2021-10-29 26 浏览
今日約左朋友係銅鑼灣食lunch,之前睇OpenRice 開左間新餐廳,就上去望下環境。因為我最緊要坐得舒服,好驚餐廳坐到好迫,想傾下計都唔得。上到去餐廳,環境幾舒服,都有幾多花花佈置😆女仔岩晒,同朋友坐低左。我地叫左兩個set lunch share 食, 有湯同野飲叫左蒜香辣蟹肉扁意粉 同埋蒲燒鰻魚漢堡其他野食我都無影到,但呢個鰻魚漢堡食左兩啖,我即刻拎電話影低😆😆😆太好食啦,有塊厚身蛋同埋好多鰻魚,加埋d 汁,有驚喜呀 好好味。伴碟薯條都好多,都唔錯。另外環境同服務都幾好,好鐘意餐廳既花花裝飾

叫左蒜香辣蟹肉扁意粉 同埋蒲燒鰻魚漢堡
其他野食我都無影到,但呢個鰻魚漢堡
食左兩啖,我即刻拎電話影低😆😆😆
太好食啦,有塊厚身蛋同埋好多鰻魚,加埋d 汁,有驚喜呀
好好味。伴碟薯條都好多,都唔錯。

另外環境同服務都幾好,好鐘意餐廳既花花裝飾

2021-10-29
午餐
  • 蒲燒鰻魚漢堡
2021-10-24 31 浏览
可以在一頓飯留下一個美好回憶,呢間餐廳環境夠舒適,可以好好享受吃飯的時間,環境同服務都非常好,令人有一種放鬆嘅感覺!☺️— — — — — — — — — — — — — — — — — — — 【黑松露雜菌忌廉湯】$48忌廉湯夠濃稠,侍應會主動問需唔需要加黑椒,個人覺得加左黑椒,味道更突出,黑松露嘅味道都幾出。— — — — — — — — — — — — — — — — — — — 【櫻花蝦炸雜菜餅】$78一上枱就聞到香香嘅櫻花蝦味,雜菜餅有椰菜絲、紅蘿蔔絲加入天婦羅炸漿,食落真係幾似天婦羅,但絕對足料,蘿蔔絲夠清甜,食落一d都唔覺得油膩!— — — — — — — — — — — — — — — — — — — 【紅石榴藜麥羊芝士沙律】$128沙律好清新,紅石榴咬落去會爆汁,酸酸甜甜又好開胃。— — — — — — — — — — — — — — — — — — — 【日本廣島蠔燴意大利飯】$198(推介)意大利飯軟硬適中,重有雜菌,雜菌配埋廣島蠔嘅味道好夾,碟飯有成5隻廣島蠔,整碎廣島蠔撈飯食,蠔味再濃d,呢個好推介!— — — — — — — — — — — — — — — —

【黑松露雜菌忌廉湯】$48

【櫻花蝦炸雜菜餅】$78

【紅石榴藜麥羊芝士沙律】$128

沙律好清新,紅石榴咬落去會爆汁,酸酸甜甜又好開胃。

【日本廣島蠔燴意大利飯】$198(推介)

【燒焗澳洲茄子】$158

呢道菜好特別,廚師刮空個茄子再釀入燈籠、洋蔥、茄子、蕃茄,食落有蕃茄嘅酸甜,又食到洋蔥香,連埋底部嘅茄子肉食,份量十足。

【意式奶凍】$48

奶凍好夠滑,面頭重有少少酸梅醬,撈埋食又幾夾喎!
2021-10-22 234 浏览
位於銅鑼灣的Memoir,是間新開業的西日Fusion餐廳。餐廳名的靈感來自於法語的memoire和拉丁語memoria,有著記憶和回想的意思哦~ 老闆希望店內的用餐體驗,能帶給客人一個美好的回憶。餐廳是樓上舖,環境比想像中寬敞。水泥牆配上雲石餐桌,設計風格有質感。 晚市光顧,暫時只有5Course Dinner Set供應,價格由$248-588不等。包含: 餐湯、前菜、沙律、主食和甜品唷~ 黑松露雜菌忌廉湯湯頭濃稠,質感順滑,但個人偏愛有多雜菌顆粒的忌廉湯,口感較佳。 照燒汁鮑魚首次品嚐用照燒汁燜煮的鮑魚,不但有驚喜,而且味道也相當不錯。 蕃茄藜麥羊芝士沙律柚子吞拿魚沙律沙律配搭不錯,當天的柚子吞拿魚沙律,換成西柚,感覺更加醒胃。 日本廣島蠔燴意大利飯 $318 蠔味超重的意大利飯,令人一試難忘呀! 日本廣島蠔肉厚鮮美,蠔香濃郁,意大利飯同樣帶有濃濃的蠔香,啖啖海鮮鮮味,超好吃的哦! 燒焗澳洲茄子 $248 店員推介的燒焗澳洲茄子,質素也不錯。大大個茄子裏,放滿燈籠椒和蕃茄,口感豐富,酸甜並重,好有誠意呢~ 意式奶凍
位於銅鑼灣的Memoir
,是間新開業的西日Fusion餐廳。

