2023-02-16 65 浏览
🚩 YAKINIKU KAKURA作為日本過江龍燒肉專門店,我相信質素有一定嘅保證😌首先餐廳空間感闊落,都有唔少嘅獨立間隔,俾你同朋友暢所欲言~而且佢嘅抽油煙機做得超好,即使你入餐廳定係食完行返出嚟身上面都冇燒肉嘅味道‼️另外值得一題嘅係食和牛記得點佢嘅檸檬汁,中和返口腔嘅油膩感〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈特上牛胸腹肉 $128估唔到相對便宜嘅呢款肉,質素都好唔話得一般牛肉來講佢嘅肉質係非常之滑嫩油脂同肉嘅比例都恰到好處推薦呢一款🙌🏻🌈黑毛和牛特上嫩肩里肉 $268只知道感覺失了蹤平時出面食咁頂級嘅和牛,通常都係薄片,依款牛肉保留左一定嘅厚度唔需要多餘嘅咀嚼,肉質會慢慢係你口腔化解Juice到已經分唔到係油脂定係肉汁睇住佢由嫩粉色變微微啡褐色,可以講係人生一大樂事不過強烈建議share食,油分實在太多,好易會濟🌈黑毛和牛腹柳小排 $148一百出頭就可以食和牛,donki都唔止依個價每塊牛肉都有醬汁包裹住,所以燒得一啲都唔乾🌈黑毛和牛裏腹牛柳 $248對比起上面講嘅特上和牛肩里肉,我更喜歡依一種圓柱狀嘅牛柳,剪開可以分到好多粒即使油脂都好豐富,但肉味比較香濃,唔會誇張到入口即溶,保留返
🚩 YAKINIKU KAKURA

🌈特上牛胸腹肉 $128
估唔到相對便宜嘅呢款肉,質素都好唔話得
一般牛肉來講佢嘅肉質係非常之滑嫩
油脂同肉嘅比例都恰到好處
推薦呢一款🙌🏻

🌈黑毛和牛特上嫩肩里肉 $268
只知道感覺失了蹤
唔需要多餘嘅咀嚼,肉質會慢慢係你口腔化解
Juice到已經分唔到係油脂定係肉汁
睇住佢由嫩粉色變微微啡褐色,可以講係人生一大樂事
不過強烈建議share食,油分實在太多,好易會濟

🌈黑毛和牛腹柳小排 $148
一百出頭就可以食和牛,donki都唔止依個價
每塊牛肉都有醬汁包裹住,所以燒得一啲都唔乾

🌈黑毛和牛裏腹牛柳 $248
對比起上面講嘅特上和牛肩里肉,我更喜歡依一種
圓柱狀嘅牛柳,剪開可以分到好多粒
即使油脂都好豐富,但肉味比較香濃,唔會誇張到入口即溶,保留返少許口感
大推🙌🏻

🌈石燒肉泡菜鍋飯 $88
石鍋超級熱,配料都比得好鬆手
巨量嘅菠菜,大豆芽,泡菜,入口爽爽脆脆
食咗咁多油膩嘢,梗係要食返啲酸酸辣辣中和返
泡菜鍋飯絕對係一個好選擇

