2023-05-22 96 浏览
午餐時段見到間間排隊,呢間無咩人,於是叫左個石燒雞肉泡菜伴飯,但卻見唔到半粒雞肉。 服務員話因為係免治雞肉😰不過真是食唔到有,又鹹到死,實在食唔落。食唔飽之餘仲受氣,絕對無下次。
2023-05-20 109 浏览
星期六晚餐六點去到餐廳,手機app撳定飛,但係都要等位,沙田新城市真係好多人,不過等咗差不多十幾分鐘就有位,但係限時個半鐘,叫咗一個998元既黑毛和牛盛合二人套餐,和牛味道好好,再加咗個白飯同埋泡菜,可樂,送左個甜品,埋單都要千二蚊。雖然味道唔錯,但係講真真係好趕,燒到差唔多一個鐘嘅時候,個侍應仲特登過嚟提我哋只係得番半個鐘,估唔到喺沙田食餐飯,已經係千幾蚊都仲要限咁少時間!究竟係沙田啲餐廳寸,定係沙田真係太多人🥲🥲
2023-05-20
2023-05-13 106 浏览
三訪燒肉真係太鐘意食燒肉,呢日又嚟左食。照舊嗌拼盤響,好豐富,另加五花肉,豬頸肉,生蠔,北海道帶子,成枱都係野食,大滿足。紫菜溫泉蛋飯🍚小朋友至愛。拼盤響🥩至愛拼盤有煙味牛舌,和牛脊肉,和牛赤身,特上牛胸腹肉,黑毛豚肉無骨小排,雞腿肉,雞胸柳,牛腸,黑豚香腸,無骨牛小排,蔬菜。啲肉直接燒完食已經好正,上面已經有小小調味,唔洗點醬汁都好正,牛舌今次有少少乾,唔係太好食。次次都會嗌生蠔,好大隻,今次叫4份,全部俾我哋食晒,完全唔會縮水。第一次試帶子,都幾鮮甜,不過都係最愛燒肉。食燒肉一定要配白飯,完全抗拒唔到。呢間燒肉暫時係世一,太好食👍🏻仲有甜品🍮
三訪燒肉

真係太鐘意食燒肉,呢日又嚟左食。
紫菜溫泉蛋飯🍚小朋友至愛。

拼盤響🥩至愛拼盤

第一次試帶子,都幾鮮甜,不過都係最愛燒肉。

食燒肉一定要配白飯,完全抗拒唔到。

呢間燒肉暫時係世一,太好食👍🏻

仲有甜品🍮
2023-05-06
2023-05-10 930 浏览
我最近和朋友到了燒肉Kakura,試了一下他們的定食:黑毛和牛大判燒定食。這道菜真是太美味了!大判燒的口感非常特別,既軟又香,鮮味十足。和牛肉切成薄片,入口即化,讓人驚艷。而且,他們的醬料非常配合,不會過於濃稠,能夠使和牛肉和大判燒的口感更加美妙。除了黑毛和牛大判燒之外,他們還可以追加其他小吃,例如牛舌,牛腹柳等等,它們都非常好吃,肉質鮮美,配料也豐富多樣。環境方面,燒肉Kakura的裝潢非常簡潔、現代,氣氛也非常舒適愉快。餐廳的服務員也非常友好和熱情,讓用餐體驗更加愉快。總的來說,如果你是和牛肉愛好者,燒肉Kakura絕對是你不可錯過的餐廳。我強烈推薦這家餐廳,並期待再次光臨。

