L'AMOUR

2023-01-16 25 浏览
今日朋友生日,特登入大埔食呢間法式餐廳慶祝佢生日,聽講呢度係由前中環著名酒店嘅行政總廚掌廚,所以我哋對佢嘅食物質素都好有信心,餐廳主打法國菜式餐廳環境好有格調裝修奢華,一入到去最eyecatching 就係一個高到天花板嘅酒櫃,每一層都放滿各式各樣嘅酒又有燈飾點綴。餐廳樓底高,配埋個大型吊燈,同英倫風啡色木牆幾有格調,氣氛令到我有好放鬆嘅感覺。好適合同朋友喺度傾下計食嘢首先點咗兩杯酒,Dream,cocktail望落去都好特別,上枱時有個氣泡最適合打卡,睇住個氣泡爆破慢慢渗出一陣輕煙,人口味道都唔錯,甜甜地好易入口,飲到青蘋果味,唔覺有酒精,好好飲。我地就揀左個經濟級 6 courses set dinner ($688 perperson)。Menu走神秘路線,基本上除左 main course有透露雞、牛、豬嘅選擇外,你係冇可能知道個套餐包含咩野食,皆因全部都係「季節限定」菜式。但有時啲野就偏偏係愈神就愈好奇季節限定法式前菜:蝶豆花木魚清湯 鯛魚刺身蝶豆花木魚清湯好特別,慢慢倒D檸檬汁落去,湯底就會慢慢由紫色變粉紅色,十分有趣新奇,鯛魚刺身浸喺木魚凍湯入面凍湯帶點酸,非常醒胃更能帶

就偏偏係愈神就愈好奇
季節限定法式前菜:蝶豆花木魚清湯 鯛魚刺身

凍湯入面凍湯帶點酸,非常醒胃更能帶出鯛魚嘅鮮味
季節限定法式濃湯餐湯:法式南瓜湯加入橙味 好滑又香甜所以口感比一般南瓜湯豐厚。足料!

季節限定法式多士:金箔特級魚子醬多士
佢地俾魚子醬俾得好大方,仲有啲三文魚子添,多士烘到好脆身,配埋啲魚子食岩岩好,食到啲好鮮甜的味
季節限定輕食:焦糖法國鵝肝撻

鵝肝撻一上枱就巳經聞到好香嘅酥皮味!酥皮蛋撻蛋香味
濃,蛋撻與鵝肝衍生出呢個相當有驚喜嘅組合,蛋上放上法國鵝肝粒粒,再擦上焦糖,入口甜咸交織,味道好討喜!

Main Course -傳統法式鵝肝牛柳

煎到5成熟 口感嫩滑 牛柳充滿肉香,口感柔嫩而有牛
味!
鵝肝大大份,鵝肝表面煎得香脆,內裡唔乾,入口即溶
底下嘅薯蓉好軟滑好味擺盤都好精緻
季節限定甜品:Tiramisu

面頭coco powder 夠乾爽,而表層 Mascarpone cheese
質感軟滑輕盈,而且層次分明,中間亦帶有 espresso 香味。質地濕潤細滑
令外叫左小食同主菜
焦糖法式燉鵝肝
Foie Gras Cream Brulee 208

燒焦糖燉鵝肝,表面焦糖脆口,鵝肝燉蛋好濃以為自己食
緊鵝肝咁。同埋廚師好精心切左玫瑰花鬱形狀焗成麵包花瓣。配埋鵝肝燉蛋一齊食,好好味。
慢煮西班牙黑毛豬較焦糖蘋果|$368

