2022-11-02 109 浏览
💛好味指數:4.7/5💛💜回頭指數:4.7/5💜原來呢間超人氣燒肉店沙田有分店😍咁啱係附近做嘢,約咗朋友一起食燒肉傾下計😋✅大判燒!黑毛和牛西冷$178有專人可以幫忙燒,服務態度友善☺️之前食過覺得好好食,要再encore😜西冷油脂分佈平均,入口即溶,配咗蛋汁更加香!充滿住幸福感🥰✅黑毛和牛腹柳小排$148黑毛和牛系列嘅牛肉質素都好好👍🏻牛肉多汁,而且肉味濃🤪✅特上牛胸腹肉$128呢款牛肉會有小小筋位,油脂多小小,雖然呢款平啲但牛肉的質素都決定唔差😙✅黑毛豚脛肉$88豚肉比較有嚼勁,肥瘦均勻🐖✅若鷄雞脛柳$80見到寫住人氣推薦,真係好唔錯!雞肉好嫩滑,入面有啲軟骨位有嚼口😋✅佐賀紫菜飯$48呢個紫菜飯真係必點吖😍滿滿嘅紫菜舖面,睇到都覺得好足料,但原來仲有溫泉蛋同埋特製醬汁😱✅辣牛肉湯$88牛肉湯唔算好辣,味道不過不失,但配料好多😆有牛肉、蛋花、菇🍄而且用石鍋裝著,每人飲到2碗✅甜品🍮甜品係杏仁奶凍和雪米糍🍮每位客人都有一客,好開心😆✅飲品東一山田錦純米酒&薩摩寶山芋燒酎 各$58米酒適合女士飲,相對易入口,而且甜小小,燒酎會比較濃,可配梳打水/冰🧊🐻總結必點大判燒!黑毛和牛西冷&佐賀紫
💛好味指數:4.7/5💛
💜回頭指數:4.7/5💜
✅大判燒!黑毛和牛西冷$178

✅黑毛和牛腹柳小排$148
黑毛和牛系列嘅牛肉質素都好好👍🏻牛肉多汁,而且肉味濃🤪
✅特上牛胸腹肉$128
✅黑毛豚脛肉$88
豚肉比較有嚼勁,肥瘦均勻🐖
✅若鷄雞脛柳$80
✅佐賀紫菜飯$48

✅辣牛肉湯$88

甜品🍮
甜品係杏仁奶凍和雪米糍🍮每位客人都有一客,好開心😆
✅飲品
東一山田錦純米酒&薩摩寶山芋燒酎 各$58

🐻總結
必點大判燒!黑毛和牛西冷&佐賀紫菜飯👍🏻

📍 YAKINIKU KAKURA (新城市廣場一期) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖
新界區都有高質靚燒肉來自日本九洲佐賀既人氣燒肉店主打日本黑毛和牛既YAKINIKU KAKURA終於插旗係沙田新城市廣場7樓餐廳多以卡座為主 · 座位寬敞裝修雅致舒適♡ 黑毛和牛上肋骨中肉 ($198)超長超長 · 長過我手臂既牛肋肉用店家特調醬汁先調味一路燒真係一路吞口水牛肉軟腍有咬口 · 油脂相當到位仲要燒到微焦咁 · 真係必點系列!!!!♡ 椿($698/ 2人前) 鹽味牛舌|黑毛和牛腹柳小排|和牛赤身 |特上牛胸腹肉 若鷄雞胸柳 |若鷄雞腿 |牛腸|海老一上枱真係嘩嘩嘩 · 超級吸晴最鍾意係牛胸腹肉 · 軟腍有彈性肉味係當中最濃郁而黑毛和牛腹柳小排 · 油脂感超犯禁入口即溶既口感 · 好難會唔好食牛和厚薄剛好 · 爽嫩有咬口而海老是超大隻 · 非常鮮嫩最後是很挑人的牛腸 · 唔係每個人都岩食但愈嚼愈出既牛香脂香 · 是邪惡既象徵♡ 辣冷麵($38/小)朋友好想食冷麵 · 戒澱水都偷食左一小口冷麵非常清涼爽彈 · 湯汁帶微酸非常開胃解膩♡ 甜品店家招待客人既甜點杏仁奶凍綿密嫩滑超級出色絕對建議留番少少空位比甜品 · 非常值得 ༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞

