2021-10-12 61 浏览
個黑松露蘑菇湯好足料 落左d好香既黑松露油 好香個局焗茄子好有驚喜我平時唔太好 最後畀我包抵食曬廣島蠔白汁意大利飯全晚我覺得尼個最好味 必食比目魚 帶子 我個人唔太好海鮮最後個抹茶雪糕👍🏾同個好味到唔記得影相嘅奶凍必叫
個黑松露蘑菇湯好足料

鵝肝
沙律
焗茄子
廣島蠔意大利飯
第一次食完忍不住上嚟寫食評,因為真係值得推介去食👍🏻👍🏻👍🏻老公係附近返工,見新張期間有8折優惠,而且Menu好吸引我🤩所以就book咗位食dinner,抱住去試吓心態一上到去,已經個「夕陽無限好」既打卡位吸引住😍影出嚟好靚好有feel❤️Dinner set 有5款選擇頭盤係黑松露雜菌湯,平時都好鍾意飲,味道好濃😋第二道揀咗 照燒汁鮑魚我好鍾意食鮑魚好入味好彈牙,時間岩岩好老公揀咗 櫻花蝦炸雜菜餅呢個好驚喜,好香口好好味,開胃👍🏻第三道沙律有兩款,唔係平時常見沙律,比較特別,睇得出好講究,我哋揀各一主菜揀 廣島蠔意大利飯嚴格嚟講我為佢而嚟真係無令我失望 一試難忘好新鮮同好濃郁蠔味😋意大利飯岩岩好,唔會太硬配埋個汁好好食,呢個必食👍🏻再揀 目比魚配帶子魚好嫩 而皮又做到好脆最後甜品有奶凍同抹茶雪糕揀抹茶雪糕濃👍🏻意式奶凍又係估佢唔到好好味好滑好有奶香味呢個又係必試,但唔記得影相本身抱住試吓心態,但每樣野都好有驚喜睇得出廚師對食物有要求 好有heart❤️加油💪🏻我會再幫襯同介紹朋友去值得推介👍🏻

Dinner set 有5款選擇
頭盤係黑松露雜菌湯,平時都好鍾意飲,味道好濃😋

第二道揀咗 照燒汁鮑魚
我好鍾意食鮑魚
好入味好彈牙,時間岩岩好
老公揀咗 櫻花蝦炸雜菜餅
呢個好驚喜,好香口好好味,開胃👍🏻

主菜揀 廣島蠔意大利飯
嚴格嚟講我為佢而嚟
真係無令我失望 一試難忘
好新鮮同好濃郁蠔味😋
意大利飯岩岩好,唔會太硬
配埋個汁好好食,呢個必食👍🏻
再揀 目比魚配帶子
魚好嫩 而皮又做到好脆

最後甜品有奶凍同抹茶雪糕揀
抹茶雪糕濃👍🏻
意式奶凍又係估佢唔到好好味
好滑好有奶香味
呢個又係必試,但唔記得影相
本身抱住試吓心態,但每樣野都好有驚喜
睇得出廚師對食物有要求 好有heart❤️
  • 照燒汁鮑魚
  • 日本廣島蠔意大利飯
  • 意式奶凍
2021-10-10 38 浏览
果日同個朋友上左呢間新開既餐廳 開頭都係睇岩佢環境舒服 好岩傾計 因為追梗個朋友 見到咁嘅環境就去啦 但估唔到野食都唔錯 幾好味 重點係價錢都唔貴 頭盤就上咗個湯 個湯有種好特別嘅香味 飲完都好開胃 之後鵝肝配蘋果蓉嗰種味道肥而不膩好過癮 主菜揀左羊架 好嫩好多肉汁 一啲都唔so 我仲俾左朋友試下佢話幾好食 我同佢講係羊佢都唔信 因為佢唔中意食羊 笑左🤣 而朋友主菜揀左茄子 賣相好靚好特別 第一次見茄子係咁樣食法 仲要味道唔錯到甜點我揀咗抹茶雪糕 都唔錯 重茶味得來又唔苦 正👍 到賣單先知仲有折打 環境優美食物唔錯 同朋友去傾計食野一流 同埋果到有個靚仔唔知係經理定老闆 佢好好人 😝

