2021-04-22
灣仔一向係多好野食,今次去返好耐以前黎過的the oyster house!鮮蠔濃湯。呢個湯係我念念不忘的一個湯顏色鮮豔,橙色令人色欲大增,而且蠔味非常濃郁,每一匙羹都好厚實,入口啖啖香濃蠔味。Kale & pumpkin salad。上枱時,亳不起眼,但原來寶物(南瓜)尋歸底☺️羽衣甘藍口感厚實爽脆,好適合做沙律。南瓜微微烤熟,質感變軟,配上羽衣甘藍別有一番風味,無論顏色同味道都配搭得好出色。Seafood platter,呢個係店鋪重頭戲!星期一、二 只係$99!有法國黃金螺兩隻、生蠔兩隻、日本磯煮鮑魚兩隻、北海道帶子兩隻、紐西蘭青口四隻。淨係上碟已經令人食指大動,海水味撲鼻,所有海鮮都鮮甜,黃金螺同青口都特別彈牙,帶子鮮甜軟綿,生蠔每一口都盈滿海水,好味道!炭燒加拿大天然豬鞍。豬鞍厚身,所以燒得外脆內嫩,切開會發現肉汁鎖緊於其中,豬肉中有淡淡炭香,刺激味蕾。今次the oyster house 之行可以話係水準依然。無論環境同食物都非常好,永遠都會在我的pocket list❤️
鮮蠔濃湯。
呢個湯係我念念不忘的一個湯
Kale & pumpkin salad。
上枱時,亳不起眼,但原來寶物(南瓜)尋歸底☺️
Seafood platter,呢個係店鋪重頭戲!
星期一、二 只係$99!
炭燒加拿大天然豬鞍。