2022-05-01 81 浏览
好耐冇係街度食過飯,襯住開返晚市堂食,今次黎到銅鑼灣嘅Memior,內裡裝修浪漫,幾啱情侶一齊黎拍拖👫我地叫咗個Set Dinner for Two,有成5道菜加甜品,價錢都只係五百幾蚊,好滿足🥰🔹First Course: 黑松露雜菌忌廉湯黑松露同菇味好濃郁,而且質感好順滑🔸Second Course: 水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁一粒粒的水牛芝士咬落去有陣淡淡既咸香味,配埋蕃茄同黑醋好開胃🔹Third Course: 吉列牛肉薯餅薯餅炸得又香又脆,內裡薯味十足,不過夾既時候要小心啲,比較易碎🔸Fourth Course: 龍蝦汁蟹肉意大利飯意大利飯上面有兩隻小蟹鉗,肉質鮮美,龍蝦汁極之濃稠,意大利飯軟硬度適中,混埋蟹肉一齊食口感豐富🔹Main Course: 16小時慢煮油封鴨髀慢煮之下肉質幼嫩,而且食落唔肥膩🔸Dessert: 百爵茶奶凍好香既百爵茶味,奶凍質感幼滑

🔹First Course: 黑松露雜菌忌廉湯
黑松露同菇味好濃郁,而且質感好順滑
黑松露雜菌忌廉湯

🔸Second Course: 水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁
水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁

🔹Third Course: 吉列牛肉薯餅
吉列牛肉薯餅

🔸Fourth Course: 龍蝦汁蟹肉意大利飯
龍蝦汁蟹肉意大利飯

🔹Main Course: 16小時慢煮油封鴨髀
慢煮之下肉質幼嫩,而且食落唔肥膩
16小時慢煮油封鴨髀

🔸Dessert: 百爵茶奶凍
好香既百爵茶味,奶凍質感幼滑
百爵茶奶凍
水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁
吉列牛肉薯餅
龍蝦汁蟹肉意大利飯
16小時慢煮油封鴨髀
百爵茶奶凍
2022-04-30 31 浏览
今日同朋友黎左e間,裝修得好靚嘅西餐廳,牆壁用左靚靚嘅花裝飾,都幾有情調🥰牆邊有北極光嘅燈光效果。適合靜靜地傾下計😝餐廳有提供嘅menu係全人手設計😍上面仲貼左唔少即影即有☺️無論小食,主菜,甜品都睇得出好比心機🥰我地揀左以下❤️🌸黑松露雜菌忌廉湯湯嘅味道有香濃嘅黑松露味,又香又滑😍🌸龍蝦汁蟹肉意大利飯意大利飯用龍蝦汁煮熟,飯帶有鮮味嘅龍蝦湯汁😋好香👍🏻配埋蟹肉可以令整個意大利飯嘅味道層次更上一層☺️🌸日式芥末汁燒帶子意粉帶子燒得岩岩好又大粒😋好鮮甜🥰今次係我第一次食到日式嘅芥末汁,味道唔會太辣,但又有少少驚喜。意粉條條都掛到汁🤤

我地揀左以下❤️

🌸黑松露雜菌忌廉湯

湯嘅味道有香濃嘅黑松露味,又香又滑😍

🌸龍蝦汁蟹肉意大利飯

🌸日式芥末汁燒帶子意粉

• 龍蝦汁蟹肉意大利飯
  • 日式芥末汁燒帶子意粉
  • 黑松露雜菌忌廉湯
2022-04-28 41 浏览
早排bookmark咗呢間西日fushion餐廳... 好想試吓佢嘅signature菜式【16小時慢煮法國油封鴨髀】... 趁今日約朋友去銅鑼灣... 一於朝聖吓先!🤪甫踏入餐廳... 環境乾淨整潔... 地方濶落... 燈光柔和! 場內裝修富浪漫格調又盡見心思... 好喜歡牆上一句 ~ "Don't wander to what's coming next, cherish this time" 🙂今日胃口都唔錯... order咗呢幾款既吸睛👀又特別😋嘅菜式👇🦆【16小時慢煮法國油封鴨髀】$318經過咗慢煮16個鐘頭之後... 鴨髀肉質更見嫩滑... 原隻鴨髀... 大大隻... 啖啖肉... 而且啲肉好容易拆出嚟! 配上日式醃漬蘿蔔、醃漬牛蒡、紅石榴粒同醬汁... 中和咗油膩感... 食落更加滋味!🦐 【麻辣虎蝦】$88肉質爽口緊韌... 麻辣得非常過癮!🐚 【照燒汁鮑魚】$88鮑魚彈牙有嚼勁... 上面仲配咗魚籽作點綴... 別有一番風味!🦢 【香煎鵝肝配蘋果泥】$138外脆內嫩嘅鵝肝... 口感細緻綿密... 入口即化! 配上清新嘅蘋果蓉... 平衡咗油膩感!🥕 【炸

