2020-01-20 65 浏览
琴日係母親大人嘅生日,由於佢今年真係講得太多次佢自己好想食生蠔,所以我就特登搵咗呢一間餐廳全部食蠔,俾佢食盡佢啦。我餐廳除咗有好多唔同嘅餸食之外佢嘅飲品都唔差,而且亦都有一個調酒師喺場內幫大家調酒。呢度啲生蠔睇上去好新鮮,食落去啖啖肉而且同出面酒店食到嘅質素實在差太遠,呢度好食好多。然後我哋嗌咗一個海膽配法包,呢度啲海膽實在太好食一啲都唔腥,而且份量好多。啲海膽好有鮮甜味。呢一個意大利飯真係好好食,佢啲意大利飯煮得唔會好硬身,而且配上黑松露、芝士,成個飯其實唔會好膩,而且黑松露嘅味非常之出。之後我哋仲嗌多咗個甜品比自己,就係呢一個蘋果拿破崙配雲呢拿雪糕。佢啲蘋果整成蘋果糕咁食落去好特別,而且同雪糕亦都好夾。

我前幾日同男朋友慶祝生日,所以就諗住比一個驚喜去食餐好啲嘅。一去到嘅時候餐廳人已經好多,但好彩唔使排隊。餐廳嘅環境好舒服,枱與枱之間的距離合適,同男朋友面對面傾計會覺得好舒服。我哋首先帶咗兩杯酒飲下先,而且枱上面亦都放咗蠟燭,好有情調。因為男朋友好鍾意食生蠔,所以我哋曬咗四隻。呢度啲生蠔好新鮮而且啲腥味都冇,反而海水味好足,食落去好肥美。之後我哋嗌咗一個黑松露海螺,下面仲有啲薯蓉食落去好好食,個比例啱啱好而且下面個薯蓉食落去唔會好膩個種。而我哋最後亦都嗌左呢一個黑毛豬配紫薯。如果黑毛豬睇相就知道佢煮得啱啱好,佢嘅質素非常之高食落去好有肉汁,而且都唔會有筋。而隔離嘅紫薯好特別,食落去其實同黑毛豬都幾match。

2020-01-19 49 浏览
朋友食生日飯,精挑細選,來到尖嘴嘆西餐。這裡環境不錯,挺有情調的。朋友好海鮮,當然要點海鮮啦,也點了意大利粉。海鮮拼盤拼盤有5種海鮮食物:波士頓龍蝦、活硯、翡翠螺、鮑魚同生蠔。份量剛好兩個人當頭盤食啱啱好。原來是France Taylie 生蠔,有海水味,夠鮮。黑松露海膽意大利粉賣相吸引,黑松露香噴噴,海膽鮮甜而且份量比較多,意粉 韌韌地,口感佳,個 cream sauce 剛好掛在意粉上面。 aily Dessert Special- Passion Fruit Cake with Black Currant Gelato and Macaroon 黑加侖子gelato 同 熱情果蛋糕有驚喜,在外面少食到。Gelato 伴有crumbles ,一齊食特別滋味。整體而言,食材新鮮,味道佳,服務好,環境有情調,會再來品嘗的選擇:
朋友食生日飯,精挑細選,來到尖嘴嘆西餐。