主菜既西班牙黑毛豬鞍好出色 火喉掌握得好好 入口嫩滑

2023-01-15 28 浏览
時令生蠔 大隻,夠新鮮又幾肥美,入口鮮甜又creamy,有海水味,唔錯💜-焦糖法式燉鵝肝 表面嘅焦糖香脆,連埋鹹鮮嘅鵝肝醬,一甜一咸卻意外地夾~由多士砌成嘅玫瑰花睇得又食得,係一個開胃嘅前菜🫶🏻-傳統法式鵝肝牛柳 鵝肝煎得好香脆,充滿油脂;牛柳我哋order咗五成熟,口感軟熟,有牛味-忌廉加拿大海膽扁意粉超級足料嘅意粉🫶🏻用咗鮮甜嘅加拿大海膽,分量十足而且味道濃厚,意粉creamy又彈牙,充滿層次感-Soup of the day 是日餐湯係南瓜湯,好creamy又唔會太heavy~~仲跟塊香草蓉多士可以點湯食-House white
時令生蠔
焦糖法式燉鵝肝
傳統法式鵝肝牛柳
忌廉加拿大海膽扁意粉
Soup of the day
House white
2023-01-14 840 浏览
恨左食fine dining好耐, 今日終於有機會襯住清假入新界食!感覺L'AMOUR係間幾低調隱世嘅法式餐廳,打開門發現內裏佈置好靚呀,有盞大水晶吊燈,氣氛營造得夠典雅😍我地嗌左一份lunch set再加啲A La Carte第一樣必嗌嘅一定係生蠔!!🦪超肥美鮮甜。另一個顏色豐富嘅前菜叫做:波特酒釀葡萄&法式鵝肝凍。 鵝肝凍嘅質地係整到好似cream咁非常creamy,食落去帶咸咸地,非常非常好食同特別~超超足料嘅海鮮忌廉湯,飲到有好多魚肉、菇、紅蘿蔔etc~連個蒜蓉多士都唔馬虎,係超脆架!呢度啲酒好正架,會放乾冰,打卡一流🤩兩杯分別係house white wine and margarita主菜嗌左威靈頓牛同傳統法式鵝肝牛柳😋痴線架兩款都勁好食,牛係完美嘅5成熟,鵝肝煎得好香!!!其實我係第一次食威靈頓牛,終於食到香脆嘅鬆皮然後內裏係juicy嘅靚牛,一秒愛上,絕對係完美配搭😍甜品都做得好出眾🥰有朱古力心太軟,微熱完美嘅流心😍另一款叫做美女與野獸,係用豆蓉整成玫瑰花形,入面係朱古力餡嘅甜品,我地都好鍾意呀,非常有心思精緻嘅甜品!第一次食fine dining就有咁正嘅體驗,食完即
我地嗌左一份lunch set再加啲A La Carte
甜品都做得好出眾🥰有朱古力心太軟,微熱完美嘅流心😍另一款叫做美女與野獸,係用豆蓉整成玫瑰花形,入面係朱古力餡嘅甜品,我地都好鍾意呀,非常有心思精緻嘅甜品!第一次食fine dining就有咁正嘅體驗,食完即刻已經決定下次放假要再入黎嘆😂
2023-01-13
2023-01-13 33 浏览
威靈頓牛柳🐮($438)酥皮包住嗰牛,焗到好香口。上次食過之後,今次嚟點都要再叫多次食。牛柳本身好靚,就算我叫well-done,肉質一樣套餐 ($688 per person)季節限定法式濃湯季節限定法式前菜:鵝肝 mix with 生果季節限定多士:金箔魚子醬西多士🍞季節限定輕食:鵝肝葡撻第一次食餡料嘅葡撻,仲要係鵝肝,作為輕食,真係一個好助攻。主菜:鱸魚🐟魚皮香口,外脆內軟限節限定甜品:Cheese Cake 🧀雖然係set 甜品,一樣交足功課,芝士味又出。Cider🍺 (Magners juicy)($58)San Mig Light🍻 ($48)----------L'amour 地址: 大埔太和路15號太和中心地下38號舖

威靈頓牛柳🐮($438)
酥皮包住嗰牛,焗到好香口。
上次食過之後,今次嚟點都要再叫多次食。
牛柳本身好靚,就算我叫well-done,肉質一樣

套餐 ($688 per person)
季節限定法式濃湯

季節限定法式前菜:鵝肝 mix with 生果

季節限定多士:金箔魚子醬西多士🍞

季節限定輕食:鵝肝葡撻
第一次食餡料嘅葡撻,仲要係鵝肝,作為輕食,真係一個好助攻。

主菜:鱸魚🐟
魚皮香口,外脆內軟

限節限定甜品:Cheese Cake 🧀
雖然係set 甜品,一樣交足功課,芝士味又出。

Cider🍺 (Magners juicy)($58)
San Mig Light🍻 ($48)

