2020-01-28 251 浏览
之前去过一啲印度餐厅,环境同埋食物都系好相似,但系今次呢一间就好唔同, 环境好靓、冷气足够, 而且食物方面都多咗一啲我未见过嘅名称,所以就叫咗呢几款品嚐一吓😉之前online search过有个街头拼盘,分别可叫三款食物,咁就即刻点喇。因为可以同一时间试哂三个味道麻。我就觉得除咗白色果款一般之外,另外两个都好好味。黄色呢个盖满脆卜卜既丝,还加上超清甜果子,口感超丰富。呢个就系我爱印度菜既原因。所有都系素,但好有特色既味觉感受。这个圆圆的波波外皮脆脆的,内里馅料好好食,但我其实唔知有咩😆😆呢个烤饱可拣Onion or Masala, 我吐就拣Masala, 味带少少辣,yummy! 另外嗰两件系炸过既菜,系中印度色嘅美食,确系有啲似食琵琶腐嘅口感同味道。这一杯就特别嘞,粉红色的guava juice, 柸边加咗红色粉,微辣嘅味道,令我对呢一杯饮品有更深既印象。环境真系唔错,似刚全新装修。下面这些小方块叫Masala, 佢系用cottage cheese焗制而成,如果就咁食就好feel到cottage cheese既口感,而点汁就我会好味啲。不错的😋

印度特色街头小食拼盘

Pani Puri

Namkeen Pink Peru

环境真系唔错,似刚全新装修。

Paneer Tikka Lababdar
印度特色街头小食拼盘
Pani Puri
Namkeen Pink Peru
Paneer Tikka Lababdar
  • PaneerTikkaLababdar
  • NamkeenPinkPeru
  • PaniPuri
不瞒你说,我很喜欢吃印度菜,很喜欢能够智慧地运用香料的料理,很喜欢可以用手吃不怕失仪态。不过大部分印度料理都是规模很小的店,或者没甚麽装修和地板有点油腻之类,这次来 Kailash Parbat 吃饭就完全癫覆我对印度餐厅的印象,入面灯火光猛不特止,装修也很年轻有型格,餐具和摆盘都有心思,想拍打卡照都没难度呢!印度餐厅 Kailash Parbat 位於大楼的 3 楼,周边环境都几乾净,上上落落都好安心。餐厅环境明亮光猛,气氛够年轻活泼,中间的餐具分隔墙很有趣呢。各处的布置都很有心思,我可是第一次吃有装修的印度餐厅。特别喜欢这个半圆形沙发区,很适合跟朋友聚餐的位置。餐厅座位蛮多,也不会排得太紧密,坐起来很舒服。 印度黏土烤特式奶酪串烧(两款) HK$95 / 大蒜黄扁豆 HK$65 / 大蒜烤饼 HK$30吃印度菜一定要吃咖喱!不过 Kailash Parbat 的餐牌有超多版,食物种类很多元化,由孟买街头小食到烤炉到咖喱应有尽有,我看着看着选了很久才能决定吃甚麽。除了咖喱之外,印度粘土烤也很吸引,有烤印度芝士和蘑菇等等。印度芝士 Paneer 是我很喜欢的食材,味道类似茅屋芝士不浓烈

各处的布置都很有心思,我可是第一次吃有装修的印度餐厅。

特别喜欢这个半圆形沙发区,很适合跟朋友聚餐的位置。

餐厅座位蛮多,也不会排得太紧密,坐起来很舒服。

吃印度菜一定要吃咖喱!不过 Kailash Parbat 的餐牌有超多版,食物种类很多元化,由孟买街头小食到烤炉到咖喱应有尽有,我看着看着选了很久才能决定吃甚麽。除了咖喱之外,印度粘土烤也很吸引,有烤印度芝士和蘑菇等等。印度芝士 Paneer 是我很喜欢的食材,味道类似茅屋芝士不浓烈,口感像硬豆腐,很常用来煮咖喱。这次我点的烤芝士串有两个口味,红色和绿色,最棒的还是那个炉烤才有的碳焦味,非常有特色。

