The Market

2016-05-02 9045 浏览
機緣巧合有機會在Hotel Icon住了一晩,以前一直想試The Marekt的自助餐都訂不到,想就趁這次機會試一試。下午大約2時左右到,已經可以walk-in食下午茶。入內走了一轉發現食物選擇很多,價錢也只是二百多相當抵食,但奈何仍未肚餓,所以決定訂晩餐buffet。食物質素如大部份評價一樣:十分好!選擇很多,蠔、蝦、長腳蟹、鵝肝、蟹粥和海南雞飯等質素很高,我去時剛做榴蓮貓山王甜品主題,雖然我不吃榴蓮,但見到不同的甜品設計也覺得很吸引。唯一可惜的是覺得餐廳小了一點,不夠舒服。但總體十分好,服務也很不錯,絕對是一間十分出色的Buffet餐廳,有些食物一試難忘,會再來的!
2016-03-12
  • 刺身
  • 冷盤
  • 蟹粥
  • 海鮮
  • 龍蝦湯
  • 鵝肝
2016-04-27 9167 浏览
又去到The Market,今次已經係數唔到第幾次食呢間酒店嘅buffet啦 去到當然先食冷盤啦!冷盤好豐富喎,就算係午市都有大大隻長腳蟹同埋龍蝦鉗。刺身有六款選擇,三文魚係最好食,好多魚油 除咗冷盤,熱盤都有唔少選擇,而且仲好有質素。呢個都係The Market大勝其他buffet嘅原因。椰子雪耳雞湯入味香濃。海車雞飯雞滑飯香,連醬汁都係高水準。清湯腩好香,食得出係煲左好耐既湯底。而燒烤部既牛扒同羊架都係一流,比得上中高價西餐廳製作,唔只自助餐質素。果日狀態麻麻,最後只食了一round甜品!

各式冷盆

酥皮湯

椰子雞湯
清湯腩

果日狀態麻麻,最後只食了一round甜品

2016-04-26
各式冷盆
椰子雞湯
清湯腩
  • 羊架
  • 雪糕
  • 長腳蟹
2016-04-26 11319 浏览
之前寫開:...因為好好歹歹都曾經是城中熱店之一, 訂枱條線出名難打, 後期雖然Hotline已'分流'但俾起其他酒店Booking Centre 呢度可算非常唔方便, 總之今餐唔駛我訂我至會嚟 .  接續上一篇寫The Market, 但因為已是幾個月前的相片及資料, 有啲唔齊全, 自己寫來都唔太滿意因為搵唔番晒啲相, 而今篇近少少, 是復活假其中一天的 Dinner Buffet, 所以拿拿臨前後腳寫埋佢先.首先, 又係入座問題, 今日我們巡例又早咗, Respect!  明明之前都講過嚟呢度千萬不要早到只可準時, 但因為慣性問題又早來了, 去隔鄰公園玩咗一輪仍是早...嚟到又係無位坐亦無位企, 但香港人係咁規舉, 有條隊大家就自不然排入條隊, 等咗一會, 又係派號碼紙的時候了, 其實都仲有幾分鐘就夠18:30要'放人入'去啦, 派咩鬼號碼紙呀姐姐仔?   環保啲之餘有剩餘時間不如落力啲sell吓會藉實際啲啦... 開閘喇, 今次仲激氣, 明明訂座之時講明要梳化, deposit又俾咗, 佢打嚟reconfirm當日仲confirm安排到, 但今日門口姐姐仔不斷話最終安排唔到,
之前寫開:[食Buffet, 無可能唔寫The Market]...因為好好歹歹都曾經是城中熱店之一, 訂枱條線出名難打, 後期雖然Hotline已'分流'但俾起其他酒店Booking Centre 呢度可算非常唔方便, 總之今餐唔駛我訂我至會嚟

開閘喇, 今次仲激氣, 明明訂座之時講明要梳化, deposit又俾咗, 佢打嚟reconfirm當日仲confirm安排到, 但今日門口姐姐仔不斷話最終安排唔到, 要坐最最最入的大圓枱, 雖然佢哋兩位好禮貌講咗幾次: [唔好意思真係安排唔到!] 但好禮貌又點?  受影響的是我們, 而且係嚟到入座妳至講係咪有點不誠實?!  無計啦, 唔通臨時撻訂唔食咩?  事但啦~~~

