2019-07-29 81 浏览
位於尖沙咀,非常之方便嘅西餐廳。裝修好chic. 同朋友一邊傾計一邊食飯聚一聚就perfect! 😎食物質素都非常之高,價錢合理,兩個人食到飽飽埋單都係$800左右。👌🏻今日特別推介鵝肝多士,外脆內軟,火候啱啱好,油香四溢,真係好正。😋另外估唔到佢嘅水果茶 🍵 亦都做得非常之好,絕對可以媲美專賣茶飲嘅店舖。大蝦 🦐 risotto 嘅醬汁 豐厚 creamy ,大蝦肉爽鮮甜。risotto 硬度適中. 👍🏻

係尖沙咀黎講, 「Shine」算係幾有水準嘅西餐廳, 食物保持質素, 環境優雅有情調, 靠窗坐更可飽覽尖沙咀嘅街景~😏 「Shine」菜式多樣化, 有沙律、意粉、意大利飯、burger、扒類都有。 而且不定時有新菜式, 不時有不同驚喜~☺️ 香煎太平洋鱸魚配普羅旺斯燉菜 Pan-fried Seabass Steak with ratatouille($268) 鱸魚皮煎得好香脆, 魚肉保持軟嫩多汁,正!😋 普羅旺斯燉菜其實就係法式雜菜燴, 以新鮮蔬果和普羅旺斯風味嘅香草熬煮而成, 簡單而美味~ 燒西班牙黑毛豬扒配蘋果蓉 Grilled Spanish Iberico Pork Chop with apple sauce ($348) 識食黑毛豬扒,千祈唔好食全熟呀! 味道和口感會更佳, 七成熟就剛剛好!☺️ 黑毛豬扒份量十足,有一個拳頭👊咁大, 肉質鮮嫩多汁,肉香味美, 配上酸酸甜甜嘅蘋果蓉,一d都唔覺得膩! 🌟推薦❗️Shining Darkness ($88) 餐廳嘅燈光折射,令雞尾酒隨着燈光而變色,不約而同切合
係尖沙咀黎講,
「Shine」算係幾有水準嘅西餐廳,
食物保持質素,
環境優雅有情調,
靠窗坐更可飽覽尖沙咀嘅街景~😏
「Shine」菜式多樣化,
有沙律、意粉、意大利飯、burger、扒類都有。
而且不定時有新菜式,
不時有不同驚喜~☺️
鱸魚皮煎得好香脆,
魚肉保持軟嫩多汁,正!😋
普羅旺斯燉菜其實就係法式雜菜燴,
以新鮮蔬果和普羅旺斯風味嘅香草熬煮而成,
簡單而美味~
燒西班牙黑毛豬扒配蘋果蓉
識食黑毛豬扒,千祈唔好食全熟呀!
味道和口感會更佳,
七成熟就剛剛好!☺️
黑毛豬扒份量十足,有一個拳頭👊咁大,
肉質鮮嫩多汁,肉香味美,
配上酸酸甜甜嘅蘋果蓉,一d都唔覺得膩!
燒西班牙黑毛豬扒配蘋果蓉
🌟推薦❗️Shining Darkness ($88)
餐廳嘅燈光折射,令雞尾酒隨着燈光而變色,不約而同切合左shining嘅主題,😂
啱晒相機食先!😏
以黑加侖子所打造嘅darkness,
加上gin、其他liqueur和lime juice,
飲落幾清新,酸酸甜甜,容易入口,
啱晒女士們嘅雞尾酒🍸!
加上熱帶水果口味嘅爆爆珠,
咬開時爆出香甜可口嘅果汁,
好有口感之餘,味道更有層次,不錯啊!😎
Shining Darkness
Shining Darkness
2019-07-26 95 浏览
提起尖沙嘴的食廈,除了北京道一號、厚福街H8以外,太子集團中心算是近年比較的新而又骨子的。是日又來到覓食,望著水牌,烏冬烤鴨火鍋都嚐過,反而大路的西餐廳就總是過門而不入,擇日不如撞日,乘升降機往上探個究竟。 一開門映入眼簾的是一大個吧檯,整體裝潢新潮型格,坐得舒適。 Rose Latte $45 肚子不適,捨棄酒類和凍飲,來一杯玫瑰鮮奶咖啡。每次看到漂亮工整的拉花總是會嘴角上揚,令人興奮。咖啡奶香幼滑,喝下有淡淡的玫瑰花香。 煙鴨胸無花果沙律 $88 略煎的鴨胸油潤,帶有煙燻香氣;無花果細粒但頗甜,配著新鮮的蔬菜口感豐富;惟調味裡的酸味有點單一,如加入些新鮮橘子類醬汁想必更清新。 芝士西西里蕃茄煙肉焗薯皮 $88 面頭芝士和蕃茄份量毫不吝嗇,蕃茄醬酸酸甜甜,經長時間燉煮味道濃郁,而薯皮焗得外脆內軟,連面料夾在一起同吃會有吃千層麵的錯覺。 焗羊奶芝士菠菜雞卷 $148 雞卷兩大件,當作主菜也不為過。雞肉已預先去皮,肉質鮮嫩不腥,釀進中間的羊奶芝士不過鹹,有其獨特香氣,整體調味得宜。 那豎立在中間的炸雞皮也甚為驚喜,卜卜脆之餘更是全沒膩感,出色。 脆皮德國鹹豬手配蜜糖芥末醬