這裡環境不錯,挺有情調的。

朋友好海鮮,當然要點海鮮啦,也點了意大利粉。

海鮮拼盤

原來是France Taylie 生蠔,有海水味,夠鮮。
黑松露海膽意大利粉

2020-01-15 97 浏览
生日月特別多生日飯食的,今晚好朋友帶我來到這間西餐廳。這間餐廳在比較遠離繁華街道的位置,所以比較舒適寧靜。餐廳燈光柔和,每張枱上都放有小蠟燭,非常浪漫!看看餐牌,除了有散叫,也有二人套餐。二人套餐有生蠔、前菜、湯、主菜、甜品和香檳。店員先為我們開香檳,香檳是MOET這個牌子的mini版,大概有每人一杯!法國生蠔4隻,生蠔味道較淡,唔會好creamy,但海水味都幾重,而且幾大隻又鮮甜!西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴香瓜,風乾火腿每人都可以食到兩、三片,唔會太咸,肉味濃郁,再配上鮮甜多汁的哈蜜瓜食,令火腿的味道較清新!黑松露泡沫濃湯,這個湯好香黑松露味,湯都幾creamy,而且有好多蘑菇碎,好有咬口!炭燒澳洲M5和牛小排,牛肉大概烹調至5成熟,肉質鬆軟,牛肉味濃。配有薯仔、豆角、大啡菇等蔬菜,把牛肉跟鮮甜多汁的大啡菇一齊食,味道更惹味!是日甜品是黑加侖子雪葩及熱情果芝士蛋糕,雪葩酸酸甜甜,幾香黑加侖子味,而芝士蛋糕熱情果味較重,酸酸地幾解膩!這餐很豐富,而且環境浪漫,好適合情侶或到這裡來慶祝紀念日!
法國生蠔
西班班伊比利亞48個月風乾火腿伴香瓜
黑松露菌泡沫濃湯
炭燒澳洲M5和牛小排

這餐很豐富,而且環境浪漫,好適合情侶或到這裡來慶祝紀念日!
2020-01-13
生日
西班班伊比利亞48個月風乾火腿伴香瓜
炭燒澳洲M5和牛小排
2020-01-10 87 浏览
上網睇食評見啲人評價都唔錯,所以今日特登過嚟試吓,順便慶祝周年紀念不過位置都比較偏僻,一入到去間餐廳發覺氣氛都唔錯,因為我都係比較鍾意一啲有氣氛嘅餐廳,環境舒適寧靜。黑松露蘑菇湯非常入味👍🏽生蠔肥美,有濃郁嘅海水味海膽黑松露意粉比我預期中好味好多,因為我係一個唔喜愛海膽嘅人,但係經過今次之後令我對海膽有另一番新體驗愛上了最後主角就係西冷和牛,我哋叫咗五成熟,烹調時間啱啱好,唔會太乾又唔硬,仲有好多肉汁今次真係食得好滿足,食物質素10分好
黑松露蘑菇湯非常入味👍🏽
生蠔肥美,有濃郁嘅海水味

愛上了
今次真係食得好滿足,食物質素10分好
2020-01-09
纪念日
用餐优惠
信用卡優惠
  • 黑松露海膽意粉
2020-01-10 54 浏览
朋友約食西餐,Lab Eat門口是學校,方便停車。店內柔和燈光,浪漫的音樂很有情調。店員親切的為我們介紹菜式。新鮮生蠔(4只),法國的,好鮮甜。瑞士熱溶流心芝士配香草烤薯及義大利煙火腿,鹹芝士配火腿,口感豐富。煙熏法國鵪鶉脾配檸檬蒜鹽,肉質鮮嫩,配檸檬蒜鹽,無油膩感。炭燒澳洲自然放牧BB 羊鞍(330克)配以橄欖油封薯仔,露荀及薄荷香草醬,點5成熟,上枱剛好,不會膻,肉質嫩滑。慢烤八爪魚腳,口感煙韌,很香。綠茶芝士蛋糕,甜甜的,好滿足。framingham sauvignon blanc 2019,淡淡酒香。
朋友約食西餐,Lab Eat門口是學校,方便停車。
店內柔和燈光,浪漫的音樂很有情調。
店員親切的為我們介紹菜式。
新鮮生蠔(4只),法國的,好鮮甜。
煙熏法國鵪鶉脾配檸檬蒜鹽,肉質鮮嫩,配檸檬蒜鹽,無油膩感。
慢烤八爪魚腳,口感煙韌,很香。
綠茶芝士蛋糕,甜甜的,好滿足。

