The Pearl

2023-03-06 63 浏览
🌟煙三文魚芝士卷🌟加咗芝士既三文魚卷,口感好滑溜,上面仲鋪滿了魚籽,好有咬口👍🏻🌟香煎北海道帶子🌟帶子下面墊了日本毛豆,味道不會太單調,對比只有香煎帶子,帶子加了味噌醬調配都相當鮮嫩入味😌🌟燴澳洲牛面頰🌟牛面頰燴至肉質相當軟腍入味😍係整晚最有驚喜既一道菜式,好耐無食過咁軟腍既牛肉了,好出色😋🌟烤澳洲羊西冷🌟烤羊冷同朋友都認為羊羶味有點過重,好彩有芥辣中和一下,比較易入口😀🌟Stay at the moment🌟主調係用咗椰子做既cocktail,估唔到又幾好飲同易入口👍🏻淡淡既椰子香,又唔會比酒精蓋過自身既椰子香味😋🌟The Pearl🌟以餐廳名為名既cocktail,相信都係呢間餐廳招牌之作。香檳既微酸加上氣泡,混合豐富果香,非常清新以入口!

🌟煙三文魚芝士卷🌟

🌟香煎北海道帶子🌟

🌟燴澳洲牛面頰🌟

🌟烤澳洲羊西冷🌟

🌟Stay at the moment🌟

🌟The Pearl🌟
  • 燴澳洲牛面頰
📍 The Pearl📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-Tucked away in a boutique hotel in TST, <The Pearl > is a great spot for a romantic date or a night out with friends. -The restaurant features a dark and artistic theme with indoor and outdoor seating options. Don't forget to try some of their signature cocktails and dishes while enjoying the ambience here! We especially liked the [ Shrimp and pancetta crostini 🥖 ] and the [ Crab cake 🦀 ] !-
📍 The Pearl
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
位於尖沙咀加連威老道的精品酒店《attitude on granville》以「香港」為主題,甫步進即可看見許多香港特色裝飾
原來這裡的三樓跟四樓都是餐廳,包括一家火鍋店以及這次到訪的酒吧餐廳《The Pearl
餐廳極具風格,提供多款高質特色雞尾酒、精緻美食,最適合跟朋友把酒暢談,千萬不要錯過!
《The Pearl》位於酒店的四樓,裝潢走暗黑、藝術風格,時尚又不失獨特性
店面滿大,室內空間包括吧檯位置、靠牆的卡座、位於正中央的大桌子
不知道是否主打飲酒、吃小吃,所以桌子略嫌小,多放幾碟菜式都不夠空間
幸好鄰座沒有客人,可以把桌子合起來
除了室內用餐區外,還有寬闊的室外區域,感覺休閒
The Pearl ($128)
首先來杯飲品開開胃~
當然要嚐嚐以餐廳名字命名的招牌雞尾酒!
混合佛手柑和yellow chartreuse,帶出酸爽滋味
再加入香檳,增添氣泡和清爽感
口感清新怡人,開胃十分
The Pearl

First Night ($88)
不喝酒的朋友怎麼辦?不要緊,餐廳也提供mocktail喔~
First Night用上自家製百香果糖漿和葡萄汁,味道甜美,不知道為什麼,喝上去有在喝利賓納的感覺!
這款無酒精雞尾酒非常適合用來慶祝浪漫的第一夜🥰
First Night

Fresh shrimp and crispy pancetta crostini ($68)
鮮蝦煙肉意式多士
菜式方面,餐廳提供多種精緻的美食選擇,其中一道值得推薦的菜式是〔鮮蝦煙肉意式多士〕
切片麵包外皮烤得香脆,上面塗上牛油果醬,再放上鮮蝦、意式煙肉,還有mozzarella cheese!
口感跟味道都非常豐富~

Baked crab cake ($108)
自家製焗蟹肉餅
喜歡吃焗蟹餅的朋友,不可以錯過這道!
碟子上放上紅菜頭醬,再來是剝了皮的車厘茄,然後就到主角〔蟹肉餅〕
金黃的外層相當香脆,裡頭是一梳梳的鮮甜蟹肉,味道濃郁
真材實料,讓人難以抗拒
Baked crab cake