一開門映入眼簾的是一大個吧檯,整體裝潢新潮型格,坐得舒適。

Rose Latte $45

煙鴨胸無花果沙律 $88

芝士西西里蕃茄煙肉焗薯皮 $88

焗羊奶芝士菠菜雞卷 $148

脆皮德國鹹豬手配蜜糖芥末醬 $278
不知是有心或無意,主菜在我們剛吃畢頭盤後沒多久就呈上,感覺貼心。豬手大大隻,外皮脆得通透香脆,切開之時仍在冒煙;豬手調味不過鹹,肉質嫩滑,適合喜歡啖啖肉的朋友。

離開前看到牆上餐廳標誌以香港建築物剪影作背景,感覺份外親切又份外唏噓。看著我們引以為傲的地方一步一步被蠶食剝削,我悄悄告訴自己需更堅定努力,護著我城。
2019-07-16
用餐优惠
試食活動
2019-07-24 120 浏览
上次已經係一年前食,一直都未想機會再食。今晚難得約左好耐無見既朋友聚舊,就帶左佢黎😚火辣辣雞翼滿分!😍 我太愛食辣,雞翼面舖滿辣粉,夠晒火辣🙆‍♀️ 咬落去仲熱辣辣,係剛剛好既熟度,所以啲肉超滑!我覺得我可以為碟雞翼黎幫襯🙊蕃茄紅酒燴青口青口好鮮甜,蕃茄味好出,好開胃😍特級安格斯漢堡配炸薯條超級正!🙈塊漢堡十分juicy,又有咬口👍🏻另外大啡菇都索到肉汁,所以係勁入味❤️ 上菜時已經分好兩份,所以唔會食得好論盡😁 面頭仲有塊炸到脆卜卜既洋蔥圈!另外薯條份量出奇地多,原本以為應該係象徵式幾條,但最後係多到食唔晒🤣黑松露大啡菇意大利飯拉到絲呀🤤 risotto舖滿芝士碎,好惹味!飯粒十分有咬口,而且黑松露好香好出🤗 Shine叫左杯signature cocktail,好易入口🥰