🦆【16小時慢煮法國油封鴨髀】$318

🦐 【麻辣虎蝦】$88
肉質爽口緊韌... 麻辣得非常過癮!

🐚 【照燒汁鮑魚】$88

🦢 【香煎鵝肝配蘋果泥】$138

🥕 【炸櫻花蝦雜菜餅】$78
雜菜餅炸得酥脆乾身... 加埋櫻花蝦乾更見香口惹味!

🦀 【龍蝦汁蟹肉意大利飯】$198
Risotto軟硬適中... 咬落煙韌... 龍蝦汁香味濃郁... 最正係每啖飯都食到蟹肉... 非常足料... 一試難忘!

特別一提... 呢度嘅侍應非常有禮貌兼友善... 讚!👍

呢度不論食物質素、環境同服務都非常高質... 值得推介!👏

2022-04-28 30 浏览
朋友極力推介,梗要試吓la!🤪入到餐廳第一個感覺,好舒適、好有格調。 最特別係侍應遞上嘅手繪menu,加插咗充滿愛同温馨嘅字句、snapshot同插畫,好warm、好有心思!💞食物方面,我哋揀咗呢d:💢照燒汁鮑魚 💰8️⃣8️⃣鮑魚有2隻,爽口兼彈牙,上面加埋三文魚籽,口味層次即時提昇!💢16小時慢煮法國油封鴨髀 💰3️⃣1️⃣8️⃣作為Signature菜式,唔試唔得啦!🤪 慢煮過後,鴨髀比一般煮法更加嫩滑,唔會好嚡好硬! 我最鍾意係調配嘅醬汁同鴨肉好夾,好好味!💢龍蝦汁蟹肉意大利飯 💰1️⃣9️⃣8️⃣哇! 超正!! 除咗有2隻蟹鉗,每啖飯都食到蟹肉,而且仲係用咗龍蝦汁去煮㖭,絕對係對得起呢個價錢!💢麻辣虎蝦 💰8️⃣8️⃣對我嚟講,都算辣,但辣得好正,蝦肉索咗d麻辣汁真係好食到飛起!💢炸櫻花蝦雜菜餅 💰7️⃣8️⃣類似天婦羅嘅做法,粉漿調得好完美,炸出嚟唔會好厚炸粉,而且夠乾身,唔會油淋淋,絕對香脆可口!💢香煎鵝肝配蘋果泥 💰1️⃣3️⃣8️⃣最欣賞帶微酸嘅蘋果蓉同鵝肝一齊食,好夾,中和油膩感! 鵝肝好嫩,入口即溶,正! 整體上,呢間餐廳非常唔錯,我會再幫襯!👍😊
朋友極力推介,梗要試吓la!🤪

食物方面,我哋揀咗呢d:

💢照燒汁鮑魚 💰8️⃣8️⃣

💢16小時慢煮法國油封鴨髀 💰3️⃣1️⃣8️⃣
作為Signature菜式,唔試唔得啦!🤪

💢龍蝦汁蟹肉意大利飯 💰1️⃣9️⃣8️⃣

💢麻辣虎蝦 💰8️⃣8️⃣

💢炸櫻花蝦雜菜餅 💰7️⃣8️⃣

💢香煎鵝肝配蘋果泥 💰1️⃣3️⃣8️⃣
最欣賞帶微酸嘅蘋果蓉同鵝肝一齊食,好夾,中和
油膩感! 鵝肝好嫩,入口即溶,正!