2023-05-09 1653 浏览
講到高質日式燒肉🇯🇵絕對不得不提YAKINIKU KAKURA,餐廳有少數私隱度高嘅包廂,雖然唔係有門房型,但空間一定夠一班朋友聚吓舊暢談心事,是很不錯的選擇。👍🏻坐低先叫一杯Suntory,佢嘅泡係細緻嘅綿密,口感像綿花糖👅🥩大判燒!黑毛和牛西冷每次必點必食油脂分怖均勻,入口即溶,香到爆😍 配埋蛋汁超滑溜😋鍾意食厚身既可以叫高級版🥩黑毛和牛橫膈膜每隻牛可以取下嘅橫膈膜肉並唔多,所以唔係間間燒肉店都有得食😳第一次食內臟肌肉,所以口感幾獨特🤗稀少部位黎講牛肉味重,鮮嫩美味😯🥩黑毛和牛上肋骨中肉呢隻牛肉係限量而且得呢款係用上肋骨中肉,所以就叫嚟試下由於佢壺漬既關係,所以唔會好似其他肉咁切片上,係成條勁長同厚肉咁上🥰燒嘅時間都比較長食落超淋身同嫩滑,啲汁甜甜地好惹味☺️仲有一大堆洋蔥伴碟,燒埋一齊食減低油膩感🧅🤪🥩壺漬牛胸腹肉肉質鮮美, 脂肪少牛肉結實彈牙🤭對比特上牛胸腹肉脂肪比較少一樣成條咁上,有大量洋蔥伴碟😝🥩黑毛和牛腹柳小排小排係咁多款肉入面算油脂最多,食落口有溶化既口感!正呀!😳👍🏻今次就叫左腹柳小排,肉味重,無咁油膩,啱晒啲嫌和牛太肥既人食🤗至於想食油脂多啲既就可以叫裹腹&腹前小排

🥩大判燒!黑毛和牛西冷
每次必點必食
油脂分怖均勻,入口即溶,香到爆😍
配埋蛋汁超滑溜😋
鍾意食厚身既可以叫高級版

🥩黑毛和牛橫膈膜
第一次食內臟肌肉,所以口感幾獨特🤗
稀少部位黎講牛肉味重,鮮嫩美味😯

🥩黑毛和牛上肋骨中肉
呢隻牛肉係限量而且得呢款係用上肋骨中肉,所以就叫嚟試下
燒嘅時間都比較長
食落超淋身同嫩滑,啲汁甜甜地好惹味☺️
仲有一大堆洋蔥伴碟,燒埋一齊食減低油膩感🧅🤪

🥩壺漬牛胸腹肉
肉質鮮美, 脂肪少牛肉結實彈牙🤭
對比特上牛胸腹肉脂肪比較少
一樣成條咁上,有大量洋蔥伴碟😝

🥩黑毛和牛腹柳小排

今次既甜品係杏仁布甸 同雲尼拿雪米磁
杏仁味同個布甸好夾
  • 大判燒!黑毛和牛西冷
2023-05-02 106 浏览
沙田高質日式燒肉🥩 來自日本九州佐既江龍餐廳主打高質日本燒肉最近同朋友放工去食咗呢間好值得推介俾大家😍除咗套餐之外,都有好多散嗌既肉類 如果唔食牛嘅朋友都有其他嘅選擇🤤食完件衫完全一啲臭味都冇 抽風效果非常好👍🏼🌟雅 黑毛和牛盛盒🍱 ($998) 有六款唔同嘅牛嘅部份-鹽味牛舌 👅牛舌切得厚身 食落去非常爽口而且牛味較濃 配上少少嘅檸檬汁 簡直係絕配😝-和牛腹前小排🐮呢個係拼盤中最正嘅一部份 簡直係食落去好滿足嘅感覺 以為自己去咗日本添🇯🇵入口即溶嘅感覺油脂爆棚 淡淡的肉味 好似食緊吞拿魚嘅感覺😚-黑毛和牛橫膈膜 比較一個罕有嘅部份 每一隻牛嘅橫膈膜,肉味會比較濃郁 食落去比較滑身而且帶有點有嚼勁😆-和牛西冷牛扒🥩厚身嘅西冷牛扒油脂分布均勻 輕微醬汁嘅調味 唔會蓋過咗肉嘅味道 仲唔會咬到有根添😍-特上牛胸腹肉黑毛和牛上肋骨中肉入口即溶嘅感覺 油脂超飽滿一啲筋都冇🤤🌟大判燒 黑毛和牛西冷🥩 ($178) 呢個係佢哋嘅主打一特登嗌黎試一試🥰西冷配上溫泉蛋撈埋落啲飯度簡直係冇得輸😚厚薄適中 有口感 🌟佐賀紫菜飯 🍚($48)份量超大 裏面有啲燒肉嘅醬汁甜甜地勁開胃表層放左勁多紫菜 配埋燒肉絕
沙田高質日式燒肉🥩 [YAKINIKU KAKURA]
除咗套餐之外,都有好多散嗌既肉類
如果唔食牛嘅朋友都有其他嘅選擇🤤
食完件衫完全一啲臭味都冇 抽風效果非常好👍🏼