🌈是日甜品
只要喺餐廳消費臨走之前餐廳都會上一份甜品俾你
一開始以為係好普通嘅日本果子,但點知超級有驚喜
如果接受到杏仁嘅,一定超級無敵爆鍾意依款奶凍
唔會太甜,同時有超香濃嘅杏仁味
另外嘅雪米糍奶香味十足
兩款甜品都簡直錦上添花,為依餐飯畫上完美嘅句號
2023-02-14 1360 浏览
提早同男朋女食情人節晚餐。佢揀左依間近我公司,係#沙田 嘅 #日本燒肉 店 @yakinikukakurahk 食#燒肉 。佢嘅位置係#沙田新城市廣場 七樓。七樓岀面有個超靚嘅 燈光#空中花園 。入面都有唔少情侶係到🤣講番燒肉先,我地目標明確,就係要食#黑毛和牛 !所以就叫左個 雅 嘅和牛套餐$998。個套餐入面有唔同嘅和牛部位,包括上肋骨中肉,腹前小排,橫膈膜肉,牛胸腹肉,牛舌,仲有重頭戲180G 嘅和牛西冷。💋和牛西冷肉味同和牛油香味嘅終極配合,厚身西冷肉加上油花滿滿又平均分布,每咬一啖都爆岀濃濃肉味嘅同時超軟滑。一點兒肉筯都冇。💋牛舌不是誇張,真係食過最好食嘅牛舌。係其他燒肉店食嘅牛舌好多時都偏紅色,係牛舌嘅前端,味道相對失色。但呢到嘅牛舌,你一睇就知好新鮮同偏粉色。因為佢係偏牛舌嘅根部,愈近根部愈多油脂。食落爽口得黎係好香。💋牛胸腹肉牛胸腹,即係牛版五花腩肉。肉質相對結實同時油脂十足。係最濃肉味嘅一款,口感軟嫩帶有嚼勁。💋 橫膈膜肉每隻牛可以取下嘅橫膈膜肉並唔多,大約只有6公斤。所以唔係間間燒肉店都有得食。今次亦係我第一次食。因為係內臟肌肉,所以口感幾獨特。真係要試過先知係點!

💋和牛西冷

💋牛舌

💋牛胸腹肉

💋 橫膈膜肉

💋腹前小排
最肥最肥嘅一款。食落去幾乎唔駛咬。輕輕咬下已經滿嘴油香。鐘意油香嘅一定係大愛佢。

💋上肋骨中肉
又係第一次見同食嘅部位。上肋骨中肉係肋骨同肋骨之間起出黎嘅肉。上面係肉同肥平重。但同其他部位唔同,佢嘅油花唔係平均分布,所以燒嘅時候,唔可以細細舊咁燒。唔係嘅話,可能會成舊都係肥膏。一定係要大大舊咁燒,然後大大舊咁擺入口,跟住就係肉同油嘅二重奏!

除左和牛套餐,仲叫左個冷麵$30同白飯$30。冷麵入面有好多泡菜,平衡番和牛嘅油膩感。白飯就超大碗。將熱騰騰嘅牛肉擺上白飯到,等佢索左啲油香,再食啲飯,超正。

最後,每位都會有一set 甜品,係杏仁布甸同雪米糍。杏仁布甸超滑溜!

冷麵
甜品

總括,一定一定會再食!

#沙田美食 #科學園美食#大埔美食 #沙田燒肉 #日本燒肉 #香港燒肉 #bbq #沙田bbq #香港探店 #香港日本餐廳 #食在沙田 #情人節 #香港和牛 #香港和牛專門店 #japan #japanbbq #wagyu #hkwagyu #hkfoodie #foodiehk #foodie

2023-02-13
冷麵
  • 大判燒!黑毛和牛西冷
1K
2023-02-11 1480 浏览
燒肉店有很多可選,但這間算是那麼多間中算是挺不錯的,又能吃到日本和牛,又可以吃到普通一點的,豐儉由人,而且味道和質素都不錯!不過最重要還是最後有甜點送,雖然不是什麼貴的甜品,但有送就比什麼都好了!黑毛和牛上肋骨中肉(198元)這個是壺漬肉,肉非常大的一條,肉很厚,而且油花非常多,吃起來甜香味較出,而且因為已醃過,所以不用沾調味料都好吃,入口肉嫩有油香,亦因為肉厚,吃起來特別滿足。黑毛和牛腹柳小排(148元)這個是這麼多款黑毛和牛中最便宜的一款,但也改變不到他的質素是非常高的,油花跟普通的完美不能比,感語是油花比肉多了。吃起來非常滑嫩,肉汁很多,帶一點點入口即化的口感,油香軟足!特上牛胸腹肉(128元)肉切得挺厚的,油花也挺多,吃起來肉質柔軟,肉嫩多汁,有肉感。腹前小排(118元)這個質素也不錯,感覺跟特上牛胸腹肉比會差一點,肉質會結實一點,但油花更足!黑毛豚無骨小排(88元)燒得表面焦香,內裡肉質爽滑,有豬肉香!若雞雞腿(78元)雞肉吃起來完全不會腥,亦因為是雞腿的關係,肉質彈牙,而且肉汁很多,然而再把雞皮光得焦脆就更香了!牛腸(58元)牛腸份量不錯,都是帶點肥的,再加上了醬汁去醃製,

