2020-02-07 99 浏览
今天到尖沙咀工作以後,和同事到附近的餐廳酒吧 吃過晚飯,其中一位同事提議金巴利道街尾的 Lab Eat Restaurant and Bar。位於嘉諾撒聖瑪利學校 門口旁邊,如果沒有同事帶路,實在非常隱世。餐廳內裏燈光昏暗,廷浪漫的。餐廳中央設有華麗的酒吧,金碧輝煌氣勢磅礡。Cointreau 橙味甜酒入坐不久,我們各自點算了自己喜愛的 Cocktail。 因為個人喜愛威士忌的味道,店員推介這杯橙酒。 Cocktail 色澤金黃,用上檸檬乾磨碎花作點綴,此 Cocktail 主要成分是 Jack Daniel's Whisky,酒味香醇濃郁,橙味豐富,味道配搭適宜。新鮮生蠔餐廳設有多款每日新鮮運到的生蠔,我們點選了生蠔三款。經店員詳盡介紹後,是日的生蠔是 LA FINE de Claire,英文簡稱 Crystal,肉質薄身,多汁嫩滑,海水味濃。瑞士傳統熱溶芝士配新薯及火腿預先把巨型芝士餅燒熱,使熱熔的芝士緩緩流落到 火箭菜、火腿和薯仔的面層。芝士香味撲鼻,香濃嫩滑,綿密煙韌,味道鹹香。夾雜著火腿及火箭菜品嚐,開胃香濃。香煎鱸魚配香茅忌廉汁鱸魚煎得皮脆內嫩,雪白色的魚肉嫩滑鮮美,魚味豐
Cointreau 橙味甜酒
瑞士傳統熱溶芝士配新薯及火腿
香煎鱸魚配香茅忌廉汁
魚煎得皮脆內嫩,雪白色的魚肉嫩滑鮮美,魚味豐富,魚皮香口爽脆。再配上露筍和香茅汁,青翠碧麗,味道豐富。
海膽黑松露意粉
給端上的時候經驗非常吸睛。 清幽味口濃的黑松露醬置上兩片鮮橙紅的海膽,實在令人食指大動。與意粉攪伴均勻後,黑松露醬獨特的香氣滲入意粉當中,層次豐富。意粉麵條廷身彈牙,口感蠻有正宗意大利風味。
炭燒美國肉眼10安士配紅酒汁
美國肉眼扒呈現網格的炭焦痕跡,肉眼扒受熱均勻,肉汁豐盛, 剛好達致 medium well。肉質鮮嫩,肉味香濃,再配有紅酒汁,更使味道得以昇華。
火焰布朗尼意大利雪糕朱古力球
火焰朱古力球是餐廳著名的甜品,給端上的時候經已非常吸睛誘惑,巨型圓形的朱古力球上再淋上已點燃的烈酒,使朱古力球緩緩溶解,露出內裏雲呢拿味的雪糕球。雲呢拿雪糕泛著朱古力和強烈的 烈酒味道,作為晚餐的句號,實在是不二之選。

總括而言,環境高貴浪漫,食物出品創新,服務專業細心。下次定會與女朋友再來光顧。
2020-02-07 71 浏览
今晚去慶祝,book左間靚餐廳食好東西。我地揀左個二人餐,已包括頭盤、前菜、餐湯、主食同甜品,仲包左一支香檳。四隻新鮮生蠔,海水味十足, 十分鮮甜肥美,正。眼見其他枱好多都有叫生蠔,證明好受歡迎。日本北海道帶子刺身薄片伴蝦油蛋黃醬及海膽,本身賣相擺設已經很吸晴,海膽食落一d都唔腥。炭燒澳洲M5和牛小排,牛小排燒得好靚,d肉汁鎖晒喺舊肉入面,食落夠淋而且多汁,好有水準。芝士焗澳洲龍蝦尾伴意大利黑魚子片,呢個賣相好掂,大大舊龍蝦肉已經起左放係面,食得方便之餘仲啖啖肉,肉質鮮嫩彈牙,正。甜品保持成餐飯ge水準,一d都唔hea,為呢餐劃上完滿句號。呢餐飯食得好滿意,所有野食都係水準之上,絕對值得一試。
今晚去慶祝,book左間靚餐廳食好東西。