到甜點我揀咗抹茶雪糕 都唔錯 重茶味得來又唔苦 正👍

餐廳:MEMOIR (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓現實實在有太多令人煩亂同不安嘅事攪擾住我哋,有時候我哋會憂慮一啲其實無必要焦慮嘅事😩,而導致我哋無辦法享受呢一刻嘅生活,銅鑼灣呢間開咗一個幾星期嘅西日式fusion餐廳——MEMOIR @memoir.causewaybay ,希望客人可以同一齊嚟嘅親朋好友喺到共同締造一個美好嘅回憶,享受此時此刻👭👬餐廳周圍有唔少嘅金句,「Don’t wander to what’s coming next, cherish this moment」非常搶眼,亦都帶出咗餐廳嘅主題同理念,見到呢句金句,莫非你呢一刻仲要躊躇喺未知嘅事上面咩😌?餐廳仲有一幅流動嘅極光燈牆,望住佢嚟食嘢真係好治癒🥰店員介紹餐廳嘅特色菜式有原隻澳洲茄子🍆、日本廣島蠔燴意大利飯同日式芥辣帶子扁意粉🍝,不過前兩者都係晚市Set Menu入面嘅,所以我就試咗最尾一款😚。澳洲茄子一開二再釀入三色椒🫑、洋蔥🧅、蕃茄🍅、茄子粒等,出面真喺比較少見;日本廣島號燴意大利飯仲用咗蠔汁去燴飯,蠔嘅香味更加突出👍✝️日式芥辣帶子扁意粉 $158Wasabi比人嘅感覺喺好攻鼻同好辣,但
餐廳:MEMOIR (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

餐廳仲有一幅流動嘅極光燈牆,望住佢嚟食嘢真係好治癒🥰

✝️日式芥辣帶子扁意粉 $158
Wasabi比人嘅感覺喺好攻鼻同好辣,但估唔到餐廳將Wasabi加入呢個扁意粉之後,
成個味道係咁和諧😍,食落有Wasabi香,但係一啲都唔會覺得唔夾或者好嗆喉,反而幾香幾開胃食完一啖又一啖😋,面頭仲有三隻彈牙燒香過嘅帶子

✝️烤紐西蘭肉眼扒9oz配薯條 $188
9oz嘅紐西蘭肉眼扒叫咗6成熟🥩,肉眼喺牛胸背脊同肋骨之間嘅肌肉,
切開油脂同少少嘅血水輕輕融合,咬落肉質幼嫩比較多汁💦,大廚仲自家調製咗燒肉汁,加咗芝麻喺當中,甜甜哋嘅夾塊牛扒👍,配菜有加咗紫菜嘅脆薯條,不過個人就覺得略為有啲鹹🤏

✝️意式奶凍 (跟餐+$22)
Panna cotta嘅做法比一般牛奶布甸用嘅忌廉份量較多,食落口感厚實棉密同香濃🥛,不過餐廳就有方法令呢個奶凍無咁甜膩,就係加咗酸莓醬同黑莓喺奶凍上面作調味,唔鍾意食嘅人可以舀走,但我就鍾意每一啖奶凍加少少酸梅醬,balance返成個甜品嘅酸甜口感,食落仲無咁溜😎

飲品叫咗杯Fizzy Hojicha($68)同Fresh Lemonade($38),我飲嘅Fizzy Hojicha喺焙茶加雪碧,平時焙茶加牛奶或者熱飲就比較常見,加雪碧都係第一次見😆,有啲似忌廉溝鮮奶嘅感覺,飲落幾fresh又有焙茶香,不過啲冰就有啲多,杯飲品放咗一段時間就變淡味咗,焙茶粉亦積聚咗喺底部,所以飲之前記得攪勻先喇😝

