The Pearl

2023-12-20 29 浏览
The Pearl喺一間位於尖沙咀嘅酒吧餐廳,入面環境非常之靚,仲有露台可以坐,食物質素都非常唔錯,非常之適合上去chill 住食飯傾偈。🐷無花果帕馬火腿沙律沙律配左巴馬臣芝士、松子仁同黑醋橄欖油汁,味道好開胃!無花果嘅甜同埋帕馬火腿嘅鹹,加埋芝士嘅奶香,仲有松子仁嘅香脆口感,層次同埋味道非常豐富。🐷吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油牛油果泡沫味道同埋口感都好特別,食落去少少酸酸哋嘅青檸味同埋牛油果嘅香味。吞拿魚嘅鮮味羅勒油嘅清新味道,整體食落去非常清新,係唔錯嘅餐前小食。🐷和風醬油大蝦煙肉扁意粉意粉好香和風醬油嘅鹹香,再帶少少甜甜嘅味道,加理煙肉嘅煙燻味道,食落去好香口。扁意粉亦都煮得啱啱好,係比較有咬口嗰隻。,🐷香煎牛封門柳呢個香煎牛封門柳味道都好,牛肉煎得生熟程度啱啱好,大概係五成熟咁樣,食落去超級嫩同多汁,油脂比例唔多係好香嘅牛肉肉香味。📍The Pearl (尖沙咀)尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓

🐷無花果帕馬火腿沙律

🐷吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油

🐷和風醬油大蝦煙肉扁意粉

🐷香煎牛封門柳

📍The Pearl (尖沙咀)
2023-12-20 32 浏览
the peal 位於尖沙咀瑞生酒店上層嘅餐廳,其實都比較隱蔽,要專登去搵先得秘魯吞拿魚罐拌蕃茄莎莎配鰻魚脆片 黑醋汁用鰻魚脆片托住切碎咗嘅吞拿魚加蕃茄,口感好清新,吞拿魚幾新鮮,配合埋黑醋汁,好味蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士橄欖油比較多,蝦身炸得脆,配蒜片,原隻蝦喺多士上面,比起平時食嘅蝦多士較大份和風原隻磯鮑魚配野菌野意大利飯呢個Main Dish的鮑魚似係慢煮,所以林,加上配合左日本嘅醬汁,好入味,又好鬆軟。而和風醬汁加入咗意大利飯,口感都好夾慢煮西班牙黑毛豬鞍架呢隻豬鞍好大份,而且算係比較肥美,脂肪同埋肉嘅比例啱啱好,食落去唔會太靭,好易入口!!配合埋唔同嘅薯菜,值得一試Passionate night 果味重,唔多酒精,岩晒我
the peal

秘魯吞拿魚罐拌蕃茄莎莎配鰻魚脆片
黑醋汁

蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士

和風原隻磯鮑魚配野菌野意大利飯

慢煮西班牙黑毛豬鞍架

Passionate night
果味重,唔多酒精,岩晒我
放工去搵好嘢食😋,朋友介紹位於尖沙咀加連威老道瑞生尖沙咀酒店內的西餐廳餐廳裝修黑暗🖤神秘,除了室內卡位外,還有吧枱座位,及設有戶外露天座位,今天氣有涼涼地,坐在露天位置感覺幾舒服😌,好有情調,聽住音樂🎵飲酒🥃、食野、傾下計,好chill 呀😚先點了2杯cocktails🍹🔹Pearadise 🍸$130白酒base 梨酒,配上淡淡的苦艾酒,好香梨🍐味,少少酸味,酒味不是太濃,好啱女仔飲🔹Wandering Voyage 🍸$140椰香味重,混合冧酒、香蘭、椰子味嘅酒,一層芝士奶蓋,中和酒精嘅味道,入口更加綿綿融和🔸秘魯吞拿魚伴蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 $68香烤鱈魚脆片香脆,大大粒吞拿魚粒配上蕃茄,開胃小食🔸蒜片橄欖油封大蝦🍤配佛卡戛多士$88蒜片炸到卜卜脆,鮮蝦啖啖肉,脆多士沾著橄欖油一起吃,十分惹味🔸和風原隻煮鮑魚配野菌意大利飯$288超浮誇好大隻鮑魚,咬落口都幾軟淋,意大利飯好香菇菌🍄味道,但係又唔覺得好膩,食得舒服🔸慢煮西班牙黑毛豬鞍架🐖$198黑毛豬味道香濃,豬肉味都幾重,用慢煮烹調煮到豬鞍剛剛好熟透,肉質嫩滑,好juicy😋