餐廳是樓上舖,環境比想像中寬敞
。水泥牆配上雲石餐桌,設計風格有質感。

黑松露雜菌忌廉湯

燒焗澳洲茄子 $248

2021-10-14
3K
2021-10-21 32 浏览
銅鑼灣登龍街嘅餐廳多籮籮,中,西,日,韓…想食咩都有,正在煩惱晚飯的時候,一位姐姐在永光中心樓下派傳單,有coupon啊!原來是一間新開餐廳,用coupon來吸引多啲顧客。當然我也被吸引了。吉列牛肉薯餅非常鬆化,薯香滿溢又不失肉香。最重要的是不油膩。芝士煙肉焗啡菇啡菇好juicy,沒有流失水份。芝士味道比較淡,如可改用其他濃味少少的芝士相信會有另一番體會。黑松露什菌忌廉湯香噴噴!什菌菇味香濃,還有粒粒口感,不錯。日本廣島蠔燴意大利飯有心思的一道菜。採用蠔水來燴出又香又濃的意大利飯。建議先食一口飯,感受一下鮮味滲入了飯內。隨著便將蠔隻弄碎,配合意大利飯同吃,哇啦哇啦,好鮮!好濃!有驚喜。

吉列牛肉薯餅
非常鬆化,薯香滿溢又不失肉香。最重要的是不油膩。

黑松露什菌忌廉湯
香噴噴!什菌菇味香濃,還有粒粒口感,不錯。

日本廣島蠔燴意大利飯
有心思的一道菜。採用蠔水來燴出又香又濃的意大利飯。
建議先食一口飯,感受一下鮮味滲入了飯內。

2021-10-21
2021-10-21 34 浏览
餐廳職員知道係我同老公既結婚週年晚餐立即遞上一本好有意境既餐牌,好窩心❤️環境舒服背景音樂幾好聽,服務都好周到,食左一頓驚喜又愉快的晚餐🥳我、老公 & 仔 叫左3 sets dinner,揀唔同既野食一齊share,黑松露忌廉湯好濃味,夠熱,正Set dinner小食我地揀晒3款不同,鵝肝要加$30,係超抵俾,因為好大塊厚身,肥美,隔離白色係蘋果蓉,同鵝肝一齊食好夾超好味😋超讚❤️另一款芝士煙肉焗啡菇都好juicy味道豐富👍🏻好味最後呢款小食- 明太子青椒好驚喜,餐廳職員叫我哋要打直接,一切開有爆醬明太子🤤🤤嘩不得了,好新奇又滿口明太子醬,呢個我地3個唔夠分🤣沙律有2款,另一款掛住食唔記得左影🙈想講呢個牛油果蟹肉沙律係牛油果控必揀吖😍未食已經覺得好吸引,果肉軟熟夠晒淋,又有蛋香,係高質嘅牛油果🥑配埋蟹肉蟹子幸福感十足無得彈,食完好想返屋企試下整黎食感覺好似食左好多款美食咁,終於都主菜派場喇🤣🤣我地揀左3款,其中個日本蠔意大利飯我都未開始認真影就俾我條佬「畢」左黎食😂影唔到靚相🙆🏻‍♀️蠔味十足同意大利飯好match好好味😋呢款14小時慢煮油封鴨髀係餐廳侍應推薦我地,擺盤有心思❤️佢哋話真係用咗
黑松露忌廉湯

香煎鵝肝

另一款芝士煙肉焗啡菇都好juicy味道豐富👍🏻好味

沙律有2款,另一款掛住食唔記得左影🙈

牛油果蟹肉沙律

呢款14小時慢煮油封鴨髀係餐廳侍應推薦我地,擺盤有心思❤️佢哋話真係用咗14小時慢慢地熬出嚟😮髀肉軟淋好入味,唔「鞋」好難得,點埋個source更調到個味出黎,唔錯👍🏻
14小時慢煮油封鴨髀