新界區都有高質靚燒肉
來自日本九洲佐賀既人氣燒肉店
主打日本黑毛和牛既
YAKINIKU KAKURA
終於插旗係沙田新城市廣場7樓

餐廳多以卡座為主 · 座位寬敞
裝修雅致舒適

♡ 黑毛和牛上肋骨中肉 ($198)
超長超長 · 長過我手臂既牛肋肉
用店家特調醬汁先調味
一路燒真係一路吞口水
牛肉軟腍有咬口 · 油脂相當到位
仲要燒到微焦咁 · 真係必點系列!!!!

♡ 椿($698/ 2人前)
鹽味牛舌|黑毛和牛腹柳小排|和牛赤身 |特上牛胸腹肉
牛和厚薄剛好 · 爽嫩有咬口
而海老是超大隻 · 非常鮮嫩
最後是很挑人的牛腸 · 唔係每個人都岩食
但愈嚼愈出既牛香脂香 · 是邪惡既象徵

♡ 辣冷麵($38/小)
朋友好想食冷麵 · 戒澱水都偷食左一小口
冷麵非常清涼爽彈 · 湯汁帶微酸
非常開胃解膩

甜品
店家招待客人既甜點
杏仁奶凍綿密嫩滑超級出色
絕對建議留番少少空位比甜品 · 非常值得

༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ
小小總結:
部分牛肉會預先用醬汁調味
如果想食原味 · 建議走醬汁
店員好主動 · 會幫手燒下野食換下爐
整體食物服務質素都唔錯 · 而且食先
2022-10-31 172 浏览
約咗幾次終於去到的過江龍日式燒肉🤤知道晚晚都排長龍,所以今日特登夾好時間齊食lunch~ 不過都係有D阻滯🫣 有人一早太興奮拗柴,要趷住腳去,辛苦你了😘呢度有12款燒肉午餐定食,仲可追加幾款肉類。唔想燒肉都唔緊要,有十款和食飯麵俾你揀,一定有一款啱你😁 好抵食👍🏻識食同事介紹我哋食大判燒,原來呢款肉係Kakura 海外店限定的,所以更加要試啦😍😍😍 3個人一人一份黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258. 每份餐仲配有白飯、沙律、湯、小食、甜品及飲品,真係唔怕唔夠飽🙈 我哋仲追加了牛舌、牛小排和黑毛豚😆 我想講,呢個過江龍,真係同平時食果D,係,有不同!!每款肉都各有特色,而且好新鮮😃 燒燒已經香噴噴,入口鮮嫩勁juicy! 唔點醬汁都好好食😛 有水準!我哋特登留返大判燒壓軸出場,唔好睇佢好似好薄一塊咁,但係佢嘅肉質和牛脂,油膩度剛好,輕輕燒一兩下,一兩秒就食得了。入口真係有幸福感☺️ 加上白飯,好飽肚。回味無窮🤣甜品係杏仁奶凍同埋雪米糍~ 幫大家消消膩~多謝是日燒肉小子照顧我倆個胃🤭
約咗幾次終於去到的過江龍日式燒肉🤤

甜品係杏仁奶凍同埋雪米糍~ 幫大家消消膩~

多謝是日燒肉小子照顧我倆個胃🤭
2022-10-31 118 浏览
依間燒肉店之前食過晚市覺得好高質原來中午有定食 價錢更抵食Lunch set包左白飯、沙律、前菜、海帶湯、飲品好豐富 想講下佢碗飯 用上日本米食落口感好軟糯 配埋日本牛食真係無得頂🔸黑毛和牛大判燒拼牛板腱肉 $258呢個大判燒係海外分店限定 一定要食油脂感極重 燒嘅時候好惹火放入口每一啖都感受到牛既油香同肉汁牛味亦好香 真係好好食 🔸穀飼牛盛合 $188牛板腱肉拼腹前小排呢兩款牛味都幾重 油份相對和牛少啲食多幾塊都唔怕膩腹前小排比較有油花 口感軟腍牛板腱肉 食落則比較有咬口🔸追加牛舌&雞腿 $48/1雞肉好有驚喜 肉質好嫩滑牛舌夾口彈牙 完全唔韌🔸甜品: 杏仁豆腐同糯米糍雪糕 🆓豆腐杏仁味道濃郁 而且好香滑 食埋糯米糍雪糕作結 大滿足的一餐
依間燒肉店之前食過晚市覺得好高質
原來中午有定食 價錢更抵食
Lunch set包左白飯、沙律、前菜、海帶湯、飲品
好豐富 想講下佢碗飯 用上日本米