招牌印度咖喱也有很多款,因为已经点了芝士串烧,所以我选了扁豆咖喱,有咖喱就要一个必备的 naan 饼配着香。这天吃到的餐点都不会辣,而是很有层次的香料风味,我都很喜欢。Naan 饼有脆边也边油香,配着咖喱让人很满足。

想在乾净舒适的环境吃新派印度菜,Kailash Parbat 绝对是个好地方。虽然餐厅没标明做素食,但我看完整个餐牌都没见到有肉,应该是个隐藏版的蔬食好去处,下次出尖沙咀又有新选择了。
2019-11-06
2019-09-29 941 浏览
食得肉多,系时候食下素平衡下,呢日同3个同学仔黎呢度食饭。平日时间尚早,人吾多,加埋七彩缤纷既装潢,感觉好悠闲自在,同尖沙咀咀闹市相映成趣。侍应虽然清一式系外国人,吾识中文,但呢度好细心咁会提供中英文对照既menu,而且大部份有相片,好似我地对印度菜0认识既点菜都无咩问题。最抵食的d烤饼馅饼,都系三四十蚊。呢杯粉红秘鲁 (Namkeen pink peru)印度旁遮普式咖哩角 (Punjabi Samosa)卖相好有心思,用车仔上,色调同七彩缤纷既装潢一致,小朋友一定好钟意。个咖哩角吾系得个样,仲好有内涵,有好香既咖哩同豆蓉味,微辣。重口味既朋友可以加d另上既咖哩,感觉更滋味。大蒜烤饼 (Garlic Nann)30蚊有成两大块,4个人分享,岩岩好,真心抵食。马撒拉奶油乳酪(Paneer Tikka Lababdar)Nann加埋d乳酪食味道层次感更强。我地4个食到饱饱坐得咁舒服都系盛惠$7XX,每人两百蚊都吾洗,抵食!
食得肉多,系时候食下素平衡下,呢日同3个同学仔黎呢度食饭。

最抵食的d烤饼馅饼,都系三四十蚊。

呢杯粉红秘鲁 (Namkeen pink peru)

印度旁遮普式咖哩角 (Punjabi Samosa)

重口味既朋友可以加d另上既咖哩,感觉更滋味。

大蒜烤饼 (Garlic Nann)
30蚊有成两大块,4个人分享,岩岩好,真心抵食。

Nann加埋d乳酪食味道层次感更强。

• Punjabu Samosa
  • Paneer  Tikka  Lababdar
2019-09-05 884 浏览
这阵子少到港岛觅食,有点想念苏豪区的印度素食餐厅。碌碌下facebook,原来尖沙咀也有类似的餐厅,装潢也不错,这晚就只身到访了。餐厅有不少色彩鲜艳的装饰,亦够光猛,餐桌之间的距离也挺阔,私隐度蛮高。餐桌面积很大,叫多一些食物也不会显得拥挤。一看餐牌,首先要欣赏餐厅对各个印度菜名提供中文翻译,甚至列有主要食材,很体贴非印度藉的顾客。印度粘土烤蘑菇串烧(9/10): 事先声明,笔者不太嗜辣,这个串烧对我来说颇为刺激,大概和谭仔4小辣差不多吧。蘑菇分开两边酿入半融芝士,芝士慢慢融化在口腔内,加上大量香草调味,是一道十分惹味的前菜。Masala Cheese Naan (8/10): 笔者很爱吃naan,以masala cheesez调味的naan更是芝味满溢,侍应另外推荐加点咖喱一同吃,比起单食naan味道更丰富。Mango yoghurt (7/10): 乳酪质地偏杰,亦加了一些香料一起搅拌,能闻到香草的味道,喝下去也挺解辣。