先點了2杯cocktails🍹
🔹Pearadise 🍸$130

🔹Wandering Voyage 🍸$140

🔸秘魯吞拿魚伴蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 $68
香烤鱈魚脆片香脆,大大粒吞拿魚粒配上蕃茄,開胃小食

🔸蒜片橄欖油封大蝦🍤配佛卡戛多士$88

🔸和風原隻煮鮑魚配野菌意大利飯$288

🔸慢煮西班牙黑毛豬鞍架🐖$198

2023-12-18
2023-12-19 27 浏览
12月頻頻約朋友食飯,估唔到尖沙咀有間意日Fusion菜幾好味😋►秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁Tuna Salsa酸酸甜甜輕盈開胃,Cod Fillet脆片又薄又脆 💥►蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士Prawns Confit 唔油膩,爽口 🍤►和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯鮑魚軟糯彈牙,意大利飯煮得恰到好處,醬汁非常creamy,大推 👍🏻►慢煮西班牙黑毛豬鞍架Sous-vide 黑毛豬我以為會再淋身啲同肥啲,Red Wine Pear Sauce唔錯 🐖►PEARADISECocktail 呢杯最靚,有支髮簪裝飾,甜度就啱女仔嘅,似果汁多過酒 🍸呢個冬天唔凍,有得坐戶外幾chill,適合吹水!

►秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁

►蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士
Prawns Confit 唔油膩,爽口 🍤

►和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯

►慢煮西班牙黑毛豬鞍架

►PEARADISE

呢個冬天唔凍,有得坐戶外幾chill,適合吹水!
2023-12-19 27 浏览
尖沙咀瑞生酒店入面嘅西餐廳The Pearl走暗黑型格路線 雖然喺酒店入面但價錢都唔貴放工同朋友嚟飲杯野或食晚飯都唔錯Tuna Avocado Foam Tartare幾特別 吞拿魚粒伴幼滑嘅牛油果醬仲有松露醬同酸汁 食落清爽開胃Fig and Prama Ham Salad沙律菜好新鮮 Parma Ham唔太鹹加埋清甜嘅無花果 健康又好味Grilled Hanger Steak封門柳我哋揀左五成熟 燒得啱啱好 好軟嫩呀而且呢個部位冇乜脂肪 肉味都幾濃Japanese Style Linguine with Shrimp大蝦好爽口 加左好多煙肉食落好香醬汁食落甜甜地有啲似西京燒嘅味道扁意粉al dente又掛汁 唔錯唔錯呢度有好多款靚靚嘅cocktails可惜我同朋友都唔想飲酒 叫左兩杯mocktails分別係First Crush同Passionate Night前者清新微甜 後者偏酸 我就鍾意First Crush多啲喇
尖沙咀瑞生酒店入面嘅西餐廳The Pearl

扁意粉al dente又掛汁 唔錯唔錯

呢度有好多款靚靚嘅cocktails
可惜我同朋友都唔想飲酒 叫左兩杯mocktails
2023-12-19 35 浏览
今晚黎左間獨特型格餐廳,無論係裝修定店員制服都可以感受到一種黑暗型格潮流,體驗不一樣的晚上。餐廳熱鬧,坐無虛席,有戶外坐位收下新鮮空氣或者食下水煙又得,室內有聖誕節佈置,感受節日氣氛。Ceviche tuna salsaGarlic prawns conflictIberico pork loin rackRisotto with isoyaki abalonePearadise & passionate night原隻鮑魚啖啖肉好有口感,意大利飯食落creamy仲有好多菇😍蒜香蝦帶一點點辣幾香口惹味Pork & tuna亦是不可錯過兩杯飲品放鬆一下

Ceviche tuna salsa
Garlic prawns conflict
Iberico pork loin rack
Risotto with isoyaki abalone
Pearadise & passionate night

