YAKINIKU KAKURA (新城市廣場一期) 聖誕節🎄,特別想同朋友食燒肉😋Omakase $398 每位沙律飯前沙律,酸酸甜甜,帶有柚子味,開胃😋泡菜三點盛辣泡菜,另一開胃精選!❤️塩味盛塩味上牛舌牛舌肉汁豐富,鹽味帶出牛味,正!⭐️蔥鹽味若雞精選2種雞胸肉同雞髀肉,各有千秋,雞胸肉實淨,雞髀肉嫩滑😘海老大大隻海蝦😍見到都吸引!多汁鮮嫩🫢燒肉汁盛特上牛胸腹肉油脂較少但極多肉汁,十分軟腍,香味濃郁黑毛和牛特選小排肉質柔軟,油脂味濃,入口即溶,十分香濃黑毛和牛赤身油花分布平均,肉味豐富,比小排更帶有彈性牛板腱肉口感最豐富,板腱有嚼勁,兩邊肉味豐厚黑毛和牛上肋骨中肉 $198另外加既和牛上肋骨😋入口即化!牛脂分佈均勻,又香又濃既和牛完全唔會覺得油膩,享受🥰野菜有雞髀菇、南瓜、冬菇🤤配燒肉,絕配!海澡湯海帶配淡淡麻油既香,係食完主食燒肉後,剛好停一停,飲個湯,就可以食鍋飯👍🏻石燒雞肉泡菜鍋飯即時有店員幫手拌勻,石燒碗熱辣辣,見住雞蛋拌勻時煮熟,好治癒😊而且好好味😁甜品好喜歡呢度既甜品😍精緻既盒,雲尼拿味雪米糍,冇得輸!仲加埋杏仁味奶凍🥰香滑🫢係一個完美既收尾👏🏻地址:沙田沙田正街18號新城
YAKINIKU KAKURA (新城市廣場一期)

聖誕節🎄,特別想同朋友食燒肉😋

Omakase $398 每位
沙律
飯前沙律,酸酸甜甜,帶有柚子味,開胃😋

泡菜三點盛
辣泡菜,另一開胃精選!❤️

塩味盛
塩味上牛舌
牛舌肉汁豐富,鹽味帶出牛味,正!⭐️

蔥鹽味若雞精選2種
雞胸肉同雞髀肉,各有千秋,雞胸肉實淨,雞髀肉嫩滑😘

海老
大大隻海蝦😍見到都吸引!多汁鮮嫩🫢

燒肉汁盛
特上牛胸腹肉
油脂較少但極多肉汁,十分軟腍,香味濃郁

黑毛和牛特選小排
肉質柔軟,油脂味濃,入口即溶,十分香濃

黑毛和牛赤身
油花分布平均,肉味豐富,比小排更帶有彈性

牛板腱肉
口感最豐富,板腱有嚼勁,兩邊肉味豐厚

黑毛和牛上肋骨中肉 $198

野菜
有雞髀菇、南瓜、冬菇🤤配燒肉,絕配!

海澡湯

地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
2022-12-23 67 浏览
天氣咁凍簡直呼喚緊我食燒肉,YAKINIKU KAKURA是日本佐賀過江龍,主打來自日本高質的黑毛和牛,當然試試佢。🥩💁🏻‍♀️坐低就決定點Omakase套餐,有前菜、牛肉、雜錦、主食及甜品,樣樣都試到唔使煩。前菜🥗沙律、 泡菜三點盛三點盛希泡菜、醃蘿蔔、醃青瓜,醃蘿蔔爽脆多汁醱咪咪,十分解膩,生菜沙律清新爽口。燒肉拼盤🥩🥓🍖全郭已經以燒汁調味,不過另外附上既3種醬油都各有特色黑毛和牛特選牛小排:油脂豐富,入口軟林林又有牛味黑毛和牛赤身:油脂相對上較少,但主要食牛肉本身味道,帶口感牛板腱:肉身較薄,帶筋腱位有嚼勁,但都唔會有渣特上牛胸腹肉:肉質纖維明顯,但仍然入口即河融雜錦拼盤🦐🦑🦀海老﹕用少少鹽吊味,勁大隻燒耐左都唔會覺得老,蝦頭爆膏牛舌:入口即融,加檸檬汁勁夾蔥鹽味若雞:烤至焦脆但肉質仍然軟林,唔食牛既朋友都一樣有好野食牛腸🐮另外點,油脂超級豐富,燒至焦脆充滿香味,口感一流石燒雞肉泡菜鍋飯🥣石鍋飯熱辣辣,滿滿韓式風味白桃乳酸梳打🍹桃味香濃,清香冰爽,燒肉必備。小插曲係朋友唔小心倒瀉左,侍應清理好後二話不說補返一杯,超級加分

