2025-08-04
今日放假, 適逢天氣非常好, 就黎到中環樓上西班牙餐廳, 品嚐佢既星期六日brunch menu,我地被安排坐係window seat, 可以望到窗外城市景觀, 好開心! 樓層位於20樓, 行上一層就係佢既露天小型酒吧區, 好Chill~Brunch menu包了6款Tapas, 係6款咁多呀! 1份main, 一份甜品。我想食生蠔, 就加左$78有兩隻。飲品都可以加$228 free flow 2個鐘酒精飲品, 盡情飲又得!*Tapas: > Crystal Tomato Bread ~ 水晶番茄多士> Plate of Spanish Ham ~ 西班牙風乾火腿拼盤> Scallop Ceviche, Avocado Mousse, Lemongrass-Vinaigrette ~ 帶子刺身, 牛油果慕絲和香茅醋汁> Truffle & Cheese Bikini ~ 松露芝士夾心三文治> Broken Eggs with Chorizo ~ 西班牙辣肉腸流心蛋> Gambas, Garlic-Chilli Prawns ~ 西班牙香
*Tapas:
> Gambas, Garlic-Chilli Prawns ~ 西班牙香辣蒜油蝦
Add-on Tapas: Fresh Fine de Claire Oyster (2pcs)
整體每一款Tapas都各有特色又高質,我就好喜歡帶子刺身, 佢加左醋汁和牛油果, 味道好有層次, 西班牙辣肉腸流心蛋薯條,好惹味, 點埋流心蛋, 令味道昇華。熱辣辣松露芝士三文治好香松露味,呢款我又大愛! 食哂呢6款我已經飽左一半, 哈哈!
*Main:
> Signature Suckling Pig, Pumpkin Puree, Rosemary Potatoes, Jus ~ 皇牌慢烤乳豬、 南瓜蓉、迷迭香焗薯、原肉燒汁
**呢款烤乳豬相當特別, 佢係拆左肉,跟住再整成長方形,上層係乳豬脆脆皮,真係好有心思, 口感較鬆化,依然濃味。
> Dry-Aged Wagyu Bavette, Mashed Potato, Sautéed Spinach ~ 風乾熟成和牛腹肉、薯蓉、牛油炒菠菜
**牛腹肉好香牛味, 食落軟腍,medium, 加埋醬汁,更加提味。薯蓉綿滑,牛油味香濃
>Churros with Chocolate Dip ~ 西班牙油條(濃郁朱古力醬)
>Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Coulis ~ 巴斯克焦香流心芝士蛋糕(紅桑子甜醬)
飲品: Sangria Tinto ($98) & Lychee Green ($98),西班牙出名特飲, 不會過甜夠凍,夏天真係好適合
我好喜歡呢度brunch,咁既價錢唔貴, 真係款式和份量都好多, 同埋可以試到不同款食物又性價比高, 環境舒適,店員服務體貼, 值得再次光顧!