2022-01-16 415 浏览
🌸銅鑼灣高質西餐🌸MEMOIR🍽適逢政府宣佈禁止晚市堂食,而臨近新年,今天特意相約好友到一間位於銅鑼灣的高質西餐-「MEMOIR」享用一頓滋味高質的午餐❗餐廳寬敞舒適,裝修精美,還有唯美簡約植物擺設,餐廳位處於大廈高層,坐擁廣闊的銅鑼灣市景❗店員殷勤有禮,會不時替客人收拾碗碟❗我們一行2人惠顧了以餐點:1️⃣🌟烤紐西蘭肉眼扒9oz配薯條 $148烤厚切紐西蘭肉眼份量十足,份量足9oz,肉眼扒帶微微焦香,肉質多汁鮮嫩,帶微微焦香,口感完全不會韌,還有香濃牛肉汁及香鹽配搭食用。另外還有炸得黃金香脆的厚切薯條,配搭豐盛而且十分滋味。美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️2️⃣🌟燒鰻魚意大利飯 $128這是一款意日融合菜色,鰻魚味道香濃,魚肉肉質嫩滑,而每一粒意大利飯也充滿日式海鰻燒汁,配搭新穎,味道十分惹味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕️⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕3️⃣🌟南瓜湯 跟餐南瓜湯為是日精選餐湯,南瓜湯香甜幼滑,充滿清新南瓜味,還有配有南瓜籽,十分滋味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️4️⃣🌟沙律 跟餐沙律有清新翠綠蔬菜,配有日式芝蔴沙律醬,味道清新怡人❗美味
🌸銅鑼灣高質西餐🌸MEMOIR🍽

3️⃣🌟南瓜湯 跟餐
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️
南瓜湯
4️⃣🌟沙律 跟餐
沙律有清新翠綠蔬菜,配有日式芝蔴沙律醬,味道清新怡人❗
沙律
5️⃣🌟奶凍 跟餐 +$22
奶凍份量十足,十分大碗,質地香滑,甜度適中,充滿香濃鮮奶味,還有新鮮清甜的藍莓點綴❗️
奶凍
6️⃣🌟是日蛋糕 跟餐 +$22
是日蛋糕為朱古力蛋糕,蛋糕多層次分明,第一層為朱古力慕絲,第二層為朱古力脆脆而第三層是餅底,蛋糕充滿香濃朱古力味,甜味適中,層次分明,蛋糕質感幼滑❗
朱古力蛋糕
7️⃣🌟Matcha Moscow Mule $68
這是以抹茶、伏特加及薑啤特調製成的無酒精雞尾酒,雞尾酒擺盤相當精緻,以精美的翠綠乾花園林杯座呈上,飲品味充滿抺茶味道,甜度適中,味道清新❗
Matcha Moscow Mule
8️⃣🌟Virgin Blueberry Mojito $68
這是以新鮮香甜藍莓、薑汁汽水特調製成的無酒精雞尾酒,飲品呈粉紫色,雞尾酒擺盤相當精緻,以精美紫紅色系的乾花園林杯座呈上,飲品味充滿香甜的藍莓果味,甜度適中,十分滋味❗
Virgin Blueberry Mojito
🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳食物質素高,食材即叫即製,還提供精緻特色飲品,餐廳裝修精緻,打卡一流❗️餐廳鄰近銅鑼灣站,交通方便,絕對是銅鑼灣一帶的滋味高質西餐廳之選!
2022-01-15
  • 精選餐湯
  • 意式奶凍
  • 朱古力蛋糕
2022-01-15 38 浏览
高質系列 – Memoir 💚疫情一波接一波😵‍💫轉眼黎到第5波一班”膠關”獨自去偷歡又要謝絕監管🙄搞到全港市民同各行各業幫佢埋單🤬無晚市,無戲睇,無GYM,幾時先可以完呀😭------------------------------環境: 位於銅鑼灣既樓上餐廳🥳餐廳格局四正,乾淨企理👍🏻衛生良好走型格浪漫風😎餐墊同餐具採用型格黑鋼色座位旁邊有花既裝飾🌹枱面既花造型既香薰門口仲有情人鎖👩🏻‍❤️‍👨🏻好岩情人們黎緊既情人節黎 ------------------------------食物: 餐湯 – 南瓜湯 (跟餐) 🫕口感棉滑,味道清甜😋南瓜味勁香蒜香辣蟹肉意粉 ($118)🍝上枱時蒜香味直衝味蕾🧄真係流哂口水火喉掌握得好好🔥意粉炒到夠哂乾身入味蟹肉粉量夠哂多🦀唔係輕輕得小小做裝飾味道香濃帶點微微既辣🌶️唔食辣既朋友都食到紅酒汁牛尾配牛油薯蓉 ($138) 🐮份量比想像中多😍CP值超哂班牛尾烹煮得非常入味🤤大部分都好軟熟連啲筋位都好淋好好味🥰汁醬都好濃好好味牛油薯蓉好幼滑🥔小編私心推薦必試烤紐西蘭肉眼扒9OZ配薯條 ($148) 🥩份量同樣巨大🤩感覺唔止得9安士咁男仔食都好夠飽😋因為仲
高質系列 – Memoir 💚

