The Market

2016-07-21 25561 浏览
好耐無黎market食,朋友都會好食左,book枱都難左。又係喎,我book星期4都要兩星期前先book到首先講下服務先,幾好喎。我兩星期前book左枱,我朋友先到但搵唔到我個booking,即刻打比我同埋進入黑面狀態。但我有電話紀錄,惗住轉頭同佢理論一番,心惗等左你兩個禮拜,跟住無得食既話都咪話唔心情低落。正當我朋友係出梳化等緊我既時候,侍應姐姐行出去同朋友講話,剛剛主動打電話比留左booking既人,有人棄權所以可以安排我地入座。我朋友立即變返開心模式。我覺得呢方面佢做得唔錯,預期陣間有機會理論,倒不如先行一步令到大家開心。所以呢方面值得一讚另外,好多侍應都好主動同客人傾計,當然如果係旅行就更熱衷,禮貌又主動,再讚環境方面都做得好唔錯,有少少暗,但枱與枱之間相隔距離唔錯,唔會太嘈。而且食物種類都幾豐富,不論生食刺身,長腳蟹腳,壽司,甚至馬肉,熟食既咖哩,薄餅,牛扒,魚,粥等等..都有,而且味道唔差就連甜品,特別係榴槤甜品,種類,份量以至味道都非常好遂樣睇下評價下先係我最鐘意既movenpick雪糕,雖然得3種味,但係無限添食已經好滿足,而且有人畢埋真係大滿足凍蝦不嬲係我最愛,爽爽既

就連甜品,特別係榴槤甜品,種類,份量以至味道都非常好

遂樣睇下評價下先
Movenpick 雪糕
長腳蟹腳
凍蝦不嬲係我最愛,爽爽既蝦肉食落口感豐富,最怕其他buffet有啲蝦係梅架,惗起都唔開胃。另外要講既係長腳蟹,不斷refill架,而且蟹肉大大舊,好多蟹汁,好好味啊
榴蓮炸卷
榴槤甜品series, 嘩,好多種類,雖然我唔多食,但同行朋友食呢個榴槤series食到飽,證明質素唔差啦
百利甜酒奶凍,芒果奶涷
布甸既種類都好多,而且每個份量唔大,食哂唔同既味道都可以
焦糖忌廉布甸
仲有我最鐘意既cream brulee,好脆既焦糖面,蛋味濃郁,不過有點唔夠滑,份量亦比其他布甸大。但整體都好唔錯

最後黎個大合照,甜品既款式實在多。總括黎講,淨係甜品都可以食個飽,而且每件份量都唔大,實在值得推薦
吉士布甸,綠茶豆漿奶凍
2016-06-24
Movenpick 雪糕
長腳蟹腳
百利甜酒奶凍,芒果奶涷
吉士布甸,綠茶豆漿奶凍
  • Movenpick雪糕
2016-07-15 7433 浏览
來呢度食自助餐最出名嘅一定係佢哋嘅榴槤甜品呢度既甜品 差唔多三份一都係榴槤嘅甜品黎架大約有7-8樣榴槤甜品其中炸榴槤同貓山王榴槤雪糕係最推介嘅!非常之香濃嘅榴槤味仲有芝士榴槤蛋糕、榴槤布甸、榴槤芝士撻、榴槤班蘭蛋糕滿足晒榴槤粉絲嘅願望呀!呢度嘅雪糕係movenpick!! 仲有五隻味添!太吸引了吧!真係唔知個胃要幾大先食得晒想食嘅野啊仲要特別推介下呢度嘅甜蝦刺身!大隻過出面好多餐廳非常非常之鮮甜彈牙! 我食左十隻!呢啲海鮮就一般啦 寧願留肚食甜品同刺身題外話:同場有幾個朋友唔食榴槤 佢哋好慘架成晚都要問到陣陣榴槤味 唔食榴槤嘅朋友要諗清楚係咪真係要黎食喇有BEA polyu credit card或者polyu學生證有8折架!
來呢度食自助餐
最出名嘅一定係佢哋嘅榴槤甜品
呢度既甜品 差唔多三份一都係榴槤嘅甜品黎架
大約有7-8樣榴槤甜品