另一款BBQ ribs 燒慢煮美國豬仔骨都高質,唔係梅梅地嗰種質感,好大塊抵食,個醬汁同出面食既ribs幾唔同,佢地話另外加咗strawberry source甜甜地好夾好味😍
慢烤美國豬仔骨

食埋甜品就好滿足喇😌❤️奶凍香滑重奶🍮
餐廳仲特意地幫我地點左一口蠟燭祝福我地👩‍❤️‍👨🤣😍
意式奶凍

最驚喜同要多謝既,係餐廳送左一張即影即有相俾我地留念❤️好有心思吖🥰😙我同老公都好滿意❤️埋單仲有8折😁好抵吖
所以決定幫佢地寫我第一次既食評☺️

黑松露忌廉湯
香煎鵝肝
14小時慢煮油封鴨髀
慢烤美國豬仔骨
因為消費卷、疫情緩和雙重夾攻之下,星期六出街食飯真係人頭湧湧,要避過人流唔係容易,所以喺銅鑼灣搵咗一間上樓餐廳慢慢享受星期六嘅晚餐。Memoir 開店只有一個月時間,雖然新開但原來當日都 fully Booking , 我哋係當晚第一台客人。它主打 Fusion 西x日菜,內裡裝潢比預期簡陋,以灰色為主調,沒有太多嘅陳設,如果裝修上花多啲心思,肯定客人會更享受。晚餐以 set dinner 為主,就揀返 Dinner for Two, 據店員講基本上大廚最recommend 嘅茶式都會喺menu 找到,價錢按主菜價值收費。可能我哋係第一台客人,所以上菜十分之迅速, 可以放慢少少更好,感覺成個流程太急。頭盤「黑松露雜菌忌廉湯」湯的質感相當濃稠,香菇味超濃郁加上黑松露的芳香,超正,濃得來不膩,相信任何人也會被俘虜。「蕃茄藜麥羊芝士沙律」材料配搭相當獨特,有別於一般以蔬菜為主嘅沙律,材料有車厘茄、紅石榴籽、青瓜粒、藜麥、羊奶芝士等,簡單地以橄欖油混和,味道來自咸香的羊奶芝士,口感豐富,我感覺是真正健康的沙律。「櫻花蝦炸雜菜餅」以天婦羅方式炮製,可能我影相用咗幾分鐘時間,令雜菜脆餅略為變稔,有

因為消費卷、疫情緩和雙重夾攻之下,

Memoir 開店只有一個月時間,

頭盤
「黑松露雜菌忌廉湯」

湯的質感相當濃稠,香菇味超濃郁加上
黑松露的芳香,超正,濃得來不膩,相信任何人也會被俘虜。

「蕃茄藜麥羊芝士沙律」

「櫻花蝦炸雜菜餅」

以天婦羅方式炮製,可能我影相用咗幾分鐘時間,令雜菜脆餅略為變稔,有點影響口感。材料只有紅蘿蔔絲、椰菜絲,有海鹽嘅天然咸味和櫻花蝦嘅鮮味,味道不會太寡。

超正主菜,亦係大廚重點推介
「廣島蠔意大利飯」

廣島蠔粒粒圓潤Juicy,
味道相當獨特,有輕微鐵銹味,有層次感。
店員提議可將廣島蠔戳爛和意大利飯一起吃,可以令其鮮味更加提升。
我將半蠔依其方法戳好、撈勻,其鮮味與意大利完全融合,令意大利飯鮮味更提升,其口感是更我喜歡的較軟稔,讃!

另外一款主菜
「西京燒比目魚拼帶子」$680

擺盤吸睛,有深淺顏色作對比,比目魚魚皮未算香脆,吃出有麵豉醬味,魚肉略嫌淡口,口感滑如絲。北海道帶子厚肉鮮甜,略略調味已經可以帶出鮮香。
配上的南瓜醬機乎沒有調味,沒有咸味之餘也吃不到南瓜的甜品