呢餐飯食得好滿意,所有野食都係水準之上,絕對值得一試。
2020-02-04 71 浏览
出左糧冇耐想食餐好既,係OpenRice見到呢間餐廳好似唔錯,就約左個fd黎撐枱腳呢間餐廳係近尖東個邊,紅磡火車站行黎都好近一開始就送左兩塊包,面包仲係暖既,外皮係脆脆地,有d提子乾甜甜地好食可以加欖欖酒同黑醋食,仲正食住包睇下叫咩食,一打開餐牌見到兩幅畫得好靚既畫好有心機叫左杯酒,味道偏酸,不過都好易入口個田螺焗得岩岩好,好淋,一d都唔韌田螺下面仲有薯蓉,有少少乾,不過都係好好味!配埋d脆脆多士一齊食簡直一流仲叫左一個蕃茄意粉,上面仲有幾粒應該係焗過既蕃茄,有少少酸,但係整扁佢將d汁同d意粉食味道好夾。意粉都煮得岩岩好,唔會太硬或者太淋上面仲鋪左d芝士,令味道更濃郁最後叫左個 意大利忌廉芝士朱古力撻伴開心果仁,佢用一個牛奶朱古力兜住入面d cream cheese,cream cheese入面有芝士,好味出面仲有朱古力同開心果碎,食落口感好豐富不過最好食竟然係個配角 - 馬卡龍唔係太甜,食落去又唔硬,輕輕一咬就碎,好味Waiter服務都勁好,超有禮貌,抵讚

呢間餐廳係近尖東個邊,紅磡火車站行黎都好近

可以加欖欖酒同黑醋食,仲正

食住包睇下叫咩食,一打開餐牌見到兩幅畫得好靚既畫
好有心機

叫左杯酒,味道偏酸,不過都好易入口

個田螺焗得岩岩好,好淋,一d都唔韌
田螺下面仲有薯蓉,有少少乾,不過都係好好味!
配埋d脆脆多士一齊食簡直一流

上面仲鋪左d芝士,令味道更濃郁

出面仲有朱古力同開心果碎,食落口感好豐富

不過最好食竟然係個配角 - 馬卡龍
唔係太甜,食落去又唔硬,輕輕一咬就碎,好味

Waiter服務都勁好,超有禮貌,抵讚
昨晚突然想吃高質的西餐, 想起之前在openrice評價頗高的LAB EAT, 剛巧又在尖沙咀附近, 所以便決定一試。Menu內的菜式款式很多, 想試的東西亦實在太多, 所以決定叫一個二人套餐, 計起來比較化算。二人套餐有頭盤、前菜、湯、主菜、甜品和餐酒。餐酒是moet & chandon出品的mini moet, 酒身屬於light-bodied與full-bodied之間, 酒味偏甜, 我覺得配搭起頭盤的生蠔非常適合。前菜是北海道帶子刺身薄片和西班牙60個月火腿伴香瓜。帶子刺身薄片中間放了一個檸檬味極重的雪芭, 混著鮮甜的帶子吃, 感覺又甜又酸很特別。西班牙火腿經過60個月發酵, 果然比一般街外吃到的更加甘香。由於火腿片的油脂比例目測有50%, 所以必需與蜜瓜一起進食, 以解油膩。主菜是炭燒澳洲M4和牛小排和澳洲龍蝦尾。LAB EAT的擺盤非常值得一讚, 這兩道菜的擺盤非常好看, 令我在吃前花了很多時間在拍照上。和牛小排有牛肉味很重的和牛。雖然未有提出生熟程度的要求, 但和牛軟硬適中。另外此菜亦配有咬下去爆汁的大啡菇。澳洲龍蝦尾的龍蝦肉非常多, 吃下去很有滿足感。我留意到龍蝦肉表面

mini moet

北海道帶子刺身薄片

西班牙60個月火腿伴香瓜

龍蝦湯

主菜是炭燒澳洲M4和牛小排和澳洲龍蝦尾。LAB EAT的擺盤非常值得一讚, 這兩道菜的擺盤非常好看, 令我在吃前花了很多時間在拍照上。和牛小排有牛肉味很重的和牛。雖然未有提出生熟程度的要求, 但和牛軟硬適中。另外此菜亦配有咬下去爆汁的大啡菇。澳洲龍蝦尾的龍蝦肉非常多, 吃下去很有滿足感。我留意到龍蝦肉表面鋪了兩款已經火炙過的芝士, 第一種味道濃咸外帶有少少辣味, 另一種則有種淡淡的咸味, 兩種都適合烹調龍蝦肉, 亦令我覺得餐廳設計菜式時頗花心思。
炭燒澳洲M4和牛小排

