2015-10-09 209 浏览
同朋友仔慶祝相識15週年,當然要食返餐好的,千挑萬選,今次決定豪一豪,去唔到法國玩,都食個法國餐開心下!餐廳好近地鐵站,好易搵。一開lift門,已經夾道歡迎,即刻安排我地入座。雖然星期一,但估唔到都幾full下,好彩有book定位。坐定定,餐廳職員就即刻比menu我地,除左set dinner個五個main可以選擇之外,今晚廚師推介係法式乳豬,中式既就成日食,法式真係第一次!好!一於要你!朋友仔就選了羊鞍,正!兩樣我都岩食! 今次呢個法國餐有6個courses,我地特登book早d,因為預佢起碼慢慢歎兩三個鐘!點左餐之後,就上D麵包比我地充下飢先,畢竟為左呢一餐,我晏就食左小小野咋!麵包熱辣辣,好鬆軟,但亮點係佢個牛油!係黑松露牛油,搽係個包上面真係好香好香。第一次個牛油係咁有驚喜!之後。。。。法國餐正式開動!先黎個STARTER:鮮果沙律新鮮既生果再加沙律菜,點小小醋已經好出色,酸酸地令人愈食愈開胃!而且d生果都絕不欺場!小小的一個沙律竟然有五款生果。石鍋活龍蝦濃湯呢個湯,上網已經見到大家勁推介,所以對佢抱有極極極大期望,而結果......當然無令人失望!一上檯,未剪既時間已經聞到

雖然星期一,但估唔到都幾full下,好彩有book定位。

之後。。。。法國餐正式開動!先黎個STARTER:
鮮果沙律

石鍋活龍蝦濃湯

當然無令人失望!一上檯,未剪既時間已經聞到好香,一剪開。。。不得了!
濃郁既龍蝦味即刻湧出,將蝦頭挾了出來,滿滿的蝦膏!經理仲教我地,飲到三分之一,就將D蝦膏再加入湯中,味道更加提升。
聽完佢講,快快的飲一啖先。一飲,我同朋友仔即刻對望--好!好!味!呀!
佢唔係坊間個D普通龍蝦湯,真真正正係濃蝦湯先岩!!!好濃郁,而且好夠味,絕對唔味精!

煎北海道帶子刺身配黑魚籽

帶子亦都係我既all time favourite! 但一直都prefer食刺身多過熟食。次次熟食都係over cooked,好鞋,浪費了食材。今次一食,就知佢用料新鮮,用左帶子刺身兩邊煎香,入面就有半生熟既感覺。最重要係黑魚籽雖然鹹鹹的,但都無搶哂帶子既鮮味!

青檸雪芭

食完咁多濃味野,係進入主菜之前,要食返個雪芭清清味蕾先。先唔講味道,淨係個presentation都已經夠吸引!除左雪芭,佢用左D乳酪墊底。

法式乳豬
終於進入主菜啦!四舊乳豬整整齊齊咁排列,經理仲特別同我地講:唔好怕肥,記得食埋舊脂肪!
乳豬分左三層,脆皮、脂肪同埋肉。第一啖食脆皮,脆得黎一D都唔油,再食脂肪加肉,我同朋友仔又再次四目交投,同中式個D完全唔一樣!一D都唔鞋唔韌,最緊要係唔會乾爭爭!
減肥?咩黎架?

堡雲蘇紐西蘭羊鞍
呢個係朋友仔點既。一上檯,不禁嚇了嚇,咁生既。。。要知道我最怕血水同生肉。
經理可能見我面有難色,即時介紹。其實呢個羊鞍雖然五成熟,但係師傅功夫真利害,將D肉汁血水鎖住,令佢唔會漏出黎有血淋淋的感覺。我都係怕怕的,切小小試下先。果然當真!一D生既味道都無,好稔好易咬,意想不到。再配埋佢個蛋黃醬薯蓉,普普通通的食材卻做得如此不普通!

