2018-08-15 54 浏览
之前去食印度素菜, 對印度素菜完全改觀  所以今晚又再去搵印度素食餐廳。今次搵到呢間 Kailash Parbat 係連鎖式餐廳, 喺印度、澳洲、英國、加拿大、美國、新加坡都有分店。 餐廳內嘅裝修非常時尚, 有別於一般印度餐廳, 座位亦比較寬闊。Menu 主要用英文為主, 但單睇菜式名, 其實好難知道佢係咩野, 所以一定要睇埋 D Description Punjabi Samosa呢個菜式用左個小貨車作為盛器, 賣相非常特別 小貨車上有 2 粒 Samosa, 另配一個咖哩醬汁。 Samosa 入面 D 餡料非常豐富, 用左薯仔、洋蔥、豌豆等等材料加入咖哩香料一齊煮成,口感十分豐富, 作為前菜食, 真係冇得頂 Paneer Tikka Lababdar + Garlic Naan呢款 Masala 加左蕃茄一齊煮, 內有最唔致肥嘅芽屋芝士, 因為熱量同脂肪含量都係最低  個醬汁屬微辣, 但又有少少酸甜味, 質感比較 Creamy, 用黎沾 Naan Bread 食一流。Pav Bhaji屬於薯仔咖哩, 薯仔已經煮成蓉, 所以質感比較結身, 味道唔辣, 但香料味濃郁。 另配用牛油焗過嘅
之前去食印度素菜, 對印度素菜完全改觀
所以今晚又再去搵印度素食餐廳。

Punjabi Samosa
呢個菜式用左個小貨車作為盛器, 賣相非常特別

小貨車上有 2 粒 Samosa, 另配一個咖哩醬汁。

Pav Bhaji
屬於薯仔咖哩, 薯仔已經煮成蓉, 所以質感比較結身, 味道唔辣, 但香料味濃郁。 另配用牛油焗過嘅麵包, 麵包就咁食都好好味, 牛油味好香。 呢款麵包用黎沾咖哩食十分夾

2018-08-14
2018-08-15 65 浏览
吃印度菜,除了重慶大廈,寶勒巷也有好選擇。在印度有65年歷史的Kailash Parbat就是其中的Good Choice。餐廳以印度素菜元素作主打,迎合健康飲食潮流。Punjabi Samosa (薯仔咖哩角) $70餡料有薯仔、豆蓉、甘筍、洋蔥、青蔥等等,十分足料!配合孜然調味,好惹味。餐盤器皿以貨車為造型,很有趣。Pav Bhaji (薯仔蔬菜咖哩) $75蒜頭、綠辣椒、洋蔥、薑、蕃茄、薯蓉等等,加入黃薑、孜然等調味,微酸不辣,與薄餅或白飯同食都是一流。Paneer Tikka Lababdar (芝士咖哩) $85印度咖喱配上茅屋芝士,質感 Creamy, 少少辣,十分惹味。與 Naan 絕配。Masala Cheese Naan $40與一般 Naan 口感大致相同,但裏面多了芝士和 Masala 調味,更加香口。Fresh Lime Soda大大杯,中和辣味一流。

Punjabi Samosa (薯仔咖哩角) $70

Pav Bhaji (薯仔蔬菜咖哩) $75

Masala Cheese Naan $40

Fresh Lime Soda
大大杯,中和辣味一流。
2018-08-14
2018-08-15 16 浏览
呢間係尖沙咀嘅印度咖哩店 同印象中嘅舊式印度咖哩好唔同 因為呢間裝修好靚好新 色彩繽紛!店員都係印度人 佢地好nice架 我睇左個menu好耐 因為真係好地道嘅印度菜 唔知叫咩好 有個店員過黎介紹下佢地嘅食物☺️呢杯係芒果smoothie 加左一啲香料係入面 好清香 有芒果嘅fresh 又有小小印度嘅香料味 好特別 好飲叫左個街頭小食 Pani Puri一個炸到脆卜卜嘅波波入面有啲餡料 餡料有薯容同扁豆 佢本身配有2個汁 1款係有小小辣嘅薄荷汁 比較水啲嘅 另1款就係酸豆汁 杰身啲嘅 另外仲有3款係額外嘅 店員話如果覺得唔夠味先加我自己就覺得 加薄荷汁係最好味 好清新!叫左個咖哩奶酪 同埋大蒜烤餅首先用烤餅沾咖哩試下 用手撕開烤餅 入面係好鬆軟 個皮都烤得好脆 而且加埋蒜香味 好正沾埋個咖哩食 食得出個咖哩好多款唔同香料 好多層次 而入面嘅奶酪 好香奶味 淡淡的 加埋咖哩汁係好夾架😄間店又舒服 店員又好客 食物又好味👍🏻 一定會再黎食過!

