2022-12-13
餐廳嘅磨砂趟門充滿神秘感,開門嘅瞬間變成透明~天花掛有水晶吊燈,極顯高級奢華,好啱同朋友食飯慶祝或者情侶約會一開始我地叫咗季節時令生蠔($68pc),肉質飽滿滑溜海水味唔重,比較鮮甜之後係另外幾款前菜:蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身 ($188)味道清甜,加埋檸檬汁落清湯後會變色,好靚好精緻💕波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍 (178)鵝肝凍味道濃郁,口感幼滑~葡萄&其他生果酸酸甜甜,配埋鵝肝凍一齊食幾特別鵝肝多士·焦糖蘋果 ($198)鵝肝香氣四溢,多士口感酥脆~焦糖蘋果爽甜菠菜忌廉濃湯充滿菠菜嘅深綠色,好足料~加上忌廉一齊打,creamy細緻巴馬火腿三文魚籽多士鹹香嘅巴馬火腿卷住大大粒嘅三文魚腩籽配上多士,多重口感同味道完美融合焦糖鵝肝撻($88pc)依個係最鐘意嘅,味道好似葡撻+煎香咗嘅鵝肝,毫無違和感主菜選擇:慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果($298)表面帶點焦香,食落帶油香,好juicy~焦糖蘋果放起豬鞍上一齊食好夾!傳統法式鵝肝牛柳 ($428)牛柳叫咗七成熟,唔會好韌,肉味幾濃!鵝肝煎到金黃色,外脆內軟,入口即化~飲品方面叫咗一杯紅酒($58)同埋lunch set 嘅蘋果汁最後以兩款朱
一開始我地叫咗季節時令生蠔($68pc),肉質飽滿滑溜
海水味唔重,比較鮮甜
之後係另外幾款前菜:
蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身 ($188)
味道清甜,加埋檸檬汁落清湯後會變色,好靚好精緻💕
波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍 (178)
鵝肝多士·焦糖蘋果 ($198)
鵝肝香氣四溢,多士口感酥脆~焦糖蘋果爽甜
菠菜忌廉濃湯
充滿菠菜嘅深綠色,好足料~加上忌廉一齊打,creamy細緻
巴馬火腿三文魚籽多士
焦糖鵝肝撻($88pc)
依個係最鐘意嘅,味道好似葡撻+煎香咗嘅鵝肝,毫無違和感
主菜選擇:
慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果($298)
傳統法式鵝肝牛柳 ($428)
最後以兩款朱古力甜品作結:
比利時朱古力心太軟
外層嘅朱古力蛋糕香脆,輕輕劃一刀半溶嘅朱古力醬流晒出嚟,對甜品控嚟講無懈可擊
Chocolate mousse cake
厚身而且層次分明,口感幼滑,朱古力味又濃又純