流心慕絲蛋糕
食得好滿足呀,最後黎多個甜品作結。小小甜,入面小小酸,完全唔覺得heavy。為岩岩豐富既一餐作左個好好的結尾。

*成餐飯食左兩個幾鐘,6個course,等你食完一樣食上下一樣,唔會趕你走。傾下計,食下野,唔覺時間過得咁快。而且環境好舒服。最重要既係服務員都好專業,會細心同我地講解,等我地食得更加滋味。$500一餐飯可能覺得有小小貴,但係食到呢個級數既食物,材料咁新鮮,可以講話係絕對值!
順帶一提,岩岩黎到既時候8卦走上去望下,原來佢地有得包場!
set得好靚好整齊,而且好有feel~第時有d咩event/gathering都可以考慮下先!
2015-10-05
纪念日
兩個星期前就打電話來預約了中秋來吃飯!大廚非常貼心地為我們預備了中秋節大餐!餐廳有兩層,我們選擇了樓上的角落頭位置坐下,基本上,整間餐廳都寧靜,非常適合二人浪漫一下。非常好!一坐低便給我們添暖水啦!而且燈光比較暗,他們都預備了小洋蠋放在枱上,令浪漫指數提升左!第一道菜!算唔算呢?食意大利菜總會有Hand Made Bread!熱辣辣的麵包,加上黑松露牛油!大發!反而長條條餅乾就無咩特別。前菜有兩個,這個水果沙律都算幾多料,有橙,士多啤梨,哈蜜瓜,火龍果,奇異果配上黑醋汁沙律菜,酸酸甜甜的,好開胃!另外一道前菜,就是這個香煎法國鴨胸配香橙汁啦!鴨胸煎得好香口,配上香橙甜味,同樣令人非常開胃。開完胃,就來做Warm Up啦!暖下個胃先!我是勁Like這個龍蝦湯!用石頭鍋紙燒熱上的濃湯來啊!用上活生生的龍蝦煮成,啖啖肉質有口感,超鮮甜!加上奶一起來吃!感覺更Creamy!飲到尾聲,可以將龍蝦頭D蝦膏撈埋濃湯一起飲!味道層次更鮮明!來到頭盤啦!來自北海道的帶子刺身,輕輕兩邊煎下佢,厚厚的帶子仍舊保留住刺身口感,但表面就香口非常。加了幾粒黑魚籽係面,咸咸地發揮住豉油般的作用。加上一塊青蘋果及兩條
兩個星期前就打電話來預約了中秋來吃飯!
大廚非常貼心地為我們預備了中秋節大餐!
餐廳有兩層,我們選擇了樓上的角落頭位置坐下,
基本上,整間餐廳都寧靜,非常適合二人浪漫一下。
暖水好過凍水多多聲啦!
非常好!一坐低便給我們添暖水啦!
而且燈光比較暗,他們都預備了小洋蠋放在枱上,
令浪漫指數提升左!
Handmade Bread
熱辣辣的麵包,加上黑松露牛油!大發!
反而長條條餅乾就無咩特別。
Starter-水果沙律
前菜有兩個,這個水果沙律都算幾多料,
有橙,士多啤梨,哈蜜瓜,火龍果,奇異果配上黑醋汁沙律菜,
酸酸甜甜的,好開胃!
Starter-香煎法國鴨胸配香橙汁
另外一道前菜,就是這個香煎法國鴨胸配香橙汁啦!
鴨胸煎得好香口,配上香橙甜味,同樣令人非常開胃。
Soup-石鍋活龍蝦濃湯
開完胃,就來做Warm Up啦!暖下個胃先!
我是勁Like這個龍蝦湯!用石頭鍋紙燒熱上的濃湯來啊!
用上活生生的龍蝦煮成,啖啖肉質有口感,超鮮甜!
加上奶一起來吃!感覺更Creamy!
飲到尾聲,可以將龍蝦頭D蝦膏撈埋濃湯一起飲!
味道層次更鮮明!
Appetizer-煎北海道帶子刺身配黑魚籽
來到頭盤啦!來自北海道的帶子刺身,輕輕兩邊煎下佢,
厚厚的帶子仍舊保留住刺身口感,但表面就香口非常。
加了幾粒黑魚籽係面,咸咸地發揮住豉油般的作用。
加上一塊青蘋果及兩條露筍,整道菜立即清甜左!
青檸雪芭
吃過咁多味道,要食返個青檸雪芭,清新下口腔,開始主菜環節啦!
雪芭內加入了青蘋果碎粒,食落不會太沉悶!酸得來有點甜味!
Main Course-黑松露溫泉蛋大菇藜麥
主菜環節來啦!這個是比較特別的!因為很少餐廳會用藜麥來做主菜!
藜麥是一道健康的食品,同樣可以令人有飽肚感。
之前也有朋友介紹我食藜麥,她教我煲熟後,配生果或麥片一起食用。
但感覺有點Dry啦!這裡的烹調手法就完全令藜麥吸收起來。
好像弄意大利飯一樣,藜麥不會太軟或太硬,有點Creamy感!
加上黑松露後更加令整個味道層次提升左,菇汁在口中四濺。
妙絕是配上了溫泉蛋,撈著藜麥來吃,甜甜的,非常易入口。
Main Course-澳洲頂級牛柳配法國鵝肝
另一道主菜就是牛柳配鵝肝啦!
很多人都會很怕鵝肝那陣腥味,但這個煎香後的鵝肝一點也不腥。
而牛柳我們Order了Half,雖然望落肉質好紅色,
但係食落超軟身,入口即溶,不用沾醬吃已經很好味啦!
碟上還有黑松露汁,大家也可以沾這個來吃,
大廚說黑松露可以令味道提升,發覺他很喜愛用黑松露呢!
食扒時,店員拿出刀子給我們選擇呢!
有兩種刀子選擇,一個有据刺,另一個是蜂利些的。
Dessert-法式朱古力燉蛋
最後,來一個甜品來作出完美句號。
這個法式燉蛋跟我們平時吃開的有明顯分別,
質感比較挺身,純朱古力味,質感絲滑非常!
感覺都幾Creamy架!
今年中秋吃了一頓非常有質素的大餐!
非常滿足呢!
2015-09-27
暖水好過凍水多多聲啦!
Starter-水果沙律
Starter-香煎法國鴨胸配香橙汁
Soup-石鍋活龍蝦濃湯
Appetizer-煎北海道帶子刺身配黑魚籽
Main Course-黑松露溫泉蛋大菇藜麥
Main Course-澳洲頂級牛柳配法國鵝肝
Dessert-法式朱古力燉蛋
2015-07-21 828 浏览
慶功宴的誕生在這, 素來有集星的噱頭, 歌影視紅星總是喜歡在這裏集結, 探星又一大地點!餐廳內有條樓梯上另一用餐區~佈置簡約而不失情調~獲得獎項, 人所共知~是晚每人一份晚餐, 6個courses, 五百元左右~餐前小食 : 半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁半熟吞拿魚配搭果香, 味道清甜~餐湯 : 滾熱石窩盛著的法式蟹肉龍蝦湯每一啖都是足料而突出的龍蝦香鮮甜味, 湯內包含半隻新鮮龍蝦, 鮮甜又彈牙!前菜 : 菠菜忌廉汁肉醬雲吞雲吞只有三小粒, 稍有咬口, 菠菜忌廉汁味道平衡~青檸雪葩食主菜前的重口味, 味蕾被清洗到寡, 酸中帶苦~大家在食主菜前, 侍應先為我們派上每人一把從法國經人手鑄造的不銹鋼餐刀~西班牙黑毛豬扒 $498待應生建議選五至七成, 五成是我的選擇, 黑毛豬肉味道比較清, 肉質細緻有咬口及嫩滑, 五成熟卻食不出有豬臊味~是日甜品 : 莓莓流心奶凍有圖有相, 莓餡軟心, 味道酸甜~餐後飲杯Black Coffee, 為什麼全晚沒遇見一粒星!?本篇完~
餐廳內有條樓梯上另一用餐區~
佈置簡約而不失情調~
獲得獎項, 人所共知~
是晚每人一份晚餐, 6個courses, 五百元左右~
餐前小食 : 半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁
半熟吞拿魚配搭果香, 味道清甜~
餐湯 : 滾熱石窩盛著的法式蟹肉龍蝦湯
前菜 : 菠菜忌廉汁肉醬雲吞
雲吞只有三小粒, 稍有咬口, 菠菜忌廉汁味道平衡~
青檸雪葩
食主菜前的重口味, 味蕾被清洗到寡, 酸中帶苦~
西班牙黑毛豬扒 $498
是日甜品 : 莓莓流心奶凍
有圖有相, 莓餡軟心, 味道酸甜~

