1K
2021-07-18 143 浏览
今晚同朋友去了間好有情調嘅地方食飯,餐廳位置都算方便,沿著美麗華出門口嘅金巴利道轉左一路行到尾就到!門口大大個招牌夠晒搶眼又夠光猛!當然食飯有訂位就會好啲啦,店員安排了近水吧個邊位置,餐廳內座位位置都算闊落舒適,望吓餐牌,有最愛嘅新鮮生蠔,今晚就係點了Ireland Dooriel N1,入口有中度海水味, 蠔邊爽脆, 帶有堅果香味, 餘韻鮮甜 ,正!還有另一款 法國Taylie N1,入口感覺肉身飽滿,肉地爽脆順滑,真係一樣咁好味!當然要配埋杯白酒,店員就推介了這款德國口味嘅白酒,口感清爽的酒體,酒帶點加上清新的李子、桃子等果香,而且酒精度低,酸甜平衡,十分平易近人。配上肥美嘅新蠔,口味更出更鮮!而主菜就點了個慢煮西班牙八爪魚蟹膏大利飯,呢個真係一次過有齊自己喜歡嘅食材,有經過慢煮後十分軟淋嘅八爪魚🐙觸鬚,切開成粒粒後都入口都很軟淋,而個意大利飯配色亦十分出色,有墨汁同蟹膏分別煮成嘅色水同味道,入口味道香濃,意大利飯好有口感!最後加埋個檸檬意大利雪糕及蘋果水晶批,出來效果夠晒特別,外觀似一個真檸檬再伴住三點上枱,用匙羹將個冰凍嘅Gelato 放入口中,濃郁嘅檸檬味道充滿在口中,陣陣香

最後加埋個檸檬意大利雪糕及蘋果水晶批,出來效果夠晒特別,外觀似一個真檸檬再伴住三點上枱,用匙羹將個冰凍嘅Gelato 放入口中,濃郁嘅檸檬味道充滿在口中,陣陣香濃嘅檸檬味在口中散發着,而蘋果水晶批亦十分精緻,入口亦有陣陣香濃蘋果味道,加埋水晶批入口亦好彈牙夠晒口感!

這裡絕對可以滿足到視覺味覺之餘,還有良好嘅服務!每次都有驚喜嘅地方!
2021-07-15 166 浏览
今日係特別節日,所以揀咗間高級少少嘅餐廳嚟慶祝,見到評價都唔錯,所以就試吓,果然冇令到我失望,食物擺盤好靚,而且質素都好有水準。煎鵝肝,配菜仲有煎無花果、煎菠蘿、蝦片、士多啤梨乾同埋一個蜜桃醬汁。鵝肝外表煎得好香脆,入邊大概係七成熟左右,所以一啖有兩個唔同嘅口感,咬落去好似魚子咁樣爆開,入邊好綿滑。其他配菜都係水果為主,甜甜酸酸,可以中和返鵝肝嘅油膩感。M5和牛牛扒,呢個真係好值得推薦,店員推介五成熟,剪出嚟嘅效果非常之好,外層有焦香,入邊好軟熟,完全唔會乾柴唔會起渣,而且保留煮好豐富嘅肉汁,第一啖同最後一啖都係覺得好好食。
2021-07-14 134 浏览
呢間餐廳有d 難搵, 但係果然柳暗花明又一村。 Avocado n beetroot salad超級驚喜, 我不太喜歡牛油果及紅菜頭, 但係夾埋一齊竟然非常清新可口, 超級醒胃。 另外的薯仔同埋酸忌廉都非常夾。 Present咖啡甜酒。 Bear bear coffee ice 非常吸睛。 少女心大發。 將creamy 的酒倒落去啤啤度… 睇住啤啤溶掉… Lobster tail risotto龍蝦肉爽口彈牙,超大舊。 已經起左肉, 好有 heart . Risotto 非常creamy 入味。
呢間餐廳有d 難搵, 但係果然柳暗花明又一村。

