2018-08-14 43 浏览
S2除了海膽,仲有鐵板燒,今晚我們就行到去佐敦,試吓佢的錢板燒,睇吓沒有了海膽的S2會是如何?美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪青檸人蔘茶、煙燻鴨胸沙律盛合杯、三點刺身,青檸人蔘茶,味甘,加上原個青檸,怕甘的你,都要一試;而沙律杯和刺身用料新鮮,而沙律杯比想像中精彩。西京醬煎煮銀鱈魚,喜出望外之作,銀鱈魚很香口又脆口,加上下層的西京醬,味甜,真的很特別。北海道二本蟹爪配香煎牛脷,YEAH!!我的最愛牛脷呀!!仲要係厚切,外脆,內彈,光盤行動,START!!另外,還配上四隻蟹爪,煎得香香的,為了享受蟹味,調味料,我也放棄了。美國薄燒牛肉(五成熟),內裏包了大量青蔥,一口咬吓,更能突顯牛味,真係POWERFUL。S2特色黃金炒飯(松葉蟹肉),有炒飯和炒麵揀,但當我吃了炒飯後,我會建議你,一定要揀炒飯,差不多每粒飯也給蛋包裹,一試難忘。燒野菜S2鐵板紙包蜆湯,鮮,甜,煮的時候最吸睛。甜品,泡芙
美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪

燒野菜
S2鐵板紙包蜆湯,鮮,甜,煮的時候最吸睛。

甜品,泡芙
2018-07-17
2018-08-13 81 浏览
朋友喜歡吃鐵板燒, 常常打聽那裏有吃得過嘅鐵板燒, 上網找到 有新開嘅鐵板燒喺佐敦區。 價錢好合理, 每款由四百幾到七百幾每位, 最重要食店 大廚仲係老闆, 質素絕對有保證。 座位唔算多所以一定要book位。 尤其想坐近观看鐵板燒。先來前菜煙燻鴨胸沙律。清清地 沙律菜爽脆又冰涼, 配合一串煙燻鴨胸很滋味。三點刺身有赤蝦,三文魚和八爪魚。 個人覺得三文魚唔算鮮甜, 反而赤蝦餃鮮甜而蝦頭仲有好香嘅蝦膏。A5和牛北海道原隻粒貝 套餐 $780 (一人前) 主菜係A5和牛薄燒( 牛種每天不同, 有宮崎,熊本,松阪,近江,飛驒鹿兒島。。)薄片的和牛已一份份放好, 大廚同時間處理多份套餐, 和牛稍微煎香, 放入炸蒜香蔥, 再極速捲好, 放上帶少少甜嘅麵包上。 和牛薄卷入口即溶, 配合炸蒜和香蔥, 感覺美妙。 北海道原隻粒貝粒貝原個殼就放在眼前, 把粒貝炒香, 師傅再另煮一些醬汁, 加入檸檬和牛油, 再把已分好嘅蟹籽,青瓜與粒貝同炒, 非常惹味, 又吃到粒粒爆開嘅蟹籽。慢煮法國鵝肝伴時令水果看見厚厚的鵝肝放在鐵板上, 令人十分期待。 大廚先蓋上圓蓋 焗一會,再慢慢煎香。 配上香甜嘅哈密瓜, 還有黑醋

座位唔算多所以一定要book位。 尤其想坐近观看鐵板燒。

先來前菜煙燻鴨胸沙律。
清清地 沙律菜爽脆又冰涼, 配合一串煙燻鴨胸很滋味。

三點刺身

A5和牛北海道原隻粒貝 套餐 $780 (一人前)

A5和牛薄燒

薄片的和牛已一份份放好, 大廚同時間處理多份套餐,

慢煮法國鵝肝伴時令水果
看見厚厚的鵝肝放在鐵板上, 令人十分期待。 大廚先蓋上圓蓋 焗一會,再慢慢煎香。 配上香甜嘅哈密瓜, 還有黑醋汁,
平衡了油膩嘅鵝肝。 鵝肝香味濃郁幼滑, 雖然邪惡但真抵受不住誘惑, 厚厚的鵝肝瞬間ko了。

特色 S2黃金炒飯
套餐中一個"食事"絕對少不了。 大廚加入了 黑松露同炒, 加入了蛋汁嘅炒飯 慢慢炒至乾身, 還加入大量香蔥 ,米飯粒粒分明, 絕對是精彩用心嘅炒飯, 見每位客人都 睇得如痴如醉, 對炒飯味道讚不絕口!

S2鐵板 紙包蜆湯
簡單如一個蜆湯都甚具噱頭。 選用了特製煮食袋, 可以放在鐵板上煲滾個湯。 不消一會個湯已經煮好, 店員會剪開個袋, 熱辣辣嘅湯好清澈好好飲, 材料新鮮, 蜆肉肥美, 昆布味道唔錯。

燒野菜
主要有洋蔥絲,蘿蔔和椰菜, 爆炒得很惹味唔會過腍 又唔會過硬, 再灑上 炒香嘅芝麻, 口感味道同樣超讚!