叫左個街頭小食 Pani Puri
一個炸到脆卜卜嘅波波入面有啲餡料
餡料有薯容同扁豆 佢本身配有2個汁
1款係有小小辣嘅薄荷汁 比較水啲嘅
另1款就係酸豆汁 杰身啲嘅
另外仲有3款係額外嘅 店員話如果覺得唔夠味先加
我自己就覺得 加薄荷汁係最好味 好清新!

叫左個咖哩奶酪 同埋大蒜烤餅

間店又舒服 店員又好客 食物又好味👍🏻 一定會再黎食過!
2018-08-12 16 浏览
又到星期五,又係放工chill一chill嘅時候,今次同朋友仔去左食印度餐,挑戰不同國家美食~一入店中就聞到一股特別香味,不難聞,而是一種薰香的味道,不是香港四處會聞到的,但相信是一種印度人常用的香料味~店內裝修精緻,很寬敞,感覺很舒服。店中客人多是外國人,只有我們和另一枱客人是香港人,令我相信這間餐廳口味應該十分正宗~而店員也是外國人,所以要用英文點餐。店內有兩本餐單,一本是中文,一本是外語,相信他們為了在香港經營也費了一番功夫。我們叫了2杯乳酪飲品Patiyala lassi,一甜一芒果口味;一個餡餅stuffed paratha,要了芝士口味;一個鍋炒飯pot rice;還有一個肉汁印式炸白菜Veg manchurian (gravy)。大部分都是店員姐姐推薦的,因為我們實在不知道如何選擇,所以店員姐姐問過我們的口味,知道我們不吃辣就推薦了幾款菜色給我們,所以我們也就不想了,就來試一試印度人的口味吧~乳酪飲品Patiyala lassi ($49),定價有點高,但真是十分好喝,口感濃厚的乳酪十分順口幼滑,兩款內都有些有口感的粒粒,我更偏愛甜味的,乳酸味濃又香甜,好飲而且解辣,點辣

乳酪飲品Patiyala lassi ($49),定價有點高,但真是十分好喝,口感濃厚的乳酪十分順口幼滑,兩款內都有些有口感的粒粒,我更偏愛甜味的,乳酸味濃又香甜,好飲而且解辣,點辣味菜必配,而芒果味的則帶了芒果香而乳酸味比甜味弱一點,一杯飲下來都頗有飽足感。

餡餅stuffed paratha ($45),芝士口味,朋友話莞茜味重,我覺得還好,芝士味蓋過了莞茜味,咸香咸香,餅皮柔軔有咬口,配上另一道菜的肉汁,濕潤的肉汁微辣,配上餅味道配合,好吃。