其中炸榴槤同貓山王榴槤雪糕係最推介嘅!
非常之香濃嘅榴槤味
仲有芝士榴槤蛋糕、榴槤布甸、榴槤芝士撻、榴槤班蘭蛋糕

滿足晒榴槤粉絲嘅願望呀!
真係唔知個胃要幾大先食得晒想食嘅野啊
仲要特別推介下呢度嘅甜蝦刺身
大隻過出面好多餐廳

非常非常之鮮甜彈牙! 我食左十隻!
呢啲海鮮就一般啦 寧願留肚食甜品刺身
題外話:同場有幾個朋友唔食榴槤 佢哋好慘架
成晚都要問到陣陣榴槤味
唔食榴槤嘅朋友要諗清楚係咪真係要黎食喇

• 貓山王榴槤雪糕
  • Movenpick雪糕
  • 炸榴槤
2016-07-11 18729 浏览
城中食buffet話題之一的the market,預約了多次都失敗,今次多得友人兩個月前已訂位才有機會來品嚐,真的要試下是否人人口中的出名好味。行了一圈,果然吸引,單看賣相,感覺品質新鮮,整齊清潔,第一印象己不錯。喜歡嚐酒的朋友可無限添飲sparkling wine,另飲品還有多款果汁,如西柚,紅苺汁之類,還有即叫即製的珍多冰。長腳蟹,翡翠螺,青口,蝦........鮮甜Q弾,食2 round己回本了。刺身的三文魚好肥美和甜蝦真的漿口,還有多款壽司任君選擇。湯麺類有廣東式的米粉,河粉....,另有馬來西亞式的喇沙,好彩份量細細碗,可試多幾款不同的食物。聽聞海南雞飯非常出名,品嚐過後只覺普普通通,可能期望越高越失望吧!我喜歡喝湯,西式的海鮮湯和中式的椰子燉雞湯心得我心,值得推介。熟食的還有印度薄餅,咖喱,蟹粥,點心,北京填鴨⋯⋯可惜不能續一品嚐,實在太飽了。甜品永遠有第二個胃,今天主題是貓山王榴連,雪糕,芝士蛋糕,布甸,差不多一半的甜點跟榴連有関,係喜愛榴連人仕的一大喜事。如不喜愛榴連的話還有其他款式,如朱古力蛋糕,白酒啫喱,馬卡龍等等,水準高,食不停口。試過才明白果然名不虛傳,水準高,

Sparkling Wine & Grapefruit Juice
Juice Counter
珍多冰Counter
Seafood
刺身的三文魚好肥美和甜蝦真的漿口,還有多款壽司任君選擇。
Sushi Counter

喇沙, 海南雞飯
Seafood Soup
Peking Duck
Salad Counter
Bread Counter
試過才明白果然名不虛傳,水準高,服務好,希望能維持品質到永遠。
2016-07-10
2016-07-06 6319 浏览
今晚同男朋友準時到一早已預約the market 食自助餐 但就被經理以有突發狀況下所以要安排到放雜物通道離食物最遠地方坐 最過分經理卻為遲到一對外國人加開一張在食物旁枱 有被人歧視及不被尊重感覺 雖然最後有我bk得自助餐仲有openrice好評我無預料到準時及提早預約會享用咁既服務 實在不能接受
2016-07-06
  • Dinner buffet
2016-07-06 6891 浏览
食buffet時間,我覺得呢家The Market比相象中冇咁好,但係一d都唔差的,係海鮮同熟食扣左少少分啦,飲品款色都唔夠多,首先值得一讚的係甜品先,因為呢真係多款同好食,尤其係布甸類值得一提就係好滑同埋佢係加呍喱嗱籽的,所以比較香。提開甜品,鐘意食榴槤的朋友仔真係去下啦,d榴槤味的野呢,都係重味到好似食緊榴槤咁,尤其個榴槤雪糕,質素味道同質地都好好~海鮮方面就,差dd啦,好似冇“cafe too“同“自助山“咁新鮮啦,所以如果係專食海鮮的就不要太大期望,因為龍蝦肉唔叫做爽同鮮甜,但係龍蝦的話就個鉗比個身多肉同有味道。不過好開心的是,去到後職員知我地有人生日,兩個tim,佢地送左2個cake仔比我地with happy birthday同我地的名=)
係海鮮同熟食扣左少少分啦,飲品款色都唔夠多,
就係好滑同埋佢係加呍喱嗱籽的,所以比較香。
提開甜品,鐘意食榴槤的朋友仔真係去下啦,d榴槤味的野呢,