講番食物, 準備食刺身前, 我例牌飲湯暖暖胃warm up~
椰子燉雞湯
海皇湯
曾經是城中熱話的'珍寶帶子'呢?!!  變到得番薄薄的一片...
刺身
今日的蝦好腥, 俾多次機會食多兩round都仲係腥, 即係批蝦係咁質素, s-o-r-r-y 喇, No Thanks! 唔好食壞我胃口!
好快我又跳去食甜品了, 今日的甜品補償了剛才的腥, 款款都食得吓.  芒果奶凍、 Baileys Panna Cotta、荔枝啫喱、日式芝士蛋糕、開心果蛋糕全部都幾好味, 食晒都得!
今日好幸運, 有3款我喜歡的味道, 真係要食多幾杯! '
Movenpick!!!
好'榴槤之人, 不可錯過這裡的各式榴槤甜品貓山王雪糕, 香、甜、滑! 非常好吃!
榴槤甜品
芒果蟹肉唔得, 芒果唔甜, 蟹肉沙律味道唔好食.
刺身、翡翠螺、芒果蟹肉、沙律、鮮果
鮮果樂園, very good!
Salad Bar
Seafood Counter
全部普普通通
橙汁、Cranberry Juice and 西柚汁
熱食區
餐茶
這個Dinner Buffet價錢要去到成750蚊一位, 如果是我, 我根本唔會選擇咁安排, 因為大家都年紀大喇食得多自己知自己事, 攞嚟辛苦, 就算就住就住食, 食Buffet好客易坐吓食吓又再眼濶肚窄始終又係多咗少少, 又要夜瞓等消化, 盞搞!   我都係prefer食lunch buffet好啲, 舒服啲, 況且成家人出動閒閒地又相差咗幾千蚊, 咁又可以食多餐, 啱唔啱先?!

The Market Buffet又食完喇, 感覺係豐富的一餐, 食物質素係普通至中上的, 但好難回本呀!  況且今晚坐到咁入行出行入行到後來真係唔情願, 去過就明白甜品枱對住嗰堆枱排到咁密, 留返出嚟條通道叫做'主要通道'但全晚都咁繁忙明明唔算太窄都變到好窄, 行出行入/人來人往/人讓人...大家都算好禮讓但亦好唔方便, 好'迫'呀~~~  當然始終餐廳來講食物分數佔最重, 所以拉匀我係係俾[OK嘅], 可以encore.   總之: '平常心~'  唔好擺太高期望咁大家會食得開心啲!

Happy Easter Holiday!
Easter Decoration Items
2016-03-27
2016-04-25 8528 浏览
上兩篇食評都係寫緊BUFFET, 咁一於繼續嚟多幾篇關於Buffet的, 給想去食自助餐的食家作參考之用.  過往寫食自助餐計計埋埋都應該有十幾篇, 但一直無寫過超大熱的"The Market", 並非本人無去過, 只是去了好幾次但因為寫極都未寫完我想寫的餐店, 唯有繼續排住先。 我要寫的首先通常都是俾'笑臉'好想推介的; 繼而是'喊面'想提示大家的, 'OK'的呢, 排其後因為寫以上的都未寫晒手頭上有影相未出post的, 何況那些’OK’店?    The Market 是其一. 其實呢篇都唔係我最初去The Market那次,第一次是最好吃的, 之後的食物質素介乎中上與普通之間, 但第一次那些因為太耐了, 寫其後的事但一次吧, 反正都有相在檔案匣內, 好, 前言都咁多口水, 不如睇相啦~   Let's Go, go go go~嚟得The Market, 當然是要食傳說中的巨型珍寶帶子刺身啦; 而食刺身前, 整碗熱湯暖暖胃好似感覺對個胃好啲咁~ 由於本人好鍾意飲湯, 中湯/西湯都照殺可也 刺身當然是要食幾round, 三文魚夠肥, 蝦好食今次唔腥, 所以是晚的刺身質素尚算唔錯,

龍蝦湯
由於本人好鍾意飲湯, 中湯/西湯都照殺可也
椰子燉雞湯
刺身當然是要食幾round, 三文魚夠肥, 蝦好食今次唔腥, 所以是晚的刺身質素尚算唔錯,帶子除了第一次來是肯定是珍寶Size, 其後的幾次只屬普通料, 叫人失望同降級了,因為這個Dinner Buffet去到這個價沒生蠔, 同級數的'珍品'就是珍寶帶子, 這是來The Market的Expectation吧! 故此這是我沒給笑臉的主因。  但嚟得, 雖則不是’極品’都要豪食排多幾次,平衡一吓心理o麻~

雖然成晚都有條隊, 要讚的是清queue尚算快。 總之, 來The Market, 刺身counter是必須勤來多幾轉, 否則番唔到本呢!
刺身
The Market另一樣和其他Buffet有少許分別的就是榴槤甜品是全年都有的, 其他酒店當作是’時令’之選, 而這兒就成了招牌貨, 長食長推長有, 而這個賣點又確實唔錯, 推薦品為貓山王雪糕, 真係好香甜。
甜品區
Movenpick!!!
樣樣都試吓咁~
今個食評唔夠全面不好意思因太久遠的關係, 搵唔番一啲相, 其實新鮮生果區亦是推介的一部份, 西瓜菠蘿都好甜,而且很多選擇, 有很多個庄的生果任取。 而長腳蟹同龍蝦都普普通通, 唔想嘥時間去剥壳的, 其實用呢啲時間去攞多次刺身仲實際。