肉汁印式炸白菜Veg manchurian (gravy) ($80),炸白菜外層已經被肉汁浸濕,微脆,內裡柔軟筋道,完全不能從菜名想像到的味道,但是很好吃,味道微辣惹味。
鍋炒飯pot rice ($98),這個菜的香料味很濃,莞茜、蔥、茴香之類的香味混合,喜不喜歡真是個人口味,我們是普通喜歡的,但他的飯是好吃的,米是長型的,很香很有咬口,煮得偏乾身,硬飯口感,配上醬汁和爽口蔬菜其實幾好食,但前提是你不抗拒他的香料味。
2個女生來說我們點得有點多,因為飯的份量很大,而且飲料也有一定飽肚感。
這是我們吃得很滿足的一餐,是一個很新的嘗試,可以再試試除了咖哩外,其他有趣的印度菜色!
2018-08-10
  • 乳酪飲品Patiyala lassi(甜/芒果)
  • 餡餅stuffed paratha(芝士口味)
  • 肉汁印式炸白菜Veg manchurian (gravy)
2018-08-12 15 浏览
以往食印度菜,離唔開咖喱牛、咖喱雞,啖啖肉今次黎個新嚐試,素食印度菜~ 👳‍♀️究竟素食既印度菜係點既呢,令人有啲好奇!!講食物之前先講環境,呢度既環境一啲都唔傳統,而且幾有格調 😎 成間餐廳充滿色彩,顔色鮮艷既吊燈,襯托簡約既枱櫈,唔濁氣!餐廳其中一個位置更特別用地板升高了一點,墻身寫上餐廳名既藝術字,型成小小 VIP 位!中間位置有一個鐵架,上面掛滿五顔六色既厨具做裝飾,好特別!👍 枱與枱之間,空間好寬敞。整體感覺好舒適~打開餐牌,餐牌同樣地充滿色彩,完全配合餐廳既主題!睇都睇得開心啲~😆就連食物都好colourful 🤗朋友既芒果Patiyala Lass,以芒果加入yogurt 打成,入口軟棉香滑,濃濃既芒果味,飲晒成杯其實都幾飽 😂我既係Namkeen Pink Peru, 用番石榴汁製作而成既特飲,少少酸咪咪,好清香,挺消滯!PANEER TIKKA~兩種味道既芝士磚,中間夾住青紅椒。綠色既有少少辣,紅色既就唔辣。第一次試素食印度芝士,最初重以為係豆腐添,因為佢唔太重芝士味…… 😂 外層微微煎香,入面保持軟身,質感幾特別!TIKI CHAAT~呢個入面係薯仔粒同鷹咀豆,個醬就
以往食印度菜,離唔開咖喱牛、咖喱雞,啖啖肉

就連食物都好colourful 🤗

PANEER TIKKA~

TIKI CHAAT~
呢個入面係薯仔粒同鷹咀豆,個醬就係咖喱,上面係一層酸乳酪。食落有少少辣同酸,一啖有齊酸同辣,好過隱!😆

PANEER TIKKA LABABDAR~
呢個望落去好多人會以為係咖喱,no.... 個汁係用蕃茄整架
汁入面主要係芝士粒。雖然都係芝士,但就同芝士磚有啲唔同,呢個可能冇煎過既關係,食落比較冇咁實,軟啲滑啲~

GARLIC NAAN~
印度菜,食薄餅是常識吧!選擇咗牛油味既薄餅,薄餅本身烘得微脆,用黎配PANEER TIKKA LABABDAR,更正

2018-07-27
2018-08-11 113 浏览
又到左每星期去九龍公園學游水嘅時間,每次游完水都好肚餓,會係尖沙咀食埋飯先返屋企,因為朋友好鍾意食印度菜,就搵咗間樓上舖試吓餐廳嘅環境好大好寬敞,而且裝修好色彩繽紛,所有嘅擺設都經過悉心設計,好有東方色彩我哋開頭睇餐牌都有啲唔明,好彩餐廳職員提供一份中文餐單俾我哋揀,裏面嘅介紹都好仔細,因為我地對印度菜嘅印象就係薄餅,所以即刻點一份芝士烤餅,再配左個奶酪番茄馬薩拉用嚟點烤餅食物嘅賣相好靚,而且上菜速度好快,我係第一次食馬薩拉,店員解釋話其實係類似咖喱🍛,橙紅色嘅馬薩拉原來裏面有好多茅屋芝士,芝士嘅質地好有趣,同一般食開嘅芝士唔同馬薩拉味道因應我哋口味而調節,咁就可以照顧一班唔太食得辣嘅朋友而芝士烤餅望落去已經知道好食,因為烤得好香脆,而且裏面係熱辣辣嘅芝士,外面好香脆,配上馬薩拉食係一流,令我對印度烤餅嘅印象提高咗好多只係食呢兩樣野當然唔夠飽,我哋就點左份青馬薩拉芝士香飯炒飯嘅顏色令人好開胃,上面仲有個小小嘅脆片,店員解釋旁邊有一小碟酸乳酪可以點炒飯嚟食,香飯食落去稍微辣,而且配上香料好惹味,食到停唔到成張枱放滿美食好滿足!我哋見餐牌仲有一款係印度小食拼盤,店員好主動介紹拼盤嘅食物,總

奶酪蕃茄馬薩拉

芝士烤餅

只係食呢兩樣野當然唔夠飽,我哋就點左份青馬薩拉芝士香飯

青馬薩拉芝士香飯

成張枱放滿美食好滿足!

