2023-10-06 55 浏览
本身以為The Pearl會係啲好formal四正嘅酒店fine dine 餐廳, 實情係走中世紀藝術風偏型格路線,一邊用餐,另一邊cocktail bar,仲有露天位置。是靚晚分別叫咗兩個前菜,兩個主食,呢度cocktail咁出名,梗係要試埋。 《Seared Hokkaido Scallops $108》四粒巨型帶子煎得啱啱好,外微脆內軟,唔係食緊瑤柱。上面有miso薏米點綴,下面有枝豆蓉襯托。 《Smoked Salmon Cheese Rolls $98》 三文魚同芝士係絕配。包住清脆bb青瓜同海帶,top with 蟹籽,味道夾到dum一聲。 《Braised Australian Beef Cheek $328》慢煮牛面頰燴得超級軟腍!肥瘦適中,肉質一絲一絲 ,入口都唔會黐牙,附上和牛薯餅伴碟。 《Grilled Australian Lamb Striploin $158》煎得粉紅粉紅的澳洲羊西冷唔會un,唔會羶,但都食到有羊味。伴菜都好有心思:特製薯蓉;爆汁超甜蕃茄仔;bb矮瓜;煎黑蒜;仲有用蔥環套住嘅long Beans。 《Figgy Bliss $140》 前調聞

《Figgy Bliss $140》 前調聞到抹茶嘅草青味,入口酒味濃,後勁嚐到開心果仁味。

《Crimson Samurai $130》Refreshing 蘋果茉莉花味。幾鍾意佢哋用smiroff vodka取代pure vodka。入口冇咁哽,帶微甜,幾適合女仔飲。

人均消費$500左右,食物同服務質素絕對值回票價👍😋
🌟香煎北海道帶子 Hokkaido Scallops帶子本身都幾大粒,調味方面都好特別,上面配有麵豉醬食落有咸香感更帶出帶子嘅味道,下面就有層綠色醬應該係開心果仲有少少碎粒幾有咬口。帶子熟成度都掌握得好好,表面煎到金黃色內裡透透地嘅半熟狀態。.🌟煙三文魚芝士卷 Salmon Cheese Rolls呢個三文魚卷都係一個好特別嘅菜式,擺盤好有心思,旁邊有三文魚同青瓜卷中間就有沙律菜,煙三文魚內側包有忌廉芝士、青瓜同海帶,上面再有蟹籽做點綴,咬落有好多層口感,大大啖食落去都好滿足。.🌟燴澳洲牛面頰 Beef Cheek呢個牛面肉真係不得了,先係份量方面已經非常出色,一般出面都係得一至兩舊,呢度竟然有成4大舊,每舊食落牛味重之餘仲非常腍身。下面仲有兩件小蘿蔔,蘿蔔好入味什至有少少焦糖脆面非常有驚喜。.🌟烤澳洲羊西冷 Grilled Lamp Stripioin呢個西冷羊架肉質非常嫩,唔會有任何筋,羊味都好重。平時出面都係羊架多,呢個羊西冷唔洗連骨食落都好方便。.🌟Rosy Romance呢杯mocktail 以玫瑰茶做基底再加有蘋果汁,飲落係花香中帶甜味,不過如果濃多少少會更好。.🌟Pass

🌟香煎北海道帶子 Hokkaido Scallops
🌟煙三文魚芝士卷 Salmon Cheese Rolls
🌟燴澳洲牛面頰 Beef Cheek
🌟Rosy Romance
🌟Passionate Night
呢杯非常推介,成個紅酒杯咁飲落味道好清新,有百香果同西柚汁味,酸酸甜甜。
🔸整體評價🔸
餐廳整體感覺都係帶有古典同神秘感,食物都係有好多特別菜式,製作上都好精緻,如果大家想搵間浪漫餐廳,呢度都係一個好選擇🤭
  • 烤澳洲羊西冷
  • Seared Hokkaido Scallops
尖沙咀瑞生酒店入面原來有一間充滿藝術氣息嘅酒吧餐廳The Pearl🌃,環境裝修用黑色做主調,行型格風😎,仲有戶外露天區,好啱Happy Friday chill足一晚🍹🔅煙三文魚芝士卷 $98三文魚好有鮮味,卷入面有露荀、海藻同芝士🧀,加埋一齊配搭唔會太漏,反而幾清新🌿🔅香煎北海道帶子 $108帶子煎到金黃色好嫩滑,帶子面加咗少少日式味噌醬,再加清爽嘅枝豆蓉,充滿日式風味🎎🔅烤澳洲羊西冷 $158羊扒色澤粉嫩,羊肉味濃,烤完之後仍然能夠鎖住肉汁😋,配菜有烤茄子、蕃茄🍅、黑蒜同豆角,同燒汁/芥末食更有層次。🔅燴澳洲牛面頰 $328牛面頰肉超級軟腍,入口即溶咁,醬汁味道甜甜地😍,配一小件和牛薯餅,香脆可口💯。 🔅Pearadise $130估唔到中式糖水都可以同cocktail cross-over!概念源自中式冰糖燉雪梨🍐,好新奇嘅配搭,味道清新微甜,有淡淡梨香~.🔅Anchored In Memories $140概念源自番薯糖水,有淡淡番薯甜味🍠,本身好怕薑強烈嘅味道,但呢杯加入咗青檸汁中和返薑嘅味道,相當易入口🥰