疫情一波接一波😵‍💫轉眼黎到第5波
一班”膠關”獨自去偷歡又要謝絕監管🙄
搞到全港市民同各行各業幫佢埋單🤬
無晚市,無戲睇,無GYM,幾時先可以完呀😭
環境: 位於銅鑼灣既樓上餐廳🥳
餐廳格局四正,乾淨企理👍🏻衛生良好
走型格浪漫風😎餐墊同餐具採用型格黑鋼色

座位旁邊有花既裝飾🌹枱面既花造型既香薰
門口仲有情人鎖👩🏻‍❤️‍👨🏻好岩情人們黎緊既情人節黎

食物: 餐湯 – 南瓜湯 (跟餐) 🫕

口感棉滑,味道清甜😋南瓜味勁香

蒜香辣蟹肉意粉 ($118)🍝

牛油薯蓉好幼滑🥔小編私心推薦必試

烤紐西蘭肉眼扒9OZ配薯條 ($148) 🥩

份量同樣巨大🤩感覺唔止得9安士咁
男仔食都好夠飽😋因為仲有即炸新鮮薯條
牛味香濃,口感軟嫰🤗肥瘦均勻,亦無筋位
小編叫5成熟🔥火喉處理得非常好,烤到岩岩好

Chocolate Cake (+$20) 🍰

非常有驚喜🍫朱古力慕思層幼嫰細滑
底層香脆😍整體朱古力味濃而不澀

服務: 由聽電話到帶位到水吧到出餐😵‍💫
基本上只有一名女店員主理💁🏻‍♀️真係要讚
即使一人分身多角咁忙,態度依然良好有禮
介紹餐牌到俾水都會做足👏🏻絕對無偷雞
仲會推廣餐廳依家既抗限聚外賣優惠🥡

環境: 8 /10
食物: 9 /10
服務: 8 /10

地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
人均消費: $ 150 - $ 200
2022-01-15 295 浏览
/𝑀𝑒𝑚𝑜𝑖𝑟🇭🇰/#sa銅鑼灣篇 #sa西式篇 ➖➖➖<角落充滿記憶點嘅西餐廳> ➖➖➖去左食過唔同嘅餐廳呢間都算係我食過最印象深刻嘅一間無論係餐廳menu 環境同語錄 都係一個記憶點佢地嘅menu 設計就好似一本回憶錄咁有相、有手繪畫、字句等 好有心思🥰加上有日光 更柔和👍🏻👍🏻感到放鬆食物種類都頗多 lunch set 價錢合理➖➖➖1️⃣香燒鰻魚意大利飯 $128 鰻魚無骨 算係幾厚切 肥瘦適中💁🏻‍♀️米飯都會食到鰻魚汁嘅甜味😆如果米飯可以乾硬番少少就好~➖➖➖2️⃣烤紐西蘭肉眼扒9oz 配薯條 $148 肉眼都幾大塊厚切 lunch 絕對夠食~揀左七成熟 無血水 肉質較有嚼口 旁邊伴碟嘅薯條都幾粗身厚薯肉🥰Cp 值幾高➖➖➖3️⃣櫻花蝦炸雜菜餅 $78 雜菜口感酥脆可口 唔會太過油膩就好似平時食梗格格脆咁😁➖➖➖4️⃣panna cotta +$22Lunch 加$22 就食到甜品奶凍幾大份 奶味香濃 質感都夠軟滑!➖➖➖5️⃣Cake of the day +$22 🌟當日食嘅係朱古力蛋糕 雖然細件啲但朱古力味唔太甜 夠濃配上果jam 無咁膩🙆🏻‍♀️仲會食到層朱古力脆餅 👍🏻➖
/𝑀𝑒𝑚𝑜𝑖𝑟🇭🇰/
#sa銅鑼灣篇 #sa西式篇
<角落充滿記憶點嘅西餐廳>
去左食過唔同嘅餐廳
呢間都算係我食過最印象深刻嘅一間
無論係餐廳menu 環境同語錄 都係一個記憶點
佢地嘅menu 設計就好似一本回憶錄咁
有相、有手繪畫、字句等 好有心思🥰
加上有日光 更柔和👍🏻👍🏻感到放鬆
食物種類都頗多 lunch set 價錢合理
Daily  soup