🌟雅 黑毛和牛盛盒🍱 ($998)
有六款唔同嘅牛嘅部份
-和牛腹前小排🐮
-和牛西冷牛扒🥩
-特上牛胸腹肉
黑毛和牛上肋骨中肉入口即溶嘅感覺 油脂超飽滿一啲筋都冇🤤

🌟大判燒 黑毛和牛西冷🥩 ($178)

🌟佐賀紫菜飯 🍚($48)
份量超大 裏面有啲燒肉嘅醬汁甜甜地勁開胃
表層放左勁多紫菜 配埋燒肉絕配👍🏼

🌟三得利 麥芽啤酒 ($48)
食燒肉梗係配返一杯啤酒🍻 勁舒服😌

最後仲有甜品送埋添 杏仁布甸同雪米糍
杏仁布甸勁濃滑 🍮

味道 9/10
環境 8.5/10
推介程度8.5/10
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖

2023-04-29 1627 浏览
說到過江龍連鎖燒肉店,除了牛角,不可不提的當然還有「燒肉Kakura」。餐廳主打日式燒肉,品質講究選用日本食材。比較起牛角,這家的醬汁味道更勝一籌。不可不提是那個🥩大判燒!黑毛和牛西冷 ,入口即溶,肉質非常嫩滑,而且肉汁是超甜超濃郁,一試難忘。這次就來到沙田新城市廣場的分店,店舖面積奀,但秉承餐廳一貫風格,環境舒適,裝潢簡約雅致。🥩大判燒!黑毛和牛西冷 $178每次都必點,有專人代燒不用自己動手。厚厚的西冷沾上了香濃醬汁,富有油香肉味香甜,燒到半熟再和温泉蛋撈埋一起食,齒頰留香,必叫推介。 👅鹽味上牛舌 $128超好味,選用了最嫩滑的部位,切得厚厚依然好夠淋,出色!🥓黑毛和牛腹柳小排 $148油脂分佈均勻,肉質軟淋且鮮甜,加上濃郁醬汁,亦是必點推介。🥓牛板腱肉 $98雖然不是黑毛和牛,但原來有驚喜,厚切而肉身依然軟淋,肉汁豐盈,抵食推介。🐷黑毛豚脛肉 $88 黑毛豬的豬頸肉,肉質特別甜,有5大片厚切,以海鹽黑椒調味,非常不錯🥘石燒肉泡菜鍋飯 $88每次亦會必點這個石頭鍋飯,有多款配料再加上泡菜味道有層次,飯帶煙韌,加上熱辣辣的石鍋,能夠製造飯焦效果,非常出色!最後送上甜品,有🍮杏仁豆腐

🥩大判燒!黑毛和牛西冷 $178
👅鹽味上牛舌 $128
超好味,選用了最嫩滑的部位,切得厚厚依然好夠淋,出色!
鹽味上牛舌
🥓黑毛和牛腹柳小排 $148
油脂分佈均勻,肉質軟淋且鮮甜,加上濃郁醬汁,亦是必點推介。
🥓牛板腱肉 $98
🐷黑毛豚脛肉 $88
🥘石燒肉泡菜鍋飯 $88
石燒肉泡菜鍋飯
最後送上甜品,有🍮杏仁豆腐,🧁雲呢拿雪糕糯米糍,兩樣都好好食🤤
總括而言,燒肉Kakura是一間提供高質素燒肉的日式燒肉店,價錢合理,值得推薦。以連鎖燒肉店而言,與牛角同樣出色,值得推薦。
2023-04-26
鹽味上牛舌
2023-04-27 72 浏览
📍 YAKINIKU KAKURA (新城市廣場一期) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖終於食到呢間bookmark好耐嘅燒肉店🤤🤤餐廳環境算幾大,坐位與坐位之間有幾個area,私隱度好足夠👍入到去打開餐牌,有少少選擇困難症😅雖然主打係牛,但係原來都有好多唔同部位😂大部份人都係揀set,不過我又想試下其他,所以最後決定散叫😁大判燒!黑毛和牛西冷黑毛和牛西冷有分厚同薄切,我哋揀左塊薄切。輕輕一燒,已經聞到勁香牛味😍和牛本身油脂豐富,點上生蛋汁,超級滑腍,好回味🤤🤤黑毛和牛腹柳小排和牛雪花均勻,入口即溶,加埋醬汁,非常惹味🤤特上牛胸腹肉牛胸風味濃厚、油花細緻,特上級數寧捨唔同👍蔥塩味牛舌牛舌望落去已經覺得好靚,而且厚薄適中,入口爽嫩😋黑毛豚無骨小排呢個黑毛豚無骨小排,燒耐少少超級香脆👍真係好正,可以再encore若鶏雞脛柳雞肉非常嫩滑,仲有少少軟骨口感記得唔好燒太耐,我哋開頭燒到耐得滯,第二轉超好食🤤日本蠔呢個必點,性價比好高!$38有四粒,仲要食落非常鮮甜🤤充滿蠔味👍帆立貝帆立貝厚肉又大粒,加埋牛油🧈燒到好香,入口juice佐賀紫菜飯燒肉必配,佢哋呢碗超多紫菜,仲有
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖

黑毛和牛腹柳小排
和牛雪花均勻,入口即溶,加埋醬汁,非常惹味🤤

特上牛胸腹肉
牛胸風味濃厚、油花細緻,特上級數寧捨唔同👍

蔥塩味牛舌
牛舌望落去已經覺得好靚,而且厚薄適中,入口爽嫩😋

黑毛豚無骨小排

若鶏雞脛柳
雞肉非常嫩滑,仲有少少軟骨口感

記得唔好燒太耐,我哋開頭燒到耐得滯,第二轉超好食🤤

日本蠔

帆立貝
帆立貝厚肉又大粒,加埋牛油🧈燒到好香,入口juice

佐賀紫菜飯
燒肉必配,佢哋呢碗超多紫菜,仲有一隻溫泉蛋,撈埋真係不得了😋

冷麵(小)
碗麵非常有驚喜,出色到下次可以棄飯!冷麵冰冰涼涼,仲要酸酸辣辣超解滯👍

甜品
Ending嘅甜品好出色👍好鍾意佢嘅杏仁奶凍好幼滑,味道好清甜,食完燒肉品嚐,真係非常適合🥰不過係冇得encore,因為餐廳送俾每位客人一份🤭

#高質燒肉店 #人氣燒肉店 #沙田燒肉店 #燒肉店推介 #燒肉控 #CP值高 #YAKINIKUKAKURA #shatin #foodie #hkfood #bbq #grill #yummy #靚牛 #香港好去處 #香港美食推介 #香港探店
2023-04-20
  • 蔥塩味牛舌
  • 黑毛豚無骨小排
  • 甜品
2023-04-25 84 浏览
媽媽想食燒肉即刻諗起呢間再去食見我二刷,就知佢真係好食啦今次去沙田呢間,新城市廣場上面,比較方便就正如一貫作風,梗係食和牛啦黑毛和牛腹柳小排 ($148)黑毛和牛腹前小排 ($248)黑毛和牛裏腹小排 ($188)腹前小排就當然係油脂最多,食落口有溶化既口感!正呀!至於裹腹就油脂同肉香平均啲,啱一啲嫌和牛太肥既人食最後腹柳就肉味重,無咁油膩不過三種唔同食法,我就梗係鍾意油香最重既腹前小排啦,咁先係和牛架今次叫左其他野食添牛腸 ($58)第一次食,燒到個面脆脆地,啲肥膏軟綿綿,口感好得意鹽味牛舌 ($88)呢個正呀,有啲厚度架佢啲牛舌,口感一流日本蠔 ($38/3隻)燒完都唔會話縮到好細隻,好多汁,又唔貴Kakura牛肉飯 ($98)呢個飯,好多牛肉係入面,雖然有啲似啲邊邊角角位,但係份量真心多,仲有即整,熱辣辣出嚟,好有誠意醃鱈魚胃袋 ($58)呢個辣辣地,平衡返,而且送酒都幾好相信我無幾耐之後,應該又去呢間再食架🤣真心推薦比大家
媽媽想食燒肉
即刻諗起呢間再去食

見我二刷,就知佢真係好食啦
今次去沙田呢間,新城市廣場上面,比較方便

就正如一貫作風,梗係食和牛啦

黑毛和牛腹柳小排 ($148)
黑毛和牛腹前小排 ($248)
黑毛和牛裏腹小排 ($188)