Braised Australian beef cheek ($328)
燴澳洲牛面頰
主菜的部份,推薦這款〔燴牛面頰〕!
份量十足,足足有三大件
口感軟嫩多汁,而且非常入味,牛味也濃
還伴上了一件超級入味的白蘿蔔,恨不得再多吃幾件😋
Braised Australian beef cheek
另外還有一件外脆內軟的炸薯餅,還是混入了牛肉碎的,更添整體層次
Croquette w/ sous-vide beef

Sous-vide Iberico pork ($198)
慢煮伊比利亞黑豚肉
伊比利亞黑豚肉採用慢煮烹調,保留肉汁和軟軟的肉質
伴上紅酒燴梨,好好吃啊~又可以中和膩感
Sous-vide Iberico pork
Sous-vide Iberico pork

Menu:
2023-03-03 437 浏览
唔明呢間餐廳點解咁多好評,真係俾佢呃咗,所以我決定一定要話返真實情況比大家知。一早訂左位,星期五晚七點齊人準時去到,首先坐低咗成十分鐘都冇人比Menu我哋睇,主動問佢拎menu,佢先拎過嚟同我哋講:「main course今晚冇雞冇魚冇鴨。」即係七款當中有三款都冇⋯(p.s.佢當日下午打俾我confirm booking時冇講今晚咁多嘢冇提供)我哋成檯幾個人都呆左,當刻真係想走,但諗起星期五晚尖沙咀度度都多人,想轉場都好難,唯有將就下。於是我哋有乜叫乜,都唔使點揀,因為main course得四款有,我哋都叫哂,分別係蜆、牛面頰、羊西冷、黑豚肉,另外仲叫左前菜蟹餅、煎帶子,同埋芝士長通粉、海鮮燴飯。我哋總共落左三輪order,但去到第三輪order嘅食物都到哂,第一輪叫嘅羊西冷都未到。期間我哋分別向三位不同嘅侍應催左四次,每次侍應都話幫我哋跟。去到第四次,一位戴眼鏡男侍應入完廚房之後出嚟同我哋講:「頭先應該係漏咗單,我幫你哋取消個羊。」跟住就行開左,我真係從來未見過咁嘅操作,其實如果我哋唔想食份羊嘅話,點解會追四次?同埋漏咗單,正常都會問個客仲想唔想要,佢問都唔問直接幫我哋取消,其實係

於是我哋有乜叫乜,都唔使點揀,因為main course得四款有,我哋都叫哂,分別係蜆、牛面頰、羊西冷、黑豚肉,另外仲叫左前菜蟹餅、煎帶子,同埋芝士長通粉、海鮮燴飯。我哋總共落左三輪order,但去到第三輪order嘅食物都到哂,第一輪叫嘅羊西冷都未到。期間我哋分別向三位不同嘅侍應催左四次,每次侍應都話幫我哋跟。去到第四次,一位戴眼鏡男侍應入完廚房之後出嚟同我哋講:「頭先應該係漏咗單,我幫你哋取消個羊。」跟住就行開左,我真係從來未見過咁嘅操作,其實如果我哋唔想食份羊嘅話,點解會追四次?同埋漏咗單,正常都會問個客仲想唔想要,佢問都唔問直接幫我哋取消,其實係唔係根本當時就冇羊呢?

結論係,七款main course當中只供應三款,仲要係星期五晚尖沙咀旺區嘅餐廳,真係難以置信。

最接受唔到係戴眼鏡男侍應嘅處理手法,問都唔問就直接取消order,係冇禮貌定係根本當時冇晒羊又唔敢同客人講?

