2023-04-15 69 浏览
這間餐廳離地鐵站大概2分鐘,十分之方便,環境舒適適合朋友的聚會,店內還有一個酒庫,適合愛酒人仕.牛肉他他廚師火候控制得宜,令所有肉汁也所在牛肉的身上,配上特色的擺盤,簡直是最完美的配搭.青蘋果配上沙律,味道十分之清新,加上廚師自家製的脆片,令食材的味道完美地呈現出來 點了個14天的熟成牛舌肉質鮮美,柔嫩可口,每一口都在沖擊著你的味蕾,原來牛舌都可以如此特別和美味,令人對牛舌有另一個新的體驗.另一道熟成牛扒牛肉味更加之香濃,每一啖也充滿了肉汁及油香,令人回味十足,感受到最美味的牛肉,原來是這樣的.最後這個士多啤梨甜品,每一啖也有不同的層次,令人感受到幸福的感覺.

2023-04-13 52 浏览
忙碌嘅日常生活需要偶爾慢活調適一下嘛😉😉是晚約咗 @heileychau 👯去食主打自家熟成肉嘅法國料理🍽️一入門口有美酒區供選購🍾🍷被安排用餐嘅位置係木系有情調嘅裝潢!整個晚飯過程都好享受❤️. ✨Hamachi Mosaic Roller $218將油甘魚切成一條條再捲起好精緻🤭魚肉好軟熟又重魚脂味!底下以青口汁做底汁調味!表面再插上白鰹魚乾!睇得又食得🙌🏻. ✨Sichuan Style Dry Aged Bone Marrow With Brioche $178加咗食用花花擺盤極精緻🌺牛骨上有以牛骨髓+牛油+四川香料打成嘅醬料+Dry aged嘅麥芽粉!伴以法式多士同食!又靚又特別!. ✨Pan Seared Coral Trout $358東星斑魚柳軟腍厚肉又唔腥😋加以蕃紅花加蒜打成嘅醬!伴碟係迷你薯仔波配茴香bb😍又係另一道精緻菜式🍴. ✨30 days Dry aged 'Cedar River Prime Stirplein 300g $790三成熟🐂呢個程度最可以完美演繹熟成牛嘅味道同質感👍🏻果然係勁重牛味兼肉質寧舍不同👍🏻沾少少海鹽/牛骨髓醬汁食都好正!另外伴碟有超新鮮
✨Hamachi Mosaic Roller $218
✨Pan Seared Coral Trout $358
三成熟🐂呢個程度最可以完美演繹熟成牛嘅味道同質感👍🏻果然係勁重牛味兼肉質寧舍不同👍🏻沾少少海鹽/牛骨髓醬汁食都好正!另外伴碟有超新鮮嘅澳洲甘筍同野菜🥕清一清食肉時嘅油膩感!
✨Strasberry And Meringue Fire Dessert $158
即係士多啤梨蛋白餅🍓送上枱已經陣陣香濃士多啤梨香氣😍😍入面有士多啤梨雪芭+朱古力慕士+蛋白餅!口感口味都非常豐富!仲有士多啤梨肉同草莓果醬伴住食🍓🍓
2023-04-06 74 浏览
灣仔新開了一間法國餐廳,以熟成牛肉為主,門口擺放了很多品牌的紅酒和白酒,餐廳環境有優雅,窗邊位很有feel。我們在此享用晚餐:.-Hamachi Mosaic Roller以油甘魚在底,旁伴三文魚子,再鋪上白松露片在上,聞到味道已很濃郁,食落去口感更豐富,充滿鹹香。-Seared Foie Gras with kimchi鵝肝入口即溶很惹味,旁伴有泡菜卷,味道香辣,很開胃。-30 days Dry aged ‘Cedar River’ Prime Stirploin 300招牌30日熟成牛肉,用上最高級的西冷牛,肉味很濃郁,旁邊有醬汁和雪花鹽可自由配搭,另有薯蓉和蔬菜。.-Pan Seared Coral Trout以煎的手法來煮東星斑很少有也很新穎!想不到如此美味,外皮很脆,魚肉鮮嫩,比起蒸煮更惹味。.-Strawberry and Meringue甜品是這個士多啤梨蛋白餅,賣相精美,蛋白餅裡有朱古力、士多啤梨雪葩和吉士,很香甜。

