2015-11-02 782 浏览
今日係同愛人的特別紀念日子, 就特別食豪少少, 係OpenRice Search到呢間OTTO人氣唔錯, 就特別去試試 預早Book左位, 去到時餐廳經理超好禮貌地招呼, 幫我地安排左個Dinner Set 前菜: 煙三文魚凱撒沙律煙三文魚厚厚的, 配上新鮮的凱撒沙律, 份外清新 湯: 活龍蝦石鍋濃湯呢到鎮店之寶, 啖啖龍蝦肉, 湯內更放上半隻龍蝦, 香甜新鮮彈牙 開胃菜: 火灸三文魚、三文魚籽三文魚表皮輕輕燒過, 但又唔會蓋掉新鮮之感, 加上三文魚籽半熔在三文魚上, 咬落爽口又流感十足, 一絕 開胃菜: 青檸雪芭因為飲過濃湯之故, 所以先黎一下青檸雪芭, 過一過冷河預備主菜 主菜: 海龍王紙包深海鱸魚一個好特別的食法, 用上紙包四大名魚之一的鱸魚! 今晚的鱸魚肉質白嫩清香, 沒半點腥, 湯上的做法配一點薯仔磨菇, 簡單而清新, 絕秒 甜品: 草莓流心奶凍最後甜品的一環仍能給予我驚喜, 奶凍甜甜酸酸的配合將之前的美味罪惡感完全抹去

