話說有次幫襯過銅鑼灣分店,食物質素、店舖環境、餐廳服務都令我10分10分滿意,所以今次返沙田老家,就帶埋屋企人去食,果然人人都「好正」。我會形容為回頭率100%既燒肉餐廳,單點形式,非放題,可以點來自日本既和牛,牛味夠濃,肉質爽軟/綿軟,一個字「鮮」。都係個句:與其任食,但質素麻麻,同等價錢,我會揀食高質素既單點形式。———🥢鹿兒島和牛他他和牛刺身,甜醬油、新鮮雞蛋,將所有醬汁混合埋一齊,酸酸地,好開胃,牛味唔會腥,配埋新鮮洋蔥,味道更香口,口感都好軟。:🥢沙律 熟吞拿魚加泡菜 、加沙律菜、加沙律醬混合:燒肉———:🥢黑毛和牛腹柳小排油脂充足夠肥,入口即溶嘅感覺,口感極佳,濃郁香味,大推薦 ✨:🥢黑毛和牛上肋骨中肉一整條長方形,燒完再剪開,有咬口,肉同脂肪均勻:🥢牛舌相對其他餐廳係比較有嚼勁,厚薄度適中,保持到咬口,又唔會要用好多力,推薦🤘🏻:主食———🥢泡菜石鍋飯熱辣辣,飯質夠黏,微微濕潤,唔會乾爭爭,份量夠哂2人食用:🥢冷麵果然係王牌,麵質比較似日式流水麵冷麵,湯底調配得好入味,令人有食唔停嘅感覺。:餐廳最後仲會送上一人一份日式甜品,相當貼心,有杏仁果凍、同麻糬雪糕。有別於燒肉放題

都係個句:
與其任食,但質素麻麻,同等價錢,我會揀食高質素既單點形式。

🥢鹿兒島和牛他他

🥢沙律
熟吞拿魚加泡菜 、加沙律菜、加沙律醬混合

燒肉

🥢黑毛和牛腹柳小排

🥢黑毛和牛上肋骨中肉
一整條長方形,燒完再剪開,有咬口,肉同脂肪均勻

🥢牛舌

主食
🥢泡菜石鍋飯
熱辣辣,飯質夠黏,微微濕潤,唔會乾爭爭,份量夠哂2人食用

🥢冷麵

有別於燒肉放題,呢度上菜速度都好快,而且唔會溜單,兩間分店對比,銅鑼灣分店枱與枱之間會再闊落啲,但係沙田分店一張枱一個爐都至少坐到四個人,整體都係滿分。

2023-04-08 69 浏览
在這間餐廳吃了2次中午,所有野都很好吃,由其是米飯。很香很煙靭,因為D飯太好吃,我問職員用什麼米來煮,她便這樣回答我是用日本米,而且他們用的是從日本購買的溫泉水來煮飯!😃😃我頓時覺得我沒選錯店,非常講究用心的一家店。👍👍
2023-04-04 57 浏览
天氣涼涼地又令我想念燒肉了🤭收工近近地係沙田新城市廣場搵食,見到呢間多人排隊,相信應該唔錯吃😛當然要試吓啦Menu都幾多款式,除咗燒肉類外,熟食同沙律都有,唔想諗食咩嘅朋友可以選擇order omakase set😊我地今次選擇散叫,因為想試吓多啲唔同類型❤️大判燒!黑毛和牛西冷必試!肉同油脂分布好平均👍🏻入口即溶🤤服務員好好啊,有問我地需唔需要幫手燒,如果真係唔識驚燒得太熟可以麻煩服務員幫手😄❤️黑毛和牛裏腹牛柳呢個真係無得頂👍🏻望落有少少厚度,但燒完之後肉質好林,又係入口即溶🤤就算食到肥膏都覺得好香完全唔覺係肥肉😋❤️黑毛和牛腹柳小排肉質好軟熟好好食👍🏻牛香味好濃郁❤️鹽味牛舌厚薄適中,就算燒得太熟都唔會覺得硬,仲係爽脆的😋❤️黑毛豚無骨小排燒完外脆內軟,油脂脆卜卜好香🤤❤️Kakura沙律最適合擺係最後食,因為食完一輪肉之後,呢個可以消下油膩感👍🏻醬汁都好特別,唔會太酸❤️石燒肉泡菜鍋飯甜甜地嘅韓式辣醬好開胃👍🏻好香飯焦❤️時令甜品每位客人都可以享用免費甜品杏仁奶凍+雲呢拿雪米糍好香好滑好濃郁嘅杏仁奶凍👍🏻皮薄又彈牙嘅雪米糍都好好食🤤❤️巨峰提子乳酸梳打+白桃乳酸梳打好fresh好適合配燒肉🥰
天氣涼涼地又令我想念燒肉了🤭