本篇完~
  • 西班牙黑毛豬扒
  • 法式蟹肉龍蝦湯
2015-07-14 405 浏览
響旺區食總係迫迫夾夾的,如果唔係又離地鐵站好遠的。同舊上司食飯當然以上兩樣都唔想出現啦!有個舊同事就揾到呢間,希望舊阿姐鍾意又覺方便啦!第一樣我好想讚既係佢即位置超級好,連我呢個路痴都是不消兩分鐘就揾到。openrice 中的指示又清晰,只係地鐵站出來行半分鐘就到了👍👍去到,待應奉上一籃有五款唔同的麵包, 最特别既係墨汁包, 而我最喜歡的是芝士薄脆, 香濃芝士味而又脆卜卜. 而牛油餐廳用上自製的黑松露牛油, 為麵包更添味道.半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁一直都喜愛食呢道菜的. 呢道熟的成份好少, 所以唔會有鞋口感還有一啲我喜歡的微微新鮮魚鯹味. 加上少許啫喱和生果, 甜甜酸酸.活龍蝦石鍋濃湯用牛油紙包住的湯, 像是平平無奇, 侍應待我地影完相就幫我地剪開, 嘩! 成半隻開邊龍蝦, 仲要膏多肉厚, 啲超濃味既鮮湯加上鮮忌廉, 係近來我飲的最真材實料既龍蝦濃湯 .菠菜忌廉汁肉醬雲吞Monkey平時唔食piggy的~ 很開心終於食到牛肉做的小雲吞. 可能細細粒, 牛肉餡一d都唔un, 個汁稀度適中, 將小雲吞淋滿菠菜忌廉汁, 容易入口.青檸雪芭酸味十足令味蕾躍動,青檸味非常突出, 加上微小粒狀

青檸雪芭

酸味十足令味蕾躍動,青檸味非常突出, 加上微小粒狀的青蘋果, 清新味好突出, 令少少飽的感覺稍稍除去, 又再開胃期待主菜的來臨.

響食之前, 待應遞上木盒, 給我們選扒刀, 刀都十分鋒利
OTTO既 signature dish係黑毛豬,但無豬人仕,點左美國穀飼西冷,我們食西冷多是澳洲或紐西蘭,肉的味道會較濃。
我叫的是半熟。
估唔到,肉質幼嫩,容易咬(後生仔有著副老人牙), 不幸地我的肉近根位,但都無損優質肉的味道!重肉味,食落無乜,同澳洲的都無大分別,重要係一啲渣都又唔肥。
紅苺流心慕絲蛋糕🍰
十分完美的甜品,喜愛它唔太甜,仲有苺味唔重同只有微酸(原諒我的奇怪的個人口味),一切裹面的jam狀流心隨隨流下,連埋底部的海綿蛋糕食唔會咁膩,如果多返少少蛋糕更好。
一件少少甜品🍮唔係好夠喉,加錢叫左杯熱朱古力,不只香濃,但很滑同佢係用現打鮮奶,有點泡泡響面,飲完更感幸福❤️💕。
今次要讚一讚揾到呢間店的朋友仔,真係無論地點,食物質素同服務都很好的餐廳,會大力推介給朋友們。

2015-06-26
說起浪漫的法國菜,那個不是想起要跟最愛既情人來吃用也許人大了,開始著重的不再是身邊的伴侶反而是家中最愛的父母早前父親節,沒有跟爸爸怎樣去慶祝,跟我男人相討後決定請爸媽來吃一餐特別的法國大餐,也許我們長大了是時候讓他們回到剛拍拖的時光本身小妹欲想揀選酒店的法國餐廳,不過要不是價錢實在太昂貴就是沒有位可以Booking , 難道真的去酒店吃自助餐嗎?最後經友人的介紹下,今次帶了家人來吃位於銅鑼灣的OttoRestaurant 一來到餐廳,店員帶我們上樓上的座位媽就即刻說好像之前我們吃的旋轉餐廳感覺呀看到媽的未吃已經滿足的樣子,當女的已經很滿足爸就說為什麼樓下的位置較多人,亦同時會比較嘈吵因我在Book枱的時候有說明,我是想寧靜一點的安排上我覺得也不錯,起碼我要求的它們也做到了今次我們點選了它家的Set Dinner ,雖然說真的價錢上絕對不便宜,有一點像是酒店的模式而在店員介紹下我們點選他們極力介紹的黑毛豬,羊鞍及牛柳同樣要知道吃法國餐,是時間很長的…是很適合慢慢傾計或者談心所以首先會先送上它家自家弄的麵包,最令我喜歡的都是它家的芝士黑麵包,配合了它家自家研製的黑松露牛油絕對是絕配,而當中