前菜: 煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚厚厚的, 配上新鮮的凱撒沙律, 份外清新

湯: 活龍蝦石鍋濃湯
活龍蝦石鍋濃湯

開胃菜: 火灸三文魚、三文魚籽
火灸三文魚、三文魚籽

開胃菜: 青檸雪芭

主菜: 海龍王紙包深海鱸魚

甜品: 草莓流心奶凍
草莓流心奶凍
题外话/补充资料: 以呢個價錢食到咁樣的質素, 性價比很高, 絕對建議拍拖的戀人或情人紀念日到訪! 另外聽經理講呢到有包場Party, 我又係公司活動的策劃, 睇下可唔可能係到攪個公司聖誕Party先
2015-10-23
纪念日
活龍蝦石鍋濃湯
火灸三文魚、三文魚籽
草莓流心奶凍
  • 火灸三文魚
2015-10-29 596 浏览
看完標題係咪以為我會同男友黎食浪漫晚餐呢?!邊個話浪漫一定要同情人架?同好朋友好姊妹或想靜靜傾秘密的Best Friend都可以啫!今次我地3個女仔撇掉自己的另一半, 黎Otto偷情, 呵呵~起大家的中心點.....銅鑼灣, 朋友揀左呢間食法國餐的Otto佔地兩層, 一出電梯就有侍應招待你! 燈光比一般餐廳昏暗, 即時同浪漫二字掛鉤入口處已有一條旋轉形的階梯通往第二層, 很喜歡這設計當晚被安排入座第二層, 雖然已有一檯人客早過我們入座, 但環境都是很寧靜的這裡的椅子也坐得舒服, 不怕坐得久而令背痛或pat pat痛我幾鐘意Otto嘅環境, 牆身由小白磚砌成另外佢地嘅洗手間是必去, 內裡環保都好靚, 女仕一定會鐘意好...入番正題先檯上的setting也一絲不絇每桌都有燭光發出微微光線, 男女約會談心的好地方鹽罌是要自己手動將天然粗鹽粒磨碎, 小盒子是盛載著牙籤大部份以銀器成餐桌擺設, 極具品味!安坐後, 侍應遞上一籃子麵包黑蚊蚊嘅? 是什麼呢?原來是鮮焗的墨魚汁餐包, 配上加了黑松露的自家製牛油滿怖白芝麻的餐包, 暖和的溫度, 不過最好是即食啦, 因為放得耐, 質感會有點韌墨魚汁是沒有
看完標題係咪以為我會同男友黎食浪漫晚餐呢?!
邊個話浪漫一定要同情人架?
入口處已有一條旋轉形的階梯通往第二層, 很喜歡這設計
我幾鐘意Otto嘅環境, 牆身由小白磚砌成
另外佢地嘅洗手間是必去, 內裡環保都好靚, 女仕一定會鐘意
好...入番正題先
檯上的setting也一絲不絇
每桌都有燭光發出微微光線, 男女約會談心的好地方
鹽罌是要自己手動將天然粗鹽粒磨碎, 小盒子是盛載著牙籤
大部份以銀器成餐桌擺設, 極具品味!
安坐後, 侍應遞上一籃子麵包
黑蚊蚊嘅? 是什麼呢?
原來是鮮焗的墨魚汁餐包, 配上加了黑松露的自家製牛油
墨魚汁是沒有特別的味道, 加入黑松露牛油會帶出香味, 但又不會過濃~
麵包條是芝士棒棒來的, 為免塞飽肚子吃不落打後的好東西, 所以沒完全吞下
墨魚汁餐包
先來鮮果沙律開開胃口
用上幾款不同的鮮果, 很fresh很健康
鮮果沙律
開胃菜吃過後, 送上餐湯, 以為是普通的蘑菇湯嘛?! 錯!!
是黑松露鮮蠔野菌湯也~
端上來已聞到香氣濃郁的黑松露味道
黑松露鮮蠔野菌湯
侍應細心給我們講解先品嚐一啖湯後, 再吃日本廣島蠔
因為怕熱湯令蠔變得全熟, 那就失去鮮嫩口感~
無錯! 我們依足他建議的食法, 一口咬下肥美的廣島蠔,
沒有太腥的味道 (我是最怕的) 像半生熟的狀態, 而且有juicy的感覺
至於湯底是非常有口感, 因為將野菌打碎後才煮出黎, 材料很豐富
飲完湯已覺有半成飽了~
當然我不會錯過餘下的
接下來的Appetizer小吃: 火炙鮮三文魚配三文魚籽
火炙鮮三文魚配三文魚籽
我最怕食多骨同鞋恰恰的魚, 含豐富的Omega 3的三文魚, 半生熟加啖啖肉係我至愛, 這個煮法不但"滑漏"
女生多吃魚, 皮膚都會白滑啲
這道菜像集合日本fusion, 因為這2款食材大多在魚生店吃到
法國菜的中段會給你一杯雪葩來清除剛才吃下的濃味
Otto的是青檸味雪葩, 酸酸的為口腔帶來清新
杯底還有少許原味乳酪, 好讓腸道消化
青檸味雪葩
然後主菜便出場了~
其中一款是"蜆肉匾意粉", 上檯時又是先觸動嗅覺
蜆肉匾意粉
用上紐西蘭蜆, 數量也很大方, 一點都不吝嗇
而且每隻蜆的size有如匙羹般大, 吃下去竟然像吃生蠔的味道, 肉汁富有海水味, 比平時吃的較為濃味
不吃生蠔的人會覺得唔啱食, 但愛生蠔的必定會喜歡!
匾意粉是帶濕, 軟硬度剛好! 味道帶微辣, 調味恰到好處!
另一特別主菜是Otto的法式乳豬, 以低溫烤的乳豬, 脆薄的豬皮包著嫩滑的乳豬肉
最底是紫椰菜, 顏色鮮艷!
法式乳豬
中式乳豬就吃得多, 而且只用筷子夾來吃
在法國餐廳當然是用刀叉啦~
原來刀也有很多款, 侍應遞上一個木盒, 原來裝著的幾把餐刀都是專門用來切乳豬的!
吃法國菜就是這麼的講究!
3款主菜中, 我覺得"活波士頓龍蝦米多"是值得推介
可能個人比較喜歡吃芝士味的食物, 又喜歡濃味的
龍蝦上厚厚的芝士醬, 焗到黃金色而且很香濃
活波士頓龍蝦米多
龍蝦煮的時候已將其起肉, 加入配菜醬汁同炒, 然後再將其放回龍蝦殼內, on top加上醬汁然後放進焗爐
所以不怕食得很麻煩, 龍蝦肉質彈牙, 也很新鮮, 醬汁濃郁, 好好味!!
活波士頓龍蝦米多
邊食邊傾, 話咁快就去到尾升
主菜完成後, 最後的甜品也上檯啦~
全Homemade的甜品, 我的菠蘿雪榚, 當中吃得到鮮菠蘿粒, 為這頓浪漫晚餐畫上完美句號!
Homemade菠蘿雪榚
题外话/补充资料: 最後不得不提, Otto的服務是很貼心, 在端上每道菜時都會為客人講解, 讚! 而且這裡是不會趕著收工, 不會趕住收碟上菜, 因為食法國菜是要慢慢歎的嘛!
2015-10-07
墨魚汁餐包
青檸味雪葩
蜆肉匾意粉
Homemade菠蘿雪榚
2015-10-28 482 浏览
很喜歡店中樓中樓(複式)的格局, 十來廿位朋友, 可以包下整個上層的位置, 舉行private party, 不受其他食客騷擾, 擁有自己的一片小天地.即使是只有三五知己, 坐在餐廳上層或下層, 比一般餐廳更寧靜舒適. 感覺就像去了朋友的複式大宅作客般, 感覺好relax.先奉上竹炭麵包及麵包條, 黑漆漆的竹炭麵包, 不知道對健康有沒有療效呢?麵包很暖和, 口感煙韌, 而麵包條亦香脆可口, 不會過硬.帶子刺身伴芝麻沙律前菜已是相當精彩, 小小的一杯沙律, 有三粒大大的帶子, 差不多覆蓋了整個杯口, 而帶子亦份外鮮甜爽口, 有別於別的餐廳的帶子刺身- 鮮味不足, 雪味有餘.另外, 我亦很欣賞沙律加了點點黃芥末醬, 微微辣, 多多趣, 跟帶子和沙律菜都很匹配!黑松露鮮蠔野菌湯湯中有一大隻廣島蠔在漂浮, 未食先興奮! 蠔肉鮮甜爽口, 只有一隻, 有點意猶未盡之感! 蠔的精華落到黑松露野菌湯中, 令湯不但有香濃的野菌味, 亦有來自海洋的鮮甜, 而兩種味道亦非常搭配!火灸鮮三文魚、三文魚籽一道富有日本特色的前菜.將新鮮三文魚輕輕火灸, 使表面呈現微焦的金黃色及半熟的粉紅色, 三文魚的魚油在火槍的
麵包很暖和, 口感煙韌, 而麵包條亦香脆可口, 不會過硬.
帶子刺身伴芝麻沙律
火灸鮮三文魚、三文魚籽
一道富有日本特色的前菜.
將新鮮三文魚輕輕火灸, 使表面呈現微焦的金黃色及半熟的粉紅色, 三文魚的魚油在火槍的加持下, 從四方八面游走出來, 所以咬下去, 魚油的香氣和鮮味會在口中縈迴不散. 而魚肉鮮嫩無比, 近幾入口即化.
加上點點三文魚籽, 咬開魚籽薄膜, 三文魚籽的油香, 與三文魚的油香, 融合在一起, 達至鮮上加鮮之效果.
而放在上面的日式芥末, 像是新鮮生磨的高級品, 香多於辣, 有辟腥之效.
青檸雪芭
中場時間, 奉來青檸雪葩, 一清已經開始審美疲勞的味蕾.
青檸雪葩沒有想像中酸, 反而是香甜清爽, 質地細滑得像雪糕, 除了令味蕾得以甦醒之外, 更有消滯解膩之用.
主菜
海龍王紙包深海鱸魚
鱸魚貴為海中之寶石, 味道與典矜貴程度成正比.
其肉質有點像鱈魚, 極富魚油香, 口感豐腴油潤, 令人愛不惜口.
配菜有馬鈴薯, 意大利黃瓜等, 以可供烹煮用的膠袋包裹起來, 鱸魚及蔬菜的精華完全封存在膠袋中, 所以千萬不要錯過袋中的湯水, 湯水甜得不得了! 因為鱸魚的甜加上蔬菜的甜, 就是雙倍甜美呢!
法式低溫乳豬
平時吃的乳豬是以高溫燒製, 原來很低溫慢烤的乳豬是有過之而無不及呢!
低溫乳豬像葡式乳豬, 外皮是”光皮”, 很平滑的, 香脆中帶點柔韌.
乳豬不單止”得層皮”, 而是好厚肉的. 由於用低溫慢煮的關係, 肉質特別柔軟嫩滑, 不費吹灰之力就可以把它咬開. 而且沒有添加過多的調味品, 令客人可以嚐到豬肉本身鮮甜的味道.
以醃紫椰菜墊底, 一啖乳豬, 一啖椰菜, 平衡油膩感, 口感更調和.
美國自然西冷牛扒
採用美國穀飼牛, 質素有保證! 牛扒煎至五成熟, 外層有焦黃的格子紋, 有一陣燒烤的味道, 甚為惹味! 牛扒的中央仍然保持嫩紅.
牛扒厚度比較薄, 而不是我喜歡的厚切, 但肉質仍算柔韌, 肉味亦相當濃郁. 伴碟的黑松露薯蓉亦很柔軟細膩, 香濃得很.
餐廳每天都會製作Home made dessert, 款式天天不同, 務求令客人有新鮮感呢!
今晚嚐了法式朱古力燉蛋, 朱古力味香濃, 滑不溜口, 如果在上面做一塊焦糖會更添特色呢!
如斯環境, 如斯美食, 才五百多元, 在銅鑼灣黃金地段, 高貴不貴呢!
2015-10-20
  • 火灸鮮三文魚、三文魚籽
  • 黑松露鮮蠔野菌湯
  • 帶子刺身伴芝麻沙律
  • 法式低溫乳豬
跟朋友食飯最難揀餐廳,食物質素好之餘,又想可以坐耐一點、不太嘈、不用等很耐的....真的不容易!這次選了在我跟朋友們上班的中間點--- 銅鑼灣開餐,為滿足以上的要求,就決定來一次fine dining。OTTO Resturant 在駱克駅,就在銅鑼灣Exit C對面,地點很方便呢!環境優雅寧靜,讓你可以慢慢食、慢慢傾呢~鮮焗的墨魚汁包配上自家的黑松露牛油, 麵包軟熟但略為韌,很重黑松露香, 愛食菇菌類的我很喜歡這個homemade黑松露牛油。黑松露鮮菌蠔湯黑松露again!! 湯很creamy、香滑,而中間有很多菇菌蓉,豐富口感~~最特別之處是湯中有日本廣島蠔,飲幾啖湯就要盡快食,因蠔處於半生熟的狀態,外層暖暖的、但裡面還是嫩滑的帶有淡淡海水味!煎三文魚塊配上醬汁很香三文魚味,咬下去去啖啖肉的很滿足,配上新鮮沙律菜加醬汁也不錯,與三文魚塊都很搭。青蘋果青檸雪葩那麼快就食甜品了嗎? 不是喇~~這個雪葩只用來refresh一下,來清走剛才食過殘留的味道。青檸味很濃、也就比較酸,另有青蘋果粒,底部是乳酪,整個酸酸甜甜的感覺很清新呢!芝士焗龍蝦龍蝦會先起肉,加入芝士、蘑菇、紅椒等,再用醬煮,
環境優雅寧靜,讓你可以慢慢食、慢慢傾呢~
墨魚汁包
鮮焗的墨魚汁包配上自家的黑松露牛油, 麵包軟熟但略為韌,
黑松露鮮菌蠔湯
最特別之處是湯中有日本廣島蠔,飲幾啖湯就要盡快食,
煎三文魚塊沙律
煎三文魚塊配上醬汁
青檸青蘋果雪葩
青蘋果青檸雪葩
那麼快就食甜品了嗎? 不是喇~~
芝士焗龍蝦
龍蝦會先起肉,加入芝士、蘑菇、紅椒等,再用醬煮,然後釀入龍蝦殼,感覺有點似食pizza上等配料,好吃而不膩。
朱古力燉蛋
香濃朱古力味,燉蛋滑得像mosse般、很soft、creamy,不太甜呀,是很有水準的甜品

