 現場去到已經坐滿九成客人餐牌上有3款套餐供選擇, 價錢由每位$328至$568, 朋友生日一於食豪D, 點了最貴價及海鮮種類最多既濟州塔, 等食之前, 飲了侍應推介最新韓國出品既桃味氣酒, 岩晒夏天飲, 當然唔少得可以添食既前菜, 味道都唔錯二人分享有七層塔, 當塔頂既紅色溫度計去到85度就可以開始食第一層, 第一層為泡菜和牛卷, 薄薄一片, 底層以泡菜包住和牛, 食到和牛既鮮味肉汁, 若果覺得唔夠泡菜, 可以自加前菜中既泡菜! 亦可追加和牛($168/8件)第二層為韓國象拔蚌及蟶子, 象拔蚌已處理成一條條, 進食時就方便D; 蟶子都幾大隻, 兩隻食落都有彈牙感及鮮味第三層為海蝦及元貝, 兩者亦

第三層為海蝦及元貝, 兩者亦係重量級, 蝦肉彈牙無比; 元貝厚肉但唔會韌, 超鮮甜
第四層為開邊龍蝦, 見到肥美既龍蝦肉就二話不說將佢起肉, 放入口既鮮甜彈牙, 到呢一刻都仲記得, 唔係生猛生鮮絶對做唔到呢個效果
第五層為新鮮花尾龍躉腩及北寄貝, 龍躉腩超肥美, 咬一口魚油係口內爆發; 北寄貝就爽甜
第六層為沙巴肉蟹, 鑽石蚌及大花蛤, 肉蟹雖然唔算大隻, 但果真係肉蟹, 睇下隻蚶就知無騙人
最後一層為南非鮑魚及海螺, 鮑魚都唔細隻,

厚肉夠晒口感, 一咬就咬開, 唔會拖拖拉拉, 爽口彈牙無得彈; 海螺面對咁強勁既對員只好默默無言................
每層都有日本蔬菜作配菜, 另追加為$58一盤, 個人最為欣賞係木瓜, 蘿白及南瓜, 甜度十足, 尤其以蒸既方法最能食出佢既甜味

最底層為一開始已煮緊既魚湯粥(每位另加$30, 另有其他不另收費湯選擇: 如人蔘鷄湯, 韓式豬手湯, 韓國泡菜湯), 所有海鮮精華已完全落入去呢個粥入面,點會唔鮮甜呢? 由於食晒以上七層海鮮都已經好飽, 肚皮只可容得下一碗魚湯粥, 不過唔緊要, 侍應早已預備外賣碗供客人帶走, 服務體貼細心, 咪做大嘥鬼呀!
基本上枱上既調味料我地都無點過, 就係為左要食到海鮮既原味, "鮮甜彈牙"呢4個字係我地口中都唔知出現左幾多次..............................友人對此生日飯表示極度滿意, 豪一點又有咩所謂呢?!
生日
  • 濟州塔
2016-07-14 743 瀏覽
在銅鑼灣逛完街,當然又要找吃的時候,來到大坑這個美食之地,便到處逛逛看。始終,對於選擇困難症的人,要揀一家餐廳總是有點難道。經過「九重鮮」,就直接跑上去,以免人家全都關門了,我倆也未能開始晚餐。又要這個吸引的射燈影像,告訴我又來到這裡。今次是第三次。第一次是為了試點新的,第二次是因為有新的午餐推出便來吃吃,第三次,哈哈,因避免選擇困難症而來到這裡。也算是意外吧。今次選擇了首爾塔,因為店員大大力推薦,那我就想都不用想了。這是一個最多人點的餐,因為海鮮份量充足,價錢又在一個可接受的範圍啦。韓式豬手湯我們選擇了韓式豬手湯。店員為我們先把材料放到底層,到吃完了所有海鮮以後,所有的「倒汗水」就會跌到煲的最底層。意思是我們吃這個粥的時候,就是會集合了所有海鮮的鮮味。這個粥米、豬手、蘿蔔的份量蠻多的。之前就食過人蔘雞湯,是不錯的,所以對於這個豬手粥,我也挺期待的。第一次食這個塔的時候,就是簡單的計時罷了,到了大概廿分鐘就可以食用,所以時間放久了的話,所有海鮮都會變得老。今次店主就為我們準備了溫度計,只要溫度達到85度就可以開始享受了。個人比較喜歡以溫度計去判斷海鮮是否熟透。蟶子大大隻的,入口鮮甜爽口
韓式豬手湯