''The Market'在我來說並非像其他食家給予很高評價, 因為第一: 訂位特別麻煩, 真係訂過的就知咩事.  第二: 食物是很多, 基於隨年漸長, 其實食自助餐我都不是吃很多東西, 俾到七百幾蚊位(連加一)其實計落拉埋curve就只可叫OK。  第三: 坐唔算好坐, 除非有幸坐到某幾排的梳化位, 否則呢間餐廳好大部份啲位都頗迫又窄又嘈。 如果被安排到最入的區域那兩張大圓枱或梳化位, 成晚出出入入頭幾次都尚幾興致勃勃, 後來的十次八次已經唔太想再出去。 第四:服務只屬一般般, 快就一定講唔上叫快; 差又未至於。  第五: 餐廳安排唔好, 嚟到喇, 唔知點解埋去報到後再會俾張號碼紙仔你揸住又再等入座, 小姐呀, 我哋都俾咗deposit, 咁個安排係咪有點多餘咗? 好喇,我好人好姐等吓無問題; 但見到人家無論是長者又好、篤柺杖又好、 大肚婆又好,都唔會放人入去坐, 大家都係要出去番外面等候區等, 但真係無位坐。 呢度的Greeting 區那兩張木梳化夾埋得嗰十個八個位, 在Reception area 等咩, 一條長廊盞阻住人; 落番大堂咩, 亦唔多位,真係企又唔係/坐又唔係, 哎呀~ 於約會會準時或甚至早到之人係非常唔方便!!
  知我者, 我約人十之八九有早無遲,家訓是也!  所以約6點半, 6點3/4嚟到係好正常,Respect!  但正正係咁,  建議各位來 The Market 千萬千萬不要早到!  只更不要準時18:30因為嚟到會見到一條極長龍在走廊以慢速等候入座!  又或者提議大家訂18:45 or 19:00吧! 。。。。。。。。。睇到呢度, 大家應該明我唔會俾好高評價呢度, 普普通通啦。

單獨就Buffet提供的食物而言, The Market當然是中上之選, 但結合其他各項, 以我一個咁手鬆俾'笑臉'的人都只能給一個OK, S o r r y~
2015-07-24
  • 榴槤雪糕
2016-04-11 10078 浏览
又到女王相識記念日,今年選擇尖沙咀ICON HOTEL入面 THE MARKET食BUFFET$688一位,再有加一服務費海鮮種類都算多,龍蝦蟹腳都算新鮮,有多款醬料選擇個名同賣相都好特別鵝肝,好食,不過其他酒店會連塊麵包上呢段時間應該做緊泰式主題,好多泰式食物同甜品有個角落係WINE BUFFET甜品都算多元化榴槤主題的甜品,我本身唔食榴槤,所以只係試左個榴槤奶凍,有榴槤肉在底部,"香"味強烈...至於好多人都推介的貓山王雪糕,只能高山仰止了自助飲品,成晚都係飲呢種:洛神花茶食物算保持水準,都算合副接近$700的價格.最後飽到個肚都頂住頂住.但係好多食物偏辣,大家都要留意下.食物都好多選擇,但係其實無邊一種食物令人有很深刻的印象.
$688一位,再有加一服務費
海鮮種類都算多,龍蝦蟹腳都算新鮮,有多款醬料選擇
煙鴨胸,東風螺,龍蝦,意大利香腸,牛舌啫喱
牛舌啫喱
個名同賣相都好特別
椰子燉雞
鵝肝,好食,不過其他酒店會連塊麵包上

呢段時間應該做緊泰式主題,好多泰式食物同甜品
泰式主題
有個角落係WINE BUFFET
甜品都算多元化
榴槤奶凍
自助飲品,成晚都係飲呢種:洛神花茶
泰式洛神花茶
2016-04-10
椰子燉雞
甜品
Hotel Icon The Market 自助晚餐至今仍然需要預早個多月訂位,價位亦不便宜,加上之前聽過太多正評,難免期望有點高。究竟質素能否與Ritz Carlton/ Shangri-La等齊名?- 鵝肝是一等一靚料和煎功,配蘋果蓉醬也特別- 西蘭花中蟹肉比例夠多- 沙拉中的蔬菜極新鮮- 壽司以自助餐來說可以,但飯太糊了,許是一時失手吧- 龍蝦凍蝦質素正路,但冷盤海鮮始終難有突破- 帆立貝大而厚而富鮮味,自助餐中少見高質素- 燉湯足料味濃,紅棗味濃得化不開- 熱葷選擇多,但始終不是我自助餐至愛,故吃得不多- 魚子醬吞拿魚沙拉多士味道很好,有再追加- 風乾火腿及煙三文魚質素ok- 炒蟹香辣惹味,鉗位好好味- 海南雞飯屬AAA-grade, 份量小小的,男生可以一口氣吃三四客- 帆立貝和八爪魚刺身在自助餐中算上佳,鮮味十足- 龍蝦湯濃度厚度不錯,可以一喝- 焗釀海螺是去飲的質素- 青瓜薄片、菠蘿、蕃薯條等蔬果都新鮮- 泰式蝦餅不錯- Encore魚子醬多士! - 甜品大部分都算好味,份量夠細,甜品怪絕對可以試勻全部- 較難忘的是榴連系列,貓山皇榴連香熟軟糯,做甜品實在合適- 焦

