(內文有點餐攻略)喵,我係BUNNYMEOW九十後少女食神。最近同認識左20年嘅閨蜜,一齊到加州大廈晚膳。中環甲級商廈,高級,高貴,寧靜; 我們由四粒燒賣廿蚊都唔捨得食,到大家高考入咗香港最高嘅學府,揀咗最令人紙醉金迷嘅學系,錢,變得容易搵。由一對波鞋要着三四年,到而家整個鞋櫃都可以充斥着Jimmy choo,我們倆,對金錢嘅價值觀,從走入porterhouse 紅屋,已經完完全全被中環的銅臭味,洗滌得一塵不染。 今晚來加州大廈porterhouse hk食飯,八九成都係因為面子問題,女人仔唔想食得太差,不想和充斥着所謂中國人嘅地方用膳,入到porterHouse無論係店長,去到廚師,去到樓面嘅,都係歐亞裔,雖然不是不折不扣嘅外國人,但總算為餐廳增添左啲異國風情,亦都令到你比幾張金牛去食一餐晚飯 ,感覺順氣D,一句到尾,俾錢外國人賺,感覺點都好過比一啲所謂「表面殷勤,內裏X哂鬼」嘅本地香港中國人服侍,極可能 ,你會更加順氣俾多少少貼士。 特別一提,porterhouse hk樓底好高好高,我好鍾意啲餐廳有咁高嘅樓底,坦白講啦,好多五星級嘅酒店扒房(我講緊嘅就係

特別一提,porterhouse hk樓底好高好高,我好鍾意啲餐廳有咁高嘅樓底,坦白講啦,好多五星級嘅酒店扒房(我講緊嘅就係洲際酒店扒房),都無porterhouse hk咁高嘅樓底,亦未必有富麗堂皇的水晶吊燈,呢度絕對無懸念地,俾到我心曠神怡嘅感覺,無錯。

餐廳燈光運用 ,都令到我覺得好舒服,入到黎佢, 好靚嘅酒櫃配合着水晶燈,絕。WAITER用唔太流利既英文,問我需唔需要wine pair , 其實以前我哋真係好奢侈,前菜,主菜,甜品,都要配合唔同嘅白酒,紅酒,甜品酒,汽酒,香檳,但係而家上咗年紀,九十後少女食神都變左中女,最鍾情飲紅酒,red wine shiraz PLEASE 。

今次同閨蜜兩小口,叫左前菜,名字叫WAGYU CHEESE (hkd 210),上面有一啲好新鮮嘅沙律菜,同埋有巴馬臣芝士。調味食落去係好滑溜同埋好鮮甜,不過我自己就唔係太過鍾意生和牛牛肉。我覺得有少少似越南湯河上邊果一舊完全唔熟嘅生牛肉。又有少少去澳門熊貓餐廳食到嘅葡式生牛肉凍盤,我覺得滑潺潺嘅感覺好討厭,所以畀晒我嘅朋友食。

嚟到呢度食牛扒呢有個好重要好重要好重要(重要的事要講N次),重點大家要記住,就係因為佢嘅牛扒係要即刻燒烤,所以係要等足足40分鐘,其實真係覺得等左好耐,但係嗰舊T骨扒,一上菜,我覺得係好好好好好好好值得。
GRILL STEAK方面,牛肉分類真係非常之仔細,餐牌寫好decent and detail,可惜我冇影相!

其實掙扎左好耐,究竟係要食on the bone還是off the bone Barbeque STEAK,閨蜜又心思思想食light 少少既tenderloin, 但 sirloin 又係我的最愛。
我最後都係揀咗on the bone T-STEAK (hkd 880) , on the bone T bone ,36oz , medium rare。 上菜嘅時候,係比我想像中要大,我覺得四個人都絕對食唔晒。

一set俾咗六款唔同嘅礦物鹽同埋 自家精心炮製MUSTARD,俾你調味。我覺得都細心嘅嗰個安排,都係五星級扒房有嘅配套,不過對我來講,我覺得呢啲都係錦上添花,始終牛肉嘅質素同埋廚師嘅燒烤功架,先至係我覺得最重要嘅其他嘅嘢。
鹽?MUSTARD?都有啲多餘,distract 左我品嚐呢塊牛扒。
佢一上菜嗰下你係又好香好香嘅炭香味,因為佢係炭火燒烤啦,即烤即上,好熱好新鮮好HOT。 我覺得牛扒表層,炭火濃香,燶燶地不是太燶,而且香脆。牛肉因為ON THE BONE 連住燒,鎖住非常非常非常多肉汁,而且佢鎖緊左啲肉汁,冇用多餘嘅調味料,主要嘅味道都係一隻牛本身,原原本本,原汁原味呈現。然後,慢慢滲入你嘅味蕾,所以我覺得整個牛扒嘅進食過程,都係愉悅同埋滿足嘅,可以俾一百分。
至於我嘅配菜呢就選擇左黑松露potato mash(hkd110) ,一份橙香煎鵝肝,同埋一份mac N cheese.....我嘅閨蜜話我痴線,中女之流,呢啲選擇完全係三高。哈哈,要做到咁嘅配搭真係非常之有勇氣去挑戰卡路里同埋膽固醇。
事實亦證明,中女閨蜜們一半都食唔晒既,CHEER!
最值得,最值得推介,同埋非常有驚喜,一定係黑松露薯蓉(hkd110) ,因為真係好誘惑,好香嘅忌廉味,但係佢亦都好重手落咗好多黑松露,所以食落去,成個感覺係飽足同埋口感好豐富。
至於香煎鵝肝(hkd200) 我覺得稍為有少少失手,因為太過燶,不過勝在真係抵食夾大件,非常之大份,絕對絕對冇偷工減料。不過我覺得太過油膩 ,如果可以加少少蘋果醋或者紅酒醋,中和返,我覺得會更加好食!