蟶子大大隻的,入口鮮甜爽口,還十分Juicy。

象拔蚌很甜,而且韌度剛好,加上店方早早就為我們把象拔蚌切到很細,進食十分方便。
元貝又甜又淋,還夠大隻,啖啖食。鮮甜的汁令人愈飲愈愛。

海蝦夠大隻,十分爽口,每一個味蕾上均充滿著蝦的甜味。
北寄貝十分鮮甜啦,除刺身外,暫時最能感受到北寄貝應有的鮮味,該是這個食法了。除了鮮味以外,北寄貝還十分爽口啦。

新鮮花尾龍躉很嫩滑,而且魚肉味絲毫不腥,魚皮也十分爽口的,實在不錯。
沙巴肉蟹夠大隻,蟹膏也夠多的,加上蒸的時候把蟹的都有鮮味都逼出來,感覺很好的。

大蚌跟大花蛤既鮮且爽又甜,叫人食過翻尋味。
鮑魚入口十分淋身,又夠鮮,而且蒸的時間剛好又不會過火。

海螺這個是略嫌有點沙啦,這就要看吃的時候是否有好運,只是間中一兩隻有點沙而已。在我而言,我吃的都沒有問題,但他的卻有點沙啦,這個分數略為減了一點。

蝴蝶蚌十分鮮味,且帶點爽的。

日本南瓜清甜無比,入口即溶,甜味充斥著整個口腔。

日本蕃薯味道很突出的,又是入口即溶,加上沾有海鮮的鮮味,味道層次更為突出,令人回味無窮。

來到這個精華的部分,就是期待已久的豬手粥~!!!
店員先為我們「撇」走粥面上的油,這個動作就好像煲湯的時間用得多了,要把面上的油「撇」走一樣~
豬手爽口,白蘿蔔跟年糕則把所有精華都吸收了,味道很棒的,白蘿蔔很淋,年糕十分煙韌,不錯。加入點點的胡椒粉為豬手粥調味,「Perfect池」~~

小記:
記得上一次來這邊吃晚飯的時候,還未有這個保溫瓶。根據現時的食法,5分鐘要食完一層海鮮,其實對於兩個人來說是有點趕的,所以有了這個保溫瓶,就可以把未食完的食物儲起,不會令食物因為放涼了而影響食物應有的味道,這點是蠻細心的~
題外話/補充資料: 幾乎每一層海鮮,我都說是鮮味,這個的確是真的,每天下午韓國/日本直送的海鮮,海鮮都是靚料的。海鮮熟透的時間也有分別,店員就把大致相同時間可以蒸得熟的食物放在一起,在蒸海鮮的時候,時間可以控制得更好,食物口感更佳,這點是蠻有心思的,每一次吃也有這個感覺喔~ 不知道下一次再心血來潮來這邊會是甚麼時候,但我就期待著下一次再見到這家「九重鮮」的進步~
2016-07-01
  • 首爾塔
2016-06-26 2302 瀏覽
正當蒸氣石鍋大行其道,另一相類近的九層蒸亦深受食客歡迎。大坑的九重鮮是其中一例,是日飯局由好友安排,聽聞需要數個星期前訂枱。在餐廳的正門已可見其招牌九層塔,餐廳內部格局有點似沒有抽氣煙囪的韓燒店,及後店員送上泡菜小碟,筆者才知悉餐廳主打韓式美食。晚市有三款套餐供選擇,差別在於海鮮款式及數量。筆者選了一份首爾塔,詳細食品款式可見下圖。一行八人,四人一塔分別挑選了韓式豬手湯及韓國泡菜湯作粥底。粥底備妥後九層塔隨之送上。在塔頂上方放有一枝電子溫度計,當溫度上升至 85 度時即可品嚐最上層的美食,然後由上而下依次品評每層美食。依據建議,每層享用時間約為五分鐘,餐廳另設一個沙漏供計時之用。整體來說,套餐份量十足,連粥底齊吃必能捧腹而歸。海鮮選材雖不是高價貨,款式確實多,但因品種類近,不論食味口感皆不夠多樣化。為了改善有關問題,建議換入一些肉類食品如豚肉雞肉更佳。平日吃蒸氣石鍋,每款食材皆有最佳烹調時間,每次蒸煮一款,火喉控制準繩。相比之下,九層塔雖然每層均有建議烹調時間,但因所有食材皆是同一時間蒸製,而各人用膳速度各異,每層享用時間的誤差均會累積影響以後的美食,效果明顯不及蒸氣石鍋理想。或許正是
一行八人,四人一塔分別挑選了韓式豬手湯韓國泡菜湯作粥底。粥底備妥後九層塔隨之送上。
韓式豬手湯
韓國泡菜湯