----------
L'amour
地址: 大埔太和路15號太和中心地下38號舖

2023-01-13 15 浏览
最近因工作第一次去法國但節日關係附近嘅餐廳同店舖都冇開以為同法國菜無緣啦🥹同朋友講起 佢就介紹咗我黎呢間餐廳原來係由前高級酒店法國餐廳主廚經營.我地揀咗$688嘅dinner set係6-course meal都幾豐富.前菜👅法式鵝肝凍將鵝肝製成mousse 口感滑溜同生果呢個配合好新鮮 好fresh令本來充滿油脂既鵝肝變得不油不膩.餐湯👅忌廉海鮮湯好靚喎 畫左個好靚既花拉花湯口感好creamy 配料除左海鮮仲有洋蔥、紅蘿蔔配蒜蓉多士岩晒😍.👅特級魚子醬多士好精緻 上面有魚子醬、三文魚子 仲有金箔做裝飾有奢華既感覺🤣🤣🤣.👅焦糖法國鵝肝撻焦糖加蛋撻 再加上切成一粒粒既鵝肝原來中西合壁又work喎🤭.主菜👅傳統法式鵝肝牛柳終於黎到戲肉 牛柳叫左medium rare貫徹始終 都係食用花裝飾😍一切開就睇得出功架 不多不少 岩岩好鵝肝煎過 脆脆地 油香極重!.甜品👅Mango cheese cake食西餐又點少得甜品芒果清甜 cheese cake口感偏結實.👅House Red $58食牛當然要配紅酒啦我平時唔係成日飲紅酒 但佢係屬於比較容易入口既
最近因工作第一次去法國
令本來充滿油脂既鵝肝變得不油不膩
餐湯
👅忌廉海鮮湯
好靚喎 畫左個好靚既花拉花
湯口感好creamy 配料除左海鮮仲有洋蔥、紅蘿蔔
配蒜蓉多士岩晒😍
👅特級魚子醬多士
好精緻 上面有魚子醬、三文魚子 仲有金箔做裝飾
有奢華既感覺🤣🤣🤣
👅傳統法式鵝肝牛柳
終於黎到戲肉 牛柳叫左medium rare
貫徹始終 都係食用花裝飾😍
一切開就睇得出功架 不多不少 岩岩好
鵝肝煎過 脆脆地 油香極重!
甜品
食牛當然要配紅酒啦
我平時唔係成日飲紅酒 但佢係屬於比較容易入口既
2023-01-10
2023-01-13 662 浏览
餐廳:L'AMOUR地區:大埔地址:大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖日期:6/1/2023時間:17:30人數:2人 等位: 0min🌟🔥香煎法國鵝肝.A5日本和牛肉眼🔥🌟一上菜就聞到牛香味勁濃😌A5和牛肉眼有返咁上下厚到先至食得到佢嘅油脂香,7成熟嘅和牛嫩到無得輸👍🏻而配合法國鵝肝食真係一個大大享受😎🌟威靈頓牛柳🌟酥皮勁香脆🤩酥皮緊緊依住牛柳,廚師處理得好好👍🏻 而牛柳一樣選擇咗7成熟,就算唔係和牛都一樣好嫩,真心唔錯😋🌟巴馬臣芝士黑松露薯條🌟薯條炸得外脆內軟🤩搭配黑松露醬同芝士,真係好正🤤不知不覺好快就清晒😂🌟忌廉加拿大海膽扁意粉🌟醬汁做得好濃好香,令扁意粉入口更smooth☺️再加上加拿大海膽入口即化真係香滑美味😋Rainbow🌈 藍橙酒、橙酒、椰子酒、菠蘿汁做嘅漸變真係好靚😎飲落味道都好fresh好夾,而且容易入口👍🏻Sexy On Tree🍹Mocktails好香甜,搭配蘋果汁都唔錯,適合唔飲酒精嘅朋友,而且打卡一流🤣
餐廳:L'AMOUR

Sexy On Tree🍹
  • Sexy on Tree
  • 香煎法國鵝肝.A5日本和牛肉眼
2023-01-11 139 浏览
今日去大埔踩單車,就去朋友介紹咗好耐的法國餐廳食晚飯。聽聞係前五星級大廚打造的,所以都有少少期望。果然每個菜的擺盤都好靚,可以不停打卡,而食物味道和質素也不錯。由於唔係好肚餓,又想食多少少唔同款的菜式,就膽粗粗問可唔可以兩個人叫一個套餐再加主餐牌的菜式share食。呢個安排大讚,餐廳係比較隨性。我地叫咗個$1,188的餐,再加一個A5日本和牛魚子醬多士($318)和法式焦糖蘋果酥($98)。法式澳洲龍蝦濃湯 - 香濃的龍蝦味,個湯飲落順口,有粒粒龍蝦肉法國傳統慢煮雞胸沙律香煎鵝肝多士 - 鵝肝外脆內軟,個多士放係煎好的鵝肝下面都唔會油淰淰,保持乾身脆口北海道生蠔 - 大隻同新鮮A5頂級飛驒黃和牛眼 - 生熟度剛剛好,口感好軟綿,充滿油脂感,有入口即溶的感覺黑松露帶子薏米飯 - 呢個擺盤十級靚,帶子好鮮嫩,而充滿黑松露味的飯仲好好食。佢唔係意大利飯,用上薏米,增加口感,大愛。法式紅酒燴梨雪葩 - 梨燴到好林身,味道帶酸酸甜甜。食完好多菜式,飽飽地食呢個一流,非常清新。A5日本和牛魚子醬多士 - 和牛加魚子,一個無得輸的組合。和牛的牛脂香濃,口感軟熟。法式焦糖蘋果酥 - 酥皮好酥脆,有牛油