我們在此享用晚餐:
.-Hamachi Mosaic Roller

-Seared Foie Gras with kimchi
鵝肝入口即溶很惹味,旁伴有泡菜卷,味道香辣,很開胃。

-Pan Seared Coral Trout
-Strawberry and Meringue
2023-03-23
2023-04-06 65 浏览
之前睇啲飲食節目介紹熟成牛扒,一直都好想試,得知 the victuals 有得食之後,就即刻同朋友嚟試吓入去餐廳之前,首先會經過一個酒庫,份外有格調餐廳嘅座位亦都好闊落,環境同燈光配合下好有氣氛首先,我哋叫咗一份沙律Waldorf salad青蘋果沙律配上合桃脆片同提子乾 ,清爽嘅青蘋果配上甜甜嘅合桃脆片,酸酸甜甜,作為前菜一流之後我哋叫咗一份鵝肝Seared fole gras with kimchi鵝肝配上泡菜油醋汁 伴 芥蘭球沙律,地瓜球同埋自家製泡菜鵝肝配泡菜真係第一次試,鵝肝兩邊煎得香脆,繼而肝心柔軟,入口溶化,泡菜油醋汁亦都平衡返鵝肝嘅油膩感之後我哋叫咗一份魚Pan seared coral trout煎東星班配蕃紅花醬汁,魚皮煎得十分香脆,而東星班嘅肉質細嫩彈牙,啖啖肉係近年食過最好食嘅魚❤️之後就到重頭戲熟成牛扒30 days dry aged cedar River prime stirploin 300g三十日既dry aged 西冷 配上用三種薯仔整出嚟嘅薯蓉熟成牛扒利用牛肉本身帶有的酵素破壞肌肉的結締組織,令肉質更加軟嫩,而且令牛味更加濃郁,此外亦都帶有一股油膩

入去餐廳之前,首先會經過一個酒庫,份外有格調

餐廳嘅座位亦都好闊落,環境同燈光配合下好有氣氛

首先,我哋叫咗一份沙律
Waldorf salad

之後我哋叫咗一份鵝肝
Seared fole gras with kimchi
鵝肝配上泡菜油醋汁 伴 芥蘭球沙律,地瓜球同埋自家製泡菜

之後我哋叫咗一份魚
Pan seared coral trout
係近年食過最好食嘅魚❤️

之後就到重頭戲熟成牛扒
三十日既dry aged 西冷 配上用三種薯仔整出嚟嘅薯蓉
熟成牛扒利用牛肉本身帶有的酵素破壞肌肉的結締組織,令肉質更加軟嫩,而且令牛味更加濃郁,此外亦都帶有一股油膩嘅香味

黎得法國餐廳當然要試埋佢個甜品
Strawberry and meringue
士多啤梨蛋白餅配上朱古力吉士
賣相10分精緻,酸酸甜甜加上脆脆嘅蛋白餅,係一個圓滿嘅句號❤️
2023-04-05 63 浏览
朋友介紹呢度有高質Dry Aged牛扒食,所以就嚟試吓餐廳座位闊落,佈置有情調,內裡仲有酒窖同牛扒櫃可以打卡Waldorf Salad:合桃脆片、提子乾同醃酸青蘋果嘅組合好夾,酸酸甜甜非常開胃。Seared Fole Gras With Kimchi:鵝肝配上泡菜油醋汁食落非常香口,而芥蘭球沙律、地瓜球同自家製泡菜可以中和鵝肝嘅油膩感。Pan Seared Coral Trout:東星斑烹調火候拿捏得非常好,肉質細滑柔嫩,另外配上蕃紅花醬汁加西班牙醬味道層次豐富。30 days Dry Aged Cedar River Prime Stirptloin:西冷肉質非常嫩滑,食落去有淡淡的煙熏香味個人最喜歡這道菜。甜品以Strawberry And Meringue畫上完美句號,蛋白餅配上朱古力吉士及士多啤梨雪葩,唔會太甜膩,非常滿足。
朋友介紹呢度有高質Dry Aged牛扒食,所以就嚟試吓