我哋見餐牌仲有一款係印度小食拼盤,店員好主動介紹拼盤嘅食物,總共有四款,全部食落去都偏酸,其中一款係粟米脆米餅,另外一款係乳酪扁豆球,仲有一款係薯仔蕃茄整成嘅脆餅,可能香港人未必食得慣,但可以試吓正宗印度街頭小食究竟係點

印度小食拼盤

呢間餐廳無論係環境定食物質素都好高,另外一定要講就係幾位印度店員嘅服務態度都超級好,佢哋除咗好主動介紹食物嘅材料,而且全程係面帶笑容,招呼好熱情❤️,呢樣比我嘅印象好深刻,絕對抵讚
2018-08-09
奶酪蕃茄馬薩拉
芝士烤餅
青馬薩拉芝士香飯
印度小食拼盤
2018-08-10 32 浏览
今日提早完成工作之後,與同事順便到附近的街搵食,同事想食印度菜,但次次都無乜機會食,今次一於就揀佢!! 餐廳係個商場入面,並唔係街鋪,所以一開始既時候唔係太搵到,不過行行都見到有招牌指示,所以都比想像中易搵。叫在個Punjabi samosa 是經典的印度小吃之一,基本上每次吃印度菜都會點一客。用一架用車仔裝住兩個三角形的咖喱角,個個都肥嘟嘟脹卜卜,有厚厚外皮,一層層的酥皮,炸得金黃香脆,並不油膩,可惜略嫌外皮過厚,不夠鬆化。內裏放滿以香料和咖喱烹調過的薯仔粒、青豆、椰菜碎、洋蔥粒、果仁 等,口感豐富,而辣度適中,很適合怕辣人士,但對個人來說,咖喱味可再濃一點, 那便更有風味印度三文治估不到的好味道,麵包皮烘過好脆好香口,熱辣辣幾好食,牛油味好香,入口沒有半點油膩感同事個杯Mango yogurt 芒果乳酪香氣撲鼻,帶點點酸味很醒胃

2018-08-09 25 浏览
揾食揾食,咩都揾黎試下!今次試印度菜。😆係 openrice 見到呢間印度菜餐廳個裝橫咁新派既,有別於平時食開既印度餐廳,再睇埋其他人分享既相,又好似幾好喎,所以決定試佢!去到現場,環境確實舒適開揚,而且佢地用一啲色彩繽紛既厨具掛係架上,做成屏風牆黎將大廳隔開兩邊,成間餐廳即時好有生氣!!👍由於少食印度菜,所以打開餐牌都唔知揀咩好,惟有憑感覺揀咗幾款 😂先黎飲品,朋友叫咗芒果味 Patiyala Lass,  入面加咗乳酪,所以比較杰身,但入口好香滑 ~而我就叫咗杯比較清甜既 Namkeen Pink Peru,  好濃果汁味,好清香~至於食物,有呢個 TIKI CHAAT~呢個個味道有點複雜,因為入面有薯仔、鷹咀豆、咖喱同乳酪,食落酸酸辣辣,好開胃 😊重有呢個 PANEER TIKKA,  好似串燒咁,有2隻味,再附上青草醬汁。四方型既原來係芝士,每塊中間用青紅椒隔住。芝士食落冇平時食既芝士咁濃郁,質感反而有啲似豆腐,冇咁膩,綠色既有少少辣,紅色既唔辣。第一次食呢類芝士,感覺幾特別!😁呢個就叫 PANEER TIKKA LABABDAR,  個醬汁主要用蕃茄整,並不是咖喱,入面係好多
揾食揾食,咩都揾黎試下!今次試印度菜。😆