前菜🥗
沙律、 泡菜三點盛

燒肉拼盤🥩🥓🍖
全郭已經以燒汁調味,不過另外附上既3種醬油都各有特色
黑毛和牛特選牛小排:油脂豐富,入口軟林林又有牛味
黑毛和牛赤身:油脂相對上較少,但主要食牛肉本身味道,帶口感
牛板腱:肉身較薄,帶筋腱位有嚼勁,但都唔會有渣
特上牛胸腹肉:肉質纖維明顯,但仍然入口即河融

雜錦拼盤🦐🦑🦀
海老﹕用少少鹽吊味,勁大隻燒耐左都唔會覺得老,蝦頭爆膏
牛舌:入口即融,加檸檬汁勁夾

牛腸🐮
另外點,油脂超級豐富,燒至焦脆充滿香味,口感一流

石燒雞肉泡菜鍋飯🥣
石鍋飯熱辣辣,滿滿韓式風味

白桃乳酸梳打🍹
2022-12-22 514 浏览
放假去咗沙田新城市行街,突然好想食燒肉記得新城市廣場日式燒肉店好正。就係YAKINIKU KAKURA 😋睇吓menu 呢個餐好正勁多嘢食,就決定食呢個omakase餐😍先嚟個omakase沙律同泡菜三點盛醒吓個味蕾先。沙律有啲木魚絲配埋沙律菜食落又幾特別。泡菜三點盛其實有泡菜、青瓜同蘿蔔。辣辣地幾醒胃。塩味盛有牛舌、雞同海老。燒肉汁盛有四款牛,黑毛和牛赤身、黑毛和牛特選小排、特上牛胸腹同牛板腱肉。開爐燒吓海老先!嘩海老食落好新鮮肉質彈牙。好味😋已經等唔切要燒啲肉食。好香呀!加埋幾埋野菜一齊燒。黑毛和牛肉質鮮嫩、食落好juicy 、真係好鬼yummy😋仲有三款醬汁。石燒雞肉泡菜鍋飯熱辣辣既鍋飯撈撈佢嚟食特別好味😋海澡湯食埋個甜品真係大滿足😋
放假去咗沙田新城市行街,突然好想食燒肉
記得新城市廣場日式燒肉店好正。
就係YAKINIKU KAKURA 😋

睇吓menu 呢個餐好正勁多嘢食,就
決定食呢個omakase餐😍

先嚟個omakase沙律同泡菜三點盛
醒吓個味蕾先。
沙律有啲木魚絲配埋沙律菜食落又幾特別。
泡菜三點盛其實有泡菜、青瓜同蘿蔔。
辣辣地幾醒胃。

塩味盛有牛舌、雞同海老。

開爐燒吓海老先!
嘩海老食落好新鮮肉質彈牙。好味😋

已經等唔切要燒啲肉食。好香呀!
加埋幾埋野菜一齊燒。

黑毛和牛肉質鮮嫩、食落好juicy 、
真係好鬼yummy😋仲有三款醬汁。

熱辣辣既鍋飯撈撈佢嚟食特別好味😋

海澡湯

食埋個甜品真係大滿足😋
2022-12-19 120 浏览
呢間燒肉質素高,價錢合理。食完真係會再嚟幫襯。12點開門去到已經有好多人喺度等緊位,真係犀利。平日來講真係估唔到咁多人。午市有多款套餐,基本上豬牛雞唔同嘅肉類都可以揀午餐包沙律、餐湯、小食、甜品。我哋比較鍾意食牛,所以全部揀咗牛。▶️黑毛和牛大判燒盛合$368呢個黑毛和牛大盤燒一定要叫,因為真係好好味😋大大塊和牛油脂分布非常好,薄薄的食落去牛香超級重,好好味!另外仲有其他牛肉每一款都好食🤤夠晒肉汁!▶️美國榖飼牛盛合$188美國榖飼牛都唔錯,兩款肉共有六片牛。又唔會好肥,肉質都幾好。午市套餐可以優惠價加購唔同食品,我哋加咗牛舌 +$48。牛舌味道爽口,亦都好食。最後甜品用個盒裝住賣相幾日式,係杏仁布丁、雲呢拿糯米糍。