我地今次選擇散叫,因為想試吓多啲唔同類型

❤️大判燒!黑毛和牛西冷
必試!肉同油脂分布好平均👍🏻入口即溶🤤

❤️黑毛和牛裏腹牛柳

❤️黑毛和牛腹柳小排
肉質好軟熟好好食👍🏻牛香味好濃郁

❤️鹽味牛舌
厚薄適中,就算燒得太熟都唔會覺得硬,仲係爽脆的😋

❤️黑毛豚無骨小排
燒完外脆內軟,油脂脆卜卜好香🤤

❤️Kakura沙律

好香好滑好濃郁嘅杏仁奶凍👍🏻皮薄又彈牙嘅雪米糍都好好食🤤

❤️巨峰提子乳酸梳打+白桃乳酸梳打
好fresh好適合配燒肉🥰
2023-04-03
而家冇咩事都好難約到我出街,一來因為忙,二來因為食到咩地方可以驚艷到我。朋友是聰明的,要搵我傾野,最好由食入手!今次出絕招,搵我食牛!仲要係焼き肉!今次黎到焼肉かくら,食我最愛嘅和牛!先講講,舖頭主打係鹿兒島黑毛和牛,講返少少小知識,和牛同日本國產牛係兩種野黎,任何係日本養大嘅牛都係叫日本國產牛,只有四種日本原生種牛隻才能被稱作和牛,所以和牛,係貴好多。而且先有咁靚你可以入口即溶嘅口感。今次嘅黑毛和牛,就係四大種之一。老一輩食和牛,大多係食神戶牛、松阪牛、近江牛,呢d牛超級貴,所以一般我地唔係大時大節都唔會去食。近年,鹿兒島縣與宮崎縣嘅和牛水準追得好勁,等大家都可以用更親民嘅價錢食和牛,而呢2年,我個人食和牛都係以鹿兒島黑毛和牛為牛,簡單講就係性價比高。永遠後追嘅人係最有heart同有競爭力!大判燒!黑毛和牛西冷 $178第一樣上枱嘅係大判燒!黑毛和牛西冷,係店員推介我地試,唔好食要打pat pat。放心!pat pat安全,真心好食!油花分布均勻,食西冷就係用油香,入口即溶大多就係講西冷。肉本身靚,加上特製醬汁調味,再係燒完之後混入溫泉蛋,蛋汁包住左塊牛減少左油膩感,蛋白又中和左醬汁

大判燒!黑毛和牛西冷 $178
第一樣上枱嘅係大判燒!黑毛和牛西冷,係店員推介我地試,唔好食要打pat pat。放心!pat pat安全,真心好食!油花分布均勻,食西冷就係用油香,入口即溶大多就係講西冷。肉本身靚,加上特製醬汁調味,再係燒完之後混入溫泉蛋,蛋汁包住左塊牛減少左油膩感,蛋白又中和左醬汁嘅咸味!本身都冇打算叫西冷,估唔到有驚喜!

黑毛和牛内橫膈膜 $188
西冷係最貴嘅部份,係土豪食法!而橫膈膜係食肉係鮮味!其實大部份嘅肉餐廳都提供左汁燒同鹽燒2個選擇,而橫膈膜最岩係汁燒,燒出黎肉味香濃,由於肉靚,個人建議呢個可以稍稍燒熟少少帶個肉香出黎,食完西冷,你會覺得呢個冇咁油,又係另一種享受。

黑毛和牛特上嫩肩里肉 $268
到左我最愛嘅肩里肉,講大家聽,我自己平時買和牛黎燒,我會輪住買唔到部位,但肩里肉一定係膽!因為和牛我覺得主要係食油香,而肩里肉油香比西冷更強!由於肩里肉油重,唔適宜加汁燒,簡單用鹽同黑椒調味就可,而且燒完都唔需要再點醬汁,就咁食就可以!好食到一個點!唔黎食,燒果陣香味已經冇得輸!

一塩味上牛舌 $118
牛舌我就好少自己買,所以黎得餐廳食就一定叫埋。我印象中都少燒肉燒牛舌,我食牛舌多數係串燒。今次有朋友主動燒埋俾我食,真係皇帝級享受!牛舌用鹽燒,加上輕輕燒脆表面就可!燒完點少少柚子醋,作為成餐冇菜黎講嘅清新解膩之選!