平日吃蒸氣石鍋,每款食材皆有最佳烹調時間,每次蒸煮一款,火喉控制準繩。相比之下,九層塔雖然每層均有建議烹調時間,但因所有食材皆是同一時間蒸製,而各人用膳速度各異,每層享用時間的誤差均會累積影響以後的美食,效果明顯不及蒸氣石鍋理想。或許正是這個原因,不少海鮮尤其是雙貝類普遍有口感過韌的問題。另外,吃蒸氣石鍋的海鮮多以蒜蓉豉汁等調味,比起九層塔的清蒸做法食味上亦較多變。
回顧多款海鮮,筆者欣賞元貝、海蝦、花尾龍躉及沙巴肉蟹。元貝肉厚味甜;海蝦肉實味鮮;花尾龍躉肉質嫩滑;沙巴肉蟹羔香肉甜。
元貝
海蝦
花尾龍躉
沙巴肉蟹
雖然海鮮整體水準只屬中等,但各菜蔬食材普遍質優,尤以蘿蔔南瓜冬瓜等皆值得一讚。

粥底方面,成品份量非常多,韓式豬手粥味道十分可口,除了欣賞海鮮的清甜味道外,豬手的鹹香與膠質感亦是另一亮點。
韓式豬手粥
至於韓國泡菜粥,洋溢濃烈韓風味道,口味帶辣,十分搶味。相比之下,大家還是較喜歡韓式豬手粥。
韓國泡菜粥
[24/6/2016; Fri]

2016-06-24
15 分鐘 (堂食)
元貝
海蝦
花尾龍躉
沙巴肉蟹
韓式豬手粥
2016-06-18 888 瀏覽
海鮮呢家嘢真係唔取巧,用新鮮游水材料,清蒸乜都唔駛搞就掂硬。朋友食過另一家分店,都話呢間用料更精。上次同朋友嚟,已經俾佢啲夠分量又夠新鮮嘅材料吸引,最後個人參雞粥滲滿精華,更係鮮甜嘅人間極品。絕對食過返尋味。職員十分之體貼,雖然午間只有一台客仲要早咗到,佢哋都好好禮貌,又詳細解釋各種材料,真誠俾意見,貼身招呼,親力親為,最後嗰個甜品----水晶紫薯湯丸仍然有驚喜好~~~~好~~~~~味~~~~~呀~~~~~唔知邊庶有得賣店舖採韓式裝修,兩次都坐得舒服。海鮮類:蟶子,沙巴肉蟹,南非鮑(大隻!),和牛(加泡菜,非海鮮)波士頓龍蝦,海蝦,花蛤,海螺,龍躉,日本元貝(牛眼咁大粒!)蒸南瓜冬瓜蕃薯車厘茄粟米好好好味!我返屋企自己都有蒸嚟食~~
朋友食過另一家分店,都話呢間用料更精。
絕對食過返尋味。

