L'AMOUR

餐廳嘅磨砂趟門充滿神秘感,開門嘅瞬間變成透明~天花掛有水晶吊燈,極顯高級奢華,好啱同朋友食飯慶祝或者情侶約會一開始我地叫咗季節時令生蠔($68pc),肉質飽滿滑溜海水味唔重,比較鮮甜之後係另外幾款前菜:蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身 ($188)味道清甜,加埋檸檬汁落清湯後會變色,好靚好精緻💕波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍 (178)鵝肝凍味道濃郁,口感幼滑~葡萄&其他生果酸酸甜甜,配埋鵝肝凍一齊食幾特別鵝肝多士·焦糖蘋果 ($198)鵝肝香氣四溢,多士口感酥脆~焦糖蘋果爽甜菠菜忌廉濃湯充滿菠菜嘅深綠色,好足料~加上忌廉一齊打,creamy細緻巴馬火腿三文魚籽多士鹹香嘅巴馬火腿卷住大大粒嘅三文魚腩籽配上多士,多重口感同味道完美融合焦糖鵝肝撻($88pc)依個係最鐘意嘅,味道好似葡撻+煎香咗嘅鵝肝,毫無違和感主菜選擇:慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果($298)表面帶點焦香,食落帶油香,好juicy~焦糖蘋果放起豬鞍上一齊食好夾!傳統法式鵝肝牛柳 ($428)牛柳叫咗七成熟,唔會好韌,肉味幾濃!鵝肝煎到金黃色,外脆內軟,入口即化~飲品方面叫咗一杯紅酒($58)同埋lunch set 嘅蘋果汁最後以兩款朱

一開始我地叫咗季節時令生蠔($68pc),肉質飽滿滑溜
海水味唔重,比較鮮甜

之後係另外幾款前菜:
蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身 ($188)
味道清甜,加埋檸檬汁落清湯後會變色,好靚好精緻💕

波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍 (178)

鵝肝多士·焦糖蘋果 ($198)
鵝肝香氣四溢,多士口感酥脆~焦糖蘋果爽甜

菠菜忌廉濃湯
充滿菠菜嘅深綠色,好足料~加上忌廉一齊打,creamy細緻

巴馬火腿三文魚籽多士

焦糖鵝肝撻($88pc)
依個係最鐘意嘅,味道好似葡撻+煎香咗嘅鵝肝,毫無違和感

主菜選擇:
慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果($298)

傳統法式鵝肝牛柳 ($428)

最後以兩款朱古力甜品作結:

比利時朱古力心太軟
外層嘅朱古力蛋糕香脆,輕輕劃一刀半溶嘅朱古力醬流晒出嚟,對甜品控嚟講無懈可擊
Chocolate mousse cake
厚身而且層次分明,口感幼滑,朱古力味又濃又純
午餐
  • 傳統法式鵝肝牛柳
  • 鵝肝撻
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍,焦糖蘋果
2022-12-13 68 浏览
🌟太和浪漫隱世法國菜 🎀 L M 🎀 入到大門已經有一盞閃爍奪目既水晶燈💎💎加上餐廳設計係酒櫃到頂🍾🍸🍹令到成個環境更環境幽雅華麗💖難得黎到浪漫優雅既餐廳,真係連唔飲酒既朋友都話想嗌杯🍹Mocktail襯下個氣氛🥳🥳🍸Cocktail - Puppy Love $138🍹Mocktail - Pink Lady $118兩杯都係帶甜味,後者更帶有芳香的荔枝味,齒頰留香時令海膽刺身多士 $198 3pc上菜當下,見到厚厚既海膽真係垂涎三尺👅海膽肥厚,Creamy濃郁帶鮮甜😋最重要係放上濃厚既海膽塊多士並無變得淋身!依然爽脆👍🏻多士上面亦配搭左金箔,造型精緻😋無論食落去定係賣相,都係非常之豐富,色香味俱全😍自家製蟹餅🦀檸檬忌廉汁 $168魚子粒粒都好飽滿,又均勻,味道鹹中帶甜,食落去鮮味十足✨外皮皮薄,切開啖啖蟹肉🦀真係絕不吝嗇!份量好充足焦糖法國鵝肝撻 $88/pc撻底做得薄而鬆脆,表面焦糖燒得香脆,鵝肝味道濃郁,咬開後發現,連內裡都有小粒鵝肝😍啖啖都係真材實料😋超低溫慢煮東星石斑 $328放左兩匙魚子醬喺面提味😍以慢煮烹調嘅方式保留食材原始嘅味道同肉汁🫶🏻石斑🐟肉質厚實並嫩滑新鮮彈牙,

🍸Cocktail - Puppy Love $138
🍹Mocktail - Pink Lady $118
兩杯都係帶甜味,後者更帶有芳香的荔枝味,齒頰留香

時令海膽刺身多士 $198 3pc
時令海膽刺身多士
自家製蟹餅🦀檸檬忌廉汁 $168
自家製蟹餅🦀檸檬忌廉汁

焦糖法國鵝肝撻 $88/pc
焦糖法國鵝肝撻

超低溫慢煮東星石斑 $328
放左兩匙魚子醬喺面提味😍以慢煮烹調嘅方式保留食材原始嘅味道同肉汁🫶🏻石斑🐟肉質厚實並嫩滑新鮮彈牙,食到最後發現原來內裡帶有蔬菜,但味道偏鹹🥹
超低溫慢煮東星石斑

