2023-01-16
今日朋友生日,特登入大埔食呢間法式餐廳慶祝佢生日,聽講呢度係由前中環著名酒店嘅行政總廚掌廚,所以我哋對佢嘅食物質素都好有信心,餐廳主打法國菜式餐廳環境好有格調裝修奢華,一入到去最eyecatching 就係一個高到天花板嘅酒櫃,每一層都放滿各式各樣嘅酒又有燈飾點綴。餐廳樓底高,配埋個大型吊燈,同英倫風啡色木牆幾有格調,氣氛令到我有好放鬆嘅感覺。好適合同朋友喺度傾下計食嘢首先點咗兩杯酒,Dream,cocktail望落去都好特別,上枱時有個氣泡最適合打卡,睇住個氣泡爆破慢慢渗出一陣輕煙,人口味道都唔錯,甜甜地好易入口,飲到青蘋果味,唔覺有酒精,好好飲。我地就揀左個經濟級 6 courses set dinner ($688 perperson)。Menu走神秘路線,基本上除左 main course有透露雞、牛、豬嘅選擇外,你係冇可能知道個套餐包含咩野食,皆因全部都係「季節限定」菜式。但有時啲野就偏偏係愈神就愈好奇季節限定法式前菜:蝶豆花木魚清湯 鯛魚刺身蝶豆花木魚清湯好特別,慢慢倒D檸檬汁落去,湯底就會慢慢由紫色變粉紅色,十分有趣新奇,鯛魚刺身浸喺木魚凍湯入面凍湯帶點酸,非常醒胃更能帶
就偏偏係愈神就愈好奇
季節限定法式前菜:蝶豆花木魚清湯 鯛魚刺身
凍湯入面凍湯帶點酸,非常醒胃更能帶出鯛魚嘅鮮味
季節限定法式濃湯餐湯:法式南瓜湯加入橙味 好滑又香甜所以口感比一般南瓜湯豐厚。足料!
季節限定法式多士:金箔特級魚子醬多士
佢地俾魚子醬俾得好大方,仲有啲三文魚子添,多士烘到好脆身,配埋啲魚子食岩岩好,食到啲好鮮甜的味
季節限定輕食:焦糖法國鵝肝撻
鵝肝撻一上枱就巳經聞到好香嘅酥皮味!酥皮蛋撻蛋香味
濃,蛋撻與鵝肝衍生出呢個相當有驚喜嘅組合,蛋上放上法國鵝肝粒粒,再擦上焦糖,入口甜咸交織,味道好討喜!
Main Course -傳統法式鵝肝牛柳
煎到5成熟 口感嫩滑 牛柳充滿肉香,口感柔嫩而有牛
味!
鵝肝大大份,鵝肝表面煎得香脆,內裡唔乾,入口即溶
底下嘅薯蓉好軟滑好味擺盤都好精緻
季節限定甜品:Tiramisu
面頭coco powder 夠乾爽,而表層 Mascarpone cheese
質感軟滑輕盈,而且層次分明,中間亦帶有 espresso 香味。質地濕潤細滑
令外叫左小食同主菜
焦糖法式燉鵝肝
Foie Gras Cream Brulee 208
燒焦糖燉鵝肝,表面焦糖脆口,鵝肝燉蛋好濃以為自己食
緊鵝肝咁。同埋廚師好精心切左玫瑰花鬱形狀焗成麵包花瓣。配埋鵝肝燉蛋一齊食,好好味。
慢煮西班牙黑毛豬較焦糖蘋果|$368
主菜既西班牙黑毛豬鞍好出色 火喉掌握得好好 入口嫩滑