Avocado n beetroot salad

咖啡甜酒。

將creamy 的酒倒落去啤啤度… 睇住啤啤溶掉…

Lobster tail risotto

Risotto 非常creamy 入味。
2021-07-14 6892 浏览
這間LAB EAT位於尖沙咀金巴利道,係一間西餐廳店舖環境都算唔錯🤔,相當之有氣氛,食吓嘢傾吓計唔錯之選👍!.香煎頂級法國鵝肝配菜(士多啤梨乾)士多啤梨/菠蘿片賣相相當之吸引😮真係睇得又食得,睇見都好似好好味😋,尤其是去嘅鵝肝煎至甘香😙,外皮金黄色十分之唔錯,食到入口即溶味道濃郁😋,食埋D配菜酸酸甜甜可以消除油膩感,而去嘅配菜加咗自家製醬汁令到味道更加好味😋!.紅菜頭藜麥牛油果沙律呢款沙律十分之健康又有夠營養👍,店家將紅菜頭切粒加咗D乳酪令到味道更加好味😋酸酸甜甜,藜麥食到入口又有口感配埋D牛油果沙律菜相當之健康!.Lab Eat 特色卡邦尼扁意粉扁意粉賣相色香味都有,食到入口都好滑口😋,味道恰恰好🤔,加埋D烟肉粒更加正,尤其是去嘅獻汁十分之好味😋!.伊比利亞豬鞍架呢款豬鞍架賣相睇得吓🤔,食到入口十分之香口😋,肉質鮮味又夠腍身,嫰滑又有口感味道十足😋好正!.泡沫咖啡意式Gelato雪糕真係好有特色又特別嘅甜品😍,賣相吸引又可愛,用咗泡沫咖啡配埋D朱古力小盆栽,特別之如睇得又食得😋真係好有創意👍!.Hopeful青檸、菠蘿汁、薄荷及梳打製成冇酒精嘅飲品,味道好特別😋🤔,飲到入口又唔會好甜

香煎頂級法國鵝肝
配菜(士多啤梨乾)
士多啤梨/菠蘿片

紅菜頭藜麥牛油果沙律

Lab Eat 特色卡邦尼扁意粉

伊比利亞豬鞍架
泡沫咖啡意式Gelato雪糕

Hopeful
青檸、菠蘿汁、薄荷及梳打製成
冇酒精嘅飲品,味道好特別😋🤔,飲到入口又唔會好甜😋,酸酸甜甜加埋D薄荷味,味道感覺都幾好!

Pressent
咖啡、Bailey、Vodka、咖啡甜酒
甜甜地易入口😋,飲到D咖啡味同埋酒味易入口,女士門最適合飲!
*價錢中價位,食物十分之有質素,值得試吓👍👍👍*
2021-07-12
2021-07-13 118 浏览
第一次嚟呢間餐廳食飯,環境裝修都幾有氣氛,每張枱都會有蠟燭。餐包焗到脆一脆,小麥味好香,枱面有橄欖油同埋醋,可以用來點麵包食。前菜叫咗個帶子刺身,面頭仲有啲三文魚子同海膽,再配上一個特製嘅醬汁。帶子非常鮮甜,咬落去好冧滑,海膽都好新鮮,完全冇苦澀味。個醬汁有少少泰式感覺,有啲酸有啲辣有啲甜,配上帶子口感非常清新,好fresh,作為前菜非常之開胃。Main Course要咗個牛肝菌會意大利飯,牛肝菌煎得好香脆,大大塊,有食扒嘅感覺。會意大利飯嘅醬汁非常之香濃,食得出係用菇菌熬製咗好耐嘅湯汁去煮,每一啖飯都好香菇菌味,非常推薦。
原來其中一位工作夥伴是神徒,投其所好,到尖沙咀打卡,增進感情,然後選了一間高級西餐廳,食物有創意又高質素,聯誼一下。店長貼心的問我哋有沒有食物敏感?!我們都沒有,然後他推介了一些時令食品給我。品嚐過這裏的新鮮海鮮、生蠔嗎?見到 N’1 生蠔🦪我們不難決定,要了一些。餐廳每晚都有來自世界各地直送的飛機貨生蠔,每日新鮮,當晚有兩款。Dooriel / Taylie oyster 🦪 $69新鮮空運到港,No.1 Size 也不少,半隻手掌咁大隻,蠔肉都係肥大肉厚,入口即化,肉身超大粒。蠔肉肉色較淺,口感彈牙爽脆,非常鮮甜。新鮮的生蠔灑一點點檸檬汁吃已經非常清新美味。今日呢兩款係生蠔界好出名,性價比高你真的可以品嚐到大海的新鮮!Framngham SB $95食生蠔當然要飲番啲白酒,店長推介了呢款 來自新西蘭的 Framngham,入口香甜順喉,果香味好突出,配合時令生蠔,香甜味道層次豐富,啱晒女仔飲。熱溶法國流心芝士 $218很受歡迎的 Melting French Raclette Cheese ,也是花心機的功夫菜式,廚師會先把 Raclette 牛奶硬芝士在火爐上融化,然後店員在食

