2020-01-30
今晚同女朋友慶祝周年紀念日,女朋友指定要食高級精緻的西餐廳,就選了尖沙咀的「LAB EAT Restaurant」。餐廳提供二人晚餐,都幾多野食。首先係香檳,Mint Moet & Chandon Impeial Brut Champagne,味道芳香,好易入口。每個座位有小蠟燭,燭光更顯浪漫情調。西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴哈蜜瓜。一道非常經典的前菜,簡單味美。主要係食薄薄一片片火腿的咸味,再加上哈蜜瓜的甜味,強烈反差的味道係口腔內撞擊,真係好開胃醒神。當然,沙律菜同酸醋都好開胃。套餐有兩款餐湯。我同女朋友當然係大家分享啦,更甜蜜。干邑龍蝦湯,鹹香鮮甜,真材實料,龍蝦味非常濃郁,口感仲好滑溜,仲有啖啖龍蝦肉。黑松露泡沫濃湯,每啖都有很香濃的黑松露味,好出色。主菜有兩款。炭燒澳洲M5和牛小排。和牛小排的肉質真係好鮮嫩多汁,廚師將肉汁鎖住,好juicy!配菜仲有大啡菇、焗馬鈴薯、蕃茄仔襯托。芝士焗澳洲龍蝦尾伴意大利黑魚子片。絕對係最滿意的一道菜!最初見到餐牌上有龍蝦,都有點怕起肉食時會失儀態,但廚師好有心思,預先就幫客人起肉,食客只需要專心盡情享用啖啖鮮美的龍蝦肉,絕對係抵讚的,肉質
套餐有兩款餐湯。我同女朋友當然係大家分享啦,更甜蜜。
黑松露泡沫濃湯,每啖都有很香濃的黑松露味,好出色。
主菜有兩款。
炭燒澳洲M5和牛小排。
芝士焗澳洲龍蝦尾伴意大利黑魚子片。絕對係最滿意的一道菜!
最緊要係女朋友滿意,功德完滿。溫馨提示,最好預先打電話訂位,因為餐廳都幾 full。