腹前小排就當然係油脂最多,食落口有溶化既口感!正呀!
至於裹腹就油脂同肉香平均啲,啱一啲嫌和牛太肥既人食
最後腹柳就肉味重,無咁油膩

今次叫左其他野食添
牛腸 ($58)
第一次食,燒到個面脆脆地,啲肥膏軟綿綿,
口感好得意
鹽味牛舌 ($88)
呢個正呀,有啲厚度架佢啲牛舌,口感一流

日本蠔 ($38/3隻)
燒完都唔會話縮到好細隻,好多汁,又唔貴

Kakura牛肉飯 ($98)

醃鱈魚胃袋 ($58)
呢個辣辣地,平衡返,而且送酒都幾好

相信我無幾耐之後,應該又去呢間再食架🤣
真心推薦比大家
2023-04-21 128 浏览
今次同屋企人再會過江龍燒肉店,一齊享受A5等級黑毛和牛,真係大飽口福!即使係連鎖式燒肉店,一樣Keep到水準!餐廳座位非常寬敞舒適,可以好好咁比客人享用美食,服務完善,用Apps下單,店員服務態度非常好,讚!我哋今次點咗個限定套餐,內容好豐富,有好多極上和牛,而且擺盤亦都非常精致。另外,三款已經調好的醬汁,可以比我哋調味,令和牛嘅味道提升,可以享受到三種唔同嘅滋味!餐廳仲有來自本日本佐賀日和白米飯,配燒肉食一流,揀飯set跟湯就最抵食喇!春之限定 極盛(3人前~4人前)厚切黑毛和牛肉眼扒特選黑毛和牛腹前小排黒毛和牛肋骨中肉腹前小排華味鳥雞肩肉華味鳥雞肝黑毛豚無骨小排塩味上牛舌赤蝦係一個超豐盛嘅套餐,包含咗9款不同嘅極上美食,可見和牛肉質鮮紅、油花脂肪分佈均勻,再沾上醬料更提升味道!當中嘅厚切黑毛和牛肉眼扒、特選黑毛和牛腹前小排和牛入口即溶,肉質鮮紅、油花脂肪分佈均勻,牛肉香味十足;鹽味上牛舌肉質嫩滑,口感豐富非常好吃;海老蝦身大隻又厚肉,經燒烤過後,香氣十足,而且肉質彈牙!想享受極上和牛,就唔好錯過呢個限定套裝喇!鹿兒島和牛他他因為太喜歡吃生牛肉,所以點咗一份比自己!和牛肉質非常鮮嫩,

春之限定 極盛(3人前~4人前)

厚切黑毛和牛肉眼扒
黑毛豚無骨小排
塩味上牛舌
赤蝦

鹿兒島和牛他他
因為太喜歡吃生牛肉,所以點咗一份比自己!和牛肉質非常鮮嫩,以雞蛋、紫菜、調好的醬汁等食材拌勻在一齊,入口非常香口!

醃鱈魚胃袋
醃製食物,味道非常咸香,作為飲酒小食,絕配!

辣水冷面
食完燒肉再嚟一碗水冷面就啱啱好,除咗可以降溫之外,酸酸甜甜嘅味道可以解油膩感,讚!

記得走之前食埋個甜品先,餐廳好貼心地為每位客人都準備咗一份甜品,而且好好食,當中嘅杏仁豆腐花好出色,有超濃厚嘅杏仁味!大家唔好錯過喇!
極盛
極盛
2023-04-18 82 浏览
今日來到呢間燒肉店除咗有燒肉食亦都有燒海鮮,食得非常之滿意。首先點咗個“黑毛豚盛合”,內有有黑毛豚無骨小排 ,黑毛豚脛肉和 宮崎黑毛豚香腸,好高質,油脂豐腴,肉味足好够香口,成個lunch set配有沙律、餐湯、小食、甜品,飲品加20蚊叫咗乳酸梳打(青森蘋果),有清新的蘋果味,好好飲;另一個餐係海鲜盛合,有海老(2尾) 帆立貝(3個) 烏賊(6切),同樣配有沙律、餐湯、小食、甜品。海老勁大隻,肉質結實飽滿,帆立貝獨立錫盒裝,加埋牛油,好食也方便,肯定唔會燒燶曬,因此兩個海鮮控覺得唔夠喉,嗌多一個海鮮拼盤,繼續燒,燒,燒。甜品杏仁奶凍+雪糕糯米糍也好令人滿意😋😋😋