依家新張優惠無論用咩方法訂枱都有8折,快啲帶埋你認為重要嘅人上去製造一吓回憶啦🎞
2021-10-08
5-course Dinner Set for 2~特別推薦大家✅黑松露雜菌忌廉湯 Cream of Truffle, Wild Mushrooms✅照燒汁鮑魚 Abalone ✅日本廣島蠔燴意大利飯 Hiroshima Oyster Risotto ✅西京燒比目魚拼帶子 Saikyo Halibut, Scallop ✅意式奶凍 Panna Cotta《黑松露雜菌忌廉湯》黑松露味好出🍄,個湯好濃🥣,加少少pepper就啱啱好《照燒汁鮑魚》鮑魚結實爽口,肉質彈牙🦷,好香照燒汁味,加上少少蔥花同三文魚子一齊食,鮮味更加突出😍,係好好嘅前菜《日本廣島蠔燴意大利飯》️呢個好推介😆❗️Risotto用咗蠔汁一齊煮🦪🍚,個飯本身已經有好香蠔味如果再一啖Risotto一啖日本廣島蠔🇯🇵,wow,個蠔冇煮到過熟,脹卜卜,入面仲好juicy,一咬就爆汁💦,所有蠔味湧晒出嚟🦪🦪🦪,飯同蠔完美咁混合咗一齊🤩,好有蠔味❗️好鮮甜😭《西京燒比目魚拼帶子》️比目魚肉質嫩滑又冇骨🐟,好鍾意佢個魚皮,夠煙韌又入味,帶子同薯仔🥔,一啖食晒原來都幾match😂,隔離仲有南瓜蓉🎃同火箭菜,唔會食到飽飽濟濟《意式奶凍
5-course Dinner Set for 2~

特別推薦大家
✅照燒汁鮑魚 Abalone
✅意式奶凍 Panna Cotta

《黑松露雜菌忌廉湯》
黑松露味好出🍄,個湯好濃🥣,加少少pepper就啱啱好

《照燒汁鮑魚》

《日本廣島蠔燴意大利飯》

西京燒比目魚拼帶子

《西京燒比目魚拼帶子》

意式奶凍

《意式奶凍》
奶味好濃🥛 ,同係外面或者超級市場買到嘅唔同😌,呢個濃好多,而且好滑😋,唔係雪到實哂,加少少酸梅醬食原來都唔錯,唔會蓋過個奶味👍🏻

*Openrice book位有8️⃣折
**👫2人dinner set ard 💰$520-$820,🧍🏻‍♀️1人就ard💰$248-$588
西京燒比目魚拼帶子
意式奶凍
2021-10-06 67 浏览
朋友就黎離港😭同佢食farewell dinner,見呢間新開張有8折,環境又幾靚就book左檯試下,餐廳外面有靚靚夕陽🌇打卡位,同朋友影咗好多靚相留念❤️Set dinner一個價錢包5個courses真係幾抵喎,餐廳環境靚傾計好舒服,背景音樂唔會太嘈幾好,重點野食真係好好味,我地都覺得好高質,冇諗過野食由頭到尾都好驚喜好味🤣擺盤幾靚❤️性價比好高👍🏻👍🏻我地order左幾份唔同set一齊share,樣樣都好好味黑松露雜菌忌廉湯好濃郁,熱辣辣好正前菜揀晒3樣唔同小食,櫻花蝦炸雜菜餅外脆內軟野味,唔厚粉,照燒汁鮑魚上面仲有幾粒三文魚子,幾新鮮👍🏻加左$30既煎鵝肝最正好厚身好肥美,配埋蘋果蓉超正好夾😋勁鍾意食鵝肝2款沙律都好足料好健康fresh,配搭match & 好少食到新鮮吞拿魚沙律,基本上食晒頭3個courses都幾飽下🤣開頭驚份量少唔夠飽😅Main course我覺得個燒焗澳洲茄子賣相好吸引靚,好特別,未試過可以成條茄子🍆好似牛扒咁切黎食😅幾唔錯,朋友覺得個廣島蠔risotto蠔味十足好好味,兩款甜品都一流(意式奶凍好滑重奶味 & 抹茶雪糕好濃郁) 食完成餐好滿足好飽❤️見新開張未有