黑毛和牛上肋骨中肉(198元)

黑毛和牛腹柳小排(148元)

特上牛胸腹肉(128元)

腹前小排(118元)

黑毛豚無骨小排(88元)

燒得表面焦香,內裡肉質爽滑,有豬肉香!

若雞雞腿(78元)

牛腸(58元)

牛腸份量不錯,都是帶點肥的,再加上了醬汁去醃製,燒完直接吃也夠味。吃起來質感有彈性,而且油香十足,牛的香味很濃,令人回味!

KAKURA 牛肉飯(98元)

感覺這個牛肉飯跟之前的有分別,之前是用薄切的燒肉片的,今天吃的都改成了厚切的,吃起來更有滿足感,肉汁更豐富,醬汁甜甜鹹鹹的,吃起來很惹味,再配上滑嫩的溫泉蛋,蛋香混合上牛肉香,更滋味。

成日心掛掛想再去E間餐廳🥰肉類高質 日本和牛入口即溶 油脂好香🥰次次同朋友去食e間餐廳都超滿足 勁開心🥳大判燒!黑毛和牛西冷 $178必點🫶🏻次次都食想知咩係入口即溶 油脂香到爆😍就一定要點黎食配埋蛋汁超柔滑😋蔥塩味上牛舌$128牛舌厚度岩岩好 燒完口感仲係💯分彈牙肉質爽口😋黑毛和牛上嫩肩里肉$198肉如其名🫶🏻🤣又嫩 油脂又香超級好食🥰若鷄雞腿$78嫩滑 食得出雞味🫶🏻黑毛豚脛肉$88豬肉味濃 香😍 肉質結實同時好淋燒完唔乾好好食👍🏻牛油果沙律$58食燒肉好鐘意叫沙律🥗清爽清爽牛油果🥑同沙律就係超爽 又fresh又好食 夾KAKURA牛肉飯$98牛肉飯勁有驚喜😍上面既牛肉都好好食 油脂好香 淋 而且份量好多飯落左醬汁拌勻 咸度 醬汁分量岩岩好配埋飯食好野味👍🏻E間餐廳最後會為每個客人送一份甜品美麗既一餐由甜品結束🫶🏻今次既甜品係杏仁布甸 同雲尼拿雪米磁🥰好鐘意個布甸 淡淡杏仁味 入口順滑
成日心掛掛想再去E間餐廳🥰