餐桌面积很大,叫多一些食物也不会显得拥挤。

2019-09-05
2019-09-05 414 浏览
朋友话今日带我去试下不一样的印度餐厅,当佢话系"印度斋"时真系吓我一跳,印象中的印度餐系无肉不欢,抱住咩都试一试既心态黎。电梯入到3楼餐厅装修有别於一般印度餐厅,明亮又色彩缤纷,坐位都好阔落,4个朋友住卡位,有私人空间之余又坐的舒服。印度特式拼盘 $80上台系用可以郁的单车装饰,已经够惊喜,点知朋友食完话系甜既,我更加又惊又喜!佢将酸奶酸忌廉、印度番石榴粒再加d咖哩印度米粒,甜甜地好特别而且非常有特式。印度粘土烤蘑菇串烧厨师将两个烤蘑菇夹住好浓既芝士,扮做一粒肉丸,睇落真系几可乱真。烤蘑菇juicy有口感,再加上中间果层系好浓既芝士酱,好味,而且呢款菜色o系出面未见过。印度黏土烤特色奶酪卖相好靓,即时要打个卡先,外表似肉,但食落先知系芝士,由两种唔同的香料制作的芝士,芝士质地比较硬身,芝味不算太浓,不会盖过香料味道,另外佢仲有配上新鲜绿色嘅薄荷酱,但小妹认为已经够味道,不用再点。"印度斋"同"中式斋"的分别都几大,"中式斋"大多用好多油去扮肉,而"印度斋"就多用香浓的芝士饮品就试左印度芒果lassi ,超级浓厚嘅乳酸,另外点左石榴无酒精鸡尾酒,有特色,杯边沾上小小咖哩粉。总括嚟讲,餐厅

印度特式拼盘 $80

印度粘土烤蘑菇串烧

印度黏土烤特色奶酪

总括嚟讲,餐厅室内环境、服务、食物&餐具... 都比一般印度餐厅高质,而且真系好唔同好特别,勇於试新野既可以一试。
2019-09-04
  • 印度粘土烤蘑菇串烧
  • 印度黏土烤特色奶酪
我颇喜欢吃印度菜 ,虽然对印度菜认识不算深,但久不久就会有瘾起上去吃印度菜。这间在openrice里面看到食物相片, 挺不错的样子, 就没多比 较之下就去吃了 。没意识到 原来是一间印度素菜餐厅。也好啊!第一次嚟, 选择得有点不小心, 全部都是含芝士的食物,烤芝士啦、芝士粒咖哩啦,连烤饼都是芝士味!🤦‍♀️好吃是好吃,但吃得多很漏。那是自己选得不好,整体食物几好吃,调味一流,够香味。价钱方面,比一般印度餐厅贵,不过装潢很不错,少见的新颖,坐得很舒服。

那是自己选得不好,整体食物几好吃,调味一流,够香味。

• 奶酪番茄马萨拉
今晚黎左尖沙咀食呢件印度菜,呢间嘢系国际性连锁,美国、英国、加拿大都有!一上黎已经觉得呢度与别不同,完全无印度独有嘅味,而且装修非常有心思,有啲网红打卡店feel,中间用左厨具做装饰,好新派!食物份量都偏大份,同埋因为系素菜餐厅,食物以淀粉为主,好容易就好饱,所以点菜要留意。Veg Cheesy Sheekh 芝士素串烧 $85呢个系蔬菜同薯仔蓉做嘅条,原本以为有芝士夹系入面有cheesy感觉,但原来味道比较似素咖哩角入面啲馅,外面就洒有芝士粉。Saag Paneer 奶酪菠菜 $85菠菜够晒健康,用黎整素咖哩汁。入面有一粒粒素肉,就系奶酪,口感似硬身嘅豆腐,食落都几满足架。Naan 烤饼 $25要左奶油烤饼,都几大块,每人一半已经几够饱。Veg Dum Biryani 素印度香饭 $75我地以为烤饼唔大,就叫埋个饭,点知真系食唔晒!个炒饭系用左都同啲奶酪去炒,跟个乳酪汁,汁入面有好多蔬菜粒添。Pink Peru $49, Tsing Tao $30饮品方面呢度嘅啤酒绝对跑赢呢一带,$30支,好抵!有好几款耳熟能详嘅拣架,朋友就拣左青岛。我要左呢个粉红秘鲁,番石榴味道甜中带辣!杯边嘅粉

Veg Cheesy Sheekh 芝士素串烧 $85
芝士素串烧

Saag Paneer 奶酪菠菜 $85
菠菜够晒健康,用黎整素咖哩汁。
奶酪菠菜

Naan 烤饼 $25
要左奶油烤饼,都几大块,每人一半已经几够饱。

Veg Dum Biryani 素印度香饭 $75
我地以为烤饼唔大,就叫埋个饭,点知真系食唔晒!
素印度香饭

Pink Peru $49, Tsing Tao $30

我要左呢个粉红秘鲁,番石榴味道甜中带辣!杯边嘅粉都系辣椒黎,饮落真系几刺激!