黑毛和牛腹柳小排 $148
呢個係今餐性價比之王!個人認為必叫!牛小排雖然都係傾向油香,但由於佢近骨,肉味都濃。以和牛黎講,肉質結實嘅牛小排唔會特別韌,整體價錢唔貴,而又可以在方方便便都食得到和牛嘅美好!係平均型嘅選擇!

題外話,要講講佢送個甜品送,大家出黎食得燒肉呀,韓燒之類都會有個甜品,多數係雪米糍。但多數個雪米糍就係現成雪到硬到打死人果類。咩都唔搞就咁一個獨立包裝俾你,有時都唔知食唔食好。我專登影一影呢個,送嘅!但成個presentation 係有心機,好骨子。

其實都係個雪米糍同埋杏仁豆腐,但細節嬴哂!埋計四百幾蚊一位,唔係貴,但都唔係求其一餐嘅價錢。雪米糍係普通係,但係佢軟硬適中,杏仁豆腐香滑又不太甜。我唔知大家有冇咁嘅感覺就係,香港好多餐廳呢d送嘅係係好冇心機,好似唔預你食咁。所以,當遇到做得好嘅餐廳,我一定大讚!
抵食!值得去試!我話嘅!
2023-02-20
  • 黑毛和牛腹柳小排
  • 一塩味上牛舌
  • 黑毛和牛特上嫩肩里肉
  • 大判燒!黑毛和牛西冷
2023-04-03 64 浏览
為左慶祝復活節放大假,今日同屋企人去沙田的Yakiniku kakura,試左朋友介紹性價比高既靚牛燒肉午餐套餐,真的非常抵食。作為牛舌控既我點了牛舌盛盒,屋企人就簡左黑毛和牛大判燒併US牛板腱肉。lunch set 仲可以加配,我地加左$58 US 牛腹柳小排同$58黑毛豚無骨小排。肉質素黎講比我食開既牛x(我已經食到金會員,睇黎可轉會)好好多,全部都咬得開,份量亦較多,肉味較重。牛舌真係正,非常嫩滑彈牙。黑毛和牛大判燒突登留最後食,免得其他比下去。它非常多汁,入口時帶有濃濃既和牛脂肪感,就係日本和味既感覺。US牛板腱肉非常柔軟,口感也非常好。黑毛豚因有脂肪,燒完都唔會柴,仲有少少脆,正整個套餐還有一些小菜(牛肉粒好味)和湯同沙律菜,沙律菜醬汁開胃,菜亦鮮甜。飲品我地簡左白桃梳打同巨峰梳打,好啱食燒肉飲。最後既甜品亦都好夠誠意,杏仁豆腐好滑,甜度啱啱好,亦有粒雪米磁。最後我地平日走時1點亦見坐滿人,有興趣試下既朋友最好12:00到啦。

呢間過江龍燒肉店真係好高質有好多款唔同牛肉選擇 食物質素對得上價錢全程用手機點餐 上菜速度超快 好有效率🐮大判燒!黑毛和牛西冷 配溫泉玉子 $178店員會主動幫手燒 見佢燒到火光熊熊 望見都流口水 塊牛入口即溶 咬落好多油脂爆出嚟 肉質淋身點埋蛋漿食無得頂🐮黑毛和牛腹柳小排 $148油花超靚 食起上嚟油脂味更濃 同樣入口即溶 牛味濃郁 🐮牛板腱肉 $98口感偏軟腍 牛肉味幾重 呢個食落唔會成口油🐮鹽味上牛舌 $118呢款牛舌咬落非常爽口彈牙加少少檸檬汁 味道滿分🐮若雞雞腿 $78雞腿肉質嫩滑 燒到雞皮脆脆食仲正🐮黑毛豚脛肉 $88豬頸肉爽口得黎又有啲油脂燒到微微帶焦香最好食🐮佐賀飯 $48海量紫菜鋪咗喺面頭 飯入面有少少醬汁同埋配有溫泉蛋🐮冷麵(小) $38麵條好煙韌 配料比想像中多醬汁酸甜開胃 幾鍾意呢碗麵🐮甜品 🆓食到最尾有杏仁豆腐同糯米糍雪糕好有誠意嘅甜品 杏仁豆腐好滑好好食
呢間過江龍燒肉店真係好高質