我哋比較鍾意食牛,所以全部揀咗牛。

▶️黑毛和牛大判燒盛合$368

▶️美國榖飼牛盛合$188

最後甜品用個盒裝住賣相幾日式,係杏仁布丁、雲呢拿糯米糍。
2022-12-15 100 浏览
—平日都要等位 果然人氣高企限時90分鐘都足夠燒OMAKASE COURSE($398 2位起)沙津 泡菜三點盛食咗燒肉再食沙律 感覺refreshing d 冇咁膩塩味上牛舌/蔥鹽味若雞精選/海老薄薄牛舌 大火快燒兩面雞肉嫩滑唔嚡身 大蝦扎實爽彈特上牛胸腹肉/黑毛和牛特選小排牛板腱肉/黑毛和牛赤身/野菜切肉時處理得好 燒時唔會因收縮而捲曲和牛份外柔軟富脂香 赤身有油花但不會過多 食其肉味牛胸腹肉 每啖都肉汁迸發牛板腱肉 比較有嚼口大判燒!黑毛和牛西冷($178)另外嗌咗份餐廳名物薄切和牛西冷濃郁肉香氣 口感嫩而多汁 石燒雞肉泡菜鍋飯想食飯焦嘅話 可以等一陣先再撈滿滿配料 熱氣騰騰好惹味 配埋海藻湯一齊食更佳甜品 杏仁豆腐同雪見大福雪糕———————————————————YAKINIKU KAKURA沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖
平日都要等位 果然人氣高企
限時90分鐘都足夠燒
OMAKASE COURSE($398 2位起)
沙津 泡菜三點盛
和牛份外柔軟富脂香
赤身有油花但不會過多 食其肉味
牛胸腹肉 每啖都肉汁迸發
牛板腱肉 比較有嚼口
大判燒!黑毛和牛西冷($178)
另外嗌咗份餐廳名物薄切和牛西冷
———————————————————
YAKINIKU KAKURA
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖
2022-12-14 70 浏览
冬天又係食燒肉嘅時候啦🔥😋-大判燒!黑毛和牛西冷 $178每次食燒肉都必叫嘅😚職員會幫手燒埋,配埋粒溫泉蛋食,正呀!☺️-黑毛和牛腹柳小排 $148-黑毛和牛內橫膈膜 $188-壺漬 KAKURA 牛胸腹肉 $138呢個都係必點呀!抵食,同男友一致都認為好味😋-日本蠔 $38燒完都係脹卜卜嘅🦪-辣冷麵(小) $38-KAKURA沙律 $78-KAKURA牛肉飯 $98-麒麟一番榨啤酒 (600ML樽裝) $68
冬天又係食燒肉嘅時候啦🔥😋
大判燒!黑毛和牛西冷 $178

