L'AMOUR

2023-01-02 676 浏览
早排碌碌下IG見到foodie推薦呢間法國餐廳,野食擺到好靚,味道都唔錯,而且午市lunch set仲超抵,一個set 3xx已包前菜、湯、主菜、甜品&酒,食到好飽好開心🥳⁂⁂⁂Set Lunch ⁂⁂⁂❀波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍❀平時食煎香既鵝肝可能會覺得有少少膩,鵝肝凍口感幼滑軟綿,好似食緊雪糕咁,唔知點解有少少開心果味😂唔錯的。❀是日餐湯❀牛肝菌湯,超多牛肝菌碎粒,好香,足料到好似食緊湯羹咁。❀慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果❀豬鞍扒厚度適中,食落幾juicy,配少少清甜既蘋果蓉,仲可以突出豬既鮮味。伴碟有無花果、淡雪草莓&蘋果片,擺得幾靚,覺得自己食左好多生果。❀特濃朱古力蛋糕❀朱古力味道濃郁,大概係56%咁,唔會太甜,share食就岩岩好。❀紅酒❀紅酒果味濃,入口柔順圓潤。⁂⁂⁂⁂⁂⁂⁂⁂⁂⁂⁂單點:❀焦糖法式燉鵝肝❀隔離有個超靚既面包玫瑰花,食落係面包脆脆咁,如果係玫瑰酥相信會仲正。呢款鵝肝係鵝肝凍上面加上焦糖,食落少少甜,兩者幾夾的。❀極品海膽魚子醬多士❀為左打卡而點既,估唔到又幾好食,海膽味道甘甜,入口即溶好creamy,連埋魚子醬+三文籽幾鹹香。❀忌廉法國海膽薏米飯❀用個
早排碌碌下IG見到foodie推薦呢間法國餐廳,
野食擺到好靚,味道都唔錯,
而且午市lunch set仲超抵,
一個set 3xx已包前菜、湯、主菜、甜品&酒,
食到好飽好開心🥳

⁂⁂⁂Set Lunch ⁂⁂⁂

❀波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍❀
平時食煎香既鵝肝可能會覺得有少少膩,
鵝肝凍口感幼滑軟綿,好似食緊雪糕咁,
唔知點解有少少開心果味😂唔錯的。

❀是日餐湯❀
牛肝菌湯,超多牛肝菌碎粒,
好香,足料到好似食緊湯羹咁。

❀慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果❀
豬鞍扒厚度適中,食落幾juicy,
配少少清甜既蘋果蓉,仲可以突出豬既鮮味。

伴碟有無花果、淡雪草莓&蘋果片,
擺得幾靚,覺得自己食左好多生果。

❀特濃朱古力蛋糕❀
朱古力味道濃郁,大概係56%咁,
唔會太甜,share食就岩岩好。

❀紅酒❀
紅酒果味濃,入口柔順圓潤。
⁂⁂⁂⁂⁂⁂⁂⁂⁂⁂⁂
單點:
❀焦糖法式燉鵝肝❀
隔離有個超靚既面包玫瑰花,
食落係面包脆脆咁,
如果係玫瑰酥相信會仲正。
呢款鵝肝係鵝肝凍上面加上焦糖,
食落少少甜,兩者幾夾的。

❀極品海膽魚子醬多士❀
為左打卡而點既,估唔到又幾好食,
海膽味道甘甜,入口即溶好creamy,
連埋魚子醬+三文籽幾鹹香。

❀忌廉法國海膽薏米飯❀
用個透明海膽碗裝住好有特色,
呢款海膽口感肥厚,味道都幾濃郁,
薏米飯好好咬,仲要更加健康。

❀白酒❀
飲落微酸,有少少果香。
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果
  • 焦糖法式燉鵝肝
在餐廳外面看,裏面是白矇矇一片,我按下門鐘後,職員開門迎接我們。當門打開後,一切都頓時顯露出來,原來用上特製的霧化玻璃門。好像去了另一個空間,感覺很夢幻呢!這裏吃飯充滿私隱度,很適合情侶約會等談心。首先看到的是閃亮的多層吊燈 ,棗紅色的牆身,灰色絨布椅,配上發光酒櫃,酒櫃上整齊排列着多枝酒,感覺高貴典雅。看了餐廳那本大本又有質感的menu,餐廳主打法國菜式,有很多傳統的菜式,例如威靈頓牛柳等。我們二人各點了一個套餐,另外再點了兩份主菜加一份心太軟甜品。而職員感覺專業,斯文有禮,十分配合環境氣氛。♡$688季節限定套餐前菜 •碟豆花木魚清湯、鯛魚刺身鯛魚刺身帶淡淡的粉紅色,味道鮮嫩爽口。倒一點醬汁下去,湯底顏色就會由藍紫色轉變成鮮豔的紅色,感覺很有趣呢~•季節限定法式濃湯是南瓜湯,出色的味道😋 🥢必點🥢南瓜味道香甜,味道突出,不會被忌廉蓋過味道,口感濃郁,我很喜歡呢~喝到一滴不留啊!而蒜蓉包已烘成金黃色,十分香脆,且蒜蓉味濃。•季節限定法式多士是魚子醬多士,多士味道香脆,上面有三文魚籽、黑色的魚籽和金箔,用料高級,餐碟充滿古典味道,擺盤精美。•季節限定輕食是鵝肝撻,帶有香濃的香酥味,就連
在餐廳外面看,裏面是白矇矇一片,
我按下門鐘後,職員開門迎接我們。
當門打開後,一切都頓時顯露出來,
原來用上特製的霧化玻璃門。
好像去了另一個空間,感覺很夢幻呢!
這裏吃飯充滿私隱度,很適合情侶約會等談心。