至於食物,有呢個 TIKI CHAAT~

呢個就叫 PANEER TIKKA LABABDAR,  個醬汁主要用蕃茄整,並不是咖喱,入面係好多芝士粒粒。呢道菜入面既芝士個質感冇咁實,滑少少,有少少似玉子豆腐 😂
呢道菜一定要叫多個 NAAN,即係薄餅,黎點佢既汁一齊食。我地就揀咗 GARLIC NAAN, 焗得好香脆,點埋個汁,非常夾 👍

整體食物同環境都唔錯!😁
2018-07-27
2018-08-08 21 浏览
今日放工,happy Friday,想食一點不一樣的東西,一定來到尖沙咀吃印度菜。朋友上次來寶勒巷這裏,發現有一間很正宗的印度菜,食過返尋味,今次決定跟佢哋搵食。一坐低,發現呢度比起重慶大廈的印度餐廳都要乾淨舒適,服務員也很有禮貌,知道我們不太食辣,又唔識睇餐牌,主動向我們介紹不同菜式,邊啲辣邊啲唔辣。順帶一提,服務員的英文都很正宗,很易聽得明。係店員極力推薦之下,我們叫左兩杯嘢飲,兩個咖喱,一個前菜,一個薄餅,每樣都很滿意。Pani Puri $70印度小食,可以加甜汁、或者酸汁,外皮好夠脆,一啖就食得晒,很醒神開胃。Paneer Tikka Lababdar $85咖喱入邊加咗芝士,好香,而且加咗好多芫荽,香噴噴,超鍾意。Kofta - e - Dilbahar $90有薯仔,很多印度的香料、芫荽,絕對唔係普通咖喱咁簡單。Masala Cheese Naan $40焗薄餅,中間有芝士餡,很邪惡。Mango Lassi $49食印度菜,叫番杯芒果乳酪是常識吧? !入面有香茅粒,口感很正。Bombay Cutting Chai $35正宗印度孟買口味,平時工作辛苦,放工飲返杯甜野真係很

Pani Puri $70

Paneer Tikka Lababdar $85
咖喱入邊加咗芝士,好香,而且加咗好多芫荽,香噴噴,超鍾意。

Kofta - e - Dilbahar $90
有薯仔,很多印度的香料、芫荽,絕對唔係普通咖喱咁簡單。

Masala Cheese Naan $40
焗薄餅,中間有芝士餡,很邪惡。

Mango Lassi $49

Bombay Cutting Chai $35
正宗印度孟買口味,平時工作辛苦,放工飲返杯甜野真係很開心。

很多食客都係印度人,就知係印度正宗口味啦。品質有保證。

埋單都係$369,加一。抵食。
2018-08-03
好朋友今日放假,超難得約到佢,遷就她到尖沙咀附近食飯,我幫佢㨂左食印度野帶到黎隱寶勒巷萬事昌廣場內一間由印度人開設o既印度餐廳…真係吾知有個咁o既地方?!…餐廳濶落,燈光光猛了顏色設計、裝修掛飾都多少帶有阿拉丁神燈o既異國風情,好靚,一點也不似全傳統的印度餐廳!!印藉服務員都係操英語的,又有老外客,加上環境靜靜…仿佛完全脫離左商業區繁忙o既世界炎熱夏天一嚟到先叫杯野飲,Namkeen pink Peru 即係Special mocktail. Made of guava juice 番石榴汁味道不錯飲到最尾係會有啲辣味Mix chaat 印度特色拼盤足料,滿滿的一大盤,可以食到四款印度小食,其中一款釀青椒有酸有辣幾特別,其他比較甜而且比較飽肚Ammchi mumbai sandwich 呢個三文治好好食推薦👍🏻👍🏻👍🏻裏邊像是南瓜蓉㚒青瓜蕃茄芝士,入口軟稔,麵包烤烘過,整體非常好,旁邊配薯片