- 鵝肝是一等一靚料和煎功,配蘋果蓉醬也特別

- 西蘭花中蟹肉比例夠多

- 沙拉中的蔬菜極新鮮

- 壽司自助餐來說可以,但飯太糊了,許是一時失手吧
- 龍蝦凍蝦質素正路,但冷盤海鮮始終難有突破

- 帆立貝大而厚而富鮮味,自助餐中少見高質素
- 燉湯足料味濃,紅棗味濃得化不開
- 熱葷選擇多,但始終不是我自助餐至愛,故吃得不多

- 魚子醬吞拿魚沙拉多士味道很好,有再追加

- 風乾火腿及煙三文魚質素ok

- 炒蟹香辣惹味,鉗位好好味
- 帆立貝和八爪魚刺身自助餐中算上佳,鮮味十足
- 龍蝦湯濃度厚度不錯,可以一喝
- 焗釀海螺是去飲的質素

- 青瓜薄片、菠蘿、蕃薯條等蔬果都新鮮

- 泰式蝦餅不錯

- Encore魚子醬多士!
- 甜品大部分都算好味,份量夠細,甜品怪絕對可以試勻全部

- 較難忘的是榴連系列,貓山皇榴連香熟軟糯,做甜品實在合適

- 焦糖燉蛋、cupcake、朱古力餅、綠茶餅等味道和質感全部都很對味
- 水果比雪糕好。哈蜜瓜、菠蘿及原個桃駁李都很靚
吃罷的感覺是,整體質素還是好的,尤其是食物station擺位很不錯,裝飾也漂亮。但又不覺比其他同價/ 較低價的自助或半自助餐好很多,但明顯預約需時就長很多呢。食物是各有優劣,也難以正面比較,The Market勝在款式多,但以同樣價錢,也能找到食物選擇較少,而質素更精的餐廳,而且環境還更寛落,甚至有景觀呢。

下次還是到樓下Cafe坐坐更輕鬆吧。
  • 甜品
  • 冷盤
  • 鵝肝
  • Salad
  • 魚子醬多士
  • 帆立貝刺身
2016-03-29 8070 浏览
7佰幾如果係咁,好難有下次 !冷盤。主打龍蝦,感覺雪味很重。長腳蟹可以。刺生。帶子唔新鮮,其它一般。特別菜式。魚子醬多士。唔錯。鵝肝。一件都食唔曬。蟹粥。好味,但都好口喝。海南雞飯。味覺唔錯,但飯就好乾。龍蝦湯。不太濃,龍蝦味唔重。熱葷。款色唔多,好單調,兩碟已經重複。只有甜品係出色。如果喜歡榴槤就好,有貓山王系裂。雪糕係名牌,但甜得好可怕。小杯布甸,奶凍,味道恰到好處。服務。酒店應該係高級侍應,年輕有拍力,但經驗唔夠,好多小動作,盡在眼中。有經驗的無帶頭作用,睇唔到酒店應有水平。負責食物的㕑師/侍應負責刺生的最差,刺生必須以衛生為大前提,但今天負責的就,態度差,帶子一早切定,刺生温度不足,好似暖食,可怕。環境。只能夠覺得係西餐廳,絕不能係酒店環境。總結。如果呢個價錢,真的算好差,大家 評語係需要訂幾個月,但我今次今日只係兩日前後備,已經有枱,今日一見,只有約7成枱有人食,3成係吉枱,所以如果繼續係咁經營,好難會有人返食,利申。不是打手,只係今日第一次試的消費者,相比其它,呢個價真係唔值,希望可以改善。首次的食客。
7佰幾如果係咁,好難有下次 !