法式澳洲龍蝦濃湯

香煎鵝肝多士

北海道生蠔 - 大隻同新鮮

A5頂級飛驒黃和牛眼

黑松露帶子薏米飯

A5日本和牛魚子醬多士

法式焦糖蘋果酥 - 酥皮好酥脆,有牛油香。焦糖配蘋果,味道好夾,唔算甜。
法式焦糖蘋果酥

Pink Lady (玫瑰味)和Little Creatures Pale Ale
2023-01-09
法式澳洲龍蝦濃湯
香煎鵝肝多士
A5頂級飛驒黃和牛眼
黑松露帶子薏米飯
法式焦糖蘋果酥
  • 香煎北海道帶子黑松露薏米飯
2023-01-09 33 浏览
友人知我為食又鍾意試新餐廳,今次帶左我去大埔食法國菜☺️法國菜選料廣泛、烹調考究、重視調味、擺盤精緻,難怪食一餐法國菜要成三粒鐘。Set$1188⭐️法式活澳洲龍蝦濃湯湯面拉花,碟邊用紅石榴、可食用花及有色糖漿拌襯,好詩情畫意☺️龍蝦湯飲落鮮甜😍質地濃稠,好香龍蝦鮮味,仲食到一舊舊龍蝦肉,好足料👍🏻⭐️法國傳統慢煮雞胸沙律慢煮雞胸外觀似飯卷,中間包住紅蘿蔔絲🥕食落啖啖肉,配埋黑醋、藜麥、蔬菜一齊食,酸酸地又爽脆,感覺夠Fresh又開胃⭐️香煎鵝肝多士鵝肝煎到外脆內軟,油脂滿溢,味道濃郁芳香🤤配埋烘脆左既多士,又軟又脆雙重享受😍⭐️法國生蠔生蠔大隻又肥美,加埋特製洋蔥茄汁同檸檬汁提味,好鮮甜😍Juicy,新鮮無腥味,連麻麻地生蠔既我都覺得好正👍🏻⭐️ A5頂級飛蟬和牛肉眼和牛入口Juicy,口感柔嫩,醬汁將A5頂級飛蟬和牛肉眼既味道層次瞬間昇華🤤,咸香既醬汁更有提味作用,帶出牛肉既鮮味😋⭐️黑松露帶子薏米飯一上菜就見到大大個貝殻,旁邊有色彩繽紛既蔬果點綴,擺盤非常精緻用心😍入面裝住粒粒飽滿既薏米飯,每粒飯都掛滿醬汁,食落好香黑松露味🤤而且好有咬口,帶子煎到岩岩好,肉質柔軟鮮甜😋⭐️法式紅酒燴梨雪葩賣相好I

Set$1188
⭐️法式活澳洲龍蝦濃湯

⭐️法國傳統慢煮雞胸沙律

⭐️香煎鵝肝多士

⭐️法國生蠔

⭐️ A5頂級飛蟬和牛肉眼

⭐️黑松露帶子薏米飯

⭐️法式紅酒燴梨雪葩
賣相好IGABLE😍酒紅色啤梨挖半空裝住白色雪葩,以紅酒配上鮮豔熱帶水果做裝飾,用埋通花瓷碟盛載更顯優雅別緻☺️紅酒梨食落味道清甜帶微酸,口感同味道都好似日本青梅😳,雪葩就咁食會偏酸,但夾埋梨肉一齊食就可以中和返酸味,係一款味道清新既甜品😋

⭐️黑松露忌廉半熟帶子薏米飯$218
由於散叫,份量比set入面既黑松露帶子薏米飯多,味道一樣,只係擺盤唔同,多左D花花係碟邊🌸

⭐️咖啡
奶同糖分別用細細隻杯仔裝住,好滴骰

⭐️是日甜品 芒果芝士蛋糕
蛋糕都幾大件,味道唔算好甜,質感厚實,酸甜水果可以balance返芝士肥膩既感覺

⭐️威靈頓牛柳$438
未食已經香氣逼人🤤碟上有多款蔬果及三色蔬菜蓉做配菜,用堆壘及平排方式擺盤,令視覺層次更多變化。香脆既酥皮包裹住蘑菇蓉及牛柳,牛柳肉質柔軟粉嫩,牛味相當突出,蘑菇既菌香同牛肉係味蕾上交織,味道香濃馥郁😍吞完有股意猶未盡既咸鮮味,餘韻一直係口腔內迴盪😋無論味道定口感,都控制得非常好👍🏻南瓜蓉、薯蓉、紫薯蓉味道香甜軟糯,蘆筍同甘筍幼嫩爽甜,食得出連配菜選料都好用心☺️