法式忌廉鵝肝扁意粉 $268
一大件鵝肝,配上忌廉汁意粉🍝味道極之濃郁可口
鵝肝份量足,十分軟滑😍已經放左一陣先食意粉,驚喜撈起時會出煙😋
法式忌廉鵝肝扁意粉

法式焦糖蘋果酥 $98
🍎外面係酥脆可口,內裡焦糖甜味配上蘋果,配合得剛剛好,精緻又美味🫶🏻 就連旁邊的雪糕🍨都係勁香奶味,每一樣都好高分😍仲好考刀功地切出一片片蘋果伴碟😋最後連蘋果都食埋🫢🫢
法式焦糖蘋果酥

2.5小時法國餐💖每碟菜嘅擺盤,好精緻美味,情侶來約會一定好浪漫!每樣菜餚都係廚師煮出嚟嘅藝術品👨‍🍳👩‍🍳🫶🏻

#順帶一提,我認為B出口係近過A出口🫢
時令海膽刺身多士
焦糖法國鵝肝撻
超低溫慢煮東星石斑
法式忌廉鵝肝扁意粉
法式焦糖蘋果酥
  • 自家製蟹餅🦀檸檬忌廉汁
2022-12-10 72 浏览
🍽L'AMOUR (大埔)📍大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖今次我分別叫咗6 COURSE SEASONAL LIMITED DINNER 同 8 COURSE SET DINNER.🌟 6 COURSE SEASONAL LIMITED DINNER 🌟1. SEASONAL LIMITED SOUP- CHOWDER CREAMY SOUP 呢一款周打忌廉湯,材料真係好豐富,有好多切碎咗嘅蔬菜同培根,味道好濃郁,好忌廉。2. SEASONAL LIMITED APPETISERS - BUTTERFLY PEA FLOWER MUYU SOUP佢哋呢一道蝶豆花木魚清湯好特別,由本來淡淡的紫色,加入咗少少檸檬汁,變咗淡淡的紅色。味道酸酸地,加埋刺身鯛魚,真係好開胃。3. SEASONAL LIMITED TOAST - PARMA HAM SALMON ROE TOAST 巴馬火腿好軟稔,油潤而不膩,柔軟既肉質配埋帶有淡淡醬油味嘅三文魚籽放上多士上面,好出色。4. SEASONAL LIMITED SIDES - FOIE GRAS EGG TART 法式鵝肝蛋撻好得意,佢係
🍽L'AMOUR (大埔)
📍大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖

CHOWDER CREAMY SOUP

PARMA HAM SALMON ROE TOAST

法式鵝肝蛋撻好得意,佢係一道咸食,鵝肝唔會太膩,加埋咸咸地又酥脆既蛋撻,真係好特別。
FOIE GRAS EGG TART

5.FOIE GRAS A5 WAGYU BEEF (RARE)
鵝肝配A5和牛,佢哋嘅鵝肝唔太膩,配上油份好香既A5和牛,呢個配搭真係天衣無縫。
FOIE GRAS A5 WAGYU BEEF

6.SEASONAL DESSERT- TIRAMISU
提拉米蘇嘅咖啡味好香,食落去好creamy,用佢來做一個結尾,簡直係大滿足。
TIRAMISU

7.PINEAPPLE JUICE
味道酸酸甜甜,好醒胃。

🌟 8 COURSE SET DINNER🌟

1.LOBSTER BISQUE
佢嘅龍蝦湯好香濃,龍蝦味道好重,上面做咗一個拉花忌廉,好Creamy.
LOBSTER BISQUE

2.SLOW ROASTED CHICKEN BREAST GRE
佢嘅慢煮雞胸卷,中間夾住左切條嘅青瓜同切得好薄嘅紅蘿蔔,底部有藜麥,撈咗少少紅色石榴,感覺好Fresh.

3.FOIE GRAS TOAST
法式鵝肝多士嘅外表被煎到金黃色,食落去外脆內軟,用多士做底,啱啱好唔會膩。

4.JAPANESE OYSTER IN GINGER FOAM
佢呢一隻日本生蠔好新鮮好大隻,食落去爽脆,有少少薑嘅味道,感覺好特別。

5.A5 HIDA TAKAYAMA WAGYU BEEF RIB
佢呢一款A5和牛,好有咬口,食落去都好有牛味。上面嘅嗰一塊薯仔,好似泥爛咗嘅薯仔,再煎香佢,好吸收牛肉嘅味道,超級入味。

6.SCALLOPS PEARL BARLEY WITH BLAC
帶子黑松露忌廉薏米飯,帶子好大隻好新鮮,黑松露味好出,薏米飯食落去好有咬口,食完唔會覺得太滯。
A5 HIDA TAKAYAMA WAGYU BEEF RIB  and SCALLOPS PEARL BARLEY WITH BLAC