當日沒有抹茶雪糕,
甜品只有「意式奶凍」

味道方面ok , 以酸莓加上奶凍之上,中和了單一的甜味,幼滑度也出色,合格。
但對我而言,我會期待更花巧嘅甜品甜品令我有點兒失望。

整餐飯只用上一小時,香港人可否放慢一點點。
  • 廣島蠔意大利飯
2021-10-19 17 浏览
Appetiser黑松露雜菌忌廉湯超級creamy,集菌打到好碎,每一啖都食左茹香蕃茄藜麥羊芝士沙律羊芝士真係好so,配翻啖味沙律食真係一流Second Course櫻花蝦炸雜菜餅甘筍絲椰菜絲用天婦羅方式炸出泥,非常香口,亦唔會太油,入口剛好Pasta日式芥蘭帶子扁意粉覺得wasabi可以再勁啲,意粉彈牙,帶子煎得好,必吃菜色之一Grill美國特選黑安格斯肉眼扒肉味出眾,脂肪都剛好,火候控制都唔錯一定要人埋個steak sauce n Mustard!Dessert意式奶凍好滑唔太甜,加左梅汁酸酸甜甜好滿足
Appetiser
黑松露雜菌忌廉湯
超級creamy,集菌打到好碎,每一啖都食左茹香
蕃茄藜麥羊芝士沙律
羊芝士真係好so,配翻啖味沙律食真係一流

Second Course
櫻花蝦炸雜菜餅

Pasta
日式芥蘭帶子扁意粉

Grill
美國特選黑安格斯肉眼扒
肉味出眾,脂肪都剛好,火候控制都唔錯
一定要人埋個steak sauce n Mustard!

Dessert
意式奶凍
好滑唔太甜,加左梅汁酸酸甜甜好滿足
2021-10-16
2021-10-17 23 浏览
今晚同太太係呢間餐廳食生日飯環境不錯,店員服務體貼一人叫左一個set湯 前菜 沙律 主菜 甜品全部都好有水準感覺到每一樣都用心製作兩款沙律都算係完全唔同口味食落都有驚喜主菜我地食左日本廣島蠔意大利飯蠔同意大利飯比想像中係match既睇黎主廚都用左唔少心機每啖意大利飯都食到蠔味,香濃度岩岩好,合適鍾意蠔嘅人另外一份主菜14小時慢煮油封鴨腿因為慢煮,所以d肉好嫩,鴨皮充滿油味香,有d部份濃到好似食鵝肝咁最後甜品意式奶凍,配以特製醬加藍莓🫐,一個good ending讚❤️另外店員係上前菜 (鵝肝) 既時候插左支蠟燭為我地送上祝福,讚讚讚❤️期待佢地menu (無論main/drinks/dessert)再多d野,可以食到佢地其他用心既作品
今晚同太太係呢間餐廳食生日飯
環境不錯,店員服務體貼

一人叫左一個set

食落都有驚喜

主菜我地食左日本廣島蠔意大利飯
蠔同意大利飯比想像中係match既
睇黎主廚都用左唔少心機
每啖意大利飯都食到蠔味,香濃度岩岩好,合適鍾意蠔嘅人

另外一份主菜14小時慢煮油封鴨腿

讚❤️

2021-10-17
2021-10-17 145 浏览
今日同朋友黎試哩間新開既日式西餐廳,餐廳環境寧靜舒適,裝修簡約有格調,門口仲有個光圈打卡位📸️晚市餐牌暫時得dinner set可以選擇,店員話遲啲會再出完整既Menu,而餐廳食物既所有醬汁都係廚師自家製既。✨Dinner set menu(主菜不同,價錢不同)🥣黑松露雜菌忌廉湯蘑菇味非常突出,亦有淡淡既黑松露香味。First Course🍏輕煎鵝肝(+30)鵝肝非常大舊,油香滿溢,配有青蘋果蓉及無花果,能夠中和油膩感。Second Course 🥗柚子吞拿魚沙律 吞拿魚刺身外熟內生,配有香甜既柚子、洋蔥、蕃茄仔同羽衣甘藍。Main Course🐟西京燒比目魚拼帶子 $388比目魚用白麵豉同埋廚師自家製調料醃製後再燒,魚肉嫩滑細緻,完全無骨,食落仲有淡淡既奶油味,而帶子煎得剛好,旁邊既南瓜蓉味道香甜。Dessert🍮意式奶凍奶凍非常重奶香,入口順滑,面頭仲有柚子碎同藍莓。🍹Pineapple Fizz $38飲品係菠蘿汁加梳打,味道比較清爽,好岩夏天飲。整體黎講,餐廳環境寧靜有格調,食物亦唔錯,去開銅鑼灣可以一試。🌟優惠情報🌟用OpenRice訂位,可以有八折優惠。

✨Dinner set menu
(主菜不同,價錢不同)
🥣黑松露雜菌忌廉湯
蘑菇味非常突出,亦有淡淡既黑松露香味。

First Course
🍏輕煎鵝肝(+30)