🐮甜品 🆓
食到最尾有杏仁豆腐同糯米糍雪糕
好有誠意嘅甜品 杏仁豆腐好滑好好食

2023-03-01 129 浏览
好開心喺沙田開左呢間高質日式燒肉店🤩食材新鮮 牛肉每款都唔錯🥩食Lunch同晚市都試左絕對值得一試✨🥢Lunch Set• 牛舌盛合 ($128)• 美國穀飼牛盛合 ($188)• 特上牛腹肉 ($188)Lunch set價錢性價比高仲有飲品前菜同甜品🍨牛舌控真係一定要食👅牛舌算大片 有一定嘅厚度有汁燒同鹽燒🤤個人鐘意鹽多d 更加食到舌味😂仲要好爽口彈牙😍🐄美國穀飼牛 特上牛腹肉燒汁好濃郁 牛味重又易咬🥰送飯好好味🍚A La Carte雅 – 黑毛和牛盛合 2人前 ($998)• 牛舌 鹽• 和牛腹前小排• 黑毛和牛肉橫隔膜• 和牛西冷 180g• 特上牛腹肉• 黑毛和牛肉上肋骨中肉呢個set 包括左黑毛和牛唔同部位😋和牛雪花紋好靚 同切得好夠厚🥩我最鐘意係和牛西冷唔會超級油膩但有好滿足嘅感覺入口就快溶 肉好嫩👍🏻👍🏻
好開心喺沙田開左呢間高質日式燒肉店🤩
食材新鮮 牛肉每款都唔錯🥩
食Lunch同晚市都試左
絕對值得一試✨

🥢Lunch Set

• 牛舌盛合 ($128)
• 美國穀飼牛盛合 ($188)
• 特上牛腹肉 ($188)

Lunch set價錢性價比高

🐄美國穀飼牛 特上牛腹肉
燒汁好濃郁 牛味重又易咬🥰
送飯好好味🍚

A La Carte
雅 – 黑毛和牛盛合 2人前 ($998)

• 牛舌 鹽

和牛雪花紋好靚 同切得好夠厚🥩
我最鐘意係和牛西冷
唔會超級油膩但有好滿足嘅感覺
入口就快溶 肉好嫩👍🏻👍🏻
燒肉呢家野 定期都要食吓 無論韓式日式通通都okay🤣好就腳既沙田新城市廣場亦都有間質素唔錯既😌同🧸去完Home Square行到攰 就順便過黎大擦一番😋呢度既環境氣氛都唔錯 地方闊落之餘 間格亦都夠分明唯一既就係餐廳既抽風可以再強勁啲 咁就更加enjoy🥰食燒肉係食物種類選擇方面係非常重要 愈多款式會愈好佢地除咗有唔同既套餐組合之外 散叫既部分亦都夠齊全🤩我地揀咗個OMAKASE既燒肉餐 種類豐富 同時都包夠食😋➷🪐 𝙊𝙈𝘼𝙆𝘼𝙎𝙀沙律🪐 泡菜三點盛打頭陣先黎個開胃既頭盤😋柚子醋沙律 酸酸地帶出食慾🥗泡菜三點盛 當前菜食又得 或者夾住肉食 可以增添惹味感👍🏼§🪐 塩味上牛舌🪐 蔥鹽味若雞精選2種🪐 海老接住落黎就係淡味啲既種類 用上鹽調味為主打🧂牛舌薄切 適合燒到少少燶邊 帶出黎既焦脆就更過癮😋雞肉就緊係要黃金既比例😍鎖唔鎖得住肉汁 就睇大家功夫😆入口夠嫩滑 本身雞肉都唔會嚡身👍🏼容易掌握手掌咁大隻既海老 啖啖都係肉🦐鮮甜彈牙輕輕用鹽調味 連蝦殼都吸晒啲味 忍唔住要啜兩啜🫢§🪐 特上牛胸腹肉🪐 牛板腱肉🪐 黑毛和牛特選小排🪐 黑毛和牛赤身四款牛既切度都好平均 更容易品嘗每一種牛既風味
燒肉呢家野 定期都要食吓 無論韓式日式通通都okay🤣