冷盤。
主打龍蝦,感覺雪味很重。
長腳蟹可以。
刺生。帶子唔新鮮,其它一般。

特別菜式。
魚子醬多士。唔錯。
鵝肝。一件都食唔曬。
蟹粥。好味,但都好口喝。
海南雞飯。味覺唔錯,但飯就好乾。
龍蝦湯。不太濃,龍蝦味唔重。

熱葷。
款色唔多,好單調,兩碟已經重複。

只有甜品係出色。
如果喜歡榴槤就好,有貓山王系裂。
雪糕係名牌,但甜得好可怕。
小杯布甸,奶凍,味道恰到好處。

服務。
酒店應該係高級侍應,年輕有拍力,
但經驗唔夠,好多小動作,盡在眼中。
有經驗的無帶頭作用,睇唔到酒店應有水平。

負責食物的㕑師/侍應

環境。
只能夠覺得係西餐廳,絕不能係酒店環境。

首次的食客。

2016-03-28
After making a booking a month in advance for this place, I can say that what they served did meet my expectations. The interior of the restaurant is primarily dominated by wood designs. Tables are spaced apart quite adequately and there is quite alot of space to walk as opposed to other buffets in Hong Kong. Wait staff are incredibly nice and attentive, due to the fact that most of the staff are interns from Hotel Icon (the Hotel itself is a foundation for students to gain experience in the hotel service industry). Although I'm not a fan of sweet stuff, I couldn't help but grab a few bits of candy from the candy station which had seven or eight large jars of candy. Sushi station was great as well...in addition to the normal salmon/tuna/tamago, there were large scallops as well. The seafood station had fresh king crab legs as well as cooked mussels and crayfish. I was pretty happy with the quality of the seafood as in some other establishments, you can tell the seafood was not fresh or have been put out for a while. I also opted for the noodle station, ordering some chinese beef ball noodles as well as some laksa, both which were made pretty well (beef balls were firm and tender and the broth tasted like it was made from scratch, while the laksa was creamy and fragrant but not overpowering). Salad bar (which is my favorite portion of any buffet) was well stocked, with a wide variety of greenns/condiments and dressings. There was also a peking duck station which was decent but not great as the duck was not too juicy.  All in all, for $400 a person, this is one of the better buffets you can get in Hong Kong at that price. Would definitley recommend due to the wide variety of food and the quality of staff
2016-03-20
  • salad
  • sushi
2016-02-23 13189 浏览
今天向公司請了事假,難得下午有空閒時間,一早預訂了THE MARKET 午市自助餐來逗媽媽開心。由於媽媽行動不太方便,職員很貼心安排我們入坐近食物區的座位  值得一讚!雖然這裡的環境沒有其他酒店般華麗,但是我更喜歡這裡的自然氣氛。這裡的採光度非常充足,餐桌均用了啡色的木調,很多綠油油的植物襯托,令人感到舒服。食物的款式應有盡有,我們一開始便主攻很受歡的海鮮塔。本人十分欣賞這裡的凍蟹腳和凍蝦,真的真的很鮮甜,配搭海鮮醬,很好吃;反而青口有點乾 媽媽反而很喜歡這裡的酥皮龍蝦湯,她竟然喝了兩碗。我嚐了一口,酥皮很鬆化,湯很CREAMY,龍蝦味很重  再來就是很受歡迎的甜品區。這裡的甜品全都是份量小小的,可以全都試一試。遺撼的是,我倆都不太喜歡吃榴槤,故沒有吃這裡最出名的貓山王榴槤甜品  綠茶奶凍非常好吃,抹茶味很濃,而且很滑,我一口氣吃了三個 其實我們吃了很多很多,不過顧著吃忘了拍照 。不得不提,這裡最令我驚喜的是燒羊架,沒想過午市自助餐會吃到如此幼嫩的羊架 總括而言,THE MARKET 的盛價比很高,食物種類很多,而且味道不錯;環境舒適,感覺自然放鬆;職員也很貼心,
 值得一讚!

綠茶奶凍非常好吃,抹茶味很濃,而且很滑,我一口氣吃了三個
其實我們吃了很多很多,不過顧著吃忘了拍照

總括而言,THE MARKET 的盛價比很高,食物種類很多,而且味道不錯;環境舒適,感覺自然放鬆;職員也很貼心,收碟子的速度都很快。不錯不錯,難怪人氣一直高企
2016-01-28
2015-12-22 25030 浏览
等了4個多月,終於來到心儀的餐廳了,HOTEL ICON是全城熱爆的BUFFET,BUFFET迷必來的先來一個沙津,沙津菜十分新鮮,不過稍縑沙津汁不夠多,多一點會比較好吃,而且菜之中也有一點害群之馬,爛了的菜龍蝦湯值得一讚,濃味足夠,入口香濃,不經不覺REFILL了數次,喝得相當飽刺身又是值得一提的,吞拿魚刺身口感十足,味道也是一絕,而且十分新鮮三文魚保持水準,足夠肥美劍魚則普普通通,有點兒韌其實還有很多食物,不過最值得一提還是以上3樣