1️⃣香燒鰻魚意大利飯 $128
鰻魚無骨 算係幾厚切 肥瘦適中💁🏻‍♀️
米飯都會食到鰻魚汁嘅甜味😆
如果米飯可以乾硬番少少就好~
香燒鰻魚意大利飯

2️⃣烤紐西蘭肉眼扒9oz 配薯條 $148
肉眼都幾大塊厚切 lunch 絕對夠食~
揀左七成熟 無血水 肉質較有嚼口

雜菜口感酥脆可口 唔會太過油膩
就好似平時食梗格格脆咁😁

4️⃣panna cotta +$22
Lunch 加$22 就食到甜品
奶凍幾大份 奶味香濃 質感都夠軟滑!
Panna  cotta

香燒鰻魚意大利飯
烤紐西蘭肉眼扒9oz 配薯條
Panna  cotta
Cake  of  the  day
之前趁住最後一日晚市堂食,就黎試下😜 Memoir 由 Mémoire演變出黎,係回憶錄既意思,尤其喺menu到反映出黎,有D似我地以前整既紀念冊咁,除左列左野食同野飲,仲寫左一啲句子、有啲相同埋插圖,除左有宮崎駿,仲有舊日旅行🧳既點滴同埋老闆既貓🐱,感覺令人好溫暖~ 而最後一頁係空白既,比客人自由發揮~ 整體裝修令人好舒服,有唔同既花花🌸裝飾,燈光暗暗地,有情調同埋浪漫夢幻既感覺🤩 尤其係牆上面寫既嗰句說話💬 “Don’t wander to what’s coming next. Cherish this moment” 係好好既金句,享受喺到食野既呢一刻就好~野食方面都幾高質,有啲fusion既元素幾特別👍🏻P.S. 聽聞生日🎂叫甜品既話,上碟既時候仲會有播住生日歌既迷你鋼琴🎹,仲會有一束乾花💐同埋手繪既生日卡做禮物🎁,感覺幾特別,係個慶祝🎉既好地方~(5 😍 係滿分,🤩係半分)Matcha Moscow Mule 🍵 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)外表好有田園🌳feel🤩 插滿乾花💐真係打卡一流👍🏻無諗過matcha味既野都會酸酸地,感覺幾得意~ 抹茶🍵味幾濃,有少少沙沙地

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

外表好有田園🌳feel🤩 插滿乾花💐真係打卡一流👍🏻無諗過matcha味既野都會酸酸地,感覺幾得意~ 抹茶🍵味幾濃,有少少沙沙地既feel,唔會hea用綠茶🍵黎沖,今次既係cocktail所以無落到vodka同埋ginger beer, 酸味應該黎自青檸汁🍋,唔會太酸之餘又清香啲,理論上應該有埋薑但係唔係好覺有,咁樣反而好啲~ 如果味道上層次可以再多啲就更加好~

Virgin Blueberry Mojito 🫐🍃 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
係好夢幻既紫紅色💜😍 旁邊插滿紫色同粉色既乾花💐 味道有天然既藍莓🫐果香,酸酸甜甜~ 一樣配埋清爽既青檸🍋同埋蘇打水,味道清新~ 另外見到有幾多薄荷葉🍃喺底,但唔會話涼喉到辣,份量岩岩好係令到杯野更加refreshing~

炸櫻花蝦雜菜餅 🔥🌸🦐🥕🫓 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
炸到金黃色,香脆鬆化~ 有啲似天婦羅🍤但係個炸皮無咁厚,今次既好薄所以零舍脆口,蔬菜🥬方面就主要用左紅蘿蔔絲🥕同洋蔥絲🧅,調味料唔會好重手,惹味得黎都食到蔬菜🥬天然既香甜,唔會油膩,令人有一啖接一啖食落去既衝動🤤 宜家櫻花蝦味🌸🦐有啲唔明顯,如果出啲就更加惹味同特別啦😜
炸櫻花蝦雜菜餅

