2021-06-07
今日再嚟食呢度嘅廚師發辦Sunday brunch,訂位要個半月前查維基百科,廚師發辦嘅日語(お任せ)英語(Omakase)意思係交俾我啦,指由主廚全權代替客人挑選食材並製作料理,係日本同香港好流行。Omakase主廚料理早午饗宴係以精挑細選日本頂級時令食材巧製5道或8道,透過充滿藝術色彩的西式烹調風格,發揮超凡創意的菜式我都係第一次食咁特別嘅brunch 5道菜 HK$538,選擇8道菜只需額外HK$60,即可多添3道包括是日烤肉及甜點等精美菜餚主菜之前嘅軟熟麵包,暖暖哋,醮上海苔牛油第一道菜吞拿魚入口即融,蟹肉鮮甜,啫哩鹹鹹哋,口感一流,以鲜荷葉擺上,視覺藝術一致認同係八個菜中最美味嘅第二道菜香煎帶子,外焦內軟,配芫荽汁好清新第三道菜第四道菜石斑魚個皮煎得好靚,肉質嫩滑,配香茅汁美味第五道菜黑豚肉啲肥肉似猪油渣咁,好香脆但又唔油第六道菜和牛配黑松露汁,伴幾片香草,五成熟,肉質嫩笫七道菜法式焗芝士,煙靭,亞哥至愛第八道菜總結:這個brunch食材新鮮豐富,有tuna, 蟹肉,帶子,和牛,老虎班,黑豚肉,雞等等,每道菜份量剛好,慢煮慢吃,由12点食到3点,現埸所見,坐满食客。亞妹話係
Omakase主廚料理早午饗宴係
主菜之前嘅軟熟麵包,暖暖哋,醮上海苔牛油
第一道菜
Umami
第二道菜
Scallop
香煎帶子,外焦內軟,配芫荽汁好清新
第三道菜
Guinea fowl
第四道菜
Grouper
石斑魚個皮煎得好靚,肉質嫩滑,配香茅汁美味
第五道菜
Kintoa pork
黑豚肉啲肥肉似猪油渣咁,好香脆但又唔油
第六道菜
Wagyu beef
和牛配黑松露汁,伴幾片香草,五成熟,肉質嫩
笫七道菜
Fromage
法式焗芝士,煙靭,亞哥至愛
第八道菜
Blizzard
亞妹話係香港,呢個水平唔算貴,主要而家疫情,所以咁平,會員有七五折。記得之前食過廚師發辦嘅中式私房菜,五至六度菜,每人就要一千蚊,睇嚟呢度抵食好多