蕃茄紅酒燴青口
青口好鮮甜,蕃茄味好出,好開胃😍

Shine
叫左杯signature cocktail,好易入口🥰

2019-07-09
2019-07-24 172 浏览
週末冇嘢做又係一班人去hea lunch既時候,朋友推介左尖沙咀嘅shine, 係一間樓上西餐廳,通常對呢啲樓上餐廳都唔會抱太大期望,但今次試過之後又發覺唔錯喎!可能間餐廳主力係做晚飯,我哋午市入到去唔係好多客人,安排左窗邊梳化位俾我哋,陽光透玻璃滲入嚟,梳化位寬躺坐得又鬆動,感覺好舒服,幾chill!坐低我哋叫咗鵝肝多士,鵝肝烤得外脆內嫩,入口充滿鵝肝油脂香味,配埋件多士,感覺一啲都唔油膩!個個都話好食!我哋仲叫咗個粗薯條同埋蟹餅,味道都唔錯,可惜份量就比較細。主食方面叫咗個墨汁海鮮意大利飯同卡邦尼意粉,墨汁海鮮意大利飯一上枱就有「哇」一聲嘅感覺,材料好足,Presentation又靚,好快就俾我哋K.O.左。另外卡幫尼意粉都唔錯,我好鍾意佢個汁夠杰身,食落有濃厚嘅忌廉同蛋香味,每一條意粉都可以掛到啲汁。仲有叫咗個ribs, 味道普通啦,通常食ribs我都冇太大期望,最緊要唔好食都係烚熟再燒嘅已經好好~咁Hea嘅地方點可以唔叫返個甜品,不過我就唔係好記得叫咩名,都係賣相靚,總括來講呢度味道唔錯,但部份菜式份量偏細,相對價錢較高,偶爾可以試吓嘅~就係咁hea下hea下又一個週末

2019-05-25
午餐
2019-07-22 108 浏览
每次壓力爆煲, 總想找一間能讓我和家人/友人細賞慢嚐的西餐廳歇腳, 算是短暫逃離日間忙亂的生活, 一方面為自己加油!這間燈光柔和而又寬敞的西餐廳正好讓人輕鬆愉悅地吃一頓豐富的西餐。芝士菠菜意大利雲吞作為前菜或主菜皆可, 醬汁令充滿芝士香的雲吞生色不少, 配粒粒南瓜更飽足健康!真正的主菜是期待已久的燒安格斯肉眼扒配野菌紅酒燒汁, 雖然邊位略肥, 但整體肉質軟滑, 牛味細緻, 二人分嚐加上幾款健康的配菜份量剛好。尤其欣賞紅酒燒汁的味道恰如其份, 既帶出牛扒的香濃, 亦不會過火。整棵焗蒜頭吃來沒有嗆喉味, 質感粉嫩, 很有特色。雖然飽足感足有9成但還是意猶未盡, 甜品是西餐中往往不可或缺的一環, 亦是注入喜樂能量的簡單法門。首選tiramisu售罄, 次選"心滿意足"補上。"心滿意足"包括mousse cake, choco macaron及choco brownie各兩件, 很難得能嚐遍三種甜品和不同層次的感覺。貪心的我如果能加上一球雪糕就真是心滿意足了!

整棵焗蒜頭吃來沒有嗆喉味, 質感粉嫩, 很有特色。

2019-07-15
2019-07-22 55 浏览
一入到餐廳環境唔錯,好有氣氛,Shine既logo亦都帶到開心既感覺比每一位客人。小食試左鵝肝多士,鵝肝夠大份又juicy,但又唔會好膩,因為件多士仲夾埋兩片有蘋果醬既青瓜,感覺好refreshing! Order左kiwi soda, 隻綠色好治癒之餘仲有幾濃既奇異果汁味,唔會得個甜字。Main dish叫左脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥茉醬,賣相比鵝肝多士失色,但勝在皮夠脆,就算上菜一段時間都唔會變到咬唔到。肉都夠淋,唔會話太韌咬唔開。值得一提係伴碟有啲酸菜,係西餐廳黎講都算少見,但食得太多肉覺得膩既時候,酸菜會令你胃口大開!之後仲叫左個肉醬千層麵,茄味同芝士夠濃,麵條亦好有口感,但麵層之間如果更分明,同埋做到更企身,就好啦!總括而言,shine係可以令你舒服傾計,舒服食野既地方,部分食物亦會有驚喜。臨走前見到其他人飲緊好特別既飲品,下次希望可以再黎試下其他款既mocktail!