呢間喺日本好出名既連鎖式燒肉店😋 真係食過再encore 🥩 地點方便,地方夠大抽風系統完善 😍 食完唔會成身燒烤味👍🏻🍙🍚溫泉蛋紫菜飯配xo醬,可以食兩碗😋腹前小排🥩特上牛胸腹肉🥩 壺漬牛胸腹肉 肉質鮮美, 脂肪少牛肉結實彈牙🦐海鮮拼盤大大隻海老蝦蠔新鮮,小小海鹽黑椒爽口,牛油帆立貝大大粒🥘海鮮泡菜湯有大大隻海蝦魷魚,紫菜蔬菜菇類,小辣暖胃 🥢雜茸錫紙包 有金菇,菇類,食肉多再食下雜菜平衡下😀🌟 最後送上甜品🍮杏仁豆腐花,雪糕糯米糍 🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌟 服務非常好💡清理桌面神速🌟 手機點餐非常方便

🍙🍚溫泉蛋紫菜飯配xo醬,可以食兩碗😋

腹前小排🥩特上牛胸腹肉🥩 壺漬牛胸腹肉
肉質鮮美, 脂肪少牛肉結實彈牙

🦐海鮮拼盤
大大隻海老蝦蠔新鮮,小小海鹽黑椒爽口,牛油帆立貝大大粒

🥘海鮮泡菜湯
有大大隻海蝦魷魚,紫菜蔬菜菇類,小辣暖胃

🥢雜茸錫紙包
有金菇,菇類,食肉多再食下雜菜平衡下😀

🌟 最後送上甜品🍮杏仁豆腐花,雪糕糯米糍

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌟 服務非常好💡清理桌面神速
🌟 手機點餐非常方便
2023-04-17 64 浏览
▫️大判燒!黑毛和牛西冷($178)👉🏻超級大塊,油脂分佈得好平均,食落牛味好重,肉質嫩口,仲入口即融,配埋蛋漿好香口,口感亦更加滑☺️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️黑毛和牛腹前小排($248)👉🏻呢隻牛油脂比較多,入口即融程度勁過大判燒,食得多絡終會有啲漏, 但Share嘅話其實都好值得食,同樣食落好嫩口,同牛味重☺️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️黑毛和牛上肋骨中肉($198)👉🏻呢隻牛肉係Menu寫住限量,所以就叫嚟試下,外型係卷住喺個圓形兜入面好搞笑,拎到出嚟超級長同厚!所以燒嘅時間都比較長,不過燒得太耐又驚會韌,唔夠耐又驚太生,好在最後時間控制得啱啱好,食落超淋身同嫩滑,啲汁甜甜地好惹味👉🏻 伴碟仲有洋蔥,燒埋一齊食減低油膩感⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 黑毛和牛腹柳小排($148)👉🏻價錢比較平嘅一款和牛,但肉質繼續都係嫩滑同重牛味,只係油脂分佈冇咁豐富,性價比高⭐️⭐️⭐️⭐️. ▫️ 塩味上牛舌($128)👉🏻牛舌好爽口,塩味咸度適中⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ KAKURA牛肉飯($98)👉🏻厚身牛肉同洋蔥絲索滿甜味嘅醬汁,撈埋日本溫泉蛋食,好惹味☺️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️大判燒!黑毛和牛西冷($178)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️黑毛和牛腹前小排($248)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️黑毛和牛上肋骨中肉($198)
👉🏻 伴碟仲有洋蔥,燒埋一齊食減低油膩感

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 黑毛和牛腹柳小排($148)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 塩味上牛舌($128)
👉🏻牛舌好爽口,塩味咸度適中

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ KAKURA牛肉飯($98)

2023-04-16 66 浏览
今天去沙田搵朋友食日本燒肉,兩個人叫左1個set,都幾豐富(有泡菜小食、🦐海老、鹽味上牛舌👅、黑和牛小排、特上牛胸腹肉、石燒雞肉石頭鍋飯和牛肉飯,超級正呀🥳1.🦐 海老:非常新鮮美味,烤完後用檸檬汁擠在海老上,增添一份清爽的口感。2. 👅鹽味上牛舌:是我的最愛,鹽味上牛舌肉質嫩滑,口感豐富,帶有淡淡的鹽味,非常好吃。3. 黑和牛小排:黑和牛是日本燒肉中非常高級的選擇,它的肉質極其嫩滑,口感非常豐富。4. 特上牛胸腹肉:這道菜是肉質最嫩滑的一道,牛胸腹肉肉質細嫩,口感非常豐富。烤過後的特上牛胸腹肉口感更加柔軟,入口即化,讓人感到非常享受。5. 石燒雞肉石頭鍋飯:這道菜是日本燒肉中比較特別的一種,它是將雞肉和米飯放在石頭鍋中一起煮。雞肉經過烤制後,口感非常嫩滑,米飯吸收了雞肉的鮮味,入口香氣四溢,非常美味。6. 牛肉飯:這道菜是日本燒肉中的經典之一,牛肉經過烤制後,口感非常柔軟,米飯吸收了牛肉的鮮味,入口香氣四溢。這道菜口感豐富,非常好吃。