雖然價錢稍高,但換來慢活享受美食,不用被催趕、不用排隊等位、說話不用鬥大聲,跟朋友 have a good time 就值了!
2015-10-07
青檸青蘋果雪葩
  • 青蘋果青檸雪葩
2015-10-27 307 浏览
公司係銅鑼灣有分行,所以自己都經常出沒E頭。其實銅鑼灣區真係有好多好多好多好野食~今日我就試左係銅鑼灣廣場一期對面既撐台腳餐廳OTTO!一直有聽同事講佢既LUNCH SET同DINNER SET都好好味,一望餐牌其實味味都好吸引。先係舊黑色既餐包同黑色既百力滋一大條,上菜果時個WAITER會好好人咁介紹,今次個包原來係廚師自己整,所以好暖好軟好好食,個牛油仲要係加左松露,不得了呀!之後就上左帶子刺身伴芝麻沙律,其實佢用一隻酒杯上好有心機,而帶子真係好鮮甜,但我見人地食個三文魚沙律雖然無咁靚,但係就大碟成倍,哈哈,對於好喜歡食沙律菜既我來說,有了對比就感覺有點點不足,可憐既帶子沙律,其實你真係幾好食。之後就上湯啦,今日有一聽就流晒口水既活龍蝦石鍋濃湯。WAITER話隻龍蝦係新鮮原隻龍蝦,佢上果時會好特別咁用牛油紙包住晒所有湯水同料,唔知用途係咪可以防止水分蒸發呢?個湯真係夠濃夠晒味!另外平時食龍蝦最令人又愛又恨既就係想食肉但又有硬殼,但今次一上就已經無無殼~!好滾動呀!飲完湯就食火灸三文魚配三文魚籽,三文魚煎得剛剛好呀,香口又夠滑!另外佢個supporting有點沙律菜,好似有少少果味既