但係龍蝦的話就個鉗比個身多肉同有味道。

with happy birthday同我地的名=)
2016-06-23
2016-07-02 14689 浏览
今天一嚐The Market,果然名不虛傳。榴連甜點全都落足料,濃郁的榴連味卻不會太甜,唯一需要改善的是炸榴連太油而且皮厚,沒甚麼味道。吃了一大桌榴連甜點,很滿足,但就有點難為了身邊不愛榴連的朋友了。呑拿魚剌身很鮮甜!吃了三碟才捨得停下來。酸辣湯麵有點過辣,可能是我嗜辣資歷淺海皇雞粥,很多料,十分鮮甜!粥底又綿,又甜。下午茶供應的飲品也不少: 有港式奶茶,越南滴漏咖啡(味濃但加入煉奶後很美味),五花茶,橙汁,西柚汁,金巴利果汁(很酸,夠開胃)甜品全都很精緻,尤其奶凍很滑又重雲尼拿味不過偏甜。
今天一嚐The Market,果然名不虛傳。

呑拿魚剌身很鮮甜!吃了三碟才捨得停下來。

酸辣湯麵有點過辣,可能是我嗜辣資歷淺

海皇雞粥,很多料,十分鮮甜!粥底又綿,又甜。

甜品全都很精緻,尤其奶凍很滑又重雲尼拿味不過偏甜。
2016-07-02
  • 蟹粥
2016-06-28 6003 浏览
之前食食個晚餐覺得好正,所以趁星期日試吓佢哋嘅下午自receivin助餐,下午仍然有榴槤雪糕同埋啲榴連製作嘅甜品,仲有特色嘅馬來西亞同港式奶茶,魚生又十分之新鮮,長腳蟹味道唔會太鹹,因為試過有啲酒店會好鹹。但係就沒有晚餐嘅新鮮帶子和龍蝦食!但總括來講比其他酒店嚟講算係幾好😊
2016-06-15 6795 浏览
壽司和刺身
今日生日! 女朋友請我往Hotel-Icon食自助餐, 餐廳好多美食, 有龍蝦(好鮮甜, 好新鮮美味, 不知不覺食了三隻) 海南雞飯(雞肉去骨, 肉質鮮嫩, 油飯好香滑, 配上薑蓉口感更佳)、椰子燉瘦肉湯(材料有花膠, 瘦肉和椰子等, 湯好香滑, 湯好濃, 花膠好爽口, 瘦肉好瘦好入味!)、麥皮蝦(煎得乾身, 好香口, 蝦肉爽脆)、香草蝦(和香草蝦不同, 好濃香草汁, 蝦好新鮮!)、咖喱魚(魚好腍, 好滑, 略嫌咖喱汁辣了一點!)、香煎鵝肝(法式香煎, 煎得香滑, 好有油香, 配上蘋果醬帶出鵝肝的美味!)、炆頭腩(汁好香濃, 魚肉好食, 略嫌骨多了一點!)、刺身(有八爪魚, 三文魚、帶子和吞拿魚, 刺身好新鮮, 帶子和三文魚爽口新鮮, 八爪魚好彈牙和吞拿魚入口即熔), 壽司(玻璃蝦, 帶子壽司和加洲卷, 玻璃蝦汁好開胃, 酸酸甜甜, 蝦好彈牙, 帶子壽司食落新鮮爽口;加洲卷好足料, 份量適中, 好味) 、蟹粥(細細碗, 粥好綿, 蟹肉鮮甜與粥底好夾, 好味!)、海鮮喇沙(好足料有豆腐, 牙菜、蝦和魚蛋, 豆腐, 牙菜配喇沙汁好好味, 蝦和魚蛋新鮮, 喇沙味道剛剛好!)、甜品有哈蜜瓜(好甜, 好多汁), 焦糖布甸(焦糖脆漿夠脆, 甜度剛剛好!)、朱古力布朗尼(朱古力味道剛剛好, 細細件, 好好味)、朱古力蛋糕(朱古力好濃, 忌廉好滑)、白酒奶凍(酒味香濃, 奶凍甜度剛剛好!)、甜酒奶凍(甜酒味香, 奶凍好香好滑!)和movepick意大利芝士咖啡和咖啡雪糕(兩款雪糕好美味!)期間謝謝女朋友準備的生日蛋糕,;之後侍應推介試食流心榴槤, 食完好大榴槤味, 總結餐廳食物好味, 坐得舒適。
2016-06-13
1K
2016-06-05 27614 浏览
The Market 一直被大家視為香港五大自助餐之一,今天就和好友前來大吃大喝,細訴當年的覓食趣事。其實吃自助餐的過癮之處,就是要享受那無拘無束,任吃任喝的感覺,在乎選擇夠多,但若果,食物質素惡劣的話,那就真的極之掃興。The Market 的自助餐長期爆滿,原因其實很簡單,食物選擇夠多,而且味道都有水準,尤其是海鮮以及刺身壽司。壽司吧設計新潮,用料新鮮,選擇又夠多。最有驚喜是這裏的刺身,竟然有牡丹蝦以及巨型帶子,壽司師傅無論是壽司或是刺身都新鮮即製,保證新鮮而且溫度適中。更令人喜出望外的是,這裡竟然有供應連高級壽司店也沒有的馬肉刺身。馬肉刺身的口感有點像生牛肉,味道卻比牛肉更鮮。這醬汁酸酸甜甜的,與馬肉刺身的味道好夾。海鮮吧雖然選擇不算太多,但都是鮮甜貨色,絕對不是坊間那些浸過鹽水,得個鹹字的海鮮可以媲美。龍蝦隻隻都爆膏,而且肉質彈牙鮮甜。海螺亦非常不錯,一點腥苦味也沒有。貪心地將海鮮鋪得滿滿的才罷休!沙律吧選擇也很多,但為了留肚吃更多精彩食物,所以並沒有碰。上一輪吃了很多生冷食物,又係時候暖吓胃,飲番碗靚燉湯。今天的燉湯是椰子煲老雞,非常滋潤,椰子味十分之濃。除了中湯以外,這裏的