🔅煙三文魚芝士卷 $98

🔅香煎北海道帶子 $108

🔅烤澳洲羊西冷 $158

🔅燴澳洲牛面頰 $328

🔅Pearadise $130
🔅Anchored In Memories $140

2023-09-28
2023-10-02 54 浏览
▫️ 烤澳洲羊西冷🐑($158)👉🏻羊西冷顏色超粉嫩,擺盤好精美,有微微燒焦味好香口,肉味唔算好羶,入口都幾腍⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️燴澳洲牛面頰($328)👉🏻 牛面頰都幾大舊,口感超級超級之腍!牛味重,索滿哂超濃味嘅醬汁😚👉🏻卷狀嘅牛肉薯餅炸得好脆,但又唔會好油,餡料除咗牛肉碎仲有洋蔥粒,口感豐富⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️香煎北海道帶子 ($108)👉🏻帶子都幾大粒,煎到金黃色好香口,口感好爽口,底下綠色嘅係支豆蓉,好Creamy,加埋帶子一齊食幾特別😍⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️煙三文魚芝士卷 ($98)👉🏻煙三文好肥美唔會太鹹,除咗包住Cream Cheese🧀,仲有海帶,加埋面頭滿滿嘅蟹籽,口感幾清新同爽口⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Pearadise🍸 ($130)👉🏻啤梨味都幾出,飲落甜甜地,入口都幾似飲緊果汁,之後先至有淡淡淡淡嘅酒味出嚟,啱晒唔鍾意太重酒味嘅人⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Anchored In Memories🍹 ($140)👉🏻見到成份有Lime 同Sweet Potato 覺得幾特別就叫嚟試下,飲落唔係好多覺有番薯味,反而覺得有小小薑味,加埋Lime嘅酸襯出奇地幾夾,好解膩⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————環境:餐廳裝修以深色為
▫️ 烤澳洲羊西冷🐑($158)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️燴澳洲牛面頰($328)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️香煎北海道帶子 ($108)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️煙三文魚芝士卷 ($98)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Pearadise🍸 ($130)

——————
環境:餐廳裝修以深色為主,走型格路線,燈光用咗柔和嘅黃燈,幾有氣氛
評分:8/10
平圴消費:~$500

前幾日Farewell要離開香港前往外地的朋友,我們相約在尖沙咀「The Pearl」,希望他在未來日子一切順利吧!餐廳位於瑞生尖沙咀酒店內,環境昏暗,有酒吧吧枱,用餐座位分室內及室外,氣氛休閒寫意。<鮮蝦煙肉意式多士> $68多士有4小塊,表面有層薄薄的芝士、一隻大蝦和煙肉,加強多士的鹹香。<自家製焗蟹肉餅> $128另外我們也點多了蟹肉餅share,果然是名符其實的蟹肉餅~內餡結實,看到一條條蟹肉絲,醬汁是清爽的紅菜頭醬,令口感變得濕潤。<慢煮伊比利亞黑豚肉> $198主食一是黑豚肉,用慢煮烹調的緣故豚肉呈粉紅色,但放心是熟的!豚肉質滑嫩,配搭清新的梨子醬和薯蓉。<燴澳洲牛面頰> $328牛面頰質地軟淋,可以輕鬆切開,調味剛剛好,不會過鹹,份量亦足夠兩人分享。<Wanderig Voyage> $140聞起來帶有椰青味,入口先有強烈辛辣味,伴有一小塊cream cheese,內裏包裹芋頭糕。店員建議先飲後食,幾特別。<Anchored in Memories> $140這杯以蕃薯同生薑作