最後都要講下食物質素:

蟹餅、煎帶子:好味嘅,尤其係蟹餅。👍🏽

芝士長通粉:份量少,味道淡。👎🏽

白汁牛油汁煮蜆:有驚喜,我哋叫左兩次,第一次係份量多,肥美厚肉。第二次唔知點解同一價錢但明顯份量係少咗,連器皿都細咗,蜆仲要有沙。

燴澳洲牛面頰:正常。

慢煮伊比利亞黑豚肉:係全餐飯最好食的一道菜,豚肉嫩滑,軟硬適中,有豬味。👍🏽👍🏽👍🏽

海鮮燴飯:伏中之伏,份量已經唔多,仲要八成係飯焦,飯上面嘅海鮮全部煮到好似肉乾咁。👎🏽👎🏽👎🏽

最後的最後,其實裝修冇照騙影得咁靚,完全稱不上是藝術主題餐廳,裝修、枱凳、餐具等等算係高級茶餐廳嘅感覺,只係燈光昏暗懶有情調咁。
北海道煎帶子
海鮮燴飯
白酒牛油汁煮蜆
牛面頰
2023-03-03
北海道煎帶子
2023-03-03 58 浏览
同妹妹去尖沙咀shopping行到肚餓就去附近嘅西餐廳食晚飯,呢間之前網上見到好多人介紹💕😍餐廳裏面有好多藝術品裝飾。🍹The pearl $128呢杯係香檳加Chartreuse綠夏翠絲,飲落仲Citron 果香,好fresh 。🍸1632 man in oriental costume $128呢杯係焙茶加gin,面頭有蛋白泡沫,酒味淡啲。🦐意式蝦多士 $68蝦大隻,多士鬆脆,飽肚。🦀自家製焗蟹肉餅 $108喜歡這個前菜,蟹餅脆口,裡面滿滿既蟹肉,底下仲有紅菜頭及蕃茄🍅。🐽慢煮伊比利亞黑豚肉 $198豚肉配果醬食平衡油膩感, 薯蓉好幼滑,有牛油香。🐮澳洲牛臉頰 $328牛臉珠登好冧,配菜係炸牛肉薯餅,好香脆。

🍹The pearl $128

呢杯係焙茶加gin,面頭有蛋白泡沫,酒味淡啲。

🦐意式蝦多士 $68

蝦大隻,多士鬆脆,飽肚。

🦀自家製焗蟹肉餅 $108

🐽慢煮伊比利亞黑豚肉 $198

豚肉配果醬食平衡油膩感, 薯蓉好幼滑,有牛油香。

🐮澳洲牛臉頰 $328

牛臉珠登好冧,配菜係炸牛肉薯餅,好香脆。

2023-02-28
2023-03-02 55 浏览
呢間餐廳位於尖沙咀一間小型型格酒店,有室內同室外座位,當晚有少少凍,我哋就坐咗室內,室內全黑型格型修,都幾啱傾計聚餐👍🏻Seared Hokkaido Scallops北海道帶子煎得啱啱好,裏面肉質好嫩滑,而且鮮味,配上清淡嘅豆蓉,幾清新嘅一個前菜😋Smoked Salmon Cheese Rolls煙三文魚肥美,咸味適中,配上creamy嘅cream cheese,啱晒我胃口👍🏻不過略嫌中間嘅沙律菜唔夠dressing。Braised Australian Beef Cheek呢個牛面肉超有驚喜,煮得超鬆軟,入晒味,入口即化嘅感覺,肉質一啲都唔會乾柴,牛肉味香濃😍配有一個炸薯餅,炸粉唔厚酥脆,薯餅中間仲有少量肉碎,都唔錯👍🏻Grilled Australian Lamb Striploin呢個羊肉好濃羊味,如果唔鍾意羶嘅人可能會頂唔住🙈不過我朋友就好鍾意,話配埋伴碟嘅黑蒜一齊食好夾好正👍🏻,只係呢個部位肉比較瘦,如果肥一啲應該嫩啲。First Love/ First KissFirst love配搭有菠蘿同埋青瓜汁,比較清新香甜。First kiss就係蘋果汁同埋玫瑰茶,甜得來有花香