7.RED WINE PEAR SORBETTO
佢哋用咗紅酒啤梨作為一個結尾,佢唔單止外表精緻,而且食落去紅酒味都好重,鍾意飲酒嘅朋友,一定會愛上呢一道甜品
RED WINE PEAR SORBETTO

8.SEXY ON TREE
你有杯嘢飲用嚟打卡真係一流,可惜上面個波波好快就爆,如果想同佢影相就可能要快少少。佢杯嘢顏色分層,上面淡淡黃色嘅係蘋果汁,底部紅色嘅係士多啤梨,撈埋一齊咁酸酸甜甜,好消滯。
SEXY ON TREE

環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛🤍🤍3/5 ($2262/2=💰1131)
CHOWDER CREAMY SOUP
  • 鵝肝牛柳
  • Tiramisu
  • Sexy on Tree
2022-12-09 49 浏览
今日同朋友嚟大埔呢間法國餐廳慶祝生日🎂道門好神秘,開門變透明,關門變白色,入到去見到有盞好大好靚嘅水晶燈 💎 裝修好高雅有格調❤️💖Pink Lady / 🌹 Rose- 上嚟嘅時候有個番梘波波好靚,波波爆開嘅時候會有一陣煙,視覺效果一流 🤩- 💖Pink Lady係荔枝味嘅Mocktail, 酸酸甜甜好清新,有梳打起泡- 🌹 Rose係玫瑰酒味嘅Cocktail,淡淡玫瑰酒清香,好易入口💜碟豆花木魚清湯。鯛魚刺身- 賣相好吸引,加咗檸檬汁之後會由紫色變成紅色,效果超靚😍- 鯛魚晶瑩剔透,鯛魚新鮮,配上蝶豆花木魚清湯好清甜🤎鵝肝多士。焦糖蘋果- 擺碟超精緻,鵝肝煎得好香,入口即溶,油香滿滿,香脆多士吸收左鵝肝的油脂好邪惡- 🍎配上焦糖蘋果片,酸酸甜甜,減低鵝肝的油膩感🧡南瓜忌廉湯- 口感濃郁,味道帶南瓜的香甜,中間仲有南瓜粒粒口感- 配上香脆牛油多士好夾🖤三文魚子魚子醬多士- 三文魚子同黑魚子卜卜脆,鹹香鮮味,送酒絕配💛焦糖法國鵝肝撻- 葡撻中間放咗鵝肝,葡撻香甜creamy,鵝肝鹹香油香味濃- 🧈牛油酥皮好酥脆好香牛油味💙法式西鰽鱸。椰菜花蓉。紅腰豆- 鰽鱸煎得幾香,新鮮唔腥,魚肉好鮮

💖Pink Lady / 🌹 Rose

💜碟豆花木魚清湯。鯛魚刺身
- 賣相好吸引,加咗檸檬汁之後會由紫色變成紅色,效果超靚😍
- 鯛魚晶瑩剔透,鯛魚新鮮,配上蝶豆花木魚清湯好清甜

🤎鵝肝多士。焦糖蘋果
- 🍎配上焦糖蘋果片,酸酸甜甜,減低鵝肝的油膩感

🧡南瓜忌廉湯
- 口感濃郁,味道帶南瓜的香甜,中間仲有南瓜粒粒口感
- 配上香脆牛油多士好夾

🖤三文魚子魚子醬多士
- 三文魚子同黑魚子卜卜脆,鹹香鮮味,送酒絕配

💛焦糖法國鵝肝撻
- 🧈牛油酥皮好酥脆好香牛油味

💙法式西鰽鱸。椰菜花蓉。紅腰豆
- 鰽鱸煎得幾香,新鮮唔腥,魚肉好鮮嫩
- 配菜有多款蔬菜,紫薯蓉同薯蓉
- 伴碟有用米漿做嘅金色裝飾好似金箔咁,好睇又食得

🤍黑松露忌廉半熟帶子薏米飯
- 香煎帶子都好鮮味
- 薏米飯加咗好香濃嘅黑松露,另外再加左新鮮黑松露,黑松露超香濃
- 洋薏米飯比普通意大利飯更有口感,煙煙韌韌
- 醬汁均勻包住每一粒飯,入口creamy