澳洲龍蝦尾

甜品是黑加侖子雪糕和熱情果蛋糕。黑加侖子雪糕超級好吃, 表面的黑加侖子皮顯出這份雪糕是真材實料的。熱情果蛋糕中間夾著熱情果雪芭。由於我一向愛吃熱情果味道的東西, 所以兩道甜品我覺得屬於高分之作。
黑加侖子雪糕配熱情果蛋糕

總體來說, 我覺得LAT EAT食物都很適合我的口味, 從菜單及用料配搭上能夠看出有下功夫。價錢的話兩人套餐1288加一, 如果慶祝重要節日的話, 來LAT EAT我覺得也是可以的。

2020-02-02
  • 法國生蠔
  • 餐包
  • 黑松露野菌忌廉湯
2020-02-03 3775 浏览
整個星期沒有出去吃好東西了,心血來潮又想找間餐廳跟男朋友浪漫一下,這次我們來到位置有點穩密的Lab Eat,位於小巷裡面,有一種寧靜舒服又浪漫的格調。Fresh Oysters (4pcs)二人晚餐裡包括了我們都超愛的生蠔,這裡的生蠔非常非常鮮甜,不會太重海水味而偏咸,我們十分之喜歡。Mini Moet晚餐也包括了一瓶很可愛的Mini Moet,很適合情侶兩個人小酌兩杯。Hokkaido Scallop Carpaccio海膽帶子跟生蠔同樣出色,也是走鮮甜的路線~Spanish 60 Month Iberico Ham & Sweet Melon個人欣賞這個火腿不是死咸,是咸中帶香,配上甜度亦適中的哈蜜瓜,完美。Wild Mushroom Cappuccino吃西餐喝濃濃的蘑菇湯是常識吧?Australian Wagyu Beef Short Rib Steak光看著照片回味都足以讓人口水直流,熟度拿揑的非常好,肉質彈牙亦易咬開,最重要是肉汁滿滿~Australian Lobster Tail像個巨無霸似的龍蝦尾,啖啖肉的同時配上美味秘製醬汁,也太好吃了吧?Dessert甜點的部份平常
整個星期沒有出去吃好東西了,
心血來潮又想找間餐廳跟男朋友浪漫一下,
這次我們來到位置有點穩密的Lab Eat,
位於小巷裡面,有一種寧靜舒服又浪漫的格調。

Fresh Oysters (4pcs)
二人晚餐裡包括了我們都超愛的生蠔,
這裡的生蠔非常非常鮮甜,
不會太重海水味而偏咸,我們十分之喜歡。

Mini Moet
晚餐也包括了一瓶很可愛的Mini Moet,
很適合情侶兩個人小酌兩杯。

Hokkaido Scallop Carpaccio
海膽帶子跟生蠔同樣出色,
也是走鮮甜的路線~

個人欣賞這個火腿不是死咸,是咸中帶香,
配上甜度亦適中的哈蜜瓜,完美。

Wild Mushroom Cappuccino
吃西餐喝濃濃的蘑菇湯是常識吧?

光看著照片回味都足以讓人口水直流,
熟度拿揑的非常好,肉質彈牙亦易咬開,
最重要是肉汁滿滿~

Australian Lobster Tail
像個巨無霸似的龍蝦尾,
啖啖肉的同時配上美味秘製醬汁,
也太好吃了吧?