2019-11-28
2020-01-07 72 浏览
2020新既第一年,緊系要獎勵下自己辛苦左一年啦今晚收工同同事去左公司附近既LabEat,門口有隻大大隻聖誕鹿入面裝修都好靚 好有feel開頭諗住叫個2人set,都系都系比佢個海鮮拼盤吸引左咁食海鮮點可以唔飲番杯一開始就上左麵包先有黑醋同欖油點,麵包外脆內軟,唔錯海鮮拼盤黎啦!!有龍蝦、生蠔、鮑魚、大蜆同埋我最愛既魚子醬生蠔系posie蠔,味道比較濃,海水味好重,好新鮮大蜆鮑魚都好新鮮,肉質彈牙,海鮮醬都唔洗落龍蝦膏好正~肉質都爽口,有少少海水味鹹鹹地,正個魚子醬真系冇得頂!! 不過梳打餅個味反而蓋過左,所以就咁食會好d叫左個鵪鶉脾,煙燻味好重,但系好好食連下面舊蕃茄都唔錯main 叫左個海鮮煮魚個舊魚勁正,個皮脆,肉嫩 加埋個濃濃既蕃茄汁,真系無得彈而且仲有d青口,大蜆,性價比十足仲叫左個燒春雞但呢只雞唔系咁簡單,入面系釀左d飯系入面雞肉嫩滑,個皮又好香,而且飯粒分明,吸曬d汁不過個醬個d椒味太多,如果點得比較多反而得番辣味之後仲叫左兩份甜品熱情果蛋糕 配 黑加倫子雪糕個蛋糕味道好有層次、佢分左3層,一啖就有幾種唔同口味,之後再mix埋一齊仲有比較少見既黑加倫子雪糕之後仲叫左個蘋果
2020新既第一年,緊系要獎勵下自己辛苦左一年啦
入面裝修都好靚 好有feel
開頭諗住叫個2人set,都系都系比佢個海鮮拼盤吸引左
咁食海鮮點可以唔飲番杯

一開始就上左麵包先
有黑醋同欖油點,麵包外脆內軟,唔錯
海鮮拼盤黎啦!!

有龍蝦、生蠔、鮑魚、大蜆同埋我最愛既魚子醬

生蠔系posie蠔,味道比較濃,海水味好重,好新鮮

大蜆鮑魚都好新鮮,肉質彈牙,海鮮醬都唔洗落

龍蝦膏好正~肉質都爽口,有少少海水味鹹鹹地,正

叫左個鵪鶉脾,煙燻味好重,但系好好食
連下面舊蕃茄都唔錯

main 叫左個海鮮煮魚
個舊魚勁正,個皮脆,肉嫩 加埋個濃濃既蕃茄汁,真系無得彈
而且仲有d青口,大蜆,性價比十足

仲叫左個燒春雞
但呢只雞唔系咁簡單,入面系釀左d飯系入面
雞肉嫩滑,個皮又好香,而且飯粒分明,吸曬d

不過個醬個d椒味太多,如果點得比較多反而得番辣味
之後仲叫左兩份甜品

熱情果蛋糕 配 黑加倫子雪糕
仲有比較少見既黑加倫子雪糕
之後仲叫左個蘋果批咁既

面有d金泊,仲有2塊蘋果薄片
個酥皮好脆,而中間個質感好似■哩咁,好濃既蘋果味
香草雪糕仲有d香草粒,而隔離個cream食落都有陣淡淡既蘋果香,有驚喜

整體都覺得唔錯,服務都好好
上菜都會介紹番碟野,仲好主動換碟,加水
成個環境播住d歌,好match
3個人2千5蚊都算貴,但獎勵下辛苦左一年既自己,值得既!!!
收工約埋都係TST返工ge朋友..黎呢度食好西6點鬆d就黎到..唔使等位即刻入坐..yeahmenu有兩本..一本drink一本食物睇緊menu..waiter哥哥就放低d包比我地咬住先~面包微暖..外脆內軟..配olive oil同黑醋..即刻開胃!menu好多選擇呀!亦都會好詳細咁show埋每道菜入面有d乜野一定唔會揀錯野食!海鮮拼盤 伴意大利黑魚子醬10克 $1088叫呢個seafood platter都係因為比個menu吸引左!點知真係無令我失望!waiter哥哥上菜時好sweet咁介紹返..今晚時令生蠔係Posie..海水味會較重..而且比較爽口海鮮種類都算多呀..乜都可以試下重點推介呢個魚子醬!!!好arm我口味!就咁食都唔會太咸呀Riesling $78@  SB $88@食海鮮..當然要配white wine煙燻法國鵪鶉脾配檸檬蒜鹽 $138呢個鵪鶉脾真係唔講得笑..一放埋咀邊..已經好香煙燻味!食落口肉質好嫩好juicy低溫烤焗智利鱸魚柳配馬賽海鮮湯 $298魚肉肥美..淡淡魚油香..配埋個湯一口咁食..令到個湯鮮到不得了!完全係將個味道提升到另一個level鐘意食魚
收工約埋都係TST返工ge朋友..黎呢度食好西

6點鬆d就黎到..唔使等位即刻入坐..yeah

menu有兩本..一本drink一本食物

睇緊menu..waiter哥哥就放低d包比我地咬住先~

一定唔會揀錯野食!