精選季節性甜品
忌廉泡芙。 雪到凍冰冰嘅泡芙很適合鐵板餐之後品嚐,perfert !

每款菜式上菜時間 恰到好處, 眼睛好忙, 尤其坐正係大廚前面嘅位, 個人廚藝表演真係目不暇給。今晚超滿足我覺得好抵食 而且 仲要好好食。
2018-08-13 88 浏览
很久沒有吃鐵板燒, 對上一次喺郵輪上面book唔到, 一直念念不忘。 今晚終於有機會, 因慶祝好友生日, 找到這間有大師傅坐陣嘅鐵板燒, 店舖坐落於佐敦偉晴街。餐廳面積唔算大, 尤其可近距離觀看鐵板燒的座位唔算多, 但係就有種親切熱鬧嘅感覺。熱青檸水,有心思解膩一流。鐵板燒以套餐為主, 和牛,豚肉,龍蝦 , 松葉蟹。。 梗有一款係啱你心水。煎菜有日式沙律 煙燻鴨胸沙律盛合杯和三點刺身。沙律汁酸酸甜甜, 喺炎炎夏日打開胃口。 加上一串鴨胸, 配搭唔錯有肉有菜有豆腐有水果嘅沙律。另一款三點刺身包括蝦,三文魚, 八爪魚。 蝦和三文魚都頗鮮甜。 八爪魚則比較乾身。海膽醬芝士焗原隻龍蝦北海道帆立貝餐$780北海道黑松露帆立貝師傅同時間把殼烤熱, 另外再即席煮出牛油檸檬醬汁,炒香帶子放味淋再焗一會。 鎖住帶子嘅水分, 再淋上黑松露醬, 香氣撲鼻,帆立貝新鮮彈牙, 味道爽甜。 海膽芝士焗原隻龍蝦過程中有看見 大廚準備炮製龍蝦。 預先切件的龍蝦已分好一份份, 極有效率嘅師傅同時間處理 全場嘅龍蝦餐( 包括其它套餐), 安排得井井有條。 先烤焗一會, 再放上海膽醬, 放上大量芝士 再蓋上烤焗一会, 打開

熱青檸水,有心思解膩一流。

煎菜有日式沙律 煙燻鴨胸沙律盛合杯
和三點刺身

海膽醬芝士焗原隻龍蝦北海道帆立貝餐

海膽醬芝士焗原隻龍蝦北海道帆立貝餐$780

海膽芝士焗原隻龍蝦
過程中有看見 大廚準備炮製龍蝦。 預先切件的龍蝦已分好一份份, 極有效率嘅師傅同時間處理 全場嘅龍蝦餐( 包括其它套餐), 安排得井井有條。 先烤焗一會, 再放上海膽醬, 放上大量芝士 再蓋上烤焗一会, 打開立刻以火槍炙表面, 一路炒一路见芝士拉絲效果, 非常期待。
熱辣辣上碟, 龍蝦肉好鮮甜, 配上濃郁美味的海膽醬, 簡直絕配。 芝士嘅味道已經和龍蝦融為一體。

脆皮煎鰻魚
肉質本身彈性鮮味嘅鰻魚, 香煎後油份迫出, 外皮煎得香口又脆身, 加上特製醬汁, 美味提升至極。

S2特色黃金炒飯
蟹籽,松葉蟹肉,黑松露, 蟹膏,和牛,煙肉當中大廚選了黑松露作炒飯。 先炒香饭, 灑上大量日本葱粒, 但葱味並不強烈, 就像大量蔬菜。 米飯粒粒分明, 亦滲出濃郁的黑松露味。

S2鐵板紙包蜆湯
犀利之處唔使多講, 個紙包(膠袋) 可抵愈250度高溫,好神奇 各食客望到眼都唔眨。 隨著高溫氣泡不斷冒升。 煲大概兩三分鐘, 蜆肉已開口, 店員幫忙 放在面前的碟上, 剪開膠袋 便可飲。 熱辣辣,蜆肉好鮮甜, 個湯充滿昆布和海鮮甜味,gimmick同味道並存!