說起浪漫的法國菜,那個不是想起要跟最愛既情人來吃用

也許人大了,開始著重的不再是身邊的伴侶反而是家中最愛的父母

早前父親節,沒有跟爸爸怎樣去慶祝,跟我男人相討後

決定請爸媽來吃一餐特別的法國大餐,也許我們長大了

是時候讓他們回到剛拍拖的時光

本身小妹欲想揀選酒店的法國餐廳,不過要不是價錢實在太昂貴

最後經友人的介紹下,今次帶了家人來吃位於銅鑼灣的

Otto
Restaurant
一來到餐廳,店員帶我們上樓上的座位

媽就即刻說好像之前我們吃的旋轉餐廳感覺呀

看到媽的未吃已經滿足的樣子,當女的已經很滿足

爸就說為什麼樓下的位置較多人,亦同時會比較嘈吵

因我在Book
枱的時候有說明,我是想寧靜一點的

安排上我覺得也不錯,起碼我要求的它們也做到了

有一點像是酒店的模式而在店員介紹下我們點選

他們極力介紹的黑毛豬,羊鞍及牛柳
同樣要知道吃法國餐,是時間很長的…

是很適合慢慢傾計或者談心

所以首先會先送上它家自家弄的麵包,

最令我喜歡的都是它家的芝士黑麵包

,配合了它家自家研製的黑松露牛油絕對是絕配,

而當中的餅乾條小妹又覺得很夾的
吃過了麵包後就上了餐上小吃

媽還說我們沒有點上這個呀?爸就笑了媽,

你沒有看餐牌的嗎?人地有打左餐牌內呢

這個是半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁
以酸酸甜甜的檸檬汁配以香橙及沙津

加而那半熟的吞拿魚,連不愛生吃的媽媽也說好味!!