整體上,呢間餐廳非常唔錯,我會再幫襯!👍😊
2022-04-27 24 浏览
📣📣驚喜在後頭 📣📣話說自從晚市堂食重啟之後都冇出過街,燈籠街一向都多野食,但係好似Memoir一樣又浪漫又有故事,而食物又高質嘅餐廳真係吾多。晚市二人套餐🍽($558-658),包括餐湯、沙律、小食、兩道主菜以及甜品或茶,睇菜名已經體會到店家從食材到煮法都非常用心。哩度氣氛溫馨浪漫,連餐牌都盡顯店主嘅心思,仿似睇住一個個嘅回憶故事。無論你系同閨蜜朋友,或是熱戀中嘅戀人、甚至另一半撐枱腳,都溫馨滿滿~▶️龍蝦濃湯🦞:每一啖都系濃郁嘅龍蝦味,讓味蕾醒覺,作為打開今晚味覺嘅開始!▶️水牛芝士番茄配薄荷黑醋汁🥗:哩個沙律非常清新,水牛芝士做成一口大小🎲方便食用,再配上酸酸甜甜嘅小番茄,淋上黑醋汁,好醒胃😋!▶️水牛城雞翼🐥:我成日都覺得baffalo wings系雞翼界嘅“熱浪”🔥😂,哩碟雞翼以單骨形式上檯,真心方便,吾洗煩惱食相難睇。雞翼炸香後再混埋茄汁🥫和辣汁🌶,辣中帶有酸甜,而且封存到肉汁,吾會好似平時咁辣到狂飲水,認真出色!▶️日本廣島蠔燴意大利飯🦪:哩碟超推薦!廣島蠔大大粒而且肉質鮮美嫩滑,肥美飽滿,一啖咬落,creamy得嚟一D都吾會鞋口,再配上三文魚籽,粒粒入口爆開,可以煮到哩個質素,
📣📣驚喜在後頭 📣📣

▶️日本廣島蠔燴意大利飯🦪:哩碟超推薦!廣島蠔大大粒而且肉質鮮美嫩滑,肥美飽滿,一啖咬落,creamy得嚟一D都吾會鞋口,再配上三文魚籽,粒粒入口爆開,可以煮到哩個質素,大廚絕對系真功夫👍🏻!再講個意大利飯,索滿蠔汁,熟度剛剛好,系encore之選!

▶️香煎澳洲150日穀飼肉眼排🥩:哩塊肉眼牛味重之餘,脂肪分佈亦均勻,medium rare令整塊扒不會老而且充滿肉汁,點埋個Mustad簡直不要太正!而且伴碟嘅薯菜更睇得出用心,除了成串嘅小番茄🍅,還有薄切煎香嘅脆肉瓜🥒同薯角🥔,令哩個主菜非常豐富!

▶️香煎鵝肝(另+$88):在set menu嘅基礎上可以加,個人認為哩碟在熟度上可以調較下,生d會更好味。

▶️雲呢拿榛子蛋糕🍰,上甜品嘅時候超驚喜!今日系朋友生日🎂,店家應該聼到我哋講生日,甜品送上枱時伴上一個鋼琴音樂盒🎹,首歌仲系happy birthday嚟😍,而且壽星仲可以獲贈由所有工作人員簽名嘅窩心生日卡同精美乾花一束💐,真系驚喜滿分💗!

店員加水💧好勤快,還不時過來詢問餸菜是否岩口味,好貼心💝!哩度超岩同閨蜜或另一半慶祝生日,記得預約時講明慶生,就可以有鋼琴音樂盒伴奏嘅生日蛋糕同埋生日卡同乾花做禮物🎁!真系超超有意義!
2022-04-26 29 浏览
午市唔係好多人,餐廳裝飾幾靚,好多花花,而且都幾闊落,每個員工都勁有禮貌好好服務,呢個真係要一讚!假日都有lunch set, 叫了大蝦明太子忌廉意粉和豬鞍,前菜選擇了沙律,沙律都算幾多同新鮮,飲品方面培茶味道好濃郁,值得試。大蝦明太子忌廉意粉 - 意粉軟硬度適中,咬落有感,每條意粉都掛滿醬汁,好食,而大蝦數量有很多,一碟都有5隻,醬汁又唔會令人食到好滯,係明太子味可以再突出小小,好食。豬鞍 - 配鹽食好好食,豬唔會硬,食落好juicy,好出食。午市黎講性價比算高,而且服務一流,可以回頭~