🍰特濃朱古力蛋糕
- 🍫朱古力味好香濃又唔會太甜或者太苦
- 蛋糕同忌廉嘅比例非常好

🍐法式紅酒燉梨
- 好傳統嘅法式甜品,啤梨好香甜,帶紅酒香,中間放咗雲呢拿雪糕,整體好清新
2022-12-09 50 浏览
📍L’AMOUR (大埔)早排同朋友傾計 佢話大埔有間出名嘅法國餐廳 幾好食今日就同朋友試吓🤓餐廳大門係霧化玻璃門設計 只要有人禁門鐘職員禁制開門就會變翻透明 好特別~餐廳裝潢都好靚 🫶好岩打卡同情侶約會我哋今次叫左-時令海膽刺身多士海膽橙黃色 加上金箔作點綴 賣相好靚~-法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯龍蝦同帶子都鮮甜~薏米飯幾特別 帶點煙un口感-忌廉加拿大海膽扁意粉好大舊海膽 撈埋一齊食落好creamy好好味 🤤中意食海膽嘅人一定要試下🫣-巴馬臣芝士黑松露薯條痴滿黑松露碎嘅薯條 點埋個黑松露醬好正 份量多又好食🫶-Rose淡淡的玫瑰味 唔會太濃酒精味 唔錯粉紅色滿足曬少女心🤩-Rainbow岩曬打卡 賣相好靚 真係好似彩虹咁🌈甜甜地好易入口~環境靚 樣樣擺盤都好精緻好吸睛😍職員都好有禮貌好好服務 🫶
📍L’AMOUR (大埔)
早排同朋友傾計 佢話大埔有間出名嘅法國餐廳 幾好食
今日就同朋友試吓🤓
餐廳裝潢都好靚 🫶好岩打卡同情侶約會
我哋今次叫左
-時令海膽刺身多士
海膽橙黃色 加上金箔作點綴 賣相好靚~
-法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯
龍蝦同帶子都鮮甜~薏米飯幾特別 帶點煙un口感
-忌廉加拿大海膽扁意粉
-巴馬臣芝士黑松露薯條
痴滿黑松露碎嘅薯條 點埋個黑松露醬好正 份量多又好食🫶
-Rose
淡淡的玫瑰味 唔會太濃酒精味 唔錯
粉紅色滿足曬少女心🤩
-Rainbow
岩曬打卡 賣相好靚 真係好似彩虹咁🌈
甜甜地好易入口~

環境靚 樣樣擺盤都好精緻好吸睛😍
職員都好有禮貌好好服務 🫶
2022-12-07 583 浏览
Secret Fine Dine~ 隱藏喺白色門後面原來係間咁有情調嘅法國餐廳餐廳由前著名酒店法國餐廳主廚所經營水晶吊燈  金光閃閃嘅酒櫃 酒紅色牆 感覺好華麗𝓢𝓮𝓽 𝓛𝓾𝓷𝓬𝓱𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓏𝑒𝓇✨蝶豆花木魚清湯 鯛魚刺身✨紫色嘅木魚湯有食用花裝飾鯛魚刺身浸喺木魚凍湯入面加入檸檬汁後會變成漸變嘅粉紅色更能帶出鯛魚嘅鮮味𝒮𝑜𝓊𝓅✨甘筍湯✨ 加入橙味 好滑又香甜𝑀𝒶𝒾𝓃✨傳統法式鵝肝牛柳✨煎到5成熟 口感嫩滑 牛柳充滿肉香鵝肝表面煎得香脆 入口即溶底下嘅薯蓉好軟滑好味 擺盤都好精緻✨法式香料烤龍蝦尾香煎北海道帶子薏米飯✨龍蝦尾肉質彈牙爽口 帶子鮮味大粒 煎得香口薏米飯口感好特別 粒粒分明又健康碟邊裝飾用上藍色好有海洋feel 襯返海鮮𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘊𝘢𝘬𝘦𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶每道菜擺盤都用上食用花裝飾 好靚好有心思💕
Secret Fine Dine~ 隱藏喺白色門後面

𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶

每道菜擺盤都用上食用花裝飾 好靚好有心思💕
  • 傳統法式鵝肝牛柳
  • 法式香料烤龍蝦尾香煎北海道帶子薏米飯
朋友生日帶佢慶祝😆估唔到大埔有間咁高級既西餐廳🫣餐廳裝修好高級 廚師仲係前文華總廚代理~食物質素好高質!雖然價錢唔平🫣我哋兩個人一共四道菜同兩杯酒🧡環境、食物、服務都好滿意~所以整體睇講非常推薦🥰焦糖的法式燉鵝肝 $208好特別既一道甜品 鵝肝做甜品呢個做法好新鮮🤣但估唔到咁夾咁好食!表面有一層燒到好香甜 薄薄地嘅焦糖面~再配埋好足料既鵝肝蓉 口感好特別 甜中帶咸既配搭非常好食😆三文魚子泡沫生蠔 $398 (六件)未試過呢款生蠔 聽個名覺得特別所以try try!生蠔🦪非常肥美creamy🥳每隻都大大粒 泡沫令到生蠔既口感再升左再加埋粒粒三文魚子整個感覺好清甜滑口😋忌廉加拿大海膽扁意粉 $268海膽份量多☺️好鮮甜🧡麵既感口剛剛好 汁亦好creamy😆傳統法式鵝肝牛柳 $428又有鵝肝又有牛柳😆好吸引!牛柳叫左三成熟 好厚實 肉質略紅 十分嫩滑~個鵝肝同甜品一樣咁高質🇫🇷法國🇫🇷菜擺盤都好講究😆而且好岩同朋友坐底吹下水~每食完一碟waiter就會留意到上下道菜服務態度好好 推薦👍🏻
朋友生日帶佢慶祝😆
估唔到大埔有間咁高級既西餐廳🫣
餐廳裝修好高級 廚師仲係前文華總廚代理~
食物質素好高質!雖然價錢唔平🫣
我哋兩個人一共四道菜同兩杯酒🧡
環境、食物、服務都好滿意~
所以整體睇講非常推薦🥰

焦糖的法式燉鵝肝 $208
好特別既一道甜品
鵝肝做甜品呢個做法好新鮮🤣
但估唔到咁夾咁好食!
表面有一層燒到好香甜 薄薄地嘅焦糖面~
再配埋好足料既鵝肝蓉
口感好特別 甜中帶咸既配搭非常好食😆