店舖採韓式裝修,兩次都坐得舒服。

2016-06-18
父親節
2016-04-18 4290 瀏覽
韓式九重鮮前排實在太難訂枱, 終於襯朋友生日, 我地的起心肝早2星期訂枱, 講到明九層塔, 都係同網上見到一樣, 勁高既蒸爐上枱係好震撼, 不過食物質素才是重點, 結果我地都無失望, 真係樣樣好味層層鮮味我地揀左韓式豬扒鍋, 韓國米加豬腳, 其實就咁食會唔會更好味呢, 豬腳變成粥總係擔心會唔會好怪先唔理個粥底, 打開一層層既神秘面紗, 東風螺好有口感, 但我比較鐘意食蒸南瓜, 好甜食左菜先其實會唔會健康d超鮮甜大花甲勁爽口大蝦, 但個幾條金菇, 可唔可以多d好好味啊, 停唔到口無呃你, 真係大大隻好多啊~~大家搶啦~超鮮甜, 好耐無試過食海鮮食飽人我覺得呢個時間食肉唔多夾, 加上我己經好飽, 呢碟no comment 睇下個豬扒粥底先....好似水左d, 但味道都ok既, 原本我好想試佢個棉花冰, 但實在太飽, 唯有下次啦, 雖然係貴左少少, 但海鮮始終係我最愛, 有機會都會再黎
食左菜先其實會唔會健康d
超鮮甜大花甲
勁爽口大蝦, 但個幾條金菇, 可唔可以多d
好好味啊, 停唔到口
無呃你, 真係大大隻
好多啊~~大家搶啦~
超鮮甜, 好耐無試過食海鮮食飽人
2016-03-03
5 分鐘 (堂食)
母親節
  • 花甲
2016-04-10 2048 瀏覽
地方環境都ok不過食物質素真係麻麻好似d蝦咁,就真係唔新鮮蝦肉有小小梅蜆仔肉亦有少少怪味生蠔細隻都算,仲要有陣泥味真係有小小懷疑d蠔係咪大陸養殖既個粥底就幾好味不過d米有d未煮開overall 咁既價錢係唔抵食兼唔會有下次
地方環境都ok

不過食物質素真係麻麻

好似d蝦咁,就真係唔新鮮

蝦肉有小小梅

蜆仔肉亦有少少怪味

生蠔細隻都算,仲要有陣泥味

真係有小小懷疑d蠔係咪大陸養殖既

個粥底就幾好味

不過d米有d未煮開

overall 咁既價錢係唔抵食

兼唔會有下次
之前響電視旅遊節目介紹韓國蒸海鮮塔,果時已經即刻想飛去韓國試,今日我終於黎到銅鑼灣依間試一試。九重鮮一開頭見到,重以為我去錯地方,我黎食九層塔喎,咁大個鑊打邊爐咩,原來係我搞錯,個鑊最中心的地方就係出蒸氣的地方,再響上面係個不鏽鋼就成了九重鮮-九層塔。食韓國菜,前菜當然係少不了,我最鐘食係係薯仔,非常入味。等左十五分鐘左右就可以試第一層第一層有蟶子、象拔蚌,講到象拔蚌平時都係見做剌身或係灼三秒既打邊爐食法,今次清蒸果然清甜好多。第二層係元貝,食完先記得原來無影相。第三層 - 海蝦 極有可能係蒸既關係,感覺上好多汁而且充滿蝦味,有別於平時白灼蝦味落晒入湯入面,又唔似燒蝦一樣乾。第四層 - 北寄貝 花尾龍𧄌 件魚真係啖啖啖肉好好食,不過奇怪既係我唔多覺好有魚味,反而感覺得好有海鮮味。第五層 - 大花蛤 大蚌 木瓜 本人好少食大蚌,平時食甲殼類都係食花甲、蜆多,見佢咁大隻,一啖咬落去的確係好有質感(其實我重未試分花甲、蜆、蚌....)第六層 - 沙巴肉蟹 青口 隻蟹可能係因為係肉蟹,算比較多肉重有唔少蟹膏,唔錯。第七層 - 鮑魚 日本蕃薯 白蘿蔔 鮑魚固然係好好食,但另外蕃薯同蘿蔔,由於較低
食韓國菜,前菜當然係少不了,我最鐘食係係薯仔,非常入味。
等左十五分鐘左右就可以試第一層
第二層係元貝,食完先記得原來無影相。
第七層 - 鮑魚 日本蕃薯 白蘿蔔 鮑魚固然係好好食,但另外蕃薯同蘿蔔,由於較低層,所有既海鮮味道己經滲入晒去,真係回味無窮。
第八層 - 日本南瓜 玉米 海螺 同上一層一樣,我反而較喜歡入味蔬菜。
最後第九層 - 魚湯米粥 一如我所料,果然集所有海鮮精華於一身既粥湯底最正,絕對有齒甲留香既感覺。明明食到好飽都係食番兩碗。