黑毛和牛腹柳小排 $148

黑毛和牛內橫膈膜 $188

壺漬 KAKURA 牛胸腹肉 $138

呢個都係必點呀!抵食,同男友一致都認為好味😋

燒完都係脹卜卜嘅🦪
辣冷麵(小) $38

KAKURA沙律 $78

KAKURA牛肉飯 $98

麒麟一番榨啤酒 (600ML樽裝) $68

沙田新城市廣場7樓空中花園是每年聖誕燈飾人氣打卡點,今年主題以秘魯彩虹山及草泥馬為設計靈感。由璀璨燈光和超萌名物「草泥馬」打造出浪漫星光打卡位,感受濃濃節日氛圍。打完卡後就來到同一樓層的Yakiniku Kakura,以日本九州佐賀NO.1超人氣燒肉圍爐取暖。卡位坐得寬敞舒適,以木材元素打造的裝潢,散發濃濃和風禪意。抽風系統做到足,不會燒到煙霧瀰漫。掃描QR code後就可用手機點菜,方便快捷。店內供應檸檬汁、特製辣椒醬和招牌醬汁,充分提升肉品的風味。燒肉前在爐上投下一粒牛脂肪,傳來油脂熔化的滋滋聲響。餐牌主打日本直送國產和牛,以各種部位切成不同厚薄,傳達和牛的最原始風味。大判燒!黑毛和牛西冷 $178和牛西冷肉質細嫩,脂肪比例平均,切成薄片更能感受到入口即溶的口感。還有專人代燒和牛西冷,服務貼心,不用擔心自己會把肉烤焦。將日本鮮雞蛋打成蛋漿,蘸進薄切黑毛和牛,入口更滑溜,這樣最能嘗出肉質的鮮嫩。黑毛和牛腹柳小排 $148腹柳小排是肋骨附近經常運動的部位,瘦肉與油花的味道達到美妙的平衡。肉質相比其他和牛部位較有嚼勁,肉汁飽滿,配合和風甘甜醬汁更能突出紅肉鮮味。牛板腱肉 $98牛板腱位於