尋覓到一間質素中上既燒肉店 以後黎沙田都識得搵佢😆

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2023-02-23
2023-02-28 96 浏览
去開沙田搵fd 順便食埋飯,佢帶左我去一間我自己應該吾會發現到既燒肉店食飯,因為位置好隱蔽,但意想不到十分高質,服務又好,好想推介下比大家!海老 $88勁大隻蝦,而且已經醃好左調味料,燒完好重蝦味,好入味。蝦頭一拉開有好多汁流出嚟。和牛價錢較貴,所以揀左2款較平既黎試下。黑毛和牛上肋骨中肉 $198食肉獸既我地怕吾夠飽,揀左呢個算幾抵食既上肋骨中肉食,一大條厚身肉,原條燒,燒到4邊熟後剪開,再快兜佢至無血色就食得,肉質幾嫩,油花滿滿,加上本身既香甜醬汁,相當惹味。黑毛和牛腹柳小排 $148原本有汁,但想食佢原有既肉味,所以走左汁。個人覺得靚既牛肉食原味系最好,食落肉味好出,加黑椒同鹽而且足夠。同樣油脂滿滿又香。特上牛胸腹肉 $128呢款肉質較厚身同軟嫩,較為有口感,肉味較重,油脂較少。牛板腱肉 $98呢款價錢較平,中間會有筋,肉質其實都吾差,只系相對其他部位黎講較為遜色。黑毛豚無骨小排$88黑毛豬脂肪同肉分佈平均,因為切得薄好快熟透。佐賀紫菜飯 $48食燒肉最鐘意加碗紫菜飯一齊食,滿滿既紫菜下有隻流心溫泉蛋,仲有xo 醬汁撈埋一齊食,將燒肉放埋入去食,勁滿足。甜品以為食完燒肉就完結,意

海老 $88

和牛價錢較貴,所以揀左2款較平既黎試下。

黑毛和牛上肋骨中肉 $198

黑毛和牛腹柳小排 $148

特上牛胸腹肉 $128
呢款肉質較厚身同軟嫩,較為有口感,肉味較重,油脂較少。

牛板腱肉 $98

黑毛豚無骨小排$88
黑毛豬脂肪同肉分佈平均,因為切得薄好快熟透。

佐賀紫菜飯 $48

甜品
以為食完燒肉就完結,意想不到有甜品送,仲要貌相同質素都好好,有杏仁豆腐同雲尼拿雪米糍。杏仁豆腐非常滑,杏仁味好香濃,雲尼拿雪米糍已經預先解凍左少少,入口溫度剛剛好。

以往係黃埔分店食咗幾次,今次入開沙田,特意試吓沙田分店沙田分店係新城市廣場頂樓一個隱蔽角落。無方向感就會有排搵可能係頂樓,比起同場係地下嘅食肆,人流真心爭好遠午餐$88+,除公眾假期,一至日都有。肉質比坊間嘅quality都好,唔會因價就貨。叫咗燒肉盛合$128,另追加$58牛腹肉如其他高級燒肉店一樣,佢會比舊牛脂肪去起鑊追加份量嘅肉同午餐分別不大,所以記住要追加另叫一個壽喜燒烏冬$128燒肉好淋好嫩滑,即是壽喜燒嘅牛肉,個鐵鍋上檯時係滾熱辣,就咁將生似燉熟,滑滑溜嘅食到最後,記住預留空位食甜品佢嘅甜品同燒肉一樣高質杏仁布甸併雪糕糯米糍佢嘅布甸滑溜,令人想一嗚吞晒佢。本身唔食杏仁嘅都好易食口。個雪米糍同平常超市買到嘅好唔同,表皮好薄,入口即溶絕對值得一試再試
以往係黃埔分店食咗幾次,今次入開沙田,特意試吓沙田分店