首先看到的是閃亮的多層吊燈 ,
棗紅色的牆身,灰色絨布椅,
配上發光酒櫃,酒櫃上整齊排列着多枝酒,
感覺高貴典雅。
看了餐廳那本大本又有質感的menu,
餐廳主打法國菜式,有很多傳統的菜式,
例如威靈頓牛柳等。
我們二人各點了一個套餐,
另外再點了兩份主菜加一份心太軟甜品

而職員感覺專業,斯文有禮,
十分配合環境氣氛。

♡$688季節限定套餐

碟豆花木魚清湯、鯛魚刺身

前菜
•碟豆花木魚清湯、鯛魚刺身
鯛魚刺身帶淡淡的粉紅色,味道鮮嫩爽口。
倒一點醬汁下去,
湯底顏色就會由藍紫色轉變成鮮豔的紅色,
感覺很有趣呢~

南瓜湯

•季節限定法式濃湯
是南瓜湯,出色的味道😋 🥢必點🥢
南瓜味道香甜,味道突出,不會被忌廉蓋過味道,
口感濃郁,我很喜歡呢~喝到一滴不留啊!
而蒜蓉包已烘成金黃色,十分香脆,且蒜蓉味濃。

魚子醬多士

•季節限定法式多士
是魚子醬多士,多士味道香脆,
上面有三文魚籽、黑色的魚籽和金箔,
用料高級,餐碟充滿古典味道,擺盤精美。

鵝肝撻

•季節限定輕食
是鵝肝撻,帶有香濃的香酥味,
就連不太吃鵝肝的我都忍不住吃了幾口。
酥皮做得香脆可口,很有層次感啊!
撻除了濃濃的鵝肝味外,還有幼滑的蛋香味,
擺盤精緻,有金閃閃的顏色配上各種蔬果圍繞鵝肝撻,
十分吸引呢😍~令我都捨不得吃掉啊!

•主菜
傳統法式鵝肝牛柳
有香甜的南瓜蓉、紫薯蓉和蘆筍伴碟,
肉質呈現點粉紅色,口感軟腍。
鵝肝份量都不少,
一口牛柳配上一口鵝肝,味道不會單調。

•限節限定甜品
朱古力蛋糕,濃郁朱古力味道,口感香滑。

法式西鰽鱸.椰菜花蓉.紅腰豆

♡法式西鰽鱸.椰菜花蓉.紅腰豆$288 🥢必點🥢
同樣有香甜的南瓜蓉、紫薯蓉和蘆筍伴碟。
西鰽鱸外皮煎得香脆,魚油味甘香美味,
跟醬汁十分相襯呢!

忌廉加拿大海膽扁意粉

♡忌廉加拿大海膽扁意粉$268 🥢必點🥢
橙黃色的海膽鮮美,奶油般滑不溜口。
整個意粉都十分creamy好吃,濕潤味濃,
忌廉佈滿每一條扁意粉,而扁意粉充滿咬口。
配料也很豐富,每一口都能吃到。

比利是朱古力心太軟

♡比利是朱古力心太軟$118
濃郁的比利是朱古力,還吃到有金莎的味道,
熱騰騰的朱古力流心配上冰凍的棒子雪糕,
冰火交融的口感味道一流啊!