今次既甜品係杏仁布甸 同雲尼拿雪米磁
🥰好鐘意個布甸 淡淡杏仁味 入口順滑

2023-02-07
2023-02-07 314 浏览
首先,我地一行4人,叫左2 set 套餐,分別698元及998元,再散叫2份飯加湯,兩兜生菜,兩杯啤酒,1杯特飲,4人共消費2000多元,由於食物太多,需時燒烤,90分鐘根本係不足夠,但店家未有體諒我地既需要,見我們仍有好多肉未燒,就已出言“提醒”我地只剩半小時,然後係個半小時就不停收拾我地既碗碗碟碟,極似平時返工lunch hour食茶餐廳咁,講真,而家我地4個食2000蚊,人均消費500蚊,唔係俾d茶記服務質素我地呀? 同埋肉如果係咁滾水淥腳,就算隻肉有幾好,我地都唔識欣賞,由於太過趕趕趕,所以對唔住,我地食唔到d食物質素有幾好,請店家改善一下啦~呢度唔係放題,係俾錢逐碟叫,有冇必要要咁樣趕客呢?如果我地燒完所有食物,坐係度吹水就有必要出聲提醒,但我地仲係冇停過手、冇停過口咁食d肉,又有冇必要係咁催促我地呢?都算係高消費呀~點解要搞到我地食得咁有壓力呢?
2023-02-06 68 浏览
📌Yakiniku KakuraYakiniku Kakura係來自佐賀嘅燒肉店🎏食材由產地直送,必食嘅係鹿兒島縣產黑毛和牛🥩當然黑毛豚、雞肉、海鮮、野菜都好高質✴️大判燒!黑毛和牛西冷 $178 到店必食❣️西冷脂肪分佈均勻🥩燒到約7成熟以蛋漿撈勻食充滿濃郁牛肉同油脂香🥰入口即溶沾上蛋漿口感更滑嫩 我俾十個正👍🏽✴️海鮮拼盤(海老 烏賊 帆立貝)🦐燒過嘅海老特別鮮味 肉質豐厚啖啖肉🦑烏賊切咗格紋更易煮熟,口感爽彈一啲都唔韌,個人鍾意加燒汁食,味道更鮮甜✨🧈帆立貝以牛油調味,牛油香加上帆立貝本身嘅鮮甜 十分惹味✴️日本蠔$38日本蠔肉質肥美鮮甜,口感creamy爆多汁香濃牛油汁好加分🥰✴️蔥鹽味牛舌 $88牛舌爽口juicy,配上蔥絲令香味更提昇✨✨✴️黑毛豚脛肉$88高質和牛以外,豚肉亦絕對有驚喜☺️薄切嘅豚脛肉口感爽脆,肉質juicy,燒至微微焦香,油脂感豐富🤤✴️若鷄雞腿 $78餐廳嘅人氣推薦,較普通雞肉更彈牙以黑椒、鹽調味,簡單調味已經好好味✴️雜茸錫紙包 $68雜菇吸收牛油🧈香味✴️KAKURA沙律 $78吞拿魚、泡菜配上新鮮沙律菜🥗清新解膩✴️甜品有杏仁豆腐同雪米糍做飯後甜品,完美🥰
📌Yakiniku Kakura