海鮮拼盤 伴意大利黑魚子醬10克 $1088
點知真係無令我失望!

海鮮種類都算多呀..乜都可以試下

重點推介呢個魚子醬!!!好arm我口味!就咁食都唔會太咸呀

Riesling $78@
SB $88@
食海鮮..當然要配white wine

煙燻法國鵪鶉脾配檸檬蒜鹽 $138

呢個鵪鶉脾真係唔講得笑..一放埋咀邊..已經好香煙燻味!
食落口肉質好嫩好juicy

低溫烤焗智利鱸魚柳配馬賽海鮮湯 $298

鐘意食魚ge我..表示非常滿意!

其他呢間餐廳d服務..都真係無得輸..
waiter哥哥又好sweet咁比個碟我地放d shell

法國春雞釀西班牙辣腸野米 $278

唔使驚出外食雞麻煩要lur骨
佢本身已經拆哂骨! 啖啖肉之餘仲stuff滿哂炒香左ge飯

呢個飯一d都唔求其..大量ge mushroom同salami一齊炒..仲要吸哂d雞汁

法式蘋果酥皮批 伴香草雪糕 $98

好感動
個vanilla雪糕入面有vanilla seed架!一睇就知有誠意啦!
仲有呀..個cream有淡淡蘋果香!唔係plain cream囉!every little detail counts!好有心思

而蘋果個part好得意..做成jelly咁..一層脆一層jelly..口感好豐富!

是日 dessert  special $108
waitress姐姐話呢個係 passion fruit cake配黑加倫子雪糕

又係要讚下個雪糕..好滑..又唔會死甜..總之就好fresh啦!

呢餐真係盡興..3個人..又酒又肉又海鮮又甜品..期待下次聚會

2020-01-06
2020-01-06 1081 浏览
今日約左朋友敍一敍舊,有個共同朋友介紹左呢間餐廳比我地,話氣氛好,食物質素都好,所以特登留定肚,收工過左黎食豪啲~因為我地6點兩三個字就到既關係,餐廳入面無乜人,播住啲輕快既音樂,感覺都幾舒服~一打開menu睇到二人餐,已經好吸引!不過因為我地3個人食,所以最後都係選擇左散叫,同埋叫侍應推薦左兩款酒。坐低無耐,店員就放低左餐包,同油醋汁。餐包暖暖地,十分鬆軟,配埋油醋汁,簡單得黎又好食。我地點左個海鮮拼盤件意大利黑魚子醬黎試試。龍蝦好大件好靚!平時我食自助餐係唔會食龍蝦的,因為佢唔大隻,而且唔知放左幾耐。但靚靚西餐廳既,緊係要試佢一試啦!龍蝦肉勁新鮮,勁鮮甜,而且又彈牙!蝦膏部份又係我平時唔會食既野,不過佢呢個又係好鮮甜,高質!其他海鮮(包括生蠔,翡翠螺,鮑魚同埋活蜆)都係好新鮮,彈牙。當中既活蜆我係第一次食,竟然可以咁大隻同鮮甜!至於生蠔方面,今日既蠔係聽聞唔算太常見既Posie,海水味比較重。我覺得佢算係比較瘦,同埋我都係比較鐘意食鮮甜啲個啲蠔!另外,佢既醬汁都好好食,一款係唔同平時啲茄醬,有少少辣味同香草味既醬汁。另一款係類似泰式既酸辣汁,兩款都好岩我胃口。不過其實佢啲海鮮我無落