焗雜菇

仲有一個焗雜菇。 雜菇有陣陣的牛油香和檸檬味。

忌廉泡芙

甜品是忌廉泡芙, 來平衡一下各種 濃郁美味的食物, 實在太完美了。

食材選用新鮮, 炮製過程沒有太多花巧, 師父卻巧妙地做出美味菜式。

食鐵板燒最大嘅樂趣就係睇住師傅將食物即席烹煮, 盡顯功架。 所有食物製作一目了然, 每款菜式亦被炮製得超級美味, 令人一再回味。

海膽醬芝士焗原隻龍蝦北海道帆立貝餐
焗雜菇
  • 海膽芝士焗原隻龍蝦
2018-08-12 48 浏览
同事介紹佐敦偉晴街有一間食鐵板燒的,S2鐵板燒食物質素不錯,價錢又抵食。今日剛好有時間去試試,店舖地方不算大,但整體來說都整潔。套餐最好,有齊沙律、刺身、主菜、食事、湯、甜品。不用煩惱睇餐牌。多款套餐我選了日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐。煙燻鴨胸沙律盛合杯,鴨胸和新鮮沙律菜,加上惹味的芝麻沙律醬,味道好清新!三點刺身有肥美的三文魚,鮮甜的赤蝦,還有八爪魚。北海道松葉蟹腳,經過鐵板燒得香噴噴,鮮甜美味。香檳焗岩蠔,蠔肉新鮮飽滿,煎香後再上炒過的煙肉,超惹味。日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋,厚切的豚肉經過師傅巧手烹調,煎封後切開小塊,加上黑醋汁,美味可口!S2鐵板紙包蜆湯,用袋載住湯和材料上,之後侍應剪開袋口,熱辣辣的湯內有大蜆、秋葵和海帶,味道鮮甜。燒野菜和S2特色黃金炒飯,炒得夠香,飯有得選一款配料炒,我選左松葉蟹肉,味道不錯。甜品雪糕泡芙
三點刺身有肥美的三文魚,鮮甜的赤蝦,還有八爪魚。
北海道松葉蟹腳,經過鐵板燒得香噴噴,鮮甜美味。
香檳焗岩蠔,蠔肉新鮮飽滿,煎香後再上炒過的煙肉,超惹味。
甜品雪糕泡芙
2018-08-09 36 浏览
友人於某日提到未食過鐵板燒好想試下,於是上網做下資料搜集發現到S2,原來佢仲有分店架啵其中佐敦呢間就以鐵板燒做主打,於是就決定試呢間啦!睇完一陣餐牌決定各人點一個一人餐,店內環境較細,而且得一張鐵板燒臺,入座時已經坐滿,再冇耐之後就全場爆滿感覺人氣都唔錯!三點刺身分別係三文魚、八爪魚同牡丹蝦。三文魚都幾厚身食落有淡淡香味而不膩,牡丹蝦就好夠大隻都幾鮮甜,八爪魚就幾爽口不過咸咗少少。呢碟唔記得叫咩名不過食落似螺肉,配埋青瓜同蟹籽去炒,好清新而且粒粒都好爽口慢煮法國凍鵝肝配時令水果一黎到友人同我都嘩咗聲,因為好大塊呀!鵝肝食落冇腥味仲好香口,伴碟的哈蜜瓜都好甜好爽脆北海道原隻粒貝其實即係帆立貝,都幾大隻,而且廚師仲細心切半,特別要提佢配嘅汁好好味,提升咗帆立貝嘅鮮味!招牌脆皮煎鰻魚鰻魚皮好香好脆,魚肉好軟熟,煎熟咗嘅鰻魚同平時日本餐廳食開的鰻魚好唔同,但就多咗一份新鮮感鐵板芝士焗原隻龍蝦一黎到我同友人都再次忍不住大叫:好多芝士同好大隻呀!龍蝦好厚好多肉,而且佈滿芝士但唔會覺得膩極力推薦A5和牛薄燒呢個外表睇落普通的和牛燒,原來內裡有乾坤,入面佈滿邪惡的蔥粒同蒜片,絕對唔適合唔食蔥蒜人士因為
其中佐敦呢間就以鐵板燒做主打,於是就決定試呢間啦!

感覺人氣都唔錯!

三點刺身
分別係三文魚、八爪魚同牡丹蝦。三文魚都幾厚身

呢碟唔記得叫咩名
不過食落似螺肉,配埋青瓜同蟹籽去炒,好清新而且粒粒都好爽口

慢煮法國凍鵝肝配時令水果
一黎到友人同我都嘩咗聲,因為好大塊呀!
鵝肝食落冇腥味仲好香口,伴碟的哈蜜瓜都好甜好爽脆

鐵板芝士焗原隻龍蝦
一黎到我同友人都再次忍不住大叫:好多芝士同好大隻呀!
龍蝦好厚好多肉,而且佈滿芝士但唔會覺得膩
極力推薦

A5和牛薄燒
因為真係有好多,每一口都係蔥蒜味
而和牛雖然薄片不過就好重牛味而且好腍,食完唔會痴牙

S2特色黃金炒飯
呢碗用咗黑松露炒嘅飯,相當足料,每一啖都係濃烈的黑松露味!炒飯好軟熟而且粒粒分明,再配埋蔥花同蛋粒,不知不覺食哂成碗

S2鐵板紙包蜆湯
最後一樣就係呢碟特別的湯,之所以話特別係因為佢用一個大膠袋裝住
入面有一條秋葵、一隻菇同一隻蜆,飲落係十分之清,有淡淡蜆味,有一個清潔味蕾的感覺,亦好簡潔咁作為一餐的結尾