餐廳座位闊落,佈置有情調,內裡仲有酒窖同牛扒櫃可以打卡

個人最喜歡這道菜。

2023-04-05 452 浏览
早前放工去左灣仔一間新派法國菜餐廳🇫🇷一入門口就見到有個廳專放唔同類型既紅酒白酒,好有氣派!右轉就入左去餐廳,燈光昏暗有情調✨呢度主打熟成牛同精緻既菜式,當然不可以錯過🤩 順次序講下食左咩菜式先😋.🦆Seared Foie Gras with kimchi第一次聽鵝肝配kimchi😳好創新!鵝肝煎得好香,入口即溶,油香在口腔內爆發;配點kimchi正好再醒胃,把剛才的濃郁都化開.🐟Hamachi Mosaic Roller呢道好特別,係用上油甘魚、三文魚子同白松露片堆疊成既精緻料理,入口好濃郁甘香!.🥩30 days Dry aged ‘Cedar River’ Prime Stirploin 300係餐廳既招牌熟成牛肉,採用最高級既西冷熟成30日以上,肉質軟且肉味濃郁,切塊呈上,可見到肉質仍然保持粉嫩。餐廳特別吩咐要由最側邊既牛肉食起到中間,會係逐漸最多肉汁,帶有芝士味,而搭配本身附上的醬汁或雪花鹽更有唔同既風味!旁伴菜心同薯蓉,薯蓉好香濃好creamy!.🐟Pan Seared Coral Trout以為餐廳專做熟成牛肉為招牌主菜,估唔到餐廳烹調魚肉都好出色!呢道以煎香既東星斑為主
🦆Seared Foie Gras with kimchi
🐟Hamachi Mosaic Roller
🐟Pan Seared Coral Trout
以為餐廳專做熟成牛肉為招牌主菜,估唔到餐廳烹調魚肉都好出色!呢道以煎香既東星斑為主,外皮煎得香脆,魚肉超滑爆汁且很鮮美,超好味!個人很喜歡呢道料理😋
🍓Strawberry and Meringue
賣相很精美的甜品,充滿粉紅夢幻,外層是脆卜卜的蛋白餅,內裡是士多啤梨雪葩、吉士忌廉同朱古力,口感豐富且香甜
2023-03-23
  • Pan  Seared  Coral  Trout
2023-04-03 39 浏览
朋友推薦這間新派法國菜,環境一流,挺有情調的,所以今天帶了男朋友來一試,這裡有個小酒窖,有個風乾牛扒櫃,環境氣氛不錯,經過侍應細緻介紹菜式後,點了~熱湯:Baked Dry Aged French Onion Soup洋蔥酥皮湯,內涵很豐富,有風乾牛肉和濃香洋蔥。前菜:Seared Foie Gras With Kimchi新式菜香煎鵝肝配自家醃漬泡菜和蕃薯波,中和了鵝肝的油膩感。主菜:30 days Dry aged 'Cedar River Prime Stirploin乾熟成30天西冷牛扒,頭尾兩邊有著濃濃芝士味,肉味香濃,軟糯得來又有咬口,配上3種小薯磨出的薯蓉,幼滑細膩。主菜:Pan Seared Coral Trout香煎鱸魚,煎得香脆魚皮,肉質細嫰。甜品:Strawberry And Meringue Fire Dessert士多啤梨味和芝士味非常濃郁,配上朱古力慕絲和風乾了的草莓脆,超級美味。

2023-04-03 90 浏览
牛扒食得多,但係熟成牛扒真係好少食。今次同朋友嚟食熟性牛扒,真係好高質好好味!我哋揀咗30風乾熟成44 Farms Prime Striploin。呢塊牛扒夠厚。上檯時見到充滿油脂😍切開入邊肉質非常之靚,多汁。佢有牛肉油香之餘,但係肉質唔會肥膩。鍾意牛嘅邊邊位特別脆。呢塊牛扒,基本上真係食到唔停,而且好滿足🤤🤤🤤呢度除咗熟成牛扒,仲有好多其他菜式。揀咗個沙律🥗好多青蘋果切粒,夠酸又開胃。青蘋果當中夾雜左西芹味,有青蔥感覺。見到有生蠔當然要試下。估唔到生蠔咁新鮮,而且好大隻。另外有蔥油可以加落生蠔食。主菜仲叫咗魚,呢個魚味道唔錯。魚煎得香,金黃色。最後就多甜品,揀咗Strawberry And Meringue。蛋白餅喺甜品都估唔到咁夾,甜品中充滿士多啤梨味。呢度嘅環境好啱飲酒食飯。