海鮮拼盤件意大利黑魚子醬

我地點左個海鮮拼盤件意大利黑魚子醬黎試試。龍蝦好大件好靚!平時我食自助餐係唔會食龍蝦的,因為佢唔大隻,而且唔知放左幾耐。但靚靚西餐廳既,緊係要試佢一試啦!龍蝦肉勁新鮮,勁鮮甜,而且又彈牙!蝦膏部份又係我平時唔會食既野,不過佢呢個又係好鮮甜,高質!其他海鮮(包括生蠔,翡翠螺,鮑魚同埋活蜆)都係好新鮮,彈牙。當中既活蜆我係第一次食,竟然可以咁大隻同鮮甜!至於生蠔方面,今日既蠔係聽聞唔算太常見既Posie,海水味比較重。我覺得佢算係比較瘦,同埋我都係比較鐘意食鮮甜啲個啲蠔!另外,佢既醬汁都好好食,一款係唔同平時啲茄醬,有少少辣味同香草味既醬汁。另一款係類似泰式既酸辣汁,兩款都好岩我胃口。不過其實佢啲海鮮我無落任何醬汁食。。。因為太新鮮同鮮甜,唔想蓋左佢本身既味道,醬汁我都係事後撩左少少黎試。。。

為左配合海鮮拼盤同前菜,侍應推薦左Kessler Riesling,一款比較甜既白酒,好岩不嬲都鐘意甜酒既我。配上海鮮,有啲咸咸甜甜既感覺,都可以帶出海鮮既甜味。

煙燻鵪鶉脾配檸檬蒜鹽

跟住係煙燻鵪鶉脾配檸檬蒜鹽。首先佢既鵪鶉脾肉好滑,又軟嫩,呢道菜稍為咸啲啲,不過我覺得ok既。而且番茄煮得好香!

低溫烤焗智利驢魚配馬賽海鮮湯

然後到主菜低溫烤焗智利驢魚配馬賽海鮮湯。鱸魚低溫焗完,魚汁被香脆既魚皮鎖住係魚肉入面,魚肉變得好香好嫩滑!我地都好鐘意呢一道菜,而且佢既湯汁酸酸甜甜,好開胃。上面仲有一舊海膽,雖然好鮮甜,不過一人得一小啖,唔夠我地分呢!

配合主菜既鱸魚同燒春雞,侍應推薦左另一款酸味比較重,果味稍為濃郁既白酒,正好可以解下膩。

法國春雞釀西班牙辣腸野米

睇餐牌個陣見到呢個法國春雞釀西班牙辣腸野米,覺得幾得意,就點左呢款黎試試。佢既雞脾仔好滑,米粒有口感,唔係用普通既白米。醬汁方面,佢既味道都ok,好creamy。但佢既特色,都係我唔鐘意既一點,就係入面有超多黑椒粒。。。我覺得如果黑椒份量少啲,或者整碎左佢,又或者隔左原粒既黑椒,留番佢既味道係汁入面會比較好,因為而家實在太刺激。。。

甜品方面,我地叫左兩款黎share,分別係法式蘋果酥皮批配香草雪糕,同埋今日既daily dessert special---passion fruit cake。

法式蘋果酥皮批配香草雪糕

蘋果酥皮批既蘋果部份係果凍狀既,入面有少少果肉,既香甜,又唔會過份甜膩。酥皮係有加左啲糖入去,烘到脆口個種,唔係鬆化個種,好香口。香草雪糕正常發揮。

Passion  fruit  cake配黑加倫子雪糕

Passion fruit cake方面,上層係普通既忌廉,下層應該係加左熱情果同一啲醃製梅類整既果蓉?我覺得酸酸甜甜幾好食~反而普通忌廉個層我就無咁鐘意。黑加倫子雪糕莓味濃,唔膩,唔會令人感覺好heavy。另外有少少特別既係。伴碟既反而唔係普通忌廉,係蘋果味既忌廉~幾特別,我鐘意呢個多過普通忌廉!
2020-01-06
海鮮拼盤件意大利黑魚子醬
煙燻鵪鶉脾配檸檬蒜鹽
低溫烤焗智利驢魚配馬賽海鮮湯
法式蘋果酥皮批配香草雪糕
Passion  fruit  cake配黑加倫子雪糕
2020-01-05 2349 浏览
次次search尖沙咀區有咩餐廳,LAB EAT往往高踞頭幾位,最近亦聽朋友說它是黃色經濟圈內的金黃代表,決定前去撐撐場餐廳其實遠離鬧市,在金巴利道的盡頭,隔壁是名校St. Mary’s;雖然相對偏遠,但一路沿住街道前來也不難找,離遠已見到搶眼的招牌。未夠六點來到餐廳,中央部分的餐桌大多已被預訂,筆者和男友被安排在側邊的長卡位。大家都不太肚餓,於是專攻前菜,主菜只點了一客燒春雞share。紫薯紅豆麵包 (9/10): 先上麵包,餐桌上已備有橄欖油和黑醋供食客點麵包,麵包上桌時熱辣辣,口感鬆軟,甜度主要來自紅豆粒,感覺健康。Kessler Reisling (9/10): 甚少與男友喝酒,這次既然是撐黃店就放肆一點🤪店員推薦的這款白酒很易入口,有些微後勁,作為餐前酒很不錯。Beef Carpaccio (10/10): 生牛肉很有驚喜~其實筆者和男友都不甚愛食生野,但店員推介生蠔和生牛肉,總得選一樣捧場😂幸好沒有中伏,生牛肉肉質嫩滑,沒有想像中的血淋淋,配上黑松露、芝士片和帶着濃郁芝麻香的沙律菜,味道很棒~感謝店家讓我們發掘到這項美食🤤🤤Baby blue mussels (9/10):