Seared Hokkaido Scallops

Smoked Salmon Cheese Rolls

Braised Australian Beef Cheek

First Love/ First Kiss
First love配搭有菠蘿同埋青瓜汁,比較清新香甜。First kiss就係蘋果汁同埋玫瑰茶,甜得來有花香,仲有靚靚presentation😍打卡最啱
2023-03-02 56 浏览
今日約左朋友行街, 行到咁上下就上openrice望下附近有咩好食, 見到E間餐廳就係正前面條街於是就去試下, 餐廳環境幾大, 設有室外室內, 由於果日有少少涼, 所以車車同朋友都揀左室內嘅位置!⭐The Pearl用左香檳同vodka做酒底, 酒精濃度較高, 飲落帶點橙香幾refreshing⭐1632頂層有少許茶茶, 所以味道比較清新, 幾岩女仔飲⭐Fresh Shrimp and Crispy Pancetta Crostini多士金黃色脆卜卜, 上面擺左芝士火箭菜同蝦肉, 口感相當豐富⭐Baked Crab Cake咬落去係滿滿嘅蟹肉, 配搭用紅菜頭磨成嘅醬汁, 食起嚟酸酸甜甜咁幾特別⭐Sous-vide Iberico Pork豚肉色澤粉嫩, 肉質結實有咬口, 旁邊嘅忌廉薯蓉口感幼滑細緻, 另有車厘茄, 露荀做配菜, 份量十足⭐Braised Australian Beef Cheek牛面頰嘅質感柔軟好入味, 底層有一片白蘿蔔吸收哂牛肉既精華, 食落好腍身甜甜地幾好食, 旁邊嘅和牛薯餅好香脆, 整體味道不錯

⭐The Pearl
⭐1632
頂層有少許茶茶, 所以味道比較清新, 幾岩女仔飲

⭐Baked Crab Cake

⭐Sous-vide Iberico Pork

牛面頰嘅質感柔軟好入味, 底層有一片白蘿蔔

2023-02-16
2023-03-02 39 浏览
這間酒吧&餐廳很有格調,連店員全都是型格的(´・_・`)整體野食好精緻,飲品都好新鮮用心製作,拍拖或跟曖昧對象來吃都很適合🥰香煎北海道帶子 $108微微煎熟的帶子很鮮甜,配上菜蓉忌廉很夾,最欣賞是加了濃味的味噌豆,撐起了整個菜的調味!煙三文魚芝士卷 $98很合理地符合想像中的味道,煙三文魚、忌廉芝士、青瓜的配搭總不會錯🥳燴澳洲牛面頰 $328很大塊又入味,煮得軟腍的牛面頰,筋部與牛肉的比例剛好,漬蘿蔔很甜,像是台灣牛肉麵的變奏版。旁邊的炸牛肉薯蓉也是超好吃的烤澳洲羊西冷 $158相對牛面頰肉量較少,肉質亦較結實,但配上真正的黑蒜很有驚喜,提升了羊肉的層次✨First kiss $88點了2杯mocktail, 這是冷泡玫瑰茶跟鮮蘋果汁,很清香的花香味,不太甜清新的First night $88是熱情果糖漿跟鮮提子汁,是偏甜較濃味的,但味道也是很真實的果汁

香煎北海道帶子 $108

• 烤澳洲羊西冷
  • 煙三文魚芝士卷
  • 香煎北海道帶子
2023-03-02 125 浏览
餐廳設有室內外位置,我們選了坐在室外位置,桌上有一小燈,環境昏暗頗有情調。雖然天氣有點冷,不過開了火爐,感覺都可以~室外有些希臘風情的白色雕像和綠色植物,並結合17世紀巴洛克風格和樹脂流體的藝術品,四周感覺充滿藝術氣息。♡自家製焗蟹肉餅$108 🥢必點🥢金黃色的蟹肉餅,很吸引啊!而底部桃紅色的是高營養值的紅菜頭蓉。把蟹肉餅切開可以看到一絲絲的蟹肉,放進口裏是外脆內軟的口感,濃郁的蟹味,好吃😋♡鮮蝦煙肉意式多士$68香脆的多士上有鮮蝦,蝦大隻彈牙,而蝦上面放有煙肉,口感層次十分豐富啊~配上mozzarella cheese,吃下帶點酸酸的味道,是開胃又有特色的前菜。♡慢煮伊比利亞黑豚肉$198餐廳已經貼心切成厚切成一件件,可以看到粉嫩顏色的肉質。配上酸甜的焦糖梨蓉醬汁吃更為美味,旁邊有香滑的薯蓉和蘆筍、車厘茄伴碟。♡燴澳洲牛面頰$328 🥢必點🥢牛面頰的色澤紋理已經很吸引呢!肉質非常軟腍,基本上不用花氣力切的,放下口也有入口即溶的感覺。牛面頰底下有意想不到的白蘿蔔,白蘿蔔配上焦糖醬汁,很入味呢~十分創新的配搭啊!而旁邊伴碟的牛肉可樂薯餅也很好吃,外脆內軟,薯味香濃。點了一杯Cocktai
餐廳設有室內外位置,
我們選了坐在室外位置,
桌上有一小燈,環境昏暗頗有情調。
雖然天氣有點冷,不過開了火爐,感覺都可以~