午市黎講性價比算高,而且服務一流,可以回頭~
2022-04-23
2022-04-19 36 浏览
假日嚟到銅鑼灣覓食,要揀一間比較好嘅餐廳又想食個氣氛價錢最好唔係好貴既,都真係唔算好多選擇,一search OpenRice見到評價唔錯,就決定試試佢啦當日set lunch嘅Menu唔算少選擇,價錢非常合理,人均大概$100到都食到一個set lunch,包左湯/沙律、主菜同埋飲品,當日叫咗明太子大蝦意粉同美國肉眼扒配韓式燒肉汁,另頭盤叫咗蕃茄湯,再加兩款小食,分別係蘋果蓉香煎鵝肝同水牛城雞翼先講兩款小食,水牛城雞翼將每隻雞翼一分為二,食起上黎冇咁論盡,呢個抵讚👏🏻另外醬汁唔算話好辣,但就有陣好惹味嘅BBQ醬,個人幾喜歡另外我最鍾意嘅首推呢度既鵝肝❤️鵝肝脂香感十足又唔腥,配埋清新嘅蘋果蓉真係Perfect match至於兩個set都包左蕃茄湯,蕃茄味好濃仲食到淡淡分茄蓉,入口creamy,大推!兩款主菜都食得出水準,明太子大蝦意粉既明太子醬汁分量慷慨,務求令到每一條意粉都沾滿醬汁,非常好味🤤🤤大蝦爽口彈牙,意粉軟硬度適中,有驚喜另一款main係美國煎肉眼扒,嗌咗五成熟,牛肉口感好嫩,鎖住咗好多肉汁,啖啖牛味,加上韓式BBQ醬,好夾咁嫩滑既牛肉,呢塊牛下次黎要再order ah整體呢間

整體呢間餐廳用餐環境非常舒適,而且服務員友善,食物係高水準之作,百多元食到一個set,CP價真心高👏🏻

進入餐廳, 佈置用上粉嫩顏色, 精緻花牆,充滿夢幻,營造十分浪漫氣氛, 環境相當舒適, 加上特色的手繪餐牌, 老闆花上不少心思, 令人忘不了。忌廉汁明太子大蝦扁意粉配周打蜆 (午餐) $118周打蜆肉餐湯,香甜順滑,充滿奶香, 還食到啖啖豐富的蜆肉,十分美味。 煙煙韌韌的扁意粉, 掛滿鮮味的明太子,加上爽口彈牙的大蝦, 鮮味中增添惹味, 令人食指大動。香煎美國肉眼扒配韓式燒肉汁配雜菜沙律 (午餐) $148色彩繽紛的雜菜沙律, 香甜爽脆, 拌勻酸甜的胡麻醬汁一起享用,口感清新,滋味的開端。大件的美國 肉眼扒, 煎到剛剛好五成熟,深褐色表牛扒,香氣十足, 內裏粉紅的牛肉,入口軟嫩,加上甜甜的韓式燒汁, 令牛肉鮮味提升,愈吃愈滋味。香煎鵝肝配蘋果蓉 (追加) $118鵝肝外皮煎至微微焦脆,香噴噴 , 外脆內軟, 有入口即溶的口感, 鵝肝的油份在口中綻放,伴上蘋果蓉,鹹甜交融, 別有一番滋味。 Earl grey tea panda cotta (追加) $28震騰騰的伯爵茶布丁,香甜滑溜 , 散發著淡淡伯爵茶的幽香, 讓人 心動的甜品。French cake (追加 ) $28Frenc