Yakiniku Kakura係來自佐賀嘅燒肉店🎏

✴️大判燒!黑毛和牛西冷 $178
到店必食❣️西冷脂肪分佈均勻
🥩燒到約7成熟以蛋漿撈勻食

充滿濃郁牛肉同油脂香🥰入口即溶
沾上蛋漿口感更滑嫩 我俾十個正👍🏽

✴️海鮮拼盤(海老 烏賊 帆立貝)
🦐燒過嘅海老特別鮮味 肉質豐厚啖啖肉
🧈帆立貝以牛油調味,牛油香加上帆立貝本身嘅鮮甜 十分惹味

✴️日本蠔$38
日本蠔肉質肥美鮮甜,口感creamy爆多汁
香濃牛油汁好加分🥰

✴️蔥鹽味牛舌 $88
牛舌爽口juicy,配上蔥絲令香味更提昇✨✨

✴️黑毛豚脛肉$88
高質和牛以外,豚肉亦絕對有驚喜☺️

✴️若鷄雞腿 $78
餐廳嘅人氣推薦,較普通雞肉更彈牙
以黑椒、鹽調味,簡單調味已經好好味

✴️雜茸錫紙包 $68
雜菇吸收牛油🧈香味

✴️KAKURA沙律 $78
吞拿魚、泡菜配上新鮮沙律菜🥗清新解膩

✴️甜品
有杏仁豆腐同雪米糍做飯後甜品,完美🥰
YAKINIKU KAKURA👻去沙田新世市行街行到攰攰地緊係要食返啲好嘢見到呢間日本燒肉有omakase套餐廚師發辦幫我哋諗好晒唔使諗就最舒服啦😆.🔅Omakase 套餐 HKD 398/1✨塩味盛蔥鹽味雞肉 牛舌 海老雞肉比想像中嫩滑牛舌好有驚喜一啲都唔韌夠軟海老新鮮仲係彈牙燒烤味再加少少鹽就perfect😛✨燒肉汁盛四款特選靚牛有質素既牛的確係唔同啲特上牛胸腹肉唔係平片切既以為會偏硬點知燒完一樣係咁腍非常有驚喜🤩黑毛和牛腹柳小排和牛一向都係入口即溶鍾意既食依款就一定唔會失望牛味濃入口既溶真係食到嘩一聲🥰✨石燒雞肉泡菜鍋飯好多料嘅拌飯雞肉泡菜紫菜仲有啲芽菜整體都幾濃味夾埋生菜同燒肉食一流🔅生菜 HKD 28食燒肉一向都會叫個生菜用生菜包肉配埋啲醬同飯絕配大滿足🔅天山梅酒(佐賀) HKD 68食靚燒肉當然要飲返杯梅酒可以配梳打或者加冰唔想咁多汽所以揀咗加冰甜甜地咁易入口😛.整體黎講:廚師發辦 靚牛燒肉😚.🎈 YAKINIKU KAKURA (新城市廣場一期) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖
YAKINIKU KAKURA👻

整體黎講:
廚師發辦 靚牛燒肉😚
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖
2023-02-03 769 浏览
首先我一定要讚一讚嘅係,呢度店員服務態度非常好,年青有活力的店員,是食物以外最大的賣點。餐廳有少數私隱度高嘅包廂,雖然唔係有門果隻,但空間一定足夠兩個人漫談心事,朋友聚舊是很不錯的選擇。一系列已經調校好的醬汁,有胡椒柚子等,能夠將和牛嘅味道提升,或去除當中的油膩感。擺盤精致。坐低先叫一杯Suntory,生啤都係$48,呢杯啤酒嘅特色係佢嘅泡有一種細緻嘅綿密,口感像綿花糖,但如果不是好泡之人可能會不大喜歡。一份黑毛和牛厚切是這一間餐廳推薦之一,$598,180g,絕對夠一個人食,我地兩個人食都OK,除左牛之外,亦有蔬菜作為side dish,頗為多元化。和牛油脂重,入口冇渣,牛味香濃。餐廳個爐非常高溫,有效鎖住和牛的肉汁,而且亦都容易控制熟嘅程度。特別一讚嘅係佢嘅爐旁邊有唔少排氣孔,所以餐廳唔會有油煙味,即使係自己嘅衣服,都唔會有油煙味,因為油煙已經係呢啲排氣孔度排走。之後我亦都答我叫咗一份牛舌,牛舌有分上部位同下部位,呢份係屬於上嘅部分,更加彈牙同爽脆。燒肉一定要配一碗白飯,呢個相信唔使多講都會明白。只要到餐廳光顧,都會有一份甜品贈送,而這個甜品是雪米糍,同埋杏仁布甸,特別上一讚嘅係,

和牛油脂重,入口冇渣,牛味香濃。

燒肉一定要配一碗白飯,呢個相信唔使多講都會明白。

只要到餐廳光顧,都會有一份甜品贈送,而這個甜品是雪米糍,同埋杏仁布甸,特別上一讚嘅係,杏仁味非常非常Rich,而且送上嚟嘅時候非常精緻,我很喜歡。
2023-02-02
2023-01-23 120 浏览
YAKINIKU KAKURA 🥩📍 沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥過年🧨仲忙過平時😂,一直都未有時間出post🌝,話說年廿九,提早收爐,約埋一班同事仔去試下呢間來自日本九州佐賀,當地人地第一既燒肉店🥩😋,主打九州產極上A5等級的黑毛和牛,聽到都想食🤪。呢間鋪頭既午餐係抵食過晚餐,大家記住啦😎。🌟 黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258 套裝包括:大判燒,鹿兒島 A4和牛西冷/牛板睷肉/飯SET/ 甜品🍮先講下肉質先, 係唔錯既, 幾好食, 會食到入口即溶既感覺😍,不過得幾塊,就有d 唔係好滿足🤣, 如果貴多少少,多幾塊肉就更加好🙈。另外,要講下佢個甜品🍮, 上碟都幾靚😌,感覺好日式。整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥
YAKINIKU KAKURA 🥩