飲完湯就食火灸三文魚配三文魚籽,三文魚煎得剛剛好呀,香口又夠滑!另外佢個supporting有點沙律菜,好似有少少果味既汁,好fresh ar!
食完三文魚竟然上甜品?!原來錯左,係上青檸雪芭來俾我地沖一沖個口既味道去更好既感受下一道牛肉!平時只會用水漱口,完全無試過用雪芭,但真係好work!美味既三文魚咁就好似無存在過咁。

而食牛扒果時佢介紹話係自然既牛扒,之係隻牛係食穀物大既,佢仲有個夠濃味既汁,但最後發覺塊扒加左少少海鹽係好味好多,但西方既牛始終係無和牛咁香同可以入口即溶!

總括嚟講成餐飯都好有驚喜,因為睇到好多菜都有唔少細節位,真係用個心去煮既。而個環境都好舒服,只不過如果background music 唔係小寶寶同綠悠子就更好啦!

2015-10-22
纪念日
2015-10-23 422 浏览
朋友外遊回來,買了手信給我和另一友人,特意預訂了一間頗有情調而位於銅鑼灣的餐廳晚膳.餐廳原來佔地2層,於內置樓梯可通上另一層,裝潢簡潔舒適,柔和的燈光很適合細意慢談,享用美食呢!麵包籃先送上餐前麵包,已經眼前一亮,原來是竹炭麵包來的. 圓形的竹炭芝麻包熱烘烘的,外脆內軟,塗上牛油,更覺滋味; 麵包條亦相當香脆,兩者各有特色.煙三文魚凱撒沙律頭盤可從3款中選擇,包括帶子刺身伴芝麻沙律、精選生蠔以及煙三文魚凱撒沙律! 由於想吃一點蔬菜,選來了煙三文魚凱撒沙律. 2片捲成玫瑰花狀的油潤三文魚,充滿魚油香亦不會死鹹,質素不錯. 羅馬生菜都新鮮爽脆,加上鹹香的芝士碎、煙肉碎及麵包粒等,更為精彩.黑松露鮮蠔野菌湯黑松露野菌湯很creamy,內裡有不少菇粒,最令人期待的是,內裡有一隻鮮味的廣島蠔,剛剛熟的,所以要盡快食,以免湯的熱度令蠔肉過熟. 蠔肉仍然很鮮嫩,令黑松露湯更添貴氣.火灸鮮三文魚、三文魚籽火灸過的三文魚色澤亮麗,配上香脆的三文魚籽,相當美妙.青檸雪芭吃主菜前,先以青檸雪芭清清味蕾. 青檸雪芭酸酸甜甜,令到食欲大增呢!海龍王紙包深海鱸魚早前曾在酒店晚膳,也見識過用可入爐的透明紙包着食物來
麵包籃

煙三文魚凱撒沙律

火灸鮮三文魚、三文魚籽

火灸過的三文魚色澤亮麗,配上香脆的三文魚籽,相當美妙.

海龍王紙包深海鱸魚

早前曾在酒店晚膳,也見識過用可入爐的透明紙包着食物來焗,可保持食物的香氣. 店員在我們面前即場剪開袋口,香氣隨之而來. 鱸魚很嫩滑,湯底亦都鮮甜可口,內裡的蔬菜都吸引了不少精華,實在不容錯過!
法式低溫乳豬

乳豬是想像不到的香脆,每片都卜卜脆,相當可口. 乳豬肉都很嫩滑,底下也有不少紫椰菜,酸酸甜甜,更為開胃,即使很飽,也可多吃數件乳豬!
美國自然西冷牛扒

5成熟的牛扒外面煎得金黃,切開一看,內裡相當嫩紅,牛肉軟滑且充滿肉汁,牛肉味相當濃,水準實在高,愛吃牛扒的朋友,不妨試試!
白桃流心果凍

切開果凍,香甜的白桃流心徐徐流出,酸酸甜甜的飯後甜品為這餐飯錦上添花.
凍檸水

以一杯冰凍的檸檬水作結,為這餐飯畫上完美句號.

餐廳相當寧靜,服務亦很貼心,每位約$500 便可吃到如此精彩的食物,實在超值

銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅16-17樓

2893 8617

• 法式低溫乳豬
  • 美國自然西冷牛扒
  • 海龍王紙包深海鱸魚
2015-10-20 682 浏览
難得星期六,可以自由自在,當然要揀一間好的餐廳,好好享受一下啦。朋友介紹,說銅纙灣有間叫Otto Restaurant,環境裝修都很舒適寧靜,氣氛幾好。所以一行三人就去一試喇~ 今次揀了 lunch set menu中的香草燒羊扒。前菜: 蟹肉南瓜忌廉湯,很香南瓜味,也很幼滑, creamy.主菜: 香草燒羊扒,肉質嫩滑軟腍,味道很好,非常滿意!甜品是焦糖燉蛋,又香又滑,好味!再來一杯即磨香濃咖啡,完美又悠閒的午餐!美味的食物,加埋浪漫寧靜的環境,難得在鬧市中可享有片刻的寧靜!果然係一個唔錯嘅選擇。

今次揀了 lunch set menu中的香草燒羊扒。
主菜: 香草燒羊扒,肉質嫩滑軟腍,味道很好,非常滿意!
2015-10-03
  • 香草燒羊扒
2015-10-19 264 浏览
約了好耐無見的友人聚舊,當然要去食餐好既!同事推介公司附近之法國菜餐廳OTTO,餐廳裝潢很有情調,坐位疏落。我們點了Set Dinner, 後來才知每樣菜式都經過精心配搭。Starter-麵包芝麻麵包,法式的麵包都偏硬,不合我胃口,但這個都OK,走芝麻會更好啊!因我不喜歡芝麻呢!鮮果沙律生果有火龍果、士多啤梨、奇異果等等...都是我愛吃的,當先打個底。Soup-石鍋活龍蝦濃湯龍蝦湯以石鍋上湯來保持溫度,牛油紙鎖著湯以防止鮮味流失!餐廳還教我們先把龍蝦頭放在一邊,到喝了一半時把蝦膏倒進湯裡,完全帶出海產的鮮甜味,雖然Set dinner要另加$100 upgrade,但以用料和味道來說絕對是物超所值!Appetizer-煎北海道帶子刺身配黑魚籽帶子刺身很肥美,外層經過輕輕火灸又不會太熟,令海鮮的味道都出來了!混合黑魚籽味道更香。-青檸雪芭這是為了之後的main course而過一過慮我們的味蕾。淡淡透白的雪芭酸甜適中,很清新,亦可減輕飽滯感。Main Course-法式乳豬這道菜是全晚最深刻的,用上豬胸炮製,和中式的很不同,看賣相已見皮光肉滑. 食落去豬皮很脆,不像中式又硬又乾,連住皮的
Starter-麵包

Soup-石鍋活龍蝦濃湯

Appetizer-煎北海道帶子刺身配黑魚籽
-青檸雪芭

Main Course-法式乳豬
這道菜是全晚最深刻的,用上豬胸炮製,和中式的很不同,看賣相已見皮光肉滑. 食落去豬皮很脆,不像中式又硬又乾,連住皮的肥膏吃脆中帶韌. 很邪惡的一道菜,但是...非常值得!

-堡雲蘇紐西蘭羊鞍
羊架上菜時夾心很鮮紅,看來火喉控制適中,口感咬落鬆軟亦很juicy。配上特製醬汁,羊肉味更濃郁!最重要是,羊羶味是適可而止的!還有不可忽略配菜薯蓉,口感香滑鬆軟,想不到OTTO連點綴食物亦處理得相當認真。

流心慕絲蛋糕
主菜過後少不了dessert, 酸酸甜甜的,不會太漏,很滿足!
這個法式Set Dinner 埋單約$500,以同區比較,食物及服務質素實在是物超所值!OTTO都是一樣接一樣上菜,一邊食一邊跟友人傾計的確不錯!訂了位又不用等,用餐時又不會太嘈或受人打擾. 聚舊吹水我會再考慮OTTO啊!
2015-10-26
  • 法式乳豬
  • 石鍋活龍蝦濃湯
2015-10-16 278 浏览
Starter點了生蠔拼盤有三款分別係Coffee bay、法國黃金蠔、蘇格蘭味道由淺入深,而當中我自己較喜歡法國黃金蠔,鮮味夠,入口口感比較有味而不太濃Soup石鍋活龍蝦濃湯個湯出來時用紙包住放在石鍋內,一打開龍蝦嘅香味噴出,有半隻嘅龍蝦浸在龍蝦湯內因為有石鍋盛載嘅關係,個湯非常熱,味道濃郁鮮甜,龍蝦肉彈牙爽口Appetizer香煎鵝肝鵝肝又厚又大塊,煎得很香,還配上一些雜菌,另肥美鵝肝嘅香油吃後並不會覺得肥膩鵝肝入口即溶清一清味蕾感覺,先上一個青檸雪芭將口中已有之味道重新!鮮製青檸雪芭酸甜重新刺激味蕾!另個口有refresh 嘅感覺!上Main Course前,店員會遞上一個木盒,內有由法國製造嘅刀,讓我們選擇一把自己啱心水嘅刀!欣賞他們的做法!因對食方面有要求!不是求其攞把刀比你!我朋友就叫了法式乳豬我就叫了美國自然西冷牛扒法式乳豬好特別,燒到皮脆肉嫰,能保持肉汁味道,重有嚼勁,肉質彈牙!西冷牛雖然只有五成熟,但一D都唔會覺得太生,反而啱啱好!外面烤得很香,切開時牛扒內充滿肉汁。幼嫩之中帶有少許咬口,而且牛肉味相當濃郁肉跟脂肪比例都十分均勻,一d都唔會油膩,一切開還可以見到粉紅色

Starter
點了生蠔拼盤
有三款分別係Coffee bay、法國黃金蠔、蘇格蘭

Soup

Appetizer
香煎鵝肝
鵝肝入口即溶

清一清味蕾感覺,先上一個青檸雪芭將口中已有之味道重新!

欣賞他們的做法!因對食方面有要求!不是求其攞把刀比你!
我朋友就叫了法式乳豬
我就叫了美國自然西冷牛扒

肉跟脂肪比例都十分均勻,一d都唔會油膩,一切開還可以見到粉紅色的肉,香味四溢,Juicy 又美味

Homemade dessert
溜心慕絲
士多啤梨味道溜心慕絲
味道不錯!但分量較小!

要注意係時間,因廚師用心煮食所以上菜時間會慢一點!
2015-10-05
2015-10-14 379 浏览
多謝一班酒肉朋友生日週為我慶生說要跟我吃得好一點浪漫一點地方又要方便就選擇銅鑼灣帶我來到集味覺及視覺交織而成的OTTO裝修有格調氣氛浪漫法國藍帶美食協會推介質素應該是肯定的朋友已經選擇好 menu我坐定定等吃吧Bread basket最喜歡Homemade 麵包新鮮熱辣仲軟綿綿今次最驚喜嘅係牛油裏都竟然加左黑松露Starter生蠔拼盤Coffin bay肉質爽脆口腔餘韻還帶點青瓜味呢法國黃金蠔感覺蠔肉肥美有彈性又結實質感非常不錯味道亦很鮮甜蘇格蘭果然係好濃烈嘅海水味味道超正一咬落去滿口都係極濃厚嘅鮮甜味Soup石鍋活龍蝦濃湯龍蝦湯真係香味濃郁到不得了淨係賣相已經贏成條街用牛油紙包住一剪開嘅時候龍蝦香味即刻噴出來肥美的龍蝦肉有得飲又有得食Appetizer香煎鵝肝鵝肝煎得好香一啲腥味都冇真係入口即溶青檸雪芭經過一輪濃味嘅前菜係食主菜之前先食返個青檸雪芭清一清味蕾Refresh 一下食主菜之前店員拎住一個木盒行埋黎打開之後我見到係好多專業嘅餐刀仲叫我地每人揀一把呢好鋒利喔勁專業今晚Main Course法式乳豬以低溫煮乳豬中式乳豬大家都吃得多法式乳豬又是另一個驚喜超級脆脆嘅外皮中間一層係肥
多謝一班酒肉朋友
  • 法式乳豬
  • 石鍋活龍蝦濃湯
  • 生蠔
2015-10-14 287 浏览
食環境定食價錢,有無想過吃完你會再回味,今次經朋友推介的西餐廳,真值回票價,我們一齊慢慢享受它!似西餐廳,個又有法國餐廳的情調,超正自制芝士餐飽和長條餅乾(帶子刺生芝麻沙律)入口軟滑,酱计經處理過,淡淡的無創了帶子的鮮味,超軟滑入口即餐汤選了㕑師推介(法國海龍王湯)上枱超驚喜,還在枝枝作響,在超高溫石煱裏傳來鮮味,材料豐富有半隻龍蝦,帶子,貝,由未熟就放入膠內,再由石煱烹調,今次是初體驗,可以攞足一百分青檸雪芭,在法國菜是重点,因要來清一清口腔主角是(西班牙黑毛豬)超讚,因外皮香脆,肉體鮮軟,外脆內滑,爽口彈牙來形容它吧!结尾來一客自家制甜品(红莓慕絲),流心红莓酱,酸甜適當,軟軟滑滑,入口即溶。後話:服務員超級讚,細心好禮貌,令人超舒服。