♡Rose$128
圓形的大泡沫包裹着玫瑰酒🌹,
整個外型線條都很美啊~
美美的粉紅色,喝下去是帶有玫瑰的香味。
十分適合打卡😍
不過要掌握時間,一定時間後會自然爆破,
爆破時會伴隨一些煙霧,感覺很浪漫呢~
碟豆花木魚清湯、鯛魚刺身
忌廉加拿大海膽扁意粉
比利是朱古力心太軟
  • 法式西鰽鱸
2023-01-02 43 浏览
今日想試吓位於大埔太和嘅呢間fine dine 門面雖然唔係特別豪華 但係都幾有架勢一開始每人有一道前菜同一配龍蝦湯😚碟豆花木魚清湯 鯛魚刺身賣相真係非常之靚🥰 啲清湯味道有淡淡鮮甜😊 鯛魚刺身主要都係靠個清湯帶出魚嘅味道😌 波特酒釀葡萄 法式鵝肝凍鵝肝凍嘅味道好濃郁🥰🥰 配上唔同口味嘅生果🍇 加返少少清新香甜嘅味道 其實都好夾👍🏻👍🏻 主菜方面我哋揀咗傳統法式鵝肝牛柳鵝肝煎得好好 入口即化 油脂喺口裏面花開嘅口感真係好正 牛柳我哋叫五成熟 都煎得啱啱好 食落真係好香好好味😋另外仲叫咗烤龍蝦海鮮薏米飯 第一次食薏米飯😙佢嘅軟硬煮得剛剛好 本身仲驚會太硬添 但都冇呢個問題 龍蝦好大隻啖啖肉 好彈牙😍最後甜品方面佢哋有個好特別嘅美女與野獸🌹其實係用蓮蓉去整個形狀 造型好靚而且擺盤都非常有心思🥰都值得一試🤩出邊都好少見到呢款甜品🍮另一個係朱古力慕絲🥰朱古力味好濃 甜味唔會過分膩 係永遠不敗嘅甜品選擇😏每個set都有一杯飲品可以揀白酒或者果汁🍹白酒配今日嘅嘢食岩曬 冇紅酒既濃烈 但亦都有淡淡酒香呢度兩個set分別係$480同$488 fine dine來講價錢合理😌
一開始每人有一道前菜同一配龍蝦湯😚

每個set都有一杯飲品可以揀白酒或者果汁🍹

白酒配今日嘅嘢食岩曬 冇紅酒既濃烈 但亦都有淡淡酒香

呢度兩個set分別係$480同$488
fine dine來講價錢合理😌
襯住聖誕節假期,今日特登入到去大埔試呢一間法式餐廳,聽講呢度係由前中環著名酒店嘅行政總廚掌廚,所以我哋對佢嘅食物質素都好有信心,餐廳主打法國菜式裝修奢華成個感覺好華麗我地兩個人都分別叫左個LUNCH SET前菜:🔸法式鵝肝凍🔸蝶豆花木魚清湯 鯛魚刺身蝶豆花木魚清湯好特別,慢慢倒D檸檬汁落去,湯底就會慢慢由紫色變粉紅色,十分有趣新奇,凍湯帶點酸,非常醒胃餐湯:🔸法式南瓜湯主菜:🔸傳統法式鵝肝牛柳|$480🔸慢煮西班牙黑毛豬鞍 焦糖蘋果|$368主菜既西班牙黑毛豬鞍好出色 火喉掌握得好好 入口嫩滑甜品:🔸朱古力蛋糕🔸美女與野獸 +$48美女與野獸依個甜品都好特別,一上枱見到有個玻璃瓶,入面有朵玫瑰花,好似真係美女與野獸咁,打開煙霧離漫,玫瑰花由豆蓉做成,柔軟綿滑,吾會太甜飲品:🔸兩杯紅酒另外我地仲叫左🔸比利時朱古力心太軟|$118🔸威靈頓牛柳|$438📍L'AMOUR大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖

我地兩個人都分別叫左個LUNCH SET

🔸比利時朱古力心太軟|$118
🔸威靈頓牛柳|$438

📍L'AMOUR
  • 威靈頓牛柳
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍,焦糖蘋果
  • 蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身
2022-12-29 24 浏览
大埔隱世法國菜🇫🇷住咗大埔30幾年,見證住不同嘅餐廳開張,有啲好快做唔住,有啲好難屹立不倒好多年。之前芯爸生日我地終於都有機會嚟食法國菜,原來佢地已經開幕兩年,佢哋都擺咗好多心思去裝修,特別係巨型水晶吊燈,令到餐廳嘅氣氛好浪漫🌹至於食物方面,大廚係前酒店法國主廚經營,可以話睇得又食得,色香味俱全。無論係食物嘅擺盤定係份量,真係同出面嘅法國餐廳有得比。蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身 🐠 係一道有視覺效果嘅頭盤,加入檸檬汁後漸變成粉紅色清湯,帶出鯛魚鮮味法式龍蝦湯 🥣 用上多個龍蝦頭慢煮熬製而成,未飲入口已經聞到好香嘅龍蝦味,加入拉花忌廉係完美嘅配搭,香濃😋魚籽醬三文魚籽多士 🍞 焗到脆卜卜嘅多士配搭鹹鹹地嘅魚籽醬,加埋三文魚籽,好鮮味😙主菜想重點推介燒豬鞍 🐖 用炭爐燒製而成,我哋好少食到豬無乜肥肉但肉質又好淋,食落好juicy! 開埋佢哋自製嘅薯蓉同蘋果蓉,好清新,食唔停口嘅主菜海膽雪葩 🍨 呢個好特別,食落味道好清,有黏黏地嘅口感而又食到啖啖海膽,落足心思嘅甜品
大埔隱世法國菜🇫🇷

蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身 🐠

法式龍蝦湯 🥣

魚籽醬三文魚籽多士 🍞
焗到脆卜卜嘅多士配搭鹹鹹地嘅魚籽醬,加埋三文魚籽,好鮮味😙

主菜想重點推介燒豬鞍 🐖

海膽雪葩 🍨
2022-12-28 409 浏览
💁‍♀️💁‍♂️23/12/2022(Fri), Dinner🍽話說一直都留意到太和附近有間門面都幾神秘既餐廳,外面放咗一台鋼琴🎹,餐廳既玻璃平時係霧化咗睇唔到入面係點,有次經過見到有客人入內,店員打開門既時候玻璃會變回透明,就係呢一刻可以窺探👀到餐廳內部係點樣。為食妙妙同A先生呢個聖誕都安排咗唔同既活動/聚會,得返23號晚可以二人世界,於是就book咗L’amour嚟食個早一日既聖誕🎄餐。而今晚我地order左:🔆 8道菜晚餐($1188 x2)🔆第一道菜 - 法式活澳洲龍蝦🦞濃湯龍蝦🦞湯味道濃郁,飲落唔會好鹹,入口都好滑身。碟底有幾粒龍蝦肉,食落龍蝦肉仲係半生既,應該就無放入湯去煮過,而係先放在碟底,再用熱湯撞落去令佢半熟而保持嫩滑彈牙口感。🔆第二道菜 - 法國傅統慢煮雞胸沙律雞胸肉慢煮過後再煎香,配合沙律菜、藜麥,仲有食用花裝飾。雞胸唔會好嚡熠熠,但亦談不上嫩滑,不過不失既一道沙律。🔆第三道菜 - 香煎鵝肝多士鵝肝煎得外脆內嫩,配合香脆既多士同吃,入口鵝油在口腔爆發,再配合香脆既多士,口感唔錯。🔆第四道菜 - 北海道生蠔🦪餐牌寫既係北海道生蠔🦪,英文係Japan 🇯🇵Oyster i

而今晚我地order左:

🔆 8道菜晚餐($1188 x2)
🔆第一道菜 - 法式活澳洲龍蝦🦞濃湯
🔆第二道菜 - 法國傅統慢煮雞胸沙律
🔆第三道菜 - 香煎鵝肝多士
🔆第四道菜 - 北海道生蠔🦪
餐牌寫既係北海道生蠔🦪,英文係Japan 🇯🇵Oyster in Ginger Foam,但上枱時介紹又變咗係法國🇫🇷諾曼第生蠔🦪,而ginger foam呢?不見了🤷🏻‍♂️,換來既係普通檸檬🍋同埋生蠔汁。食既時候為食妙妙同A先生都無為意係唔同咗生蠔,係之後返屋企再望望影低既餐牌先發覺。重點係由落單到上枱餐廳都無人同我地講過有咁既轉變🤦🏻‍♂️。其實有時可能因為貨源或者時令問題,要轉換食材既來源地我地都唔介意,但希望店方可以事先交代等我地有個心理準備。
講返隻蠔先,都好大隻同爽口,蠔味清淡同海水🌊味唔濃,算係清爽既一隻生蠔。
🔆第五道菜 - A5頂級飛驒和牛肉眼
🔆第六道菜 - 黑松露帶子薏米飯
店方將和牛肉眼同黑松露帶子薏米飯放喺同一隻碟上,可能佢地見呢兩道菜既份量都唔算太大,所以合併放埋一隻碟。
和牛肉眼我地要咗medium,入口牛肉軟淋油花十足,咬落牛脂香氣充滿住口腔,和牛肉眼煎既時候簡單用鹽調過味,簡簡單單咁帶出咗A5飛驒和牛既肉味同油脂香味。美中不足既係為食妙妙同A先生各自既和牛肉眼都有筋位,咬落有點韌;同埋上枱時件和牛肉眼係凍咗既,連少少微暖都無,溫度🌡️同埋有筋呢兩方有要扣返少少分。如果唔計溫度🌡️同筋位既部份,呢件A5飛驒和牛肉眼係好食既。
黑松露帶子薏米飯既薏米煮得al dente,黑松露香氣撲鼻。薏米粒粒都圓圓的,吸收咗黑松露忌廉汁,咬落煙煙韌韌咁。帶子輕輕煎過兩面,入口嫩滑,配合黑松露薏米飯都唔錯。
伴碟有南瓜🎃蓉、薯蓉同埋紫薯蓉,仲有啲食用花同蔬菜。
🔆第七道菜 - 法式紅酒🍷燴梨雪葩
紅酒🍷燴梨切開兩半,再中間放一層青檸雪葩,雪葩清新,而梨吸收咗紅酒既香氣但又無燴得太過淋,仍保持住一點梨既口感。

🔆第八道菜 - 紅酒/白酒 生啤 果汁/咖啡

另外為食妙妙同A先生都各自叫咗cocktail同mocktail:
🔆 Rose ($128)
呢杯係玫瑰🌹味既cocktail,甜甜地又帶點玫瑰🌹既香氣,當然最吸睛都係面層個氣泡🫧,打卡一流。