4. 特上牛胸腹肉:

5. 石燒雞肉石頭鍋飯:

6. 牛肉飯:
2023-04-15 67 浏览
嚟到沙田新城市廣場,呢到隱藏咗唔少好味既餐廳,嚟到7樓,見到呢一間日式燒肉款式幾多😍,而且價錢唔貴👍🏻,今次嚟到一於試吓先🧊omakase $398 (2人起)呢一個套餐,包含咗前菜、海鮮、肉類、飯同甜品,選擇都幾多,兩個人食都幾perfect🤩🧊沙律及泡菜三點盛沙律菜🥗新鮮爽口,配合柚子醋酸酸甜甜,食落開胃。三點盛包含蘿蔔🥕青瓜🥒同泡菜🥬,味道唔會太酸同太辣,味道啱啱好🥳🧊塩味盛包括上牛舌🐮、若雞🐔同海老🦐,牛舌燒過既質地唔會韌,牛味都幾突出,醬汁味道又唔會太鹹😋,若雞燒過後唔會好油膩,燒過味道香口,海老味道鮮甜,肉質正常,整體味道都幾好🤩🧊燒肉汁盛一次過可以試到四款唔同部位🤩,加入咗少少燒肉汁調味,味道甜甜地又唔會太鹹,牛胸腹、和牛赤身、牛板腱同和牛特選小排🐮四款肉既牛味濃郁,肥瘦方面都比較平均,咬落肉汁都會係口入面爆發💦,油脂味道幾香口,食完覺得好滿足😍🧊石燒雞肉泡菜鍋飯加入唔少紫菜碎、蛋🥚同泡菜,泡菜味道唔會太酸同辣,熱度十足🔥,搞拌後再食夠晒惹味,再加多少少泡菜更加好味,雞肉質地都幾滑,飯量🍚啱啱好夠晒兩個人一齊食🧊甜品甜品係杏仁奶凍同糯米糍,糯米糍外皮啱啱好煙韌👍🏻,入面雪

🧊omakase $398 (2人起)

🧊沙律及泡菜三點盛

🧊塩味盛

🧊燒肉汁盛

🧊石燒雞肉泡菜鍋飯

🧊甜品
甜品係杏仁奶凍同糯米糍,糯米糍外皮啱啱好煙韌👍🏻,入面雪糕質地啱啱好又唔會太甜🍦奶凍杏仁味突出,質地幼滑🥳

🧊牛油男爵薯 $48
喺薯仔🥔入面加入咗份量算多嘅牛油🧈,嚟到既時候可以放喺爐上面加熱,煎嘅過程當中,牛油嘅香味融入晒薯仔入面,仲會令外皮脆卜卜✨味道唔錯

🧊冷面 $38
冷麵醬汁酸酸甜甜,入面加入咗菇類🍄、大豆芽、泡菜同蛋,食落味道都幾清新🥰最緊要係麵嘅質地煙煙韌韌,就算食到飽飽,食埋呢一個面就更加正🥳

🧊生菜 $28
食燒肉點少得配埋生菜🥬一齊食,夠晒新鮮爽口,食落都冇咁油膩

🧊青森蘋果乳酸梳打 $42
梳打既氣量啱啱好,乳酸同蘋果🍏味道都幾香,酸酸甜甜配燒肉一流

🧊梅𠂊枝酒造乳酪酒(含果肉)$58
飲品可以選擇加入梳打水或冰👻今次選擇左梳打水,乳酪酒既味道啱啱好😍酒味唔算太濃比較易入口,一邊燒肉一邊飲酒夠哂happy👍🏻

整體嚟講呢一間餐廳肉類質素高🥰而且調味一流,款式選擇都唔少都幾推薦,大家經過沙田想食燒肉嘅時候嚟試吓啦🫶🏻

人均消費💵: $500-550
性格比: 8.5/10