• 三文治
2018-08-07 47 浏览
<由印到街邊檔到 hk開店既印度菜>👳🏾‍♂ 🙂呢間喺寶勒巷萬事昌廣場3 樓既印度菜 Kailash Parbat 40 年代已在街邊賣 pani puri(係 d印度特色薄荷水配炸圓脆餅) 🥔同埋 ragda(係印式薯蓉既一種 ) 由街邊檔至餐廳 到而家開到黎香港 勁👍🏻 食店都好落足本 餐廳地方都大同寛敞 裝飾夠靚🙂 佈滿住 手工藝裝飾 👍🏻 夠哂用心機 而且紅綠色櫈既配搭令到坐落舒服😄餐廳既 menu製作用心 過哂膠 彩色影印 有勁多唔同種類既印度小食 飯 咖哩 薄餅等等 正👍🏻 🍴Kp Chaat Platter印度特色街頭拼盤👳🏾‍♂ 外表黃紅綠齊哂 幾靚😄雖然差唔多樣 但其實有4 樣野 😂1. Dahi wada 有推中間白色既係印度乳酸扁球 油炸乳酸扁豆球 配羅望子醬😍 乳酸好香濃 點落油炸扁豆度剛好中和番油膩 仲有 d甜甜既羅望子醬汁 配以扁磡豆 緊緻既口感 特別😄2. Crispy corn basket 左邊係脆肉米小食 有洋葱碎 碎蕃茄 🍅粟米🌽 全部切碎 一咬落去勁 juicy 💧粟米蕃茄好甜b配濃郁辣醬🌶 配搭得好正3. Sev puri
<由印到街邊檔到 hk開店既印度菜>👳🏾‍♂ 🙂

🍴Kp Chaat Platter
印度特色街頭拼盤👳🏾‍♂
外表黃紅綠齊哂 幾靚😄
雖然差唔多樣 但其實有4 樣野 😂

2. Crispy corn basket
3. Sev puri
右上既係 印度特式鷹咀豆圓脆餅 用左印度圓煎餅做底 香脆有油香🍞軟熟既 鷹嘴豆同洋葱配酸辣醬 酸甜醬 同大蒜醬 酸甜開胃又保留底脆同上面口感 好味 😍

4. Bombay bhel puri
右下大舊 d係 孟買圓脆餅 有炸米 麵碎 鷹嘴豆 薯仔🥔 洋葱 撈埋一齊 所有野都整成碎 所以食落好有口 感味道複雜 最食到係軟熟既薯仔 同香脆麵碎 😍而醬汁有哂 青辣椒酸辣醬 🌶大蒜同羅望子醬 酸辣甜有齊 正

四種野食都可以 跟個人喜好野 甜酸醬 青辣醬🌶 同香草醬🌿點左黎食又有另一番風味

🍴Schezwan fried rice 🌶🍚
印式客家炒飯70 蚊
一上枱香味好夠 眼望落去有葱花 🌿蘿蔔碎🥕 飯粒分明 係幼乾身既印度米整成🍚本身食時只有微辣 但越食 發覺佢碗飯其實除左香料辣椒外 仲撈左少少類似辣油既醬汁 所以流左落底層 越食越辣🌶 建議一路撈一路食 會好 d . 平均係幾辣 慢慢辣出黎嗰種 辣得過癮 色香味俱全😄