Dooriel / Taylie oyster 🦪 $69

新鮮的生蠔灑一點點檸檬汁吃已經非常清新美味。

Framngham SB $95

熱溶法國流心芝士 $218
很受歡迎的 Melting French Raclette Cheese ,也是花心機的功夫菜式,廚師會先把 Raclette 牛奶硬芝士在火爐上融化,然後店員在食客面前新鮮鋪滿碟面。

芝士在口中融化成堅果味,配香草烤薯份外滋味,意大利煙火腿鹹香味濃郁,還有清甜爽脆的沙律菜🥗和鮮嫩蘆筍回味無窮。

Fried Tilefish Fillet with Caviar $468
店長推介尖沙咀分店獨家提供的名菜佳餚,我對 Tile Fish 的特別製作感到興趣。

之前也有食過 Tilefish,廚師把魚的外皮製作得非常酥脆,魚鱗就像瓦片,Tilefish魚肉有一種溫和但獨特的味道,入口絲滑,肉質柔軟濕潤。

魚子醬也特別講究,選用 W4 OCTRIA CAVIAR,也是廚師特別推介。以我對Caviar小小的知識,魚子醬是從不同鱘魚中收穫的,​​種類的不同、魚子醬的大小、顏色、味道和價格可能會有很大差異。

Caviar 放在脆片上,可以吃得典雅,質感細嫩,味道濃郁,油份飽滿,味道天然的美食,食完之後我都希望將來有機會認識更多優質魚子醬 pairing 的文化。

以後尖沙咀又多一間新蒲點嘆美酒佳餚,吃飽飽走在街上還可以欣賞到尖沙咀鬧市景色呢!
2021-07-06 129 浏览
今晚同大學好朋友慶祝生日。感恩有這個相識十多年的好知己伴過人生高低起伏的道路。 今晚精心挑選了一間口啤不俗,有質素保證的西餐廳為她慶祝生日。的確服務及食物水準都頗高,已經列入了我心目中喜愛西餐廳之一。即使平日,也全場full booking , 可見其人氣。-餐廳位置於旺中帶靜的位置,喜歡這裡的寧靜及有情調的氣氛。 加上播著柔和音樂,令人一進去就有種能放鬆的魔力。放下日頭工作的煩惱,好好的享受這頓晚餐。-點餐後,奉上外脆內軟的蕃茄香草包。 點上橄欖油及薑汁, 味道不俗。-⭐️French Escargot 擺盤用心,令人賞心悅目。焗田螺是法國馳名菜餚。用上濃郁香草、黑松露醬,略帶咸香,惹味非常,田螺亦很爽彈。綠色的香草薯蓉挺香滑,猶如一幅草園畫作,配上可食用的花朵及紫薯脆片,味蕾及視覺享受。-⭐️Carabinero Uni Pasta 主菜我點了這份以海膽及大紅蝦為主角的意粉。 大紅蝦是野生深海蝦,深紅色蝦身亦如手掌般大, 確實是「海蝦之王」。紅蝦的蝦味比普通蝦,甚至龍蝦都更為濃郁! 略帶海水的咸香,蝦肉鮮甜爽彈度出色。 還有橘黃色的鮮甜海膽、健康的海葡萄,混上al dente 的意粉,