忌廉汁明太子大蝦扁意粉配周打蜆 (午餐) $118

香煎美國肉眼扒配韓式燒肉汁配雜菜沙律 (午餐) $148

香煎鵝肝配蘋果蓉 (追加) $118

French cake (追加 ) $28
French cake 口感濕潤、扎實, 每口充滿濃郁朱古力甜香, 令人甜絲絲。

橙汁 、奶茶 (餐飲)
橙汁及奶茶, 冰爽怡人。

2022-04-15 53 浏览
銅鑼灣一向都係美食集中地🍽朋友推薦呢間開業冇耐嘅樓上西日fusion餐廳👨🏻‍🍳環境優雅氣氛浪漫💖非常適合朋友chill talk或情侶約會😚♦ Lunch Set ♦🥣Chef Choice Daily Soup當日嘅精選餐湯係蕃茄湯🍅熱焫焫之餘仲散發出濃郁嘅蕃茄香味👏🏻啖啖嘅番茄蓉亦為濃湯增添豐富口感💋飲落鮮甜開胃🎉而且相當creamy😋值得一讚🙆🏻‍♀️🔸Grilled Eel Risotto($128)鰻魚肉質厚實肥美🐟份量十足😎以明火慢烤表面燒至香嫩惹味🔥當中嘅甜醬油令鰻魚嘅味道更為突出✨意大利飯軟硬適中🍚粒粒分明✅配上鰻魚汁份外惹味🎖🔸Grilled New Zealand Ribeye 9oz w/ Fries($148)七成熟嘅厚身肉眼扒外脆內嫩🐄肉汁被外層充分地鎖住⚡️配搭少量香草已帶出牛肉嘅鮮味🥩伴碟係金黃香脆嘅滋味薯條🍟份量仲相當唔錯😼絕對係必選菜式之一🏆🍮Pana Cotta (+$22)擺盤精緻嘅甜品🎀奶凍甜度適中🎊軟滑無比🍨奶香味相當濃厚☄️配上開胃生津嘅蘋果蓉🍎食落甘甜美味👍🏻幸福感滿滿😍🍰Cake of the Day (+$22)當日嘅精選 — 朱古力蛋糕相

♦ Lunch Set ♦
Chef Choice Daily Soup

🥣Chef Choice Daily Soup
Grilled Eel Risotto

🔸Grilled Eel Risotto($128)

Pana Cotta

🍮Pana Cotta (+$22)
Cake of the Day

🍰Cake of the Day (+$22)
當日嘅精選 — 朱古力蛋糕相當有誠意🧡上層係濃郁細滑嘅朱古力慕絲🍫夾層嘅海綿蛋糕軟熟綿密🥳配搭朱古力脆脆✌🏻令層次感進一步昇華🏵底層嘅餅底香酥脆口👄perfect match😽

🔹Virgin Blueberry Mojito ($68)
以新鮮香甜嘅藍莓🫐配上薑汁汽水特製而成嘅Mojito🥃味道清新帶薄荷味🌱細嚐更有藍莓嘅果香😈相當有驚喜🙌🏻

🔹Fizzy Hojicha ($68)
焙茶加雪碧呢個組合非常特別😯飲落清新開胃🍹更有淡淡嘅焙茶香☕️令人一試難忘💓
Chef Choice Daily Soup
Grilled Eel Risotto
Pana Cotta
Cake of the Day
2022-03-04 412 浏览
Memoir = 回憶 (拉丁文),所以之前媽咪生日我哋就嚟食午市。午市套餐有精選餐湯/雜菜沙律、main course同飲品,另外仲可以加$22試埋佢哋嘅甜品,上甜品嘅時候仲有個鋼琴音樂盒播生日歌添🎂🥗餐湯/沙律當日嘅餐湯係蕃茄湯,帶濃郁嘅鮮蕃茄香味,酸酸甜甜好開胃。沙律菜都好新鮮😉🦀蒜香辣蟹肉扁意粉 $118唔算好辣,啖啖都充滿蟹肉,係好足料嘅,反而想講吓個賣相。可能係餐廳要配合極光嘅主題,所以啲碟都係偏向深藍、灰同黑色,但我自己對呢啲色調麻麻哋,雖然睇落好高雅,但個人認為如果餐點/器具色彩豐富啲會更加吸引🤔🐟燒鰻魚意大利飯 $128意大利飯幾正宗,飯粒嘅質地偏硬,但粒粒都充滿咗燒汁嘅鹹香。燒鰻魚雖然唔係好似日本嗰啲咁原條上,但都好啖啖肉、無咩骨👍🏻🐂紅酒汁牛尾配牛油薯蓉 $138牛尾有三大件,肉質鬆軟,每一件都輕易咬一咬就撕開到啲肉。旁邊嘅薯菜都好好食,牛油薯蓉好香滑,甘筍、西蘭花都唔會煮到淋pat pat🤣🍰甜品:pans cotta/ 是日精選蛋糕因為我係OpenRice訂座嘅時候已經寫定媽咪生日,所以當我哋order甜品嘅時候佢已經識自動波喺個朱古力蛋糕度插上生日快樂旗仔,