沙田分店係新城市廣場頂樓一個隱蔽角落。無方向感就會有排搵

可能係頂樓,比起同場係地下嘅食肆,人流真心爭好遠

午餐$88+,除公眾假期,一至日都有。

肉質比坊間嘅quality都好,唔會因價就貨。

叫咗燒肉盛合$128,另追加$58牛腹肉

燒肉併盤

如其他高級燒肉店一樣,佢會比舊牛脂肪去起鑊

追加份量嘅肉同午餐分別不大,所以記住要追加

另叫一個壽喜燒烏冬$128

壽喜燒

食到最後,記住預留空位食甜品

佢嘅甜品同燒肉一樣高質

杏仁布甸併雪糕糯米糍

佢嘅布甸滑溜,令人想一嗚吞晒佢。本身唔食杏仁嘅都好易食口。

個雪米糍同平常超市買到嘅好唔同,表皮好薄,入口即溶

絕對值得一試再試

2023-02-24
燒肉併盤
壽喜燒
  • 壽喜燒烏冬
2023-02-26 78 浏览
原來呢間燒肉沙田都開咗分店呀 平日夜晚超旺場 成層 7樓得呢間要等位Kakura沙律 除咗沙律菜之外仲有吞拿魚同埋泡菜 酸酸地嘅泡菜撈埋吞拿魚一齊食 好開胃七味冷豆腐 上面有紫菜同埋魷魚泡菜 少少辣 好惹味冷麵 冷麵有得細份量 兩個人share每人試少少啱啱好 冷麵嘅質地好彈牙有咬口 有少少韓式水冷麵嘅感覺黑毛和牛西冷大判燒 呢度嘅招牌嚟 店員會幫手燒 薄薄嘅西冷要撈埋蛋汁一齊食 更加美味黑毛和牛腹柳小排 呢款油脂比較多 食落口會林身d 有入口即溶嘅感覺黑毛和牛內橫膈膜 呢款就有咬口d 牛味亦都重海鮮拼盤 有蝦 魷魚 牛油帶子 一次過滿足晒三個願望仲有叫左麒麟啤酒同埋天山柚子酒呀 食燒肉最啱係飲返杯最尾仲有甜品送呀

七味冷豆腐 上面有紫菜同埋魷魚泡菜 少少辣 好惹味

黑毛和牛內橫膈膜 呢款就有咬口d 牛味亦都重

海鮮拼盤 有蝦 魷魚 牛油帶子 一次過滿足晒三個願望

仲有叫左麒麟啤酒同埋天山柚子酒呀 食燒肉最啱係飲返杯

最尾仲有甜品送呀

2023-02-25 73 浏览
同fiend 黎食,話呢度有正宗鹿兒島和牛~幾款都確係夠哂嫩紅、脂肪平均,口感細膩、牛味非常濃。論軟嫩程度,黑毛和牛內橫隔膜同黑毛、黑毛和牛西冷同和牛上嫩肩里肉差唔多,似入口即溶嘅感覺。黑毛和牛腹柳小排只係纖維多少少,但都係算入口即溶,非常有日本當地燒肉嘅質素!西冷會有個日本雞蛋伴食,食過就知,配蛋汁味道更加濃厚~我地都叫左其他菜式,中和燒肉滯膩。好似昆布玉子湯,味道清晰又唔油膩,仲有蛋香~辣冷麵,麵條柔軟,酸酸辣辣好開胃,有芽菜、青瓜、泡菜等,抵食~仲有牛油果沙律同涼伴三點盛,同樣清新清爽,新鮮好味~最後有驚喜,原來每位都有自家製甜品送,杏仁豆腐同雪糕糯米糍,好香滑~整體環境服務氣氛都好好,一定會再黎~
黑毛和牛西冷
黑毛和牛橫隔膜、里肩肉
黑毛和牛牛腹柳小排
同fiend 黎食,話呢度有正宗鹿兒島和牛~

涼伴三點盛
牛油果沙律
昆布玉子湯
辣冷麵
送甜品~😍
整體環境服務氣氛都好好,一定會再黎~
黑毛和牛西冷
昆布玉子湯
辣冷麵
送甜品~😍
2023-02-22 303 浏览
呢間餐廳提供九州產極上A5等級黑毛和牛,經佐賀縣農業行會認證💮仲有唔少罕有牛肉部位作燒烤🐃💗壺漬 KAKURA牛胸腹肉 ($138)原塊牛胸腹腍滑細嫩,肉味濃厚且油脂豐厚,醬濃香甜🍖💗黑毛和牛肉橫膈膜 ($188)牛橫膈膜肉質相對鮮嫩有嚼勁,脂肪少且肉味特別濃🐮💗黑毛和牛腹柳小排 ($148)腹柳小排油花分佈均勻,肉質軟嫩細膩,油脂香四溢🥩💗蔥塩味牛上舌 ($128)薄切牛上舌脆嫩爽滑,以蔥鹽醬調味更香濃惹味👅💗海鮮拼盤 ($178)海老選用刺身級,蝦身大隻爽口,蝦鮮味濃🦐;帆立貝同樣選用刺身級,以牛油調味,肉厚鮮甜🐚;烏賊𠝹花厚切,煙韌爽彈🦑💗冷麵($72/ 大)冷麵煙韌彈牙,味道清爽酸甜;配以熟蛋、泡菜、芽菜、青瓜絲、牛蒡,有助消除燒肉油膩感🍜💗佐賀紫菜飯 ($48)佐賀日和米飯粒粒煙韌飽滿,連同紫菜、温泉蛋、燒肉汁拌勻,每一啖都非常惹味🍚✨晚市送上甜品盛盒- 杏仁豆腐、雲呢拿雪米糍