📍 沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖

🌟 黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258

整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

2023-01-10 138 浏览
男友知我鍾意去牛角食燒肉,所以帶我去間質素好一點的燒肉店用餐,我地晚上六點去到果陣時人比較少,起碼容易有位😅店內座位寬敞,可以舒適地用餐😇呢間店用手機點餐,感覺尚算方便,換燒肉網都可以手機點選~~~我和男友就決定挑戰3至4人份量的餐,平時去慣牛角食放題的我始終想食多d燒肉,2人餐就未必令我感覺飽足😆望注盆肉都覺得夠大大份,有和牛赤身、和牛背末脊肉、若鶏雞腿、若鶏雞胸肉、牛腸、鹽味牛舌、黑毛豚無骨小排、待上牛胸腹肉、宮崎黑毛豚香腸和壺漬無骨牛小排,總共10種肉食,個人就喜歡慢慢品嚐~~~由於我們主力食肉,所以決定共享一碗飯~~~初初和男友中火燒,服務員表示其實想燒肉好食最好用大火去燒,可以令肉汁鎖住~~~我和男友食食吓覺得好似欠缺些甚麼似的,所以點了杯啤酒一齊飲~~~最後會奉上每人一份甜品,個人好喜歡雪米滋,男友就兩樣都喜歡~~~個人覺得呢間店的燒肉夠新鮮又好食,怪不得離開時有不少人等候入座~~~
店內座位寬敞,可以舒適地用餐😇
由於我們主力食肉,所以決定共享一碗飯~~~
2022-12-08
2023-01-05 137 浏览
食燒肉一定要食yakiniku 😎😎平時食燒肉最大嘅困擾就係d餐食唔飽,要再單點,因此成件事就會貴晒。但yakiniku 唔會,佢個$398餐有齊燒肉必食款式:4款牛牛包括 牛板健/和牛赤身/黑毛和牛小排/特上牛胸腹肉每款都好有特色,唔係拉上補下,攝d雞野比客人😆仲有一盤有牛舌/超大蝦/雞肉佢地嘅泡菜三品都好大碟,記得要黎夾菜同肉食呀👍👍👍臨尾佢地先會上埋個石頭鍋飯,唔會晨早就上,咁就保持到熱辣辣,好細心🙏🏻🙏🏻🙏🏻😎😎😍
食燒肉一定要食yakiniku 😎😎

4款牛牛包括 牛板健/和牛赤身/黑毛和牛小排/特上牛胸腹肉

每款都好有特色,唔係拉上補下,攝d雞野比客人😆

仲有一盤有牛舌/超大蝦/雞肉

佢地嘅泡菜三品都好大碟,記得要黎夾菜同肉食呀👍👍👍

2022-12-29
2023-01-03 130 浏览
又一過江龍燒肉品牌,終於搵到機會試喇!因為唔想諗直接order 左set。(留意返set係每位既價錢)另外叫左兩杯飲品,分別係乳酸燒酎梳打同埋蘋果乳酸梳打。味道合乎預期。先上左沙律同泡菜,幾開胃,泡菜唔會太辣。之後黎左海老、雞同牛舌。海老:有少少梅,較失色。雞肉:厚度岩岩好。牛舌:口感唔錯,味道幾好。到左主菜牛肉,總體質素高。(牛肉下面仲有兩款菇!)黑毛和牛特選小排(右下)油脂岩岩好。最有驚喜既係黒毛和牛赤身(左下),肉味濃、肉質嫩滑。其他兩款都唔錯,不過冇留下深刻印象。之後上埋海澡湯同石燒雞肉泡菜鍋飯。湯就正正常常;石鍋飯係另一驚喜,料足,石鍋夠熱,食到尾都係熱既!最後甜品係送既(唔叫餐都會有既)。味道冇咩得別,但擺盤做得好,為呢餐完美作結。呢餐總結係滿足既,食物同服務都到位。店有準備牛脂比客人開爐。呢點好重要、好基本,但唔係間間燒肉店都做到。成餐換左4次網,待應都好快手、亦有留意我地關左火,有幫我地開返,抵讚!如果鍾意日式燒肉,我作為食肉獸,誠意推薦呢間!
又一過江龍燒肉品牌,終於搵到機會試喇!
因為唔想諗直接order 左set。