<鮮蝦煙肉意式多士> $68

<自家製焗蟹肉餅> $128

<慢煮伊比利亞黑豚肉> $198

<燴澳洲牛面頰> $328

<Wanderig Voyage> $140

<Anchored in Memories> $140
這杯以蕃薯同生薑作基底,運用蕃薯糖水的概念,入口較甜。雖帶有生薑味,但整體味道並不違和!
  • 自家製焗蟹肉餅
  • 鮮蝦煙肉意式多士
呢間餐廳環境好適合同朋友聚會,因為無論是環境定係氣氛都好chill✨北海道煎帶子佐蟹味噌牛油,伴隨金山寺味噌醬汁和毛豆泥北海道煎帶子真真係好彈牙!帶子經過煎烤,外酥內嫩,搭配蟹味噌牛油,口感豐富。味噌醬汁的風味獨特。毛豆泥的口感綿滑!✨煙燻三文魚芝士卷配青瓜、蘆筍和飛魚籽煙燻三文魚唔會太鹹,而且食到鮮美口感與芝士的濃郁相輔相成。再加上清爽的青瓜,脆嫩的蘆筍和飛魚籽的點綴,又靚又好食!主菜✨紅燒澳洲牛頰肉佐焦糖蘿蔔和牛肉薯餅牛頰肉經過紅燒,肉質鮮嫩多汁,配上焦糖蘿蔔的甜脆口感,未食過蘿蔔蓉焦糖配搭真係好有驚喜。搭配 牛肉薯餅,口感酥脆,有啲似日式牛肉可樂餅!✨烤澳洲羊腰肉佐慢煮蒜頭和烤茄子泥羊腰肉經過烤製,口感嫩滑,搭配慢煮蒜頭的香氣!烤茄子泥的濃郁風味與羊肉完美融合!擺盤仲超級高級!First crush青瓜味突出過菠蘿味感覺好清新Passionate night 大大杯,而且隻杯好靚,啱晒打卡!

✨北海道煎帶子佐蟹味噌牛油,伴隨金山寺味噌醬汁和毛豆泥

✨煙燻三文魚芝士卷配青瓜、蘆筍和飛魚籽

主菜
✨紅燒澳洲牛頰肉佐焦糖蘿蔔和牛肉薯餅

搭配 牛肉薯餅,口感酥脆,有啲似日式牛肉可樂餅!

✨烤澳洲羊腰肉佐慢煮蒜頭和烤茄子泥

First crush

青瓜味突出過菠蘿味感覺好清新

Passionate night

大大杯,
而且隻杯好靚,啱晒打卡!
2023-09-27 52 浏览
旺區之中,環境舒適,為了和朋友好好慶祝,也就帶他來這店子吃新鮮高質餐廳🏆,店子主打意大利餐及西餐,享受高質酒店水準,西餐廳酒吧,以古典藝術為主題,用上黑、白色作主調,加入了巴洛克元素裝潢。店內有不少藝術品,可以打打卡,聊聊天~戶外亦有擺放綠色植物,如置身於歐洲花園! 香煎北海道帶子 擺盤很美,枝豆蓉上面,清淡之間有帶子之香~帶子煎得外脆內嫩,調味不會很台,味道很棒~上面帶味噌醬薏米,感覺提高了。枝豆蓉清淡,兩者配搭味道平衡,突出帶子之香味。煙三文魚芝士卷 前菜而言,這個是必吃,三文魚在沙拉菜配搭之下,更見突出呢~厚厚三文魚,內有忌廉芝士、海藻和菠菜,芝士香濃,口感順滑,又有鹹香,海藻和菠菜提高了這個層次感。 餐廳亦有其他特色前菜~非常吸引,約埋朋友來試~ 燴澳洲牛面頰面頰肉炆得軟嫰入味,肉質鬆軟,很容易將肉分開,菜式仲配上牛肉薯餅,十分飽肚! 朋友少吃到牛面頰,牛面頰份量多,找來上級的澳洲牛面肉,膠原豐富肉味濃郁。當中亦有紅酒香,下面的白蘿蔔很吸汁,香甜多汁鎖水能力好,薄切焦糖日本大根!牛肉香味,嫩入口即溶。紅酒燴和牛面頰,即是面珠墩,擁有大量膠質,不會變韌,女士吃最好!配上和牛薯餅,

