2018-06-14
以前食中環的S2 Kitchen,就好想去佐敦再試佢嘅 [S2 鐵板燒], 今日去開附近, 就去試試吧! 我哋叫咗兩個晚市套餐開心share 食,分別係《日本十勝黑豚肉北诲道松葉蟹 $ 450》 & 《海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐 $780》。 《煙燻鴨胸沙律盛合杯》, 厚切鴨胸, 囗感更佳, 加咗麻醬, 味道增加不少。 再來一個《三點刺身》 ,包括有八爪魚、三文魚同牡丹蝦, 刺身十分鮮甜,三文魚肥美可口。 《北海道松葉蟹腳》 , 肉質鮮甜。餐廳還提供手套同剪刀, 非常貼心! 《香檳焗石蠔》, 味道鮮甜, 蠔味豐富。 主角係《日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋》, 肥瘦適中,食落好juicy,味道香甜, 肉質柔軟,切成細細件, 方便享用! 《鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦》鐵板將海膽醬、芝士同龍蝦一齊焗, 味道溶於一體,不但有香濃芝士味, 而且有海膽嘅甘香,整個配搭, 真係十分好味, 愛不釋手。《北海道黑松露帆立貝》份量十分, 巨型嘅帆立貝, 鮮味可囗, 加了香噴噴嘅黑松露, 好味。《招牌脆皮煎鰻魚》外皮脆卜卜, 肉質嫩滑, 厚薄適中, 咬落脆囗彈牙, 啖啖肉好滿足炒飯炒得乾身, 好有鑊氣
《香檳焗石蠔》, 味道鮮甜, 蠔味豐富。
《鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦》
《北海道黑松露帆立貝》
《招牌脆皮煎鰻魚》
炒飯炒得乾身, 好有鑊氣!
仲有野菜炒拉麵,野菜爽囗 ,拉麵煙韌彈牙!
鮮雜菇用錫紙包住,一剪開, 香味四散, 味道非常惹味,
值得一提就係個湯, 用透明紙放在鐵板上煮熱, 好特別!
一剪開時,就即時聞到豆腐嘅香味, 湯裏面有豆腐、海帶、秋葵同蜆,這個湯十分鮮甜。
最後梗係甜品啦, 甜品係雲呢拿雪糕泡芙, 食完甜品, 真係好滿足。