主菜仲叫咗魚,呢個魚味道唔錯。魚煎得香,金黃色。

2023-04-03 44 浏览
呢間餐廳主打熟成牛扒,而且鍾意飲酒嘅朋友,呢度都好多酒類嘅選擇。呢度環境幾好,好似私人會所感覺。食完真係覺得好正😋 ▶️ The Victuals Oysters $88@叫咗兩隻生蠔🦪,配上蠔嘅蔥油味道更特別。兩隻生蠔都非常鮮甜,而且海水味濃郁。底下仲有啲蠔膏,鮮味更濃。▶️ Waldorf Salad $158沙律有青蘋果、沙律、杏仁脆片。青蘋果 酸酸甜甜,仲有提子乾同西芹。西芹味都幾重。▶️30 Days Dry Aged '44 Farms' PrimeStriploin $990呢度嘅熟成牛扒真係超好食🤤揀咗五成熟,切開肉質非常粉嫩,牛味相當之濃郁,好香!外邊煎得脆脆地,牛由邊食起,牛油香有層次。薯蓉由3種薯仔打成,相當綿滑。▶️ Pan Seared John Dory $388魚肉質唔錯,面上有炸羽衣甘藍,脆脆地幾好食,底下有兩件白蘿蔔。▶️士多啤梨蛋白餅呢個好特別,有士多雪芭及朱古力mousee。蛋白餅脆脆口感,士多啤梨乾酸酸甜甜。食完之後一定會bookmark 再嚟。熟性牛扒必叫😋😋😋

呢度環境幾好,好似私人會所感覺。食完真係覺得好正😋

▶️ The Victuals Oysters $88@

▶️ Waldorf Salad $158
沙律有青蘋果、沙律、杏仁脆片。青蘋果
酸酸甜甜,仲有提子乾同西芹。西芹味都幾重。

Striploin $990

▶️ Pan Seared John Dory $388

▶️士多啤梨蛋白餅

食完之後一定會bookmark 再嚟。熟性牛扒必叫😋😋😋

2023-04-02 38 浏览
聽妹妹介紹要嘗試一下品嚐熟成牛,終於有機會試一試。來到灣仔的The Victuals,看到餐牌上有很多食物都很想品嚐,最後點了兩個前菜、兩個主菜及一個甜品。每一道菜式,餐廳嘅職員都會介紹一下當中食物所用嘅特製調配醬汁,服務態度都很友善。另外呢到嘅熟成牛係自家製,有自己的風乾櫃。The Victuals Oyster每隻蠔都配上Mixed OysterReductionCream + Scallion Essential Oil,三款蠔的特製醬放在蠔的底部,當食的時候配上特製醬汁,大大將生蠔的鮮味提升。Seared Foie Gras With Kimchi第一次品嚐鵝肝配上Kimchi醬,味道幾特別。30Days Dry aged Cedar River Prime Stirploin 300g風乾30日的西冷切成一片片,清晰見到粉嫩的肉紋,肉質鮮嫩,脂肪比例均勻,每口都有啖啖的芝士香味。Pan Seared Coral Trout往日吃東星班一般都是清蒸,以煎的形式都是第一次。外皮煎得金黃香脆,內裡肉質鮮嫩結實。The Victuals Tiramisu Tiramisu外層包了焦糖
聽妹妹介紹要嘗試一下品嚐熟成牛,終於有機會試一試。

The Victuals Oyster
The  Victuals  Oyster

Seared Foie Gras With Kimchi
第一次品嚐鵝肝配上Kimchi醬,味道幾特別。
Seared  Foie  Gras  with Kimchi