黑松露雜菌忌廉湯好濃郁,熱辣辣好正

加左$30既煎鵝肝最正
好厚身好肥美,配埋蘋果蓉超正好夾😋勁鍾意食鵝肝

朋友覺得個廣島蠔risotto蠔味十足好好味,
見新開張未有咁多人識得上去幫襯,我地試過一次都覺得好值得推介,襯10月尾前仲有discount,諗住再約其他朋友去食
櫻花蝦炸雜菜餅
燒焗澳洲茄子
意式奶凍  &  抹茶雪糕
  • 蕃茄藜麥羊芝士沙律
2021-10-03 73 浏览
MEMOIR係銅鑼灣嘅新食店,西日式餐廳裝修簡潔整齊,水泥牆頗有質感,亦不乏影靚相嘅位置!5 Course Dinner Set 份量豐富,賣相漂亮,而且店員服務夠貼心,喺MEMOIR用餐,絕對會留下美好嘅回憶!湯品:黑松露雜菌忌廉湯濃郁嘅雜菌忌廉湯,入口細滑,加埋黑松露油增香,Good Start!前菜:櫻花蝦炸雜菜餅 / 照燒汁鮑魚由櫻花蝦、紅蘿蔔同埋洋蔥組成嘅炸雜菜餅香脆不油膩,洋蔥嘅甜味超討好!照燒汁嘅甜,加埋鮑魚嘅甜,仲有三文魚籽嘅鮮,鮮甜味愈嚼愈出,無得彈!沙律:蕃茄藜麥羊芝士沙律 / 柚子吞拿魚沙律羊奶芝士咸淡得宜,石榴同藜麥嘅營養價值同埋口感同樣豐富!煙吞拿魚遇上清新微酸嘅柚子汁,好開胃!主菜:溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉 $288 / 燒焗澳洲茄子 $248每條扁意粉都掛滿濃厚嘅醬汁同埋蛋汁,加入明太子嘅卡邦尼多咗一份咸香鮮味,食極都唔覺膩!即叫即挖嘅巨型焗茄子,極考手工!裡面嘅茄子肉、燈籠椒同埋茄汁,一切就好似心太軟咁湧晒出嚟!賣相漂亮,茄子啲肉厚到可以好似鋸扒咁食,誠意之作!甜品:意式奶凍 / 抹茶雪糕奶凍奶味香濃,又滑又甜美!抹茶雪糕嘅茶味好出,綠茶控必點!

湯品:黑松露雜菌忌廉湯

前菜:櫻花蝦炸雜菜餅 / 照燒汁鮑魚

沙律:蕃茄藜麥羊芝士沙律 / 柚子吞拿魚沙律
羊奶芝士咸淡得宜,石榴同藜麥嘅營養價值同埋口感同樣豐富!

煙吞拿魚遇上清新微酸嘅柚子汁,好開胃!

甜品:意式奶凍 / 抹茶雪糕
奶凍奶味香濃,又滑又甜美!

抹茶雪糕嘅茶味好出,綠茶控必點!
2021-10-02 35 浏览
星期六中午食lunch, 叫左帶子意粉&牛排帶子意粉都ok, 但塊5成牛排好難鋸,食左一半食唔落服務態度良好但張單計75折時計貴左,最後經我地提點都改番👍👍👍
星期六中午食lunch, 叫左帶子意粉&牛排
帶子意粉都ok, 但塊5成牛排好難鋸,食左一半食唔落
2021-09-28 82 浏览
今日約咗朋友打算去銅鑼灣食飯,但係冇book到餐廳,遊下遊下就去左永光中心,見到有間好似新開嘅餐廳,咁就膽粗粗試吓入到去人唔多,得幾枱,環境都幾舒服,有個lighting牆郁下郁下都幾得意坐低左waiter俾左份menu我,話啱啱開張暫時得dinner set, 睇完有d set係2百幾3百蚊,但係有5個course, 有d意外,個前菜仲有得揀鮑魚鵝肝,心諗中伏,不過都埋晒位唯有照order啦,結果我地都只係叫左d平d既set, 叫左個明太子卡邦尼同廣島蠔飯開始黎左個湯,黑松露磨菇湯,好濃味,居然冇溝水,再黎個吞拿魚沙律,個柚子汁幾清新同吞拿魚幾夾,前菜+30蚊要左個鵝肝,咬落口發現係真鵝肝唔係鴨肝,仲要幾脆口幾好食,之後再上個蠔飯,有驚喜,個飯好重蠔味,最後甜品綠茶雪糕,好飽埋單發現仲有個8折,真係咩都抵晒,成個set加埋一都仲未駛300,waiter話8折只會做到10月底,短期內一定會再黎食個貴d既餐試吓
  • 廣島蠔飯
  • 輕煎鵝肝