Second Course
🥗柚子吞拿魚沙律

Main Course
🐟西京燒比目魚拼帶子 $388

Dessert
🍮意式奶凍
奶凍非常重奶香,入口順滑,面頭仲有柚子碎同藍莓。

🍹Pineapple Fizz $38
飲品係菠蘿汁加梳打,味道比較清爽,好岩夏天飲。

🌟優惠情報🌟
用OpenRice訂位,可以有八折優惠。

2021-10-17 47 浏览
CWB永光中心出名多餐廳今日就去試左新開張無耐嘅西日fusion餐廳😇裝修走簡潔水泥風格,播放著舒情歌曲空間感十足,枱櫈都好舒適寬敞 5 course dinner set for 2 ~APPITISER~🔸️黑松露雜菌忌廉湯黑松露味濃郁,雜菌都完全溶入了🤩口感豐厚creamy 🔸️蕃茄藜麥羊芝士沙律份量較少但用料有誠意食落好新鮮,感覺超健康的 ~SECOND COURSE~🔸️櫻花蝦炸雜菜餅甘筍和椰菜切成絲,再以天婦羅方式去烹煮炸粉薄薄的,一點油膩感都沒有🤩上面撒上櫻花蝦增加味道層次香脆又可口,菜式真的好特別👍🏻 ~PASTA / RISOTTO~🔸️日式芥辣帶子扁意粉芥辣味香濃,但沒有嗆鼻的感覺😮帶子煎香了意粉軟硬適中有口感,非常creamy掛汁😋 ~GRILLED~🔸️美國特選黑安格斯肉眼扒 8oz肉眼扒份量看似比8oz更多🤩雖然熟了少許,但仍然無損肉質和味道肉味香濃,配埋燒肉汁好有日式燒肉風味😍 ~DESSERT~🔸️意式奶凍香滑得來奶味又濃郁,甜度唔高,感覺不肥膩😁 ~DRINKS~🔸️KeungP $68菠蘿果汁味做base帶有薑味好醒神好fresh,更少少薑蓉在其中 🔸️Fizzy H
CWB永光中心出名多餐廳
今日就去試左新開張無耐嘅西日fusion餐廳😇
裝修走簡潔水泥風格,播放著舒情歌曲
空間感十足,枱櫈都好舒適寬敞

5 course dinner set for 2

~APPITISER~

🔸️黑松露雜菌忌廉湯
黑松露味濃郁,雜菌都完全溶入了🤩
口感豐厚creamy

🔸️蕃茄藜麥羊芝士沙律
份量較少但用料有誠意
食落好新鮮,感覺超健康的

~SECOND COURSE~
🔸️櫻花蝦炸雜菜餅
甘筍和椰菜切成絲,再以天婦羅方式去烹煮
炸粉薄薄的,一點油膩感都沒有🤩
上面撒上櫻花蝦增加味道層次
香脆又可口,菜式真的好特別👍🏻