三文魚子泡沫生蠔 $398 (六件)
未試過呢款生蠔 聽個名覺得特別所以try try!
生蠔🦪非常肥美creamy🥳
每隻都大大粒 泡沫令到生蠔既口感再升左
再加埋粒粒三文魚子
整個感覺好清甜滑口😋

忌廉加拿大海膽扁意粉 $268
海膽份量多☺️好鮮甜🧡
麵既感口剛剛好 汁亦好creamy😆

傳統法式鵝肝牛柳 $428
又有鵝肝又有牛柳😆好吸引!
牛柳叫左三成熟 好厚實 肉質略紅 十分嫩滑~
個鵝肝同甜品一樣咁高質🇫🇷
法國🇫🇷菜擺盤都好講究😆
而且好岩同朋友坐底吹下水~
每食完一碟waiter就會留意到上下道菜
服務態度好好 推薦👍🏻

2022-12-04 46 浏览
-L'AMOUR🍽-Seasonal Set $688/Person1️⃣ Soup 是日南瓜湯南瓜湯勁鮮甜仲有d南瓜蓉口感仲配埋塊脆脆蒜蓉牛油法包🥖😋2️⃣ Appetizer 波特酒釀葡萄配法式鵝肝凍第一次食鵝肝凍原來好似Cream咁軟綿綿而且個味道同煎鵝肝係唔同😆雖然食落係有少少膩但配反個葡萄食又好fresh😉3️⃣Seasonal Toast 魚子醬多士多士配上魚子醬再加Cream cheese口感好特別😍Cream cheese中又咬到一粒粒魚子同咸咸地既魚子醬好夾😋4️⃣Seasonal Limited Side 鵝肝撻呢個法式鵝肝撻真係好驚喜🥹本身蛋撻係甜甜地而鵝肝煎完後個陣香油味咁咸咸地😋5️⃣Main Course 威靈頓牛柳呢個不得了個牛柳好林配埋出面烤到脆脆既酥皮勁夾😋中間仲有用蘑菇造既醬汁勁好味👍6️⃣Dessert 紅酒燉梨呢個必食👍啤梨雖然俾紅酒浸過但唔會蓋過左啤梨個甜味而兩種味撈埋又好特別呢個甜品超法式😋7️⃣1664 Beer1664配威靈頓牛柳好夾因為個陣淡淡既啤酒味唔會遮左牛味😋-Set Lunch $488/Person1️⃣Appetizer 蝶豆花木魚清湯 配鯛魚刺身Fine
L'AMOUR🍽

7️⃣1664 Beer
1664配威靈頓牛柳好夾因為個陣淡淡既啤酒味唔會遮左牛味😋
Set Lunch $488/Person
1️⃣Appetizer 蝶豆花木魚清湯 配鯛魚刺身
Fine Dining就係個賣相係超吸引未食都已經嘩嘩聲😂蝶豆花湯本身係紫色當你加檸檬汁落去就會變粉紅色勁靚😍鯛魚刺身加埋呢個湯汁比起沾豉油又有另一個風味😌

2️⃣Soup 是日南瓜湯
3️⃣Main Course 法式西鰽爐
呢個魚不得了🥹佢係超嫩滑而肉質又有彈性😋調味亦岩岩好唔好搶左魚既鮮甜味👍值得一讚就係拌碟既椰菜花蓉好有驚喜🥹

4️⃣Dessert Chocolate Mousse Cake
朱古力蛋糕係偏黑朱古力味所以唔會話好味咁但前段已經食得太飽所以到甜品好快就覺得膩🤣

5️⃣Drink
Set Lunch都有得揀Wine小編比較鐘意飲White wine而呢杯餐酒都唔錯唔會太濃同個魚好夾😉
🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
#foodieluveat
#foodieluveat_hk
#foodieluveat_大埔
#foodieluveat_法國菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #法國菜 #Finedining #五道菜 #bar #barrestaurant
2022-11-26
2022-12-03 66 浏览
餐廳門面是一扇磨砂玻璃趟門,只有打開門時會變透明,營造出高級神秘感✨ 內部裝潢呈優雅歐式風,以紅黑色為主調,正上方懸掛大水晶吊燈,到處都是打卡位😍 環境幽靜舒適,燈光昏暗 瀰漫著浪漫氛圍,適合情侶約會或朋友聚會🥂 食物方面 菜式創新 選擇豐富,質素高有驚喜,擺盤精緻 賞心悅目🥰 價格中至高,店員服務態度很好,絕對值得一試👍🏻 平日晚市時段滿座,好受歡迎☺️ 晚市二人消費:$1,577 🫧連加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖 🍽️季節限定套餐 Six Course Seasonal Limited ($688/ppl)✨前菜 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 🍇波特酒釀萄萄 配法式鵝肝凍 Foie Gras & Grape with Port Wine特別菜式,鵝肝凍口感幼滑,味道濃郁,配搭脆餅食用😋 再配上酸甜的剝皮提子及生果,十分開胃濃湯 𝑺𝒐𝒖𝒑🍄牛肝野菌忌廉湯 Boletus Mushroom Soup熱騰騰,味道出色,滿滿的磨菇粒 十分足料,啖啖滋味😚 配上香脆可口的蒜蓉包多士 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕🍞特級魚子醬多士 Cavior Toast擺盤十分精緻😍 魚子醬及三文魚籽鮮味十足,

