The Market

2016-04-26 11214 浏览
之前写开:...因为好好歹歹都曾经是城中热店之一, 订枱条线出名难打, 后期虽然Hotline已'分流'但俾起其他酒店Booking Centre 呢度可算非常唔方便, 总之今餐唔驶我订我至会嚟 .  接续上一篇写The Market, 但因为已是几个月前的相片及资料, 有啲唔齐全, 自己写来都唔太满意因为揾唔番晒啲相, 而今篇近少少, 是复活假其中一天的 Dinner Buffet, 所以拿拿临前后脚写埋佢先.首先, 又系入座问题, 今日我们巡例又早咗, Respect!  明明之前都讲过嚟呢度千万不要早到只可准时, 但因为惯性问题又早来了, 去隔邻公园玩咗一轮仍是早...嚟到又系无位坐亦无位企, 但香港人系咁规举, 有条队大家就自不然排入条队, 等咗一会, 又系派号码纸的时候了, 其实都仲有几分钟就够18:30要'放人入'去啦, 派咩鬼号码纸呀姐姐仔?   环保啲之余有剩余时间不如落力啲sell吓会藉实际啲啦... 开闸喇, 今次仲激气, 明明订座之时讲明要梳化, deposit又俾咗, 佢打嚟reconfirm当日仲confirm安排到, 但今日门口姐姐仔不断话最终安排唔到,
之前写开:[食Buffet, 无可能唔写The Market]...因为好好歹歹都曾经是城中热店之一, 订枱条线出名难打, 后期虽然Hotline已'分流'但俾起其他酒店Booking Centre 呢度可算非常唔方便, 总之今餐唔驶我订我至会嚟

开闸喇, 今次仲激气, 明明订座之时讲明要梳化, deposit又俾咗, 佢打嚟reconfirm当日仲confirm安排到, 但今日门口姐姐仔不断话最终安排唔到, 要坐最最最入的大圆枱, 虽然佢哋两位好礼貌讲咗几次: [唔好意思真系安排唔到!] 但好礼貌又点?  受影响的是我们, 而且系嚟到入座妳至讲系咪有点不诚实?!  无计啦, 唔通临时挞订唔食咩?  事但啦~~~

讲番食物, 准备食刺身前, 我例牌饮汤暖暖胃warm up~
椰子炖鸡汤
海皇汤
曾经是城中热话的'珍宝带子'呢?!!  变到得番薄薄的一片...
刺身
今日的虾好腥, 俾多次机会食多两round都仲系腥, 即系批虾系咁质素, s-o-r-r-y 喇, No Thanks! 唔好食坏我胃口!
好快我又跳去食甜品了, 今日的甜品补偿了刚才的腥, 款款都食得吓.  芒果奶冻、 Baileys Panna Cotta、荔枝啫喱、日式芝士蛋糕、开心果蛋糕全部都几好味, 食晒都得!
今日好幸运, 有3款我喜欢的味道, 真系要食多几杯! '
Movenpick!!!
好'榴梿之人, 不可错过这里的各式榴梿甜品猫山王雪糕, 香、甜、滑! 非常好吃!
榴梿甜品
芒果蟹肉唔得, 芒果唔甜, 蟹肉沙律味道唔好食.
刺身、翡翠螺、芒果蟹肉、沙律、鲜果
鲜果乐园, very good!
Salad Bar
Seafood Counter
全部普普通通
橙汁、Cranberry Juice and 西柚汁
热食区
餐茶
这个Dinner Buffet价钱要去到成750蚊一位, 如果是我, 我根本唔会选择咁安排, 因为大家都年纪大喇食得多自己知自己事, 攞嚟辛苦, 就算就住就住食, 食Buffet好客易坐吓食吓又再眼濶肚窄始终又系多咗少少, 又要夜瞓等消化, 盏搞!   我都系prefer食lunch buffet好啲, 舒服啲, 况且成家人出动闲闲地又相差咗几千蚊, 咁又可以食多餐, 啱唔啱先?!

The Market Buffet又食完喇, 感觉系丰富的一餐, 食物质素系普通至中上的, 但好难回本呀!  况且今晚坐到咁入行出行入行到后来真系唔情愿, 去过就明白甜品枱对住𠮶堆枱排到咁密, 留返出嚟条通道叫做'主要通道'但全晚都咁繁忙明明唔算太窄都变到好窄, 行出行入/人来人往/人让人...大家都算好礼让但亦好唔方便, 好'迫'呀~~~  当然始终餐厅来讲食物分数占最重, 所以拉匀我系系俾[OK嘅], 可以encore.   总之: '平常心~'  唔好摆太高期望咁大家会食得开心啲!

Happy Easter Holiday!
Easter Decoration Items
2016-03-27
等候时间
10 分钟 (堂食)