室外有些希臘風情的白色雕像和綠色植物,
並結合17世紀巴洛克風格和樹脂流體的藝術品,
四周感覺充滿藝術氣息。

♡自家製焗蟹肉餅$108 🥢必點🥢
金黃色的蟹肉餅,很吸引啊!
而底部桃紅色的是高營養值的紅菜頭蓉。
把蟹肉餅切開可以看到一絲絲的蟹肉,
放進口裏是外脆內軟的口感,
濃郁的蟹味,好吃😋

♡鮮蝦煙肉意式多士$68
香脆的多士上有鮮蝦,蝦大隻彈牙,
而蝦上面放有煙肉,口感層次十分豐富啊~
是開胃又有特色的前菜。

♡慢煮伊比利亞黑豚肉$198
餐廳已經貼心切成厚切成一件件,
可以看到粉嫩顏色的肉質。
配上酸甜的焦糖梨蓉醬汁吃更為美味,
旁邊有香滑的薯蓉和蘆筍、車厘茄伴碟。

♡燴澳洲牛面頰$328 🥢必點🥢
牛面頰的色澤紋理已經很吸引呢!
肉質非常軟腍,基本上不用花氣力切的,
放下口也有入口即溶的感覺。
牛面頰底下有意想不到的白蘿蔔,
白蘿蔔配上焦糖醬汁,很入味呢~
十分創新的配搭啊!
而旁邊伴碟的牛肉可樂薯餅也很好吃,
外脆內軟,薯味香濃。

點了一杯Cocktail🍷和Mocktail🍸

♡The pearl
高窄身的玻璃杯,高貴優雅的感覺~
是由佛手柑加上香檳來調製的,
酒味比較濃郁。

First kiss

♡First kiss
由冷泡玫瑰茶配新鮮蘋果汁調製而成,
味道容易入口,帶有點玫瑰香味。

✔️餐廳設加一服務費
First kiss
2023-03-01 45 浏览
帶老爸去食好嘢,傾下心事,上網搵到呢間酒店餐廳好似幾靚,環境氣氛十分放鬆💙煙三文魚芝士卷:配蘆筍、裙帶菜同飛魚子,味道清新,有蘆筍口感變得更爽口,我自己最中意就係食煙三文魚,沙律菜又fresh💙香煎北海道帶子:底醬係黃油蟹味噌同大豆醬,廚師功力深厚帶子煎得啱啱好,帶子裏面濕潤,質感嫩滑💙烤澳洲羊西冷:油封大蒜烤茄子泥,平時食開羊架,第一次食羊西冷,原來都真係幾好食,肉質較厚實💙燴澳洲牛面頰:主角牛面頰煮得非常稔身,幾乎入口即溶,超級好食配菜焦糖蘿蔔都係好難忘,炸牛肉餅十分香脆💙The Pearl:由香檳同佛手柑既特製cocktail,係鋪頭既招牌菜,有淡淡的甘香,配酒味較重嘅香檳💜First night mocktail:材料有提子同黑莓同梳打水,唔飲酒中意飲甜野既朋友一定中意,而且個款式打卡一流,黑莓酸酸甜甜開胃易入口💜
2023-02-28 1013 浏览
一直以來經過加連威老道會見到新派酒店瑞生尖沙咀的門口,今日終於位於四樓的餐廳 the Pearl晚餐,不論裝修及菜式均有驚喜!踏入餐廳有如進入美術館,中間大長枱以樹脂流體製作,餐廳不乏藝術擺設,充滿古典色彩。除了室內及酒吧位,還有室外座位,感覺relax及chill。食物分starter、soup、pasta & risotto和main,款式多而吸引,最終我們點了 鮮蝦煙肉意式多士、自家製焗蟹餅、慢煮iberico黑豚肉、燴澳洲牛面頰,飲品First kiss及 First night。兩款starter各有特色,意式多士上舖滿芝士、煙肉及鮮蝦,口感豐富,蝦肉鮮甜,是款很不錯的餐前小食。另一款焗蟹餅大大個波狀,以烤焗方式煮鬆軟不油膩,而下面的車厘茄加甜菜頭醬汁非常酸甜開胃。兩個主菜我也喜歡!牛面頰肉香濃郁而且juicy,很淋很美味,下面的焦糖慢煮蘿蔔入味又淋。另外慢煮牛肉炸薯餅外香脆,整道菜很出色。Iberico黑豚肉肉質柔軟,慢煮出來的豚肉粉嫰,焦糖梨醬很搭配,還有幼滑薯蓉、豆及番茄仔。First Night是自家製作熱情果漿加提子汁,酸甜refreshing,另一杯 First