🔸甜品: 杏仁豆腐同糯米糍雪糕 🆓
豆腐杏仁味道濃郁 而且好香滑
食埋糯米糍雪糕作結 大滿足的一餐

2022-10-29 82 浏览
一個人中午想食燒肉Chill下!呢間店上次食過一次午市定食都唔錯~今次就嚟試燒肉,點了牛舌燒肉家食!$128 有湯,前菜,沙律,飯,飲品,仲有甜兩款牛舌每款有五片,個餐幾抵食!深色點的牛舌芯口感比較硬,有點咬不開,唔知係咪燒得過咗火嘅關係,而粉紅色的牛舌肉質軟滑,重牛脂香,點少少燒肉汁超好食😋!一個人食會感覺有點膩,所以如果兩三人去每人叫唔同款share 比較好!甜品一啲都唔hea, 係杏仁奶凍同雪米糍,仲有擺盆~餐廳座位空間寬敞,抽氣都做得幾好無咩油煙味,店員有禮~推介推介!
一個人中午想食燒肉Chill下!
$128 有湯,前菜,沙律,飯,飲品,仲有甜
兩款牛舌每款有五片,個餐幾抵食!

甜品一啲都唔hea, 係杏仁奶凍同雪米糍,仲有擺盆~

2022-10-25 76 浏览
見身邊朋友都紛紛出國去日本食好野,我都唔執輸今晚一於book間九州人氣no.1既燒肉過江龍止下癮🙈🔸黑毛和牛腹前小排🔸黎自鹿兒島既A4黑毛和牛,淺粉紅色既牛小排牛,睇油花已經知道正😍燒到表面微焦岩岩好,入口即溶仲要爆晒肉汁,啖油香配白飯正到癲🤤🔸大判燒!黑毛和牛西冷🔸呢款肉如果怕燒得唔好,可以拜託店員幫手燒~有其他燒法想請教店員既話,佢都好用心咁講解☺️呢塊和牛西冷薄切得黎都有一定厚度,燒好再沾蛋汁食,又香又滑😋🔸壺漬KAKURA牛胸腹肉🔸長長一條既胸腹肉,脂肪比例唔多,但燒好都完全唔乾柴仲好軟嫩,而且比起牛小排肉味更濃,岩晒唔想食太肥脂肪既食肉獸😆🔸鹽味上牛舌🔸牛舌大大片再有些少厚度,爽爽既口感,每啖都保留到牛舌既肉汁,上面有少少鹽同黑椒調左味,基本上就咁燒黎食已經好好咪😋試埋配上特製既檸檬汁食,味道更有層次👍🔸牛腸🔸內臟賣相雖然唔討好,但食落係好有驚喜!店員教我地將牛腸外皮燒得焦脆,加埋肥美既腸脂肪一齊食~好邪惡😈🔸醃鱈魚胃袋🔸鱈魚胃袋呢樣食物平時好少見,一於叫黎試下😳個味醃左酸酸辣辣,似韓國泡菜咁。鱈魚胃袋切成一絲絲,食落口感係煙煙韌韌,幾有咬口好特別,佐酒一流👍🔸飲品🔸食燒肉必備

🔸黑毛和牛腹前小排🔸

🔸大判燒!黑毛和牛西冷🔸

🔸壺漬KAKURA牛胸腹肉🔸

🔸鹽味上牛舌🔸

🔸牛腸🔸

🔸醃鱈魚胃袋🔸

🔸飲品🔸
食燒肉必備~啤酒同High ball!今晚一於叫晒佢😆Suntory既神泡生啤麥味 好香,見做緊買一送一勁抵飲👍我就點左最愛既威士忌梳打,邊飲邊食肉大滿足❤️