三文魚保持水準,足夠肥美

劍魚則普普通通,有點兒韌

其實還有很多食物,不過最值得一提還是以上3樣
2015-12-15 24340 浏览
自從食完下午茶之後,對呢度的榴槤甜品念念不忘~特別係貓山皇雪糕,每一啖都食到榴槤肉,簡直令人回味無窮~岩岩sem break,又同朋友黎呢度食番餐,補下自己~brunch要等2個多月呢,同時亦期待左2個多月~今次係韓國節,所以有很多都係韓國食品,前菜都有不少選擇~個人胃口不大,無樣樣試齊,但見到都影下~我地第一時間食海鮮先 :蝦 : 好大隻,肉質好爽,十分新鮮~螺同青口同普通的自助餐分別唔大,唔會難食~刺身: 十分鮮甜,三文魚片十分厚呢~壽司正常,三文魚芝士這款好快比人夾哂,味道都幾唔錯~前菜只食了生牛肉,之前去韓國無機會食,食完係覺得幾滑,味道幾好,唔會好鹹~煎餅好好食,有咬口,細細塊~師傅燒的羊架燒到好嫩,有驚喜~酥皮湯好好飲,足料~其實大部份的熱食都係朋友食,味道唔差,但又無有特別之處~食左咁多次自助餐,知道唔可以貪心的,總唔會所有都好食~令我最關注的,當然係甜品~今次食的貓山皇榴槤雪糕,好明顯榴槤料左,因為影完相開始溶,同上次比較之下,係MILKY 左...但另一款"炸榴槤"又好好食,純榴槤肉來的~榴槤斑蘭卷蛋都有驚喜,唔乾,易入口~CREME BRULEE勁好食,危到有VAN
自從食完下午茶之後,對呢度的榴槤甜品念念不忘~
特別係貓山皇雪糕,每一啖都食到榴槤肉,簡直令人回味無窮~
岩岩sem break,又同朋友黎呢度食番餐,補下自己~
brunch要等2個多月呢,同時亦期待左2個多月~
今次係韓國節,所以有很多都係韓國食品,前菜都有不少選擇~
個人胃口不大,無樣樣試齊,但見到都影下~
我地第一時間食海鮮先 :
蝦 : 好大隻,肉質好爽,十分新鮮~
螺同青口同普通的自助餐分別唔大,唔會難食~
刺身: 十分鮮甜,三文魚片十分厚呢~
壽司正常,三文魚芝士這款好快比人夾哂,味道都幾唔錯~
煎餅好好食,有咬口,細細塊~
師傅燒的羊架燒到好嫩,有驚喜~
酥皮湯好好飲,足料~
其實大部份的熱食都係朋友食,味道唔差,但又無有特別之處~
食左咁多次自助餐,知道唔可以貪心的,總唔會所有都好食~
令我最關注的,當然係甜品~
但另一款"炸榴槤"又好好食,純榴槤肉來的~
榴槤斑蘭卷蛋都有驚喜,唔乾,易入口~
CREME BRULEE勁好食,危到有VANILLA SEED,嫩滑的感覺令我回想係之前係外國食的~
呢度有好多款奶凍,之前佞過好普通,綠茶好澀~
BRUNCH同TEA的分別,我覺得是多了海鮮同炸榴槤......
再食的話,TEA已可滿足我了~
LAKSA
水果
雪糕
貓山皇雪糕
2015-11-20 7551 浏览
傳說中,(其實是實際上),Hotel Icon 的《The Market》自助餐,是一位難求的。之前,我同家人都好想訂位來食,但訂位要排幾個月的期,問過一次,已經感覺這地方 reach 不到。前些日子,終於有機會來了。而是次《The Market》推出了一系列韓國食品主題的自助餐盛宴,而且更由韓國首爾洲際酒店的名廚 "H.S. Ahm" 帶領團隊前來親身主理一系列的韓國美食。先行,我們有一個韓式的特飲,是西柚燒酒。西柚燒酒以韓式的燒酒做酒底,加上了西柚果肉而不是韓國的柚子,同樣,是酸酸味味的,其酒味雖明顯,但不濃郁,好啱女士們品嚐。主要推介的美食有三款,有雜錦煎餅、泡菜沙律同燒牛肋骨。兩款不同的煎餅,軟軟綿綿,入口亦十分之煙韌。泡菜沙律,其實主要食的都是泡菜的味道,而這泡菜的味道非常之溫和,帶點辣,帶香口味道,說真,我好少會大讚泡菜的。而牛肋骨的味道濃郁,沒有半點叫不好的空間。之後由大廚介紹韓式海帶湯,充滿了肉,充滿了海帶,味道十分之鮮美,而且湯也十分之濃郁,湯料又夠多,好滿足。之後是韓式伴飯,起初韓式伴飯看落是平平的,但加了醬,再撈一撈,美味的韓式就完成了。大廚 Ahm 女士 (譯音