⭐️忌廉加拿大海膽扁意粉$268
大大舊金箔海膽真係好吸引😍,意粉掛滿濃稠既醬汁,食落好香海膽味,鮮甜濃郁,口感creamy😋中間原來仲有好多海膽肉,海膽味難怪咁濃郁🤤加入蘑菇及甘筍粒做配菜令口感更豐富。
2023-01-09 45 浏览
餐廳嘅門面好特別,望唔到入面之餘仲有部琴喺度😳不過badboy唔識彈琴🤭入面樓底好高,座位闊落舒服,裝修好有氣派😃🥩威靈頓牛柳$438係badboy鍾意食嗰種酥皮🤤好香嘅牛油味😋內裡嘅牛柳badboy揀咗3成,牛柳軟腍,牛味重,連酥皮一齊食好有層次感,好好食😄🍝忌廉加拿大海膽扁意粉$268有金箔喺面,海膽好大條,比較重味。忍廉汁好濃郁,扁意粉軟硬適中😋,8 courses set$1188🐓法國傳統慢煮雞胸沙律Badboy平時好怕食雞胸,因為肉質好粗糙,不過呢度嘅慢煮雞胸一d都唔粗糙😃賣相仲好特別,包住紅蘿蔔、菜呀咁,煎開胃🦞法式活澳洲龍蝦濃湯好大個碟,擺盤同拉花都好用心。龍蝦湯好濃郁,啖啖龍蝦嘅鮮味,仲好多龍蝦肉,好足料😋🍞香煎鵝肝多士鵝肝煎得幾香,多士薄脆🦪法國生蠔原本係跟北海道生蠔,不過今次得法國生蠔。生蠔肥美富海水味,幾爽滑又唔會太咸,幾好食😋🐂A5頂級飛驒和牛肉眼Badboy同朋友share食,揀咗5成熟,和牛口感嫩滑,油脂豐富,接近入口即融🤤🍚黑松露帶子薏米飯擺盤精美,原個貝殻上😳大大粒煎香咗嘅帶子同好有口感嘅薏米飯,連帶黑松露嘅香味😋🍐法式紅酒燴梨雪葩Badboy第一次食

🥩威靈頓牛柳$438

🍝忌廉加拿大海膽扁意粉$268

8 courses set$1188

🐓法國傳統慢煮雞胸沙律

🦞法式活澳洲龍蝦濃湯

🍞香煎鵝肝多士
鵝肝煎得幾香,多士薄脆

🦪法國生蠔

🐂A5頂級飛驒和牛肉眼

🍚黑松露帶子薏米飯

🍐法式紅酒燴梨雪葩
Badboy第一次食紅酒燴梨雪葩,紅酒梨清甜帶少少酒香,雪葩好酸,感覺好fresh😆

🍰芒果芝士蛋糕
口感偏濕,唔會好硬,芝士味同平時食開嘅好唔同,食落唔會膩😋

☕️咖啡
唔苦微酸嘅齋啡,奶、糖用玻璃杯裝住好得意,可以按自己喜好加配。

員工服務態度好好,非常有禮。上餐、收拾餐桌亦好合時👍🏻喺度用餐好舒適😃
2023-01-09 39 浏览
見呢間法國菜lunch set好抵,所以就去左食啦🤤 我地除左想食佢lunch set之餘,仲想試下佢地其他野食,所以叫左一個lunch set之後再散叫左啲野食🤭Lunch set $480星期六日都有lunch set架呢度,入面有前菜,餐湯,主菜,甜品同飲品前菜 。碟豆花木魚清湯,鯛魚刺身佢地上菜果陣會跟埋檸檬汁,當倒左啲檸檬汁落去的時候個紫色的湯會變成紅色,好得意😎湯飲落係好清爽的木魚湯,注意的是檸檬汁好大方咁俾我地,建議大家慢慢落,唔好落太多如果唔係會太酸是日餐湯。牛肝野菌忌廉湯個湯好濃郁,飲得出佢地俾左好多牛肝菌入去煲🤩每一啖都會食到啲菇菇口感,鍾意菇菇的朋友一定要叫黎飲下👍主菜。傳統法式鵝肝牛柳一黎到就聞到好香的鵝肝味,切開個鵝肝感覺係好軟身,入口即溶同好綿密😋將牛柳同鵝肝配埋一齊食,牛柳會多左一層口感,油香會重左, 同多左啲creamy的感覺甜品。芒果芝士蛋糕🍰呢個芒果芝士蛋糕好特別,上面係有一層好似芒果咁的啫喱凍,而下層就係原味的芝士蛋糕散叫部份特級魚子醬多士 $228/3pc佢地俾魚子醬俾得好大方,仲有啲三文魚子添😚多士烘到好脆身,配埋啲魚子食岩岩好,食到啲好鮮甜的

Lunch set $480

前菜 。碟豆花木魚清湯,鯛魚刺身

是日餐湯。牛肝野菌忌廉湯

主菜。傳統法式鵝肝牛柳

甜品。芒果芝士蛋糕🍰

散叫部份
特級魚子醬多士 $228/3pc
佢地俾魚子醬俾得好大方,仲有啲三文魚子添😚多士烘到好脆身,配埋啲魚子食岩岩好,食到啲好鮮甜的味😍

時令生蠔🦪$68/1pc
生蠔好香海水味,食落覺得好新鮮,佢地會跟埋檸檬🍋同辣醬俾我地,食落唔會好清爽

波特酒釀葡萄。法式鵝肝凍 $178
鵝肝凍入口即溶,食小小都覺得好香濃,入口細膩爽滑,食到好香油味,食完好有滿足感🤓 而且佢地會跟埋啲水果一齊上,令到佢唔會太膩😋