🔸甜品🔸
最後仲有每人一客甜品,係杏仁豆腐凍同雪米糍~即使食飽飽都一樣ko到晒,雖然係送既甜品但質素意外地唔錯😳

由食物去到服務質素,都有貼近到日本水準,過江龍黎講呢度冇令我失望👍睇黎食肉獸好快又會忍唔住再黎食多次🙈
閨蜜知我鍾情靚和牛,專登Book咗呢間過江龍餐廳,嚟自日本九州 佐賀燒肉店,終於開到嚟新城市喇,上次嚟到人太多食唔到趁Lunch Hour嚟,性價比好高價格豐儉由人午市套餐好豐富.有沙律.麵豉湯.前菜.甜品.飲品✨黑毛和牛大判燒 拼 US牛板腱肉必試大大片嘅黑毛和牛輕輕兩邊燒一燒,油花好均勻,入口即溶混埋雞蛋更好味配埋牛板腱肉,厚薄大小恰好,夠軟腍唔夠喉仲可以追加✨US牛腹柳小排牛味濃郁每片都有厚度,有口感招牌醬汁.特製辣椒醬.檸檬汁三種味道都好正✨牛肉壽喜燒烏東烏東放在石鍋裡面,熱辣辣滾住上枱,壽喜燒嘅湯底好清甜,加入雞蛋搞拌味道更香✨KAKURA牛肉咖哩飯牛肉配日式咖哩好夾,每粒珍珠米都沾滿咖哩汁同香味,一啖接一啖套餐跟嘅甜品好味又精緻,雪糕糯米糍 同 滑嘟嘟嘅奶凍為今餐劃上完美句號。唔洗飛日本都食到咁高質數嘅燒肉,下次要再Encore

閨蜜知我鍾情靚和牛,
專登Book咗呢間過江龍餐廳,

嚟自日本九州 佐賀燒肉店,終於開到嚟新城市喇,
上次嚟到人太多食唔到

趁Lunch Hour嚟,性價比好高
價格豐儉由人

午市套餐好豐富.
有沙律.麵豉湯.前菜.甜品.飲品

✨黑毛和牛大判燒 拼 US牛板腱肉

必試大大片嘅黑毛和牛

輕輕兩邊燒一燒,
油花好均勻,入口即溶
混埋雞蛋更好味

配埋牛板腱肉,厚薄大小恰好,夠軟腍

唔夠喉仲可以追加

✨US牛腹柳小排

牛味濃郁
每片都有厚度,有口感

招牌醬汁.特製辣椒醬.檸檬汁
三種味道都好正

✨牛肉壽喜燒烏東

烏東放在石鍋裡面,熱辣辣滾住上枱,
壽喜燒嘅湯底好清甜,加入雞蛋搞拌味道更香

✨KAKURA牛肉咖哩飯

牛肉配日式咖哩好夾,
每粒珍珠米都沾滿咖哩汁同香味,一啖接一啖

套餐跟嘅甜品好味又精緻,
雪糕糯米糍 同 滑嘟嘟嘅奶凍

為今餐劃上完美句號。

唔洗飛日本都食到咁高質數嘅燒肉,
下次要再Encore
2022-10-24
午餐
新城市廣場嘅7樓係其中一個美食地帶前排去食咗一間好好食嘅和牛燒肉亦係上次去食燒肉801時聽到店員介紹「主打高級點的和牛燒肉 當然唔止淨係得和牛」身為牛魔王之一 點都要去一探究竟😈<Yakiniku Kakura> 座位環境好舒適寬敞 如果想慶祝生日、紀念日等 要食好得好坐得又舒服呢到都具備選擇彈性亦都好高 散叫、套餐、omakase course都有我自己就散叫咗 可以點想食嘅之餘 價錢都唔係真係相差太遠🥢黑毛和牛腹柳小排🥢黑毛和牛內横隔膜👉🏻一定要點黑毛和牛 有好多款唔同部位可以選擇 👉🏻兩款比較黎講腹柳小排油脂較少 油嫰得黎牛肉香較濃👉🏻橫隔膜油脂香較濃郁 亦都比較有嚼勁 一邊咀嚼一邊食到油香滲出黎嘅味道🥢黑毛和牛裹腹牛柳👉🏻超級無敵最最最大推 一定要點呢件120g嘅裹腹牛柳👉🏻油脂分佈得好均勻 油花超靚 真實嘅入口即溶 好好食🥢壺漬KAKURA牛胸腹肉👉🏻壺漬都有和牛同普通牛兩款 想試下唔同款牛 呢款牛胸腹肉雖然唔係和牛等級 但佢嘅肉質都完全唔韌 👉🏻壺漬牛肉嘅燒肉醬汁本身已經超入味 牛味亦更濃 完全係白飯小偷 或者配生菜包都好正🥢塩味上牛舌👉🏻有兩款牛舌 普通牛
新城市廣場嘅7樓係其中一個美食地帶
前排去食咗一間好好食嘅和牛燒肉
亦係上次去食燒肉801時聽到店員介紹
「主打高級點的和牛燒肉 當然唔止淨係得和牛」
身為牛魔王之一 點都要去一探究竟😈