主要推介的美食有三款,有雜錦煎餅、泡菜沙律同燒牛肋骨。

兩款不同的煎餅,軟軟綿綿,入口亦十分之煙韌。

而牛肋骨的味道濃郁,沒有半點叫不好的空間。
之後是韓式伴飯,起初韓式伴飯看落是平平的,但加了醬,再撈一撈,美味的韓式就完成了。大廚 Ahm 女士 (譯音: 安女士) 說過,他們團隊來時,也帶同韓國的食材同來,用的米是韓國的,而他們也嚴格地要求《The Market》到指定的韓國店入口食材,所以所有的食物都是原汁韓國的原味。
吃了推介之後,我們就各自各出去自助餐尋食。《The Market》的地方不細,檯雖然排得似密密麻麻,但感覺上,空間感是十足的,餐樓設計得十分之好。
首先,我去看看 Cold meat,選擇可以說是豐富。
熱食,當然有韓式的選擇,也有中式、日式、印度式的食品,包羅萬有,而是次的主題是韓式自助餐,所以我會集中一點介紹韓式的食品。
在取韓食的主要位置,有一名穿韓國服的服務員招待,當中有生牛肉,韓式牛肉,泡菜炒飯同韓國米粉等等。
再說其他的,海鮮有蝦、長腳蟹、青口等等,樣樣都非常之新鮮。
甜品,當然有韓國 style 的,也有傳統西式的,仲有一系列榴槤的....文章尾部再說...
說自助食品,我先來海鮮,刺身類的,都是三文魚、吞拿魚之類的大眾化選擇,味道肥美,新鮮,比起一般酒店的自助餐刺身都要好。