卡位坐得寬敞舒適,以木材元素打造的裝潢,散發濃濃和風禪意。

抽風系統做到足,不會燒到煙霧瀰漫。

掃描QR code後就可用手機點菜,方便快捷。

店內供應檸檬汁、特製辣椒醬和招牌醬汁,充分提升肉品的風味。

燒肉前在爐上投下一粒牛脂肪,傳來油脂熔化的滋滋聲響。

燒肉

黑毛和牛

大判燒!黑毛和牛西冷 $178

大判燒!黑毛和牛西冷

還有專人代燒和牛西冷,服務貼心,不用擔心自己會把肉烤焦。

黑毛和牛腹柳小排 $148

牛板腱肉 $98

牛板腱位於牛肩胛內側部位,屬於油脂含量少的瘦肉,中間含有肉筋,口感帶彈性及拉伸感。

牛板腱肉

烏賊 $58

燒魷魚鮮味肉厚,加上爐火不會過猛,不怕會燒得過韌,肉質爽口彈牙。

烏賊

日本蠔 $38

以錫紙器皿盛載海鮮,減少燒烤時蒸發過多水份,日本蠔肉質鮮嫩,將蠔身一啖滑入喉。
日本蠔

帆立貝 $78

大粒肥厚的帆立貝肉身光滑細緻,味甜富彈性,與熱溶牛油更是天作之合。

帆立貝

若雞雞脛柳 $80

日本若雞較有嚼勁且肉味濃郁,醃得入味,經過燒烤更能感受肉汁流淌。

若雞雞脛柳

每口都是啖啖肉,肥瘦交織融合,肉味相比一般雞肉更加香濃。

若雞雞脛柳

若雞雞胸柳 $68

雞胸脂肪比例少,燒肉來說算是油花較輕的肉類。

若雞雞胸柳

肉質緊緻結實,燒香後肉汁都被緊緊鎖住,口感不會過於粗糙。

牛油男爵薯 $48
烤過後更能濃縮其香甜的薯味,內裡薯蓉口感份外綿軟,牛油香氣濃盛,享受熱呼呼的食感。

牛油男爵薯

Kakura 牛肉飯 $98

燒牛肉帶有焦香,蛋黃仍是處於半流質狀態,刺破溫泉蛋後,蛋漿亦會漸漸流出,飯粒吸飽醬汁,纏著一層滑溜靈動的半熟金黃蛋汁,相當好下飯。

Kakura 牛肉飯

用餐過後奉上甜品杏仁豆腐和雲呢拿雪米糍,不另收費,賣相貫徹和風料理的優雅精髓,白嫩嫩、滑溜溜,味道亦不會過甜。

2022-12-12
庆祝纪念
纪念日
烏賊
帆立貝
牛油男爵薯
大滿足之夜👏🏻🇯🇵🎌 ʸᵃᵏⁱⁿⁱᵏᵘ ᴷᵃᵏᵘʳᵃ依間日本餐廳燒肉真係好高質😭質素完全拍得住係日本🇯🇵食既燒肉🥩肉質超級嫩滑 燒一陣啲汁就爆哂出黎入口即溶 尤其係黑毛和牛赤身 大推❗️餐廳環境好有置身日本既感覺平時經過都有好多人排隊平日去會快啲入到座🎌我哋叫咗ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ 二人起👦🏻👧🏻 $398/ppl❍ 沙律🥗& 泡菜三點盛❍ 塩味上牛舌、蔥鹽味若雞、海老特上牛胸腹肉、黑毛和牛特選小排、牛版腱肉、黑毛和牛赤身、野菜❍ 石燒雞肉泡菜鍋飯、海澡湯、甜品❍ 一番搾啤酒🍻
大滿足之夜👏🏻🇯🇵🎌 ʸᵃᵏⁱⁿⁱᵏᵘ ᴷᵃᵏᵘʳᵃ

平時經過都有好多人排隊
平日去會快啲入到座🎌

我哋叫咗ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ 二人起👦🏻👧🏻 $398/ppl
❍ 沙律🥗& 泡菜三點盛
❍ 塩味上牛舌、蔥鹽味若雞、海老
特上牛胸腹肉、黑毛和牛特選小排、
牛版腱肉、黑毛和牛赤身、野菜
❍ 石燒雞肉泡菜鍋飯、海澡湯、甜品
❍ 一番搾啤酒🍻
日本過江龍燒肉店,紅磡、銅鑼灣都有分店,睇黎好受歡迎,係沙田開第三間分店。作為為食沙田友,第一時間黎試。個日6:30pm 入座,仲有位,但之後晚市都幾Full,建議book定枱!🍴大判燒! 黑毛和牛西冷 $178海外店限定‼️去唔到日本,呢到食著先,有專人係你面前燒。黑毛和牛被譽為日本最自豪既第一牛品種,鹿兒島產有保證,油花雪白細密。拌生雞蛋食,入口牛肉軟腍腍,雞蛋滑捋捋,唔使點咀嚼就滑入喉嚨。西冷部位肥瘦適中,食完都唔覺膩。🍴Omakase Course $398/ppl睇完成份Menu,覺得性價比最高,有齊前菜、肉肉、主食同甜品,試到和牛之餘又飽肚。套餐設計亦盡心思,共四款牛肉,兩款和牛當中比你試勻一肥 (牛小排) 一瘦 (赤身) 既分別,非和牛都咁設計。不同部位切成唔同厚度,務求呈現牛肉最佳質感。🔸前菜: 泡菜三點盛有傳統泡菜、醃青瓜同白蘿蔔,入口酸辣解膩; 沙律加入木魚碎同柚子汁,清新開胃; 海澡湯清潤,食到中途可以飲啖消滯。🔸燒肉拼盤:以燒汁調味。黑毛和牛特選小排: 屬於牛肉稀少部位,肉香與油香並重,油花豐富,爐火迫出油脂,入口柔軟豐腴;黑毛和牛赤身:相對牛小排瘦,肌肉中分佈著

🍴大判燒! 黑毛和牛西冷 $178

🍴Omakase Course $398/ppl
Omakase  Course

泡菜三點盛

🔸燒肉拼盤:以燒汁調味。
黑毛和牛赤身:相對牛小排瘦,肌肉中分佈著脂肪,同樣軟熟,帶些微彈力;
牛板腱肉:薄切快熟,板腱位置有嚼勁,肉味相對濃郁
特上牛胸腹肉:堪稱牛五花,肉質相對結實,油花紋路明顯
黑毛和牛特選小排

🔸另一拼盤:主要以鹽調味。
海老:推薦‼️ 烤至焦脆,必定連殻吮😂頭蝦一咬爆膏,肉質彈牙
海老

牛舌:燒肉必備,獨有牛內臟味道濃郁,入口爽彈;
蔥鹽味若雞:蔥油雞皮烤至乾脆,肉質結實
野菜有雞肶菇、冬菇、南瓜同洋蔥

🔸石燒雞肉泡菜鍋飯:石鍋夠熱,食到最後,飯仲噴煙,仲有滿滿的飯焦。材料豐富,有雞肉、韭菜、豆芽…每啖都香辣暖胃。
石燒雞肉泡菜鍋飯

🔸甜品:雪糕糯米、杏仁豆腐:無論有冇叫套餐,每位客人都有😍杏仁豆腐有驚喜,滑嫩動L,作為一餐總結,好滿足!