然後就可以揀選餐湯啦,分別就有黑松露鮮蠔野菌湯 及法式蟹肉龍蝦湯

原意就打算叫了兩客的黑松露鮮蠔野菌湯及一客龍蝦湯

而店員就提議我們會否加上$100 轉換這客以半隻龍蝦烹調的,

味道會更濃更香,最重要係一客是足夠二人份的

男人不給我想就直接說就要這個……
這個龍蝦湯利用了平時吃石頭鍋飯的小石鍋,

配以盛裝了濃濃的龍蝦湯,

除了可以保留了湯的熱度同時亦保留了它的香味在湯內
而黑松露鮮蠔野菌湯由於男人們把湯飲得太快,完全沒有機會拍照,

他們也指蠔很鮮不會很鞋身,是湯底比較淡一點

然後就是吃前菜的唷,這個跟餐前小吃有一點不同

今次的份量是小一點,也可以把之前的味道清走的

先來這一客的菠菜忌廉汁肉醬雲吞
以菠菜忌廉汁煮成醬汁,配以三粒的迷你ravioli,

很喜歡這種的質感唔會係淋滋滋又唔會係太硬的,就是份量比較少一點

不過反而我又覺得少少又顯得它特別嗎

另外也有這客的青檸雪芭 ,

主要就是將大家剛才吃過濃味淡味什麼味道一次過清走,

同時加入了青蘋果片,酸酸甜甜的味道絕對適合夏日的時候吃用,

不過如果你是怕吃酸的不打緊可以跟店員查詢也其他的選擇考慮
把味蕾清洗後就當然開始吃主菜囉,

而今次我就特別地介紹它家極力推介的

西班牙伊比利黑毛豬扒 $498
平時聽老人家講,豬肉一定要煮到熟哂唔係會生蟲架,

當然係唔係真係生蟲我唔敢講,

但係我亦知道本身豬就係有機會蘊含好多既寄物蟲,

如果唔煮熟的話就會令寄生蟲同時進入我地既身體啦

不過今次我地吃用既黑毛豬係以天然殼物去飼養,

所以生長環境不同所以可以吃上餐牌上的建議5-7成,

始終老人家對於豬肉始終有一些避諱,

所以店員就指不如先上了是五成的,真的接受不了就叫廚房幫忙加熱一點,

始終生一點可以加熟,全熟的就真的改變不了

最後我跟媽也可以吃到這個五成熟

,因為它這個熟不像牛扒的會有血水而出,

吃下去是有一點嫩滑也看不到那些粉紅色的肉質

不過最為點晴的就是它的醬汁,單吃那個黑毛豬真心沒什麼特別,

但係點了一些海鹽 / 它的醬汁也是很特別的

而另外的牛柳及羊鞍,反而我會喜歡它的羊鞍,

因為它的蘇味不會太重,然而那肉質很嫩滑就是份量細了點,

男人吃完後仍覺得有點空虛感
反觀牛柳爸就說……像是高級餐廳的牛柳的不算太特別

最後也是整個晚餐中最令我驚喜的地方,

女生嗎總是喜歡吃甜點的,本身我都是預這個甜點是普通的

誰知它一上碟就令小妹驚喜萬分呢,

因為它是一道心太軟的甜品
或者你會話車……咪同平時個d 咪係差唔多,

驚喜既就當然唔係平時食到個d 咁啦

今次呢款係以紅莓去製成的Mousse 心太軟,

最重要係切開之後會有流心效果,

不過…我切得太肉酸啦所以費時擺出黎比大家睇啦

整體上父母們也吃得很滿足,當然一知道價錢就會都叫左你地唔好哂咁既錢啦

不過人大了就覺得是時候孝敬父母

不是他們要離開你的時候就會珍惜,後悔

這夜他們那滿足的笑容,那珍惜晚宴我覺得那千元的美食絕對值得

题外话/补充资料: 不過D Staff 都幾Hard Sell 下,如果真係想靜靜地既話記得要同佢地講呀!!
2015-07-03
父亲节
  • 半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁
  • 龍蝦湯
  • 青檸雪芭
  • 羊鞍
2015-07-08 425 浏览
是夜跟朋友來到銅鑼灣的一所樓上店鋪,內裡漆黑燈光幽幽,共分上下兩層,不過是日訂座於樓上無緣一拍下層面貌。皮椅坐得舒適,面上置好餐具,兩叉兩刀一湯匙,陣容都不弱。閱餐牌,整個套餐均以主菜不同來定價,由最低的$498至最貴的$565,連加一最貴都不過$622元,魚豬牛羊,任君選擇。先來兩款「餐包」,一款是長條脆餅,一款是小圓形果乾麵包,兩款質素平平。半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁吞拿魚邊緣位置呈漸熟,魚肉味香濃,質地柔軟,作為前菜相當不錯。法式蟹肉龍蝦湯 $100/額外加龍蝦湯需額外加額,以熱石鍋為器皿,用紙包裹,要注意是石鍋高溫小心燙手。打開袋口,香味撲鼻,店員倒入些許忌廉,拌勻,喝一口,溫熱而不燙口,味道香濃質地順滑,蝦肉沒因久煮而變韌難咬,份量不少,足夠二人共分。菠菜忌廉汁肉醬雲吞雲吞相當迷你,大約只有兩只手指的闊度,外皮煙韌,菠菜汁除了菠菜味兒也夾帶芝士香氣,可惜無特別驚喜或吸引之處,整體味道平平。青檸雪葩中場休息的雪葩賣相挺精美漂亮,配合其他水果,酸酸甜甜挺是清涼。堡雲蘇紐西蘭羊鞍 $488兩件羊鞍配上黑松露醬油及少許配菜和芝士薯泥,擺盤不精美但羊鞍的質素不錯,中間仍呈鮮嫩迷人的粉
皮椅坐得舒適,面上置好餐具,兩叉兩刀一湯匙,陣容都不弱。

法式蟹肉龍蝦湯 $100/額外加

堡雲蘇紐西蘭羊鞍
堡雲蘇紐西蘭羊鞍 $488

兩件羊鞍配上黑松露醬油及少許配菜和芝士薯泥,擺盤不精美但羊鞍的質素不錯,中間仍呈鮮嫩迷人的粉紅色,羊肉味與羊羶味均有,但勝在整體平衡不突兀,沾少許海鹽肉味更濃郁突出。而薯泥質感帶點膠質,未算好幼滑,或許配上其他會更出色也說不定。
是日甜品

當日甜品乃雜莓慕絲蛋糕,淺粉紅色加上心形相當擄獲女生心,據店員所說這甜品會有驚喜,就讓我們試試看到底怎樣吧。
狠心把分切開一半,中間醬汁便緩緩流出形成流心效果,慕絲滑而莓味香,酸甜自然,中間乃熱情果醬,微微酸咪咪的加添層次感,整體挺是不錯。
最後來杯「熱巧克力」作結。

珍惜與好友相聚的片刻,現在見面機會愈來愈少,但每次見面都相當輕鬆愉快,希望能一直與之保持聯絡,也希望你們不要嫌棄我這位煩人的傢伙,謝謝你們。

* * * * *

Otto Restaurant
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅16-17樓 | ☎️ 2893 8617
星期一至日 12:00-23:00
2015-06-19
2015-07-07 545 浏览
每次來到銅鑼灣,多以逛街為主,逛街完畢,總會找個地方歇歇腳,休息一會。今晚的晚餐就址,就在駱駱克道的駱克駅,而在下也曾在這食廈裡留不了一些腳毛吧。Otto Restaurant 就在這這食廈的十六十七樓,佔地兩層,出了升降機後,稍向前行,便會有一條樓梯直到十七樓,兩層餐廳的佈置大置一樣,有著昏暗的燈光,營造一個浪漫的環境,適合情侶共晉晚餐。看過餐牌,有著散點的沙律,餐湯,主菜等,亦有套餐選擇,讓食客隨意按個人喜好而點餐。今晚還是在套餐牌中選擇一個套餐。麵包是新鮮烘製,外脆內軟,配上黑松露牛油,增添了麵包的食味。當中牛油乃自製的,因此散發著微微而香濃的黑松露味道,入口也是芳香濃郁的。其他的條裝和長長的麵包,在室溫下,倍感脆口的,與剛才吃過的,口感不同。餐前小食是半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁,吞拿魚外層被煎就,內裡還是半生熟,呈有紅色的表層。入口時除有醬汁帶出酸酸甜的味覺外,吞拿魚那種半生熟的口感,有著像在吃著刺身和熟食的口感層次分明,當中的沙律菜也份外新鮮。餐湯選自法式蟹肉龍蟹湯,湯頭用上了紙片包裹,打開後,有著半只龍蝦在內,據悉是用上了半隻龍蝦熬製。入口的時候,味道相當濃郁的,不單只有

餐湯選自法式蟹肉龍蟹湯,湯頭用上了紙片包裹,打開後,有著半只龍蝦在內,據悉是用上了半隻龍蝦熬製。入口的時候,味道相當濃郁的,不單只有蟹肉的鮮味,亦具有龍蝦的味道,實是味道豐富,而且亦可吃到龍蝦和蟹肉。
前菜有兩個,分別為菠菜忌廉汁肉醬雲吞青檸雪葩,前者共有三粒,每粒都是一口一個,當中的肉醬用上薄薄的皮包著,蘸上用菠菜做的忌廉汁,使鮮肉味道帶出,味道雖為不濃,但亦清淡而好吃。
後者則為以青檸做成的雪芭,加上兩塊青蘋果,令整個雪芭的食味全是以清新和酸味為主,以中和剛才吃過濃味的餐湯,清一清味蕾,讓一會兒的主菜作為準備。
在吃主菜以前,首先要自選一把專為鋸扒而設的專用餐刀,這樣的安排,顯見餐廳高貴的一面。
西班牙黑毛豬扒乃今晚的主菜。一般來說,豬扒乃熟透可可食用,但廚師卻建議以五成至七成為最佳食用,而且還得到了有關方面的認可,因此在下選擇了五成熟試試看。當中五成熟的豬扒,外層是煎得香脆,內裡還是呈現微微的粉紅狀,當中肉質幼嫰柔軟,入口與平時吃過的也截然不同,不錯。
今晚的甜品是士多啤梨流心布甸,不錯,是流心的。布甸包著流心的芒果肉,徐徐流出,入口是富有芒果味道,也具備了幼滑的感覺。
餐茶是 Pepperint,是一種天然沒有咖啡因的茶,它是混合了薄荷和葉製成的茶,故不會睡不著,且入口啖啖都是富有薄荷的清新口味。
今晚的晚餐不錯也很滿足,當中服務員會介紹每一道菜,也不時更換碟子呢!
2015-07-05 424 浏览
難得呢個價位嘅西餐星期六有lunch set一於試試佢侍應好細心咁介紹佢地嘅lunch set見佢好推介呢個手造嘅linguine就試試個湯好滑好有蘑菇味,但如果加兩滴松露就更好啦主菜意粉口感好結實,如果鍾意呢類手造意粉既一定會like爆蝦比想像中大隻,口感實淨,都唔錯帶子煎得半生熟,無渣,唔錯意粉伴上黑松露醬餐仲跟埋麵包,甜品同埋餐飲,125蚊喺銅鑼灣都真係算係咁啦
難得呢個價位嘅西餐星期六有lunch set
一於試試佢
侍應好細心咁介紹佢地嘅lunch set
見佢好推介呢個手造嘅linguine就試試