不過佢係T骨扒嘅配菜!

最後講下芝士通心粉(hkd110) ,亦都係一如以往,非常香濃嘅牛奶味同埋有好綿密濃郁嘅Emmental cheese,我真係好鍾意食扒房嘅芝士通心粉,因為佢係乾身,爽口得來,芝士又唔知點解可以非常之深入通心粉裏面嘅小麥分子同分子之間,呢件事好CHEMISTRY ,RIGHT?
最後都想講下我揀咗嘅呢杯紅酒 Pala I Fiori Cannonau di Sardegna, Sardinia, Italy(hkd 100),比我想像中容易入口,濃烈嘅熱帶果香,入喉唔會話完全係滑溜嘅,都有少少dry,但係好難得係,真係小小dry ONLY。
因為我覺得女孩子飲酒好難去接受太dry,雖然我對面位烈女不怕死,中意DRY到 HIHI 既RED WINE,咁所以,呢款紅酒,我自己好個人地認為,係唔錯嘅。
不過你知道啦,飲紅酒,就好似揀男人一樣,每個人都有佢自己嘅喜好,眼光,獨特味道,亦都未必完全類同。
咁所以係呢餐飯食到最後,我哋都講笑咁講,呢一杯紅酒,啱我飲,但係未必適合你飲。係咪想講我地一世唔會爭仔先,你話既,CHEER。
呢一張枱坐着對面嘅呢一位閨蜜,著住對Jimmy choo ,女人味總叫出少少,呢20年以來每次同佢食飯,佢,總係會有一啲驚喜嘅言論俾我。
可惜我唔擔保,如果我真係遇到真愛,友誼可能都會一筆勾銷?!
「在這世界上,有你的存在,我就是一個幸福的人; 我想做可以讓你快樂一輩子的那個人。」
呢餐飯,總的來說都拎到B PLUS。

* * *

Porterhouse
中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓
***
纪念日
  • STEAK ON BONE
2017-10-02 1638 浏览
【中環】Porterhouse - CP值高的海鮮buffet brunch!$388加10%一位,就包沙律bar,高質生蠔龍蝦海鮮bar,肉扒station,芝士同甜品店內環境幾靚,坐位不會太近凍盤🍆🥒🍅🍐🍑🌽- 調好味的沙律🥗有11,12款,有黑椒包面的燒吞拿魚🐟,燒牛肉🐂,水牛芝士🧀,烤雜菇🍄,烤粟米🌽,凱薩沙律,紅菜頭啤梨🍐,3色蕃茄🍅,烤西蘭花,蕃茄焗茄子🍅🍆等,全部味道都不錯有水準- 另外無調味的有火箭菜,baby spinach ,雜沙律菜🥗同紫椰菜,全部近鮮,有3款有機沙律汁,有balsamic,特別d嘅有藍莓汁- 另外仲有即刨的Parma ham,質素就一般般海鮮🦀🦂🦐🐚- 蠔就好細隻,不過都好鮮味,起碼都要食番一打😋😋- 開邊龍蝦🦂,肉質彈牙嘅,有好多膏,但可能俾人拎得太快,後來的龍蝦近膏位未溶夠雪- 蟹🦀就係有幫你扑開咗的鉗,同腳,但就比較咸- 最喜出望外嘅就係螺🐚,青口,平時食buffet 都好少食,因為大多無咩味,浪胃部既空間,呢度嘅螺同青口都大隻肉厚同好鮮味,青口仲有d膏嘅鮮味,不禁每樣都食咗好多隻!😋- 凍蝦🦐就一般熱食- 食得凍盤海鮮太多,想搵個湯暖下個

店內環境幾靚,坐位不會太近

凍盤🍆🥒🍅🍐🍑🌽

- 另外仲有即刨的Parma ham,質素就一般般

海鮮🦀🦂🦐🐚

- 蠔就好細隻,不過都好鮮味,起碼都要食番一打😋😋
- 蟹🦀就係有幫你扑開咗的鉗,同腳,但就比較咸
- 凍蝦🦐就一般

熱食
- 食得凍盤海鮮太多,想搵個湯暖下個胃,個蕃茄湯真係超超超濃郁好味,比較杰身,真材實料!

- 肉食有燒牛🐂,非常嫩滑軟淋😋,好味,有黑椒汁同洋蔥汁可供選擇

- 另有燒雞🐔,腸,乳豬🐷🍖,全部都唔會乾,都唔差嘅

- 仲有熱溶芝士薯仔🧀🥔,咸香芝士好好味,唔會好羶同溜,薯仔亦烤過,一定要試下!服務仲好好,整完會拎去你張檯!

