2020-11-22
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.★彡 𝕳𝖆𝖕𝖕𝖞 𝕱𝖆𝖙𝖍𝖊𝖗’𝖘 𝕯𝖆𝖞 彡★ // @whisk.hk 🌟 WHISK 《👽食神大媽父親節紀錄系列》⠀.💁♀️ 圖片展示美食為:.𝑮𝒂𝒓𝒍𝒊𝒄 𝑹𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍𝒆 𝑪𝒓𝒐𝒖𝒕𝒐𝒏 .𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒖𝒎𝒎𝒆𝒓 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 .𝑷𝒖𝒓𝒑𝒍𝒆 𝑪𝒂𝒓𝒓𝒐𝒕 & 𝑩𝒍𝒐𝒐𝒅 𝑶𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 𝑽𝒆𝒈𝒆 𝑺𝒄𝒐𝒐𝒑.𝑪𝒐𝒄𝒐𝒏𝒖𝒕 𝑩𝒍𝒊𝒛𝒛𝒂𝒓𝒅⠀.🐂 𝑩𝒓𝒂𝒊𝒔𝒆𝒅 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒌要讚下牛肉非常嫩滑,入口無渣,醬料非常濃郁,松露香味尚可,份量大,性價比黎講絕對係非常高!.🐂 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒖𝒎𝒎𝒆𝒓 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 要選成餐飯最鍾意嘅美食,反而係呢個配菜!表層有松露,裡面有和牛同日本舞茸!超級香同埋有接近分子料理嘅感官刺激!🤩 .至於foie gras,大媽已經將佢同魚翅乳豬呢類耶一齊戒左好耐,所以無辦法評論。⠀.🍎 𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝑾𝒂𝒔𝒂𝒃𝒊 𝑺𝒐𝒓𝒃𝒆𝒕 主菜雖然係魚,但係大媽不得不讚一讚呢個配菜。佢係用青蘋果
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁♀️ 圖片展示美食為:
𝑮𝒂𝒓𝒍𝒊𝒄 𝑹𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍𝒆 𝑪𝒓𝒐𝒖𝒕𝒐𝒏
𝑮𝒂𝒓𝒍𝒊𝒄 𝑹𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍𝒆 𝑪𝒓𝒐𝒖𝒕𝒐𝒏
Truffle and Kale
𝑪𝒐𝒄𝒐𝒏𝒖𝒕 𝑩𝒍𝒊𝒛𝒛𝒂𝒓𝒅⠀
𝑪𝒐𝒄𝒐𝒏𝒖𝒕 𝑩𝒍𝒊𝒛𝒛𝒂𝒓𝒅⠀
🐂 𝑩𝒓𝒂𝒊𝒔𝒆𝒅 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒌
𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒖𝒎𝒎𝒆𝒓 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 ⠀
𝑺𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑭𝒐𝒊𝒆 𝑮𝒓𝒂𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒉𝒊𝒕𝒂𝒌𝒆
🍎 𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝑾𝒂𝒔𝒂𝒃𝒊 𝑺𝒐𝒓𝒃𝒆𝒕
主菜雖然係魚,但係大媽不得不讚一讚呢個配菜。佢係用青蘋果同Wasabi混合而成用黎配合魚一齊食嘅醬料,但係大媽認為單獨作為一個sorbet不為過,絕對會為你嘅味蕾帶黎新鮮感。😋⠀
𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝑾𝒂𝒔𝒂𝒃𝒊 𝑺𝒐𝒓𝒃𝒆𝒕
🐖 𝑩𝒐𝒖𝒅𝒊𝒏 𝑵𝒐𝒊𝒓 𝑰𝒃𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐 𝑷𝒐𝒓𝒌
好嫩同埋幾大份,但重點竟然唔係講豬。。。而點解大媽要放盤包上去呢,因為重點係個醬!你會見到一盤類似青苔咁嘅野,唔好以為佢係擺設,其實佢係用黎點麵包嘅牛油黎架!🤗 但點解會生到成PAT青苔咁,因為佢係海苔味!🤣 唔係講笑,有呢碟牛油,真係成盤包食曬都仲得呀!😬😂👍
𝑩𝒐𝒖𝒅𝒊𝒏 𝑵𝒐𝒊𝒓 𝑰𝒃𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐 𝑷𝒐𝒓𝒌
💥 講吓歷史先,查實大媽一向對呢間餐廳係完全接近Blacklist狀態多達六年 🙍🏿♂️ 因為大概五六年前,大媽生日去呢度食佢嘅tasting menu晚餐,結果係非常失望,自此之後就冇再去過。
❗️樓下長文慎入,有興趣知不滿乜嘢先繼續睇 🤣
可能大家會問有啲乜嘢咁唔滿意,好難呢一刻再講返好多detail,畢竟五六年前。主要黎講係服務完全跟唔上!😪 而當年我記得大概HKD 1600定係1800一位,個menu係飛機boarding pass咁嘅,用料同味道絕對唔係佢聲稱嘅等級同質素。座位編排亦好有壓迫感,完全唔舒服。
總之當晚食完,大家一致認同係唔會再去呢間餐廳,呢個價錢唔同你計Pierre呢類優質出品,就連普通出面求其一間steakhouse都分分鐘好過佢。😒
而最近就因為同朋友去樓下國金軒食飯,佢講起樓上呢間好味,我嘅心理陰影記憶喚醒左,席間就同佢講我呢個恐怖回憶。佢話可能而家換咗廚師同班底,真係唔差。所以大媽就心癢癢覺得一於去試吓啦 😆 係,冇錯,大媽係好容易俾人影響好耳仔軟嘅,哈哈 😁
五年過去,發現裝修無咩變,但就明顯覺得座位舒服左超級多!係,我係用超級呢兩個字!😌 就連上麵包嘅一刻,都已經覺得「咦似乎真係有進步?」😇 擺盤各樣野全部提升晒 👍 然後上前菜食第一啖,正!去到主菜、甜品,全部無得彈!😍
大媽正式宣佈,心理陰影全部去除,呢間餐廳絕對值得一試!一於今次出多幾張相,正下名先!🥳 仲要唔知係咪因為疫情影響,而家佢嘅價錢只係等於當年一半多D,大概只需要一千一個人已經食到佢個tasting!❤️ 非常好味又抵食!
👽 食神大媽發覺普遍黎講市場較少推廣或者宣傳爸爸節,但其實爸爸同媽媽係一樣咁偉大對我地咁好架 ❤️ 大媽籍此機會 ㊗️ 天下間所有爸爸都身體健康一個開心父親節 🥰⠀
Complimentary Bread
📍 尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場The Mira Hong Kong 5樓⠀
☎️ +(852)2315-5999
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️