<Yakiniku Kakura>
座位環境好舒適寬敞
如果想慶祝生日、紀念日等 要食好得好坐得又舒服
呢到都具備

選擇彈性亦都好高
散叫、套餐、omakase course都有
我自己就散叫咗 可以點想食嘅之餘

👉🏻油脂分佈得好均勻 油花超靚 真實嘅入口即溶 好好食

🥢壺漬KAKURA牛胸腹肉

🥢塩味上牛舌
👉🏻有兩款牛舌 普通牛舌和上牛舌
👉🏻上牛舌比普通牛舌厚一點 口感非常嫰脆 塩味再撒點檸檬汁已經很好食

🥢若鷄雞脛柳
👉🏻第一次食雞脛柳 來自日本無激素嘅若雞 👉🏻呢個部位比平時食開嘅雞脾/雞胸肉無咁厚肉 但更有口感 再加上黑胡椒調味 更突顯雞肉香

🥢佐賀紫菜飯
🥢冷麵(小)
👉🏻食燒肉還是喜歡配飯 紫菜+溫泉蛋+佐賀米嘅配搭就滿足
👉🏻我自己再係飯裡加了點燒肉汁 推薦大家都可以試下

🍻三得利ALE 花香味生啤
👉🏻十月做緊買一送一SUNTORY啤酒
👉🏻金裝 (麥味) /ALE (花香味)兩款味道 個人鍾意ALE 係清新啲又無咁苦嘅啤酒

🍮甜品
👉🏻附送每人一款甜品 雪糕糯米糍和杏仁布丁

最後埋單~$1100+ 即每人~$500+
晚市食好少少嘅日式燒肉黎講 都唔係超貴
如果食omakase或者某啲套餐 會相應經濟啲
2022-10-17 97 浏览
又係撞正星期日在沙田新城市廣場揾食,今次預咗要試呢間。耐無去日本,今日特意來這裡感受番一下去日本食燒肉的味道。餐牌有一set一set嘅combo,亦有一人定食餐,但最少要兩人起的。今次我們一行三人,所以都點了一個包羅萬有餐,標示3-4人。其實賣相算好,啲生料擺盤好企理,唔覺唔新鮮出晒水咁(最唔鍾意就係啲生肉出水),食落啲料都唔錯。但我最鍾意嘅係另外叫嘅一碗麵🤤辣牛肉麵,牛肉都有成5、6片,好多好多滑嘟嘟嘅蛋花,蛋花配上辣湯,真係好好味😋⋯⋯想像到冬天食落去時嘅滿足感,麵質爽滑,掛湯好味。另外因為燒肉始終係有點膩,所以都點了一個飯,但係佢哋無「靚仔」的,所以點了一個紫菜飯,佢哋係跟一隻温泉蛋的,而碗底放了一些好像XO醬的佐料,唔錯👍🏻。最後每位客人都有一份好似樣嘅甜品做句號。我個人本身係討厭杏仁豆腐,但平心而論,除咗甜咗少少之外,佢呢個做得算好好,另外一件係雪糕糯米糍,睇擺盤絶不欺場,有勾起我坐富士山特別列車上的甜品盛😊
又係撞正星期日在沙田新城市廣場揾食,今次預咗要試呢間。