另外Cheese platter🧀,有5款,同有幾款麵包🍞🥖,可惜我已經飽咗8成,所以無試

甜品有5款,食晒一款會refill另外口味

- 芒果西米布甸,比較杰身,好濃芒果味
- Brownie 就有dd乾,似點像莎莉蛋糕,都算濃朱古力味
- Tiramisu 同芝士蛋糕就麻麻地,芝士蛋糕無咩芝士味,質地唔滑,Tiramisu 無咩咖啡味,同有點乾
- 後來出一個似opera嘅蛋糕,咖啡味都幾濃,味道不錯
- 仲有得意糖果,味道就.....完全接受唔到
- 水果就有蜜瓜🍈,哈蜜瓜,藍莓,西瓜🍉同菠蘿🍍,全部都好甜嘅

抵讚嘅係所有食物好快不停refill,包括所有受歡迎的海鮮bar , 到2點開始少人時,都滿檯食物等住你拎,2點半就開始收。

另外$528,$658可free flow飲酒或香檳,想食主菜都可以以平價錢叫,不過出面任食嘅其實已經好足夠。

Porterhouse (中環)
中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓
2017-10-01
$426.8 (午餐)
2017-09-04 1865 浏览
PORTERHOUSE係一間係蘭桂芳嘅Steak House,環境幾華麗,配上柔和嘅燈光同點點燭火,頗有情調。點完菜後,侍應好快就呈上一籃熱烘烘嘅麵包同芝士條。將鮮牛油塗上暖暖嘅麵包,牛油嘅鮮味溶入麵包,放入口中,有好幸福嘅感覺!呢度最出名食牛扒,無理由唔試下佢地嘅招牌菜。我地點左12oz Rib Eye (medium rare)。侍應送上黎嘅時候,我地已經聞到好濃郁嘅牛味!侍應亦問我地想要咩味芥末醬,佢介紹左一隻甜甜地嘅比我。肉眼扒嘅肉質幾嫩,肉汁豐富,鬆軟而不乾,調味恰到好處。建議一半嘅肉眼扒單食,另一半先加芥末醬,讓自己既有享受牛肉汁四溢嘅感覺嘅同時,又可以嘗試到肉扒同芥末醬衝擊味蕾嘅機會!

2017-08-22
2017-09-02 1531 浏览
Porterhouse 係一位高級扒房,但無諗過佢個Weekend Brunch 咁抵食!呢個Brunch Buffet真心係明蝕俾你($388 + 10%),任食海鮮有新鮮生蠔、蟹腳、波士頓龍蝦等等,龍蝦仲要新鮮爽口,龍蝦膏勁鮮甜,絕對唔係一般貨色!.咁當然仲有海量凍肉拼盤、沙律、芝士同甜品,而且肉類方面有現切肉扒、燒乳豬、唔同既腸仔等等,估唔到佢會有熱熔芝士薯仔、鮮蜂膠呢啲detail 位,真心好味過好多酒店既lunch buffet!淨食buffet覺得唔夠喉唔緊要,on top仲可以加$68/$118 加main course🤗,試左$68既French Toast同$118 既lobster roll同beef burger。French Toast 真心驚喜,出面食個一般既French toast閒閒地都講緊$80以上仲要得兩片仔,呢個係有三件厚切😻仲要吸晒啲蛋漿,食落既texture 好似食緊bread pudding 咁,加埋楓糖同煙肉既油香,飽到上心口都會食得晒唔係講笑🤤.而lobster roll同beef burger水準都好高,連任食既龍蝦都咁正,lobster

而lobster roll同beef burger水準都好高,連任食既龍蝦都咁正,lobster roll點會唔好食?加埋外脆內軟既牛角包,呢個都好好味🤗beef burger更加唔洗多講,porterhouse 本來就係一間steak house, medium rare既漢堡扒加埋洋蔥芝士同本人最愛既牛油果醬,牛肉味勁濃而且實在juicy,而且好足料,牛魔王就要叫呢個!

如果鐘意飲香檳,可以俾多少少錢free flow 香檳($528 Chondon / $658 Delamotte) ,如果你飲開香檳知價既話,其實你飲兩三杯佢又蝕到入肉嫁啦🥂😂.
  • 波士頓龍蝦
  • French  Toast
2017-08-30 15628 浏览
剛過去的週末,大家趕及在又一個8號颱風前來個女生brunch聚。位於中環蘭桂坊加州大廈7樓的Porterhouse。日間的Porthouse氣氛跟晚上很不一樣。充裕自然光下,加上高樓底,身處其中特別舒心寫意,正好配合週末休閒好心情。我們這日選擇來到Porthouse,除了環境外,其實更因為知道逢週六及週日的週末自助早午餐近日陣容"升級”了,難得定價沒多大調整。視乎飲品選擇,只吃單點無限添吃現切肉扒carving station、海鮮吧seafood bar、沙律、凍肉、芝士及甜品等, 每位$388;如果同時選擇無限添飲指定氣泡酒、紅白餐酒、雞尾酒等,每位$528。想再盡興些的話,在這全部以上再加無限添飲Delamotte香檳,則每位$658。Seafood bar的選擇包括時令生蠔、阿拉斯加皇帝蟹腳、波士頓龍蝦、海蝦、海螺及青口等多款。愛吃海鮮的朋友來到這裡都一定吃得盡興。我前後吃了生蠔、阿拉斯加皇帝蟹腳及波士頓龍蝦,各款冰鎮海鮮都鮮美滋味。我尤其喜歡肥美鮮味的蟹腳。一口海鮮、一口香檳,真享受~剛踏進餐廳時,就已經被各款色彩繽紛的沙律吸引了。吃過一輪海鮮後,也吃點沙律。烤南瓜、紅菜頭、