呢度嘅侍应都系讲英文嘅,不过餐牌就有中文翻译,所以放心,手指指都会点到菜嘅!
2020-02-07
奶酪菠菜
素印度香饭
2020-01-30 18 浏览
意想不到嘅超好味😍依家咁嘅时势铺头冇乜人食饭店员都好Nice嘅唔使惊唔识嘅英文因为佢系会俾个中文菜单㗎样样野都好好食基本都可以试吓希望佢哋做得住支持下佢哋啦!
意想不到嘅超好味😍

样样野都好好食基本都可以试吓
希望佢哋做得住
支持下佢哋啦!
2020-01-29 25 浏览
印度餐平时比较少食,今次经朋友介绍黎,有少惊喜。餐厅位於尖沙咀,位置坐得舒服宽阔,装饰布置得好有风味,又系素食,系好一个特别体验。🍂奶酪番茄马萨拉 $85芝士番茄马萨拉,个汁好浓芝士味,仲有一块块好大颗芝士,超级邪恶,虽然系素食,但系食肉兽都唔惊唔惯。🍂烤饼$25烤饼可以选择用食原味或者系牛油,我地就拣左牛油。可以点马萨拉汁食或者就咁食都好够味,利申:叫左一份唔够,就叫多左一份黎马萨拉汁。🍂印度旁遮普式咖喱角 $70咖喱角里面系咖喱汁有番薯粒,味道好足,所以个汁只系可能用黎点烤饼。用玩具车装食物,感觉好特别同有心思。🍂特制辣番石榴无酒精鸡尾酒$49一饮落口好似淡拉味既番石榴汁,但系等一阵喉咙就会开始好似火烧咁。原来待应话杯边既粉系辣粉,要沿住杯边饮先可以完全饮到想调既效果,好新鲜。

🍂奶酪番茄马萨拉 $85

特制辣番石榴无酒精鸡尾酒

🍂特制辣番石榴无酒精鸡尾酒$49

烤饼
2020-01-29 11 浏览
之前妈咪投诉成日都净系带佢饮茶,所以琴晚就带左佢试印度餐。一入到舖头就觉得啲装饰好有心思系我地坐个张台隔离吊住唔同颜色嘅饭壶我地一开始睇份英文餐牌,觉得要逐个细项睇有啲辛苦。店员一见到就即刻攞咗份中文餐牌比我地,好细心🤣黎到食印度餐,我地当然就即刻嗌咗原味烤饼同奶酪蕃茄玛萨拉!除左依啲基本菜式,我地另外嗌咗印度烤特式奶酪串烧、印度旁遮普式咖哩角,同Bambaiya Dahi Puri。饮品就要咗粉红秘鲁。.饮品好快就到左。见menu入面系有番石榴,点知饮落去除左右番石榴味,仲有辣味!!听返店员介绍,原来系印度系惯咗加啲辣椒粉同tabasco落去杯番石榴度饮。咁冻嘅天气系几适合饮杯暖身,但如果惊辣就唔太啱饮。.原味烤饼&奶酪蕃茄玛萨拉烤饼烤得啱啱好,配玛萨拉食啱啱好!玛萨拉入面仲有几大块芝士,超级邪恶。玛萨拉唔会好辣,好够浓味,所以我地食完一碟烤饼即刻再嗌多碟!.印度旁遮普式咖哩角好搞笑一上台原来系用truck装住。咖哩角入面有薯仔同豆,偏辣侧边仲有一盘酱,唔会好dry..印度黏土烤特式奶酪串烧成条串烧都系菇,好特别里面有芝士,同埋可以点个绿色酱,会refreshing啲。.Bambai
之前妈咪投诉成日都净系带佢饮茶,所以琴晚就带左佢试印度餐。