💗壺漬 KAKURA牛胸腹肉 ($138)
原塊牛胸腹腍滑細嫩,肉味濃厚且油脂豐厚,醬濃香甜🍖
壺漬 KAKURA牛胸腹肉

💗黑毛和牛肉橫膈膜 ($188)
牛橫膈膜肉質相對鮮嫩有嚼勁,脂肪少且肉味特別濃🐮
黑毛和牛肉橫膈膜

💗黑毛和牛腹柳小排 ($148)
腹柳小排油花分佈均勻,肉質軟嫩細膩,油脂香四溢🥩
黑毛和牛腹柳小排

💗蔥塩味牛上舌 ($128)
薄切牛上舌脆嫩爽滑,以蔥鹽醬調味更香濃惹味👅
蔥塩味牛上舌

💗海鮮拼盤 ($178)
海鮮拼盤

💗冷麵($72/ 大)
冷麵

💗佐賀紫菜飯 ($48)
佐賀紫菜飯

✨晚市送上甜品盛盒- 杏仁豆腐、雲呢拿雪米糍
壺漬 KAKURA牛胸腹肉
黑毛和牛肉橫膈膜
黑毛和牛腹柳小排
蔥塩味牛上舌
海鮮拼盤
冷麵
佐賀紫菜飯
2023-02-20 185 浏览
《YAKINIKU KAKURA - 沙田》同朋友出街諗唔到食咩好既時候,食燒肉就一定無錯架啦🤭so far咁多次同frd出去無共識食咩,我都會提議食燒肉哈哈,每次都無人say no😉前幾日都係,同個frd兩丁友收工都好攰唔想諗食咩,一律燒肉解決😋今次試左一間喺新城市一期頂樓既日式燒肉店,服務員服務態度同肉既水準都超曬班,而且坐得舒服又有空間感,唔怕枱貼枱聽到曬旁邊啲人講野👍🏻價錢都絕對係喺合理既範圍內,係我近期食過Top3推介既燒肉店之一呢😎💁🏻‍♀️大判燒!黑毛和牛西冷 $178食燒肉就梗係要食日本嘅和牛啦,食過入口即溶嘅日本和牛之後有時就真係食唔番其他地方嘅牛肉架,我最鍾意就係嗰種油花滿口都係嘅感覺😋黑毛和牛西冷係一大片咁樣上枱,上面落咗特製嘅醬汁,燒完之後唔使再掂其他嘢食到已經好好味,餐廳提供左一隻溫泉蛋比客人點,用蛋黃包裹住牛肉之後再食會減輕左油膩感,但係同樣地令到個味道更加豐富👍🏻💁🏻‍♀️黑毛和牛内橫膈膜 $188橫膈膜都係我鍾意食既和牛部位其中之一,餐廳同樣地用左一啲醬汁醃製,燒完之後越食越香肉味,咬落有少少質感但一啲都唔痴牙,整體唔會太過油膩,點餐廳提供既柚子汁食個味道會
《YAKINIKU KAKURA - 沙田》
💁🏻‍♀️大判燒!黑毛和牛西冷 $178

💁🏻‍♀️黑毛和牛内橫膈膜 $188
橫膈膜都係我鍾意食既和牛部位其中之一,餐廳同樣地用左一啲醬汁醃製,燒完之後越食越香肉味,咬落有少少質感但一啲都唔痴牙,整體唔會太過油膩,點餐廳提供既柚子汁食個味道會更清新更特別😉

💁🏻‍♀️黑毛和牛特上嫩肩里肉 $268
如果中意食和牛西冷,我相信你一定會更喜歡食肩里肉啦,佢既肉質比西冷更軟淋更重油花,餐廳只係用左簡品既鹽同黑椒調味,不過就咁食已經好好味啦😋朋友對呢款肉都勁心心眼讚不絕口

💁🏻‍♀️塩味上牛舌 $118
食完以上果啲,我地第二round 就試埋佢既薄切牛舌,記住牛舌唔洗燒太耐架,令佢有微微焦焦就可以,太耐既話會韌,咁就浪費啦😉牛舌質感就好似平日食到既咁彈牙😚點柚子醋味道都好夾呢