我尤其喜歡肥美鮮味的蟹腳。一口海鮮、一口香檳,真享受~

烤南瓜、紅菜頭、番茄、炙吞拿魚和凱薩沙律等都清新,食完自我感覺良好了

食肉獸朋友就開始吃carving station的各款現切肉扒菜式,包括烤全乳豬、燒雞、烤安格斯牛扒和肉腸等。

肉類旁還有這芝香誘人的邪惡燒熔raclette cheese。即點即燒,熱辣辣的熔芝士配上薯角,軟綿鹹香。

Porterhouse這週末brunch還可以額外加點主食。蛋類主菜如煙肉eggs benedict、松露炒蛋、stack of pancake和French toast等,每款另加$68。而較重份量的主菜如Porterhouse漢堡、6安士三文魚扒、法式龍蝦牛角包配薯條和素食選擇等,每款另加$118。建議女生無需一人點一客主菜,大家share數份其實也很夠吃。
Lobster roll

這日我們分別選了法式龍蝦牛角包配薯條,Porterhouse 漢堡和French toast。各款味道都很不錯,尤其Porterhouse 漢堡,漢堡包烤得外脆內軟,份量十足的漢堡扒肉味頗香,再配搭半溶煙燻車打芝士等,與朋友齊齊分享,真滋味。薯條也炸得鬆脆香口,明明本來已經很飽,但也忍不住吃完一條又一條。
Porterhouse Burger

配搭藍莓果醬、楓糖及脆烤煙肉的French toast鬆軟綿密,質感做得很讚。淺嚐一小件厚厚的,已經讓我甜胃夠滿足了~
French toast

自助餐桌上還有多款芝士、甜品蛋糕及水果等,可惜自己quota有限,只可留待下次再吃,這日就由相機代吃吧。

2017-08-22 1373 浏览
今日食lunch泥左porterhouse 環境真心一流,非常舒適,服務都好周到👍🏻連餐巾都幫你放係大脾上面😂😂😂 不過 認真泥講 以食lunch泥講,真心算貴,所以有呢個服務質素好正路🙊🙊🙊1️⃣) Quinoa Salad (Roasted Bell Pepper, Pine Nuts, Prawns)前菜我揀藜麥配大蝦🦐感覺唔錯,加上係super food 完全有錯覺覺得自己好健康😂-2️⃣) Rib eye (French Fries🍟, Sea Salt) 我要求係Medium-Rare,泥到見到黑蚊蚊 賣相真心唔算靚😶,但切開🍴入面又唔錯,佢仲配有一系列既海鹽 非常專業😳😳😳 薯條🍟好明顯係新鮮薯仔做 好香好好味👍🏻👍🏻-結帳盛惠 💲3️⃣6️⃣0️⃣左右

結帳盛惠 💲3️⃣6️⃣0️⃣左右
2017-08-22
2017-07-30 1324 浏览
同事升职过来请客,环境优美,热腾腾的面包条很是可口,沙拉里面的小水萝卜很是水灵,牛排很鲜嫩,口味稍微有点偏淡,需要自己加盐,地方比较难找,应该下次还会去,品尝美酒与海鲜。
2017-07-28
午餐
2017-07-18 7813 浏览
以每位$398 + 10% 的價錢,在蘭桂坊經典扒房品嚐雞尾酒配四道菜的晚餐,包括兩道海鮮前菜有生蠔及帶子刺身、份量十足的 USDA Sirloin Steak 及甜點,全部由來自意大利的廚師主理,我認為性價比非常高,是理想美酒佳餚聚友之地! 單看 Porthouse 的名字已經知道是家扒房,位於蘭桂芳黃金地段商廈高層,走中高檔路線,踏出電梯,即見高級扒房之氣勢,大玻璃窗映照繁華都市高廈,廣濶窗台長走廊台,雲石地板等等。 店內樓底極高,掛上五六十年代經典廚師及舊廈照,燈光柔和,礦物色彩,柔和銅色和幽藍色調點綴,營造浪漫、時尚及高檔次的氣氛。 最吸引我的莫過於這個位於末端的熟成扒房,特別展示了頂級靚肉的部位,生嫩紅潤,未嚐已經垂涎欲滴! 其次是半開放式廚房,倍增動感,見前方的豐富海鮮吧,怎可能不胃口大開。 雖然選擇多的是,還是勿忘初衷,今晚先嚐朋友建議的超值套餐,難得如此親民。 Welcome Cocktail + Bread 餐前麵包五款,各色各樣,我最喜歡 軟熟的 focaccia,其他法包比較硬淨,非我杯茶,這方面比較失色。 套餐包括一杯餐前酒,看來似果汁賓治,味道符合外表,果汁