一入到舖头就觉得啲装饰好有心思
系我地坐个张台隔离吊住唔同颜色嘅饭壶

咁冻嘅天气系几适合饮杯暖身,但如果惊辣就唔太啱饮。

原味烤饼&奶酪蕃茄玛萨拉
烤饼烤得啱啱好,配玛萨拉食啱啱好!
玛萨拉入面仲有几大块芝士,超级邪恶。
原味烤饼

奶酪蕃茄玛萨拉

印度旁遮普式咖哩角
好搞笑一上台原来系用truck装住。
咖哩角入面有薯仔同豆,偏辣
侧边仲有一盘酱,唔会好dry.

印度黏土烤特式奶酪串烧
成条串烧都系菇,好特别
里面有芝士,同埋可以点个绿色酱,会refreshing啲。

Bambaiya Dahi Puri
对比起其他食物,依碟会比较light同再开胃啲
因为上面有乳酪,酸酸地,唔会成个胃都咖喱好heavy咁。
入面就都系印度菜常有嘅豆,配住乳酪又系另一番风味。
Bambaiya Dahi Puri

食完成餐真系超级满足!
食物又好食,店员虽然唔识广东话,但都好nice咁用英文不停解释唔同菜式比我地。下次再想食印度餐一定会再黎!

原味烤饼
奶酪蕃茄玛萨拉
  • 奶酪蕃茄马萨拉
2020-01-23 19 浏览
朋友约去尖沙咀食印度餐, 以为都系重庆大厦之类, 点知唔系。 宝勒巷成日去, 但真系唔会留意大间咁间大厦,入面竟然有好野食。 忽然觉得我好似变左游客。楼下冇咩特别, 旧式商业大厦咁, 上到去个环境好令人意外。 装修好时代感, 唔太有印度feel, 感觉系舒服既。 可能有d早, 去到唔系太多人, 我去研究下环境, 研究下menu, 全素菜, 好多cheese. 我地对印度cheese兴趣大d, 最後都系凭感觉, 图片吸引去点菜。头盘我地叫左个Pani Puri, 系一个炸球入面系薯粒同cheese, 最重要系要续个球落佢既2款汁,倒埋一齐食, 真系好醒胃, 好好味,食多几个都唔漏。 然後我地仲点左杂锦cheese, cheese饼,同cheese酱。 虽然叫左好多cheese既野, 但印度cheese唔太油腻感, 反而好似臭豆腐既口感, 当然佢唔臭啦。 所以真系会唔觉唔觉食多左, 这点要小心
2020-01-21
  • Pani  Puri
Kailash Parbat餐厅提供的素食味道丰富,适合初尝 Green Day/ Dinner 的人选择。环境十分宽阔,枱大小适中,最吸引的特别是Sofa位置,一班朋友来的话亦可坐得舒适,又可方便合照。▶️NAMKEEN PINK PERU▶️粉红秘鲁 $49推荐特制辣番石榴无酒精鸡尾酒想不到甜的番石榴汁,配上辣味可以没有违和感。喜欢鸡尾酒的人可以一试。.▶️PATIYALA LASSI▶️PATIYALA 印度奶昔 (芒果) $49味道非常浓郁,喝上去甜度比一般的奶昔微,似是加了一些香料去搞成。▶️PANEER TIKKA LABABDAR▶️奶酪番茄马萨拉 $85如果比较少吃印度菜,单看菜名可能不知道是甚麽。其实是番茄味的马萨拉,配上一粒粒的奶酪(即芝士粒)。Kailash Parbat 马萨拉非常香浓,酱汁微辣加上番茄味,令我胃口大开,配上芝士粒及另叫的烤包(即薄饼),十分满足!除番茄马萨拉外,店内马萨拉还有其他款式可选:大蒜黄扁豆、菠菜、浓香黑扁豆和腰豆。▶️KULCHA▶️烤包 $35(洋葱 / 马萨拉)我们选了洋葱烤包,洋葱味道不会很浓,因为基本上是用来配番茄马萨拉来吃。▶️PANEER