蒜香蝦帶一點點辣幾香口惹味

Pork & tuna亦是不可錯過

兩杯飲品放鬆一下

The Pearl (尖沙咀)📍 尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓𝑯𝒆𝒚! 𝑫𝒐 𝒚𝒐𝒖 𝒌𝒏𝒐𝒘 𝒕𝒉𝒆 𝒅𝒊𝒇𝒇𝒆𝒓𝒆𝒏𝒄𝒆 𝒃𝒆𝒕𝒘𝒆𝒆𝒏 𝒈𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝒂𝒏𝒅 𝒑𝒂𝒏-𝒇𝒓𝒊𝒆𝒅? 𝑳𝒆𝒕 𝒎𝒆 𝒕𝒆𝒍𝒍 𝒚𝒐𝒖!#foodieintern學英文👩🏻‍🏫 𝐏𝐫𝐞𝐩𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐨 𝐡𝐚𝐯𝐞 𝐲𝐨𝐮𝐫 𝐭𝐚𝐬𝐭𝐞 𝐛𝐮𝐝𝐬 𝐭𝐚𝐧𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐞𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐲𝐨𝐮𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐧𝐢𝐯𝐨𝐫𝐨𝐮𝐬 𝐜𝐫𝐚𝐯𝐢𝐧𝐠𝐬 𝐬𝐚𝐭𝐢𝐬𝐟𝐢𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐭𝐡𝐞 𝐠𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐡𝐚𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐬𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐚𝐭 𝐭𝐡𝐢𝐬 𝐡𝐢𝐝𝐝𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐦, 𝐭𝐡𝐞 𝐩𝐞𝐚𝐫𝐥, 𝐰𝐡𝐢𝐜𝐡 𝐢𝐬 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭𝐞𝐝 𝐨𝐧 𝐭𝐡𝐞 𝟒/𝐅 𝐨𝐟 𝐀𝐭𝐭𝐢𝐭𝐮𝐝𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐧𝐯𝐢𝐥𝐥𝐞. 𝐅𝐫𝐨𝐦 𝐭𝐡𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐲 𝐟𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐛𝐢𝐭𝐞, 𝐢𝐭'𝐬 𝐜𝐥𝐞𝐚𝐫 𝐭𝐡𝐚𝐭 𝐭𝐡𝐞 𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐢𝐬 𝐚𝐦𝐚𝐳𝐢𝐧𝐠!無花果帕馬火腿沙律 HKD98沙律菜配上黑醋相得益彰味道好清爽,亦都好開胃,無花果淡淡的清香,加上口感軟硬適中,好加分吞拿魚牛油果泡沫他他 HKD108Tartare 做得唔錯,吞拿魚食到鮮味,但唔會有海鮮
The Pearl (尖沙咀)
📍 尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓

#foodieintern學英文👩🏻‍🏫

無花果帕馬火腿沙律 HKD98

吞拿魚牛油果泡沫他他 HKD108
Tartare 做得唔錯,吞拿魚食到鮮味,但唔會有海鮮嘅腥味,同牛油果混合一齊加上自家製羅勒油,多咗一份香氣留喺口腔裏面

香煎牛風門柳 HKD 178
見大家推薦佢條牛,當然要試試佢
叫咗medium rare,單食過牛樓都好好味,點埋佢自家製嘅青醬汁又有一種唔同風味,佢嘅薯蓉就偏向軟身,我就鍾意啲杰啲嘅

和風醬油大蝦煙肉扁意粉 HKD168
最後不得不讚佢嘅意粉,好合適嘅中西fusion菜,醬油味嘅意粉出奇地夾,啖啖都食到大蝦,誠意滿滿,食到好飽,都接着一啖食一啖hehe🥰