⭐️French Escargot

⭐️Carabinero Uni Pasta

主菜我點了這份以海膽及大紅蝦為主角的意粉。 大紅蝦是野生深海蝦,深紅色蝦身亦如手掌般大, 確實是「海蝦之王」。紅蝦的蝦味比普通蝦,甚至龍蝦都更為濃郁! 略帶海水的咸香,蝦肉鮮甜爽彈度出色。 還有橘黃色的鮮甜海膽、健康的海葡萄,混上al dente 的意粉,令人回味。
⭐️Cappuccino Gelato

同樣看得出擺盤用心漂亮。
Gelato 很香滑, cappuccino 味道純正香濃。還可加上黑芝麻提昇香味,兩款味道享受。
⭐️Present

這是杯很有特色的Cocktail 。 賣相十分可愛,熊仔造型的冰粒是咖啡口味,另配上一杯甜酒,Bailey 與Voka 的酒精衝擊,猶如天使與魔鬼化身。
2021-07-06 111 浏览
很久沒有與朋友聚餐,今晚的約會實在期待萬分。 我地精心挑選左位於佐敦既一間隱世高質西餐廳「Lab Eat Restaurant & Bar」食大餐😜。 -餐廳位於金巴利道僑豐大廈,由佐敦地鐵站出會相對近一點,大約10分鐘就到。餐廳環境燈光柔和偏暗,營造了浪漫氛圍。 招呼友善,座位舒適,食身選擇亦多。 -先奉上自家製的香草麵包,麵包剛剛出爐,溫度夠熱,外層脆口,內層鬆軟。 -特別地欣賞這裡上每道菜的餐具/托盤溫度,觸手可及的溫熱;是一份誠意,亦令食物保溫持久。這細節突顯餐廳的細心。-❤️前菜[Pan Fried Foie Gras]鵝肝厚切口感細緻綿密、濃腴豐美多汁! 配搭酸甜的芒果醬、鮮菠蘿、無花果,還有草莓乾粒,大大減輕油膩感。-❤️主菜至於羊架,火候控制至medium rare ;肉質軟嫩,肉味抵濃郁,而且脂肪含量適中,又不會太羶。配上刀功漂亮的配菜如翠肉瓜、黃瓜、蕃茄,可中和膩滯感。-❤️甜品飯後總是要加甜品才會令人滿足。 這份甜品的托盤是藝術畫🎨,Cuppuccino Gelato 口感順滑亦很香濃,甜而不膩。 周旁的配搭亦很用心, 用朱古力製成的小托盤,內裡裝著黑芝麻碎粒,可加入G

❤️前菜
[Pan Fried Foie Gras]

❤️主菜
[Lamb Rack]

❤️甜品
[Cappuccino Gelato]
飯後總是要加甜品才會令人滿足。 這份甜品的托盤是藝術畫🎨,Cuppuccino Gelato 口感順滑亦很香濃,甜而不膩。 周旁的配搭亦很用心, 用朱古力製成的小托盤,內裡裝著黑芝麻碎粒,可加入Gelato 一起品嚐,咖啡與芝麻味道很襯。還有士多啤梨碎碎與黑朱古力,多層次的味道享受。