印度奶昔- 芒果 (左)、粉红秘鲁 (右)

▶️NAMKEEN PINK PERU

▶️奶酪番茄马萨拉 $85

烤包

▶️KULCHA
▶️烤包 $35
(洋葱 / 马萨拉)

印度粘土烤特色奶酪

印度粘土烤特色奶酪

▶️PANEER TIKKA
▶️印度粘土烤特色奶酪 $95
烤奶酪一共6粒,以上是包含两款味道,微辣及不辣的奶酪。「绿色酱汁」是精粹所在,将一整粒奶酪浸泡在酱汁之中,薄荷清新+辣味令层次增加不少。

附上餐牌参考:

• 奶酪蕃茄马萨拉
2020-01-21 14 浏览
平时好少食印度菜,因为好少特别去搵啲印度餐厅,但今次个朋友话想食印度菜,咁岩我又系尖沙咀番工,尖咀岀名多印度菜。一上到去间餐厅个感觉完全吾似印度餐厅,反而比较似西餐。见到有好多印度人去食,比我既感觉系几正宗既印尼餐厅。我地按照自己既感觉叫咗啲野食,因为比较少食印度餐厅,所以睇到餐牌有好多选择,都吾系太识拣。净系叫咗个必食既传统印度素咖哩,咖哩吾系好辣个啲,但佢比较多汁,要叫番个饭或者叫啲薄饼去点嚟食。我地拣咗芝士馅饼,依个馅饼加埋芝士再点咖哩真系好正,只可惜我地净系叫咗一份,佢得2块。印度特色薯蓉馅咖哩角,同平时既咖哩角好吾同,佢得两块皮包住薯蓉既上下。芒果印度奶昔奶酪蕃茄玉米汤,加咗奶酪好似西汤咁,有creamy既味道。印度辣杨葱薯蓉

芒果印度奶昔

奶酪蕃茄玉米汤,加咗奶酪好似西汤咁,有creamy既味道。

印度辣杨葱薯蓉
2020-01-19 16 浏览
第一次食印度素菜,黎到哩间海外都有分店的Kailash Parbat店舖装修几靓,主要以彩色的厨具做装饰全部员工都系外国人,所以要用英文落单好彩有中文菜单,因为睇英文都未必知道菜系咩黎枱上面放左一大一细的矿泉水,开左就会收费大矿泉水要$25,自己衡量饮唔饮🤔印度奶昔 $49芒果奶昔加入好多粒茴香,芒果奶昔部份不错但不特别,茴香味道独特,入口凉凉地,个人黎讲唔锺意茴香的味道,要专登隔返出黎粉红秘鲁 $49粉红秘鲁系特制辣番石榴无酒精鸡尾酒卖相好靓,杯口有辣椒碎做装饰,千祈唔好尝试食啲辣椒碎,除非好食得辣有辣味的石榴汁几特别,可以一试印度粘土烤磨菇串烧 $95一粒粒红红的磨菇,好浓烈的香料同蘑菇味,带有少少辣,好食但偏贵2粒蘑菇合拼而成,中间有啲酱料(左) 马萨拉芝士烤饼 $40芝士烤饼好松软,口感软绵绵,沾上咖喱好好食(右) 传统印度素咖喱 $85如果唔系好食得辣可以叫少辣,入面有类似豆卜的炸豆腐,用黎配烤饼食系不错的选择馅饼 (印度芝士) $45无马萨拉芝士烤饼咁好食,中间的印度芝士口感粗糙,而且油份较多,不太喜欢传统酥油香米饭 $40份量都几多,但一碗靓仔要$40就真系好贵佢地的米
店舖装修几靓,主要以彩色的厨具做装饰

全部员工都系外国人,所以要用英文落单
好彩有中文菜单,因为睇英文都未必知道菜系咩黎

枱上面放左一大一细的矿泉水,开左就会收费
大矿泉水要$25,自己衡量饮唔饮🤔
矿泉水

印度奶昔 $49
印度奶昔

粉红秘鲁 $49
粉红秘鲁系特制辣番石榴无酒精鸡尾酒
有辣味的石榴汁几特别,可以一试