Cocktails- Milk, Tea or Me🙈
想表白嘅時候飲啱晒(joking) 酒味重,但係加入咗奶類,飲落其實有啲似乳酪🤭
Mocktails- Passionate Night🍹
淡淡嘅黑加倫子香味,入口嘅時候好清甜。啲冰未溶之前個酸味刺激味蕾,陪住食物飲一流,啲冰溶左之後,個甜味啱啱好😊
2023-12-15 39 浏览
//04 12 23 晴天🌞20:00 尖沙咀 瑞生酒店@thepearlhk暗黑的色彩 ☺︎位於尖沙咀瑞生酒店嘅[𝘛𝘩𝘦 𝘗𝘦𝘢𝘳𝘭],主打意日新派概念菜式,將傳統意大利菜糅合到日式料理裏面。除咗味道特別之外,裝修都係另一賣點,會以17世紀巴洛克時期嘅古典氣派為設計,充滿冷酷型格嘅感覺,帶領食客走進神秘嘅藝術空間。𖤐ˊ會有加一服務費🔻𝐅𝐢𝐠 𝐚𝐧𝐝 𝐏𝐫𝐚𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 HKD$98ꕀ帕馬火腿肉質柔順、潤滑 會有獨特嘅韌度味道滋味鹹甜 更帶有一點木香 食起嚟十分細緻再配上大量沙律菜、松子仁、無花果令各項層次都更加豐盛同完美🔻𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐅𝐨𝐚𝐦 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 HKD$108ꕀ將牛油果打成泡沫 啖啖都非常輕盈 充滿空氣感當中夾雜果香及青檸嘅微酸 兩者加埋份外清新 羅勒油油分充足 令吞拿魚入口零舍潤滑、鮮甜而且亦賦予吞拿魚邁向更清新嘅感覺🔻𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 HKD$168ꕀ扁意粉有咬口 裏面每一隻大蝦都食得出有煎過 咬落去彈牙、爽嫩因為大蝦同意粉有撈埋一齊炒所以和風醬油都帶有陣陣鮮味另外仲會加咗煙肉 增強口感
04 12 23 晴天🌞
20:00 尖沙咀 瑞生酒店
@thepearlhk

暗黑的色彩 ☺︎

𖤐ˊ會有加一服務費

帕馬火腿肉質柔順、潤滑 會有獨特嘅韌度
味道滋味鹹甜 更帶有一點木香
食起嚟十分細緻

再配上大量沙律菜、松子仁、無花果
令各項層次都更加豐盛同完美

將牛油果打成泡沫 啖啖都非常輕盈 充滿空氣感
當中夾雜果香及青檸嘅微酸 兩者加埋份外清新

羅勒油油分充足 令吞拿魚入口零舍潤滑、鮮甜
而且亦賦予吞拿魚邁向更清新嘅感覺

配料薯蓉 入口超級𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺
同時擁有奶香及牛油香氣
整體有啲似食緊雪糕嘅感覺

🔻𝐏𝐞𝐚𝐫𝐚𝐝𝐢𝐬𝐞 HKD$130

𝘭𝘪𝘭𝘭𝘦𝘵 𝘣𝘭𝘢𝘯𝘤 酒體飽滿、清爽 自帶果香
再加上淡雅清甜嘅梨味 極易入口
令人不自覺咁飲完一啖又一啖

🔻𝐅𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐂𝐫𝐮𝐬𝐡 HKD$100

菠蘿味突出 夾雜埋青瓜
超𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 超好飲 超推介

2023-12-04
之前係附近食左間好好食既手工火鍋🍲 發現呢條街都幾多野未試過😂 今次同👦🏻黎食西餐啦 (終於!!!好似隔左好耐咁👅)·🌟Fig and Prama Ham Salad 無花果帕馬火腿沙律🥗 $98超大份沙律!口感勁fresh👍 沙律菜好新鮮,無花果完全唔酸,帶點點水果香甜味!😍 碟沙律鋪滿Parma Ham 同松子仁,配埋黑醋甜醬,特別又開胃👍·🌟Tuna Avocado Foam Tartare 吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油🥑 $108係👦🏻最愛既吞拿魚😍 D吞拿魚好鮮甜肥美,上面仲有黑松露醬作為調味!牛油果泡沫打到好輕盈👍 一次過食口感超豐富!·🌟Grilled Hanger steak 香煎牛風門柳 $178Woohoo!食扒食扒😍 我地揀咗medium✌望張相都知佢燒得夠好,塊塊都粉紅色又juicy👅 不過我覺得個自家製青醬味道會蓋過牛香味,個人鍾意食原味唔點醬😭✌·🌟Japanese Style Linguine with Shrimp 和風醬油大蝦煙肉扁意粉 $168呢碟我超中意❤ 醬汁係平時既個種日本燒汁帶少少甜味👍 超正呀個醬😭 D蝦份量都好多🦐 值得大讚係佢個扁意