Welcome Cocktail + Bread

Welcome Cocktail + Bread

套餐包括一杯餐前酒,看來似果汁賓治,味道符合外表,果汁味濃,有少許薑味,容易入口,原來成份包括三款常用的雞尾酒及Asahi 啤酒。

Trio of Oyster
原味生蠔當然可取,但加以打扮的更見大廚心思。

Trio of Oyster
面前一式三只生蠔,添上黃綠色彩甚有夏日風情,蠔殼內注滿菠蘿汁、海水及啤酒之混合湯汁,幾粒新鮮菠蘿及一片葉,口感非常清新,香酸鮮美、豐腴水份足,味蕾的新感受,話說有啤酒成份但完全沒有苦澀味,我非常喜歡,心水推薦!

Scallop Carpaccio
漂亮的外型,帶子刺身切成薄片,表面油潤,原來加了煙燻橄欖油,怪不得充滿烤海鮮之淡淡香郁,入口軟嫩鮮美、只覺肥美但無膩感!

Scallop Carpaccio
混合配菜同吃,嫩中有脆,配菜可真別富心思;香脆米餅、煙燻鰻魚皮及黑魚子片,全部做至薄脆,了不起的新奇討好配搭!

Grilled USDA Prime Beef Sirloin

主角出場,見到焦香粉嫩的外表,已經知道有水準,極富肉香、牛肉嚼勁,牛魔王必能滿足。

來自各地的頂級岩鹽
侍從絕不失色,配備即磨黑胡椒及四款來自各地的頂級岩鹽;紅、藍、黑、粉紅,就是揀色澤已經心花怒放。

牛骨髓
時興吃牛骨髓,不是有點太肥膩的嗎?我的一件,脂肪如膏狀,入口即化,牛香撲鼻,從口中湧往鼻子的感覺,又真滿足!每支牛骨髓質地有別,同伴的呈油狀,我的一份是較好或不及的呢?不懂!

Chocolate Mousse & Beer Ice Cream

朱古力慕絲的可可味非常濃郁,幼滑非常,做得非常好;啤酒雪糕味道甜美,沒有一絲啤酒的發酵甘苦,唯同伴期望多一點啤酒香就未能滿足。

Fresh Mint Tea
最後值得一提的是這套茶具,一看就知道是靚貨,原來有得賣,千多元一套的。

難得有新鮮薄荷葉泡茶,因為是沒有加工原味,草青味比較濃,看個人喜好,我喜歡獨特芬芬,嗅覺同時享受,頓時舒緩消滯。

$398 五道菜套餐,富心思有新意,物有所值!據說假日早午餐$388/位,可嚐海鮮吧及有扒,停了一陣子沒有 Sunday Brunch 的我,心思思找天再訪。
2017-07-16
2017-06-24 1656 浏览
呢度裝修非常華麗完全唔似相入面咁光猛可能大家都係食午餐因為價錢偏貴service好好又有駐場品酒師有多種紅白酒價錢尚算公道啲酒都算係佳品麵包種類繁多羊架燒得 啱啱好可惜我覺得佢個調味品多咗啲鱈魚煎得夠juicy佢個pasta真係 好咬口又夠味佢個caesar salad入面有半熟蛋但係佢擺喺底 食到一半先至發現到但係 幾有創意令到個沙律口感 滑捋捋反而帶子唔係好夠味macaroni and cheese我覺得佢焗得耐咗少少有少少鞋
呢度裝修非常華麗
佢個caesar salad入面有半熟蛋
但係佢擺喺底 食到一半先至發現到但係 幾有創意
令到個沙律口感 滑捋捋
反而帶子唔係好夠味
My first time here. Since I had salad for lunch so by the time I was here I was pretty hungry. This place offers a pretty good environment with high ceilings and a pretty spacious floor plan. The food is also pretty nice too. Casual yet pretty classy. I especially liked the beef carppacio and the porterhouse steak which can easy feed 3 adult man. I would definitely come here again. Services were okay too.

2017-06-20
2017-06-09 6431 浏览
我很幸運上天賜予我一個投契的老公人無完美從拍拖時六十巴仙投契度經過多年互相磨合與遷就現階段是彼此尊重幾個巴仙的小不同總之跟老公在一起就是舒暢得來福份在有需要時能將時間和精力投放家中三老不過往往被忽略的是老公 為表達感謝老公的體諒,當晚一切以老公優先,選來「Porterhouse by Laris」,這裡有我倆喜歡的牛扒! 除了酒、肉,「Porterhouse by Laris」還備有新鮮飛抵香港的優質海鮮! 喜歡這裡時尚簡單的牛扒屋佈置,富格調,但不沉悶;氣氛隨和、不拘謹;燈光雖幽暗,但拍照不受影響,總括來說就是剛剛好! 最喜歡這座如高貴建築物的酒櫃,熣燦耀眼的光芒,有點紫醉金迷的虛幻,令人酒意更濃,調酒師的長梯也觸不到最頂層的藏酒,應該有更長的梯子吧?! 侍應先為我們端來麵包,更備有原味及蒜味牛油! 2013 Pala 'i Fiori' Riserva HK$480 吃牛扒、飲紅酒,不用質疑了,老公選來了這支產自意大利撒丁島的紅酒,聽說這個意大利第二大島風光如畫,原來也是紅酒產區!一向都以個人直覺享受酒品帶來的樂趣,這支層次少許複雜,但卻又不難明白,真的很合意,我喝了不少! S
我很幸運