2019-07-22 71 浏览
Shine是位於尖沙咀太子集團中心的餐廳地點就會國際中心旁邊不遠處而這次聽朋友說這裡有一間高質而不太貴的西餐就來吃一下有多高質脆脆魚柳配他他醬下單時以為是平常吃炸魚薯條的魚柳來到後原來是有點像手指魚的魚條但是是用新鮮魚再沾粉炸的一咬下去整個口腔都是肉汁好香不像吃炸魚手指時的會很乾而他們的他他醬很好吃很香火炙黃鰭吞拿魚吞拿魚生吃得多超厚切的吞拿魚塊沒有吃過吞拿魚的表面沾上很多芝麻加上有火炙過的表面咬下去外脆內軟因為有燒過表面帶出更多吞拿魚的甘香味出來北海道帶子明太子意粉配三文魚籽明太子忌廉意粉沒什麼特別但是加了三文魚籽的還是第一次三文魚籽的鮮味加上明太子忌廉汁變得更好吃意粉的口感偏硬身一點有咬口北海道帶子煮得剛剛好熟入口鮮甜Party Rock沒有酒精的有氣特製飲品用上不同的果汁去調製Mix Berry Yogurt新鮮冰凍水果打成的Berry Yogurt可以吃到一粒粒還未打全碎的莓
Shine是位於尖沙咀太子集團中心的餐廳

用上不同的果汁去調製

Mix Berry Yogurt
新鮮冰凍水果打成的Berry Yogurt
可以吃到一粒粒還未打全碎的莓

是日收工約咗男朋友食晚飯,之前網上睇過Shine嘅相,食物賣相好吸引,終於有時間去試。男朋友不嬲都係啲眼闊肚窄細食嘅人,未開始食時嗌肚餓就嗌好多嘢食,所以喺呢個佢好肚餓嘅晚上,我哋叫咗黑松露醬脆炸粗薯條、黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉、法式鵝肝多士、北海道帶子明太子意粉、同埋男朋友最鐘意食友堅持要叫嘅carbonara但係嚟到佢嫌入面有南瓜味而唔食,激死我,如果吾係本身想試下佢嘅黑毛豬或者鴨胸。一向好鍾意食蟹嘅我,無論係蟹餅百花蟹球蟹肉沙律都咁鍾意食,呢個大大粒黃金炸蟹波果然冇令我失望,份量十足,有三大粒,配埋酸酸甜甜嘅pineapple yogurt去開胃,perfect match!而且入面啖啖蟹肉,非常滿足!鵝肝多士係好食到dum一聲,鵝肝上面片caramelised apple中和咗鵝肝嘅膩,鵝肝咬落去爆出嚟個種感覺...難以用筆墨形容,建議大家自己去試下,記住趁熱食。我明白點解男朋友會覺得carbonara有南瓜味,其實又唔係真係南瓜味,只係有啲怪怪地,同平時白色creamy嘅carbonara有啲唔同,但其實食落冇平時嘅carbonara咁滯,不過係會同食開嘅味有少少唔一樣,如果

我明白點解男朋友會覺得carbonara有南瓜味,其實又唔係真係南瓜味,只係有啲怪怪地,同平時白色creamy嘅carbonara有啲唔同,但其實食落冇平時嘅carbonara咁滯,不過係會同食開嘅味有少少唔一樣,如果接受唔到新事物嘅朋友就最好唔好試喇。

2019-07-20 239 浏览
今晚又同男朋友出去慶祝一下食晚飯🥰 我哋揀咗呢間網上邊好多人讚嘅餐廳 話食物同氣氛都幾好 一於去試下先😝揀左我中意食嘅意粉之後 其餘一於男朋友發辦😙餐廳好貼心咁先幫我地上頭盤 等我哋食完先再上主食-意粉😛法式鵝肝多士 $198上嘅時候已經聞到煎香左嘅鵝肝味 好吸引🤤 鵝肝嘅份量都算合理大方 又夠厚 切開既時候仲有鵝油流出嚟 鵝肝唔膻 入口即融😋😋 配埋烘到脆多士 好出色既頭盤😝黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉 $128蟹波好大個 嚇親我哋 同酒樓嘅煎堆一樣大🤣 切開嘅時候見到入邊好足料 一絲絲嘅蟹肉😋 絕對唔係得粉漿 不過個菠蘿酸忌廉味道似酸奶 可以再酸甜啲會好啲🤔蕃茄煙肉焗薯皮 $88五舊份量都幾多 幾適合一班fd share食 煙肉煎香仲正🤪北海道帶子明太子意粉 $208我最期待既意粉黎啦 未擺上枱我遙遠地已經聞到好香嘅忌廉汁味😍😍 襯佢未熟先食明太子先 每粒都脹卜卜 好鮮味甘香😋😋 再試帶子 刺身級 入邊仲未熟曬㗎 好嫩滑😍 意粉煮得好有咬口 比較硬身更掛汁 果然最好食係呢個意粉🥰