题外话/补充资料: 用餐後,廚師主動與客人談天並問客人食物如何,十分細心! 另外希望服務員於繁忙時間服務態度可以更好。
2018-08-06
2018-08-09 43 浏览
係香港食一餐飽肚既鐵板燒, 閒閒地都要過千, 經朋友介紹得知佐敦有間鐵板燒小店, 有多款鐵板燒套餐, 都係四百幾蚊起, 剛好表妹今個月生日, 就相約佢今晚去食返餐鐵板燒, 店內座位唔多, 亦唔算闊落, 而且只得一個鐵板area, 今次無緣邊食邊欣賞師傅處理鐵板燒既過程, 只可在另一邊等待侍應送上食物。先送上熱茶, 中古式茶盅中有一柑桔, 而侍應所加既係蔘茶, 飲落喉嚨甘甘地。我地今晚就揀左呢個原隻龍蝦餐, 每人都係一千蚊有找, 抵! 煙燻鴨胸沙律盛合杯: 鴨胸帶少少鹹香, 配上些少沙律菜同埋大量既洋蔥絲, 有點點嗆口三點刺身: 分別有八爪魚、三文魚同埋赤蝦。八爪魚為薄切, 唔會難咬開, 三文魚質素一般, 冇咩魚油味, 反而赤蝦最為爽甜北海道黑松露帆立貝: 個汁甜甜地, 帆立貝表面煎至金黃, 唔會全熟而令口感變得鞋十十招牌脆皮煎鰻魚: 鰻魚被壓得好扁, 已被去骨 (間中有少許幼骨), 魚皮煎得很香脆, 鰻魚依然keep到原汁原味, 唔會好乾鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦: 呢個主菜很有驚喜, 龍蝦被切件, 但併起來真係有原隻龍蝦, 份量足! 芝士令賣相同味道更加邪惡, 熱食夾起時, 芝士仲拉絲

我地今晚就揀左呢個原隻龍蝦餐, 每人都係一千蚊有找, 抵!

鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦: 呢個主菜很有驚喜, 龍蝦被切件, 但併起來真係有原隻龍蝦, 份量足! 芝士令賣相同味道更加邪惡, 熱食夾起時, 芝士仲拉絲!! 芝士味濃, 但唔太食得出有海膽。龍蝦鮮甜爽口彈牙, 同芝士簡直係perfect match!!

S2鐵板紙包蜆湯: 上檯既賣相很特別, 以膠袋盛好一個熱湯(但呢個湯名係紙包, 唔太明點解用膠袋裝), 個湯味道幾清甜, 有一隻大蜆、秋葵同埋唔少海帶, 岩哂食完熱氣鐵板燒降降火

S2特色黃金炒飯: 我同表妹都揀左炒飯, 配料各自可選其一, 我揀左蟹膏, 而佢就揀左松葉蟹肉, 送上檯時兩碗飯都一樣, 侍應再幫我地問一下, 原來師傅將蟹膏同松葉蟹肉一齊炒比我地, 可惜我地完全食唔到蟹膏味, 有超碎又幼細既蟹肉, 飯粒粒粒分明, 同埋加左大量香蔥, 幾香。

焗雜菌: 有些少酒澀味

甜品: 每人兩粒雪糕泡芙做甜品

食物質素屬中上, 餐廳面積較細, 座位較密, 鐵板位亦只有一小區域, 食鐵板燒唔係面對面望住師傅煮, 感覺上係差d, 建議預先book位confirm鐵板位。大約8點左右, 全場已經滿座, 果然係人氣之店, 但人多空氣唔太流通, 職員調教了冷氣好幾次, 都係好熱!! 餐廳內雖然只有兩位侍應, 但服務絕對招呼周到, 很有禮~
2018-08-08
2018-08-08 72 浏览
紀念日要興祝吓,之前唔覺意發現,原來佢咁大個人都冇食過 Teppanyaki !? 有思緒,自然要上網搵心水, 俾我發現呢一間,風評不錯,位於柯士甸站出口 (啱晒佢,放工行過去直達)。舖仔細細,中間係一張鐵板燒枱,兩邊係普通四人坐位,全場坐到二十人左右。book 枱時已註明要坐 bar 枱,可以近距離感受吓鐵板熱辣辣的氣氛。食貴野當然我預算左高budget , 早前響日本食 Teppanyaki ,真係要成千蚊一位。點知望吓餐牌,呢到價錢又 ok 喎。我地揀左兩個套餐,十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐 $450 及海膽醬焗原隻龍蝦北海道帆立貝套餐 $780 ,用 openrice coupon 仲減兩舊,計計埋埋唔算貴噃。頭盤先上,分別係煙鴨胸沙律盛合杯同埋三點刺身。煙鴨胸味道不錯,沙律菜都清新可口。刺身蝦是 king size 絕不欺場 ,三文魚厚切的,可惜八爪魚就偏乾左。再來的是燒蠔 ,蠔仔隻隻夠新鮮,配上炒香的蔥和煙肉,十分惹味,D碎碎都俾我地撈埋。然後有招牌脆皮煎鰻魚,鰻魚煎到扁扁地真的很脆皮,油脂都抽乾了。第一次咁食法,又幾過癮。下一對出場的是松葉蟹腳同黑松露燒元貝。松葉蟹腳用黑椒