似西餐廳,個又有法國餐廳的情調,超正

自制芝士餐飽和長條餅乾
(帶子刺生芝麻沙律)

餐汤選了㕑師推介(法國海龍王湯)

青檸雪芭,在法國菜是重点,因要來清一清口腔

主角是(西班牙黑毛豬)
超讚,因外皮香脆,肉體鮮軟,外脆內滑,爽口彈牙來形容它吧!

後話:服務員超級讚,細心好禮貌,令人超舒服。
2015-10-13
  • 西班牙黑毛豬扒
2015-10-13 274 浏览
適逢Cyn媽的生日所以Cyn就book了枱跟她吃一個法式生日晚餐一條長長的公主式樓梯環境格局十分典雅有不少俊男waiter 先來自家製的麵包熱哄哄的芝士包醒上黑松露牛油來了一份芝麻醬帶子沙律帶子本身十分新鮮入口即溶十分creamy法式海龍皇湯是這裡廚師推介的湯在熱哄哄的石頭鍋裡煮沸用上半隻龍蝦 帶子 鑽石蜆所以鮮味十足主菜就點上了法式低溫羊架用了低溫處理保留了其肉汁沒有添加太多的調味料讓食客感受其本來的味道肉質何其的軟腍 功夫之作甜品點了dark chocolate 苦中帶甜為這餐生日飯作了一個完美的句號
適逢Cyn媽的生日

為這餐生日飯作了一個完美的句號
2015-10-13
生日
2015-10-13 340 浏览
公司只有數位同事。每天午飯時份,她們大都帶備自家製飯盒。每每只剩我一個到處覓食。唉,今天又只剩得我一個沒有著落。實在不想吃飯盒,唯有自個兒走走逛逛,看到那個餐館吃中飯吧。走着走着到了駱克駅,全座大厦都是餐館,記得之前友人說過16樓的Otto 不錯;好,就上去試試。餐館共佔兩層,每層面積不大,16樓約可容納12人,而樓上則約可坐20人。餐館老闆原來是藝人,見升降機旁貼着些專訪。老闆應該是tvb演員吧,間中會在劇集中見到他。Set lunch 共有五款,每款百多元,價錢今理。今天選了黑松露帶子虎蝦忌廉汁扁意粉。頭盤要了鮮水果雓菜沙律。除沙律菜外,另外配搭了新鮮水果,有奇異果,火龍果,藍莓等,沙律拌以黑醋橄欖油,味帶酸,而水果的甜味則予以中和,平衡得很好。主菜意粉到了。一上枱,滿滿的一碟,以女士來說份量較多,怕吃不完。幸好今天肚子餓,應該可以全吃光吧。意粉有一隻大虎蝦和兩顆珍寶带子。帶子厚肉彈牙,煎得恰恰好,很嫩滑不會過熟。帶子如煎得太久很容易變韌。虎蝦是原隻上,㕑子很細心的先去掉殼,方便食用。而主食是扁意粉,比較厚身,煮得剛好al dente,很怕坊間有些煮得過腍。逭裹的煮得剛剛好,配上濃

Set lunch 共有五款,每款百多元,價錢今理。
鮮水果雓菜沙律
黑松露帶子虎蝦忌廉汁扁意粉
意粉有一隻大虎蝦和兩顆珍寶带子。帶子厚肉彈牙,煎得恰恰好,很嫩滑不會過熟。帶子如煎得太久很容易變韌。虎蝦是原隻上,㕑子很細心的先去掉殼,方便食用。而主食是扁意粉,比較厚身,煮得剛好al dente,很怕坊間有些煮得過腍。逭裹的煮得剛剛好,配上濃香忌廉汁,好好吃。