日本廣島蠔燴意大利飯 🇯🇵🦪🇮🇹🥘 - $198 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
好鮮味~ 廣島蠔既份量好多,而且煮後沒縮水真係好surprise🤩 依然係肥美飽滿,蠔味🦪濃郁,半生熟既狀態所以更加入口嫩滑creamy,完全唔會實身,好少可有呢個質素👍🏻 另外仲有卜卜脆既三文魚子🟠,一咬開又就鮮開滿溢,仲有啲菇粒🍄,有啲咬口,整體口感真係幾豐富~ 而意大利飯🇮🇹🥘煮到恰到好處,雖然話正宗既要硬硬地,但好容易會覺得太生會硬左啲,而今次既有咬口之餘唔會爛,另一個意想不到既係好多時cafe既白汁杰到好漏,今次呢個唔會,食到最後既杰度都係啱啱好,加上有埋蠔湯🦪🥣後,啖啖都有蠔🦪既精華,趁熱食鮮味就更加明顯~
日本廣島蠔燴意大利飯

照燒汁焗春雞 🔥🐥 (好味指數:😍😍😍😍)
上枱已經聞到幾香🤩 外皮焗到焦糖色,口感香脆,入口帶啲油香又唔會漏,熟既程度岩岩好,唔好老得濟搞到乾同柴,今次既好易切開,肉質嫩滑,鮮味juicy,香口惹味~ 個照燒汁甜甜地帶有啲果香都唔錯,唔會好似有啲燒汁咁死甜會好漏,今次既有層次啲,不過如果鹹啲就可以令到個雞🐥既香味更加出~ 旁邊仲有啲紅蘿蔔仔🥕、沙律菜🥗同埋車厘茄🍅做配菜~
照燒汁焗春雞

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍🤩
炸櫻花蝦雜菜餅
照燒汁焗春雞
2022-01-13 29 浏览
同朋友去銅鑼灣一間高質fine dining晚餐~ 餐廳裝潢優雅~職員服務也非常貼心~ 餐廳播的歌曲也十分浪漫,令人放鬆又輕鬆~ 不得不提連餐牌也貼著各套電影和一些經典小名句,非常有心思~ 我們點了晚餐Set~First course 要了香煎鵝肝,Second course 要了蟹肉牛油果沙律,main course 要了香煎澳洲150日穀飼肉眼排~ 甜點是Panne Cotta 意式奶凍~套餐還有餐湯,我們還額外點了果汁~ 我選的是波羅汁~ 餐湯是菇類湯餐~ 健康又美味~香煎鵝肝煎得非常香口,入口即溶~配合蘋果溶一起吃平均油膩感~ 令口腔變清新~ 蟹肉牛油果沙律也很香濃滋味~ 清新的蟹肉配上有咬口的牛油果🥑是很特別的配搭香煎澳洲150日穀飼肉眼排想非常香口美味~ 濃濃的牛香配自選5成熟的牛扒是完美的配搭~ 甜點Panne Cotta 意式奶凍真的令我超驚喜!香滑的奶味配合得甜度剛好!口感非常美好~
同朋友去銅鑼灣一間高質fine dining晚餐~
餐廳裝潢優雅~職員服務也非常貼心~
餐廳播的歌曲也十分浪漫,令人放鬆又輕鬆~

不得不提連餐牌也貼著各套電影和一些經典小名句,非常有心思~

餐湯是菇類湯餐~ 健康又美味~

甜點Panne Cotta 意式奶凍真的令我超驚喜!
香滑的奶味配合得甜度剛好!口感非常美好~
2022-01-13 22 浏览
今晚小妹約左朋友拎影相用品, 朋友咁辛苦當然要請佢食飯, 於是就揀左附近嘅樓上西餐試試, 餐廳環境昏暗幾有情調, 旁邊有花花裝飾, 打卡不錯, 餐牌除左寫左有咩食之外, 入面仲畫左同貼左好多貓貓圖同故事, 非常有心思!🌟吉列牛肉薯餅薯餅炸起熱辣辣, 外層酥脆, 牛肉同薯蓉味道不錯🌟輕炸蓮藕片蓮藕片脆卜卜, 沾埋蜜糖芥末醬食好惹味, 佐酒一流🌟日本廣島蠔燴意大利飯一上枱已經聞到陣陣蠔香味, 廣島蠔味道濃郁鮮甜, 口感幾creamy, 意大利飯煙煙韌韌, 軟硬適中, 整體味道不錯🌟照燒汁焗春雞春雞熱辣辣出哂煙, 一切開肉汁滿瀉, 外皮微脆加上搽滿照燒汁, 非常惹味, 雞肉鮮嫩多汁而且幾入味, 非常有驚喜!