Baby blue mussels (9/10): 青口仔超級鮮甜,湯底有點像蕃茄海鮮湯,味道不俗,青口份量也頗多,食得很盡興。

French Quail Leg (7/10): 相對來說鵪鶉腿偏濃味,墊底的蕃茄片juicy,它的味道剛好能平衡肉的鹹味,記得要兩樣一齊食~

Frambgham Sauvignon Blanc (7/10): 上主菜前我們按店員的建議選了這款酒配燒春雞,比起reisling,SB的酒精味較突出,不太甜,配肉是不錯,但筆者較喜歡reisling的味道。

Grilled Spring Chicken (8/10): 這道燒春雞最特別是主體的骨架都被取走,並釀入混了煙肉的燉飯,飯的口感偏濕潤,配合juicy脆皮的雞肉飽肚又好食,醬汁黑椒味偏重,個人認為不蘸汁更好吃。

Chocolate Fondant Cake (8/10): 心太軟流心效果對辦,朱古力味香濃,雲呢拿雪糕相對不太甜,但如果能選擇雪葩相信更能解膩。

Mango Chestnut Log Cake (9/10): 偷吃了男友的log cake,味道相對較清新,酸甜的芒果和軟滑微甜的栗子蓉配搭創新,底部的檸檬雪葩完全match晒筆者的口味。

結語:餐廳無論食物和服務都是極優質,值得一讚餐廳非常貼心,在我們吃青口的時候頻密替我們更換餐碟;同時看得出餐廳非常着重顧客的用餐感受,嚴格控制上菜時間,待我們用完一道菜才上另一道,讓我們有足夠時間消化食物,沉澱一會才繼續享用美食。
2020-01-05
  • 餐包
  • 薄切生牛肉
  • Baby  blue  mussels
  • Mango  Chestnut  Log  Cake
2020-01-05 61 浏览
來到尖沙咀周圍都係黃店,今次揀咗間比較有情調嘅餐廳,同女朋友食飯。地方闊落、員工服務態度十分之好。餐包係紫薯紅豆包,配搭新穎再加埋橄欖油同黑醋未食主菜前都覺得餐廳創新、與眾不同。餐酒按店員推介叫咗兩款白酒,先飲riesling果味較重、味道偏甜、好易入口,作為餐前酒唔錯!第二杯係sauvignon blanc店員提議係食主菜時先飲用,味道較清亦相對香醇。前菜有生牛肉沙律,係一般餐廳較少見嘅前菜。沙律菜新鮮、生牛肉肉質鮮嫩,未試過嘅朋友不妨一試!法式鵪鶉腿,鵪鶉腿肉較咸唔建議單獨食。但配合烤蕃茄一齊食就風味十足,蕃茄肉充滿肉汁剛好抵銷鹹味。白酒青口鮮甜,分量十足,唔錯!今晚主菜係燒春雞,特別嘅係春雞入邊釀咗米飯煙肉,層次同質感即刻提升咗。雞皮焦香、雞肉亦唔會乾鞋。最後甜品叫咗栗子芒果蛋糕,味道唔算太甜適合香港人口味,蛋糕底墊著雪葩,配搭起嚟有唔同嘅層次,側邊仲有了結糖,整體來講甜品係最意想不到嘅一環,各位黎食記得要嗌埋甜品先好走呀!
2020-01-05
2020-01-03 131 浏览
今日約左個好朋友食飯, 所以搵左呢間西餐廳飲下酒傾下計, 位置比較難搵, 不過入面都幾闊落, 仲有幾枱人黎慶祝生日添!朋友叫左2杯白酒, 我唔係好識飲, 不過幾甜幾易入口~menu好多選擇, 可以揀set/ a la carte, 因為2個女仔所以散叫share食就夠啦~當日最驚喜係海膽多士, 因為海膽好新鮮, 絕對物有所值!另外, 燒春雞都做得好好, 雞肉唔鞋口, 入面仲有d釀飯, 食完超飽, 佢個醬汁似似地honey mustard, 幾好味!!!女仔梗係要留肚食甜品啦, 呢個mousse1d都唔heavy, 因為有青檸味, 所以好fresh, 配埋朱古力, 超幸福呀
朋友叫左2杯白酒, 我唔係好識飲, 不過幾甜幾易入口~

2020-01-03 73 浏览
聖誕節出門慶祝都係預比人鋸🔪見呢間個聖誕menu啲相幾吸引就比個機會try try佢每個course 都有兩款一開始有啲面包比你點下黑醋同橄欖油同埋個包係幾鬆軟夠新鮮飲品方面,我地揀左Christmas cocktail 入面有石榴籽、薄荷葉、橙味道係西柚味加gin酒,唔會太烈好好味其實有少少似gin tonic 咁既生蠔亦比較肥美,法國既上面有啲魚子,其實唔加Tabasco 都夠哂鮮甜到左食前菜海膽係我至愛😍😍下面有啲tuna魚蓉加少少魚子少少咸味 特別開胃 鮮甜另一個前菜係香煎鵝肝個人覺得比較油膩 唔太好 就比左男友食龍蝦湯同黑松露磨菇湯就無乜特別驚喜好味!夠哂香濃黎到兩個main course 西班牙60天熟成肉眼扒碗菜有cherry tomato, 蘑菇, 薯仔係蒜蓉牛油味而個主角:肉眼扒有少少失望可能熟成,所以偏向rare因此口感比較難咬好似香口膠咁 而家本身味道唔夠 好淡、無咩味又難咀嚼少少失望唯一係肉量算多而芝士焗龍蝦個芝士味都比較淡個人感想:唔係好夠味加上女士食有少少唔方便個蝦殼無整碎少少好難整啲肉出黎食,餐廳唔夠細心而兩款甜品都好味但黑加侖子慕絲酸酸甜甜開胃啲無cho
聖誕節出門慶祝都係預比人鋸🔪
見呢間個聖誕menu啲相幾吸引
就比個機會try try佢

每個course 都有兩款

一開始有啲面包比你點下黑醋同橄欖油
同埋個包係幾鬆軟
夠新鮮

飲品方面,我地揀左Christmas cocktail
入面有石榴籽、薄荷葉、橙
味道係西柚味加gin酒,唔會太烈好好味
其實有少少似gin tonic 咁既

生蠔亦比較肥美,法國既
上面有啲魚子,其實唔加Tabasco 都夠哂鮮甜
到左食前菜

好味!夠哂香濃
黎到兩個main course

西班牙60天熟成肉眼扒
而個主角:肉眼扒有少少失望
可能熟成,所以偏向rare
因此口感比較難咬
好似香口膠咁 而家本身味道唔夠
好淡、無咩味又難咀嚼
少少失望
唯一係肉量算多