2022-12-05
Omakase  Course
  • 海老
  • 黑毛和牛特選小排
一到冬天就想打個邊爐、燒過肉暖暖身!臨近年尾,又係時候獎勵下自己,當然要搵間自己最愛嘅高質日式燒肉,盡情豪歎吓啦!大判燒!黑毛和牛西冷見到燒肉上面嘅大理石紋都即刻流晒口水,和牛獨有嘅柔軟甘香真係無得輸,入口即溶,加埋溫泉蛋真係極級享受!黑毛和牛腹前小排講明食到盡,梗係要嗌多幾款和牛過足口癮!入口juicy又嫩口嘅腹前小排,油花甘腴,外面帶陣陣炭火香,肉味香濃!黑毛和牛內橫膈膜第一次食呢個部位好有驚喜!肉質帶有咬勁同時鮮嫩多汁,油花較少減少油膩感,唔怪之得話係日式燒肉店必食嘅極品牛部位!塩味上牛舌以塩醃過嘅牛舌經燒烤口感彈牙,充滿牛肉特有滋味,愈食愈香!鹿兒島和牛他他和牛他他幼滑軟腍,仲帶有一份鮮甜味,蛋黃同麻油提升咗和牛嘅鮮味,加埋洋葱絲一齊食好開胃!冷麵食完一餐咁豐富嘅燒肉,用一碗冷麵作結就最好不過!冷麵清涼嘅湯底中和左燒肉嘅油膩感,麵條爽口彈牙,泡菜令湯底味道微辣,簡直係完美配搭!

黑毛和牛腹前小排

黑毛和牛內橫膈膜

塩味上牛舌
以塩醃過嘅牛舌經燒烤口感彈牙,充滿牛肉特有滋味,愈食愈香!

鹿兒島和牛他他

冷麵

2022-11-22 119 浏览
📍沙田日式燒肉店Yakiniku Kakura 上個星期六喺沙田睇下有咩餐廳有set lunch🇯🇵🎌見到依間燒肉店幾高質!♪( ´θ`)ノ介紹俾大家!🥩燒肉海鮮盛合 $168我覺得依間餐廳幾啱選擇困難症嘅朋友試!因為有好多餐都包咗好多唔同種類嘅嘢食!😍😍🔥依個餐有曬🥩牛、雞同海鮮🦞重點係味道方面係超級入味 同埋牛肉好有牛香味 雞係雞腿肉 所以好滑好正!海鮮方面烏賊同牛油带子都好正!牛油带子好有牛油香😋😋蝦就麻麻地吧 有啲梅〜不過依促價錢叫得過吖!!🐖Kakura 燒肉盛合 $128另外依個都唔錯!😁首先價錢親民〜$128 有九塊肉 分別3豬3雞3牛!全部都好入味 🐖豬冇臭味之餘仲好香!正吖😍💕🎂甜品 去到最後每個lunch set都有甜品〜因為佢個menu冇寫明甜品有啲咩 所以可能會不定期轉 (?)左邊嘅係杏仁豆腐奶凍 杏仁味好重 同埋做到好滑😍好順口!右邊係ice cream mochi 好chewy 都很好吃喔😋📍沙田日式燒肉店Yakiniku Kakura沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖
📍沙田日式燒肉店Yakiniku Kakura