吃着吃着,一大盤意粉全被我吃光。已經飽得不得了。原來還有甜品,今天是焦糖燉蛋。你猜我吃得下嗎?當然可以喇,甜品是放另一個胃嘛。蛋燉得很滑,焦糖面很脆,不會過厚或太焦,不錯。吃罷實在太太太飽了,最後要杯凍檸檬茶來消消滞。
焦糖燉蛋
凍檸檬茶
飯後捧着肚子離開。回去告訴同事們試了間好好味的餐廳。改天着她們不要帶飯,一同再過來試。

鮮水果雓菜沙律
黑松露帶子虎蝦忌廉汁扁意粉
2015-10-11 251 浏览
今天和珊珊看解救吾先生,我們先到otto 吃set Lunch, 一間私房菜西餐,這間西餐廳真的很漂亮,意然有分上下兩層,感覺真的很舒服!我們大家都同樣点了seafood Wrapped in Lobster Bisque, serve with Saffron Risotto !首先來了南瓜忌廉湯,真的又滑又香,口感一流!意大利飯真的很特別,因分開上, 特別用另外一個湯紙盛起龍蝦湯!真的熱燙燙,待應把紙剪開後發現龍蝦湯中有厚厚的魚肉,大大粒的帶子和蝦! 真的很鮮味,而且龍蝦湯香噴噴的,感覺濃情化不開!甜品是焦糖燉蛋又香又滑! 今天的午餐我們兩個都吃得開心,吃得稱心!
首先來了南瓜忌廉湯,真的又滑又香,口感一流!
2015-10-10
  • Seafood wrapped in Lobster Bisque
  • serve with Saffron Risotto
2015-10-10 320 浏览
是日中秋佳節,朕既貼身隨從為朕安排左一頓-法蘭西中秋大餐。既然係安排好,朕係連餐牌都唔使望既,全部交哂俾佢。先上枱既係自制麵包+黑松露牛油,麵包外層香脆,內層鬆軟,加埋-黑松露牛油既香味,不俗!然後係水果沙律,用上新鮮既奇異果,橙同士多卑利同埋沙律菜,再加埋黑醋,最後當然又係有黑松露吊一吊味啦,幾樣生果都好鮮甜,加埋沙菜既清新,仲有黑醋既酸味,仲有黑松露既香,非常開胃既沙律!跟住係《香煎法國鴨胸配香橙汁》,鴨胸煎到外脆內嫩,加埋鮮橙肉同埋汁,鴨胸咬落鬆軟,又有鴨既油香,再加埋香橙既酸甜,非常開胃!仲有係《石鍋活龍蝦濃湯》有半隻活龍蝦做湯料,龍蝦活唔活我唔知,不過就一定好鮮味,個湯有清甜既龍蝦鮮味,店小二提醒朕,先嚐一嚐鮮味既龍蝦湯,然後再張龍蝦頭既蝦膏同個湯混和一起,再嚐一嚐,即刻濃味大升級,變身成超濃龍蝦加蝦膏味既龍蝦濃湯!大讚!!!《煎北海道帶子刺身配黑魚籽》佢地用帶子刺身黎煎,本身刺身肉币比較彈牙,佢地只係張表面煎到金黃香脆,內裏依然嫩滑,加埋黑魚籽既鮮味,Perfect Match!《青檸雪芭》,大膽朕都未食主菜,咁快上甜品!店小二又再出黎解釋,青檸雪芭甜甜酸酸,入口青新,係在
是日中秋佳節,朕既貼身隨從為朕安排左一頓-法蘭西中秋大餐。
既然係安排好,朕係連餐牌都唔使望既,全部交哂俾佢。
黑松露牛油+自制麵包
水果沙律
香煎法國鴨胸配香橙汁
煎北海道帶子刺身配黑魚籽
《青檸雪芭》,大膽朕都未食主菜,咁快上甜品!店小二又再出黎解釋,青檸雪芭甜甜酸酸,入口青新,係在上主菜前用黎清一清味覺,令到食主菜時可以食出真味!
青檸雪芭
終於上主菜,《黑松露温泉蛋大菇藜麥》,無錯又係黑松露,黑松露加埋温泉蛋同啲藜麥攪混,一口食落有黑松露既香味,又有温泉蛋既滑同蛋香,再加埋藜麥既特別口感,另外大菇煮完之後都仲充滿水份。廷特別的菜式。
黑松露温泉蛋大菇藜麥
《澳洲頂級牛柳配法國鵝肝》,頂級牛柳朕要五成熟,表面煎香,內裏Juicy,肉質細嫩,加埋煎到金黃既鵝肝,咬落香滑,再配埋黑松露汁,無錯係黑松露汁,大廚簡直對黑松露情有獨鍾,三者混和一起,大讚!!!
澳洲頂級牛柳配法國鵝肝
最後《法式朱古力燉蛋》,用左香濃既朱古力,食落除左有香濃既朱古力味之外,仲有細滑既口感,用呢個甜品作完美既終結!
法式朱古力燉蛋
-----完-----
题外话/补充资料: Sor,之前Up左上Otto Restaurant & Bar (銅鑼灣),食評批完之後見到(已結業)原來Up錯左,而家Reload過上Otto Restaurant!
2015-10-01
香煎法國鴨胸配香橙汁