今次我們一行三人,所以都點了一個包羅萬有餐,標示3-4人。

辣牛肉麵
紫菜飯
2022-10-16
辣牛肉麵
紫菜飯
以下嘅肉全部都係走汁 個人認為靚嘅牛唔使特別加醬汁 如果唔想加嘅話記得喺落單之前撳😆 黑毛和牛西冷$178點左呢個之後店員會問使唔使幫手燒 咁靚嘅牛都係留返俾專業嘅🤣👍🏻 塊牛會配埋溫泉蛋 油花幾靚 但唔會太油 作為開場唔錯✨因為之後嗰啲會再油膩少少黑毛和牛內橫膈膜$188 呢款係我個人最鍾意嘅一款☺️✨佢唔算係最多油脂 但係最嫩最有牛肉 有肉既口感 但又有豐富既油脂❤️ 真係好高質🥺如果唔知點揀嘅話就點呢款 一定冇錯🫶🏼黑毛和牛腹柳小排$148我會形容為最高CP值嘅一款 係我試過幾款油脂最豐富嘅 每件都切得有厚度 而且有成五塊 但價錢竟然係最平⁉️如果好鍾意和牛入口即溶既油脂口感 必點‼️🫶🏼🥹黑毛和牛上嫩肩里肉$198 最大記憶點係呢個部位係最嫩最滑 油脂分布平均 雖然係薄切 但唔會冇存在感 都食到呢個部位既特點✨黑毛豚無骨小排$88油脂超級豐富 燒到勁槍火 啲油係咁滴 燒豚肉既日常🤣 肉味唔錯👍🏻 佐賀紫菜飯 $48 食燒肉配紫菜飯是常識吧😝 味道一如既往同燒肉都咁夾 但係紫菜切得有啲大塊撈起上嚟冇咁方便🥲雜茸錫紙包$68 一上枱嘅時候見到成大嚿牛油 但放咗落去燒之後唔見咗 啲菇真係好索

黑毛和牛西冷$178

黑毛和牛內橫膈膜$188
揀嘅話就點呢款 一定冇錯🫶🏼

黑毛和牛腹柳小排$148

黑毛和牛上嫩肩里肉$198

黑毛豚無骨小排$88

佐賀紫菜飯 $48

雜茸錫紙包$68
一上枱嘅時候見到成大嚿牛油 但放咗落去燒之後唔見咗 啲菇真係好索油😂都唔錯,識到牛油香 咁樣食就唔使擔心燒燶晒👍🏻👍🏻

牛油男爵薯$48
日本薯仔 薯仔味好香 加牛油燒額外增添焦香既味道

杏仁豆腐&糯米糍
甜品係送嘅 幾鍾意個杏仁豆腐 唔會太甜 杏仁味好香 又夠滑 不過有啲人可能唔鍾意浸杏仁味🤔 另外想讚下個賣相好靚 好精緻既感覺😙✨

2022-10-11
  • 黑毛和牛內橫膈膜
  • 黑毛和牛腹柳小排$148
驚為天人的超高性價比九州燒肉Kakura藍毛毛,檸檬犬和小突兔今晚三位秘密外出用餐,走著走著就來到沙田新城市廣場的一間九州燒肉店,牠們有聽過九州熊本熊提及過九州的燒肉一流,所以就抱著極大的期望入店消費,沒想到比熊本熊部長的形容更加出色,3位小動物捧著大肚腩回家~晚市omakase套餐$398/位 x2包括:前菜(泡菜/青瓜/蘿蔔)及沙律海鮮:大海老x2和牛:牛舌,黑毛和牛特選小排,黑毛和牛赤身,特上牛胸腹肉,牛板鍵肉其他:雞肉,野菜,石燒雞肉泡菜鍋飯,海鮮湯,甜品(雲呢拿雪米糍&杏仁布丁)牠們決定選擇兩位晚市omakase套餐,外加買一送一的期間限定啤酒,再加配一客黑毛和牛特選小排,埋單約1千元。泡菜頗有韓國遺風,在日式燒肉店吃到韓國味道;大海老蝦的蝦膏豐滿,肉質新鮮,爆分好吃;上品和牛的口感入口即融,根本無需要額外的調味,輕輕一燒幾秒就吃到完美的牛味;石頭鍋飯竟然有金黃的飯焦,杏仁布丁則把口腔的油份隱藏,精彩地收筆。只可以講,藍毛毛,檸檬犬和小突兔感到非常感動,上次三傻在另一分店的評價極高,確實沒有誇張,希望將來有機會6位共首一堂享用九州燒肉!YAKINIKU KAKURA (新城市
驚為天人的超高性價比九州燒肉Kakura