揀左我中意食嘅意粉之後 其餘一於男朋友發辦😙

黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉
蕃茄煙肉焗薯皮
北海道帶子明太子意粉
2019-07-20 217 浏览
今次特單約姊妹一齊黎浪漫下,我地嗌左水牛城雞翼、蜜糖香草春雞、加拿大龍蝦意大利飯🤤➕👉🏻水牛城雞翼雞翼外皮有酥脆口感,面頭既醬汁食得出有特別調教過,似沙津醬配辣醬同香草🌿後配出嘅味道,入口醬汁一溶系口中辣度就慢慢出現👉🏻蜜糖香草春雞味道一般,自問燒春雞食唔少,亦系我幾中意點既一道菜色,味道唔夠入味,表皮都系帶少許香草同調味料味道,估計系春雞同配料腌製時間唔夠,不過有特別為方便客人將春雞分成一半咁上,感覺到細心🤤個人提示:🧂如果覺得味道較淡,不妨問職員拎鹽、黑胡椒、辣Tobacco調少少味🥊👉🏻加拿大龍蝦意大利飯佢加拿大龍蝦不得不讚唔錯,系賣相同味道上都唔錯,個意大利飯唔會因燴飯而變得口感好爛,一粒粒既米依然可以feel到噢口🍸另外order左兩杯cocktail,因為基本上同出面飲到既cocktail差唔多水準,系okay嘅,不過無太大特別,留番有興趣既你地去試整體來講環境、氣氛都唔錯,室內燈光偏暗些少,適合特別慶祝而去,因為價錢都唔算平,但食環境食氣氛加埋就顯得較出色🤭。🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常可進步空間好大,時日有加改進會愈做愈好,香港人太健忘太急速,對一般

👉🏻

👉🏻蜜糖香草春雞
蜜糖香草春雞

👉🏻

Cocktail

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常可進步空間好大,時日有加改進會愈做愈好,香港人太健忘太急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,但相信大家可抱着支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
用餐优惠
試食活動
2019-07-20 67 浏览
之前食過一次覺得好高質,今次咁啱朋友黎我呢間,話飲杯嘢relax下🤣一人叫咗一杯cocktail. Omg ($88) Sex on the beach ($78) 兩杯都甜甜地幾易入口,酒精味唔算好重,但係味道就啱晒🥰甜蜜蜜雞翼 ($118) 呢個係炸雞翼出邊灑上蜜糖,我覺得如果連埋蜜糖一齊焗完之後整會比較入味。雞翼好大隻好脆,但係可以再亂買少少十分之推介呢一個芝士菠菜意大利雲吞 ($158) 首先佢係南瓜汁,有南瓜粒同埋煙肉粒,好香好creamy。而且芝士菠菜意大利雲吞食落都唔會漏,個皮仲要夠哂煙韌🤤北海道帶子明太子意粉 配三文魚籽($208) 要讚一讚佢個帶子係十分之鮮甜🥰 意粉煮得啱啱好,有口感得來亦都好掛汁,每一啖都食到明太子同埋三文魚籽,好滿足

2019-07-16 96 浏览
今日去左尖沙咀一間樓上西餐廳,餐廳景色唔錯之餘,氣氛都幾浪漫,岩情侶去點左杯cocktail, cocktail 選擇都好多,我地揀左fruit style 既celebration,有tequila , lime juice, syrup, pineapple juice 同ginger ale.夏天飲岩哂!Avocado Prawns Salad牛油果超多👍🏻加埋清新既salad sauce ,好開胃Spinach & Ricotta Tortellini in Pumpkin Bacon Sauce南瓜汁濃郁,加埋有芝士既雲吞,perfect match!心太軟加埋雪糕朱古力夠濃,有流心👍🏻

夏天飲岩哂!