招牌脆皮煎鰻魚

下一對出場的是松葉蟹腳同黑松露燒元貝。松葉蟹腳用黑椒略燒香左更添美味,可惜冇乜肉食,如果肥少少便 perfect 了。

黑松露燒元貝燒到啱啱熟,夠 juicy 噃。一隻兩份 share 真係唔夠喉 😝

拆緊蟹殼期間,不停見師傅燒龍蝦,眼見都有五至六隻架。每次步驟都好統一,先落龍蝦,再排返佢靚仔,然後再用蓋焗一焗。差不多時間便加海膽醬同芝士。再用火鎗燒到芝士溶化成表層薄脆皮,內裏係熱溶醬效果,真係好正架!

呢隻係我地架 !
目測似乎係(好似係)咁多隻裡面最大隻的 ,開心左成晚,正所謂近廚得食吖 !

海膽醬芝士焗龍蝦

另一套餐的主菜係燒黑豚肉,好豬味又夠腍,配上黑醋汁好夾。

十勝黑豚肉厚切

之後仲有湯,係用高溫膠袋包住,放響鐵板上燒架。𥚃面有隻大蜆,只要見到袋入面D湯開始滾起,而隻大蜆開口,就 ok 了。

上枱後侍應會幫手剪開袋口,一幅日式小池塘景出現了😍。

S2  鐵板紙包蜆湯

食到差不多尾聲,叫左杯 corona cocktail , $48 咋,超大杯。

炒雜菜、燒菇同埋黑松露炒飯亦陸續上枱。炒飯真係好香黑松露味道;炒雜菜亦調味十足,口感爽甜。

鐵板師傅一個人靜靜地不停炒曬全場咁多張枱 (都有成六至七枱客架)。唔見佢有貓紙但又可以記得邊枱食乜套餐,出左乜菜,仲欠乜菜,而且次序完全冇錯。要記咁多野之餘,食材亦唔會 overcook ,真係要俾個 like 佢 👍。

海膽醬芝士焗龍蝦
十勝黑豚肉厚切
S2  鐵板紙包蜆湯
2018-08-08 27 浏览
位於佐敦偉晴街的S2鐵板燒主要供應4款鐵板燒套餐,價錢由$450起,雖然價位唔係特別平,但有法國鵝肝、刺身日本和牛、招牌海膽等等矜貴食材,亦有多款單點鐵板燒食品任君選擇同朋友分別點左A5和牛北海道原隻粒貝套餐&海膽焗原隻龍蝦北海道海鮮帆立貝套餐套餐包晒沙律、刺身、主食、熱菜、炒飯、甜品,陣容頂盛🤗先來既係煙鴨胸沙律杯沙律菜夠新鮮,鴨胸富煙燻香三點刺身即是三文魚、八爪魚、牡丹蝦三款刺身,質素不錯北海道原隻粒貝加入了青瓜和蟹籽一同炒香另外北海道帆立貝都好出色招牌脆皮煎鰻魚第一食煎既鰻魚,外皮同魚肉都煎得香脆,頗油潤,好味道慢煮法國凍鵝肝伴哈密瓜鵝肝超肥美又夠油潤,口感爽滑,配蜜瓜食用可減少油膩感。鵝肝底下平時用來吸油墊底的多士超鬆軟,忍不住把多士全吃光A5和牛薄燒A5和牛薄片約七成熟,入口軟林,牛味濃郁!內裏包裹着超香脆的蒜片和蔥花,格外香口,好好味鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦切件龍蝦焗得金黃色,每件都沾滿了海膽醬和芝士龍蝦肉厚且份量多,肉質爽實彈牙,非常美味S2特色黃金炒飯(黑松露)炒飯粒粒分明,乾身而且不油膩,內裏有大量蔥花、蛋絲同黑松露,非常足料!每口都是濃烈的黑松露香而當中最特別嘅,就

套餐包晒沙律、刺身、主食、熱菜、炒飯、甜品,陣容頂盛🤗

先來既係煙鴨胸沙律杯
沙律菜夠新鮮,鴨胸富煙燻香

三點刺身
即是三文魚、八爪魚、牡丹蝦三款刺身,質素不錯

加入了青瓜和蟹籽一同炒香
另外北海道帆立貝都好出色

招牌脆皮煎鰻魚
第一食煎既鰻魚,外皮同魚肉都煎得香脆,頗油潤,好味道

慢煮法國凍鵝肝伴哈密瓜

鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦
切件龍蝦焗得金黃色,每件都沾滿了海膽醬和芝士
龍蝦肉厚且份量多,肉質爽實彈牙,非常美味

S2特色黃金炒飯(黑松露)