晚市omakase套餐$398/位 x2
包括:前菜(泡菜/青瓜/蘿蔔)及沙律
海鮮:大海老x2

泡菜頗有韓國遺風,在日式燒肉店吃到韓國味道;
大海老蝦的蝦膏豐滿,肉質新鮮,爆分好吃;

YAKINIKU KAKURA (新城市廣場一期)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖

#YAKINIKUKAKURA #新城市廣場 #沙田 #藍毛毛 #檸檬犬 #小突兔 #驚為天人 #九州燒肉 #杏仁布丁 #飯焦 #熊本熊 #部長 #kumamon #性價比 #和牛 #海鮮 #omakase #野菜 #黑毛和牛 #赤身 #黑毛和牛特選小排 #牛舌 #雪米糍 #牛板鍵肉 #九州 #日本菜 #Japan #Kyushu #hongkong
2022-10-13
2022-10-13 105 浏览
YAKINIKU KAKURA 進駐沙田啦,今次方便咗我哋去享受黑毛和牛啦!餐牌上有好多樣選擇,有廚師發板omakase之外,仲有幾款套餐可以揀, 而且每份套餐嘅內容超豐富!今次我哋就揀咗 椿TSUBAKI 、鹿兒島和牛他他、黑毛和牛刺身盛海膽!食過之後,YAKINIKU KAKURA的確係名不虛傳!前菜 - 鹿兒島和牛他他個人比較喜歡吃生牛肉,而佢哋嘅鹿兒島和牛他他係以雞蛋、紫菜、調好的醬汁等食材,同和牛他他拌勻一齊,入口味道非常香口!和牛肉質鮮嫩,非常有口感!黑毛和牛刺身盛海膽超有賣相嘅黑毛和牛刺身,上面嘅海膽亦都非常新鮮。黑毛和牛刺身入口軟熟無筋,再配上海膽,更可以突出肉質嘅鮮甜味!椿TSUBAKI 呢份套餐內容十分豐富,而且性價比高!內容包括有塩味牛舌、和牛腹柳小排、和牛赤身、特上牛胸腹肉、若鷄雞脛柳、牛腸、若鷄雞腿、海老!當中王牌特上牛胸腹肉同特上牛胸腹肉最多人推介,肉質鮮紅、油花脂肪分佈均勻,牛肉味十足!咬落去充滿肉汁香味,口感細膩,肉質軟綿;塩味牛舌口感爽滑,又帶牛香,再沾上醬料更提升味道;海老蝦身大隻又厚肉,經燒烤過後,香氣十足,而且肉質彈牙;燒若鷄雞脛柳有咬口,再沾上

前菜 - 鹿兒島和牛他他

椿TSUBAKI
當中王牌特上牛胸腹肉同特上牛胸腹肉最多人推介,肉質鮮紅、油花脂肪分佈均勻,牛肉味十足!咬落去充滿肉汁香味,口感細膩,肉質軟綿;塩味牛舌口感爽滑,又帶牛香,再沾上醬料更提升味道;海老蝦身大隻又厚肉,經燒烤過後,香氣十足,而且肉質彈牙;燒若鷄雞脛柳有咬口,再沾上醬料,別有一番風味!

推薦YAKINIKU KAKURA,十分有水準又高質嘅人氣燒肉店!有機會的話,會再試下其他套餐!
2022-10-10 140 浏览
YAKINIKU KAKURA 喺新城市廣場都開左分店!店內既裝修私穩度幾高!坐得幾舒服!今日同朋友黎食Lunch,有午市定食套餐!1.黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉定食套餐 $258枱上有一舊牛油用黎搽燒肉網☺️和牛有一大片!一燒到變色就食,油脂豐富!牛板腱肉都好嫩滑!定食有沙律菜、牛舌(小菜)、餐湯同飯!白飯粒粒分明,配蛋、牛肉、醬汁食,好味!2.石燒雞肉泡菜鍋飯定食套餐 $88用料豐富!仲夠熱整到有飯焦!😋😋味道咸度適中,好味!亦都有沙律菜、牛舌(小菜)、餐湯3.雞腿 +$48雞肉好嫩滑!仲可以燒到塊雞皮脆脆地!4.帆立貝 $78有5粒,燒完都好爽滑!仲有牛油增添香味添!5.醃鱈魚胃袋 $58好有咬口☺️6.甜品每位客人都有!有杏仁豆腐同雪米糍!滿足!☺️
今日同朋友黎食Lunch,有午市定食套餐!