Avocado Prawns Salad
牛油果超多👍🏻加埋清新既salad sauce ,好開胃

南瓜汁濃郁,加埋有芝士既雲吞,perfect match!

心太軟加埋雪糕
朱古力夠濃,有流心👍🏻
2019-07-11 95 浏览
隱藏在isqaure附近的一間西餐廳Shine位於太子集團中心6樓 全靠朋友帶路才知道裝修是走工業風 以木色為主每枱還有彷蠟燭的小燈🕯️非常有feel但重點是美食 真的很好吃 視覺味覺享受.火焰雪山🏔️$108打卡一流 好適合慶祝生日/紀念之類的店員會等你準備好電話才開始淋上酒 哈哈然後要等火點完才可以吃 追求的是冷熱交替Baked Alaska是一種把冰淇淋用蛋糕包起來並覆蓋上烤過蛋白霜的甜點🙈第一次食1️⃣表面的蛋白空氣感十足 配上甜甜的士多啤梨特別是燒過的蛋白表面 非常重酒香2️⃣裏面原來有很多東西👇🏻很驚喜😍😍😍馬卡龍 brownie 雲呢拿&巧古力雪糕 棉花糖 海棉蛋糕.芝士焗加拿大龍蝦意大利飯🦞$218這個龍蝦很可以 滿滿都是綠色的蝦膏芝士味不會太重 還能吃到龍蝦的鮮味意大利飯十分有咬口 煮得剛好 不會太淋身味道以蕃茄味為主 所以好開胃.黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉🦀$128真係啖啖蟹肉 切開的一瞬間嘩左一聲外層炸得金黃色 脆脆的 裏面是嫩嫩的蟹肉仲加左紅椒增加色彩 配菠蘿酸忌廉一解油膩.芝士菠菜意大利雲吞配煙肉南瓜汁🥟$158老實說 第一次食意大利雲吞 原來也蠻好吃皮很薄 饀是芝士菠菜蓉
隱藏在isqaure附近的一間西餐廳Shine
  • 黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉
  • 加拿大龍蝦意大利飯
  • 火焰雪山
2019-07-08 142 浏览
友人生日 想找個環境不錯味道皆怡的店不想到連鎖式集團上網爬文發現了好東西燈光偏暗的餐廳 情調十足和女孩來也可浪漫一下 ✨墨魚汁海鮮飯採用了新鮮墨魚 會把牙齒沾得黑黑的市面上有不少只是虛有其表 空有顏色而沒有味道飯粒偏硬 粒粒分明 加上不少海鮮青口大大隻的呈上是太好味了嗎?一下子便吃光光✨賣相佳,擺碟不錯! 三文魚煎得香口嫩滑!點上醬汁甜甜的令味道更有層次✨點了杯雞尾酒顏色像fruit punch 酒味不會太濃甜甜的很易入口 幾好飲接受不了酒精那濃烈的味道可試試這款舒舒服服嘆著酒,環境舒適,和友人度過不錯的一晚
友人生日 想找個環境不錯味道皆怡的店

飯粒偏硬 粒粒分明 加上不少海鮮
青口大大隻的呈上
是太好味了嗎?一下子便吃光光
墨魚汁海鮮飯

✨賣相佳,擺碟不錯!
三文魚煎得香口嫩滑!
點上醬汁甜甜的令味道更有層次

✨點了杯雞尾酒
顏色像fruit punch
酒味不會太濃
甜甜的很易入口 幾好飲
接受不了酒精那濃烈的味道可試試這款

舒舒服服嘆著酒,環境舒適,和友人度過不錯的一晚

墨魚汁海鮮飯