Dessert
甜點的部份平常都是我一手包辦的,
但沒想到這二人餐的甜品卻如此豐盛!
完全為這餐劃上非常完滿的句號~
2020-02-03 103 浏览
據悉這間黃店很出色,今天特意來試試。怕麻煩又有選擇困難症的我們決定試試二人套餐。先來2杯champagne! 雖然少喝酒,但都覺得這款挺易入口的,配頭盤生蠔就更是一流。新鮮生蠔4隻,大大隻的!加一點檸檬汁令鮮味更加突出。吃完肚子更餓了。前菜有帶子刺身薄片和西班牙60個月火腿伴哈密瓜。帶子也是相當鮮甜,中間是雪葩,挺特別的配搭,但味道又出奇的配合。哈密瓜和火腿當然是絕配,哈密瓜很鮮甜,和火腿一咸一甜,味道和口感都很豐富。餐湯是黑松露蘑菇湯和龍蝦湯各一款,兩款味道都相當濃郁。到了令人期待的主菜了!先來澳洲龍蝦尾。真的有一隻手掌般大,龍蝦用辣椒、芝士等調味,鮮甜得來又惹味,很有驚喜!然後是澳洲m4和牛小排,和牛只有5成熟,口感香嫩,牛味香濃,下面有一個烤得juicy的大香菇作配菜。最後當然不少得甜品!是黑加倫子味雪糕和熱情果蛋糕,相當有新鮮野的配搭,特別喜歡黑加倫子味雪糕,甜而不膩。欣賞這間餐廳用材新鮮、配搭新穎大膽,令人充滿驚喜的一餐。

前菜有帶子刺身薄片和西班牙60個月火腿伴哈密瓜。

餐湯是黑松露蘑菇湯和龍蝦湯各一款,兩款味道都相當濃郁。

欣賞這間餐廳用材新鮮、配搭新穎大膽,令人充滿驚喜的一餐。
2020-01-31 105 浏览
下午茶吃得飽,晚餐時間唔想食咁多嘢,叫咗啲冇咁飽肚嘅食物、 小食同白酒 ,把酒談天,消磨一下時間。▶️瑞士傳統熱溶芝士配新薯及火腿上菜嘅時候, 侍應會來像一整舊芝士, 刮幾 塊落薯仔同火腿上面 ,感覺好正宗,芝士勁香濃,呢個正。🤤▶️海膽蒜蓉多士烘香左嘅多士上面加一大舊海膽。海膽鮮甜味美,大滿足。▶️海鮮拼盤每日的款式不同,今次有紅蝦、鮑魚、生蠔 、蜆、螺 等等,用料還好但偏貴。▶️自家製比利時73%朱古力心太軟 配意大利雪糕做到流心嘅效果,用料食得出都係高質嘅。 雪糕夠軟滑。

▶️瑞士傳統熱溶芝士配新薯及火腿
,芝士勁香濃,呢個正。🤤

▶️海膽蒜蓉多士
烘香左嘅多士上面加一大舊海膽。
海膽鮮甜味美,大滿足。

▶️海鮮拼盤

▶️自家製比利時73%朱古力心太軟 配意大利雪糕
做到流心嘅效果,用料食得出都係高質嘅。 雪糕夠軟滑。
  • 法國生蠔
  • 瑞士傳統熱溶芝士配新薯及火腿
可能你會認為最近肺炎疫情愈黎愈嚴重,不如離開香港避一避。但始終呢到都係我屋企,經歷過SARS一役更加深深明白生於斯,長於斯呢個道理。但成日提心吊膽都唔係辦法,心理質素都好影響個人健康。有見及此,約埋個朋友係尖咀呢間氣派十足既酒吧餐廳「LAB EAT Restaurant & Bar」Chill一Chill。餐廳以黑金兩色調做點綴,樓底夠高自然空間感都夠睇頭啦。👇📌Fresh Oysters - $68/pcs👉我做過research,呢到主要以À la carte形式點菜,整體價錢合理。首先嗌左個每日都有唔同既生蠔拼盤,今日生蠔來自法國產地既Taylie,賣相新鮮,口感creamy仲帶少少海水味。可以配搭檸檬或特製醬汁,將個鹹鮮味更加突出,回味無窮。📌Melting French Raclette Cheese w/ Potatoes & Smoked Ham - $188👉一道法國傳統前菜「熱溶法國流心芝士」,相當有驚喜。Staff會將一整塊克雷特芝士係我地面前將表面慢慢刮落黎再流落沙律菜面上,成件事好有娛樂性,芝士果種質感有種令人細味既境界,簡直係catch your eyes。加