(留意返set係每位既價錢)

先上左沙律同泡菜,幾開胃,泡菜唔會太辣。

之後黎左海老、雞同牛舌。
海老:有少少梅,較失色。
雞肉:厚度岩岩好。
牛舌:口感唔錯,味道幾好。

到左主菜牛肉,總體質素高。
(牛肉下面仲有兩款菇!)

黑毛和牛特選小排

黑毛和牛特選小排(右下)油脂岩岩好。
最有驚喜既係黒毛和牛赤身(左下),肉味濃、肉質嫩滑。
其他兩款都唔錯,不過冇留下深刻印象。

之後上埋海澡湯同石燒雞肉泡菜鍋飯。

最後甜品係送既(唔叫餐都會有既)。
味道冇咩得別,但擺盤做得好,為呢餐完美作結。

呢餐總結係滿足既,食物同服務都到位。
店有準備牛脂比客人開爐。
呢點好重要、好基本,但唔係間間燒肉店都做到。

如果鍾意日式燒肉,我作為食肉獸,誠意推薦呢間!

2023-01-02
黑毛和牛特選小排
  • 黒毛和牛赤身
2023-01-01 1221 浏览
呢間燒肉食過好幾次,因為性價比唔錯,而且啲肉係真係好食今次就黎到開左無幾耐嘅沙田分店🥢泡菜三點盛食燒肉一定要嗌啲泡菜,咁先無咁膩同可以食多啲😃呢度嘅泡菜醃得幾好,好夠味👍🏻我最鍾意係青瓜,夠脆夠爽🥢大判燒!黑毛和牛西冷黎呢度一定要食嘅名物!每次黎都有食😋今次塊西冷好似比之前仲要厚身😍侍應會幫你燒,大約燒到5成熟加埋去啲多計到食真係一流!和牛嘅油脂味同蛋嘅香味溶為一體!加蛋食亦都令到肉質特別滑😋🥢黑毛和牛腹前小排一黎到已經見到油脂滿滿🤤入口即溶咁制😆牛味好夠,唔洗再加醬汁食已經好正🥢黑毛和牛上嫩肩里肉入口好林好滑,油脂感都好夠如果有配碗飯就正😆🥢黑毛和牛內橫膈膜呢款係咁多款肉相對較平,但我竟然覺得最好食😱首先呢款肉切得比較厚身,加上橫膈膜肉同其他部位相比無咁多油,但肉味濃好多燒到5成熟,入口係清滿嘅肉汁😍😍😍食完成個口都會充滿牛香味😋🥢塩味上牛舌好爽口,牛味好夠燒香左再加少少檸檬汁食真係無得輸😃如果有厚切牛舌就仲正😋😋😋🥢烏賊好少食燒肉會食烏賊今次試左都有驚喜燒到表面少少脆,但咬落去仲係爽身彈牙😃不過就要點啲醬汁食先夠味🍹青森蘋果乳酸梳打、橙汁🍮甜品
呢間燒肉食過好幾次,因為性價比唔錯,而且啲肉係真係好食
今次就黎到開左無幾耐嘅沙田分店