個湯好滑好有蘑菇味,但如果加兩滴松露就更好啦
意大利野菌忌廉湯
主菜意粉口感好結實,如果鍾意呢類手造意粉既一定會like爆
蝦比想像中大隻,口感實淨,都唔錯
帶子煎得半生熟,無渣,唔錯
意粉伴上黑松露醬
熱朱古力
2015-06-20
  • 黑松露鮮虎蝦帶子忌廉扁意粉
2015-06-25 491 浏览
辦慶功宴的事情, 全權由A先生負責, 因為他正是活動的統籌;天氣炎熱, 大家出心出力地幫忙, 擦餐勁更是應該啦! 慶功宴選址銅鑼灣...華麗的餐廳背後, 獲得不少讚許:登上一層樓更是別有洞天。晚市供應套餐及 a la carte, 然而套餐是各人心中的選擇。麵包籃及黑松露牛油首先送來, 據侍應生所說牛油是自家製的。餐前小食是令各人胃口大開的 半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁 。餐湯中有兩款可選, 當中引起我幻想的是 黑松露鮮蠔野菌湯 , 喝過後發現只是自己想多了一點點。  湯底是野菌清湯, 夾雜黑松露的幽香, 然而日本廣島鮮蠔在臨上檯時才放進湯內, 讓湯的熱力慢慢地把鮮蠔逼熟。前菜是 菠菜忌廉汁肉醬雲吞 , 一客三隻意大利 ravioli, 煮至雲吞皮口感剛好, 微軟稍硬, 配搭清香的菠菜忌廉汁, 是我第一次的嚐試。青檸雪芭 的用途, 無需要介紹吧。從四款主菜裏選擇了 西班牙伊比利黑毛豬扒 , 餐牌上建議吃5至7分熟, 當然大家也會好奇, 吃豬肉居然不是吃全熟! 只因半熟更能凸顯肉質的鮮美。甜品是含流心的紅莓布甸, 最後以餐茶作結 (可是當晚我身體上並不適合喝咖啡與茶 ), 所以才額外點一
華麗的餐廳背後, 獲得不少讚許:
登上一層樓更是別有洞天。
晚市供應套餐及 a la carte,
然而套餐是各人心中的選擇。
麵包籃及黑松露牛油首先送來, 據侍應生所說牛油是自家製的。
餐前小食是令各人胃口大開的 半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁
青檸雪芭 的用途, 無需要介紹吧。
甜品是含流心的紅莓布甸,
最後以餐茶作結 (可是當晚我身體上並不適合喝咖啡與茶 ), 所以才額外點一杯 熱朱古力, 沒想過調出來的熱朱古力, 濃淡適中, 甜味恰到好處, 完全為慶功宴帶來甜美的落幕。
  • 熱朱古力
  • 西班牙伊比利黑毛豬扒
2015-06-24 489 浏览
今日要到銅鑼灣辦點事,一出地鐵站就見到全楝商廈都係新開的餐廳,今日想食西餐,所以選擇了OTTO 午餐。今日都有set lunch ,侍應推薦龍蝦湯紙包海鮮伴鮮茄醬雲吞,就選這個,配鮮水果雜菜沙律。沙律先到,水果方面有藍梅。,士多啤梨同奇異果,沙律菜有油醋汁,都幾開胃!龍蝦湯紙包海鮮伴鮮茄醬雲吞用鐵板上,剪開牛油紙就見到湯和海鮮,有蝦,帶子,魚,同雜菌。龍蝦湯味濃濃,因為有鐵板,所以一路食都保持到溫度,海鮮都唔錯!鮮茄醬雲吞略嫌茄醬有少少酸。餐飲點了cappuccino ,奶泡不夠細密,但味道對辦的。跟餐有甜品,係燉蛋黎。食到一半侍應有問d嘢啱唔啱食,服務態度良好!
跟餐有甜品,係燉蛋黎。
食到一半侍應有問d嘢啱唔啱食,服務態度良好!
2015-06-20
2015-06-15 501 浏览
男友一直偏愛意大利菜,想起來最近少了機會坐下來吃餐好的,於是體貼的男友訂了檯來拍拍拖就在銅鑼灣地鐵站對面,交通方便,不過平常從不發覺這棟大廈有不少食肆,一打開LIFT門就看到通往上層的旋轉樓梯,下層的面積比較大,上層則較清靜可能是一早訂了檯的原故吧,店方留起了上層最尾的大檯給我們,四周鋪上白色磚牆,令人有種放鬆的感覺,而且這個位置在邊邊,自成一角更適合拍拖的我們好好聊聊甫坐下,侍應先端上幾款餐包,值得一提的是廚師在牛油中加了黑松露,令麵包散發了淡淡的黑松露香味,黑色那款麵包是煙韌的帶點咬勁,不錯我們共點了2個SET,每SET共有6個COURSE,看到餐牌已經估計會相當飽,哈哈先來了半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁:香橙和吞拿魚這個配搭很新鮮,吞拿魚是半熟的,加上甜甜的香橙一起吃下,令吞拿魚變得更鮮甜,而且很JUICY,我尤其喜歡大廚調配的檸檬蜜糖汁,酸酸甜甜的很開胃然後我期待已久的活龍蝦石鍋濃湯來了,這個湯剛端上的時候是用紙包起,放在石鍋中保溫,侍應會用剪刀小心的把紙的頂端剪去(放心,是可食用紙來的),濃郁的龍蝦香氣立即撲鼻而來,細心的侍應還會問是否對奶敏感才加一點淡忌廉,其實我這個愛蝦之
男友一直偏愛意大利菜,想起來最近少了機會坐下來吃餐好的,
於是體貼的男友訂了檯來拍拍拖