壽司吧設計新潮,用料新鮮,選擇又夠多。
sushi bar
這醬汁酸酸甜甜的,與馬肉刺身的味道好夾。
seafood bar
貪心地將海鮮鋪得滿滿的才罷休!
沙律吧選擇也很多,但為了留肚吃更多精彩食物,所以並沒有碰。
salad bar
除了中湯以外,這裏的龍蝦湯亦非常不錯,喝罷滿口鮮味。
接着繼續是....海鮮粥,材料豐富,有齊魚蝦蟹,大家可想而知,鮮味繼續雄霸整個口腔。
The Market 除了海鮮出色之外,熱盤亦同樣吸引。要數最少見的,一定是貴價的葡汁焗響螺。平日如果在餐廳食,最少都要每隻$100元,今天係自助餐見到,很自然成了我碟中之物。只可惜,味道不似預期,應該沒有螺肉,只是葡汁混了一些肉碎罷了?
鐵板鵝肝才是必吃之物,鵝肝煎得不油不膩,鵝香十足,忍不住多吃了一件。
吃烤肉,最怕又乾又無肉味,這裏的燒肉眼扒肉味超濃,而且是漂亮的半生熟,我就抱住飽到吃不到甜品的風險,KO了一大塊。
值得一吃再吃的還有海南雞飯以及紙包雞,兩者的雞肉都保持又嫩又滑。
最後在吃甜品之前,好彩得朋友提醒,一定要吃這裏的秘製叻沙,試過之後果然非同凡響,是正宗的口味。
好了,大家準備好未?要吃這裏的另一精彩環節 - 甜品!!!
dessert bar
甜品每款都是用心之作,要數最好吃的一定是那些雞蛋形狀的布甸及jelly!
這裏的甜品師傅非常細心,每件甜品的件頭都是一口size,好讓我們可以多吃幾款。
適逢是榴槤當做季節,The market 順勢推出了多款榴槤甜品,可惜朋友都不愛吃,所以我唯有割愛。不吃榴槤,反而更好,因為味蕾不會被霸道的氣味攻陷。
和友人已相識了11年,今晚的暢所欲言及任意大吃,來得真的暢快,期待下次再聚。
2016-05-24
seafood bar
2016-05-26 8051 浏览
因小妹黎緊既婚宴場地係hotel icon,我擺中午的lunch Buffet,所以緊係0係婚前要黎食下佢既自助餐,睇下邊樣要加要減,唔想得失d賓客,我早兩個月已經Book定位,時間過得好快,終於到哩日啦!榴連甜品真係好好味,好香榴連味,食到停唔到口!沙律好乾淨好新鮮又多選擇,味道好清新!好多配料凍盆好食丫。好香口!哩個焗芝士通粉。芝士味好香濃,好正,唔會太過流。食左兩個熱盆我最愛食泰式蝦餅,個香矛味真係好好味,勁香口小食!海鮮好新鮮乾淨。好鮮味。正長腳蟹我都食左好多!好鮮甜哩個喇沙個味道真係正到呢!椰味香濃又夠spicy..好味
榴連甜品真係好好味,好香榴連味,食到停唔到口!
沙律好乾淨好新鮮又多選擇,味道好清新!
好多配料
凍盆
好食丫。好香口!
哩個焗芝士通粉。芝士味好香濃,好正,唔會太過流。食左兩個
熱盆我最愛食泰式蝦餅,個香矛味真係好好味,勁香口小食!
海鮮好新鮮乾淨。好鮮味。正
長腳蟹我都食左好多!好鮮甜
哩個喇沙個味道真係正到呢!椰味香濃又夠spicy..好味
2016-05-26 7266 浏览
之前試過The Market 的lunch buffet,印象難忘,因為食物選擇非常多而且好好味。今次再光顧是朋友給我慶生的tea buffet,當日星期日,尚未到開始時間客人已經大排長龍等待安排位置。這裡的食物質素真的十分好,食物選擇非常多,海鮮方面有魚生、青口、蝦、長腳蟹、蟹粥等等。熱食有點心、炸魚薯條、pizza、湯麵等等。當日餐廳正在用榴蓮貓山王來做甜品主題,不過本身不吃榴蓮,不知味道如何!整體非常滿意,食物質素非常好,環境舒適,只是位置空間有點窄。