香煎北海道帶子

煙三文魚芝士卷

餐廳亦有其他特色前菜~非常吸引,約埋朋友來試~

燴澳洲牛面頰
面頰肉炆得軟嫰入味,肉質鬆軟,很容易將肉分開,菜式仲配上牛肉薯餅,十分飽肚! 朋友少吃到牛面頰,牛面頰份量多,找來上級的澳洲牛面肉,膠原豐富肉味濃郁。當中亦有紅酒香,下面的白蘿蔔很吸汁,香甜多汁鎖水能力好,薄切焦糖日本大根!牛肉香味,嫩入口即溶。紅酒燴和牛面頰,即是面珠墩,擁有大量膠質,不會變韌,女士吃最好!配上和牛薯餅,知道是以慢煮免治牛肉做的,外脆內軟,皮薄香脆,內餡牛肉夾雜著薯蓉。

燒澳洲羊西冷
完成作品很美,感覺如烤牛肉喔,整齊的肉片帶來變化口感。上腰肉慢煮之後,感覺鬆軟~入味易咬開,棒,醬汁有黑醋的醬汁,酸酸令人開胃。 肉味濃厚沒有羊騷味,配菜的茄子,也要一吃

First Love
由新鮮菠蘿青瓜打成之梳打,甜中有香,帶點菠蘿感覺,夏日之清新。加青瓜汁調成之梳打,青瓜味突出,菠蘿青瓜想不到是這個感覺,是清新之配搭喔。 first Love清新感覺,棒

小餐館情調,氣氛滿滿西餐廳

行暗黑感覺餐館有戶外和戶內,裝飾同燈光都行暖色調,感覺是不錯!

打卡充滿泡沫的,影相很好看~飲落有陣陣茶香,l有茶味的特調也很特別喔!清新中猜茶香,微甜中帶淡淡酒味,清新解渴。 調製而成的特別感喔

如無意外是九月的最後一頓生日飯,根據openrice的介紹,裝修巴洛克風格,果然十分有格調😚食物款式很“大路”,但加入了少許創新,及感覺更有心(*˘︶˘*).。.:*♡ ✿ 香煎北海道帶子 $108(另加一)帶子煎得剛好,十分軟嫩😍配上味噌,帶出鮮味,很搭底下的毛豆蓉味輕,增加口感層次 ✿ 煙三文魚芝士卷 $98 (另加一)卷得很實很工整,伴有沙律裡面除了忌廉芝士,還有海帶芽,令味道更豐富,比預期中好吃😚 ✿ 烤澳洲羊西冷 $158 (另加一)擺盤美美的❤(ӦvӦ。)切面可見羊西冷粉嫩西冷沒有脂肪(很好很好🤣),所以不算是十分軟嫩的,但也不難切,配上茄子蓉和醬汁更美味伴碟烤茄子、番茄、豆角全部都軟而甜 ✿ 燴澳洲牛面頰 $328 (另加一)超 級 軟😳不用刀,用叉輕輕一撥已經可以伴碟的可樂餅香脆、肉味濃醬汁甜甜的,帶日式感覺,拌飯應該很不錯🤤 ✿ Rosy Romance $100蘋果紅茶的感覺,不太甜,微酸解膩 ✿ Passionate Night $100熱情果的酸酸甜甜,總是深得友人的心 燈光裝潢很有格調,職員有禮,還有戶外座位,很適合慶祝(•ө•)♡

✿ 香煎北海道帶子 $108(另加一)

帶子煎得剛好,十分軟嫩😍
配上味噌,帶出鮮味,很搭
底下的毛豆蓉味輕,增加口感層次

✿ 煙三文魚芝士卷 $98 (另加一)

卷得很實很工整,伴有沙律
裡面除了忌廉芝士,還有海帶芽,令味道更豐富,比預期中好吃😚

✿ 烤澳洲羊西冷 $158 (另加一)

擺盤美美的❤(ӦvӦ。)切面可見羊西冷粉嫩
伴碟烤茄子、番茄、豆角全部都軟而甜

✿ 燴澳洲牛面頰 $328 (另加一)