❤️飲品
[Hopeful]
這是杯無酒精的特色飲品。 用金菠蘿🍍造型的杯子,挺吸晴! 用上鮮菠蘿、青檸、乳酸、薄荷及雪碧,味道很清新開胃亦可解膩。

2021-06-29 305 浏览
返工咁大壓力,一定要得閒無事食下好嘢慰勞自己,今日就去咗Lab Eat 食晚餐,佢哋嘅餸菜除咗好食之外,食物擺設仲非常之有心思,絕對值得一讚。先嚟嘅就係餐前麵包,食落非常鬆軟,仲可以點橄欖油同黑醋。然後嚟嘅係mocktail Hopeful,佢嘅成分有乳酪、菠蘿汁同薄荷,飲落去好清新。我就嗌咗杯咖啡做主調嘅cocktail Present,用咗咖啡、Bailey、Vodka 同咖啡甜酒,餐廳會預先調配好酒分開上,食客可以按照自己喜好,慢慢加落去杯咖啡度,隻好可愛嘅熊仔係咖啡味嘅冰,所以就算溶咗都唔會溝淡杯酒。作為前菜,我哋就叫咗法國生蠔,食物新鮮又有海鹽味。然後嚟嘅就係法國鵪鶉髀,平日鴨脾就食得多,鵪鶉髀比鴨更加有效鹹香味,絕對值得一試,配合埋蕃茄酸酸甜甜就可以中和一下味蕾。然後就係黑毛豬扒,擺設好有心思,好似一幅畫咁,豬扒烤到有少少焦香味,亦唔會太乾身。跟住就係黑松露海膽忌廉意粉,一擺低嘅時候已經聞到濃鬱嘅黑松露味,海膽食落去好滑,配合埋忌廉意粉,口感令人非常滿足。甜品叫咗個opera蛋糕,朱古力味蛋糕加上雪糕,作為收尾非常合適。
餐前麵包

先嚟嘅就係餐前麵包,食落非常鬆軟,仲可以點橄欖油同黑醋。

法國生蠔

作為前菜,我哋就叫咗法國生蠔,食物新鮮又有海鹽味。
法國鵪鶉髀

opera蛋糕
  • 餐前麵包
  • 黑松露海膽意粉
2021-06-28 2945 浏览
咗呢間餐廳既Lamb Rack, Mussels, 都好想讚吓佢食物質素。Lamb Rack我哋要Medium Well, 唔想食咁生但又怕佢會整到榎歰歰, 點知, 佢比想像少血水, 而且好腍, 好開心食到咁既質地加上個presentation好酒店質素, 好吸睛。Mussels 就好鮮嫩, 平時通常都有小小乾, 呢個真係好有水份, 所以覺得好新鮮。加上白酒量恰到好處, 仲食到啲牛油味, 所以我用佢黎點個法包, 不錯!  兩個主菜既品質都好好, 新鮮真係好緊要, 口感大不同, 所以佢價錢都比一般高, 個人感覺係值得既!另外調酒師因應我哋唔飲酒但又唔想飲常飲既檸茶咖啡, 特別為我哋做咗兩杯drinks, 真貼心!  一柸係粉色的, 裏面有金巴利汁加紅石榴汁; 另一杯係青色的, 裏面有mint, coconut n sth, 點解我會知? 因為調酒師好好, 特意出黎同我哋解釋呢兩杯好有夏天冰涼快感既virgin cocktail, 厡來連MENU內都冇呢兩杯飲品架, 呢個真係一大surprise, 竟然會為客人咁做!!  Love it!甜品係脆糖同士多啤梨乾, 味道甜甜酸酸, 食飽咗食呢

甜品係脆糖同士多啤梨乾, 味道甜甜酸酸, 食飽咗食呢款甜品都好啱胃口。
Lam rack

Lam rack
  • Lamrack
2021-06-26 177 浏览
今日約咗閨蜜去食餐好嘅,見呢間餐廳都有唔少嘅好評,就一於今次去試一試!🍡Hopeful HK$98由侍應拎過嚟嗰一刻開始,我就諗緊呢個係唔係裝飾!🤣🤣成個菠蘿嘅擺設咁!打開蓋之後,就見到好靚嘅蝴蝶喺朵花花上面!呢杯飲品既材料有青檸,菠蘿汁,梳打同埋薄荷!酸酸甜甜既口感,配上涼爽嘅梳打好清新,同時青檸味都好重!🍡N1 Oyster $69 (每隻)今次叫咗四隻生蠔,完全由侍應幫我哋揸fit決定叫邊款生蠔,因為我淨係識食新鮮定係唔新鮮,肥美定係唔肥美,帶甜定係唔帶甜之外,其他我就真係唔識揀🤣但好好彩侍應今次幫我哋揀嘅我哋都好滿意,因為我本身唔係太鍾意食海水味較重嘅生蠔,但係今次全部都好鮮甜!🍡果木煙燻法國鵪鶉髀 HK$168一切開入口煙燻味重,咸咸地有啲似bacon,作為開胃前菜送啤酒真係好夾!🍡魚子海膽大蝦意粉 HK$488剛擺低嘅時候聞到好香的龍蝦味,但食落發現龍蝦味好淡,冇乜驚喜!🍡 Cappuccino Gelato HK$128呢個甜品總共有一個主甜品,同埋兩個副甜品🤣🤣先講吓比較特別嘅一個副甜品先啦,離遠望好似一個蛋殼入面裝住啲泥土,而泥土上面亦都種左一棵植物,其實都考手工藝架

🍡Hopeful HK$98

🍡N1 Oyster $69 (每隻)

🍡果木煙燻法國鵪鶉髀 HK$168

🍡魚子海膽大蝦意粉 HK$488

🍡 Cappuccino Gelato HK$128

呢個甜品總共有一個主甜品,同埋兩個副甜品🤣🤣先講吓比較特別嘅一個副甜品先啦,離遠望好似一個蛋殼入面裝住啲泥土,而泥土上面亦都種左一棵植物,其實都考手工藝架!

出面果層食落似kinder出奇蛋,而入面既泥土則係芝麻,植物係薄荷!所以當白朱古力同芝麻一齊咬嘅時候,個口感好得意,好似有少少食緊凍嘅芝麻湯圓咁!

而另外一個副甜品係士多啤梨乾上面有兩舊焦糖脆脆!

終於到咗最重要嘅主甜品啦!
其實係咖啡雪糕上面鋪滿左好多泡泡,做到好似一杯cappuccino咁!我同閨蜜一齊share食嘅時候,當下覺得好似食咗一陣風咁,最後先食到雪糕!但其實口感黎講又真係幾得意㗎!

而家OpenRice網上訂座都仲有七五折,大家有興趣嘅話係網上訂座咁樣就會平啲啦!

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🍽 LAB EAT Restaurant & Bar
📍 尖沙咀 / 旺角
💰人均消費: HK$ 800
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

又是一個忙碌的星期,經過了無數的死線後終於到星期五。為了好好慶祝,特別約了朋友吃餐好,享受這個小週末。LAB EAT Restaurant & Bar 位於尖沙咀金巴利道,從佐敦地鐵站D出口出發不用10分鐘便到,地點十分方便,適合九龍尖沙咀朋友放工嚟嘆一嘆。我們一行二人從餐牌點了幾樣餸,一起互相分享。Fresh Oyster (⭐⭐⭐⭐⭐)這裏的生蠔是逐隻點的,即叫即開。我們二人總共叫了四隻,吃起來海水比重,而且蠔味也十足,不用其他配料也十分好吃。Melting French Raclette Cheese with Potatoes & Smoked Ham(⭐⭐⭐⭐💢)這個流心芝士是即叫即製的。師父把芝士在廚房加熱,然後來到檯面把芝士倒下,確保新鮮熱辣辣。芝士份量十分多,有淡淡的乳香,不算太鹹。配合火箭菜吃,味道較為清新,而且層次更豐富。另外的薯角也十分不錯,吃起來十分脆口。Fried Tilefish Fillet with Caviar(⭐⭐⭐⭐💢)鯛魚刺身在日本餐廳就吃得多,但作為西餐也是第一次吃。廚師把鯛魚外皮炸得脆卜卜, 連魚鱗也可以吃。魚肉吃起來鮮味十足,肉質十分嫩滑,

我們一行二人從餐牌點了幾樣餸,一起互相分享。

Fresh Oyster (⭐⭐⭐⭐⭐)
Fresh Oyster

鯛魚刺身在日本餐廳就吃得多,但作為西餐也是第一次吃。廚師把鯛魚外皮炸得脆卜卜, 連魚鱗也可以吃。魚肉吃起來鮮味十足,肉質十分嫩滑,配上魚子醬吃更能夠提鮮海鮮的鮮味,實在令人停不了口。