可能是一早訂了檯的原故吧,店方留起了上層最尾的大檯給我們,
四周鋪上白色磚牆,令人有種放鬆的感覺,而且這個位置在邊邊,
自成一角更適合拍拖的我們好好聊聊
餐包配黑松露牛油

先來了半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁
半熟吞拿魚香橙沙律檸檬蜜糖汁
細心的侍應還會問是否對奶敏感才加一點淡忌廉,其實我這個愛蝦之人真的等不及了,
立即開動~蝦味之濃郁絕對跟街外的龍蝦湯差十個馬鼻,而且份量足夠2個人SHARE,
可惜男友有他的黑松露蠔湯,所以我一個人喝了大半,加上湯裡有兩大舊龍蝦肉之餘,
竟然還有一整塊蝦膏!我和男友都覺得這$168相當值得
活龍蝦石鍋濃湯
精彩的濃湯過後,是兩款開胃前菜
菠菜忌廉汁肉醬雲吞:菠菜忌廉汁很creamy,肉醬是用牛肉製成,份量不大亦不會很"溜",
不錯
菠菜忌廉汁肉醬雲吞
青檸雪芭:初頭有點奇怪,為何這個通常被當成甜品的東西會變成前菜呢?
經理解釋是為了讓我們吃過幾款湯和前菜後能清一清味蕾,更能夠好好品嚐接下來的主菜
而這個雪芭也有驚喜,面層的青檸雪芭很清新,下層有乳酪加一點青蘋果粒粒,淡化雪芭的酸味
青檸雪芭
男友點的主菜,澳洲頂級牛柳配法國鵝肝
鵝肝是真的鵝肝,入口即溶加上油脂充足,是讓人又愛又恨的一道,
牛柳很juicy,絕不柴皮或過生
經理推介的西班牙黑毛豬扒
一般來說,豬扒一定要煮熟才能吃,因為未熟的豬肉會有細菌,
但店方特意選用頂級的黑毛豬,才可以5-7成熟待客,
經理更說煮至全熟反而會浪費了高級食材,我們笑問:如果有食客要求全熟呢?
他回答如不能接受5-7成熟,會建議其他菜色給客人。果然堅持
我選的海龍王紙包深海鱸魚
不知道為什麼那天好想吃海鮮,看到MENU上的這個便決定了,
跟先前的龍蝦湯一樣,是用石鍋上的,相信保溫對海鮮來說真的很重要,
而這次是用高溫玻璃紙盆著,用剪刀剪開,海龍王湯底是用大魚的魚骨,小蝦等材料熬成,
再加進玻璃紙中放入鱸魚吊起蒸煮而成,廚師說這個非常花工夫,
一來時間要控制得剛好,魚才不會韌或鞋,二來玻璃紙很容易穿,所以要很小心,不然就白費心機了

海鱸魚肉極之肥美,肉質鮮甜嫩滑,魚味濃郁,
海龍王湯很濃稠,每一口都是海鮮的精華,但一點都不膩,原汁原味。
湯和肉吃到最尾都還在冒煙,即使慢慢吃也不怕會冷掉變腥,我最愛這個了!
海龍王紙包深海鱸魚
最後就是甜品了,白桃慕絲心太軟
心型的白桃慕絲用石板上桌,慕絲用白桃汁加淡忌廉打成,
裡面加入白桃果蓉,讓平淡的慕絲加了一點驚喜,
味道清甜不膩,為這精彩的一餐完美作結
白桃慕絲心太軟
單看MENU似乎不算便宜,但這裡所有食材都選用高質素的,而且一個SET DINNER有沙律,有湯,有前菜,有海鮮/鵝肝,甜品等等,價錢都只不過是$428-$565,以這樣的質數來說真的不貴呢,我和男友都非常滿意亦覺超值。
大廚會不時來詢問一下味道如何,有什麼需要改善等等,侍應和經理的服務亦值得一讚!

题外话/补充资料: 店方在做優惠,只要在他們的FACEBOOK讚好,就送芝士煙肉焗蠔一客
2015-06-07
白桃慕絲心太軟
2015-06-10 292 浏览
最近一直忙得很, 很想和女友放下煩憂...找一個寧靜的地方吃一頓有情調的晚餐.....突然想去年曾在一本財經雜誌上介紹這裏老闆大廚KEVIN的創業的苦與樂, 再看過餐廳頗有情調....不加思索下便訂了枱和女友來撐枱腳......到達後, 待應帶我們走上白色的旋轉樓梯, 安排了一個寧靜的角落坐下....我番了一番餐單, 發現很多也很想吃.......經理為我們細心講出菜色的特點........經過我們一番討論...最後我們點各一款湯,海龍王紙包深海鱸魚,澳洲頂級牛柳配法國鵝肝.....再單點了西班牙黑毛豬扒(和女友下逛了一整天花墟...我快餓死了)喝著有汽的礦泉水, 待應很快便上了餐前小食吃著吃著, 不忘叫待應安排了白酒和女友碰杯CHEERS~~~然後就是我們的湯呢.....待應問"請問誰要蠔湯誰要龍蝦湯?" 女友立即說"他要蠔湯, 龍蝦湯就給我吧" "何時說了我要蠔湯的?" 我笑著略帶微言...她申一申舌頭笑說"您最愛黑松露, 那黑松露蠔湯自然是您的吧"....那的確,黑松露是我的最愛之一....再來的就是前菜了....中間經理還問我們有沒有LIKE 他們餐廳的FB...會有一客焗蠔送

