2021-06-01 2050 浏览
幾年前朋友喺「LAB EAT Restaurant & Bar」同我食過生日飯,今年就到我同佢嚟呢度食🎂。年頭因為疫情,晚市禁堂食,搞到我哋遲咗幾個月先見。我印象中餐廳環境無乜點變,不過餐牌好似就唔同咗。網上訂枱有75折優惠🈹,但只限單點菜式。我哋睇來睇去,最終都係揀咗二人晚市套餐($1,288),計返好似抵食過散叫,而且入面啲菜式都啱食。未正式上菜前,店員先為我哋送上香檳同餐包。扁身嘅麵包暖暖哋,幾軟熟🥖;而枝Moet & Chandon香檳就係跟餐配埋嘅🍾️,放工小酎一杯實屬開心事。新鮮生蠔,我本身唔特別好食蠔,但個餐包咗就試試啦。🦪呢度嘅生蠔OK啵,對我嚟講最緊要係唔腥,第二就係佢都算幾肥美。我本身諗住食唔到就比朋友,但結果我係食咗兩隻㗎😛。煙燻意大利沙甸魚及香醋魚籽,呢個前菜幾有西班牙風味🇪🇸,又好似莎莎。脆皮入面放有沙甸魚粒、蕃茄粒、洋蔥粒同香醋魚籽,夾埋食個汁又酸酸哋,幾開胃🐟。輕煎半熟北海道帶子配菠菜蓉,我估計餐廳係選用刺身級嘅帶子,輕煎令佢保持喺半熟狀態,味道非常鮮甜🤤。底部鋪上菠菜蓉,好睇又好食🌿。牛肝菌湯,湯品夠熱無得輸🔥,牛肝菌味道超濃郁,口感亦好稠厚,似係用咗大量
輕煎半熟北海道帶子配菠菜蓉
牛肝菌湯
牛肝菌湯,湯品夠熱無得輸🔥,牛肝菌味道超濃郁,口感亦好稠厚,似係用咗大量菇菌打蓉製成🍄。但我就略嫌呢款有少少重口味。
法式洋蔥湯
法式洋蔥湯,洋蔥湯好惹味,入面放咗好多煮到淋哂嘅洋蔥絲🧅,再配合埋面頭塊芝士🧀,好飲又好食。
澳洲M5和牛牛柳配法國鴨肝
澳洲M5和牛牛柳配法國鴨肝,🥩食西餐又點少得牛扒呢?雖然佢係牛柳,無肉眼嗰啲咁大塊,但貴精不貴多嘛。牛柳外層富有炭燒嘅香氣,而肉身呈粉紅色,肉質唔嚡,達到我哋要求嘅五成熟。至於鴨肝就係一如所料嘅入口即溶。
西班牙紅蝦及海膽意粉配魚子醬
西班牙紅蝦及海膽意粉配魚子醬,🍝意粉嘅配料好豐富,包括西班牙紅蝦、海膽同魚子醬,簡直可以講係每啖都食緊好西。不過其實意粉本身個汁都已經好重蝦香🦐,幾正,但如果選用再幼身啲嘅麵條就可以更掛汁。
廚師每日精選甜品
廚師每日精選甜品包括提拉米蘇紅莓雪葩,兩樣味道都唔錯,而且仲好啱我口味添🙆‍♀️。Tiramisu芝士層好厚,所以口感好滑,但酒味再濃啲就更佳☕️。雪葩好冰凍,紅莓好酸,不過係一個幾夾嘅組合🍧。
總括嚟講,呢間金巴利道著名西餐廳嘅食物質素確係幾高😋,價錢貴就貴咗啲,但都總算令人滿意,加上大時大節食一次都OK嘅🍽。
輕煎半熟北海道帶子配菠菜蓉
法式洋蔥湯
2021-05-27 170 浏览
最近藝術館的雲朵展覽很火紅。港女當然要參觀一下,之後再在尖沙咀附近覓食。先點了蟹肉濃湯,有碎上的蟹肉鋪面,好濃稠,好似醬汁一樣濃,蕃茄惹味,很足料。襯上脆餐包,沾湯沾意大利醋也好吃。白酒煮藍青口,醬汁十分濃郁,但不稠,充滿酒香味。青口的殼非常之大,肉十分鮮甜。龍蝦risotto,龍蝦肉剛剛好熟,火候控制得非常好,肉質鮮嫩,彈牙鮮甜,擺盤很吸引,鮮橙色的龍蝦尾,開邊放在飯面,上面鋪上碎蕃茄粒,色彩點綴更精美,意大利飯軟硬度適中,不會太生。最後點了grasshopper,是薄荷朱古力cocktail ,足夠朱古力甜度,不會像牙膏的味道,也是推薦的。

2021-05-11
2021-05-27 291 浏览
繼續是考車之後,慶祝的晚餐,今次選址尖沙咀,地點方便,選擇又多。今次選了人氣最近很高的食店。店員首先送上餐包,意大利油醋,餐包烤熱,非常脆。greeting drink是青檸cocktail,配上餐廳環境,情調浪漫,適合情侶晚餐。另外點了Present,外觀一定很搶眼,因為有一個冰的小熊坐在杯中,有一小杯Bailey 讓客人倒到小熊身上洗澡。男孩子可以點這杯cocktail,像是一份禮物送給女孩子般,一定氹得女仔十分開心。頭盤我們點了熱情果醬伴帶子海膽刺身,帶子很新鮮,切片不會太薄, 沾熱情果醬吃,挺特別的,海膽有三大片,海膽味濃厚,裝飾的花也非常精美,三文魚籽咸香。Pork Rack 是慢煮再烤焗,肉很腍,慢煮保存肉汁豐富,肉味香濃,擺盤亦出色,伴著彩色蔬菜伴碟,翠肉瓜,紅黃椒,沾芥辣醬吃很惹味。牛肝菌湯,好滑,好濃,好creamy,推薦!檸檬Gelato,本以為很酸,但原來有加上甜甜的調味。蘋果果凍,有口感,果凍中有果肉,上面有3粒蛋白餅,非常脆口。

店員首先送上餐包,意大利油醋,餐包烤熱,非常脆。

牛肝菌湯,好滑,好濃,好creamy,推薦!

2021-05-11
2021-05-22 94 浏览
Poor service… only know how to clear table asap… last order at 9. Give u the bill at 9:30pm and close door at 9:50pm. Very disciplined but never thought about the feeling of customers.Food quality is average.Very money minded restaurant, upgraded version of fairwood.
Food quality is average.
👉🏻朱古力三重奏 3 kinds of chocolate dessert platter 💲198• 朱古力心太軟 chocolate lava cake• 意大利雪糕 chocolate gelato• 朱古力歌劇院蛋糕 chocolate opera cake-呢碟野一啲都唔好食但比我影得幾吸引真係好神奇 網絡照騙原來如此🙂其實唔係好明點解要點火 燒完啲朱古力都唔係好溶 冇話好味咗😑又唔好睇 真心淨係燒到一秒就完咗🤡(一秒我都捕捉到🙏🏼)張紙黃色好似燒衣紙咁 完全係畫蛇添足🙂三件甜品都唔係話好好食 好普通 正正常常 但個opera cake係唔好食 口感好怪 每層口感好似唔夾打晒交咁擺碟還好 原本個兩盤草係朱古力食得嘅😹不過唔會食嘅唔知點食-嘢食唔好食但要$200好唔抵 最好笑嘅係餐廳明明好多位但被安排位門口位之餘仲要係正個reception隔離 食嘢成程個侍應就企足係隔離全程 傾訴都傾得好唔自在 個侍應係勁近我哋 一定聽到晒我哋講咩🤡雖然係幾好服務 但真係好唔自在唔會回顧 體驗太差了😹〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️LAB EAT Restaurant & Bar (金巴利道) (尖沙咀)
• 朱古力心太軟 chocolate lava cake
• 意大利雪糕 chocolate gelato
擺碟還好 原本個兩盤草係朱古力食得嘅😹不過唔會食嘅唔知點食
唔會回顧 體驗太差了😹
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
📍尖沙咀金巴利道87-89號僑豐大厦地下1-2號舖
🔗#7eating尖沙咀#7eating旺角#7eating甜品
2021-05-20 146 浏览
今日同朋友尼試e間幾吸引的餐廳 雖然唔近地鐵站但係都易搵餐廳環境好適合慶祝生日或者anniversary 因為唔想諗食咩叫咗個二人set  第一樣野食係包 比較硬身同脆嘅 我鍾意點橄欖油尼食  個set會跟一支mini champagne 啱啱好一人一杯 食住包 飲住酒傾吓計 氣氛唔錯煙燻意大利沙甸魚配香草魚子好開胃 酸酸地 one bite size  牛肝菌湯好厚身好creamy 味道香濃 正! 法式洋蔥湯都好濃 不過比較油 入邊有好多洋蔥 足料塊和牛都幾厚 切開粉紅色😌因為我哋叫左 medium rare 黎到真係 medium rare 唔韌 入味 唔會好鹹甜品係tiramisu同雪糕 可能前菜同主菜太好食 相比之下甜品比較一般 唔太大特別🤣 下次有嘢慶祝都會再嚟
今日同朋友尼試e間幾吸引的餐廳 雖然唔近地鐵站但係都易搵

第一樣野食係包 比較硬身同脆嘅 我鍾意點橄欖油尼食

牛肝菌湯好厚身好creamy 味道香濃 正!
法式洋蔥湯都好濃 不過比較油 入邊有好多洋蔥 足料

塊和牛都幾厚 切開粉紅色😌

甜品係tiramisu同雪糕
2021-05-20 154 浏览
係檸檬地圖到見到所以抱住試下既心態黎試試冇諗過都有驚喜 一打開個menu已經覺得好靚 因為唔知食咩好 又樣樣都想試下 所以叫左個二人餐  starter有4隻生蠔 size都幾大下 最重要係好fresh有小小海水鹹味得黎又完全唔腥 係好食同新鮮既  之後仲有帶子菠菜蓉 一睇個賣相就知好得 打完卡再食個帶子入面都仲係熱既 上面有小小三文魚子 下面成個底都係菠菜蓉 除左個樣好得之外 個味道都好好食 帶子完全唔韌 同埋唔會好似出面食咁油 最最期待既就係個main  西班牙紅蝦海膽意粉 份量都唔細 一樣打完卡個蝦都仲係熱既 唔知點解出平時fine dine既野食通常都好快凍 又或者本身唔係好熱 所以通常我都會食左肉先 驚會快凍 但依個意粉 食完個蝦 淨食2個意粉都仲食到個蝦味 更加唔洗講個海膽 個樣唔係好黑果d 絕對係新鮮既海膽 所以依個main都幾impressive

之後仲有帶子菠菜蓉 一睇個賣相就知好得
帶子完全唔韌 同埋唔會好似出面食咁油
最最期待既就係個main

西班牙紅蝦海膽意粉
北海道帶子配菠菜蓉依個組合好match,帶子煎既火侯控制得好好,完全無過熟仍然好juicy好鮮甜。菠菜蓉配埋三文魚籽,令到菠菜蓉多左一層口感同味道,亦到蓋過左菠菜既草青味。惟一美中不足係帶子外層可以用牛油煎再香脆啲。依個洋蔥湯係成餐令我最驚喜同驚豔既一道餸!!以往飲到既洋蔥一係就好咸一係就太甜(係好假果種),但依個洋蔥湯入口味道溫和平衡,洋蔥既甜味恰得好處之餘個湯又唔會過咸,而且成碗湯都係滿滿煮到焦糖化既洋蔥絲,加埋有少少瘦肉,非常好飲!M5和牛牛柳同鴨肝煎既火侯完全對得住依間餐廳既水準,兩者都係外脆內軟。和牛外層焦脆而內層係完美既三成熟,肉味十分濃、油脂分佈好靚,而鴨肝入口即溶既濃厚油脂更加令和牛既味道再升一級。Champagne人口順滑清新fruity,果味偏甜,相信平時無飲開wine都會接受到生蠔新鮮嫩滑,帶有海水及礦物味跟Starter麵包好香麵粉味,配住餐湯食一流
Seared Hokkaido Scallop with Baby Spinach Puree

French Onion Soup

M5 Wagyn Beef Tenderloin with Duck Liver

Fresh Oyster

生蠔新鮮嫩滑,帶有海水及礦物味
Bread

跟Starter麵包好香麵粉味,配住餐湯食一流
Fresh Oysters
Tiramisu with Vanilla Ice Cream
2021-05-16
Fresh Oyster
Bread
Fresh Oysters
2021-05-19 97 浏览
呢間精緻嘅西餐廳,menu 選擇好多,我們選了四道菜, 每款都好有特色, 我們過了一個輕鬆愉快嘅晚上。 好有東南亞風味,清新嘅橘子汁, 配上墨西哥辣椒加埋三文魚子嘅海水味,頭盤算係好有心思同埋有層次, 抵讚!擺盤非常漂亮,用菠菜汁加入薯蓉配上紫薯片,影相真係好靚海膽好大隻,顏色鮮豔、非常新鮮!黑松露配海膽及忌廉醬汁,食入口口感非常複雜,各款食材沒有搶去其他食材嘅味道。全晚最好味嘅係這個半炸馬頭魚,連魚鱗都炸到脆卜卜,又可以保留 嫩滑嘅肉質,油溫控制做得超好!高檔食材,肉質細密, 味道及賣相 甚為討好!最後當然唔少得甜品時間, 我們點了一個 ,榛子及奶油真係超配, 係我嘅至愛!

[帶子海膽凍盤]

[法國焗蝸牛]
擺盤非常漂亮,用菠菜汁加入薯蓉配上紫薯片,影相真係好靚

[黑松露海膽扁意粉]

[半炸馬頭魚 Tilefish]
高檔食材,肉質細密, 味道及賣相 甚為討好!

最後當然唔少得甜品時間, 我們點了一個 [Hazelnut cream cake],
榛子及奶油真係超配, 係我嘅至愛

2021-05-19 64 浏览
經朋友介紹這間 Lab Eat Restaurant, 佢話環境食物質素一流, 於是上星期約埋朋友仔食一餐西式嘅燭光晚餐.裏面嘅環境感覺好舒服, 環境寬敞, 畀我們感覺係一間好Chill嘅西餐廳. 侍應非常專業, 會等你完成一道菜, 才送上下一度, 時間剛剛好.我們先來一杯餐前酒, 侍應送上自家製餐包, 熱辣辣, 加橄欖油同埋黑醋特別醒胃.頭盤先嚟海膽帶子冷盤, 賣相好有氣派, 食材新鮮, 帶子夾雜著自家製嘅酸酸甜甜醬汁, 一試難忘!海膽卡邦尼扁意粉, 大大件海膽, 真材實料.扁意粉每條都沾滿醬汁, 味道濃沃, 入口煙韌, 而且份量都唔算細, 好抵食!Fired Tilefish 這款菜係我朋友介紹, 話一定要試, 果然冇令我失望! 除咗上枱碟十分漂亮之外, 魚塊炸得剛剛好,裏面嘅肉質嫩滑, 出面嘅魚皮炸到非常脆口.整體而言這間西餐廳, 值得備忘, 下次有機會再去!

海膽卡邦尼扁意粉, 大大件海膽, 真材實料.

Fired Tilefish
這款菜係我朋友介紹, 話一定要試, 果然冇令我失望!

整體而言這間西餐廳, 值得備忘, 下次有機會再去!

2021-05-18 61 浏览
疫情稍微緩和.決定約好友去尖沙嘴食返餐好嘅。原來除左商場餐廳,金巴利道都收埋好多靚女餐廳. Lab eat成日見日都見到距既推介,今次決定試試.雖然街邊舖,但都做到高級西餐Feel裝修,頭頂仲有盞大水晶燈.吧台D整到好似舞台仔,吸引眼球.坐低就有Welcome Drink 類似mojito,清爽.跟住點左兩杯Cocktail ,加埋煙霧效果,呃Like一流. 幾特別.處有小心思.頭盤係金箔海膽拖羅.用埋金箔真係經貴,海膽偏鹹鮮,蛋黃味突出. 拖羅肥美,三文魚子帶鹹味,好夾.餐包都係驚喜點,脆到似薯片.青口濃濃酒香,肉質嫩滑,完全無渣,有淡淡蛋黃味.松露海膽意粉松露汁同海膽perfect match.意粉有咬口.主菜魚柳+魚子醬.擺盤精緻.魚子醬簡超級鹹鮮,魚柳連魚鱗炸香,幾創新.甜品甜度適中,最鍾意係個盤栽,居然用芝麻碎做泥土.道道菜都好精美,生日慶祝一定好難忘.
疫情稍微緩和.決定約好友去尖沙嘴食返餐好嘅。
原來除左商場餐廳,金巴利道都收埋好多靚女餐廳.
Lab eat成日見日都見到距既推介,今次決定試試.

吧台D整到好似舞台仔,吸引眼球.

頭盤係金箔海膽拖羅.

用埋金箔真係經貴,海膽偏鹹鮮,蛋黃味突出.
拖羅肥美,三文魚子帶鹹味,好夾.
餐包都係驚喜點,脆到似薯片.

青口
濃濃酒香,肉質嫩滑,完全無渣,有淡淡蛋黃味.

松露海膽意粉
松露汁同海膽perfect match.
意粉有咬口.

主菜
魚柳+魚子醬.
擺盤精緻.
魚子醬簡超級鹹鮮,魚柳連魚鱗炸香,幾創新.

甜品
甜度適中,最鍾意係個盤栽,居然用芝麻碎做泥土.

道道菜都好精美,生日慶祝一定好難忘.

• 餐前麵包
2021-05-17 264 浏览
今晚同男朋友到尖沙咀lab eat,食物質素真的很不錯,服務好好,氣氛又有情調,建議情侶想食翻餐fine dining,呢度會係幾好既選擇我哋二人叫左個set dinnerMini Moet & Chandon Imperial Brut, Champagne, France 200ml首先店員好快就開左枝法國champagne 比我地,味道Fruity ,幾岩女仔飲新鮮生蠔 (4隻)生蠔的確新鮮,而且帶海水礦物味煙燻意大利沙甸魚及香醋魚籽非常開胃既appetiser ,蕃茄同魚籽酸甜,配少少煙燻沙甸魚,感覺幾清新,底下既crisps亦增加左口感牛肝菌湯唔少係出面食既菌類湯都死鹹,但依個唔會,上面既泡沫同打到好碎既牛肝菌,令湯既口感更順滑。個麵包外脆內軟,好好食西班牙紅蝦及海膽意粉配魚子醬好足料,海膽同魚子醬份量唔少,海膽非常鮮甜。店員介紹意粉醬加左龍蝦油,令到個意粉幾香,海鮮味更重。紅蝦都啖啖肉,肉質新鮮,不過略嫌炭火味蓋過左本來既蝦Dessert of the day: Tiramisu 擺盤幾精緻,旁邊仲有好重焦糖味既Meringue同埋見到一粒粒vanilla 籽既雪糕,配ti

我哋二人叫左個set dinner

新鮮生蠔

新鮮生蠔 (4隻)
生蠔的確新鮮,而且帶海水礦物味

Dessert of the day: Tiramisu
擺盤幾精緻,旁邊仲有好重焦糖味既Meringue同埋見到一粒粒vanilla 籽既雪糕,配tiramisu 真係三重享受(*¯︶¯*)

2021-05-16
2021-05-17 66 浏览
set for two1288+10%包一支200ml香檳飲曬想飲水但呢到無tap water 叫埋sparkling water賣單15xx食物應該幾用心做1 麵包點橄欖油同醋無乜特別2 starter幾好食幾開胃3 生蠔麻麻 一大泡海水定鹽水既感覺😂4 湯兩樣湯都叫黎試下個菌湯幾好個洋蔥湯就見人見智5帶子幾好食6牛好香 中間好嫩 外脆內軟7 意粉我麻麻地意粉 但其他食物材料幾好味既8 甜品不過不失食完7~8成飽 幾健康環境舒適度有待改善好似有蚊 同間唔中會傳出一浸不知名既嗅腳味?
set for two
8 甜品
不過不失

食完7~8成飽 幾健康

環境舒適度有待改善
好似有蚊 同間唔中會傳出一浸不知名既嗅腳味?
set for 2
2021-05-16 65 浏览
好懶好耐無寫食評lu, 但朋友升職食飯, 想紀念一下😉佢帶我去左位於佐敦既Lab Eat, 我好少去lee頭, 真係唔知原來有咁多餐廳, 我地叫二人set dinner, 免卻左揀食咩既煩惱, 個餐CP值其實都高, 因為包左枝 Moet Champagne, 同朋友慶祝一定要cheers!Starter係生蠔, total有4隻, 每隻都鮮甜, 好重海水味, 好正, 本身想叫多幾隻, 但見個餐咁多野食就算Appetiser有2款, 分別係Seared Scallop同Smoked Sardine & caviar. 帶子好大粒, 高質, 而沙甸魚脆餅就好特別, 個組合好夾, 一啖食晒岩岩好湯有2款揀, 我同朋友都係要左Onion Soup, 呢個好飲wor, 我本身就唔太中意芝士, 但加左落去又係另一個感覺, 無就咁食咁漏第一個Main係M5和牛牛柳拼鵝肝, 我唔食內臟, 所以件肝比哂朋友食. Tenderloin果然係Wagyu, 肉味濃, 又重油香, 如果出面淨食佢分分中都賣緊3xx, 我好滿意第二個就係紅蝦Pasta, 我食完牛已經有d飽, 但好彩個味幾香, 我先開胃番食得落,

第二個就係紅蝦Pasta, 我食完牛已經有d飽, 但好彩個味幾香, 我先開胃番食得落, lee碟pasta好鬼邪惡, 又魚子又海膽, 仲要有隻大西班牙紅蝦, 用料上乘

最後是日甜品有2味, raspberry sorbet同tiramisu, 份量唔多, 但有兩款好開心, 無咁單調, Sorbet透心涼, 啱哂呢個天時食呢, 而家諗番先覺自己唔醒目, 我應該借d意行開同餐廳講, 叫佢係desserts plate上面寫congratulations… anyway we enjoyed the promotion dinner & spent a happy night👍
2021-05-16 2497 浏览
同bestie撐下枱腳,捉膝詳談一下,叫左二人晚餐set dinner,睇落勁多野食。新鮮生蠔4隻好新鮮,都幾大隻,啖啖肉,仲有少少海水味!蠔本身味道偏淡,但都好新鮮好好食。意大利沙甸魚及香醋魚子又好似硬身Tacos包住salsa,入面有蕃茄同魚子醬,好light得來又鹹鹹香香咁,魚子醬唔會太咸,好清新嘅前菜。半熟北海道帶子配菠菜茸好豪華嘅第二個前菜,好新鮮又靚,打卡一流!牛肝菌湯同芝士白色洋蔥湯牛肝菌湯好多一粒一粒嘅打碎左嘅菇,面頭有好輕盈嘅泡泡,好special!芝士白色洋蔥湯面頭有芝士拉絲,超高質!澳洲和牛牛柳及法國鵝肝和牛煎得好淋,已且唔太油,配埋鵝肝都唔會太油膩。西班牙紅蝦及海膽意粉配魚子醬最like個紅蝦同海膽都勁新鮮,仲要有魚子醬。太豪華啦!廚師精選甜品蘋果啫喱加焦糖脆脆,加埋檸檬雪糕,呢一餐真係超滿足呀!呢個set$1288食倒咁多野,仲要有魚子醬,香檳同咁多道菜,性價比真係高到不得了!

新鮮生蠔4隻

意大利沙甸魚及香醋魚子

半熟北海道帶子配菠菜茸
好豪華嘅第二個前菜,好新鮮又靚,打卡一流!

牛肝菌湯同芝士白色洋蔥湯

澳洲和牛牛柳及法國鵝肝
和牛煎得好淋,已且唔太油,配埋鵝肝都唔會太油膩。

西班牙紅蝦及海膽意粉配魚子醬
最like個紅蝦同海膽都勁新鮮,仲要有魚子醬。太豪華啦!

廚師精選甜品
蘋果啫喱加焦糖脆脆,加埋檸檬雪糕,呢一餐真係超滿足呀!

• 西班牙紅蝦及海膽意粉配魚子醬
  • 煙燻意大利沙甸魚及香醋魚籽