呢碟我超中意❤ 醬汁係平時既個種日本燒汁帶少少甜味👍 超正呀個醬😭 D蝦份量都好多🦐 值得大讚係佢個扁意粉!煮得好好,係偏煙靭個種,越食越香👍

🤍Rosy Romance🍹 & 🌟Pearadise 🍷 $130
建議大家要揀的話揀Pearadise! 用白酒做base🍶入口甜甜的有點像 sake🏮整杯酒的裝飾也十分特別,酒杯上擺放著一串髮簪,給人一種清冷淡雅的東方美學韻味😌 Rosy Romance則是混合著玫瑰和果味🌹非常甜蜜熱情的一杯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

人均:HKD 350 up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑
📍 The Pearl (尖沙咀)
🚇 尖沙咀B2出口步行4分鐘
2023-12-13 67 浏览
平時行尖沙咀加連威老道都係行街Shopping,很少留意樓上嘅舖頭今晚朋友帶咗我上樓食飯The next station is 瑞生!WHAT?? 咩地方嚟架, 瑞生係尖沙咀加連威老道入面嘅精品酒店4樓係餐廳及酒吧 "The Pearl"入到去有少少昏暗, 幾好feel, 有少許工業風但又有Design嘅風格餐廳除室內座位外,仲有outdoor位置, 同朋友飲杯野傾下計呢d天氣坐outdoor真係好chill點餐由朋友發板Starters: Fig & Prama Ham Salad and Tuna Avocado Foam Tartare 無花果帕馬火腿沙律朋友知我鐘意食無花果, 特意點呢份比我雖然無花果不是主角, 但呢度切得好大角, 唔似平時D餐廳咁小氣, 切到好細粒無花果很甜, 配上巴馬臣芝士片和風乾火腿, 甜甜咸咸, 再加埋有點水份嘅沙律菜, 口腔內有層味道是開胃的Starter! 吞拿魚牛油果泡沫他他配自家製羅勒油Starter嚟講, 呢2份比我地想像中大, 而且擺盤賣相都唔錯呀!打卡之餘味道都出色吞拿魚肉鮮, 唔會切到好碎, 是有咬口的而中間的牛油果泡沫很特別, 又唔會搶
今晚朋友帶咗我上樓食飯
The next station is 瑞生!
4樓係餐廳及酒吧 "The Pearl"
點餐由朋友發板

無花果帕馬火腿沙律
朋友知我鐘意食無花果, 特意點呢份比我
是開胃的Starter!

吞拿魚牛油果泡沫他他配自家製羅勒油
打卡之餘味道都出色
吞拿魚肉鮮, 唔會切到好碎, 是有咬口的
而中間的牛油果泡沫很特別, 又唔會搶咗主角吞拿魚嘅味道, 很輕盈的
加埋羅勒油, 口感非常順滑
吞拿魚牛油果泡沫他他
Main朋友點咗
香煎封門牛柳
上檯時已被切成一片片, 方便客人食用, 很貼心呢~
中間粉嫩牛肉嘅色澤, 半生得來又不浸血水
香煎牛封門柳
伴了像加了檸檬汁的薄荷香草醬, 少少酸都幾特別
最喜歡牛肉的煮法就是不加任何調味, 那就可以吃出牛本身的原味道
封門柳肉質鬆軟, 用刀輕輕便可切開(絕對不是加了梳打粉那種) , 而且牛味濃
墊底仲加了薯蓉, 幾乎都是原味沒特別添加調味, 很喜歡

和風醬油大蝦煙肉扁意粉
意粉有咬口, 唔會煮得好淋, 蝦也有4大隻, 彈牙的, 我是很喜歡
可是我不太喜歡和風醬, 甜了點 (純粹個人口味, 就好似我也不喜歡吃壽喜燒一樣)
和風醬油大蝦煙肉扁意粉
話哂咁Chill嘅地方, 我地都點咗杯飲品chill chill佢
左 (cocktail) : Pearadise; 右 (mocktail): First Crush
Pearadise是帶有微微的梨味嘅開胃酒, 酒精濃度很低, 加上唔係太大杯, 女生唔怕飲醉
杯上仲有個好特別嘅髮飾, 好fusion
而First Crush朋友形容似青瓜味嘅益力多, 唔會好甜, 佢覺得幾refresh
左: Pearadise; 右: First Crush