📌Fresh Oysters - $68/pcs

加埋香草烤薯、意大利煙火腿、火箭菜配搭芝士一齊食,份外惹味。

📌French Duck Liver w/Green Apple Puree - $158

👉第二道前菜「法國鴨肝 · 紅酒蘋果蓉」當然有我最愛既香煎鴨肝啦,呢個主角Size適中,
擺盤精緻。煎到微微焦香既外層,油脂豐富,入口融化感到好處,配搭帶酸酸甜甜既蘋果蓉,非常開胃。

📌US SRF Wagyu Striploin Steak - $428 (400g)

👉每個牛魔王都無法逃避既巨型「美國極黑和牛西冷」,成400g咁重,一睇就知份量唔講少啦。
表面既Grillmark相當突出,成塊和牛燒得均勻,帶少少微焦色澤分明。而切開仲見到肉質粉嫩,

岩岩好五成熟,入口嫩滑彈牙,牛味濃厚,完全無韌既感覺,呢個不得不試!

📌Lab Eat Dessert Platter - $328

👉最夢幻既招牌甜品「Lab Eat液態氮甜品拼盤」,要預先提早一日向餐廳落定order。
而呢個拼盤既主角係個巨型既72%比利時朱古力波,Staff會將液態氮慢慢倒入去,將裡面裝滿哂既青蘋果味既

氮份子料理變成粒粒雪糕咁,口感好特別;另外甜品仲有法式馬卡龍,甜而不膩;雲呢拿雪葩、黑加倫子雪葩,賣相精緻,質感幼滑;

熱情果芝士蛋糕甜度岩岩好,個口感結實,凍冰冰好清爽;Tiramisu濃郁既咖啡味,加埋裡面粒粒食到粒粒果凍,幾有咬口。

最後Staff會幫我敲碎埋成個朱古力波,等你方便慢慢細味,扑碎呢下夠哂治癒!

📌Wine Pairing -
▪ Kessler Vintage Select Blue Riesling - $78/Glass
▪ Marques de Riscal 'Arienzo' Rioja Crianza,Rioja DOCA - $88/Glass
▫ 由Staff推薦既兩款紅白酒,前者主要為來自德國既餐前白酒,用黎配搭生蠔就最夾,入口唔會太澀,味道偏甜易入口;

後者為西班牙品牌既紅酒,質感柔和帶少少木香,口味比較適合大眾,同個Steak有不謀而合既化學作用。
2020-01-30
  • Fresh Oysters
  • 熱溶法國流心芝士
  • 法國鴨肝 · 紅酒蘋果蓉
  • 美國極黑和牛西冷
  • Lab Eat液態氮甜品拼盤
2020-01-31 2515 浏览
呢晚約左好姊妹出來食佢既生日飯~生日1年1次, 當然唔可以hea, 要食好d食豪d!我地去左食- LAB EAT Restaurant & Bar。其實我都係第1次來呢間餐廳食,去到, 覺我佢門面幾grand~入到去, 覺得燈光好柔和好有情調,每張枱仲有燭光添!而我地呢, 就叫左個set dinner for 2~Mini Moet & Chandon Imperial Brut,Champagne, France 200ml跟餐有枝mini香檳~都幾易入口, 冇飲開酒都唔怕飲唔到呀!摸住杯底望住燭光談心一流Hokkaido Scallop Carpaccio with Sea Urchin呢個我超級愛!!!北海道帶子刺身, 十分鮮甜!但我不嬲食開都係配豉油芥辣咁, 呢度係伴蝦油蛋黃醬, 個蝦油蛋黃醬好出色!好香好香! 我超喜歡海膽同三文魚籽當然都唔洗講, 好鮮甜啦一樣都!最得意係中間仲有個鮮果雪葩, 可以在食物與食物之間畀你清一清味蕾~Lobster Bisque with Cognac干邑龍蝦湯~平時係出面飲呢款湯, 我最怕就係酒味過重,會有好大陣苦味~但呢度完全冇呢個問題!只係有
呢晚約左好姊妹出來食佢既生日飯~
生日1年1次, 當然唔可以hea,
要食好d食豪d!
其實我都係第1次來呢間餐廳食,
去到, 覺我佢門面幾grand~
入到去, 覺得燈光好柔和好有情調,
每張枱仲有燭光添!
而我地呢, 就叫左個set dinner for 2~
Mini Moet & Chandon Imperial Brut, Champagne, France 200ml
Champagne, France 200ml