💁🏻‍♀️黑毛和牛腹柳小排 $148
最後最後,就係黑毛和牛腹柳小排啦,值得講下係佢既價錢唔算貴,亦都係咁多款肉入面我覺得第二好食的,佢唔會好似肩里肉咁有好大量油花而會有滯既感覺,同樣地,佢既牛肉味都算係幾重的,整體balance 得好好啦👍🏻

食完埋單,原來仲會有甜甜送呢😱成個擺盤既presentation 都好靚,感覺好似好豪華咁😏甜品有雪米糍同埋杏仁豆腐,我都幾鍾意個杏仁豆腐🤭唔會太甜同埋幾重杏仁味😬食完呢一餐,以後又多一間燒肉店變成我既飯堂啦😎
2023-02-16
  • 黑毛和牛腹柳小排
  • 黑毛和牛西冷
  • 黑毛和牛内橫膈膜
2023-02-16 65 浏览
🚩 YAKINIKU KAKURA作為日本過江龍燒肉專門店,我相信質素有一定嘅保證😌首先餐廳空間感闊落,都有唔少嘅獨立間隔,俾你同朋友暢所欲言~而且佢嘅抽油煙機做得超好,即使你入餐廳定係食完行返出嚟身上面都冇燒肉嘅味道‼️另外值得一題嘅係食和牛記得點佢嘅檸檬汁,中和返口腔嘅油膩感〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈特上牛胸腹肉 $128估唔到相對便宜嘅呢款肉,質素都好唔話得一般牛肉來講佢嘅肉質係非常之滑嫩油脂同肉嘅比例都恰到好處推薦呢一款🙌🏻🌈黑毛和牛特上嫩肩里肉 $268只知道感覺失了蹤平時出面食咁頂級嘅和牛,通常都係薄片,依款牛肉保留左一定嘅厚度唔需要多餘嘅咀嚼,肉質會慢慢係你口腔化解Juice到已經分唔到係油脂定係肉汁睇住佢由嫩粉色變微微啡褐色,可以講係人生一大樂事不過強烈建議share食,油分實在太多,好易會濟🌈黑毛和牛腹柳小排 $148一百出頭就可以食和牛,donki都唔止依個價每塊牛肉都有醬汁包裹住,所以燒得一啲都唔乾🌈黑毛和牛裏腹牛柳 $248對比起上面講嘅特上和牛肩里肉,我更喜歡依一種圓柱狀嘅牛柳,剪開可以分到好多粒即使油脂都好豐富,但肉味比較香濃,唔會誇張到入口即溶,保留返
🚩 YAKINIKU KAKURA

🌈特上牛胸腹肉 $128
估唔到相對便宜嘅呢款肉,質素都好唔話得
一般牛肉來講佢嘅肉質係非常之滑嫩
油脂同肉嘅比例都恰到好處
推薦呢一款🙌🏻

🌈黑毛和牛特上嫩肩里肉 $268
只知道感覺失了蹤
唔需要多餘嘅咀嚼,肉質會慢慢係你口腔化解
Juice到已經分唔到係油脂定係肉汁
睇住佢由嫩粉色變微微啡褐色,可以講係人生一大樂事
不過強烈建議share食,油分實在太多,好易會濟

🌈黑毛和牛腹柳小排 $148
一百出頭就可以食和牛,donki都唔止依個價
每塊牛肉都有醬汁包裹住,所以燒得一啲都唔乾

🌈黑毛和牛裏腹牛柳 $248
對比起上面講嘅特上和牛肩里肉,我更喜歡依一種
圓柱狀嘅牛柳,剪開可以分到好多粒
即使油脂都好豐富,但肉味比較香濃,唔會誇張到入口即溶,保留返少許口感
大推🙌🏻

🌈石燒肉泡菜鍋飯 $88
石鍋超級熱,配料都比得好鬆手
巨量嘅菠菜,大豆芽,泡菜,入口爽爽脆脆
食咗咁多油膩嘢,梗係要食返啲酸酸辣辣中和返
泡菜鍋飯絕對係一個好選擇

🌈是日甜品
只要喺餐廳消費臨走之前餐廳都會上一份甜品俾你
一開始以為係好普通嘅日本果子,但點知超級有驚喜
如果接受到杏仁嘅,一定超級無敵爆鍾意依款奶凍
唔會太甜,同時有超香濃嘅杏仁味
另外嘅雪米糍奶香味十足
兩款甜品都簡直錦上添花,為依餐飯畫上完美嘅句號