晚市二人消費:$1,577 🫧連加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

前菜 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓

濃湯 𝑺𝒐𝒖𝒑

多士 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕
🍞特級魚子醬多士 Cavior Toast
擺盤十分精緻😍 魚子醬及三文魚籽鮮味十足,配上香脆多士 口感味道一流👍🏻 以金箔作點綴💫

輕食 𝑺𝒊𝒅𝒆𝒔
🥧焦糖法國鵝肝撻 Caramel Foie Gras Tart
有驚喜!新鮮出爐 香氣撲鼻🔥🤤🤤 撻皮酥脆 蛋味香甜,與鵝肝的配搭好出色,口感味道一流

主菜 𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆
🥩傳統法式鵝肝牛柳 Tournedos Rossini
賣相十分精緻吸引,五成熟牛柳剛剛好,牛肉味香濃,配上香煎鵝肝口感綿滑,入口即化

🍖慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果 Sous Vide Iberico Pork Loin Rack with Caramel Apple
推薦!黑毛豬鞍好厚身 份量十足,肉質非常軟嫩,鎖住肉汁🤤 配搭爽口焦糖蘋果片,令口感味道昇華

甜品 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
🍫比利時朱古力心太軟 Belgian Chocolate Fondant
熱騰騰的心太軟,正常水準,好味😚

🍫朱古力慕絲 Chocolate Mousse
口感細滑,朱古力味十分濃郁

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🍸House White (Santa Carolina Premio) ($58/glass)✨
2022-12-03 72 浏览
🥢 Hong Kong|大埔 Tai Po|L'amour前文華東方酒店主廚主理的法國菜 🍸• 酒釀葡萄鵝肝凍清甜多汁葡萄配上鵝肝慕絲,口感細膩滑潤• 法國傳統慢煮雞胸沙律• 法式活龍蝦濃湯配蒜蓉包採用活龍蝦熬製 蝦殼與蝦膏令龍蝦湯鮮味濃郁 配牛油蒜香多士• 法式忌廉海鮮湯質感濃稠 蔬菜的清甜和忌廉的香滑 有粟米粒、蘿蔔粒、洋蔥和蜆肉等 • 北海道生蠔• 魚子醬三文魚籽多士𝐂𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫魚子醬加上晶瑩飽滿的三文魚籽 滿滿鹹香味• 法式鵝肝多士鵝肝味道綿滑甘香 多士酥脆可口• 焦糖鵝肝撻綿密香口嘅鵝肝 酥脆的撻皮 表面有輕微烤過的焦糖 加上豐厚的蛋漿 屠次感十足• 香煎鱸魚鱸魚皮香酥口感 肉質細緻鮮甜 能品嚐到魚本身的鮮炸薯波配生椒肉泥 帶點點辣的味道 • A5頂級飛蟬和牛肉眼飛驒和牛肉味更為濃郁 肉質軟嫩多汁滿滿牛脂香味 完美的五成熟香煎帶子鮮甜 南瓜紫薯泥為配菜 擺盤精美• 法式紅酒燴白梨配柚子雪芭酒紅色的白梨 肉厚多汁 美觀精緻 所有香氣都滲入梨肉之中 帶點一絲絲的葡萄香甜• Tiramisu帶有濃郁咖啡酒香 質地濕潤細滑
🥢 Hong Kong|大埔 Tai Po|L'amour

前文華東方酒店主廚主理的法國菜 🍸

• 酒釀葡萄鵝肝凍
清甜多汁葡萄配上鵝肝慕絲,口感細膩滑潤

酒釀葡萄鵝肝凍

帶有濃郁咖啡酒香 質地濕潤細滑
Tiramisu
法式鵝肝多士
2022-12-03 64 浏览
去食浪漫嘅法國餐唔一定要同男朋友嘅 今日就帶媽咪 來試下一個正宗嘅法國菜 呢間餐廳有前文華總廚代理 有番咁上下質素 但價錢都冇酒店嗰啲咁貴 環境好優美 特別係鍾意呢盞 大嘅水晶燈 同埋 高度去頂樓嘅酒櫃 好高雅先叫咗個頭盤 鵝肝配多士肉桂 有兩塊大家唔使爭 鵝肝嘅油脂好重 而且煎到外脆內軟 如果肉桂 都有燒焦咗嘅焦糖喺面 超級配搭個鵝肝跟住呢到 時令生蠔 呢一轉係法國生蠔 六隻嘅size都好平均 不過今次嘅海水味唔算好濃 但係肉質都好嫩滑脹卜卜 反而最驚喜係呢一個 黑松露芝士薯條 價錢唔貴 但係有超多黑松露稅再加埋個黑松露芝士醬真係食唔停口加拿大海膽芝士扁意粉 你未煮食就不過不失 略嫌個意粉口感有啲硬 但係個海膽係好鮮甜仲有西班牙慢煮豬鞍 都做得唔錯 雖然肉質係好厚但係做到好嫩 甜品就係經典嘅tiramisu 好有酒香同埋咖啡味cream都做得好好整體啲相唔錯配埋一杯紅酒同一杯白酒呢一晚簡直係完美