First Night是自家製作熱情果漿加提子汁,酸甜refreshing,另一杯 First Kiss是冷泡玫瑰茶併蘋果汁,獨特美味。
  • 自家製焗蟹肉餅
  • 慢煮伊比利亞黑豚肉
  • 鮮蝦煙肉意式多士
2023-02-28 93 浏览
💎The Pearl💎 城市中嘅綠洲🌴🧍🏻‍♀️Outdoor Seat🧀Salmon Cheese Rolls $98 :三文魚芝士波,賣相夠晒特別,三文魚刺身圍住香味濃郁嘅芝士,面層有魚子,食落絕對唔會膩,佢嘅芝士雖然好多,但味道比較淡,再連埋沙律菜一齊食,食落幾夾😋😋🐑Grilled Lamb Striploin $158 :羊肉五成熟,賣相夠晒搶眼,紅紅嘅羊肉,啱啱夠熟,冇血水,切落唔韌,食落好重羊蘇味,燒得真係啱啱好,另外配咗芥茉醬,可以有助辟咗少少羊蘇味,雖然份量唔多,但佢價錢搭救😍😍🥘Fresh Seafood Risotto $238 :喺香港比較少食到Risotto係好食嘅,呢一間質感啱啱好😆,唔會太濕又唔會太乾,飯粒又唔會太軟,有生生地嘅感覺,配上嘅海鮮,有大蝦,帶子,蜆肉等,份量算多,又唔會太膩😋😋🍾Nuala Sauvignon Blanc $670 :食咗咁多肉類應該飲番一杯清清地嘅白酒,我哋嗌咗呢一隻係Sauvignon Blanc ,味道淡淡地,又唔會太酸,都係比較易入口嘅一種酒😌🥙Fresh Shrimp and Crispy Pancetta Crost
💎The Pearl💎 城市中嘅綠洲🌴

🧍🏻‍♀️Outdoor Seat

🥙Fresh Shrimp and Crispy Pancetta Crostini $68 :鮮蝦煙肉意式多士,伴酒一流,賣相唔錯,底層法包,面層有火箭菜同大蝦,食落好新鮮,味道淡淡地,好開胃😆