🔆 Sexy on Tree($98)
呢杯就係蘋果味既mocktail,紅紅的帶著蘋果味,同樣地有個氣泡🫧喺面層,唔飲得酒又想有杯特別啲既飲品打個卡,呢杯係個唔錯既選擇。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤💔(3.5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤(4/5)

👍🏻 餐廳前面就係一堆錶位,流動性都幾大既,等一陣通常都有位,揸車🚗嚟都唔怕。
👍🏻 食材係唔錯既,煮得都算唔差,可以一試但又未去到話好驚艷既地步。
👎🏻 餐廳深色調子既裝修,加上入門口既大水晶吊燈,格調係唔錯既。可惜枱與枱之間排得太密,座椅🪑又唔算舒適,以呢個大埔區收得呢價位嚟講,差咗少少🤏。
👎🏻 上菜無跟到次序,先上咗生蠔🦪,跟住上沙律、湯,再到鵝肝多士,之後再上主菜。
👎🏻 擺盤都有修飾過,但可以考慮吓用唔同材料/擺法,唔使碟碟都係食用花+卷起既青瓜⋯⋯
👎🏻 本來見openrice咁多好評,加上食評影出嚟既相都唔錯,一心諗住喺大埔試吓法式fine dining啦,點知食落同預期有啲落差,再睇返原來openrice有片介紹,fb又有廣告,🤔明白晒😉。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2022-12-23
圣诞节
2022-12-27 36 浏览
#晚餐 分享~ 法國菜餐牌實在太多選擇,樣樣都咁正😁今次就同老公叫了兩set晚餐L'AMOUR~$688 /1人每人6道菜,唔使諗食乜嘢,很有神秘感😄~季節限定法式濃湯~法式龍蝦湯龍蝦湯鮮味,仲拉花咁靚,食落仲有肉粒,配了件好香脆的麵包好正😋~季節限定法式前菜好精緻嘅前菜,蝶豆花木魚清湯. 鯛魚刺生,配檸檬汁顏色變化好美麗青瓜紅蘿蔔黃瓜卷成花花再加了食用花就好像圖畫咁靚~季節限定法式多士 Parma Ham配魚籽多士,精緻,咸香脆口~季節限定法式輕食焦糖鵝肝撻, 一粒粒鵝肝入口即溶 ,撻皮酥脆,碟邊裝飾有無花果,蘋果青瓜食用花加埋一齊食唔會咁油膩感主菜~雞類~BB雞伴菜用白露筍紫薯蓉紅蘿蔔薯蓉,雞肉幼嫩,皮香脆,細細好可愛~魚類法式西鰽鱸魚,鮮味厚實而嫩滑,配椰菜花蓉及紅腰豆,健康美味~季節限定甜品薄荷朱古力mousse蛋糕mousse再夾軟綿綿的蛋糕,口感層次豐富~DRINK CIDER Magners Juicy $58Ice Coffee $58每道菜都很靚🥰好似享受在高級酒店嘅酒廊咁👍1641/2人L'AMOUR 法式私房菜大埔太和路15號大埔中心地下38號舖
#晚餐 分享~ 法國菜

餐牌實在太多選擇,樣樣都咁正😁
今次就同老公叫了兩set晚餐

~季節限定法式前菜
青瓜紅蘿蔔黃瓜卷成花花再加了食用花
就好像圖畫咁靚

~季節限定法式多士
Parma Ham配魚籽多士,精緻,咸香脆口

~季節限定法式輕食
加埋一齊食唔會咁油膩感

主菜
~雞類
~BB雞
伴菜用白露筍紫薯蓉紅蘿蔔薯蓉,雞肉幼嫩,皮香脆,細細好可愛

~魚類
法式西鰽鱸魚,鮮味厚實而嫩滑,配椰菜花蓉及紅腰豆,健康美味

~季節限定甜品
薄荷朱古力mousse蛋糕
mousse再夾軟綿綿的蛋糕,口感層次豐富

~DRINK

1641/2人
L'AMOUR 法式私房菜
大埔太和路15號大埔中心地下38號舖
2022-12-26 32 浏览
聖誕節要book聖誕餐都唔易,我地由kowloon特登入黎太和食聖誕大餐,聽講好好味,所以試下。Book左9:30pm, 一入黎 地方唔算大,目測可以坐十檯客左右,有個好高的酒櫃,都靚既。前菜有生蠔,因為佢比漏左我,所以我先有4隻生蠔,正常係一人一隻。生蠔唔咸,少creamy,又大隻,good之後係煎鵝肝,味道正常龍蝦湯,湯汁好濃,果包好脆好好食主菜我選左和牛牛扒,超級咁淋,好好食另外係威靈頓牛柳,都好食,不過和牛好食d最後係紅酒煮雪梨配雪芭,雪芭好好味,雪梨太甜,我不太好甜點

之後係煎鵝肝,味道正常

龍蝦湯,湯汁好濃,果包好脆好好食

主菜我選左和牛牛扒,超級咁淋,好好食

另外係威靈頓牛柳,都好食,不過和牛好食d

最後係紅酒煮雪梨配雪芭,雪芭好好味,雪梨太甜,我不太好甜點
2022-12-25
圣诞节
2022-12-23 52 浏览
遇著過時過節、生日、紀念日,總會想豪少少食好啲,今日就選擇食法國菜,呢度都幾隱世,入門前要撳鐘,睇個神秘大門唔會知係入面係點😂,入面相當有驚喜,有大大水晶吊燈,非常華麗,非常型格,影相打卡一流。法國菜最著重就係擺盤,每道菜擺盤都花盡心思,令人賞心悅目😍威靈頓牛柳 $438威靈頓牛柳酥皮外皮焗得好鬆脆,牛柳我哋叫咗五成熟,非常軟淋,夠晒入味,配菜亦有薯蓉,薯仔,蘆筍,香菇,翠玉瓜,食用花,非常豐富黑松露忌廉半熟帶子薏米飯 $218帶子煎得好好,大大粒外脆肉Juicy ,最特別係個薏米飯,同意大利飯有少少唔同,比較煙靭飯粒吸晒松露忌廉味蒜片辣椒蟹肉扁意粉$198少少辣好開胃,意粉軟硬適中唔錯唔錯焦糖法式燉鵝肝$208這個味道相當精彩,就像焦糖燉蛋加咗鵝肝醬一樣,非常滑溜,而且鵝肝醬味道非常突出,配上玫瑰花造型焗麵皮,用嚟搽鵝肝醬一齊食比利時朱古力心太軟 $118香濃朱古力,飯後甜品一流Puppy Love $138女士應該好鍾意,成個汽泡彈係杯酒上面,好靚味道又甜甜地易入口💥座位唔多,記得book位哦

法國菜最著重就係擺盤,每道菜擺盤都花盡心思,令人賞心悅目😍

威靈頓牛柳 $438

黑松露忌廉半熟帶子薏米飯 $218
飯粒吸晒松露忌廉味

蒜片辣椒蟹肉扁意粉$198
少少辣好開胃,意粉軟硬適中
唔錯唔錯

焦糖法式燉鵝肝$208

比利時朱古力心太軟 $118
香濃朱古力,飯後甜品一流

Puppy Love $138

💥座位唔多,記得book位哦

小篇👧🏻會用隱世黎形容呢間西餐廳,廚師由5星酒店廚師發板菜式或者散叫。 想講每一道菜式擺盤都好靚😍 好精緻,打卡慶祝節日岩哂🫢。環境坐得舒服,店員服務態度都好好 👍🏻 今次我地無叫 𝘀𝗲𝘁,主要散叫,可以食到多啲款。======有興趣可以🅑🅞🅞🅚🅜🅐🅡🅚☺️======🅢🅞🅤🅟🫕⭐法式龍蝦湯Lobster Bisque Cappucci 🌟 168龍蝦🦞湯表面用左忌廉奶油拉花🌸,飲落好香濃,每一啖都有龍蝦鮮味,飲落仲會有帶除肉。🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣 ⭐ 焦糖法式燉鵝肝Foie Gras Cream Brulee 💰208燒焦糖燉鵝肝,表面焦糖脆口,鵝肝燉蛋好濃以為自己食緊鵝肝咁。同埋廚師好精心切左玫瑰花🌹形狀焗成麵包花瓣。配埋鵝肝燉蛋一齊食,好好味。🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽⭐ 忌廉加拿大海膽扁意粉Sea Urchin Linguine 💰268海膽扁意粉🍝海膽味極重配上忌廉汁,意粉特別掛汁而且意粉口感煙韌,食落完全啖啖香濃海膽味,而且食落好多海膽,份量十足💛。🌟 威靈頓牛柳Beef Wellington 💰438牛柳叫左5成熟, 牛味香濃軟淋,牛油酥皮包住連埋蘑菇蓉食落又唔會散,唔錯。🅓🅔🅢