Sea Urchin & Black Truffle Spaghetti(⭐⭐⭐⭐💢)
另外還叫了個扁意粉,吃點澱粉質才飽肚。黑松露味道十分香濃,配上鮮美的海膽,令味道層次感更加豐富。扁意粉吃起來煙韌彈牙,應該是自己手製的。

Drinks (⭐⭐⭐⭐💢)
飲品方面選了一杯咖啡為主題的cocktail,喝起來清新可口,十分易入口。上面有一隻小熊,打卡呃like一流。朋友叫的那杯非酒精飲品也十分不錯,包括了菠蘿,7up等等,味道有點兒像雜果賓治。
Drinks

Dessert of the Day(⭐⭐⭐⭐💢)
檸檬雪葩吃起來清新可口,而且不太甜,連平日不吃甜品的朋友也大讚。
Dessert of the Day

總括而言,這間餐廳食物質素高,而且地點方便。下次有機會經過灣仔也必定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
LAB EAT Restaurant & Bar 尖沙咀金巴利道87-89號僑豐大厦地下1-2號舖
推介菜式: 熱熔法國流心芝士配香草烤薯角及意大利煙火腿、黑松露海膽扁意粉

👍🏻食材高級
👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
Dessert of the Day
2021-06-24 182 浏览
今日同女朋友去開尖沙咀,揾咗好耐先揾倒呢間有格調嘅餐廳。一踏入餐廳,奪目嘅吊燈就掛係餐廳中間,就係我地對餐廳裝飾讚美嘅時候,廚師都推介咗幾道菜俾我地。先嚟嘅沙甸魚多士。沙甸魚食落絕對唔會有種霉咗嘅感覺,肉質仍然好有彈性,而且頗有海水味。師傅用心配以蕃茄粒同洋蔥粒等係魚身上面,當一啖食落去果陣,配料襯托住魚鮮味,一次過湧出嚟,係口腔內四處翻騰。跟住就係一個黑松露湯同蕃茄蟹湯。蕃茄蟹湯演繹咗咩係貨真價實,大大條蟹肉浸係濃厚嘅蕃茄湯,蟹嘅鮮味與湯嘅温暖隨住喉嚨慢慢流入胃部。黑松露湯亦有著獨特香味,重重嘅松露味滿佈口腔,天然而沒有任何味精,實在係健康之選。接著落嚟係八爪魚意大利飯,個飯好軟熟,一入口就已經感受到八爪魚嘅鮮味從舌尖傳到喉嚨,提得一提嘅係餐廳用料上乘,八爪魚觸手至少都有成人手掌嘅大細,好適合與朋友分享。 最後檸檬雪糕都好吸引,檸檬味好濃厚而且甜甜地,好啱情侶分享

最後檸檬雪糕都好吸引,檸檬味好濃厚而且甜甜地,好啱情侶分享
同朋友食生日飯,個位有啲遠,但環境氣氛幾好。1. 龍蝦湯👍🏻同類嚟計唔算最好食,差少少蝦膏味,但都唔錯嘅。包就冇乜可以講啦都係嗰啲嘢同埋有啲硬。2. 西西里蕃茄意粉👌係幾好食嘅但意粉呢啲你知佢有幾易整,呢個要178,有啲揾笨。3. 澳洲M5 和牛肉眼👌Ok la ,乾咗少少,598真係貴得滯,喺澳洲周街都係呢啲牛扒仲要便靚正食到你呢世唔想再食牛,嚟到香港就算水漲船高都唔suppose 漲得咁緊要掛。。。同埋味道就係正常西餐level 囉。4. 八爪魚蟹膏意大利飯👍🏻呢個值得試下,賣相同味道都唔錯,八爪魚好新鮮。總結:係幾好味,又未好味到不得不吃,所以可以便少少,而家有啲太吊高嚟賣。
同朋友食生日飯,個位有啲遠,但環境氣氛幾好。