题外话/补充资料: 女洗手間都好乾淨又夠大 通常酒吧餐廳嘅食物質數都一般, 但估唔到呢度嘅食物都做到出色, 好味!
2023-11-27
吞拿魚牛油果泡沫他他
左: Pearadise; 右: First Crush
2023-12-12 23 浏览
瑞生酒店係一間boutique酒店, 4樓餐廳都係喺OpenRice搵先識搵到上嚟🫶🏻 估唔到所有嘅菜式得好出色!伴碟仲好靚添🤗 前菜先來吞拿魚他他,滿滿嘅吞拿魚魚生,好有口感呢!再黎係油炸蒜片大蝦配多士,炸得好香嘅蒜😋大蝦的都好彈牙呢! 慢煮西班牙黑毛豬鞍煮得岩岩好,夠腍同埋配嘅紅酒梨汁好fruity, 可解膩和風原隻璣煮鮑魚配意大利飯,大大隻鮑魚擺喺意大利飯上邊, 仲用和風嘅方式煮到隻鮑魚好入味。配意大利飯,一流嘅享受꧁☬小編食左咩☬꧂✅ Ceviche Tuna Salsa✅Garlic Prawns Conflict✅Iberico Pork Loin Rack✅Risotto with Isoyaki✅Abalone✅First Crush✅Passionate Night(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $200 ♥️

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅Abalone
✅First Crush
✅Passionate Night

(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $200 ♥️

🌃🥃夜幕降臨 在喧鬧的氛圍去了西式餐酒館~🍸🍽️ 這裡的食物質素很有驚喜,可惜我這顆初老的靈魂晚上一心只想靜靜地用餐,本以為可以靜下心來好好享受美食的時光~🥹 這家酒吧餐廳空間不大,檯與檯之間非常接近,沒有隱私的距離,後面也有酒吧,完全被聲浪蓋過,是屬於熱鬧人多的地方!✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • 我們選了兩道前菜,分別是無花果帕馬火腿沙律🥗和吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油🥑。沙律菜份量很多,無花果配上巴馬臣芝士、松子仁及黑醋橄欖油汁,這個配搭很清新好吃!吞拿魚牛油果泡沫🫧賣相華麗,吞拿魚切塊很新鮮,魚味濃郁鮮甜,加上微辣的牛油果醬汁,調味的搭配超棒!主菜也沒有讓人失望(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 我們選了香煎牛封門柳🥩,以及和風醬油大蝦煙肉扁意粉🍝!兩道菜都好好吃~ 封門柳擺盤很美,牛柳切成厚厚的一塊塊,色澤粉嫩,肉質非常juicy,基本上不用蘸任何醬汁都已經很夠!👅 扁意粉用了特別的和風醬油,外面沒有吃過這種風味,鹹鮮帶甜,蝦肉已經預先起殼,口感超級爽彈,整體質素不錯~😋想chill一下也可以試試Cocktail 和mocktail,選擇蠻多也不錯的~🍸✨ Pearadise

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ •

想chill一下也可以試試Cocktail 和mocktail,選擇蠻多也不錯的~🍸✨ Pearadise 用了lillet blanc, italicus, pear, absinthe調製,喝起來帶著淡淡的幽香,不過久呷會感到一股熟悉的藥水味道(可能是我味蕾問題吧🤔)Passionate Night反倒比較好喝,是Homemade passion fruit syrup with fresh grape juice,甜甜的跟葡萄汁一樣!🍇🥰

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

The Pearl (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓

🍣前菜🌸秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚片及黑醋汁吞拿魚拌番茄莎莎搭配薄脆香烤鱈魚片及黑醋汁,酸甜醋香與海鮮的鮮美交織,酸酸甜甜喚醒味蕾。🌸吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油牛油果泡沫酸酸地,自製羅勒油點綴其間,每一口都是鮮嫩與香草的完美和諧。🍝主菜🌸和風醬油大蝦煙肉扁意粉醬油甜而濃郁充滿鰹魚香氣,大蝦新鮮爽口,讓人回味無窮。🌸香煎牛風門柳外脆內嫩,肉味香濃,搭配酸口味既阿根廷青醬以及綿密細緻的薯蓉,非常特別。🍸Cocktail🌸Crimson Samurai 清爽偏酸果味酒,酒味較淡適合女生🌸Wandering Voyage 表層椰子奶蓋椰味極重,酒中包含七葉蘭獨有香氣,充滿泰國風味
🍣前菜