🥢泡菜三點盛
食燒肉一定要嗌啲泡菜,咁先無咁膩同可以食多啲😃
呢度嘅泡菜醃得幾好,好夠味👍🏻
我最鍾意係青瓜,夠脆夠爽

🥢大判燒!黑毛和牛西冷
黎呢度一定要食嘅名物!每次黎都有食😋
今次塊西冷好似比之前仲要厚身😍
侍應會幫你燒,大約燒到5成熟
加埋去啲多計到食真係一流!
和牛嘅油脂味同蛋嘅香味溶為一體!加蛋食亦都令到肉質特別滑😋

🥢黑毛和牛腹前小排
一黎到已經見到油脂滿滿🤤
入口即溶咁制😆
牛味好夠,唔洗再加醬汁食已經好正

🥢黑毛和牛上嫩肩里肉
入口好林好滑,油脂感都好夠
如果有配碗飯就正😆

🥢黑毛和牛內橫膈膜
呢款係咁多款肉相對較平,但我竟然覺得最好食😱
燒到5成熟,入口係清滿嘅肉汁😍😍😍

如果有厚切牛舌就仲正😋😋😋

🥢烏賊
好少食燒肉會食烏賊
今次試左都有驚喜
燒到表面少少脆,但咬落去仲係爽身彈牙😃
不過就要點啲醬汁食先夠味

🍹青森蘋果乳酸梳打、橙汁

🍮甜品
  • 大判燒!黑毛和牛西冷
2022-12-28 79 浏览
今日放工去左沙田新城市食燒肉,覺得物超所值!首先餐廳位置寬躺,坐位間格讓人感覺自成一角,十分舒適。其次係食物非常有質素,不愧係過龍江食店!大判燒!黑毛和牛西冷和牛有專人幫你燒至啱啱好,入口即溶,沾上蛋汁食,肉汁嘅香味係口裡蕩漾。食完一塊忍唔住要叫多份!鹽味上牛舌牛舌爽口彈牙得黎十分軟淋,非常juicy ,本身好牛嘅我真係食過番尋味。辣牛肉麵食燒肉之餘可以食埋牛肉片,一樣牛味香濃,加上微辣嘅湯底令牛肉別有一番風味。麵質好特別,介乎薯粉跟米缐之間嘅爽滑彈牙,吸收哂牛肉湯嘅香甜,不錯!石燒肉泡菜鍋飯鍋飯乾濕度剛好,加上肉汁同泡菜汁非常好味。估唔到石頭鍋飯都咁出色,唔怪之得呢間餐廳咁多人。
大判燒!黑毛和牛西冷
鹽味上牛舌
辣牛肉麵
石燒肉泡菜鍋飯
2022-12-27 69 浏览
成日被#yakinikukakura 既門口吸引 但係以為淨係食和牛 點知同朋友傾開計先知 原來哩到都好多雞肉🐥同豬肉🐷選擇 所以即刻過黎試一試~今次揀左晚市黎開餐 晚市做緊優惠 頭一轉落單 指定啤洒有買1️⃣送1️⃣ 食燒肉襯啤酒 哩個組合確係一個最佳拍檔👍🏻👍🏻經朋友推薦 試完幾款不同既豬同雞 最值得推薦比大家既一定係#若雞雞脛柳 佢係一款有軟骨既雞肉 有咬口而嫩滑 好味到食到停唔到口 仲有我最鍾意既豬頸肉 厚薄適中 燒完會有脆邊 朋友叫的 #黑毛和牛腹柳 都好稔身 牛味好濃 全部肉都有醃製過 燒完再點上特製的醬汁 真係夾到一個點😋令整個晚餐都好滿足❤️哩到有🐮和牛既Omakasa套餐 亦都有唔同組合既和牛套餐 仲有好多和牛🐂唔同部位可以選擇 鍾意食燒肉♨️既你 一定要過黎試下👍🏻餐廳格局走高檔路線 價錢正常 而且店員服務殷勤有禮 仲有🍨雪糕糯米糍同椰汁糕送 為晚餐劃上完美句號💕