1. 龍蝦湯👍🏻

同類嚟計唔算最好食,差少少蝦膏味,但都唔錯嘅。

包就冇乜可以講啦都係嗰啲嘢同埋有啲硬。

2. 西西里蕃茄意粉👌

3. 澳洲M5 和牛肉眼👌

4. 八爪魚蟹膏意大利飯👍🏻

呢個值得試下,賣相同味道都唔錯,八爪魚好新鮮。

總結:

2021-06-23 751 浏览
😋[[𝗟𝗮𝗽 𝗘𝗮𝘁]]今次間餐廳係🐢🍯揀既,有得飲又有得食🥰環境暗暗地,有情調之餘仲好舒服😌😌一如以往,由朋友發板諗食咩🤣🤣🎈Present $118因為我都唔知自己想飲咩,於是請侍應幫我揀一杯,唯一既要求係唔要有薄荷酒。上枱果陣見到隻冰熊仔勁有驚喜🥰侍應介紹呢一杯叫做“Present“,意思係一份禮物🎁佢有好詳細咁介紹有咩成份,我淨係記得有咖啡、Bailey’s、Vodka等等….仲有我唔記得既野😆😆佢仲好細心提醒我,如果要影相打卡就唔好一次過倒晒d Bailey’s 落去,如果唔係隻熊仔就會好似浮潛緊咁,影唔到相🤣🤣而我真係笑左好耐😆😆😆我喺Drink List 度搵,諗住睇吓有咩成份,點知搵唔到,一問原來杯Cocktail係之後新menu會推出既飲品😎😎睇住粒熊仔咖啡冰慢慢溶好得意,可以保持杯酒夠凍,又唔會越飲越淡👍🏻👍🏻🎈澳洲M5和牛肉眼扒 $598我個人就偏愛食肉眼扒,因為夠淋之餘又食到油香🥰叫左medium rare,生熟程度控制得好好,切開塊扒睇到唔會流勁多血水,證明塊扒rest得好好,有鎖番住d肉汁,唔係求其煎完就上碟👍🏻👍🏻果然靚既牛扒真係簡單配鹽已經好好味😋😋另外
😋
[[𝗟𝗮𝗽 𝗘𝗮𝘁]]

🎈Present $118

🎈澳洲M5和牛肉眼扒 $598
我個人就偏愛食肉眼扒,因為夠淋之餘又食到油香🥰叫左medium rare,生熟程度控制得好好,切開塊扒睇到唔會流勁多血水,證明塊扒rest得好好,有鎖番住d肉汁,唔係求其煎完就上碟👍🏻👍🏻果然靚既牛扒真係簡單配鹽已經好好味😋😋另外仲有薯角,烤蕃茄同埋Broccolini伴碟👍🏻

🎈果木煙燻法國鵪鶉髀 $168
鵪鶉髀size比我想像中大同埋多肉,賣相精美而且仲有五隻咁多😋😋咬落去唔會麻煩,而且啖啖肉,味道咸香,送酒一流👍🏻朋友未上主菜已經要encore杯野飲 🤣🤣
果木煙燻法國鵪鶉髀

🎈法國生蠔 $69/隻
店員有講細心講係咩生蠔,不過金魚腦既我就淨係記得係法國飛黎既🤣🤣生蠔好大隻,雖然唔算好厚肉,不過勝在好新鮮又唔會腥👍🏻

🎈Cappuccino Gelato $128
朋友咖啡癮發作,所以甜品就揀返咖啡味🤣個甜品賣相好靚又豐富🥰除咗雪糕之外,上層嘅泡沫還原番一杯Cappuccino出嚟👍🏻👍🏻旁邊仲有焦糖脆脆同埋士多啤梨乾,跟住仲有好似出奇蛋嘅擺盤,雖然三樣嘢冇咩關係,不過呢個組合又幾得意🤣🤣
Cappuccino Gelato

餐廳所有菜式都會一道道咁上,而且職員知道我哋係share食,每次都有幫我地換碟再上菜👍🏻另外,上枱既時候啲碟都仲係熱,盡量可以保持食物既溫度👍🏻👍🏻

❣️Openrice 訂枱有折 ❣️

#YummyLifeKat