2017-05-02
首先好鍾意 LAB EAT 餐廳嘅位置,係條近似掘頭道 (學校后門入口)旁邊開餐廳,方便我泊部電單車係門口。係門口留意到一個現像,就係唔知點解入面d食客情緒都好高漲吓! order 咗一客新鮮生蠔,法式洋蔥湯,龍蝦湯,芝士焗原隻波士頓龍蝦,帶子鮮蝦意粉。首先介紹吓佢個凱薩沙律先,當碟沙律上枱時,waitress突然囉咗半個針板出黎,嚇得我!原來果舊係芝士!佢係舊芝士上括幾吓,括d芝士落沙律上,咁處理舊芝士真係型爆!另外介紹吓餐前酒,我揸車唔飲得酒,所以唔知咩味道,但其實我想介紹係果杯鳥型外貌嘅酒杯,好特別。近年食親嘅生蠔,都好細隻,今次嘅生蠔 size 叫大隻,口感好滑但蠔味略嫌不足。芝士焗原隻龍蝦蝦肉好彈牙,雖然望上去好多芝士,但芝士味無蓋過蝦味。甜品係薑味雪糕,好夠薑!鍾意重薑味甜品嘅食家一家勁喜歡!離開之時見到好多隻碟,上面寫上 "Happy Birthday", 細問之下先知原來生日幫襯有折扣,唔怪得d食客情緒咁高漲啦!
甜品係薑味雪糕,好夠薑!鍾意重薑味甜品嘅食家一家勁喜歡!