而當中最特別嘅,就係用特製高溫紙袋煮製嘅紙包蜆湯
內裡包著了蜆肉和昆布,湯頭味道很清甜

甜品仲有雪糕泡芙
超飽肚又滿足的一頓鐵板燒晚餐
響 FB 見到介紹!有好多加左海胆既菜式😘雖然唔敢抱住太大期望🤔但係都去試下🤗間鋪頭唔算大,連8個鐵板位共約30個位 but full house. 我定左兩位,佢俾左張4位枱我!所以我坐得幾舒服☺先黎兩杯特飲!我果杯 Corona Cocktail. 好特別,幾好味!另外果杯檸檬柚子特飲都唔錯!叫個小食食下先😃“七味燒魚翅😇ummm.... 我都係鐘意食燒雞泡角乾多 D 😅話明想食海胆,先黎兩個(限定既)甲羅燒海膽杯😎裡面有三文魚子、蟹糕、當然重有海膽啦,重加左海葡萄!味道相當好😍再黎兩件(限定既)海膽流心輕煎大蝦😅隻大蝦相信無游水一段時間,但係都算新鮮😌但係唔似得個名咁話“輕煎”🤐除左墊住佢果片死沉沉既法包外,尚算好味😶再黎 S2 特色既“S2脆皮煎白鱔”皮脆肉香😊收貨😋相信“鐵板活帆立具”無得輸嘞卦😉係新鮮既😆但係一隻大、一隻細😁我唔係話佢唔好味😅但係係我響日本鋪食咁多次最無特色既一次😅絕對係街市買到既貨色😂我對具殼情有獨鍾,見到有大蜆,即刻叫!一客8集“黃沙蜆”,少少燒汁,有 D 香料,唔算乾、唔算鞋😆“蒜香牛油焗雜菌”,都算有50分😄見到人地既套餐有一包湯好得意,我又叫黎試下
再黎 S2 特色既“S2脆皮煎白鱔”皮脆肉香😊收貨😋
“蒜香牛油焗雜菌”,都算有50分😄
見到人地既套餐有一包湯好得意,我又叫黎試下“鐵板時令紙包蜆湯”😅用黎清下味蕾真係非常有效🙄因為清到一個點😪😪
食日式鐵板燒,點都要食番 D 牛既😏“特級美國西冷薄燒”都算唔知係好彩定唔好彩,佢識得問我要幾成熟😄我話 medium 😀點知出品係 medium rare 😅重真係幾 rare 😂 因為重有 D 血水😂😂重要無乜味道😥

是日晚飯埋單二人$1,687-HK. (我有出示 openrice 既 coupon 所以減左$150)
厘餐其實唔算差,又唔算好😌算係收貨啦😃
特別一提既係服務尚算好😃尤其是其中一個比較有經驗既女待應😊想信出品既質素係 chef 既關系🤔
(I am sorry to point out this)

後記:因我唔係坐鐵板枱,我見唔到 D 食品未煮既時候係點既,又或者 chef 既功夫如何🤔🤔但係見到有一份(粒貝)既原材料經過,特登起身睇下…原來(粒貝)好似係冰左既碎粒貝😇😇希望係我睇錯😎

2018-08-01
  • 甲羅燒海膽杯
2018-07-31 71 浏览
未叫嘢食,先來一杯茶。飲落有回甘嘅味道,原來係加咗花旗參嘅青檸茶。服務一流!我order左侍應推薦嘅套餐:海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐($780)新鮮刺身三點盛煙燴鴨胸沙律盛合杯麻醬豆腐+煙鴨胸又幾好味wor!!!鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦好有cheese,最適合愛海膽、龍蝦同芝士人士!北海道黑松露帆立貝帆立貝大大隻!招牌脆皮煎鰻魚呢個不得了,鰻魚煎得香脆,加少少甜甜地嘅鰻魚汁,只食呢個都好滿意。S2特色黃金炒飯可以喺松葉蟹肉、蟹籽、黑松露、蟹膏、和牛同煙肉揀一款,我呢個係松葉蟹肉炒飯!燒野菜S2鐵板紙包蜆湯甜品:雪糕泡芙
未叫嘢食,先來一杯茶。

飲落有回甘嘅味道,原來係加咗花旗參嘅青檸茶。

服務一流!

我order左侍應推薦嘅套餐:

海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐($780)

新鮮刺身三點盛

煙燴鴨胸沙律盛合杯

麻醬豆腐+煙鴨胸又幾好味wor!!!

鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦

好有cheese,最適合愛海膽、龍蝦同芝士人士!

帆立貝大大隻!

甜品:雪糕泡芙

2018-07-31 46 浏览
佐敦都有私房鐵板燒,店細細不過都幾full...日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐($450)先來一客煙鴨胸沙律盛合杯幾fresh!之後係三點刺身有三文魚、八爪魚同牡丹蝦主菜有三款北海道松葉蟹腳有牛油香工具齊全香檳焗岩蠔(menu)改左做時令櫻花蠔 :有櫻花蝦,炸蒜,煙肉;好香日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋S2特色黃金炒飯食到炒飯已半飽,所以連相都唔記得影S2鐵板紙包蜆湯燒雜菌追加甲羅燒層層海膽杯($168)呢個甲羅燒,有海膽,蟹肉,蟹膏,三文魚子,洋蔥,海葡萄;口感好豐富,亦非常吸睛。
佐敦都有私房鐵板燒,店細細不過都幾full...