~PASTA / RISOTTO~
🔸️日式芥辣帶子扁意粉
芥辣味香濃,但沒有嗆鼻的感覺😮
帶子煎香了
意粉軟硬適中有口感,非常creamy掛汁😋

~GRILLED~
🔸️美國特選黑安格斯肉眼扒 8oz
肉眼扒份量看似比8oz更多🤩
雖然熟了少許,但仍然無損肉質和味道
肉味香濃,配埋燒肉汁好有日式燒肉風味😍

~DESSERT~
🔸️意式奶凍
香滑得來奶味又濃郁,甜度唔高,感覺不肥膩😁

~DRINKS~
🔸️KeungP $68
菠蘿果汁味做base
帶有薑味好醒神好fresh,更少少薑蓉在其中

🔸️Fizzy Hojicha $68
焙茶味超香濃突出🤩🤎
混合雪碧增加甜味和清爽感覺💯
2021-10-16
2021-10-16 105 浏览
約左個好姊妹嚟銅鑼灣食晏,大家都想搵個地方可以坐得舒服啲傾下偈。瀏覽網評發現登龍街永光中心開左間環境唔錯嘅日式西餐廳,提議上去試下。餐廳裝潢型格,以一室灰色為主調,配上水泥牆身,沉穩得來又不失高雅。據知店名「Memoir」係源自法語「mémoire」及拉丁語「memoria」,意指記憶或回想。原來餐廳周末都有午市套餐供應,定價由 $98 - $188 不等,包餐湯或沙律、主菜及飲品。餐飲可選啡、茶、果汁或汽水,亦可以正價點選其他飲料如 Mocktail 等。是日精選餐湯為南瓜湯,湯身熱辣辣,南瓜味好香濃,入口甘甜幼滑。雜菜沙律新鮮爽脆,配上了胡麻醬,很醒胃。兩款主菜接著送上,先嚐和風牛肉漢堡配薯條 ($158),漢堡扒唔算好厚身,不過肉質真係唔錯,鬆化得嚟又有肉味,配埋軟熟嘅麵包、芝士、青瓜同紫菜絲吃,口感好豐富。鋪喺包底嘅洋蔥亦值得一讚,食落超香甜,有中和肉膩的效果。薯條量多,加上即叫即炸,外層灑上了紫菜粉,入口脆卜卜,食到粉糯薯仔香,惹味非常。至於另一款主菜澳洲羊架配薯條 ($188) 亦非常精采,食鹹水草大的澳洲羊烤至外皮金黃,內裡粉嫩,入口肉味濃郁又富肉汁,足見大廚在火候和時間

至於另一款主菜澳洲羊架配薯條 ($188) 亦非常精采,食鹹水草大的澳洲羊烤至外皮金黃,內裡粉嫩,入口肉味濃郁又富肉汁,足見大廚在火候和時間上都拿揑得恰到好處,配自家調製嘅燒汁吃,超正!

跟餐 +$22 可以配一款甜品,有意式奶凍及日式抹茶雪糕可供選擇。揀左 Panna Cotta,質感真係唔錯,入口微甜綿滑,配上酸莓醬,一醇一酸的味道有著強烈對比。

飲品點左凍咖啡 (跟餐) 同 Pineapple Fizz ($38),前者香醇不苦澀、而後者就帶菠蘿甜香,為是日愜意的午餐作完美收結。
2021-10-16 19 浏览
“Dinner Set for 2”($520)“Matcha Moscow Mule”($68)登龍街就不嬲都多嘢食😋除咗地舖,連樓上都有唔少餐廳~今次就去咗喺永光中心新開嘅Memoir☺一出𨋢就見到個超岩打卡嘅夕陽🌅餐廳新開業暫時只提供set menu我地就揀咗Dinner Set for 2一個set有5個course首先係前菜黑松露雜菌忌廉湯/蕃茄藜麥羊芝士沙律黑松露雜菌忌廉湯菇味濃郁☺好唔錯☺個沙律味道清新,感覺好健康😆第2道小食揀咗櫻花蝦炸雜菜餅🦐用上甘荀🥕椰菜去炸成,面頭再加上櫻花蝦食落超香口而且唔油膩☺好食到連啲碎碎都要清哂🤣第3道係意粉/意大利飯🍝我地就揀咗餐廳推介嘅日本廣島蠔燴意大利飯🦪一碟飯有5隻肥美鮮甜嘅廣島蠔個意大利飯用埋蠔汁嚟煮,夠哂香濃☺同時又同啲菌類味道配搭得岩岩好🍄第4道係燒烤,同樣地叫咗餐廳推介嘅燒焗澳洲茄子茄子原隻上,面頭仲加咗食用花,打卡一流🍆食落酸酸甜甜,加上厚實嘅茄子肉好夠特別😆最後就嚟到甜品環節🥰我地揀咗意式奶凍奶味超香濃☺配上酸梅醬估唔到又幾夾☺食埋就真係好飽好滿足😙
“Dinner Set for 2”($520)
“Matcha Moscow Mule”($68)

登龍街就不嬲都多嘢食😋
除咗地舖,連樓上都有唔少餐廳~
今次就去咗喺永光中心新開嘅Memoir☺
一出𨋢就見到個超岩打卡嘅夕陽🌅

餐廳新開業暫時只提供set menu
我地就揀咗Dinner Set for 2
一個set有5個course
首先係前菜黑松露雜菌忌廉湯/蕃茄藜麥羊芝士沙律
黑松露雜菌忌廉湯菇味濃郁☺好唔錯☺
個沙律味道清新,感覺好健康😆

第2道小食揀咗櫻花蝦炸雜菜餅🦐
用上甘荀🥕椰菜去炸成,面頭再加上櫻花蝦
食落超香口而且唔油膩☺
好食到連啲碎碎都要清哂🤣

第3道係意粉/意大利飯🍝
我地就揀咗餐廳推介嘅日本廣島蠔燴意大利飯🦪
一碟飯有5隻肥美鮮甜嘅廣島蠔
個意大利飯用埋蠔汁嚟煮,夠哂香濃☺
同時又同啲菌類味道配搭得岩岩好🍄