牛肝菌果仁忌廉扁意粉 $188
意粉面頭有好多果仁,令到個意粉食落啖啖都會有啲果仁碎,好香,鍾意果仁香味的朋友可以一試

Dream $133
野飲好靚,黎到會有一個波波係飲品面,岩晒打卡,而且佢係甜甜地的酒,易入口的

L'AMOUR (大埔)
大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
2023-01-07 28 浏览
襯著節日book番間浪漫優雅既餐廳慶祝🍴放工相約好友來到這間富有法式風味的餐廳,環境舒適又優雅,靜靜享受晚餐,坐下毛點左兩位野飲聊天🥰Cocktail - Puppy Love 好靚又有特色嘅coaktail是餐廳主打,當然點番杯黎打卡影相📸️有三款味道,我就選擇了House red帶甜易入口,幾好飲慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果好林又厚身黑毛豬鞍,好有口感肉質鮮味,配上焦糖蘋果更滋味😋傳統法式鵝肝牛柳香煎鵝肝好美味,都算很厚身又大塊,配搭牛都幾夾,牛柳夠林又入味又很juicy,不錯之選時令海膽刺身多士上面是厚厚既海膽,海膽肥厚又Creamy濃郁帶鮮甜😋放上濃厚既海膽麵包上很好味心太軟外面幾鬆軟,一開朱古力醬流出,個人覺得比較甜但都幾好食😋

Cocktail - Puppy Love

House red
帶甜易入口,幾好飲

慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果
好林又厚身黑毛豬鞍,好有口感肉質鮮味,配上焦糖蘋果更滋味😋

傳統法式鵝肝牛柳

時令海膽刺身多士

心太軟
外面幾鬆軟,一開朱古力醬流出,個人覺得比較甜但都幾好食😋
2023-01-07
2023-01-05 37 浏览
收藏已久 係時候分享一下呢間大埔隱世法國餐廳😌 每次去都會唔小心經過左門口🙈 但正正因為咁唔‘’顯眼‘’ 所以唔會有太多既人係門口望嚟望去 入到去坐都好寧靜舒適👍🏻💜鯛魚刺身木魚湯法式日式crossover 既前菜蝶豆花木魚湯係凍湯黎 飲用前加上檸檬汁仲有今顏色有淡淡既紫色變咗粉紅色 十分吸睛同提鮮 飲落酸酸地 夠哂開胃🤍🐽Prama ham toast 賣相十分精緻 Prama ham吐司加上大大粒既三文魚籽 鹹香香脆之脆仲會有粒粒既三文魚籽提鮮 口感豐富🤤🍳法式鵝肝蛋撻鵝肝既香氣撲鼻🤣 熱辣辣酥脆蛋撻皮包住嫩滑既蛋漿同鵝肝 入口又唔會好膩 食左肥左1磅都值得😂🐮傳統法式鵝肝牛柳🐷慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果主菜依然有水準 第二次黎食都十分有驚喜👍🏻牛柳、豬鞍既火侯控制得剛好 入口軟嫩🤗配菜精緻✨🍎法式蘋果批配雪糕甜品既擺盤都非常有心思 剛剛焗起嘅蘋果批加埋凍冰冰雪糕🤤加分💙

💜鯛魚刺身木魚湯
法式日式crossover 既前菜

🐽Prama ham toast

🍳法式鵝肝蛋撻

🐮傳統法式鵝肝牛柳
🐷慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果
主菜依然有水準 第二次黎食都十分有驚喜👍🏻
牛柳、豬鞍既火侯控制得剛好 入口軟嫩🤗配菜精緻✨

🍎法式蘋果批配雪糕
2023-01-04 76 浏览
老公驚喜安排,到出門我先知去大埔食飯,太和站落車行一陣就到啦餐廳裝修得幾有氣氛,屬於區內少見格局因為有book位,留咗靠牆嘅枱比較闊落,但見到walk-in嚟嘅客人坐中間位置就比較逼,餐廳比想像中細有幾款晚餐,由$688起,見到$1188個set有飛驒牛,我地就二話不說揀咗呢個首先上咗生蠔先~生蠔幾肥美鮮甜,老公唔食蠔,益咗我食曬兩隻啦然後上沙律~擺盤好有心機 每道菜我都同馬騮仔影咗好多相第三樣出場係湯,次序冇跟menu,我覺得冇咩所謂,因為節奏都啱我慢慢食逐樣上湯好濃,同我係marcopolo間法國餐飲過嘅龍蝦湯質素差唔多鵝肝兩客一齊上,可能知我地係兩公婆啦🙊主角壓軸出場~最期待的飛驒牛,同薏米飯一齊上,兩道菜mix埋一齊上,都擺得好靚好和諧,但如果分開上有多碟會更開心呢(師奶心態)飛驒牛幾出色,薏米飯粒粒都好「嘰彈」🐒我胃唔好,有時驚驚地d西洋飯會整到好硬,呢個薏米飯就煙韌得嚟完全冇un胃問題,老少咸宜呢道菜係全餐第一位嚟到甜品,法式紅酒燴梨雪葩,個人覺得呢道甜品比較酸,如果係甜d會更有甜品feel呢度價錢唔平,如果環境再舒適d同食物再豐富d就好啦,但同區實在冇咩呢種檔次嘅餐廳,慶