2016-05-22
2016-05-22 6803 浏览
和朋友慶祝生日,選擇了尖沙咀的The Market 的Tea buffet因為知道她有個榴連貓山王甜品主題,我們都是榴連迷,自不會錯過。下午二時多到達,餐廳已有八、九成客人,放眼所及食物種類齊備,一般魚生、壽司、青口、長腳蟹、等無一或缺,而且不時有工作人員refill熱葷除了點心還有海鮮粥和片皮鴨,這裏的片皮鴨不用自己動手,廚師會包好鴨片奉上回到重點榴連甜品:榴連芝士撻、奶凍、炸榴連、斑蘭卷等,一眾榴連迷都不能錯過。不嗜榴連的朋友也不用失望,因為她的甜點都小巧精緻,試齊品種都不會太難為肚子,尤其推薦紅桑子開心果法國小甜餅,口感甜酸香脆,綠茶朱古力蛋糕,茶味甘濃跟朱古力互相融合,吃得我們開心又滿足。
  • 炸榴槤
2016-05-17 24508 浏览
媽咪好中意呢間buffet,所以於個幾月前已經book定位。我同媽咪之前食過lunch,但聽講dinner多d選擇,當然也貴d啦!眾所週知呢間野一向又難book又比較貴,但講真,佢食物選擇真係多好多!今日7點半入座,人未算太多。坐的位置亦十分舒服,一到埗便跟媽咪出去睇下今次有咩正嘢。其實應有的東西佢都有,而且質素也很高。我不是十分大食的人,其實以這價錢我應該不太划算,但媽咪開心最緊要!今次有個比較特別的食物,是basashi,亦即是日本馬肉刺身。我本身有點抗拒,因為本人屬馬,但吃了一口,愛到不行。他比牛刺身更有口感,沒有油脂味,亦不會腥。配上酸汁,確實一流。話說我在香港是頭一回吃到馬肉刺身,還要在自助餐!真的很新奇。另外他們的巴拿馬火腿亦十分香,配上他們的松露蜜糖,連新鮮蜜瓜也比下去。其實我會比較想吃到生蠔,可是我們不能得一想二的!海鮮款式也不少!較為出色的是翡翠螺,其他還好。比較欣賞他們的壽司吧,款式很多。牡丹蝦刺身很大一隻!不過壽司飯的醋不太夠,而且飯偏硬了點,有點失望。希望下次可以再來啦!真的蠻喜歡這裡,媽咪也很開心