第4道係燒烤,同樣地叫咗餐廳推介嘅燒焗澳洲茄子
茄子原隻上,面頭仲加咗食用花,打卡一流🍆
食落酸酸甜甜,加上厚實嘅茄子肉好夠特別😆

最後就嚟到甜品環節🥰我地揀咗意式奶凍
奶味超香濃☺配上酸梅醬估唔到又幾夾☺
食埋就真係好飽好滿足😙
2021-10-15 101 浏览
😋網上見到銅鑼灣開左間🇯🇵日式西餐廳,好似幾得意,昨日紅日又同朋友試下😊餐廳氣氛幾好, 靜靜地啱曬傾計,播住啲英文情歌幾浪漫🎵🎶🤣夜晚有dinner set同二人餐🍽️🍴,因為琴日晏晝食西班牙菜食得太飽,所以決定同friend share一個set,非常夠食,因為佢哋嘅份量幾大,我地兩個都好夠飽✌️❤️🍴5道菜晚餐 🥣黑松露雜菌忌廉湯 超濃郁菇味,黑松露香氣四溢。輕煎鵝肝鵝肝大大塊,配蘋果蓉及無花果,平衡油膩感。🥗柚子吞拿魚沙律吞拿魚厚切,面頭煎香,柚子好清新香甜, 如果多啲就好喇😋😍 🐟西京燒比目魚拼帶子 意式奶凍比目魚好大塊, 煮得剛剛好,醬汁甜甜地, 帶子都好新鮮。🍨意式奶凍 奶凍好滑溜,有啲酒味。🍸Fresh lemonade $38味道清新🍋佢哋仲有好多招牌菜,例如🐂澳洲M5吉列和牛,🍆燒焗澳洲珍寶茄子,🦪日本廣島蠔燴意大利飯,🥩黑安格斯肉眼扒, 💮🌸櫻花蝦炸雜菜餅。朋友已經話下次可以再嚟,食下其他菜式😋👍😍

餐廳氣氛幾好, 靜靜地啱曬傾計,播住啲英文情歌幾浪漫🎵🎶🤣

❤️🍴5道菜晚餐

🥣黑松露雜菌忌廉湯

超濃郁菇味,黑松露香氣四溢。

輕煎鵝肝

鵝肝大大塊,配蘋果蓉及無花果,平衡油膩感。

🥗柚子吞拿魚沙律

吞拿魚厚切,面頭煎香,柚子好清新香甜, 如果多啲就好喇😋😍

🐟西京燒比目魚拼帶子 意式奶凍

比目魚好大塊, 煮得剛剛好,醬汁甜甜地, 帶子都好新鮮。

🍨意式奶凍

奶凍好滑溜,有啲酒味。

🍸Fresh lemonade $38

味道清新🍋

朋友已經話下次可以再嚟,食下其他菜式😋👍😍

2021-10-14
2021-10-14 43 浏览
5-course dinner set menuSoup: 黑松露雜菌忌廉湯First: 櫻花蝦炸雜菜餅/照燒汁鮑魚Second: 蕃茄藜麥羊芝士沙律/柚子吞拿魚沙律Main course: 燒焗澳洲茄子 $248西京燒比目魚拼帶子 $388Dessert: 意式奶凍/抹茶雪糕嗰雜菌忌廉湯好飲!菇味濃,仲會食到好細嘅菇粒喺入邊,黑松露味都有但係唔會好出。我覺得加埋黑椒好飲啲🥰話說有兩款first course就兩樣都叫。櫻花蝦雜菜餅係用咗甘筍來做,用天婦羅咁嘅做法去炸,然後上面鋪仲有幾多嘅櫻花蝦。雜菜餅食咗唔會覺得好heavy,佢唔係好實個種雜菜餅 (即係成塊粉餅咁樣),中間係有空隙嗰啲,似食緊天婦羅多過食炸餅,幾鍾意食😍 照燒汁鮑魚嘅鮑魚肉質爽口,幾容易咬,煮得啱啱好✨不過我覺得鹹咗少少,可能因為仲有三文魚子,配埋底嘅沙律菜食會好啲。Second course係兩款沙律,覺得都唔係幾常見嘅沙律嚟。蕃茄藜麥羊芝士沙律幾特別,入邊有啲紅石榴果肉,仲有啲羊芝士粒,好似出邊食唔係好多沙律會有goat cheese,配埋藜麥同蕃茄幾健康。吞拿魚沙律上嘅時候幾驚喜,唔係嗰啲好似狗糧嘅吞拿魚碎😂而
5-course dinner set menu
Soup: 黑松露雜菌忌廉湯
First: 櫻花蝦炸雜菜餅/照燒汁鮑魚
Second: 蕃茄藜麥羊芝士沙律/柚子吞拿魚沙律
Main course:
燒焗澳洲茄子 $248
西京燒比目魚拼帶子 $388
Dessert: 意式奶凍/抹茶雪糕