🌟吉列牛肉薯餅
薯餅炸起熱辣辣, 外層酥脆, 牛肉同薯蓉味道不錯

🌟輕炸蓮藕片
蓮藕片脆卜卜, 沾埋蜜糖芥末醬食好惹味, 佐酒一流

🌟日本廣島蠔燴意大利飯

🌟照燒汁焗春雞
2022-01-06
2022-01-13 16 浏览
是日是好朋友的生日,特意在OP 找一下那一間餐廳較合適,最後選擇了到這間餐廳慶祝。我們點了一個二人套餐,有湯,沙律,小吃,主菜和甜品,小吃其中一份轉了做鵝肝,鵝肝還配上蘋果蓉一起吃,主菜點了牛扒(七成熟)和日本廣島蠔意大利飯不得不讚,煮牛扒時間做得很好,入口口感非常好。另外意大利飯,也很好吃鮮味十足! 最後上甜品時,因為訂枱時註明了是慶祝生日,餐廳都準備了生日驚喜給我朋友精美的襯托配上蛋糕,還送上小禮物,完全感受到餐廳的心思。

不得不讚,煮牛扒時間做得很好,入口口感非常好
。另外意大利飯,也很好吃
鮮味十足!

精美的襯托配上蛋糕,還送上小禮物,完全感受到餐廳的心思。
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
  • 烤紐西蘭肉眼扒9OZ配薯條
2022-01-12 24 浏览
朋友推介左呢間位於登龍街既西日fusion餐廳,環境佈置相當有心思,柔和燈光加上音樂令人好放鬆。Menu加插左不同經典電影圖片,好鐘意咁有心機既menu☺️今次就揀左Dinner set ($318)黑松露雜菌忌廉湯香濃幼滑,湯中有細碎既菇菌粒,味道以菇菌味為主,黑松露增添不少香氣芝士煙肉焗啡菇啡菇嫩滑多汁,芝士焗得半溶,煙肉夠鹹香,呢幾款食材配搭一定好食😋紅石榴藜麥羊芝士沙律紅石榴酸甜,配藜麥食口感幾有趣,羊芝士濃郁,整體感覺好清新日本廣島蠔燴意大利飯必食,廣島蠔有五大隻,每隻都好肥美鮮甜😍三文魚子亦幾濃鹹鮮味。意大利飯煙韌creamy,忌廉汁濃度啱啱好,飯中有小小洋蔥粒,令飯食落更香甜朱古力蛋糕慕絲好幼滑,配上朱古力脆脆好有層次感
今次就揀左Dinner set ($318)

芝士煙肉焗啡菇

紅石榴藜麥羊芝士沙律
紅石榴酸甜,配藜麥食口感幾有趣,羊芝士濃郁,整體感覺好清新

朱古力蛋糕
慕絲好幼滑,配上朱古力脆脆好有層次感
2022-01-11 73 浏览
想搵個浪漫嘅環境同男朋友慶祝,openrice見到呢度野食幾精緻,而家環境有情調,提早book位黎試試餐牌好有心思,貼上老闆周圍遊歷影嘅相加手寫的字句,串連成一個故事;環境舒適有情調;食物份量不多,但有質素Dinner Set $428🌟黑松露雜菌忌廉湯黑松露味好突出,湯creamy得黎食到雜菌碎粒FIRST COURSE🌟Bacon Cheese Portobell 芝士煙肉焗啡菇 熱辣辣食好香好juicySECOND COURSE 🌟Fresh Crab Meat Avocado Salad蟹肉牛油果沙律新鮮嘅牛油果🥑配上鮮甜蟹肉,可以有助食主菜前清一清口腔MAIN COURSE🌟Slow Cook Confit Duck(Limited Daily)16小時慢煮油封鴨脾(每日限定)擺盤有藝術感,鴨脾外皮唔算好脆,鴨肉口感柔軟細緻,味道調較得岩岩好,蘸上少許果醬,味道更加出DESSERT🌟Panne Cotta意式奶凍奶味香濃,食落似更加幼滑嘅牛奶布甸🌟Pan-seared Scallop Spaghetti in wasabi sauce 日式芥末汁燒帶子意粉 $198帶子燒到兩