今日7點半入座,人未算太多。
坐的位置亦十分舒服,一到埗便跟媽咪出去睇下今次有咩正嘢。

其實應有的東西佢都有,而且質素也很高。
馬肉刺身
我本身有點抗拒,因為本人屬馬,但吃了一口,愛到不行。
他比牛刺身更有口感,沒有油脂味,亦不會腥。
配上酸汁,確實一流。
其實我會比較想吃到生蠔,可是我們不能得一想二的!
海鮮款式也不少!較為出色的是翡翠螺,其他還好。
比較欣賞他們的壽司吧,款式很多。
牡丹蝦刺身很大一隻!
不過壽司飯的醋不太夠,而且飯偏硬了點,有點失望。

希望下次可以再來啦!真的蠻喜歡這裡,媽咪也很開心
2016-05-15
母亲节
馬肉刺身
2016-05-15 17935 浏览
The Market 的Dinner Buffet 非常出色,相信這個也不用多講了。自開業自今,每次均須提前幾個月預訂,絕對是質素的保證。好好好,大家都對此相當熟悉對吧? 今次就分享一下Tea bufffet 啦~~~準時到達,明顯客人也不少,只差一點點就全場滿座了。Seafood on ice? 我沒有眼花嗎? 海鮮不應在這個時段出現的啊! 重點是餐廳毫不吝惜,凍蝦、青口、花螺、墨魚仔、蟹腳一應俱全!海鮮控快快排隊開動喇! (可惜的是....蟹腳的海水味略重了一點...略鹹了一點... )沙律吧及精緻前菜絕非單單的提供羅馬生菜、小蕃茄等,當中甜酦比例均勻的柚子沙律及醃雲耳實屬開胃之選。OMG....大愛的蟹肉沙律小點及三文魚小卷依然保持水準!!! anoter must-try!三文魚刺身肥美有光澤,雖然打算多吃點其他較特式的,但還是忍不住encore了.....haha^^熱葷的款式不少,基於下午茶真的吃不下太多的關係,點心、pizza、麵檔等等一侓放棄了。海鮮粥用料豐富、入口細滑;"花雕蟹肉蒸蛋白"不能不試,這個絕對是buffet的稀客,滑滑的蛋白配上淡淡的花雕觸動味蕾之同時,

熱葷的款式不少,基於下午茶真的吃不下太多的關係,點心、pizza、麵檔等等一侓放棄了。海鮮粥用料豐富、入口細滑;"花雕蟹肉蒸蛋白"不能不試,這個絕對是buffet的稀客,滑滑的蛋白配上淡淡的花雕觸動味蕾之同時,啖啖蟹肉令滋味推上高峰;外表平平無奇的韓式炸雞帶來驚喜,薄薄的炸漿、嫩滑的雞肉惹味無比!咖吔多士是我的最愛,自然我不會錯過啦。師傳將烤得香口的麵包加上香甜的咖吔醬,然後放上雪得冰凍的鮮牛油,其香脆口感、油香滋味實在太讚了
好! 是甜品時間了!推介的有抺茶牛奶布甸及朱古力榛子撻! 喜歡榴槤的話,當然要試勻所有款式啦。個人認為當中的榴槤芝士撻、榴槤芝士蛋糕、榴槤奶凍及貓山王榴槤雪糕是萬萬不可錯過的。貓山王榴槤雪糕絕用料充足,入口感受到啖啖的榴槤質感! 受不了榴槤濃烈味道的話,酒店還提供了幾款movenpick雪糕啊~~~
2016-04-03
2016-05-11 12523 浏览
今年母親節,親友中幾位母親大人想食buffet ,大家也提議已很久沒幫襯的The Market大擦一餐,其實已經提前一個月book枱,但母親節當天仍然 full booking ,只好提前幾日預早慶祝 !雖然維港薈屬於一間本土研習酒店,但其餐廳質素絕對可媲美一些國際五星級的酒店,來過幾次用膳它們也能保持質素,絕不會失望而回。入座後看到枱上有兩個promotion 餐牌,其中一個是入會優惠,只要用$888申請入會,之後一年內到任何酒店裏的餐廳用膳也可以享用八五折優惠,而且還包括今次在內,同行親友立刻發揮她的精打細算功能,今次我們一行七人,絕對值得以這個價錢入會,於是很快便決定做了會員。 另外一個promotion 就是 free flow package ,加$68可以任飲啤酒、加$138 就可以有兩杯 wine、加$218全晚可以任飲紅白酒。而且剛才做了會員連此free flow 也可以即時享有八五折優惠。我和另一位親友想也不用想,立即選了$218 紅白酒free flow 。 肚空空一坐低就飲酒,當然要搵些小食送酒,芝士選擇也算多差不多有六丶七種,但我們一致認為這款Walnu