總之跟老公在一起就是舒暢

得來福份
在有需要時能將時間和精力投放家中三老
不過往往被忽略的是老公

侍應先為我們端來麵包,更備有原味及蒜味牛油!

Seared Scallops HK$198

頭盆要來了香煎帶子,配上歐洲防風草菜泥、意大利風乾火腿、榛子和碎檸檬皮,看來味道不錯!

Seared Scallops

帶子煎得出色,生熟度恰好,感受到外層香脆、內層軟彈的美好口感,加上配襯的風乾火腿和榛子,豐富了帶子的層次和味道,真的喜歡上它!

Burrata & Roasted Asparagus HK$188

不想要冷冷的沙律,選取這道蘆筍作頭盤也不錯。除了蘆筍,配料也蠻豐富的,車厘茄、風乾火腿和 Burrata 芝士!

Burrata & Roasted Asparagus

隨蘆筍而來的是輕輕的烤香和原汁原味的清怡感受,Burrata 芝士軟滑中帶點煙韌,隨後柔柔的奶香,最是醒神,大廚稱芝士是來自他家鄉的好東西!將芝士、火腿及蘆筍同吃,三者均能平分春色,選料配搭應記一功!

「Porterhouse by Laris」的牛扒分為三大類別, 每大類別設有不同部位,如 T 骨、西冷、肉眼、斧頭扒等。 就類別簡單而言, USDA Prime Beef 牛味相對較濃,而澳洲草飼牛的肉質相對精瘦、脂肪較少,最後一類是香港人熟悉的日本 A4和牛,相信不用多說了!當中 USDA Prime Beef 更有帶骨和不帶骨的選擇。

侍應為我們端來五款調味料、包括有 Himalayan Salt, Black Lava, Blue Salt, Pink Bolivian 和 Black Pepper,經過介紹後,牛扒送來時便大派用場!

USDA Prime Beef 14oz Sirloin HK$398

我們點了 USDA Prime Beef 14安士的西冷扒,無論香氣和色澤也同樣誘人!

USDA Prime Beef 14oz Sirloin

內層粉紅肉色,惹人垂涏,恨不得馬得上咬它一口!

不過在咬它之前,侍應還為我們端上七款不同口味的芥末,好奇的我向可愛的女侍應表示全部也愛試!

USDA Prime Beef 14oz Sirloin

於是我的碟子,便如同畫家的調色盤,充滿藝術色彩!

第一時間品嚐牛扒,首先感應到那份均勻的烤香,不光存在於牛扒的表層,濃而不俗的烤香彷彿已融入整件牛扒,我想這是跟坊間牛扒大的不同之處。肉質緊緻柔韌,脂肪與肉汁也勻稱,口感確實不俗,至於牛香當然也相當滿意,將不同的鹽巴和芥末逐一仔細試著試著,結論就如可愛女侍應的建議,富有煙薰香氣的 Black Lava,最能帶出純真的牛香,芥末其實也不需要了!

領略到烹調牛扒亦是一種講究的藝術!

Teriyaki Glazed Mushrooms HK$88

配菜要了香菇,選用日式照燒醬烹調,香菇彈牙,少甜的味道正好用來平衡味覺!

Smoked Cheddar Mac N' Cheese HK$78

為食的老公在點菜時跟我說 Mac N' Cheese 好吃,而份量很也少,於是我們共要了兩款配菜。豈料份量真的「不少」,且可用挺大來形容。Mac N' Cheese 始終是較膩的食品,最後難免浪費了!

大廚為人友善,不時為我們介紹他家鄉的風景名勝,還談及在港的工作及生活的點滴。

當晚我對老公採取不干預政策,一切由他優先。在海鮮前談了一會,大廚便馬上回到廚房為我們烹調!

Grilled Dover Sole HK$600

事關老公對那條由法國運來的 Dover Sole 產生濃厚興趣,Dover Sole 中文大概是太平洋油鰈魚,在歐洲水域生長,是比目魚中的極品,可恨我沒有把牠的真身仔細拍下。

不一會 Dover Sole 的製成品便端來了!Dover Sole 賣相不太漂亮,原因是我們為了品嚐純鮮的魚味,而選擇了烤的方法製作。另一建議做法是加入蔬菜橄欖油等煎煮!

未嚐 Dover Sole ,我們先來品嚐檸檬!首先檸檬頗大,汁液澎湃,檬檬皮軟腍不澀,絕對是可吃的檸檬皮,大廚稱是他後園種的,相信他才怪,估計亦是他老家的優良出品。

大廚唧上大量檸檬汁後,便親自替我們分魚,在問好我們會吃魚卵(魚春)後,才分給我們!