Dinner Set $428

🌟黑松露雜菌忌廉湯
黑松露味好突出,湯creamy得黎食到雜菌碎粒

FIRST COURSE
熱辣辣食好香好juicy
芝士煙肉焗啡菇

SECOND COURSE
新鮮嘅牛油果🥑配上鮮甜蟹肉,可以有助食主菜前清一清口腔
蟹肉牛油果沙律

MAIN COURSE
16小時慢煮油封鴨脾(每日限定)

DESSERT
🌟Panne Cotta意式奶凍
奶味香濃,食落似更加幼滑嘅牛奶布甸
意式奶凍

帶子燒到兩面金黃,肉身保持嫩滑,配上日式芥末汁另有一番風味,比起普通白汁少了一分膩
日式芥末汁燒帶子意粉

2021-12-30
蟹肉牛油果沙律
16小時慢煮油封鴨脾(每日限定)
意式奶凍
日式芥末汁燒帶子意粉
2022-01-10 57 浏览
餐廳設計簡約富有格調,多個打卡位置,非常適合朋友/情侶約會的餐廳。Lunch Set:包括餐湯🫕/沙律🥗+主菜+飲品+甜品💰22是日周打蜆肉忌廉餐湯🔸餐湯蜆肉非常足料,口感順滑及濃稠帶點鮮甜。烤紐西蘭肉眼扒9oz配薯條💰148🔸肉眼扒重牛味,脂肪分佈均勻,肉質能保持粉嫩色,食落不會太肥膩,即炸的香草粗薯條好酥脆。燒鰻魚意大利飯💰128🔸鰻魚肥美,大大塊沒有骨,飯帶點鰻魚汁的甜味,非常惹味水牛城雞翼💰88🔸食物上台才知道是單骨雞翼,醬汁酸酸辣辣的,辣度偏向微辣,所以不能吃辣的朋友都可以一試,雞翼即叫即炸,而且不會炸得過乾,非常香口。雞肉嫩滑,每隻雞翼都掛滿醬汁,連配菜都沾滿醬汁,越食越開胃,沒有油膩感,非常適合作為前菜。酥炸軟腳蟹💰78🔸值得一提是軟腳蟹炸粉很薄,外脆內嫩,不重油膩感,一咬落去食到有蟹汁流出來,食落啖啖肉。仲配有三文魚子,帶出鮮味。Cake of the day +💰22🔸朱古力蛋糕🍰上層是朱古力慕絲,第二層是蛋糕及第三層是朱古力脆脆,最後是餅底。朱古力味很濃郁,甜度適中,口感細滑及有層次感。Panna Cotta +💰22🔸意式奶凍🍮看似是很普通的甜品,但出乎意料地奶香

是日周打蜆肉忌廉餐湯
🔸餐湯蜆肉非常足料,口感順滑及濃稠帶點鮮甜。
周打蜆肉忌廉餐湯

烤紐西蘭肉眼扒9oz配薯條💰148

燒鰻魚意大利飯💰128
🔸鰻魚肥美,大大塊沒有骨,飯帶點鰻魚汁的甜味,非常惹味

水牛城雞翼💰88
水牛城雞翼

酥炸軟腳蟹💰78
酥炸軟腳蟹

Cake of the day +💰22
Cake of the day

Panna Cotta +💰22
🔸意式奶凍🍮看似是很普通的甜品,但出乎意料地奶香味濃,冷藏溫度拿捏得很好,口感順滑,甜度適中,配合藍莓🫐/蘋果蓉🍎又是另一種口感,是我食過最好食的奶凍,份量一大杯,非常推薦這個甜品
Panna Cotta