日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐($450)

先來一客煙鴨胸沙律盛合杯

幾fresh!

之後係三點刺身

有三文魚、八爪魚同牡丹蝦

主菜有三款

北海道松葉蟹腳

有牛油香

工具齊全

香檳焗岩蠔(menu)

改左做時令櫻花蠔 :有櫻花蝦,炸蒜,煙肉;好香

日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋

S2特色黃金炒飯

食到炒飯已半飽,所以連相都唔記得影

燒雜菌

追加甲羅燒層層海膽杯($168)

2018-07-29 43 浏览
今日同朋友經佐敦,見到間鋪有個大燈籠🏮,好有日本feel⛩,於是入去試一試🤗我點左個日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐($450)入面包沙律,刺身,湯,甜品,當然仲有最豐富既主菜。沙律👇🏻刺身👇🏻湯👇🏻甜品👇🏻北海道松葉蟹腳 蟹肉鮮甜👍🏼,啖啖肉😍,可惜只得4隻實在有點不夠喉😫香檳焗岩蠔D蠔真糸好正,師傅配上煙肉同蔥煎蠔,完美配合👍🏼👍🏼日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋帶點酸酸甜甜味道特別,加上黑豚肉肉味正 既可中和油膩感 又可以加強黑豚肉既肉汁美味,師傅仲很貼心地將黑豚肉切到成一口一粒,一入口有入口即溶的感覺味道好之餘口感還超級棒... 十分推薦👍🏼👍🏼野菜炒拉麵雖然用上普通既野菜紅蘿蔔絲作配料,但拼起來卻美味可口😄,食到停唔到口😍😍焗雜菌雜菌味道香濃,金菇索晒醬汁嘅味道🤣🤣,感覺上十分邪惡🤤🤤

沙律👇🏻

刺身👇🏻

湯👇🏻

甜品👇🏻

北海道松葉蟹腳
蟹肉鮮甜👍🏼,啖啖肉😍,可惜只得4隻實在有點不夠喉😫

香檳焗岩蠔
D蠔真糸好正,師傅配上煙肉同蔥煎蠔,完美配合👍🏼👍🏼

日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋
味道好之餘口感還超級棒... 十分推薦👍🏼👍🏼

野菜炒拉麵

焗雜菌
雜菌味道香濃,金菇索晒醬汁嘅味道🤣🤣,感覺上十分邪惡🤤🤤
2018-07-28 32 浏览
好彩今日有時間去書展睇下有乜好書行到五點到就打電話叫個朋友出嚟食飯 因為好耐冇食過鐵板燒所以問佢有乜好介紹 佢話附近開有間 s2鐵板燒未試過想試下入到去見個侍應好忙自己攞個餐牌睇有個套餐好似好抵食我哋叫咗個美國薄燒牛肉北海道義本蟹爪套餐和一個海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐沙律係煙燻鴨胸沙律盛合杯刺身有三點刺身煮菜係鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦仲有個北海道黑松露帆立貝 招牌脆皮煎賣魚加埋個s2特色黃金炒飯同埋s2鐵板紙包湯又有燒野菜焗雜菌 另外一個餐係有西京醬煎煮銀雪魚美國薄燒牛肉配香煎牛脷加埋國北海道爾本蟹爪龍蝦先到勁多芝士 龍蝦肉特別鮮甜脆皮芝麻魚師傅用咗一個好特別嘅煎魚方式皮特別翠 保留到原汁原味嘅鰻魚 s2鐵板紙包湯好特別 原來可以喺個鐵板做煎湯嘅美國薄燒牛肉配香煎牛脷 牛肉好淋牛脷肉厚蛋可以咬開 銀雪魚同個西京醬都好膠甜品係一個泡芙 兩個人每人一個套餐真係爭啲食唔曬 好在有之清酒可以一路食一路飲兩個人 都要食成個半鐘 因為明天要返早 所以要埋單走人