餐廳裝修得幾有氣氛,屬於區內少見格局

首先上咗生蠔先~
生蠔幾肥美鮮甜,老公唔食蠔,益咗我食曬兩隻啦

然後上沙律~

擺盤好有心機 每道菜我都同馬騮仔影咗好多相

法式活澳洲龍蝦濃湯

鵝肝兩客一齊上,可能知我地係兩公婆啦🙊

A5頂級飛驒和牛肉眼、黑松露帶子薏米飯

飛驒牛幾出色,薏米飯粒粒都好「嘰彈」🐒
呢道菜係全餐第一位

法式紅酒燴梨雪葩

呢度價錢唔平,如果環境再舒適d同食物再豐富d就好啦,但同區實在冇咩呢種檔次嘅餐廳,慶祝節日偶一為之亦不為過👌🐒
法式活澳洲龍蝦濃湯
A5頂級飛驒和牛肉眼、黑松露帶子薏米飯
  • 香煎北海道帶子黑松露薏米飯
Bookmark左呢間實力派法國菜好耐喇😍 餐廳由前中環酒店主廚打理,呢日難得入黎大埔終於試到,果然無令我地失望!餐廳用上矜貴食材,擺盤精緻吸引,就好似欣賞藝術品咁賞心悅目✨L’amour大門都幾有神秘感,磨砂玻璃睇唔到入面環境,有邊個諗到大埔區會隱藏住一間咁正既法國菜?禁門鐘後會有職員開門迎接。餐廳內掛有巨形水晶燈,後面係一個到頂既bar櫃,氣派十足,加上柔和既燈光幾有情調。餐廳有set或a la carte menu,選擇都幾多,價錢合理。由於我地都想揀d餐廳signature黎試,所以就散叫以下菜式:𝐒𝐎𝐔𝐏♢ 🦞𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑩𝒊𝒔𝒒𝒖𝒆 𝑪𝒂𝒑𝒑𝒖𝒄𝒄𝒊𝒏𝒐 $168法式龍蝦湯 ‧ 質地濃稠,蝦味濃郁,仲有幾片帶子,誠意十足!附有牛油蒜香多士,焗得幾香口。𝐀𝐏𝐏𝐄𝐓𝐈𝐙𝐄𝐑♢ 🦀𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑪𝒂𝒌𝒆 $168自家製蟹餅 ‧ 平時出去食都好鍾意叫蟹相關既菜式,因為剝蟹肉好考心機同功夫。呢個蟹餅真材實料,啖啖都係蟹肉既鮮甜味。外層煎得香脆,上面仲加左魚子醬點綴,口感更豐富。𝐒𝐍𝐀𝐂𝐊♢ 🥄𝑪𝒂𝒗𝒊𝒂𝒓 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 $228特級魚子醬多士 ‧ 餐廳用上比利時Cav

𝐒𝐎𝐔𝐏

𝐀𝐏𝐏𝐄𝐓𝐈𝐙𝐄𝐑

♢ 🦀𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑪𝒂𝒌𝒆 $168

𝐒𝐍𝐀𝐂𝐊

♢ 🥄𝑪𝒂𝒗𝒊𝒂𝒓 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 $228
特級魚子醬多士 ‧ 餐廳用上比利時Caviar魚子醬,3件滿滿既魚子醬絕不手軟,仲有幾粒三文魚籽,加埋金箔更顯高貴。多士都有焗過,金黃香脆,簡直perfect match!

♢ 🦆𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒅 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒔𝒕 $258
法國半熟鴨胸 ‧ 頗為經典既法國菜式。鴨胸熟度剛好,顏色粉嫩,肉類嫩滑,點埋橙酒汁更加好味!除左鴨胸仲有3款唔同薯蓉(薯仔﹑紫薯﹑南瓜),口感綿滑。整碟份量都唔少,當佢係一個主菜都得~

𝐌𝐀𝐈𝐍 𝐂𝐎𝐔𝐑𝐒𝐄

♢ 🐖𝑺𝒐𝒖𝒔 𝑽𝒊𝒅𝒆 𝑰𝒃𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑳𝒐𝒊𝒏 𝑹𝒂𝒄𝒌 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑪𝒂𝒓𝒂𝒎𝒆𝒍 𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆 $298
慢煮西班牙黑毛豬鞍 ‧ 餐廳用左伊比利黑毛豬,夠大塊厚身,肉汁夠juicy。雖然豬鞍厚身,但係都可以煮到岩岩好夠熟,又唔會鞋口。蘋果蓉更顯誠意,切埋一片片用焦糖烤過既蘋果,十分香甜,味道同豬鞍好夾。