🍟Potato Chips $58 : 呢款係鴛鴦薯條,分別係薯仔同番薯,番薯會比較甜啲,炸出嚟又啱啱好,唔錯唔錯😋
2023-02-26 886 浏览
💡環境舒適高質西餐廳特別的日子,當然要搵番間值得encoure 的餐廳慶祝一下,餐廳位於瑞生尖沙咀酒店4樓,餐廳走巴洛克風格,裝修好有情調,仲有室內外座位,最岩好朋友慢慢chill😋🍽煙三文魚芝士卷幾特別一個的頭盤,煙三文魚包住芝士同飛魚子,食到芝士嘅咸香,層次幾豐富。加埋有好多沙律菜,感覺好清新🥰🍽香煎北海道帶子帶子大大粒好彈牙,而且用左蟹味噌牛油去煎,兩邊都煎得好香,最特別係配搭少少上面嘅麵豉醬,食到豆粒且帶有少少鹹味,易入口😋🅼🅰🅸🅽🍽烤澳洲羊西冷 擺盤好靚,羊味十足但又唔會有好大浸羊羶味,口感幾爽口,同茄子蓉味好夾,配埋伴碟串串番茄仔,好juicy,油封蒜頭好香😋 🍽 澳洲牛面頰估唔到有咁大份,經過慢煮烹調後,牛面頰住得好淋身,肉質柔軟多汁,味道好濃郁。 再配埋個和牛薯,外脆內軟,夠香口,而且仲有一塊香甜入味既蘿蔔,好滿足。🍽The Pearl🍸一杯cocktail 酒味唔算重,香檳酒味,好易入口,加上橙皮做裝飾,飲上黎仲有小小橙味。🍽First Love🍸係一杯mocktail黎,係青瓜🥒菠蘿🍍梳打,整個感覺都好fresh,又唔會甜。
💡環境舒適高質西餐廳

• 烤澳洲羊西冷
  • 煙三文魚芝士卷
  • 香煎北海道帶子
2023-02-26 593 浏览
呢間高質素歐陸餐廳位於尖沙咀一間酒店嘅四樓 本來以為位置獨特唔會太多人 點知室外位置幾乎坐滿😺 室外位置真係好有feel 不過我哋最後怕凍都係坐咗室內位置😂煙三文魚芝士卷我個人幾鍾意呢個配搭 煙三文魚捲住cream cheese🧀 仲有蟹籽係面 味道香而且有質感 中間位置係火箭菜沙律🥗 係個健康嘅配搭香煎北海道帶子呢個前菜有四件好大粒嘅帶子 頂頭有甜麵豉吊出帶子嘅鮮味 下面有青豆蓉 青豆蓉嘅味道好清新😮 燴澳洲牛面頰超級推介呢個☺️ 好好食又軟腍腍嘅牛面頰💛 牛肉味道香濃 又唔會太膩 入口即溶嘅肉質非常吸引我 完全感受到廚師嘅心思🐮 伴碟嘅係一件圓柱體嘅牛肉薯餅 牛肉粒喺薯餅入面 薯餅幾香脆烤澳洲羊西冷呢個羊西冷肉質較瘦 羊肉味道出色🐑 唔會太羶 底下有炭燒過後嘅茄子蓉 完全冇諗過會咁甜🍆 非常特別 令我呢個食肉獸冇咁有罪惡感 感覺好輕盈🫢First Love呢杯同個名俾人嘅感覺一樣 好fresh就好似初戀一樣青澀🥒 青瓜同菠蘿呢個組合好夾🍍 後勁有少少甜味 點到即止 好似初戀一樣有含蓄嘅甜蜜🥰First Night完全唔會估到佢係自家製熱情果糖漿配提子汁🍇 淨係飲提子汁有啲太甜 呢個m

First Love
First  Love

First Night
完全唔會估到佢係自家製熱情果糖漿配提子汁🍇 淨係飲提子汁有啲太甜 呢個mocktail有埋店舖自家製嘅熱情果醬 真係加分 令到成杯飲品 酸酸甜甜非常開胃😉
First  Night