30Days  Dry  Aged  Cedar  River  prime  Stirploin  300G

Pan Seared Coral Trout
Pan  Seared  Coral  Trout

The Victuals Tiramisu
Tiramisu外層包了焦糖杏仁脆片,另外還有用了抽真空製成的朱古力,不論主角還是配角都很美味。
The  Victuals  Triamisu
2023-03-29
The  Victuals  Oyster
Pan  Seared  Coral  Trout
The  Victuals  Triamisu
  • The Victuals Tiramisu
  • 30Days  Dry  Aged  Cedar  River  Prime  Stirploin  300G
  • The Victuals Oysters
2023-03-30 49 浏览
最近同朋友傾開研究熟食牛嘅味道&質感,順勢介紹埋一間專門食熟成牛嘅餐廳比我,於是就同Honey嚟試吓。講一講熟食牛,原來有分乾式熟成同濕式熟成,熟成最大嘅好處係可以利用牛肉本身帶有的酵素破壞肌肉的組織從而令肉質更加軟嫩。今次嘗試嘅呢一間餐廳係用乾式熟成,仲要係風乾30日嘅牛肉。點咗嘅食物包括今次嘅主角:- 30days Dry aged Cedar River Prime Stirploin 300g 美國杉河頂級30天熟成西冷- The Victusls Oyster 生蠔配特製生蠔醬- Pan Seared Coral Trout 煎東星班頭盤點咗The Victusls Oyster,除咗生蠔本身嘅鮮味外,呢度仲特製調配咗自家製嘅鮮蠔醬,大大咁將蠔嘅鮮味提升。主菜30days Dry aged Cedar River Prime Stirploin 300g 嘅熟成牛用咗芝士風乾,除咗本身牛肉嘅香味之餘,仲有啖啖嘅芝士香味,最重要係牛肉以3成熟,肉質嫩滑,真係食過返唔到轉頭!Pan Seared Coral Trout將魚皮煎到金黃色,望落去都好香脆,但我唔食魚,無試到。如果鍾意

點咗嘅食物包括今次嘅主角:
- Pan Seared Coral Trout 煎東星班

如果鍾意食牛嘅朋友,真係要試一試呢度嘅熟成牛。

2023-03-29
呢間Fine Dining喺灣仔地鐵站對出, 最招牌係熟成牛扒,由於乾式熟成嘅牛肉外面脫水,肉味非常濃郁,非常有獨特之處,餐廳入面有一個小酒窖, 好適合識飲識食嘅朋友可以過嚟飲番兩杯。Chicken Golumpki這道菜主要用雞肉慕斯做餡料以煙肉碎黑松露配搭, 在混入蘑菇忌廉醬, 利用捲心菜做外皮包住餡料,再淋上橄欖油和黑醋汁,旁邊放上羊肚菌伴碟,食落味道相當有層次感,每一口足以感受到每款食材的獨特味道。Hamachi Mosaic Roller 這道菜主要是以油甘魚做主菜,再放上乾昆布、 意大利蕃茜和三文魚子做配搭提升口感層次, 主廚利用特製的白昆布醬托底, 令到油金魚的鮮味更出眾, 乾昆布入口爽脆, 意大利蕃茜和三文魚籽大大提升了整道菜的整體的平衡感。14 days dry aged 'Omaha' Beef Tongue主廚利用慢煮方式烹調, 去處理經過14日乾式熟成後頂級嘅厚切奧馬哈美國牛脷心, 再淋上陳醋汁,賣相相當吸引, 入口非常嫩滑, 牛肉味非常濃郁,所有肉汁和油香足以令到口腔感受到嗰種澎湃感覺, 特製嘅陳醋汁酸甜味 完全中和咗多餘油膩嘅感覺, 絕對將牛脷心嘅味道增加,

Chicken Golumpki

Hamachi Mosaic Roller

主廚利用慢煮方式烹調, 去處理經過14日乾式熟成後頂級嘅厚切奧馬哈美國牛脷心, 再淋上陳醋汁,賣相相當吸引, 入口非常嫩滑, 牛肉味非常濃郁,所有肉汁和油香足以令到口腔感受到嗰種澎湃感覺, 特製嘅陳醋汁酸甜味 完全中和咗多餘油膩嘅感覺, 絕對將牛脷心嘅味道增加,更加吸引。

30 days Dry Aged "Swift" Prime Striploin 300G
主打招牌菜之一嘅高級熟成西冷扒,牛肉用咗乾式熟成30日或以上嘅風乾方式,令到牛肉味更香濃,肉質更鮮嫩, 不會過乾,而且帶有一點牛肉甜味,肉質豐富香醇, 只需耍上少許海鹽調味,已經可以直接品嚐,每一口都係飽滿多汁嘅優質的頂級食材。