凍海鮮,蝦既大隻又爽甜,青口肉厚,爽口,螺肉更是我的最愛,若不是之前新聞發佈會內吃多了,我會多吃這兒的海鮮。
之後我發現片皮鴨,用 Kebab 爐掛著來燒,我倒是第一次見。
即叫即包,廚師會立即用漿粉煎起一個餅,再把蔥、青瓜絲,鴨皮鴨肉放上去,加埋醬幫你包好。
其實有好有不好,因為,包得太大份了....另外我繼續食我的燒牛肋骨,同泡菜飯,因為太好味了。
韓式甜品,柿餅酒同米糕,甜甜的柿餅酒,最突出的就是那一小片柿餅,甜甜地與那甜酒梳配合,味道非常之特別。而米糕,煙韌得非常,帶著輕輕的甜味,很少有機會食到這樣的韓國菜式。
另外就是一系列的榴槤甜品,由榴槤撻、蛋糕、moose、脆脆卷同雪糕,喜歡榴槤的朋友,實在是不容錯過。
餐後,有咖啡,濃濃香香的,入口亦有回甘,我很喜歡。
Hotel Icon 的《The Market》,的確有非常出色的自助餐,這一次加上韓國的主題,令這一個已經夠精彩的自助餐更加之精彩。午餐$338、晚餐$648,星期五至日及公眾假期晚餐$688,小童半價。怕 book 不到位麼? Walk in,好大機會可以入到 waiting list,不用等幾個月才能夠品味到《The Market》的精彩自助餐
午餐
用餐优惠
試食活動
2015-11-19 27095 浏览
Hotel Icon內每一間餐廳都有水準,曾經試過跟太太在The Market渡過結婚周年餐,最可惜每次都要事先一個月前訂位,未能話去就去,如果不介意,大可試試Lunch Buffet,原來近日推出韓國風味Buffet。餐前點了西柚燒酒特飲($68) ,酒精竟然達30度,入口清新甜美,令人不自覺地多喝幾口,同行的女性朋友,已經不期然兩頰泛紅。雖然是中午時段,都竟然全院滿座,受歡迎程度真的不是說笑,場中最觸目的,就一定是海鮮三層架。種類雖然及不上Dinner Buffet,但已經夠豐富。從上而下是紅龍蝦仔、龍蝦蚶及蟹腳,圍攻的客人就算多,refill的速度令人滿意,各自取了一些,解凍得不錯,沒有討厭的雪味,肉質保持鮮嫩。另有藍貝、海蝦及東風螺,各自取了一些,畢竟還要留肚呀!刺身有吞拿魚、三文魚、鱲魚及甜蝦,但今日反而想主力試韓國菜,反而輕輕放過。既然主題是韓風,當然在不同的角落都攏放了相關食物。湯類前後找到了三款,海帶湯用料十足,每口都是海帶,很有海洋的氣息。蟲草花燉水鴨湯色清澈,呷一口很清甜。酥皮焗海鮮湯質感很濃稠,把酥皮泡浸一下,蘸滿了海鮮湯後,夠惹味。熱葷熱葷方面,用上大量韓式食品
西柚燒酒特飲
海鮮三層架
種類雖然及不上Dinner Buffet,但已經夠豐富。
藍貝
海蝦
另有藍貝、海蝦及東風螺,各自取了一些,畢竟還要留肚呀!
刺身
既然主題是韓風,當然在不同的角落都攏放了相關食物。
湯類
海帶湯
蟲草花燉水鴨
蟲草花燉水鴨湯色清澈,呷一口很清甜。
酥皮焗海鮮湯
熱葷
韓式燒牛仔骨
熱葷方面,用上大量韓式食品暫時取代了原先的食物,韓式燒牛仔骨肉質鬆軟而入味。
韓式炒粉絲
韓式炒粉絲只試了一點,感覺幾乾身,味道很大路。
韓式牛肉Tartare
韓式牛肉Tartare加入了梨肉,食落有種甜香。
泡菜炒飯
泡菜炒飯似乎太濕身,但加入了泡菜,辣辣地又幾惹味。
雜錦煎餅
另外還有雜錦煎餅及韓式拌飯,但都是飽肚食物,留點空間給甜品吧 !
海南雞飯
The Market主廚曾在星加坡任職,所以Buffet內的星馬食物非常出色,多年來都令人讚譽,海南雞飯全是小碗上,雞肉嫩滑,但油飯似乎太輕盈了。
福建蝦湯麵
福建蝦湯麵又是小小的一碗,特意用油麵混和米粉,增添口感,湯底很濃稠,充滿了蝦味,幾隻蝦仁及腩肉都彷彿成了配角。
星加坡叻沙
當然要試埋星加坡叻沙,湯底絕不是馬馬夫夫,很濃的椰香,辣度不會死辣,呷一口,感覺很滑溜。
片皮鴨
大堂一角還有即包片皮鴨,試了一件,雖然比不上專門店,但鴨油很香,熱辣辣的,值得食一件。
Carving station
草飼羊架及燒肉眼,前者肉質幼嫩,但羶味不足,後者太熟了。
甜品櫃
The Market甜品一向有水準,先取來有五款口味的Movenpick雪糕,瑞士朱古力、香草、Tiramisu、Passion Fruit & Mango及特濃咖啡
榴槤芝士撻
榴槤芝士蛋糕
榴槤班蘭卷
再來是店方名物榴槤組合,包括了榴槤雪糕、榴槤芝士撻、榴槤芝士蛋糕及榴槤班蘭卷,各具特色,每款質感不同,但榴槤味在口腔內徘徊,對榴槤迷來說能忍到手嗎 ?
鐵觀音大菜糕
如果閣下非榴槤迷,大可試試味道清香的鐵觀音大菜糕,清清味蕾。
奶凍
至於每次都會取來芒果奶凍、綠茶奶凍、百利甜酒奶凍、荔枝啫喱及白酒啫喱,用上雞蛋型的盛器,賣相別緻可愛。
星加坡咖喱雞
草飼羊架及燒肉眼
芝士
就算是午餐,每樣食少少,也差不多飽到上心口,實在太幸福了。
P.S : 整個自助餐滲入了近年大熱的韓風,但供應期只去到11月22日,有意想一試的,時間已不多。

星加坡咖喱雞
榴槤班蘭卷
福建蝦湯麵
星加坡叻沙
2015-11-18 17182 浏览
以前食HOTEL ICON要等成三個月,而家雖然都要等,但其實BOOK食午餐既話,快好多食到啊。前菜款式好多,有好多整好左既沙律,好特別好好食,如果唔中意既,可以自己撈,配料都應有盡有架。熟食方面都好多,PIZZA,羊架,牛扒,麵檔,每樣都細細份,唔驚食飽。特別推薦海南雞飯,好滑好香,配埋佢既醬料,食左四個先收手!

2015-11-18 15362 浏览
生日又到啦,今次屋企人就帶左我黎HOTEL ICON 食自助餐。一入到門口,我就知道今晚一定會滿載而歸。去食自助餐一定係食左凍海鮮先,依度晚海鮮都好多選擇,有龍蝦,青口,蝦,螺等等,仲配上泰式辣醬,簡直係最完美既組合。熱盤既種類就無咁多,但都足夠令係非常飽,亦非常美味。酒店級數既美食,真係不用擔心。(掛住食都唔記得影相)甜品方面,大多數都係用膠蛋殻裝住既唔蛋糕點,甜品亦係一流。另外既就係一啲金枕頭榴連甜品,但因為我唔食榴連就沒有試啦。但家人都話頂瓜瓜!
生日又到啦
,今次屋企人就帶左我黎HOTEL ICON 食自助餐

一入到門口,我就知道今晚一定會滿載而歸。

(掛住食都唔記得影相)

甜點
沙律bar