Grilled Dover Sole

魚肉嫩滑、要比想像中更富彈性,大抵是野生跟養飼的差別,放點鹽巴,將鮮味提昇。魚春富有濃香,邪惡之物永遠是好吃的!

老公優先的晚上,我們在 「Porterhouse by Laris」逗留接近四小時,好久沒跟老公這樣撐檯腳了,在美酒、美食,好氣氛下,浪漫一點點地重燃!

肚子飽得吃不進甜品,於是大廚在臨走前為老公送上餐後酒,當然亦是大廚家鄉的出品!
2017-05-25
  • Seared Scallops
  • Burrata & Roasted Asparagus
  • USDA Prime Beef 14oz Sirloin
  • Teriyaki Glazed Mushrooms
Went for lunch today to celebrate a friend's birthday and we were not impressed at all by the food and services. Server looked annoyed by our questions. Ordered medium-well Grilled Beef Striploin but it arrived well-done and the meat was really tough. Friend ordered medium-well Ribeye and it arrived medium cooked and was very salty. Called twice beforehand to arrange for surprise birthday dessert after main course and it was not communicated to servers. The bill came up to HKD1,214 for 2 pax. I dislike the fact that there are so many "Supplement X" amount for certain dishes. The 2 course HKD$198 set lunch sounds very reasonable but it is almost a hoax after you supplement a side dish and ordered beef (PORTERHOUSE, of coz ppl will choose to have the beef) instead of a sole fish or veggie main dish. Gave my feedback to a western lady at the entrance reception and she gave a dismissive "Sorry-for-the-inconvenience-caused" not looking sorry at all. Do not recommend this place and will never go back again. (P/s corkage is HKD$500)
Grilled  Beef  Striploin
2017-05-31
生日
2017-05-25 1327 浏览
環境已經贏左:樓底高,深色絲絨座椅,落地玻璃bar好靚,cold cut table 同 dessert bar琳瑯滿目好吸引,遠處有個 aged beef 櫃食物呢... 不過不失啦。媽媽叫左 tasting menu,我同爸爸分個 14oz ribeye。Tasting menu 一般要全台人一齊叫,但因為母親節就通融一下,感謝同事幫手問問。Tasting menu 食左咩都唔記得,可想而知無咩特別。rib eye 14oz 兩個人居然食唔曬,係咪母親節加左料?creamed spinach 太多cream 同 cheese,受唔到嘅唔好亂叫。Burrata 無咩味,似膠,灣仔 Art Center 間 Assaggio 依然最好。另外,女廁塞左,估計系因為d人搵唔到垃圾桶所以將抹手紙dum攞女廁...

2017-05-14
母亲节
2017-04-14 5737 浏览
最近一個熱爆話題"暪婚",被衍生到另一個話題"瞞拖"⋯。拍拖結婚,其實是一件開心事,終於可以找到一位自己心愛的人,當然希望可以將所有甜蜜合照公諸於世。但若果不能光明正大地讓身邊朋友知道,其實挺痛苦的。瞞拖理由可以很多,例如大家關係還沒有穩定下來還沒有信心公開、一方有家庭壓力暫時未能公開、大家工作於同一間公司、又或者大家工作於對頭公司⋯等等。不過其實公開關係與否,一起相處也是一種學問。兩個人可以在一起,就算對方有多好的條件也只是出現於閃電的一刻,長久條件也要自己心理和生理上有需要對方的感覺,當同時感覺到對方也需要自己,自己的存在才顯得有價值。蹉跎了10年光景,惡夢終於完結,命運把人拋入最低谷時,往往是人生轉折的最佳期。2017年重新的感覺真的很爽,冬眠過後,四個月的不斷吃飽睡,睡醒吃,不知不覺胖了足足十磅,今天我穿上全屋最鬆身的衣服來迎接春天的到來。天朗氣清,藍天白雲,我準時12點來到蘭桂坊,一條熟悉的街道,一棟熟悉的大廈,上到餐廳出電梯,這裡有露天茶座,可以在這裏享受歡樂時光,絕對一個是不錯的選擇。轉右一直走入餐廳,六尺多的樓底令人感覺開陽舒服,淺灰色的牆身再配合淺啡色和白色的桌椅,半

轉右一直走入餐廳,六尺多的樓底令人感覺開陽舒服,淺灰色的牆身再配合淺啡色和白色的桌椅,半透明酒櫃,和枱上放着圓柱方格圖案的玻璃杯,有着一份高雅脫俗的感覺。
今次由朋友發板,而我的唯一要求就是吃素,親切友善的侍應,為我介紹了一款素食午餐套餐,Rocket and Walnut Linguini,而我朋友點了Pan Roast Sea Bass Filet,前菜點了Cream of Sweetcorn Soup,甜品點了Sticky Date of Toffee Pudding 和 Chocolate and Banana Soil。
餐前先來麵包盤,塗上蒜蓉牛油之後,即是令鬆軟的麵包味道更加惹味可口。