Summer Lime Mousse
這道甜品賣相相當精緻,用咗白色嘅青檸莫斯。 青檸味道香甜清新,而且加入蘋果粒和冧酒啫喱,從而帶出更多酸甜味道, 好味之選,值得推介。
2023-03-28 46 浏览
很久沒外出跟閨密聚會,閨密想在港島區吃西餐,所以誤打誤撞選了這間挺有氣氛的餐廳。這裡環境挺不錯,靜靜的傾傾心事聊聊閒話,有個小酒窖在旁邊,又有風乾火腿櫃在旁,很地道的西餐店。侍應介紹我們點了前菜、湯、主菜、甜品。前菜~香煎鵝肝配自家泡菜,地瓜球熱湯~酥皮洋蔥湯,加入風乾的牛煮和炒過的洋蔥主菜~香煎石斑,紅蕃茄乾醬配幾粒小薯,西冷牛扒配薯蓉菜甜品~士多啤梨蛋白餅,上層士多啤梨雪葩,中間朱古力吉士,側邊士多啤梨乾脆脆整體感覺良好,味道不錯,環境不錯,跟閨蜜密約聚會是不錯的選擇。
侍應介紹我們點了前菜、湯、主菜、甜品
前菜~香煎鵝肝配自家泡菜,地瓜球
熱湯~酥皮洋蔥湯,加入風乾的牛煮和炒過的洋蔥
主菜~香煎石斑,紅蕃茄乾醬配幾粒小薯,西冷牛扒配薯蓉菜
2023-03-26 48 浏览
朋友喜歡吃牛肉,所以挑選了一間較特別的餐廳。這家餐廳專門做熟成牛,餐廳一邊的冰箱放了不同的熟成肉,看起來十分吸引。餐牌上有不同的選擇,除了熟成牛,還有生蠔、沙律、義大利飯、義大利麵,還有很多特色的前菜和小吃。⭐️30 Days Dry Aged 'SWIFT' Prime Striploin 300G$720風乾三十天的西冷已經切成一片片,肉質橙粉嫩色,紋理清晰可見,邊位還有些許脂肪,肉味很突出。入口帶點韌度,咀嚼起來肉味很突出,咀嚼過程慢慢吃出芝士的香氣。值得一提是配菜薯蓉和薯粒都很美味,薯蓉口感很滑,值得一試。⭐️The Victuals Tiramisu$138這份Tiramisu賣相很吸引。配上杏仁片和朱古力。朱古力運用真空技術,入口有濃郁的朱古力味道卻不會覺得太膩。Tiramisu入口很絲滑,配搭杏仁脆片,綿滑的咖啡忌廉和香脆口感交錯,頗有變化。
朋友喜歡吃牛肉,所以挑選了一間較特別的餐廳。

值得一提是配菜薯蓉和薯粒都很美味,薯蓉口感很滑,值得一試。

⭐️The Victuals Tiramisu$138

這份Tiramisu賣相很吸引。配上杏仁片和朱古力。

朱古力運用真空技術,入口有濃郁的朱古力味道卻不會覺得太膩。

2023-03-25 30 浏览
今晚去的餐廳位於灣仔,一進餐廳有個大酒櫃,餐廳內環境舒適,超有情調,還有落地玻璃窗望向灣仔球場,通透明亮。Dry aged beef tartare 🥩高品質的牛肉剁碎,加上鵪鶉蛋,既增添美感,味道亦與牛肉好夾,口感有軟滑的牛肉他他配上脆脆多士,兩者配合既脆又滑。Waldorf salad 🥗青蘋果沙律伴以乳酪,酸甜開胃,令人食慾大增,再加上提子乾,配上酥脆的核桃脆片,很有層次感。30 days dry aged ‘Cedar river’prime stirploin 300G 🥩30天的熟成牛,其牛肉味更加香濃,感覺有芝士味,很奇妙,而薯蓉亦十分香滑。Strawberry and meringue 🍓飯後甜點,選擇了有士多啤梨的甜品🍮,由新鮮士多啤梨、士多啤梨雪葩、芝士和蛋白餅整成。清甜可口,一點也不覺得甜膩,十分滿足。

Dry aged beef tartare 🥩

Waldorf salad 🥗