🥩燒肉海鮮盛合 $168

🐖Kakura 燒肉盛合 $128

🎂甜品

📍沙田日式燒肉店Yakiniku Kakura
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓701號舖
2022-11-17 123 浏览
世界級燒肉🥩果日完左assessment 諗住同同事食下好野🥹地頭蛇同事推介左依間佢地平日都會黎食既燒肉😋我叫左個辣冷麵,同m左同事咖喱吉列豬扒飯,再散叫左個西冷,牛腹(好似係,同一份雞我一食佢個冷麵已經震驚😨cls!!!點解可以咁好食!酸味同甜味balance得勁好!加上伴上嘅泡菜牛蒡,升級左成個冷麵嘅口感🫡再食隔離同事嘅咖喱吉列豬扒,再度震驚🤯好好食啊!重點戲 燒肉!1️⃣燒咗西冷先好好食!好感動2️⃣燒雞係我成世人食過最好食嘅燒雞🤫從來冇想像過燒雞可以咁好食3️⃣牛腹肉依塊真係mind blowing🤯🤯一入口啲油脂嗶晒出嚟👅成塊嘢入口即溶左!大顛架🤯好想瘋狂食佢之前去牛角特登嗌佢啲貴set黎食,完全比唔上呢間!咁當然價錢都係💸💸🤓🤣🤣🤣Ps. 佢嘅午市套餐仲有包埋甜品有個雪米糍同埋杏仁布甸好開心好驚喜因為有兩個🥳唔識杏霜嘅我 竟然會覺得呢個布甸幾好食🥹食完個甜品 喂呢個滿意嘅午餐或劃上一個完美嘅句號。Feel到夜晚嚟食 如果我要食到飽 人均600/700走唔甩😂😂所以我呢啲窮撚都係食返佢嘅午市套餐算🤫⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍YAKINIKU KAKURA
世界級燒肉🥩
果日完左assessment 諗住同同事食下好野🥹
地頭蛇同事推介左依間佢地平日都會黎食既燒肉😋

再食隔離同事嘅咖喱吉列豬扒,再度震驚🤯好好食啊!

重點戲 燒肉!

3️⃣牛腹肉
依塊真係mind blowing🤯🤯
一入口啲油脂嗶晒出嚟👅
成塊嘢入口即溶左!大顛架🤯好想瘋狂食佢
之前去牛角特登嗌佢啲貴set黎食,完全比唔上呢間!
咁當然價錢都係💸💸🤓🤣🤣🤣

Ps. 佢嘅午市套餐仲有包埋甜品
有個雪米糍同埋杏仁布甸
好開心好驚喜因為有兩個🥳
唔識杏霜嘅我 竟然會覺得呢個布甸幾好食🥹
食完個甜品 喂呢個滿意嘅午餐或
劃上一個完美嘅句號。

所以我呢啲窮撚都係食返佢嘅午市套餐算🤫
📍YAKINIKU KAKURA
2022-11-13 226 浏览
上次行街發現有間貴價版既燒肉like , 見到午餐menu 好似幾抵食,所以就book 左星期日黎試下環境都幾闊落,可以坐得舒舒服服咁食,自己用QR code 點餐,我地叫左3個餐:黑毛和牛大批燒拼牛板鍵$258牛舌餐 $128再加$98 叫左份和牛腹小排呢兩個餐都包沙律、前菜、餐湯、白飯、汽水、甜品最後叫冷麵餐$88冷麵餐就冇跟餐湯,其他都包埋! 佢擺定舊肥膏俾你地一陣擦下個爐,上菜都幾快,感覺好豐富,要試下味道先。個沙律好味,但個前菜麻麻地呢個冷麵餐其實係物超所值,太耐冇去韓國好掛住食冷麵,特別係燒下肉時食啖冷麵係好正,佢味道唔太酸,岩岩好,好鍾意呢個麵

黑毛和牛大批燒拼牛板鍵$258
牛舌餐 $128再加$98 叫左份和牛腹小排
呢兩個餐都包沙律、前菜、餐湯、白飯、汽水、甜品
最後叫冷麵餐$88
冷麵餐就冇跟餐湯,其他都包埋!

個沙律好味,但個前菜麻麻地

冷麵餐

冷麵餐
甜品
二訪!❤️沙田超正燒肉❤️。。。呢度主打黑毛和牛同KAKARA燒肉款款都好味好juicy💕第一次嚟,叫過$998的燒肉拼盤,試過邊款好味,今次全部散叫👏🏻推介:⭐️黑毛和牛嫩肌里肉肉味香濃!好嫩滑!⭐️壺漬KAKURA牛胸腹醃得好入味,甜甜哋,肉質juicy!⭐️黑毛和牛裏腹牛柳勁香油脂味!油花分佈好平均,不過當然都有少少膩😂⭐️鹿兒島和牛他他可以食全生的人士不妨試下!肉質鮮嫩,溝埋汁同雞蛋食非常嫩滑!正👍🏻食完燒肉仲有每人一客甜品送🙊成餐飯勁滿足🥰
二訪!❤️沙田超正燒肉❤️

呢度主打黑毛和牛同KAKARA燒肉
款款都好味好juicy💕

推介:
⭐️黑毛和牛嫩肌里肉
肉味香濃!好嫩滑!