1.黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉定食套餐 $258
枱上有一舊牛油用黎搽燒肉網☺️
和牛有一大片!一燒到變色就食,油脂豐富!
牛板腱肉都好嫩滑!
定食有沙律菜、牛舌(小菜)、餐湯同飯!
白飯粒粒分明,配蛋、牛肉、醬汁食,好味!

2.石燒雞肉泡菜鍋飯定食套餐 $88
用料豐富!仲夠熱整到有飯焦!😋😋
味道咸度適中,好味!
亦都有沙律菜、牛舌(小菜)、餐湯

3.雞腿 +$48
雞肉好嫩滑!仲可以燒到塊雞皮脆脆地!

4.帆立貝 $78
有5粒,燒完都好爽滑!仲有牛油增添香味添!

5.醃鱈魚胃袋 $58

• 雞腿
  • 帆立貝
  • 石燒雞肉泡菜鍋飯
2022-10-09 95 浏览
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD $400-500+📍Address: Yakiniku Kakura, Shatin之前去過銅鑼灣、紅磡分店,呢間九州過江龍黑和牛🥩喺沙田分店都同樣出色,性價比非常高,地方寬敞坐得舒服。除咗餐牌上嘅多樣選擇,有廚師發板omakase,價格優惠抵食,有不同牛肉嘅部位、雞肉、豬肉、海鮮、石頭鍋飯以及冷面等等選擇。前菜鹿兒島和牛他他,拌住生蛋黃食,牛肉嘅質量良好,加入松子仁,份外香口,所以完全唔會覺得腥,反而食得出牛肉嘅鮮甜同埋蛋黃嘅香味。我哋特別喜好呢幾個部位,所以每次必叫推介:1. 黑毛和牛腹小排,口感爽口,入口充滿油香,香腹肉有適度嚼勁與濃厚風味。2. 和牛上肋骨中肉,瓦缸取出一大條肉,食肉獸表示相當滿足,醃製過香腍而不失肉味。3. 特上牛胸腹肉,即係牛五花,油脂特別多,同樣牛味非常濃郁,入口爆油4. 黑毛豚無骨小排,冇骨食落口相當方便!5. 蔥塩味牛舌,牛舌愛好者一定會鍾意食食完之際,當然要點返一碗冷麵,拉麵湯底冰涼酸酸,超級解膩。而且仲有甜品,有精緻嘅牛奶布丁及雪糯米糍,態度令人感覺好好,值得一試再試!
🇭🇰Hong Kong

4. 黑毛豚無骨小排,冇骨食落口相當方便!
5. 蔥塩味牛舌,牛舌愛好者一定會鍾意食

2022-10-07 169 浏览
之前去過其他分店覺得質素好好,所以今次專誠到沙田既新開分店,品質依然keep到。鹿兒島和牛他他 雞蛋黃、蔥粒、洋蔥、紫菜拌勻後,再加入調好的醬汁,和牛肉質鮮嫩,入口即溶。除咗和牛軟滑口感,加入松子仁,食時特別香口,亦增加了解香脆口感。黑毛和牛厚切西冷和牛西冷真係厚切,有180G重,份量真係唔少,油花分佈均勻,口感非常非常軟滑,肉味很濃郁,有入口即溶感覺! 另外再配及雜錦蔬菜,南瓜、洋蔥、冬菇同雞脾菇。黑毛和牛腹前小排 油花很豐滿,用大火將肉燒到少少燶邊,香口美味,亦都入口即溶,口感幼滑。冷麵 朋友就叫白飯配和牛食,我就叫咗碗細的冷麵,配菜很豐富,冷麵凍凍的味道帶少少酸令人很開胃。

2022-10-06