仲有西班牙慢煮豬鞍 都做得唔錯 雖然肉質係好厚但係做到好嫩

配埋一杯紅酒同一杯白酒呢一晚簡直係完美

大埔有一間超隱蔽西餐廳,網上評價都唔少~唔講唔知,原來呢度嘅餐廳大廚係來自文華東方酒店。呢度嘅玻璃門都幾得意,當關上玻璃門嘅時候,望出出邊係朦朧一片,為食客提供私隱度。裝修都好有心思同埋有格調,水晶燈、巨型酒櫃,也有種浪漫的感覺⋯🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃 是日餐湯:蘑菇忌廉湯食嘢之前,梗係要飲碗湯打開胃口,份量適中,蘑菇打成碎碎,加入蘑菇湯,蘑菇碎碎分量不少,亦不會打得太稀爛,務求令食客食到蘑菇粒粒口感,值得俾個like🍃 法式鵝肝凍前菜先來一道鵝肝凍,選用日本葡萄,再加埋適用花,賣相好靚,再加上鵝肝慕絲,口感都幾細滑。🍃 蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身 是一個藝術品!以法式的擺盆方法,呈現精緻的視覺效果,鯛魚刺身好滑溜,用料新鮮。原先嘅湯汁係紫色嘅,用蝶豆花條配而成!倒入檸檬汁之後,漸變成紫紫紅紅嘅夢幻顏色,好有藝感🍃傳統法式鵝肝牛柳牛柳五成熟,不會太韌,口感都唔錯!不過好近喜歡鵝肝!煎香後逼出油脂,口感細緻緊密,入口即化,香氣四溢!🍃 忌廉加拿大海膽意粉尤其鍾意個忌廉意粉,每一條都裹上濃厚忌廉汁,口感creamy!份量適中!🍃 美女與野獸想不到餐廳為餐飲加上了童話嘅元素-以美女與野獸為

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍃 是日餐湯:蘑菇忌廉湯

🍃 法式鵝肝凍

🍃 蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身

🍃傳統法式鵝肝牛柳

🍃 忌廉加拿大海膽意粉

🍃 美女與野獸
想不到餐廳為餐飲加上了童話嘅元素-以美女與野獸為甜品的名稱。玫瑰花形的蛋糕豆蓉製作而成,旁邊更有由大廚繪畫嘅玫瑰花,夢幻且美觀

🍃 朱古力心太軟蛋糕
心太軟不愧是我心水甜品!再加朱古力味雪糕,好啱我呢個朱古力控!濃濃、暖暖的朱古力流心,不太甜,啱我口味!

🍃 Sexy On Tree
人氣打卡飲品! 呃like一定要嗌
飲品上有又圓又大的泡泡,
好快就會自行爆破,
爆破後有煙霧效果~

味道就甜甜地,都幾特別!
2022-12-01 52 浏览
之前上網見到有人講話有一間好出名嘅隱世法國高級餐廳喺太和,今次就專登去打個卡先,一去到餐廳嘅門口以為佢今日冇開門原來係霧化玻璃門設計好彩我有預訂,如果唔係以為自己摸門釘🤪一按門鐘之後店員就撳掣解除霧化即刻見到入面,好似我密室咁好有feel好有神秘感,一入到去就畀佢一盞超靚高級巨型水晶吊燈吸引住再加埋勁靚嘅金光閃閃的巨型酒櫃背景裝修奢華,樓底好高咩都靚過人坐亦坐得好舒服😍周圍都係打卡位,未食已經加晒分喇💯法國餐廳除咗隻碟大之外餐牌亦都係好大🤭食物及酒類選擇都係好多,一黎到當然要叫隻季節是令生蠔打打底先🤤大大隻好新鮮。蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身,倒左汁落去會由紫色變做粉紅色幾特別,鯛魚刺身新鮮味道比較清甜。巴馬臣芝士黑松露薯條,依個係我見過最多份量既薯條超抵食,而且好好味多到係由頭食到尾佢都仲有🤭自家製蟹餅檸檬忌廉汁,蟹餅上面再加埋魚子醬同埋下面嘅忌廉依個組合令到口感更升華👍蒜片辣椒蟹肉扁意粉,雖然佢叫辣椒都係接受到既小辣而且非常香口扁意粉掛汁岩岩好上面亦有魚子醬襯托。黑松露忌廉半熟帶子薏米飯,一黎到已經聞到好香既松露味原來係大量既黑松露加埋隻大大隻既半熟帶子同粒粒分明爽滑既薏米飯🤤最後仲有
法國餐廳除咗隻碟大之外餐牌亦都係好大🤭食物及酒類選擇都係好多,一黎到當然要叫隻季節是令生蠔打打底先🤤大大隻好新鮮。蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身,倒左汁落去會由紫色變做粉紅色幾特別,鯛魚刺身新鮮味道比較清甜。巴馬臣芝士黑松露薯條,依個係我見過最多份量既薯條超抵食,而且好好味多到係由頭食到尾佢都仲有🤭自家製蟹餅檸檬忌廉汁,蟹餅上面再加埋魚子醬同埋下面嘅忌廉依個組合令到口感更升華👍蒜片辣椒蟹肉扁意粉,雖然佢叫辣椒都係接受到既小辣而且非常香口扁意粉掛汁岩岩好上面亦有魚子醬襯托。黑松露忌廉半熟帶子薏米飯,一黎到已經聞到好香既松露味原來係大量既黑松露加埋隻大大隻既半熟帶子同粒粒分明爽滑既薏米飯🤤最後仲有一個法國半熟鴨胸橙汁酒,慢煮出黎既鴨胸非常腍加埋橙汁酒酸甜襯托出鴨肉的美味,每一道菜擺碟都相當精緻另外餐碟都係用法國品牌le Creuset😍
我地係咁性感既人最後仲叫咗兩杯嘢飲一杯sexy on the beach同一杯sexy on the tree黎到有大個汽泡好岩呃LIKE,兩杯都係小甜易入口的,慢慢食慢慢嘆返杯COCKTAIL🥂瀰漫著醉人情調岩晒同情人浪漫一下,最後服務都係非常之好的,極力推薦🥳🥰見佢咁好味上網一睇原來餐廳大廚係前中環著名酒店出身行政總廚👨‍🍳帶領團隊打造既高質法國菜,唔怪之得每道菜餚都真係非常令人驚豔👏。