超 級 軟😳不用刀,用叉輕輕一撥已經可以
伴碟的可樂餅香脆、肉味濃
醬汁甜甜的,帶日式感覺,拌飯應該很不錯🤤

✿ Rosy Romance $100

蘋果紅茶的感覺,不太甜,微酸解膩

✿ Passionate Night $100

熱情果的酸酸甜甜,總是深得友人的心

• 烤澳洲羊西冷
2023-09-25 51 浏览
餐廳風格偏藝術風,環境好chill,適合三五知己一起過黎~*Smoked Salmon Cheese Rolls $98煙三文魚擺成玫瑰花嘅形狀,入面包咗海苔、菠菜同埋芝士塊,所以軟中又帶點爽韌😋*Seared Hokkaido Scallops $108一共有四粒帶子,帶子下面有枝豆醬~帶子好厚肉,而且好嫩😻帶子上層煎香,配上醬汁同薏米,好好味😋*Braised Australian Beef Cheek $328牛面頰好軟好嫩,牛肉紋理之間仲夾住咗骨膠原,口感好似果凍咁😍配菜仲有牛肉蔬菜薯餅,外層香脆,內餡綿密🫶🏻*Grilled Australian Lamb Striploin $158羊西冷好嫩好juicy,有羊味得黎又唔會羶👍🏻醬汁微甜,有淡淡黑椒味🤤*Rosy Romance $100由冷泡玫瑰茶,蘋果汁同埋蜜糖調製而成✨玫瑰味比較突出,整體感覺較清新🌹*Milk tea or me $148有漸變色,好似夕陽咁,有少少柑橘味🍊
餐廳風格偏藝術風,環境好chill,適合三五知己一起過黎~

*Rosy Romance $100

*Milk tea or me $148

有漸變色,好似夕陽咁,有少少柑橘味🍊
2023-09-25 47 浏览
同事帶去 The Pearl 食晚飯,係响尖沙咀一間精品酒店4樓, 裝飾超型格, 價錢一啲都唔貴, 食物質素唔錯。🍭焗蟹肉餅🦀呢個係餐廳自家制特色菜, 用鮮蟹肉焗成脆餅, 咬落去啖啖肉,好鮮味, 再配車厘茄提鮮,係一個好開胃嘅前菜。🥰🍭鮮蝦煙肉意式多士🍤濃濃嘅芝士包住煙肉同蝦, 放响法包上一齊焗, 咸香煙肉同濃芝士混合鮮蝦甜味, 惹味到頂點, 秒殺咗呢個前菜。❤️🍭慢煮伊比利亞黑豚肉🐽個豚肉皮烤到脆脆, 配上油潤嘅黑豚肉, 咬落煙韌交雜爽滑, 口感豐富, 再襯軟綿嘅薯蓉, 真係 Bravos!🍭燴澳洲牛面頰🐮呢個係一牛倆食嘅主菜, 和牛薯餅脆軟糯,有質感, 牛面頰肉中間夾住層骨膠原, 入口即溶,肉質Q彈嫰滑, 係食嘅享受。🍭Sunrise Mangosteen & Bliss FiggySunrise Mangosteen係山竹同冷泡紅茶造成酸酸甜甜嘅 Mocktail, Bliss Figgy係杯靈感源自土耳其甜品嘅 cocktail, 外型好吸睛, 襯哂餐廳嘅型格風。

🍭焗蟹肉餅🦀

• 自家製焗蟹肉餅
  • 鮮蝦煙肉意式多士
  • 慢煮伊比利亞黑豚肉
2023-09-24 52 浏览
【尖沙咀•The Pearl】@thepearlhkππππππππππππππππππππππππππππππ暗黑酒吧西餐享受🌻|Foodie Tasting Menu B|HKD StartersSeared Hokkaido Scallopswith Crab Miso Butter and Kinsanji Miso on Mdamame Purée這道菜以帶子作為主要食材,煎至外層金黃酥脆,內裡軟嫩多汁。其上灑有蟹味噌牛油,增添了豐富的海鮮味道,並順勢與帶子的鮮味完美融合。配以金山寺味噌,帶有淡淡的麴香味,為菜式帶來了濃郁的味道。Smoked Salmon Cheese Rollswith Wakame, Asparagus and Fly Fish Roes以煙熏三文魚為主要食材,捲成捲餅狀,配以鮮嫩的蘆筍和具有爽脆口感的裙帶菜。內裡則填充了芝士,增添了濃郁的奶香味,與三文魚魚的風味相互融合。MainsBraised Australian Beef Cheekwith Caramelized Radish and Sou-vide Beef Croquette澳洲牛頰肉搭配
【尖沙咀•The Pearl】@thepearlhk
暗黑酒吧西餐享受