#indiancuisine #印度菜

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Kailash Parbat
尖沙咀寶勒巷3 號萬事昌廣場 3 樓302 室
~~~~~~~~~~~~
2018-08-07
2018-08-07 24 浏览
驚喜印度素食@Kailash Parbat 尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室 以印度小食作主打架餐廳,一入來覺得裝修好有活力又年青,同以往去過架印度餐廳差好遠街頭小食如果唔係飛到當地都幾難試到,同擔心衛生問題,在香港都有真的好雀躍。Green salad $40 出街食都不能缺少菜,試下先,易入口沙律。小心隻青辣椒,咬一小口我就後悔辣到哭了$85 paneer makhanwaka 有芝士唔辣架架,口感似是cottage cheese 味淡而清新,個橙紅醬汁由蕃茄整,幾重蕃茄味仲落了好多香料架,兩字形容- 惹味!有趣過癮是上菜時,會有不同的車端上,而裝修好多色彩,用餐開心唔會死氣沉沉。食得印度菜,要填飽肚要有包,nann由$20 起,$40 cheese  nann 是心水首選。印度nann 同所有有汁的都很配,惹味!芝士碎在中晶加上大量牛油搓好烘香,單獨食我一個人都Ko 曬,蘸埋汁更完美開胃。雖menu 部份有圖,但很多菜仍是用印度英文,英文形容不豐富,要靠google 找圖才知是什應,很花時間看menu,同埋辣度有提示就更好了但用餐感覺開心,味道令人回味,有時想漸漸多吃素但怕
驚喜印度素食@Kailash Parbat

尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室

但用餐感覺開心,味道令人回味,有時想漸漸多吃素但怕口味太單調同悶,素印度菜利用香料提升食慾,不錯試呢。
2018-08-07 194 浏览
香港夏天又熱又焗,成日冇胃口食嘢。印度式素食料理Kailash parbat 就成為了朋友圈內一大推介。先上一個傳統小吃 pani puri 一個個好可愛好香口嘅小圓餅內有薯蓉及 有兩瓶汁料可以倒入小圓餅內食用,一瓶是酸酸甜甜的羅望子汁,另一個大瓶嘅係淸新微辣嘅薄荷水。一口一個,香脆的外層加上沾滿醬汁嘅薯泥,好玩好食非常開胃的餐前小點。印度菜一定要食咖哩,點咗個綠色嘅Saag Paneer, 係波菜蓉煮Cottage 芝士,清新健康好味之選。配合香濃嘅蒜味Naan 裝修靚又健康又好味,唔怪得知大部分客都是靚靚OL啦
香港夏天又熱又焗,成日冇胃口食嘢。
Pani  puri

Saag  Paneer

裝修靚又健康又好味,唔怪得知大部分客都是靚靚OL啦

Pani  puri
Saag  Paneer
2018-08-07 26 浏览
朋友話想食印咖哩,我第一時間就諗起重慶大廈。雖然被國際雜誌獲頒為文化之地,但我就對南亞人士熱情推銷有d保留,所以今次選擇餐廳時特別留意地址。獲到呢間設計新穎、裝飾別樹一格既印度餐廳,一改對印度菜既觀感。餐廳用色多姿多采,掛有彩色既燈飾同餐具,感覺舒服欣賞。連個餐牌都好搞笑,其實入面有好多野食睇完英文名都唔會完全知道有咩材料,所以策略係跟圖片選擇!呢間係素菜餐廳,所有野食都係素。我哋開頭就以為係雞串燒,原來係茅屋芝士,就係口感似豆腐既芝士而d芝擦左唔同既醬去焗,有隻係青草醬,有隻係紅椒粉咁,芝士配埋d紅椒同洋蔥其實都好好味!叫左呢個咖哩,純粹見到masala呢隻字,不過呢款咖哩汁係少d,似一個乾咖哩,主要既材料係豆。食落有辣少少,豆煮到稔曬了:)叫左兩款薄餅第一款係有餡既,入面有洋蔥,可能洋蔥有水份,所以咬落會稔d,但就超香,就咁食都係一個餸。第二款係garlic naan,呢個整體會比另一款乾身同脆d,合適送咖哩食!服務好好,餐牌選擇多,乾淨企理,值得一試。

餐廳用色多姿多采,掛有彩色既燈飾同餐具,感覺舒服欣賞。

叫左兩款薄餅

服務好好,餐牌選擇多,乾淨企理,值得一試。
2018-08-06 15 浏览
今日同friend 去左位於尖沙嘴係寶勒巷的Kailash Parbat。呢度環境唔錯,好乾淨舒服,店面寬敞舒服,播放著印度音樂,色彩繽紛的裝飾又帶點文青feel,感覺好有特色。研究左份menu一輪後,我地叫左四樣野:Paneer Kadai- 有青椒、番茄、洋蔥等蔬果,同埋一粒粒的茅屋芝士,配上香濃的印度香料。呢個咖喱辣得黎好惹味同香濃,茅屋芝士增加左個咖喱的口感。Paneer Tikka Hara Masala Biryani - 加左唔同香料煮的印度香飯。正宗的印度米米身較長, 唔似中國米咁較有黏性,口感乾鬆,粒粒分明。個飯有少少辣,好開胃。Butter Naan - 去印度餐廳必叫Naan。唔會好油膩,有少少焗爐焦香,餅身厚而鬆軟,唔係脆口,口感似麵包,多左份滑順的鹹甜香味。配合埋Paneer Kadai,感覺好夾。Masala Cheese Naan- 厚度適中,好香濃嘅芝士味,加左d帶辛的印度香料,食落好惹味。