招牌脆皮煎賣魚加埋個s2特色黃金炒飯

同埋s2鐵板紙包湯又有燒野菜焗雜菌

另外一個餐係有西京醬煎煮銀雪魚美國薄燒牛肉

配香煎牛脷加埋國北海道爾本蟹爪龍蝦先到勁多芝士

s2鐵板紙包湯好特別

原來可以喺個鐵板做煎湯嘅美國薄燒牛肉配香煎牛脷

牛肉好淋牛脷肉厚蛋可以咬開

外卖送餐
-經驗豐富嘅廚師係面前親手煮美食😎,真係賞心悅目,睇住廚師係鐵板上慢慢整食物,眼睛和舌頭都十分享受🤤-A5和牛北海道原隻粒貝套餐😊($780)食之前先飲杯青檸花旗蔘茶,味道好清新,不錯不錯💚-煙燻鴨胸沙律盛合杯😀係沙律菜同埋煙鴨胸上淋上芝麻醬,味道清淡,沙律菜新鮮爽口,依個前菜真係幾好💙-三點刺身😆三文魚好肥美,八爪魚片同埋蝦都好新鮮,正💕-慢煮法國凍鵝肝伴時令水果😊賣相真係好靚,鵝肝好肥美,外脆內軟,口感細膩,入口即融,油脂充足,多士好香脆👍🏻鵝肝配多士一齊食,味道真係好一流😋-北海道原隻粒貝😘貝肉切粒在鐵板上燒熟,食落好彈牙爽口,仲有青瓜粒,蟹籽,口感豐富,味道岩岩好。賣相十分漂亮💚-A5和牛薄燒😋睇到都流曬口水,五成熟嘅薄牛片食落入口即化,食落好幸福,配埋麵包,口感十分特別,幾特別嘅配搭☺️牛肉好薄身,包住蔥花,食落牛味好濃郁😆十分惹味,好鍾意食💙-S2特色黃金炒飯(松葉蟹肉)👍🏻飯炒得乾身,而且粒粒分明,蟹肉份量多❤️,好滿足嘅炒飯,值得一試😍-燒野菜😎味道清淡,但都好好食😛-S2鐵板紙包蜆湯😍依個湯好特別,用特製高溫玻璃紙烹調😉,先把成個袋包好湯,然後放係鐵板上加熱,再放上碟,侍

A5和牛北海道原隻粒貝套餐😊($780)

食之前先飲杯青檸花旗蔘茶,味道好清新,不錯不錯💚
青檸花旗蔘茶

煙燻鴨胸沙律盛合杯😀
煙燻鴨胸沙律盛合杯

三點刺身😆
三文魚好肥美,八爪魚片同埋蝦都好新鮮,正💕

慢煮法國凍鵝肝伴時令水果😊
慢煮法國凍鵝肝伴時令水果

北海道原隻粒貝😘

A5和牛薄燒😋

S2特色黃金炒飯(松葉蟹肉)👍🏻
S2特色黃金炒飯(松葉蟹肉)

燒野菜😎
味道清淡,但都好好食😛

S2鐵板紙包蜆湯😍
依個湯好特別,用特製高溫玻璃紙烹調😉,先把成個袋包好湯,然後放係鐵板上加熱,再放上碟,侍應再用剪刀剪開玻璃紙先可飲,湯底好清甜,有蜆,豆腐,海帶,秋葵,味道鮮甜😎,好好飲😀

雪糕泡芙😙
食埋甜品真係好滿足😍
雪糕泡芙

依間餐廳真係好正😆,集味覺,視覺享受嘅高質餐廳,服務又好,味道一流,真係好滿意😍,好幸福嘅一個晚餐👍🏻
青檸花旗蔘茶
煙燻鴨胸沙律盛合杯
慢煮法國凍鵝肝伴時令水果
A5和牛薄燒
S2特色黃金炒飯(松葉蟹肉)
雪糕泡芙
2018-07-26 36 浏览
下星期要外出公幹, 趁有啲時間就約老友出嚟食反,因為佢係佐敦做嘢,就係佢公司附近搵間歺聽食反,見面後問佢想食乜,佢二話不說就提議食鉄板燒, 咁啱附近 有間食鐵板燒嘅舖頭 我哋就入去試下 侍應好好招呼 推介我食過海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐 沙律係煙燻鴨胸沙律盛合杯 刺身有三點刺身 我哋就叫咗呢個 套歺, 主菜先到 係鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦 龍蝦好大隻味道鮮美 芝士特別多 跟住再嚟過北海道黑松露帆立貝 黑松露同凡立貝好夾 味道鮮美 話咁快過招牌脆皮煎鰻魚又來了 鰻魚煎得特別脆 非常可口 仲有個s2特色黃金炒飯加多個s2鐵板紙包湯 最後仲有一個燒野菜和焗雜菌 黃金炒飯非常可口。 侍應推介我老友食過美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐 套餐有西京醬煎煮銀鱈魚跟住再來國北海道爾本蟹爪 蟹肉好鮮甜 可惜每人得兩隻 主菜來了係美國薄燒牛肉配香煎牛脷, 牛脷係厚切 好林 薄燒牛肉只得五成熟 啱啱好 ,侍應推介試甲羅燒層層海膽杯,好特別,還試點米酒「辯天」很適合我們。時間過得特別快 又係時間埋單走, 回來再約過。
我哋就入去試下

仲有個s2特色黃金炒飯加多個s2鐵板紙包湯
最後仲有一個燒野菜和焗雜菌 黃金炒飯非常可口。
, 牛脷係厚切 好林 薄燒牛肉只得五成熟 啱啱好
侍應推介試甲羅燒層層海膽杯
,好特別,還試點米酒「辯天」
很適合我們。時間過得特別快 又係時間埋單走, 回來再約過