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat @L'AMOUR #L'AMOUR

L'AMOUR
地址 : 大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
2022-11-30 53 浏览
早幾日朋友帶我去大埔嗰度食fine dining , 估唔到大埔都有高級餐廳,好適合慶祝生日或者周年紀念,遲啲聖誕節都好適合去食,而家都有節日套餐添😝今次我同朋友呢就分別叫咗兩個唔同嘅套餐,可以試吓有咩唔同,今次我哋食嗰兩個套餐都會有包啤酒/紅酒/白酒/果汁/咖啡套餐當中包左七個course, 有法式澳洲龍蝦湯,法國慢煮雞胸沙律,香煎鵝肝多士,北海道生蠔🦪,A5頂級飛驒和牛肉眼,黑松露帶子薏米飯,法式紅酒燴雪梨🍐,小編極力推介依個套餐,當中包咗好多小編鍾意食嘅嘢,而且佢嘅擺盤都好精美,廚師係落咗好多心機去整,飛驒和牛肉眼,真係好似去咗日本咁,好肥美同好Juice另外一個朋友呢就揀咗另一個套餐,報咗三個course,頭盤叫左蝶豆花清湯配鯛魚刺身,餐湯係雜菜湯,慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果,最後甜品就揀咗美女與野獸,小編呢就覺得呢個套餐性價比都好高,頭盤都好特別,加啲檸檬汁個汁又唔同咗顏色,另外甜品美女與野獸,仲有少少煙燻嘅效果,好適合打卡影相嘅朋友,中間裏面有啲朱古力大豆蓉,花繁都係用大豆蓉嚟整

2022-11-30 46 浏览
今次呢一間如果唔係朋友同我講,我都唔會知道原來大埔有一間隱世法式私房菜。🔆午市套餐($4️⃣8️⃣0️⃣)一個套餐包咗前菜、餐湯、主菜、甜品同埋飲品。🙈前菜揀咗鵝肝凍,好滑好奶,配埋水果一齊食冇咁膩。餐湯係有薰衣草味嘅南瓜湯🤣,意外地唔令人討厭,幾得意。主菜就係傳統法式鵝肝牛柳🥰,揀咗七成熟。雖然牛柳好大粒好厚,但係完全唔韌,亦都冇筋,好似切開。佢連啲伴菜都好好食😋,有紫薯蓉、椰菜花蓉同埋紅蘿蔔蓉🤣,打得超細滑。最後個甜品揀咗美女與野獸🥹,要加$48!佢其實係一個玻璃罩,蓋住一朵玫瑰花🌹,一打開個罩,就會有啲煙噴出黎🤭。玫瑰花口感好得意,玫瑰花瓣嘅味道好似蓮蓉🥹,然後入面係好好食嘅朱古力,成個甜品我覺得幾新奇。🔆自家製蟹餅($1️⃣6️⃣8️⃣)我覺得呢個蟹餅必食!佢入面係一絲絲嘅蟹肉😃,完全冇溝麵粉,真材實料,好好食。🔆超低溫慢煮東星石斑($3️⃣2️⃣8️⃣)我另外叫咗呢個慢煮石斑,預約比較結實好厚,冇咁容易散開,同時間佢味道都好夠,下面應該係菠菜墊底。另外佢其實都好多酒類飲品揀,我哋揀咗個Blue Sky Tonic($8️⃣8️⃣),比想像中大杯,都幾抵飲。

🔆午市套餐($4️⃣8️⃣0️⃣)

餐湯係有薰衣草味嘅南瓜湯🤣,意外地唔令人討厭,幾得意。

🔆自家製蟹餅($1️⃣6️⃣8️⃣)

🔆超低溫慢煮東星石斑($3️⃣2️⃣8️⃣)