跟餐有枝mini香檳~
都幾易入口,
冇飲開酒都唔怕飲唔到呀!
摸住杯底望住燭光談心一流

呢個我超級愛!!!
北海道帶子刺身, 十分鮮甜!
但我不嬲食開都係配豉油芥辣咁,
呢度係伴蝦油蛋黃醬,
個蝦油蛋黃醬好出色!
好香好香! 我超喜歡

海膽同三文魚籽當然都唔洗講,
好鮮甜啦一樣都!
最得意係中間仲有個鮮果雪葩,
可以在食物與食物之間畀你清一清味蕾~

干邑龍蝦湯~
平時係出面飲呢款湯,
我最怕就係酒味過重,
會有好大陣苦味~
但呢度完全冇呢個問題!
只係有濃濃既龍蝦味!
飲得出係真材實料!
唔只係飲得出,
仲要係食得出!
有大大舊龍蝦肉嫁!
Australian Lobster Tail with Melting Cheese & Shaved Black Caviar

& Shaved Black Caviar

先唔講味道,
呢碟菜, 一上枱已令人覺得驚艷!
擺盤真係好靚!! 簡直係藝術品!

雖然佢係set dinner入面既菜式,
但佢份量都幾大份! 一d都唔hea!
龍蝦面有芝士, 黑魚子片~
龍蝦肉大大舊, 啖啖肉!
好滿足呀!!!
味道當然係好啦!
埋單加埋一$1416.8~
Fine Dining來講唔算貴~
但環境食物都好唔錯~
下次我要帶男朋友來食先得!
2020-01-13
庆祝纪念
生日
2020-01-30 76 浏览
Their uni toast is a must-try! Freshly baked garlic bread topped with uni. I had one piece and it's very not enough!I love their grilled pork too. Meat is very tender but very rich in taste. The mushroom pasta is okay, good just not as amazing as their garlic uni bread and the pork.We celebrated my friend's birthday so staff are kind enough to light up a candle on our dessert platter. Ambience is good and the restaurant is spacious. Friendly staff and we had a great time!I will order the uni toa

I will order the uni toast next time i come.
庆祝纪念
生日
  • uni toast
2020-01-30 78 浏览
今晚同女朋友慶祝周年紀念日,女朋友指定要食高級精緻的西餐廳,就選了尖沙咀的「LAB EAT Restaurant」。餐廳提供二人晚餐,都幾多野食。首先係香檳,Mint Moet & Chandon Impeial Brut Champagne,味道芳香,好易入口。每個座位有小蠟燭,燭光更顯浪漫情調。西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴哈蜜瓜。一道非常經典的前菜,簡單味美。主要係食薄薄一片片火腿的咸味,再加上哈蜜瓜的甜味,強烈反差的味道係口腔內撞擊,真係好開胃醒神。當然,沙律菜同酸醋都好開胃。套餐有兩款餐湯。我同女朋友當然係大家分享啦,更甜蜜。干邑龍蝦湯,鹹香鮮甜,真材實料,龍蝦味非常濃郁,口感仲好滑溜,仲有啖啖龍蝦肉。黑松露泡沫濃湯,每啖都有很香濃的黑松露味,好出色。主菜有兩款。炭燒澳洲M5和牛小排。和牛小排的肉質真係好鮮嫩多汁,廚師將肉汁鎖住,好juicy!配菜仲有大啡菇、焗馬鈴薯、蕃茄仔襯托。芝士焗澳洲龍蝦尾伴意大利黑魚子片。絕對係最滿意的一道菜!最初見到餐牌上有龍蝦,都有點怕起肉食時會失儀態,但廚師好有心思,預先就幫客人起肉,食客只需要專心盡情享用啖啖鮮美的龍蝦肉,絕對係抵讚的,肉質