======有興趣可以🅑🅞🅞🅚🅜🅐🅡🅚☺️======

Beef Wellington 💰438

🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣 🍰
🌟 美女與野獸

Beauty and the Beast 💰 138
一打開玻璃樽有玫瑰煙熏香味,係紅色玫瑰🌹綠豆蓉,內埋係朱古力🍫蓉,好岩打卡🥰。

🅓🅡🅘🅝🅚
🌟Pink lady

🌟Bubble bee

如果鍾意我既分享pls follow —> @cc_foodie_dairy ☺️💕

📍 L'AMOUR (大埔)
2022-12-21 58 浏览
食物味道還可以接受,但環境差以及服務像茶餐廳!我們4位沒有點套餐啤酒1杯、小食點了4款、沙律2款沒有換過碟及刀义,我們主菜點了4款已經說明不要一次過上因為我們每款分享怕食物會凍,最後4碟一齊上,枱面放不下😌食一款其他都凍晒!埋單$3840咁嘅價錢好多高級靚餐廳選擇喇!😒
2022-12-20 412 浏览
終於有時同老公慶祝返結婚11週年,今次難得撇甩兩隻小魔怪,偷偷去拍拖,食好西!話說我同老公最後一次食法國餐應該係Honey moon 果時既馬爾代夫😂😂呢11年都無食過😂😂😂所以今次我地特登去尋回回憶😂😂最終比我地搵到間由前中環著名酒店嘅行政總廚打造食物質素高仲有驚喜,擺碟亦甚為精緻奪目,每一道菜都好好打卡,裝修好靚既一間西餐廳💗💗前菜⭐️蝶豆花木魚清湯•鯛魚刺生⭐️好特別既既食法,要慢慢淋上檸檬汁,湯底會慢慢由紫色變粉紅色,好自娛🥰⭐️ 法式鵝肝凍⭐️鵝肝凍打到軟綿綿好似雪糕,好香濃既鵝肝,慢慢滲透在咀😚😚⭐️法式龍蝦湯⭐️好creamy…味夠濃,仲有忌廉拉花😚😚⭐️巴馬火腿配魚籽多士⭐️鹹鹹地,多士好脆卜卜👍🏻👍🏻⭐️焦糖鵝肝撻⭐️原來呢兩樣野加埋係好夾,好大驚喜🥰主菜揀咗⭐️海膽扁意粉⭐️海膽好新鮮,意粉軟硬程度岩岩好🥰⭐️日本A5 和牛配鵝肝⭐️和牛今次揀5 成熟,牛既脂肪比例好岩,肉質嫩淋,夾埋鵝肝一齊食👍🏻👍🏻甜品⭐️芒果cheese cake & Tiramisu ⭐️每一道菜個擺設都好有心思🥰🥰

前菜
⭐️蝶豆花木魚清湯•鯛魚刺生⭐️

⭐️ 法式鵝肝凍⭐️

鵝肝凍打到軟綿綿
好似雪糕,好香濃既鵝肝,慢慢滲透在咀😚😚
⭐️法式龍蝦湯⭐️

好creamy…味夠濃,仲有忌廉拉花😚😚
⭐️巴馬火腿配魚籽多士⭐️

鹹鹹地,多士好脆卜卜👍🏻👍🏻
⭐️焦糖鵝肝撻⭐️

原來呢兩樣野加埋係好夾,好大驚喜🥰
主菜揀咗
⭐️海膽扁意粉⭐️

海膽好新鮮,意粉軟硬程度岩岩好🥰
⭐️日本A5 和牛配鵝肝⭐️

• 波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍
  • 忌廉加拿大海膽扁意粉
  • 蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身
2022-12-19 60 浏览
今日終於食到呢間心心眼咗好耐嘅法國餐廳,佢最大嘅特色係道門,開嘅時候會變透明,閂嗰陣又變返實色,好神奇!而且食物擺盤超級靚同有心思😍淨係打卡都打咗好耐🤣🤣叫咗兩個set dinner $688/person鵝肝凍除咗打得幼滑嘅鵝肝凍,杯內仲有酒釀提子🍇、士多啤梨🍓、藍莓🫐同桃🍑,清甜開胃!法式濃湯🫕由佢呢個咁澀身嘅程度睇得出係落足料去煮嘅,旁邊嘅蒜蓉包都烤得十分之脆,沾少少湯食都幾match🫶🏻巴馬火腿魚子多士🍖呢道菜真係成件藝術品咁靚!小巧精緻嘅parma ham,三文魚子嘅點綴,仲有唔同顏色嘅花草,靚到唔捨得放入口🥹鵝肝撻🥧有粒粒鵝肝喺蛋撻上面,鹹甜交融嘅口感都幾得意🤣鵝肝牛柳🥩未切開鵝肝已經見到油脂溢出,個size都唔會太細舊。三成熟嘅牛柳,最中意佢外熟內生嘅口感🥰最後甜品每人各自揀咗Tiramisu & Mango cheese cake芒果味突出,芝士蛋糕完全唔漏!Tiramisu嘅甜度拿捏得啱啱好,令人食過返尋味😋飲品方面唔太飲得酒嘅我只係叫咗杯San Mig Light🍺 $48,大杯到兩個人飲都ok。另外仲額外叫咗時令生蠔🦪 $338/6 冇咩海水味,啱晒我呢啲唔中意鹹