🌸秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚片及黑醋汁

🌸吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油

🍝主菜

🌸和風醬油大蝦煙肉扁意粉
醬油甜而濃郁充滿鰹魚香氣,大蝦新鮮爽口,讓人回味無窮。

🌸香煎牛風門柳

🍸Cocktail

🌸Crimson Samurai
清爽偏酸果味酒,酒味較淡適合女生

🌸Wandering Voyage
表層椰子奶蓋椰味極重,酒中包含七葉蘭獨有香氣,充滿泰國風味
2023-12-09 32 浏览
喺尖沙咀搵到一間有室內室外飲野又食物好味嘅地方真係好難得,仲要係交通極方便地區,簡直係鬧市中的一刻靜土。位於酒店內的西餐廳,環境,情調很適合傾計,室外位置都大,三五知已飲酒談歡也錯,食物方面都多選擇。小食吞拿魚伴蕃茄沙沙配香烤爐魚脆片黑醋汁脆片好脆呀!蕃茄粒的清新加上大大粒的吞拿魚粒,味道驚喜地夾,很有驚喜的看似簡單前菜。蒜片橄欖油封大蝦配多士超好味的蒜片大蝦呀!大蝦散發著淡淡蒜香,多士沾著油封蝦底下的橄欖油來吃,十分惹味。主菜慢煮西班牙黑毛豬鞍架黑毛豬豬扒好濃香,有很重嘅豬肉香,肉質嫩滑,8 成熟成程度控製得超好。和風原隻磯煮鮑魚意大利飯見到咁大隻鮑魚,好驚喜,香噴噴,超鮮味。很特別的菜式,西方料理加入中式食材,夾得好。意大利飯汁底沒有西式料理般膩,吃得舒服。飲品方面Pearadise中西融合的一款酒精飲品,用上意大利酒作主調,檸檬清新,帶點苦韻與和微辛香料。Rosy Romance玫瑰茶,新鮮蘋果汁加埋蜜糖的無酒精飲品,入口清甜,顏色鮮豔

小食
吞拿魚伴蕃茄沙沙配香烤爐魚脆片黑醋汁

蒜片橄欖油封大蝦配多士

主菜
慢煮西班牙黑毛豬鞍架

和風原隻磯煮鮑魚意大利飯
見到咁大隻鮑魚,好驚喜,香噴噴,超鮮味。

飲品方面
Pearadise

Rosy Romance
玫瑰茶,新鮮蘋果汁加埋蜜糖的無酒精飲品,入口清甜,顏色鮮豔

今次來到一間樓上型格餐廳酒吧girls talk 傾下計👭餐廳以黑色🖤為主調,加上昏暗燈光,感覺好時尚,仲有outdoor 位比較偏向歐陸風,有一些好舒適嘅大梳化,依家天氣涼涼哋出面坐感覺好chill🌿☘️聽講餐廳都以高質新鮮食材,最火熱係原隻鮑魚嘅pasta😍仲有好出色嘅Cocktail, 連Menu都好特別,果然係一間充滿藝術嘅餐廳💛🩵Ceviche Tuna 🐟Salsa $68新鮮秘魯吞拿魚配蕃茄跟香烤鱈魚脆片一起入口,配了開胃黑醋汁,好醒胃菜式。🩵Garlie Prawns 🍤Conflict $88將蒜片橄欖油跟爽口彈牙的大蝦一起入口,還有酥脆多士,好好味。🩵Japanese Style Risotto with Isoyaki Abalone with Mushroom $288原隻大大隻磯煮鮑魚都幾入味,配上我喜愛既🍄野菌意大利飯,食埋呢道菜已經好滿足🫶🏻🩵 Sous-vide Spanish Iberico Pork Loin Rock$188慢煮西班牙黑毛豬鞍,真係好林又juicy, 切落去都好彈🤭🩵Cocktail🍸🍹Pearadise $130好靚既一杯cockt

🩵Ceviche Tuna 🐟Salsa $68

🩵Garlie Prawns 🍤Conflict $88

慢煮西班牙黑毛豬鞍,真係好林又juicy, 切落去都好彈🤭

🩵Cocktail🍸🍹
Pearadise $130
好靚既一杯cocktail, 以髮簪配風乾檸檬打造美媚既艷麗感🥰
Crimson Samurai$130
日式Style 既cocktail, 以大方冰加花花點綴。
兩款都好岩女仔飲,唔會太甜又易入口,又好打卡able☺

📍 The Pearl (尖沙咀)
📞53281503