套餐有兩款餐湯。我同女朋友當然係大家分享啦,更甜蜜。

黑松露泡沫濃湯,每啖都有很香濃的黑松露味,好出色。

主菜有兩款。

炭燒澳洲M5和牛小排。

芝士焗澳洲龍蝦尾伴意大利黑魚子片。絕對係最滿意的一道菜!
最初見到餐牌上有龍蝦,都有點怕起肉食時會失儀態,但廚師好有心思,預先就幫客人起肉,食客只需要專心盡情享用啖啖鮮美的龍蝦肉,絕對係抵讚的,肉質非常彈牙飽滿。而且,上菜擺盤亦都好吸睛。

最緊要係女朋友滿意,功德完滿。溫馨提示,最好預先打電話訂位,因為餐廳都幾 full。
2020-01-28 94 浏览
老婆搵左間好有情調又好有feel既西餐廳,今晚去食餐好的,佢仲話這間餐廳嘅甜品好出色,一定要食咁話wo。首先叫杯Kessler riesling乾杯先,好易入口,又美味,再來個頭盤鵪鶉腿,肉質嫩滑,加埋蕃茄一齊食好夾😘。還有點了芝士+ vegetables,而芝士係店員為我地即時新鮮熱辣切出嚟,嘩!!這個芝士真係好好味,冇得頂。到主菜啦,有大蝦意大利粉,蝦頭好多糕,味道濃郁,正😍,而意粉用龍蝦汁,非常夾,推介。還有點了燒春雞,切開裏面原來有飯,雞嘅精華落晒入飯,美味。雖然我哋都好飽,但老婆話唔能夠唔試佢嘅甜品,因為老婆係為了甜品而來的😂,點了蘋果千層酥,賣相好靚喎,千層酥原來係蘋果啫喱再夾雜脆脆嘅酥皮,仲有香草雪糕伴碟,食落口有種清新嘅感覺,但係有脆脆口感,很有水準的甜品。值得推介俾朋友。
值得推介俾朋友。
  • Apple  Mille  feuille
2020-01-24 181 浏览
又到聖誕,又到聖誕!一年容易又聖誕,記得上年今日去咗旅行無喺香港度過。今年就約埋朋友食返餐好。呢度之前食過,質素唔錯所以再ENCORE。前菜先食個海膽蒜容多士,脆口多士配上鮮甜多士真係無得彈,大大片嘅海膽質幼滑,咬落奶香甜味徘徊係口腔中十分滋味。煙燻法國鵪鶉脾配檸檬蒜鹽。估唔到鵪鶉脾都幾大隻,食落乾身又啖啖肉。煙燻後風味十足,再配上些許檸檬鹽減低油脂味道,令到入口肉味更突出。前菜過後,黎個龍蝦湯轉換口味。龍蝦湯非常濃郁,入口咸香又鮮味。可惜係熬煮得過咗少少火,有啲啲焦味同有少量蝦殼,否則就真係完美唞,哈哈。意大利西西里島蕃茄醬意粉。意粉配上熟成蕃茄及即磨芝士,即時令味道層次變得豐富。意粉質地啱好有咬口之中點香甜,簡單嘅配搭令平凡意粉變得清爽,一洗羊鞍嘅油膩感,好味。炭燒澳洲自然放牧BB羊鞍。羊鞍入口一啲都唔羶,肉質五成熟咬落啱啱好又唔韌。少少嘅芥末帶出些許辣味,再配埋紅酒令肉味更香甜。最後係抺茶芝士餅,軟硬適中又唔太甜。作為飯後甜品刪剛剛好。配餐兩杯KESSLER RIESLING同埋 MARQUES DE RISCAL,味道清爽帶花香,無論羊肉還是意粉鵪鶉脾都十分配搭。必點。
海膽蒜容多士/ EACH
煙燻法國鵪鶉脾配檸檬蒜鹽
龍蝦湯
前菜過後,黎個龍蝦湯轉換口味。
意大利西西里島蕃茄醬意粉
意大利西西里島蕃茄醬意粉。
炭燒澳洲自然放牧BB羊鞍
炭燒澳洲自然放牧BB羊鞍。
抺茶芝士餅
最後係抺茶芝士餅,軟硬適中又唔太甜。作為飯後甜品刪剛剛好。
KESSLER RIESLING/ MARQUES DE RISCAL
2019-12-16
海膽蒜容多士/ EACH
煙燻法國鵪鶉脾配檸檬蒜鹽
意大利西西里島蕃茄醬意粉
抺茶芝士餅
2020-01-23 99 浏览
又一晚尖咀搵野食,今日我同豬豬就決定去驗證下Openrice長期名列前茅嘅LAB EAT Restaurant到底點解咁受歡迎~餐廳位置離大街比較遠,換黎嘅係比較寧靜同遠離繁囂嘅環境,配合餐廳播嘅外國流行音樂,營造出一股浪漫柔和嘅格調。我地叫左個Set dinner for two,頭盤前菜湯品主菜甜品樣樣齊,一次滿足哂咁多願望~香檳:經典酩悅香檳,12%唔會太重酒味,整體都夠香醇易入口。新鮮生蠔:真係夠新鮮,配搭經典檸檬汁同紅酒醬,完全冇腥味,入口鮮甜爽滑。帶子刺身薄片配海膽伴蝦油蛋黃醬:新鮮度無可挑剔,海膽鮮甜完全唔臭,配上帶子嫩肉以及蛋黃醬,又香又滑又甜,三文魚子再補上一點鹹味,非常好食。干邑龍蝦湯:湯味香濃蝦膏味帶少少苦,有顆粒感,入面仲有大大粒龍蝦肉,唔錯。法包:配上橄欖油味落煙軔,麵包夠熱,幾香。西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴香瓜:風乾火腿同香瓜係絕配唔使多講,48個月風乾極濃郁鹹香配上香瓜鮮甜十分合拍,而伴碟嘅火箭菜配上黑醋亦有強烈苦中帶甘香氣,係一道相當唔錯嘅前菜。炭燒澳洲M5和牛小排:表皮微焦鎖住肉汁,切面見到嘅係漂亮嘅三成熟,咬落肉嫩得黎好多汁,好香和牛味。加上黃

