2023-02-09
# тαιρσ大埔fine dining 餐廳✨ 呢間主打法國菜式嘅餐廳,L'amour喺法文中表示有愛嘅意思,餐廳門口不難找,看到一對充滿霧化嘅玻璃,按鐘後職員會禁制變返透明,私隱度十足。門中庭掛有水晶吊燈,沙發係絲絨質料,後面個酒吧枱十分有氣勢,今次試左幾款分子料理同經典菜式:1-Boletus Mushroom HKD138Lobster Bisque Cappuccino HKD168頭盤試咗兩款湯,我就叫咗個牛肚菌湯,友人叫咗個龍蝦湯,擺盤10分精美,主廚用忌廉畫出花形,兩款湯都好出色,個人比較喜歡牛肚菌湯,入邊菇嘅種類繁多,十分有營養,另外龍蝦湯唔會過咸,好鮮唔會有腥味。2-Sea Urchin . Caviar Toast HKD268(3pcs)呢個魚子醬海膽多士不得了🤤海膽十分鮮甜,而且餐廳唔會吝嗇,一塊一大嚿,配上一大啖魚子醬上面一齊食,超級creamy,唔夠既朋友可以叫6件價👍🏾3-Seafood Pearl,Barley Grilled HKD388龍蝦海鮮薏米飯我都係第一次食,飯粒煮到剛剛好,米飯十分有咬口,每一啖都食到啲湯汁好重海鮮味,日本帶子同龍開蝦都好
1-Boletus Mushroom HKD138
龍蝦海鮮薏米飯我都係第一次食,飯粒煮到剛剛好,米飯十分有咬口,每一啖都食到啲湯汁好重海鮮味,日本帶子同龍開蝦都好大粒,材料絕對貨真價實。
4-Beef Wellington HKD438
威靈頓牛柳揀左7成熟,酥皮焗得金黃酥脆,緊緊包住牛柳,配上搭配清香的薯蓉同白色蘆筍作伴碟,肉汁濃香惹味,酥皮質地酥脆,餐廳已經好細心一分為二,牛柳香濃柔嫩,口感豐富,值得一試。
5-Sea Urchin Linguine HKD268
海膽忌廉意粉我覺得係呢餐嘅主角,傳統意式忌廉汁加入海膽煮至濃稠,拌以煙韌彈牙的意大利麵,上面再加上新鮮海膽,鮮甜滋味,非常滿足,除了擺盤漂亮,味道也十分豐富。
呢間法國菜擺盤精緻,加上呢間法式餐廳由前文華東方酒店主廚主理,食材新鮮而出品有保證,重有唔少高級料理,午市同夜市都有不同價格套餐選擇,岩晒情人節仲未諗到食咩既你哋,一班朋友過嚟飲下酒都唔錯。
大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafoodhongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted