2018-06-27
烹調係一種藝術,係云云眾多烹調方法中,最吸睛我認為係日式鐵板燒擁有純熟技術既廚師,可以令小鐵鏟有如係鐵板上面舞蹈一樣,令人有賞心悅目既感覺。經朋友介紹,得知佐敦有一間出式鐵板燒,又近老婆工作地方,接佢放工順便一齊試試,Fit 晒有幸坐鐵板旁位置有讚一讚對筷子,前端可更換的,很衛生《煙燻鴨胸沙律盛合杯》新鮮蔬菜中和左鴨胸既油膩,豆腐好滑,菜入面加左洋蔥,有微微既辛辣《三點刺身》刺身很新鮮,特別要提一提隻蝦,大隻又解甜,正!《北海道原隻粒貝》貝肉切粒燒熟,十分彈牙,夾雜住爽口青瓜粒,咸咸鮮鮮既蟹子,口感豐富之餘,味道配搭亦好平均。《慢煮法國凍鵝肝伴時令水果》鵝肝燒得外脆內軟,口感很細膩,入口有融化既感覺,油脂充足,多士亦燒到好香脆《A5和牛薄燒》每日會採用唔同既牛,今日我食到時係熊本牛相信有留意和牛既朋友都知熊本出產既牛獲獎無數,果然聞名不如見面。牛肉薄身,燒耐左口感就會變差,要係咁短時間將蔥蒜包好,切件,真係同時間競賽,不過見師傅三兩下手藝就完成,果然猛料,哈。雖然牛肉好薄,不過牛味好濃,包住大量香蔥同乾蒜,很香口,4件太少了《S2鐵板紙包蜆湯》將成個用袋包好既湯放鐵板上面加熱再上碟,很
有幸坐鐵板旁位置
有讚一讚對筷子,前端可更換的,很衛生
《煙燻鴨胸沙律盛合杯》
《三點刺身》
刺身很新鮮,特別要提一提隻蝦,大隻又解甜,正!
《北海道原隻粒貝》
《慢煮法國凍鵝肝伴時令水果》
《A5和牛薄燒》
《S2鐵板紙包蜆湯》
將成個用袋包好既湯放鐵板上面加熱再上碟,很特別,湯底係一個鮮甜南瓜湯,有一隻好大既蜆而且無沙,同時外加一杯鮮忌廉,如有需要可自行加入湯中。
《S2特色黃金炒飯》
有幾樣配料可選一樣加入飯內,我同老婆分別要左松葉蟹肉同蟹羔。
飯炒得乾身而且粒粒分明外,每一啖都有蟹既精華,好幸福既味道
《燒野菜》
最後仲有一個邪惡既甜品, 焦糖多士。
親眼睇住一塊面包變成一條條多士既過程,好有趣。多士條每個位置都比脆脆既焦糖包住,好好食
《Corona Cocktail》
隱約有蜜糖既甜味,幾好飲
非常完美既一餐,視覺口腹都好滿足,而且價錢好合理。
PS: 師傅係一個好風趣既人,成餐都係笑聲中渡過D鐵板燒就係要有呢D氣: