2021-06-20
今次喺尖沙咀金巴利道食晚餐,以往一般人覺得較多韓國餐廳,今次就去咗呢一間西餐廳,都好有驚喜😆今次叫咗二人晚餐,頭盤就安排法國新鮮生蠔,非常新鮮,味道清甜亦都有濃郁嘅海水味,勁讚👏🏻前菜係煙燻意大利沙甸魚及香醋魚籽。本身比較怕魚腥味,所以好少食魚,但煙熏味道滲透落嘅沙甸魚裏面,食落去完全唔覺有醒味,亦都有一種醒胃的感覺。湯係法式洋蔥湯,好多洋蔥,已經煮到好甜,加上整片芝士,真係好香,好特別嘅配搭!真正嘅主角係澳洲M5和牛牛柳及法國鴨肝,鵝肝煎到外皮鬆脆裏面入口即溶;至於和牛牛柳,五成熟做出嚟嘅效果剛剛好,入口軟滑,脂肪同肉嘅比例剛剛好,亦都唔會太過油膩。一路用餐嘅過程亦都有支香檳Moët伴餐,始終覺得食西餐配合餐酒先至令到整件事覺得圓滿,再加上地方裝修十分舒適,亦都適合三五知己一齊來用餐,整體來說非常滿意!