叫咗兩個set dinner $688/person

鵝肝凍

法式濃湯🫕

巴馬火腿魚子多士🍖

鵝肝撻🥧
有粒粒鵝肝喺蛋撻上面,鹹甜交融嘅口感都幾得意🤣

鵝肝牛柳🥩

另外仲額外叫咗時令生蠔🦪 $338/6
冇咩海水味,啱晒我呢啲唔中意鹹味嘅人,隻隻都新鮮又肥美,不論係配蕃茄蓉🍅定係檸檬汁🍋都好適合🤟🏻
2022-12-16 59 浏览
唔知聖誕節或者慶祝節日會想去邊度食野呢?又會唔會諗到頭痕呢? 😳最近我想慶祝聖誕節🎄然後用左勁耐時間搵左間餐廳,食落質素勁好,值得一試,係一間好有心的餐廳呀👍極品海膽魚子醬多士 $268呢個魚子醬海膽多士真係唔講得笑🙈唔好睇佢細細舊咁樣,佢個海膽勁厚,成2cm咁一啖都食唔晒,海膽勁鮮甜新鮮,魚子醬好飽滿甘甜,食完好滿足🤤法式龍蝦湯 $168龍蝦湯就咁聞都聞到濃濃的海鮮味,飲落好似放左好多龍蝦膏落去煲呢個湯咁,面頭仲有啲拉花,成碗湯整到好靚!佢仲會跟埋一塊蒜蓉包,點落去碗湯度食,索晒啲湯汁精華😍 湯入面仲有啲龍蝦肉食到,真材實料!😻威靈頓牛柳 $438主菜方面,我地叫左威靈頓牛柳,想食好耐啦,終於試到😝 落單果陣佢會問你想要幾成熟,我地揀左5成熟😋黎到係粉紅色的個牛肉仲係,食落勁鮮嫩,仲好有牛肉香味,酥皮好薄好酥脆😎佢會跟左啲配菜做伴碟,令你食落都唔覺得滯🤩黑松露忌廉半熟帶子薏米飯 $218見到佢地呢度個飯係好特別,會用薏米去取代平時我地食開的飯!飯的面頭有勁大pat黑松露醬,仲有兩粒好厚身的半熟帶子,食落好有咸香同鮮味😍咁特別就緊係要試下啦🤤 食落個飯係好有口感,而且個薏米都好索汁,食

極品海膽魚子醬多士 $268

法式龍蝦湯 $168

威靈頓牛柳 $438

黑松露忌廉半熟帶子薏米飯 $218
見到佢地呢度個飯係好特別,會用薏米去取代平時我地食開的飯!飯的面頭有勁大pat黑松露醬,仲有兩粒好厚身的半熟帶子,食落好有咸香同鮮味😍咁特別就緊係要試下啦🤤 食落個飯係好有口感,而且個薏米都好索汁,食到個黑松露味好濃,而且個醬好creamy,食落口好順😆整體黎講個飯都好特別,冇食過的朋友,無妨一試👍

Sexy on the beach $98
Puppy love $138
飲品方面,見呢間餐廳整cocktail 整得好出色,杯杯都好靚,所以我地都一人叫左一杯😎分別係Puppy love同埋Sexy on the beach😝 puppy love真係要叫呀,野飲黎到的時候有一個大波波,店員會叫你飲之前篤爆個波波, 然後有好多煙出黎,成件事勁igable😜 兩杯飲品都係有漸層,好清新,唔會好濃酒味,好易入口🤓

L'AMOUR (大埔)
2022-12-15 89 浏览
見到咁多人講到咁正咁好食帶住好大嘅期望去不過真心覺得一般般可能因為期望太高😂野食睇落靚,但無食落去"嘩" 一聲嘅感覺性價比一般😬覺得唔太值兩個人無叫set覺得揀自己鍾意號野食開心啲叫咗木魚湯鯛魚刺身,幾特別嘅味道,酸酸地,但刺身唔係特別新鮮,無咩驚喜叫咗三文魚子泡沫生蠔,生蠔帶子位都冇幫人切開,略嫌唔夠細心,但蠔味其實都OK嘅另外其實叫做咗白酒想送生蠔🤡 食到最後一隻開聲問先黎到... 叫咗豬鞍,有蘋果片伴碟都ok , 但焦糖唔夠,豬鞍夠淋,但無咩豬味,都係無食落去好味到開眼嘅感覺叫咗海膽意粉,正正常常無咩特別😂同埋叫咗蘋果酥皮做甜品,個"涵"太濕,應該係放係雪櫃攞出黎焗所以裡面有水,同埋酥皮都厚,所以都係一般般兩個人食咗$1500, 呢個環境同味道我個人覺得唔值,餐具同擺碟好明顯係想提升層次,但太刻意😂或者叫唔襯? 好似裝白酒嘅杯,用勁大隻酒杯,飲起上黎又唔方便,碟用La'cocotte... 好似屋企拎兩隻碟出黎比人用咁...同我睇到其他食評講到性價比咁高嘅餐廳完全有期待嘅落差🤡
見到咁多人講到咁正咁好食
帶住好大嘅期望去
不過真心覺得一般般
可能因為期望太高😂
野食睇落靚,但無食落去"嘩" 一聲嘅感覺
性價比一般😬覺得唔太值

兩個人無叫set
覺得揀自己鍾意號野食開心啲

叫咗海膽意粉,正正常常無咩特別😂

生日