真係十分推介佢嘅牛面頰🐮 肉質軟身 而且牛肉味香 另外佢嘅mocktail都唔錯🥂 得閒可以再嚟同朋友chill吓
2023-02-25 362 浏览
呢間係一間酒店既餐廳,質素都有番咁上下,初初以為吾會有太多人,點知去到又比想像中多人,仲有吾少人選擇坐室外吹下風,又可以帶埋狗仔一齊食飯🙃不過我呢日揀左室內,環境氣氛比較暗,周圍擺左吾少藝術品,幾有氣息.👁‍🗨烤澳洲羊西冷(7.5/10)💲158.➰ 呢個烤澳洲羊西冷,味道吾錯,食落吾會話羊味太過濃而反感,肉質鮮嫩多汁,羊西冷呈粉嫩色,烤得恰到好處,配埋碟上既烤汁一齊食,更加好食,如果都係覺得羊味太濃,呢個烤汁就一定幫倒你,絕對可以微微蓋住羊味🤓.👁‍🗨燴澳洲牛面頰(7.5/10) 💲328.➰初初睇感覺份量吾算太多,點知一離到即刻覺得會食吾哂😂一碟有四舊,仲要每一舊都幾厚身🥲牛面頰燴到非常非常腍身,幾乎吾洗點用力就已經切得開,中間間中帶點脂肪位,增加左牛面頰既香味🤩但係食落整體比較膩,食左一舊都已經覺得膩,要飲下野fresh下先😬碟上仲配有一舊用和牛整既薯餅,成個配搭完全係超飽既組合😂薯餅飽肚,牛面頰膩身,所以如果揀食呢個主菜既你地,記住吾好叫咁多野食😂真係會食吾哂架🥹.👁‍🗨煙三文魚芝士卷(7/10)💲98.➰四小舊既煙三文魚芝士卷,感覺芝士味吾係話太出,煙三文魚都幾長生,食落有啲

👁‍🗨烤澳洲羊西冷(7.5/10)💲158

👁‍🗨燴澳洲牛面頰(7.5/10) 💲328

👁‍🗨煙三文魚芝士卷(7/10)💲98

➰四小舊既煙三文魚芝士卷,感覺芝士味吾係話太出,煙三文魚都幾長生,食落有啲厚度,夠煙燻味,中間既沙律就只係普通咁淋左啲橄欖油,所以菜味突出
👁‍🗨 香煎北海道帶子(7.5/10)💲 108
香煎北海道帶子

➰成晚個人最鍾意既前菜😂首先帶子係嫩滑果種,雖然吾算大粒,但係都有鮮味,面頭配左金山麵豉醬幾特別,仲有幾粒薏米tim😇 另外佢用左枝豆蓉做伴碟,就咁食都食倒陣陣枝豆既豆香味🤩我仲試過張沙律菜沾呢個枝豆蓉都好好食😂對於我呢個好鍾意食枝豆既人離講,完全係收貨
👁‍🗨First Night (7/10)

➰每晚餐廳都會有4款off menu 既mocktail 提供,所以想飲記得要問店員😶‍🌫️呢杯係由百香果同提子汁混合而成,百香果味比起提子突出,但係飲落吾會話太甜,但如果份量可以多啲就更好😂
👁‍🗨First Love (7/10)
➰睇個名吾知咩離,其實佢係一杯由青瓜,菠蘿同梳打水整成既mocktail😎初初初初第一啖青瓜味好突出,之後就會飲倒淡淡菠蘿味,味道出奇地又幾夾,好清新特別😜
🔛 整體評分(7.5/10)
2023-02-25 61 浏览
The Pearl 位於瑞生酒店4樓,餐廳走較昏暗的路線,氣氛一流香煎北海道帶子帶子煎的外皮酥脆肉質軟嫩,底部是毛豆磨成的泥,相當清爽開胃。煙三文魚芝士卷三文魚包著起司,搭配生菜與黃瓜卷,好好味。燴澳洲牛面頰牛肉煮的相當入味,肉質非常軟嫩入口即化。有四大塊,份量挺多的。一旁的炸物嚐起來像是薯仔與煙肉,口感鬆軟綿密。烤澳洲羊西冷羊西冷比較少有機會食到,煎的恰到好處,肉汁甘甜肉質厚實彈牙,一旁的車厘子蕃茄爽甜可口,解膩又美觀。The pearl招牌cocktail是以champagne為基底,喝起來有濃郁的lemonade香氣,酒精濃度較高。整體而言,餐廳位置寬敞,坐的舒適,食物質素水準之上,價位合理。戶外也有不少座位,推薦給放工想Chill 下,飲酒小聚的朋友

煙三文魚芝士卷
三文魚包著起司,搭配生菜與黃瓜卷,好好味。