⭐️壺漬KAKURA牛胸腹
醃得好入味,甜甜哋,肉質juicy!

⭐️黑毛和牛裏腹牛柳
勁香油脂味!油花分佈好平均,不過當然都有少少膩😂

⭐️鹿兒島和牛他他

食完燒肉仲有每人一客甜品送🙊成餐飯勁滿足🥰

2022-11-05 2118 浏览
涼風來襲,香噴噴的日式燒肉最吸引。YAKINIKU KAKURA是日本過江龍,空間感寬闊,坐在舒適的座位,品嚐高質的黑毛和牛,誘人肉香令人垂涎。Omakase套餐 ($398/head)十分豐盛,有前菜、燒肉、海鮮、主食及甜品,滋味滿足。沙律/ 泡菜三點盛三點盛: 泡菜、醃蘿蔔、醃青瓜,醃蘿蔔爽脆多汁,微微香辣之餘,十分解膩,還有蔬菜沙律清爽味蕾。燒肉拼盤:✨特上牛胸腹肉✨黑毛和牛赤身✨黑毛和牛特選小排✨板腱牛排每塊的牛肉雪花滿佈,厚切肥美,令人食指大動。先塗上牛油,把牛胸腹肉放在烈火上燒,網紋顯然易見,傳來陣陣炭燒肉香,邊沿燒至焦香,沾上香甜燒肉汁,濃郁的肉汁在口腔散發,十分迷醉。和牛赤身燒至五成熟,嫰紅多汁,咀嚼之間,豐沛肉汁釋放出來,令人倍感回味…黑毛和牛小排油脂被猛火迫出,由豔紅變成深褐色,入口肉質軟腍,熱燙的肉汁,香稠油潤,十分邪惡,令人暖意入心。燒海老/ 鹽燒上牛舌/ 蔥鹽味若雞精選/ 野菜巨型海老肉身肥厚,傳來陣陣誘人鮮香,蝦肉彈牙爽口,連同蝦頭的蝦膏享用,真是雙倍滋味! 薄切牛舌,燒至微微彎曲,烤出外層酥香,爽彈帶嚼勁,十分窩心。蔥鹽味雞柳雞皮金香,內裡仍滑溜,真的不錯

沙律/ 泡菜三點盛

燒肉拼盤:
✨特上牛胸腹肉
✨黑毛和牛赤身
✨黑毛和牛特選小排
✨板腱牛排

燒海老/ 鹽燒上牛舌/ 蔥鹽味若雞精選/ 野菜
巨型海老肉身肥厚,傳來陣陣誘人鮮香,蝦肉彈牙爽口,連同蝦頭的蝦膏享用,真是雙倍滋味! 薄切牛舌,燒至微微彎曲,烤出外層酥香,爽彈帶嚼勁,十分窩心。蔥鹽味雞柳雞皮金香,內裡仍滑溜,真的不錯。

石燒雞肉泡菜鍋飯/海藻湯
襯熱把温泉滑蛋拌勻米飯,混合豆芽、泡菜、菠菜、紫菜絲等,清新而滋味,底部還有香脆飯焦,十分温䁔。

甜品: 杏仁豆腐布丁及雪米糍
杏仁奶凍滑溜清甜,啖啖杏仁芳香滲進柔嫩奶凍中,震騰騰又順滑,令人一試愛上! 雪米糍煙韌,令人滿足。

帆立貝 $78
帆立貝滑溜肥厚,半溶的牛油令貝身更濕潤,鮮香中沁出咸香,十分惹味。

日本蠔 $38
圓潤的蠔身浸泡在半溶的牛油中,大口咬下,蠔身的肉汁鮮甜細膩,綿化口感很吸引!
白桃乳酸梳打 $42
白桃乳酸入口濃香,拌勻後帶酸甜有致,清香而蜜甜,吃完燒和牛後,再呷一口十分舒爽!
冷麵 $38
水冷麵輕盈,吸啜一口透心涼,淡淡麻油香氣,搭配青瓜絲,平衡油膩感,清新味蕾。