而芝士焗龍蝦個芝士味都比較淡
個人感想:唔係好夠味

加上女士食有少少唔方便
個蝦殼無整碎少少
好難整啲肉出黎食,餐廳唔夠細心

而兩款甜品都好味

平日去可能好啲
2019-12-25
圣诞节
2019-12-31 1796 浏览
結婚周年,老公一直沒特別表示,弄得我真的相信他沒有作什麼安排😠當天跟他坐船從中環去尖沙咀時,OP訂座提示忽然在他手機彈出嚟😂 雖然他很快弄走,又打開其他廣告反駁只是廣告,但我已暗暗觀察他之後的行動🤣我們由碼頭一直行到餐廳,從外表來看已不是怎麼讓大家驚喜的。由於訂座的時間較早,到達時餐廳沒其他人。打開menu也沒有太多選擇。老公知我最近很愛吃海鮮,就直接選了2人餐。這2人餐及所有海鮮都不能用OP訂座優惠,個人感覺很沒趣。看到負責serve我們的侍應較新,很努力的serve我們⋯ 當然有點輪盡😅 不過當天的心情比較不計較。先上的就是帶子刺身跟生蠔🦪原諒店內較暗,拍出的照片也較灰😛生蠔是新鮮且肉質豐厚,整晚最讚的一樣。帶子刺身很一般,仍帶有碎冰,而且海膽也不夠新鮮。套餐內的湯有2款,我們就2款都點來試試。松露忌廉湯在比較下反而不錯,因為那龍蝦🦞湯是苦澀的。龍蝦湯一般都是用蝦頭蝦膏蝦殼一齊煲的,取其香及鮮味,有時候較差的處理少不免帶點腥澀。可是這一家,第一次喝到這麼苦的龍蝦湯;老公忍耐😣著吃完,感覺是因為他揀這裡,所以不好批評而把它喝掉。跟餐配搭的小瓶香檳🍾️,剛好有2杯;未到主菜已喝完2杯香檳

我們由碼頭一直行到餐廳,從外表來看已不是怎麼讓大家驚喜的。

由於訂座的時間較早,到達時餐廳沒其他人。

先上的就是帶子刺身跟生蠔🦪

原諒店內較暗,拍出的照片也較灰😛

生蠔是新鮮且肉質豐厚,整晚最讚的一樣。

帶子刺身很一般,仍帶有碎冰,而且海膽也不夠新鮮。

套餐內的湯有2款,我們就2款都點來試試。

跟餐配搭的小瓶香檳🍾️,剛好有2杯;

未到主菜已喝完2杯香檳,另外點了有氣礦泉水⋯

每道茶之間相隔沒有5分鐘,簡直是緊接著的節奏
⋯ 難道因為要我們8點交枱,所以讓我們吃快一點嗎?

餐湯喝完,主菜也緊接出場 - 龍蝦 及 牛仔排;

那龍蝦的肉很厚很大,非常好👍🏻
可惜煮法是敗筆!最好的還是生油香草輕煎,配上那拿破侖醬,把龍蝦肉的清新輕柔感都抹去。

牛仔排還算可以,但肉味不夠⋯

吃罷主菜,緊接出場的甜品 - 就算味道不好,也會心甜的⋯ 就是那寫好的祝賀語。真是難得在老公沒有在場提示過,他們有記得加上朱古力字☺️

幸好當晚心情靚靚,才把對食物的接受度提升😅

但我不會推介再去作為慶祝餐廳
纪念日
  • 生蠔
2019-12-31 50 浏览
餐包好有outback feel佢個包都好食 因為熱辣辣咁上有少少甜 好似有紫薯既感覺Passion Fruit SlingPassion Fruit Mix Lemon Juice Sprite個味道好fresh幾好飲白酒汁煮忌廉汁藍青口我平時好少食青口 但佢煮得好入味!見到佢既配料都好多青口係新鮮既 好飽滿彈牙海鮮拼盤我食左個凍蜆咋! 其他不作評論~聽講個蠔都幾鮮甜香煎鴨汁配焦糖無花果芒果汁食落去好有燒鴨既味道 不過真係有啲heavy 西班牙龍蝦尾配菌香酒煮有機意大利飯個燴飯好特別 同個酒都夾得幾好 因為我唔係好食得出酒味 炭燒美國極黑和牛西冷呢個個外皮就煎得有啲硬肉汁唔夠多好似失手咁 但要左7成 切出黎都仲好多血水法國春雞釀西班牙辣腸野米雞就等得有啲耐應該係即叫即燒但都好嫰滑 啲飯我就無乜點食
餐包

個味道好fresh
幾好飲

白酒汁煮忌廉汁藍青口
我平時好少食青口
但佢煮得好入味!
見到佢既配料都好多
青口係新鮮既 好飽滿彈牙

海鮮拼盤

我食左個凍蜆咋! 其他不作評論~
聽講個蠔都幾鮮甜

香煎鴨汁配焦糖無花果芒果汁