侍應先將四粒爆谷放在湯碟上,再用器皿倒出暖黃色的粟米湯,不但賣相一流,而且味道鮮甜,口感順滑。
我份核桃扁意粉先上枱,廚師用了火箭菜打成醬,令扁意粉顏色變了嫩綠色,再配合香蒜和檸檬烹調,整體微酸味道令意粉更加清新脫俗,簡單鋪上巴馬城芝士碎,味道無懈可擊。
而我朋友份烤烘海鱸魚賣相一流,用新鮮爽口的洋白菜和小白菜做伴菜,海鱸魚的烤烘時間恰到好處,肉質鮮甜,朋友亦讚不絕口。
不久,我點的Chocolate and Banana Soil亦上枱,本來是用Frozen Banana Yogurt 配合 Milk Chocolate Mousse的,但改了我喜愛的雲呢拿雪糕和牛奶朱古力慕絲,這份鮮甜的雲呢拿雪糕和濃郁的黑朱古力慕絲簡直是絕配,完全令這份午餐再提高一個點。
可惜我朋友這份Sticky Date of Toffee Pudding 味道偏甜,我們也無法吃完,感覺有點浪費。

原來這份午餐只包甜品,不包括餐飲的,但由於我們意猶未盡,還有滔滔不絕的話題,也點了一杯咖啡和熱檸水繼續談心。

雖然只是一杯簡單的熱檸水,但看著這套漂亮的茶具,令這份窩心的午餐畫上完美的句號。
  • Rocket and Walnut Linguini
  • Pan Roast Sea Bass Filet
2017-03-15 4570 浏览
這個三月真的很熱鬧,除了早前在法國領事官邸品嚐過由港澳區共15間餐廳參與的「GoodFrance 2017」美食外,在中環蘭桂坊亦舉行了「Savouring Art 2017」 。 今次率先在 Porterhouse by Laris 品嚐了特意為「Savouring Art 2017」推出的 Savouring Art Menu ($380-$698) ,而當中參與食肆的包括 Cassio、Mercato、CÉ VA VI、Mercedes me、Dragon-i、Fish & Meat、大官廳、Jinjuu、Westwood Carvery、Kyoto Joe與及粵桂樓,可說是總有一間合心意。 Porterhouse by Laris 位處蘭桂坊加州大廈7樓,空間感闊落,情調清幽,開放式廚房,令客人可以欣賞到大廚的手藝,更加上展示出新鮮的海鮮食材,的確使人食指大動。 餐前先來麵包盤,先後把番茄牛酒油及蒜茸牛油塗上麵包上,即時令平平無奇的麵包,都變得惹味可口。 再來是一杯以Bacardi black rum、柚子酒、青檸及香茅調教的Yuzu Drop 雞尾酒,酒精度幾高
這個三月真的很熱鬧,除了早前在法國領事官邸品嚐過由港澳區共15間餐廳參與的「GoodFrance 2017美食外,在中環蘭桂坊亦舉行了「Savouring Art 2017

今次率先在 Porterhouse by Laris 品嚐了特意為「Savouring Art 2017推出的

再來是一杯以Bacardi black rum、柚子酒、青檸及香茅調教的Yuzu Drop 雞尾酒,酒精度幾高,帶柚子香氣,喝起來,酒意慢慢浮現,下班後喝上一杯真好。

前菜是Amuse Bouche,用上蔬菜根部,吃起來有點像鮮淮山的質感,插上炸得香脆的煙肉,賣相相當有趣,咬落既有軟綿又有香脆。

另一道是三色Coffin Bay Oysters,分別是黃色的芒果菠蘿、紅色的紅莓雪葩,以及雪白的啤酒梨子,墊底下是藍色海鹽碎冰,以鮮艷的色彩,點綴了美味食材。

Coffin Bay 體形較細,正好一口一件,先由甜美的芒果菠蘿開動,帶出了蠔肉的清新,感覺很特別。

而啤酒梨子生蠔不單有梨子的清甜,更散發陣陣酒香,令蠔肉多添了變化,是一個不錯的體驗。

再上亦是海鮮的Seared Scallops,新鮮的北海道帶子,將兩邊煎至微焦,再加上蘿蔔蓉、火腿片,以及香芹、檸檬皮及蒜頭打成的醬汁,令肉質更加甜美可口。

到了Art Menu的主菜是 Lamb, Olive, Butternut Squash,配上番茄橄欖粉末、碎果仁及鼠尾草等,份量十足,沾上了香草的外層的確誘人,熟成度大家都點了Medium,先澆上帶咖啡味的醬汁,然後切開,肉質保持嫣紅的色澤,咬落羊羶味輕盈,容易為女士接受,加上質地嫩滑,大廚在時間的拿捏上處理得恰當。

另外想提一下,若果客人不吃羊的話,大可要求改成為春雞、三文魚或鱈魚不過最好是預先講明,等餐廳有所準備。

壓軸的甜品Apple Turnover,望落真的似一幅畫,置中的蘋果批皮酥脆鬆化,伴碟有雪葩、海鹽焦糖醬與及藍莓,令人吃起來甜而不膩,在味覺的平衡上有花心思。

用餐优惠
試食活動