肚空空一坐低就飲酒,當然要搵些小食送酒,芝士選擇也算多差不多有六丶七種,但我們一致認為這款Walnut Cheese 最好味。

至於海鮮凍盤方面雖然沒有新鮮生蠔作招徠,但個人從來不對buffet的生蠔抱有任何期望,所以對我不算太大影響,而其他海鮮選擇也頗多及新鮮,味道亦鮮甜。如果嗜辣者可配以泰式辣醬伴吃,很棒!

吃過凍盤後,當然要暖一暖胃。中式湯有椰子雪耳燉雞湯,西式湯就有龍蝦湯,出名湯怪的我很難取捨,最後還是選擇了中式湯。燉湯入口味道清甜冇味精,吃完一輪凍盤後喝零舍滋味。

刺身壽司吧選擇也不少,最欣賞他們的刺身帶子,沒有片開而是全隻供應,最怕吃到一些質素差有腥苦味道的帶子,這裏的帶子算質數不錯而且鮮甜豐厚。

而最特別竟然有馬肉刺身吃,負責此counter的職員不停推介,據說全香港只有幾間日本餐廳可以吃到,又聲稱馬肉很補身等等...但我們全枱人還是不敢嘗試...

熱盤方面,這個葡汁海鮮焗螺,賣相幾吸引,雖然早已估到這類什麼釀螺釀蟹蓋不應該抱有什麼期望,但還是忍不住試了一隻,吃過後還是覺得浪費了肚皮的位置,完全吃不出用了什麼海鮮來醸。

其他熱盤包括有海南雞飯、新加坡黑椒炒蟹、燒魷魚、泰式燒雞、麻辣蘆筍炒牛柳條、泰式青咖喱雞、美極蝦、喇沙湯河等等。

試了喇沙湯河,細細碗但剛剛好,湯底濃郁鮮甜,如果可加多點椰漿會更好。

如果喜歡吃榴槤的話,這個buffet絕不能錯過,除了必吃的榴槤雪糕外,還有貓山皇炸榴槤卷、榴槤斑蘭卷、榴槤奶凍、榴槤芝士蛋糕及榴槤芝士撻,嗜榴槤者一定會十分瘋狂。

本人大愛榴槤雪糕,榴槤味道非常香濃,雪糕不算幼滑但吃起來有種creamy 的口感,吃完忍不住再encore!

不好榴槤的話,甜品類也有很多選擇,包括荔枝啫喱、白酒啫喱、百利甜酒奶凍、芒果奶凍、瑞士咖啡布朗尼、焦糖燉蛋、芝士蛋糕、綠茶豆漿Panna Cotta 等等...全部也是迷你size,最適合想試多幾款但又肚皮不爭氣的朋友。

個人認為綠茶豆漿Panna Cotta 及焦糖燉蛋最值得吃,不會太甜但入口滑溜。

雖然以buffet來說,這裡還未算是我的首選,但論環境及食物的質素亦不用懷疑,水準亦算值回票價。
2016-05-05
母亲节