喝著有汽的礦泉水, 待應很快便上了餐前小食
意大利餐包餅乾配黑松露牛油
半熟吞拿魚香橙沙律蜜糖汁
白酒
黑松露鮮蠔野菌湯
再來的就是前菜了....中間經理還問我們有沒有LIKE 他們餐廳的FB...會有一客焗蠔送呢....自然我就不放過這個機會了...呵呵~~
芝士煙肉焗蠔
青檸雪芭
吃過青檸雪芭....胃口再次大開....主菜便送上了.....但首先我們要做的是.....選刀!!...待應會遞上不同的刀讓您選擇的呢
海龍王紙包深海鱸魚
最後自然就是甜品作結...
白桃慕思
题外话/补充资料: 餐廳浪漫寧靜....食材新鮮味美...而且經理和大廚也樂於與客人們分享飲食之道....不知不感就吃了3小時了 註: 另外....大廚原來幾靚仔~~~
2015-06-07
意大利餐包餅乾配黑松露牛油
半熟吞拿魚香橙沙律蜜糖汁
黑松露鮮蠔野菌湯
白桃慕思
Facebook 上得知係良心小店,睇大家評語同埋相幾好,加上知道每位消費滿$200即可獲贈「海鮮雪山」一客,所以慶祝拍拖紀念日同女友嚟試試orderdinner set: 龍蝦湯 (連蒜蓉包) + 保雲蘇焗羊架 + 雲尼拿奶凍a la cart: 雜菌黑松露湯 + 低温烤乳豬送: 海鮮雪山評語not good:雜菌黑松露湯 (味偏淡,雜菌同黑松露嘅味都唔夠)合格:龍蝦湯 (味道ok,如果濃啲仲好)蒜蓉包 (夠味夠脆)海鮮雪山 (有蜆、翡翠螺、青口各2, 龍蝦半隻, 賣相靚, 總括不過不失, 味道未至於好新鮮好amazing, 不過送嘅嚟講, 合格啦)good:保雲蘇焗羊架 (好味, 肉質嫩滑, 火候控制準繩, 伴菜中有紫蕃薯蓉好特別, 賣相都唔錯)雲尼拿奶凍 (奶同雲尼拿味香濃, 如果質地再creamy 啲仲好)必試: 低温烤乳豬 (皮脆肉嫩, 肉質嫩滑得嚟juicy, 印象中香港好少有得食西式燒乳豬, 難得遇到有高質嘅, 必食推介)sorry 掛住食無乜影相,淨係影咗海鮮雪山 & 低温烤乳豬老實講呢個價錢三百幾蚊晚飯西餐好多選擇,有埋靚景都仲得,不過都feel 到Otto 係有he

order

a la cart: 雜菌黑松露湯 + 低温烤乳豬
送: 海鮮雪山

評語

not good:
雜菌黑松露湯 (味偏淡,雜菌同黑松露嘅味都唔夠)

合格:
龍蝦湯 (味道ok,如果濃啲仲好)
蒜蓉包 (夠味夠脆)

good:

老實講呢個價錢三百幾蚊晚飯西餐好多選擇,有埋靚景都仲得,不過都feel 到Otto 係有heart 西餐唔係行貨,又係良心小店,價錢合理,抵撐!
海鮮雪山 (每位消費滿$200送)
法式低溫烤乳豬
题外话/补充资料: 裝修環境舒服浪漫,服務唔錯,不過播嘅歌有一半都唔啱mood,如果執靚個song list 就perfect hahaha
2014-11-16
法式低溫烤乳豬
  • 保雲蘇焗羊架
2014-07-11 1979 浏览
某日行開銅記shopping……行到攰就隨便揾間食個lunch……棟大廈位置都幾方便……幾日前曾經經過拎過佢地派既傳單……就試依間啦……上到去環境都幾靚,不過地方偏细……午餐有不同價值……在决於你埬既主菜……百幾蚊不等。我叫了$11x. 之後加一 total $130。 最吾抵係食完之後先記得傳單話有9折,不過我冇拎傳單出黎,服務員亦冇提醒這優惠…餐湯係黑松露菇湯……偏淡,沒有很香滑的感覺。分量oK,飲完好飽……帶子沙律……係醋加Olive oil.帶子薄切得兩片而且欠味道,實在有點失望……幸好醋加olive oil 本身會令沙律有味道……主菜係海鮮意粉……一放上枱海鮮算是足料,不過除硯以外,其他蝦魚都冇海鮮味。明太子愈食愈喊……我食吾到一半。很普普通通的一間,不是很差,但没有高級令人回味的感覺……另外服務員上菜我見手震震好怕D食物瀉在我身上……

最近約左朋友聚餐朋友選了這間係銅鑼灣駱克道樓上餐廳食飯,餐廳環境很有浪漫情調感覺不錯,侍應生禮貌不錯,本來只是聚餐對食不大祈望,但竟然有驚喜餐前包本來平平無奇但發現跟餐的牛油是用黑松露牛油,配合意大利包味道很好,頭盆我點了白酒煮鮮蜆白酒配海鮮加上食才新鮮不失望,大盆點了經理推介的招牌龍蝦米多和黑安格斯肉眼,龍蝦味道新鮮而且彈牙現上芝忌廉汁,岩我口味最後甜品是綠茶心太軟味道不錯但嫌出餐時間稍慢可能是客人太多。但最後也滿意
2014-07-04
  • 原隻龍蝦> <