♢ 🖤𝑺𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑𝒔 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑷𝒆𝒂𝒓𝒍 𝑩𝒂𝒓𝒍𝒆𝒚 $218
黑松露忌廉半熟帶子薏米飯 ‧ 帶子大粒鮮甜,煎得金黃香脆。特別之處在於用左薏米,口感比米飯硬身,不過勝在高營養價值,成個飯既黑松露味道好濃郁,好creamy~

𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓

♢ 🍐𝑺𝒐𝒖𝒔 𝑽𝒊𝒅𝒆 𝑹𝒆𝒅 𝑾𝒊𝒏𝒆 𝑷𝒆𝒂𝒓 𝑮𝒆𝒍𝒂𝒕𝒐 $98
法式紅酒燉梨 ‧ 經典法式甜品,賣相精緻。梨肉香甜得黎又滲滿酒紅香氣,同時品嚐到果香同酒香。Gelato質感比較似雪芭,柚子味道酸酸地幾清新。

𝑫𝑹𝑰𝑵𝑲𝑺

♢ 🍸𝑷𝒊𝒏𝒌 𝑳𝒂𝒅𝒚 $118
餐廳既泡泡mocktail超岩打卡,爆破一刻好有儀式感!泡泡帶有煙燻香味,Pink Lady係荔枝味,味道甜甜地幾好飲。

♢ 🍹𝑺𝒊𝒏𝒈𝒂𝒑𝒐𝒓𝒆 𝑺𝒍𝒊𝒏𝒈 $96
唔係好多地方有得叫Sling,賣相好有南洋風情。檸檬同鳳梨汁味幾出,酸酸甜甜。雖然用烈酒做base,但係份量唔會太多,mix得幾好。

L’AMOUR食材用料高級,擺盤精緻,落足心思,估唔到係大埔有間咁高質既隱世小店😍 人均唔洗1千就食到咁高質既西餐,好適合同朋友黎慶祝或情侶約會✨🫶🏻
  • 魚子醬多士
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍,焦糖蘋果
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果
2022年,你過得容易嗎?手機彈出「當年今日」嘅照片,翻開細看原來一年前嘅12月亦曾經嚟到 L’AMOUR 用膳,剛好一年再踏足,餐廳自然已換上新菜單,冇變嘅,係整個賞心悅目嘅餐飲體驗。大埔比較多嘅係小食同茶記,幾年前難得有主打fine dinning嘅法國餐廳L’AMOUR 落戶,由中環名酒店出身嘅行政總及團隊經營,所以記憶點甚深,數數手指曾三次來訪都係慶祝朋友生日,由嘢食、服務到視覺享受都值得我再三回訪。喺自己嘅小區可以用咁親民嘅價錢就食到一餐精緻高級法國料理,抵讚!‑ ‒ – • 蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身 • 雞肉忌廉湯 • 特級魚子醬多士 • 焦糖法國鵝肝撻 • 香煎法國鵝肝.日本A5和牛肉眼 • 慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果 • 特濃朱古力蛋糕 • Tiramisu • House Wine • Sexy On Tree‑ ‒ – 蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身明顯係一道開胃菜。偏紅色嘅蝶豆花木魚清湯本身清淡無比,內裡係薄片鯛魚刺身,賣相有如一幅河塘美畫。小玻璃瓶內嘅係酸料,可以隨喜好加入,有提鮮作用。雞肉忌廉湯超級足料,每一匙都咬到一塊塊雞肉,仲有蔬菜顆料

‑ ‒ –

• Sexy On Tree

‑ ‒ –
蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身

雞肉忌廉湯
超級足料,每一匙都咬到一塊塊雞肉,仲有蔬菜顆料,整體creamy都幾飽肚。

特級魚子醬多士
又一道賣相精緻無比嘅菜式。烘得香脆嘅麵包舖上矜貴魚子醬,每一口都帶有魚子醬嘅咸香。

焦糖法國鵝肝撻
蛋撻與鵝肝𧗠生出呢個相當有驚喜嘅組合,酥皮蛋撻蛋香味濃,蛋上放上法國鵝肝粒粒,再擦上焦糖,入口甜咸交織,味道好討喜!

香煎法國鵝肝.日本A5和牛肉眼
額外加錢可升級至A5 和牛,四成熟恰到好處,日本和牛脂肪比例高入口牛味香濃,肉質嫩滑相比。配上法國鵝肝吃,風味更佳。

慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果
份量適中,慢煮下豬鞍肉質細嫩,配上焦糖蘋食相當清新。

甜品方面有hommemade嘅特濃朱古力蛋糕同埋Tiramisu,前者朱古力味極濃郁,口感結實。至於Tiramisu就較為輕盈,唔錯。

飲品cocktail 同mocktail都好啱打卡,特別係個波波泡嘅效果,值得叫返杯嚟打打卡!