Second course係兩款沙律,覺得都唔係幾常見嘅沙律嚟。蕃茄藜麥羊芝士沙律幾特別,入邊有啲紅石榴果肉,仲有啲羊芝士粒,好似出邊食唔係好多沙律會有goat cheese,配埋藜麥同蕃茄幾健康。吞拿魚沙律上嘅時候幾驚喜,唔係嗰啲好似狗糧嘅吞拿魚碎😂而係真係吞拿魚塊!外層少少熟,內層生,口感唔錯,配埋其他沙律菜同埋柚子幾開胃。

Main course首先講咗比目魚先,魚質都ok,幾嫩,最緊要係冇骨✨同埋就算凍咗都唔會有腥味。帶子煎得啱啱,唔會好韌。帶子下面會有一塊薯仔,食落都幾夾。

重頭戲係燒焗茄子,呢個我真係未喺其他地方食過。個茄子好大好厚肉!入邊有好多茄肉,蕃茄汁同埋燈籠椒,一切嘅時候係爆汁咁款,入面嘅餡料同埋茄子汁流出來,會形容佢係流心爆汁茄子😂❤️ 入邊嘅餡料酸酸甜甜,所以食成個都唔會覺得好膩,仲會感覺健康😍同埋佢成個賣相都好靚,真係食得又睇得✨

最後就係甜品,panna cotta好有奶味,同埋我覺得佢係偏liquid嗰種,幾好食,不過如果有raspberry醬嘅話應該會更加好食!抹茶雪糕抹茶味非常濃厚,身為抹茶控嘅我感到滿足❤️

總括而言我覺得呢個價錢,喺銅鑼灣食一個5 course dinner性價比係幾高,而家新開張仲有八折優惠,可以一試。
2021-10-13 163 浏览
銅鑼灣永光中心呢邊一向都好多好嘢食,今次見到呢度新開左一間西餐廳, lunch set嘅價錢都幾抵食,就入黎食返個lunch啦。Chicken Thigh Spaghetti in Avocado Sauce $98呢個價錢包一碗湯或者沙律,仲有飲品添。呢個意粉用左牛油果蓉,有淡淡嘅牛油果香,又唔會太稠,就算本身唔係特別鍾意牛油果嘅朋友都覺得呢個好好味。雞肉煎香左,都幾滑。意粉彈牙。Chef Choice Daily Soup是日嘅湯係番茄湯,味道濃郁,入口順滑,好好飲。Prawn Risotto in Tomato Sauce $148呢份番茄risotto嘅番茄味同番茄湯個味係唔同嘅,各有特色。呢份Risotto嘅番茄味係好新鮮嘅田園番茄感覺,食落酸酸甜甜。蝦有四隻,煎香左,入口彈牙,蝦味都幾重。Fizzy Hojicha $68呢到有用茶底整成嘅mocktail,幾特別所以我都有叫黎試下。呢杯由hojicha同雪碧整成,雪碧同hojicha味道配合得好好,唔會出現是但一種味道掩蓋左另一種味道嘅情況,有驚喜。Matcha Moscow Mule $68呢杯就係matcha底嘅,加入

Chef Choice Daily Soup
是日嘅湯係番茄湯,味道濃郁,入口順滑,好好飲。

Fizzy Hojicha $68

Matcha Moscow Mule $68
呢杯就係matcha底嘅,加入左薑啤,表面都會有啲抹茶粉。呢杯相對茶味冇fizzy hojicha咁出,但個配搭都幾新鮮。

Panna Cotta +$22
呢份panna cotta相當有驚喜!個texture偏水狀但又唔係真係liquid嘅狀態,所以食落好滑好滑。奶味好重,上面仲有藍莓同埋梨蓉,幾清新。大力推薦加$22加配呢份甜品

Matcha Ice Cream +$22
抹茶味都幾濃郁,唔錯。
2021-10-12
午餐