🥗餐湯/沙律

🦀蒜香辣蟹肉扁意粉 $118

🐟燒鰻魚意大利飯 $128

🐂紅酒汁牛尾配牛油薯蓉 $138

🍰甜品:pans cotta/ 是日精選蛋糕
因為我係OpenRice訂座嘅時候已經寫定媽咪生日,所以當我哋order甜品嘅時候佢已經識自動波喺個朱古力蛋糕度插上生日快樂旗仔,仲有旁邊嘅白色鋼琴其實係音樂盒,音樂盒就播著生日歌😇呢度個朱古力蛋糕同意式奶凍味道其實唔錯,但奶凍個賣相真係可以好睇好多囉🥲
2022-01-12
2022-02-17 37 浏览
在OpenRice 見到永光中心17 樓Memoir 的評價很好,約了好友午餐,一於去嚐試一下。地方明亮清雅,格局寬敞舒適;還有柔和的音樂,已令人喜愛。Set lunch 有湯或沙律,主菜有多款選擇,價錢最貴的美國肉眼都只是$198;我們點了是日例湯Tomato Soup, 雞肉意粉及番茄鮮蝦寬條麵;食物的質素,味道,presentation 絕對是高級餐廳的水準,套餐有咖啡,我們另加甜品朱古力蛋糕;相當滿意,性價比很高。還有他們現在午餐有九折優惠,餐酒買一送一,簡直無可抗拒。侍應Gordon?服務令人欣賞;雖然只有我們一枱客,態度很熱誠並於結帳時送上一張$20 coupon 多謝我們光顧;真的是令人窩心,唔好意思。疫情猖獗下,希望這些高質小店能遨得過去。
疫情猖獗下,希望這些高質小店能遨得過去。
2022-02-17
2022-02-04 43 浏览
Sophisticated place in cwb💫This dainty space has a relaxing ambience with classy interior designs. You can already feel its special vibe when you get out of the elevator as the storefront has a cute love lock area and a poetic book of menu.🥫Tomato soupThe soup was a remarkably impressive appetizer with rich texture and flavor.Angus ribeye beef steak🥩Very soft and tender steak that complemented perfectly with the gravy sauce.Linguini with big prawns🍝The creamy sauce tasted very rich and blended w
Sophisticated place in cwb💫

🥫Tomato soup

Angus ribeye beef steak🥩

Linguini with big prawns🍝
The creamy sauce tasted very rich and blended with the pasta very well.

Panna cotta🍮
The smoothest pudding with very milky flavor that melts instantly.

Chocolate cheesecake🍰
Quite a heavy yet satisfying piece of cake that looked exquisite.
2022-01-31
  • 意式奶凍
  • 烤紐西蘭肉眼扒9OZ配薯條
2022-01-30 462 浏览
一頁頁像紀念冊的回憶錄, 一字字手寫與菲林的溫度. 每一本店主🖊手寫餐牌訴說著不同的故事, 呼應著店名MEMOIR💭 (回憶錄)也賦予著這家中西fusion 菜的獨特之處 是家非常漂亮又有意思的餐廳, 不流於只打卡的層面, 而是有深度、有得著拿到的-食物也十分有心思, 如鮮味的蟹肉🦀以特別的黑蒜🧄和香菇🍄作提味在不額外加醬汁下的aglio e olio 更考功夫, 扁意粉亦能做到al dente的質感肉眼扒油脂不多🥩厚切時要令肉質嫩腍, 點medium rare得來火候掌控也要剛剛好🔥 這個顏色雖紅, 卻沒有多餘的血水或肉腥味, 外層sear得有水準前菜有日式磯燒鮑魚, 比較彈牙有咬口; 上面灑上的三文魚籽作靈魂, 更能提鮮也有像日式天婦羅般用薄粉漿的脆炸蔬菜餅🥕 咬下去發出非常酥脆的聲音Lunch set還有包沙律或湯, 是日的番茄湯用新鮮番茄做的, 帶點開胃的酸味飲品冷熱同價, 有果汁也有抹茶焙茶等較特別之選想不到cake of the day看上去小小的一件, 但layering非常有心思. 四層豐富口感, 分別是牛奶朱古力mousse|白朱古力mousse|朱古力脆餅|海綿蛋糕