法包:配上橄欖油味落煙軔,麵包夠熱,幾香。

炭燒澳洲M5和牛小排:表皮微焦鎖住肉汁,切面見到嘅係漂亮嘅三成熟,咬落肉嫩得黎好多汁,好香和牛味。加上黃芥末食帶D酸味同辛辣,更能激發牛肉味。
伴碟嘅仲有切片薯仔、豆角同大啡菇。薯仔煮到好軟熟,薯蓉口感但形狀維持到完整一塊,配上燒汁味道好夾。豆角煎香左,熟度岩岩好,皮脆內香。大啡菇索哂牛汁,咬落牛味菇味同油香味併發,相當可口。

最後以黑森林Tiramisu配香草雪糕做結尾。食得出係自製蛋糕,味道同口感都高出外面水平一截,雪糕都相當出色,香甜而不膩,完美地為呢餐畫上句號。

無論氣氛、環境、服務同食物水準都好好,本人親身認證值得推介,十分推薦俾各位食家,尤其係節日慶祝/紀念日~
2020-01-21 85 浏览
拜拜豬年要獎勵下自己, 今次揀咗間有情調嘅餐廳。入面既cocktail 好吸引, 見其他枱叫左個presentation 靚, 杯既不同型狀同有生果, 有一杯好似雀仔, 紫色的。因今晚想飲下dry既酒, 所以order白酒, Riesling果味較重、味道偏甜、易入口。一開始就上左麵包, 外脆內軟,唔錯。法式鵪鶉腿肉較咸唔建議單獨食, 煙燻味好重。Main course係燒春雞,雞入邊釀西班牙辣腸野米,層次同質感提升, 雞皮焦香、雞肉滑滑的。一定要食下dessert, 選左蘋果批, 面有金泊,酥皮烘到脆口鬆化,蘋果部份係果凍狀,不過蘋果味淡左少少下次要試下海鮮拼盤, 見到有龍蝦, 生蠔,翡翠螺,鮑魚, 好吸引