🌻|Foodie Tasting Menu B|HKD
Starters
Seared Hokkaido Scallops

Smoked Salmon Cheese Rolls

Mains
Braised Australian Beef Cheek
澳洲牛頰肉搭配了焦糖化的蘿蔔和慢煮的牛肉薯餅。牛頰肉經過燉煮,讓肉質變得極為柔軟,口感豐富。

with Confit Garlic and Roasted Aubergine Purée澳洲羊肉里脊搭配了腌制大蒜和烤茄子泥。羊肉里脊經過烤制,表面呈現金黃色,肉質嫩滑細膩。腌制的大蒜帶有濃郁的蒜味,與羊肉的風味相得益彰。

🌼|pearadise|HKD 130
lillet blanc italicus,pear,absinthe

帶有一股清爽的酸味,再加上梨子,還有少許的苦艾酒,味道相當精緻且美妙。我發現它的風味有點像中國著名的糖水雪梨糖水,真是令我回味無窮。

🏵️|Passionate Night|HKD 100
Homemade passion fruit syrup with fresh grape juice
淡淡的粉紅色,讓人看了就有種想要迅速喝下去的衝動。自家製的熱情果糖漿真的是讓人驚艷!它的味道濃郁而香甜,有種微微的酸味,但又不會太過刺激。它的口感也很順滑,一下子就能感受到整個口腔裡的美妙滋味。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1014(連加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #The Pearl #web3尖沙咀
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
2023-09-23 50 浏览
小編再次二訪尖沙咀瑞生酒店入面用餐,餐廳環境好有格調✨,好多羅馬雕刻擺設,充滿藝術感😻💕香煎北海道帶子賣相好靚♥️帶子大大粒,色澤好金黃外皮煎至酥脆,內裡鮮嫩多汁帶子上邊有埋豆蓉醬食,仲正👅🩷煙三文魚芝士卷三文魚被巧妙地捲成美麗的花紋狀♦️再搭配上濃郁嘅芝士🧀,既好味又吸引👀連埋青瓜同沙律一齊食仲滋味🫦💕烤澳洲羊西冷擺盤好精緻💗澳洲羊肉西冷經過烤制羊扒呈淺粉嫩色羊肉味幾重,肉汁豐富🩷燴澳洲牛面頰用咗澳洲牛嘅面頰肉經過燴煮的過程,肉質好軟嫩入味它的色澤深濃,滋味豐滿♥️而且份量好多夠曬飽肚🍽️The Pearl♥️尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓♥️

💕香煎北海道帶子
賣相好靚♥️
帶子大大粒,色澤好金黃
外皮煎至酥脆,內裡鮮嫩多汁
帶子上邊有埋豆蓉醬食,仲正👅

🩷煙三文魚芝士卷
三文魚被巧妙地捲成美麗的花紋狀♦️
再搭配上濃郁嘅芝士🧀,既好味又吸引👀
連埋青瓜同沙律一齊食仲滋味🫦

💕烤澳洲羊西冷
擺盤好精緻💗
澳洲羊肉西冷經過烤制
羊扒呈淺粉嫩色
羊肉味幾重,肉汁豐富

🩷燴澳洲牛面頰
用咗澳洲牛嘅面頰肉
經過燴煮的過程,肉質好軟嫩入味
它的色澤深濃,滋味豐滿♥️
而且份量好多夠曬飽肚

🍽️The Pearl
♥️尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓♥️
2023-09-22 20 浏览
👧🏻😋👅🍽✨高質藝術餐廳🤤-The Pearl🇭🇰 尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓 🇭🇰 -♟新派歐陸菜藝術風餐廳無論裝修門面, 以至菜式設計同擺盤都好有心機♟後生有活力既店員穿上純黑色制服, 點餐同送餐都會向客人詳細介紹, 服務好周到♟除左高質歐陸菜同cocktail, 順帶一提個menu仲畫得好靚😆-🦀 自家製焗蟹肉餅 $128💯圓咕碌蟹餅鮮炸後焗, 外皮超香脆, 而入面就有軟滑絲絲蟹肉💯酸酸甜甜好開胃既話梅漬番茄隔住左蟹餅同墊底既紅菜頭汁, 保持蟹餅乾身-🦐 鮮蝦煙肉意式多士 $68✨超脆多士上係原隻蝦, 再cover勁量芝士, 入面仲有酸甜牛油果沙律醬✨蝦肉爽口, 煙肉碎用左pancetta勁香, 一口size係好好既開胃前菜-🐖 慢煮伊比利亞黑豚肉 $198💯慢煮黑豚肉仲係半熟, 但口感軟滑, 油脂比例完美-🐑 烤澳洲羊西冷 $158✨西冷油份冇咁重, 但肉味濃郁亦唔會羶; 配上茄子蓉同獨子蒜更突出肉味-🍐 Pearadise $130💯超特別係參考冰糖燉雪梨甜品既cocktail, 雪梨好清甜, 奶洗過顏色清澈又容易入口-🌅 Sunrise Mangoste
👧🏻😋👅🍽✨

🦐
鮮蝦煙肉意式多士 $68

🐖
慢煮伊比利亞黑豚肉 $198
💯慢煮黑豚肉仲係半熟, 但口感軟滑, 油脂比例完美

🐑
烤澳洲羊西冷 $158

🍐
Pearadise $130

🌅
Sunrise Mangosteen $100
✨cold brew紅茶做底好香茶味, 加上山竹汁好香甜
2023-09-21 89 浏览
朋友話尖沙咀有一間餐廳充滿古典氣派,主打意大利結合日本料理,咁特別梗係要試下。餐廳位於瑞生尖沙咀酒店。坐電梯上4樓就到。餐廳以黑、白為主色,充滿時尚風格。室外花園植物翠綠,感覺舒適。鮮蝦煙肉意式多士芝士質感柔軟,大蝦鮮甜,口感十足 。自家製焗蟹肉餅充滿蟹肉,皮脆肉嫩,甘香鬆化,車厘茄用酸梅汁醃製,味道非常特別。燴澳洲牛面頰肉質爽滑細緻,充滿豐厚膠原,入口即化,非常入味。慢煮伊比亞黑豚肉慢煮而成,肉質嫩滑,油花清晰,帶橡果香味,加上特調醬汁,提升口感層次。自家製蘋果撻伴雪糕充滿蘋果香,蘋果烤後更香甜,加上出色雲呢拿雪糕,非常完美。First Love新鮮菠蘿配上黃瓜汁,味道非常清新。First Kiss冷泡玫瑰茶配新鮮蘋果汁,味道自然香甜。
餐廳位於瑞生尖沙咀酒店。
坐電梯上4樓就到。

餐廳以黑、白為主色,充滿時尚風格。
室外花園植物翠綠,感覺舒適。
鮮蝦煙肉意式多士
芝士質感柔軟,大蝦鮮甜,口感十足 。
自家製焗蟹肉餅

燴澳洲牛面頰
肉質爽滑細緻,充滿豐厚膠原,入口即化,非常入味。
慢煮伊比亞黑豚肉
自家製蘋果撻伴雪糕
充滿蘋果香,蘋果烤後更香甜,加上出色雲呢拿雪糕,非常完美。
First Love
新鮮菠蘿配上黃瓜汁,味道非常清新。
First Kiss
冷泡玫瑰茶配新鮮蘋果汁,味道自然香甜。
2023-09-21 39 浏览
餐廳環境是巴洛克式的歐陸風格,分室內和室外,燈光比較暗,感覺悠閒。前菜香煎北海道帶子,面層煎得香脆可口,內裡軟嫩,以綿滑的枝豆蓉墊底。三文魚芝士卷有三文魚的魚油香,捲著蔬菜和忌廉芝士,面層灑上脆卜卜的飛魚子,口感豐富。特別喜歡主菜烤羊西冷,餐廳使用上腰脊肉,單看粉嫩的色澤已覺吸引,肉質富彈性,只有非常輕微的羊騷味。燴牛面頰相當軟腍,配上一件和牛薯餅,令口感更富層次。Mocktails點了First Crush和Sunrise Mangosteen,前者清新;後者略帶酸。整體水準不錯,兩款前菜特別美味。

燴牛面頰相當軟腍,配上一件和牛薯餅,令口感更富層次。

整體水準不錯,兩款前菜特別美味。