也賦予著這家中西fusion 菜的獨特之處

肉眼扒油脂不多🥩

照燒汁鮑魚

炸櫻花蝦雜菜餅

Tomato  soup  &  Salad

飲品冷熱同價, 有果汁也有抹茶焙茶等較特別之選

想不到cake of the day看上去小小的一件, 但layering非常有心思. 四層豐富口感, 分別是牛奶朱古力mousse|白朱古力mousse|朱古力脆餅|海綿蛋糕, 實在very delicate

Cake of the day

最後引一段手寫餐牌中我很喜歡的:
「一個人不能去逃避生活、放棄生活,要鼓起勇氣,堅強、勇敢的去體會生活,學會生活,感謝、分享生活。」
致到外國生活的你💛, 就像以前寫紀念冊般📖留下如淚水重量的文字💧
题外话/补充资料: 店員很親切的回答我們關於餐牌的問題, 還會多拿一本讓我們看看原來本本都有不同. 雖然只得一個樓面店員, 但他不慌不忙, 會顧及四周有需要的客人, 不用舉手, 一個眼神他也知道你需要他走過來, 十分厲害. 鄰桌有客人覺得自己點的牛扒太生, 店員也很好態度地提議換另一款主菜給她, 不是家家都能做到呢.
照燒汁鮑魚
炸櫻花蝦雜菜餅
Tomato  soup  &  Salad
Cake of the day
  • Chocolate Cake
2022-01-29 45 浏览
A very decent & cosy restaurant in Causeway Bay offering good quality western fusion cuisine. 1) 16 hours slow cook confit duck. 16小時慢煮油封鴨髀. This dish is limited, so you may wanna pre-order 😊 . Must try, the meat is very juicy & delicious 👍🏻 . Highlight of the entire meal. 2) Truffle n wild mushroom cream soup 黑松露集菌忌廉湯. Ok, nothing special, average standard. 3) Bacon cheese portobello 芝士煙肉焗啡菇. I enjoyed this appetiser very much, it was baked to perfection. 4) Pomegranate, quinoa n feta cheese sa
4) Pomegranate, quinoa n feta cheese salad紅石榴藜麥羊芝士沙律 . Another great appetiser, seems simple yet it’s very refreshing 👍🏻
5) Grilled Australian 150 days grain feed ribeye steak 香煎澳洲150日穀飼肉眼排. The portion was quite huge for ladies 🤣 . It’s ok but not great, I have eaten better steak than this. Good for sharing …
6) Panna cotta 意式奶凍 & Chocolate brownie. I like the chocolate brownie better. Not too sweet,,just nice 👌🏻
Confit  duck
Bacon cheese portobello
Panna  cotta
Chocolate  brownie
Confit  duck
Bacon cheese portobello
Chocolate  brownie
2022-01-17 66 浏览
♨️Memoir銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓@memoir.causewaybay ❤️見網上評價呢間西餐幾好就去咗食個lunch,不過味道不似預期,本身lunch set已經好少選擇,環境幾好人少少,lunch time好似都係得三台客包埋我哋🤭📌沙律📌蕃茄忌廉湯偏酸📌燒鰻魚意大利飯汁可以少啲,比較水,味道還可以📌蒜香辣蟹肉扁意粉冇辣味,個汁竟然苦苦地,食咗幾啖食唔到落去放棄咗食物:7/10抵食:7.5/10環境:7.5/10。。。#食在銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #causewaybayfood #hkcafe #hkrestaurant #美食日記 #美食分享 #cafehk #hkfood #foodhk #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodieblogger #foodie #foodiehk #foodphotography #foodporn #foodpics #foodblogger #foodstagram #foodielife #food
♨️Memoir
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
@memoir.causewaybay

📌沙律
📌蕃茄忌廉湯
偏酸
📌燒鰻魚意大利飯
汁可以少啲,比較水,味道還可以
📌蒜香辣蟹肉扁意粉
冇辣味,個汁竟然苦苦地,食咗幾啖食唔到落去放棄咗

食物:7/10
抵食:7.5/10
環境:7.5/10

#食在銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #causewaybayfood #hkcafe #hkrestaurant #美食日記 #美食分享 #cafehk #hkfood #foodhk #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodieblogger #foodie #foodiehk #foodphotography #foodporn #foodpics #foodblogger #foodstagram #foodielife #foodblog #foodieblog #相機食先 #香港美食