飲品是凍檸檬茶和熱抹茶
🔸沒有檸檬片🍋比你篤,會提供檸檬汁同糖漿比你自己調味。
🔸抹茶味香醇,沒有苦澀的味道。
凍檸檬茶和熱抹茶

‼️現限時推出只要Like餐廳社交平台就會免費贈送薯條一客,大家千奇唔好錯過呀!
薯條

🙂餐廳座位闊落,坐得舒適
🙂食物份量多,性價比高
🙂員工服務質素佳,會詢問客人食物質素或需改善地方
2022-01-08
Panna Cotta
凍檸檬茶和熱抹茶
薯條
2022-01-10 29 浏览
CWB • MEMOIR📍17/F, Circle Tower, 28 Tang Lung Street, Causeway Bay ::::::::::::::::::::::::::::::𝘈 𝘳𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘤𝘪𝘯𝘨 𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘥𝘦𝘢𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘊𝘭𝘢𝘮 𝘊𝘩𝘰𝘸𝘥𝘦𝘳/𝘴𝘢𝘭𝘢𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴. 𝘛𝘩𝘦 𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘕𝘦𝘸 𝘡𝘦𝘢𝘭𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘶𝘮-𝘳𝘢𝘳𝘦 𝘳𝘪𝘣𝘦𝘺𝘦 ($148 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘴) 𝘸𝘢𝘴 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘰𝘤𝘳𝘦 𝘣𝘶𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘳𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰 ($128) 𝘸𝘢𝘴 𝘥𝘰𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘳𝘦𝘢𝘵 𝘪𝘯 𝘷𝘪𝘦𝘸 𝘰𝘧 𝘪𝘵𝘴 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘪𝘯𝘦𝘴𝘴.𝚃𝚑𝚎 𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚗𝚌𝚎 𝚠𝚊𝚜 𝚋𝚎𝚊𝚞𝚝𝚒𝚏𝚞𝚕𝚕𝚢 𝚍𝚎𝚌𝚘𝚛𝚊𝚝𝚎𝚍, 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚊𝚗 𝚞𝚙𝚜𝚒𝚍𝚎 𝚍𝚘𝚠𝚗 𝚕𝚒𝚐𝚑𝚝𝚋𝚘𝚡 𝚝𝚘 𝚙𝚛𝚘𝚝𝚛𝚒𝚊𝚝 𝚝𝚑𝚎 𝚗𝚊𝚖𝚎 𝚘𝚏 𝚝𝚑𝚎 𝚛𝚎𝚜𝚝𝚊𝚞𝚛𝚊𝚗𝚝, 𝚟𝚎𝚛𝚢 𝚎𝚢𝚎-𝚌𝚊𝚝𝚌𝚑𝚢! 𝙸𝚗𝚝𝚎𝚛𝚒𝚘𝚛 𝚠𝚊𝚜 𝚚𝚞𝚒𝚎𝚝 𝚊𝚗𝚍 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚏𝚘𝚛 𝚌𝚑𝚊𝚝𝚝𝚒𝚗𝚐.
CWB • MEMOIR

2022-01-09 174 浏览
疫情關係停左晚市,這日到港島區買東西,順便在這邊吃個午餐。這家位於銅鑼灣美食集中的登龍街的餐廳,裝修和佈置都別具心思,以工業水泥風牆作主,餐廳連餐牌都是别具心思,加入手畫圖案,充滿特色。.Lunch Set:🥗精選餐湯 或 雜菜沙律 (跟餐)是日餐湯係周打蜆湯,入面有蜆、煙肉、薯粒,味道濃郁,口感creamy又好足料;沙律菜好新鮮,配上醬汁,好醒胃。.🍝溫泉蛋卡邦尼意粉 $98意粉煮得剛剛好,軟硬度適中,口感彈牙。加上溫泉蛋,撈勻後每條意粉都沾滿了香濃卡邦尼汁,口感creamy。.🥩烤紐西蘭肉眼扒 9oz 配薯條 $148肉眼扒夠厚身,牛味香濃,而且肉質嫩滑,肥瘦比例剛剛好,色澤紅潤,食落口感十足;而伴碟的粗薯條炸得好香脆,很不錯。.🦐炸櫻花蝦雜菜餅 $78一上枱已經有櫻花蝦香味,雜菜脆餅炸得好香脆,加上櫻花蝦,更惹味。.💕照燒汁鮑魚 $88鮑魚口感彈牙,配上自家照燒醬汁和日本樽魚子,口感層次更豐富。.🍨Pana Cotta (跟餐加$22)意式奶凍奶味香濃,口感幼滑,加上蘋果蓉,味道更有層次。.🍰Cake of the Day (跟餐加$22)朱古力蛋糕細細件,朱古力味香濃,上層口感
Lunch Set:
🥗精選餐湯 或 雜菜沙律 (跟餐)

