果日我生日同男友去食。叫了2個大概200蚊的lunch set加2個生蠔拼盤。一共埋單508蚊。但食得很不開心。當時lunch1點半一共有3張枱,其中1張有對女仔已很快埋單走人,剩下我地果張枱同埋隔離有錢人另一張枱(用英語說話的外國人)。可能隔離枱的人叫野食叫得很密,老闆覺得要照顧佢地唔需要花精神去理我地。1.首先,也是我地最反感既係我地用中文去問老闆是日甜品係咩,佢用英文答返我地。但我見其他打用中文問佢,佢係識用中文答。之後我拼返佢句英文google查返係紅莓奶昔。點解咁簡單唔用中文答返我地?2.檸檬茶上的檸檬有昆蟲。同佢講完,佢係唔識講sorry?!excuse me?你做錯野係咪要講句sorry先?佢只答話咁我同你換返就算???我唔同你講我叫食環署黎啦早知既話!3.我未食完佢係咁狂收野,佢收到一半咪由佢收算囉。但根本果日平日又過左lunch時間,又冇人等緊位,佢做咩要收咁急呢!?係咪想盡快趕我地走之後集中service隔離果枱有錢人呀?大佬,係你地度食我餐生日飯係我睇得起你地間野,而且又唔係特別平,點解要受以上既氣?!早知我食快餐店都唔鬼食你!no second time!
但食得很不開心。
2021-03-24
庆祝纪念