🍝溫泉蛋卡邦尼意粉 $98

🥩烤紐西蘭肉眼扒 9oz 配薯條 $148

🦐炸櫻花蝦雜菜餅 $78

💕照燒汁鮑魚 $88

🍨Pana Cotta (跟餐加$22)
意式奶凍奶味香濃,口感幼滑,加上蘋果蓉,味道更有層次。

🍰Cake of the Day (跟餐加$22)
朱古力蛋糕細細件,朱古力味香濃,上層口感細滑,下層有脆脆的口感,真係想食多件。

凍奶茶、熱抹茶 (跟餐)
午餐
2022-01-07 13 浏览
銅鑼灣新開既樓上舖🥳座位寬敞坐得舒服👍🏻食物選擇都多好欣賞佢地自製既menu 好有心思💯🌟炸櫻花蝦雜菜餅炸得好酥脆 帶有櫻花蝦香味 食落唔會好油膩👍🏻🌟酥炸軟殼蟹粉漿夠薄食落唔會好厚粉軟殼蟹啖啖肉😋🌟紅酒汁燴牛肋條配薯蓉牛肋條整得好腍 紅酒既酸性同酒香讓肉質更加軟嫩 配埋薯蓉味道更加豐富😋🌟烤紐西蘭肉眼扒配薯條生熟度煎得剛好💯油花豐富味道甘香 口感軟腍👍🏻配埋好脆既薯條🍟😋💯
銅鑼灣新開既樓上舖🥳

生熟度煎得剛好💯
油花豐富味道甘香 口感軟腍👍🏻
配埋好脆既薯條🍟😋💯
2022-01-05 31 浏览
呢間餐廳位於登龍街高層 顏色以和諧嘅灰調為主 燈光柔和昏暗有情調 佈置見心思 連慶祝客人生日嘅生日歌都特別溫柔 最欣賞佢嗰本寫滿字句嘅手繪menu 非常有heart˜”*°•16小時慢煮油封鴨腿(每日限定)$428•°*”˜ 呢個Set Dinner包括:▪️黑松露雜菌忌廉湯蘑菇湯打到好滑身 去晒菇菌一粒粒嘅口感 松露味唔算太強 ▪️芝士煙肉焗啡菇中等size啡菇 口感軟熟juicy 配埋溶左嘅cheese同煙肉碎 好香好惹味▪️紅石榴藜麥羊芝士沙律沙律如其名 非常健康 羊奶芝士唔算騷 易入口▪️ 16小時慢煮油封鴨腿鴨腿賣相吸引啖啖肉 欣賞佢用上醃漬蘿蔔 醃漬牛蒡 仲有紅石榴作為伴碟 夾埋一齊食可以一解鴨腿嘅油膩感 更顯清新▪️朱古力蛋糕蛋糕有驚喜 朱古力質感柔滑綿密 夠rich又唔會太甜 仲有crunchy嘅corn flakes夾心餅層 好味😋˜”*°•蒜香辣蜆肉扁意粉($188)•°*”˜ 蜆肉鮮味柔嫩 有好多蒜片非常重口味 扁意粉al dante 吸滿蒜片香味煮得夠入味

呢個Set Dinner包括:

沙律如其名 非常健康 羊奶芝士唔算騷 易入口

▪️ 16小時慢煮油封鴨腿

▪️朱古力蛋糕

˜”*°•蒜香辣蜆肉扁意粉($188)•°*”˜
難得同男友一齊放假喺銅鑼灣個頭行街街,想休閒慢慢食個Lunch放鬆一下~聽講有間西日餐廳叫「Memoir」,裝修好似幾有情調,所以就去試下~ 餐廳位於登龍街嘅永光中心17樓,時代廣場行過去只需要幾分鐘,位置好方便~去到門口就已經知道無揀錯,餐廳嘅裝修確實精緻有情調,啱晒拍拖拖慢慢食~ 🧡燒焗澳洲茄子($168)第一眼見到已經俾佢吸引住,擺碟好靚! 一入口暖笠笠再帶啲微酸,好醒神好開胃,食落好舒服,愈食會愈想食~絕對推介! 🧡燒鰻魚意大利飯($128)好特別嘅配搭,男友呢個鰻魚控諗都唔諗一見到就決定咗要叫!鰻魚大大塊,入口食得出魚嘅香味~意大利飯個汁加入咗洋蔥同菇類,香氣十足,好濃好入味,食得好滿足! 🧡烤紐西蘭肉眼扒 9oz 配薯條($148)肉眼扒處理得啱啱好,肉汁滿滿,肉味香濃!薯條香脆唔油膩,炸得好出色! 整體黎講,「Memoir」嘅嘢食都好唔錯,佢嘅招牌菜係16小時油封鴨腿,好似都好吸引,有機會再嚟一定會試下!

🧡燒焗澳洲茄子($168)

🧡燒鰻魚意大利飯($128)

🧡烤紐西蘭肉眼扒 9oz 配薯條($148)